Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zilla_

#326 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Idel ko od vas sa Solazurom 27.04. autobusom? :D

Samo treba izbjegavati restorane i ne pravit se džek pa pit iscijeđeni nar kad ga ne piješ ni ovdje u sarajevu :lol:

Laganica uzmeš da jedeš ono što možeš ponijet u rukama i nema brige za lovu... Ja kad sam išao 2004 na ekskurziju u Istambul polomio se dok sam potrošio 130€... ostalo mi na kraju 20€ i kupim veliku milku na aerodromu reko da ne vraćam lovu kući :lol: naravno nisam ulazio u one palače, aja sofiju i te gluposti.... jedino išao na krstarenje bosforom...

2005 godine im se mijenjala valuta, valjda nisu više oni milioni od para pa s tim malo je i poskupilo...
strongman

#327 Re: Istanbul

Post by strongman »

nisi ulazio u Aja Sofiju i te gluposti...pa zbog cega si isao...da se napijes jel heheh dole su smejestene neke od najljepsih gradjevina svijeta i ti ih nisi posjetio ccc pa kao da nisi ni isao :-D
zilla_

#328 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Znam al ko je lud dat 15€ za aja sofiju, 20€ za Topkapi ili 40€ za Dolmabahce palaču, 15€ za galata toranj... Ovi koji su ušli da gledaju pokajali su se...

Jedino što bi tada platio je da gledam trbušni ples al nismo imali prilku za to...

Kao što neko reče istambul nije ove građevine... Dovoljno je da udišeš taj zrak tamo da se dobro osjećaš...

Sad kad budem išao možda posjetim Topkapi ili Dolmabache palaču... A ne pada mi na pamet davat toliko love za npr Aja Sofiju... Mogu vidjet na Youtube-u da nema šta da se vidi unutra :D
strongman

#329 Re: Istanbul

Post by strongman »

nije toliko skupo...al hajd
immuno

#330 Re: Istanbul

Post by immuno »

o ukusima netreba raspravljati al nemogu da nepitam sta si radio u Istambulu ako nijedan muzej,gradjevinu nisi obisao.....jer Top-Kapi,Dolma-Basce je nesto gdje ti dah zastaje od ljepote.Virtualna ili cyber :D putovanja su jedno ali biti na licu mjesta sasvim nesto drugo .Nema ga ko nije vidio plavu dzamiju na slici,na tv,na internetu al kad udjes i vidis tu velicinu,prostor arhitekturu je nesto skrooooooooz drugo....vjeruj!
strongman

#331 Re: Istanbul

Post by strongman »

ja tek sada idem ako Bog da...pa sam htio da pitam...ima li nekih zgrada u koje ne vrijedi ulaziti mislim jer ovaj gore rece da se u Aja sofiji nema sta vidjeti...dijeli li jos neko njegovo misljenje jer se ni meni ne daje 10 eura koliko kod nas u programu kosta ulaz.
zilla_

#332 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

strongman wrote:ja tek sada idem ako Bog da...pa sam htio da pitam...ima li nekih zgrada u koje ne vrijedi ulaziti mislim jer ovaj gore rece da se u Aja sofiji nema sta vidjeti...dijeli li jos neko njegovo misljenje jer se ni meni ne daje 10 eura koliko kod nas u programu kosta ulaz.
Nismo se mi baš dobro razumjeli... Naravno da se ima šta vidjeti al s obzirom koliko košta ne isplati se jer možeš tij 10€ potrošiti na boljem mjestu...

Nisam ulazio ni u Topkapi a ni u Dolmabahce palaču zbog toga što mi je bilo preskupo... Ovaj put kad budem išao ući ću u jedan od ovih dvoraca...

Volio bi ja rado posjetiti sve ovo al nisam toliko parali da tako jednostavno mogu bacit 100€ na nešto...

Ima ovih babinih i maminih sinova koji nikad nisu ni marke zaradili pa njima je svejedno koliko košta... Meni bgmi nije :roll:
holowey

#333 Re: Istanbul

Post by holowey »

ovo oko toga da li vrijedi posjetiti aja sofiju ili neke druge znamenitosti u istanbulu me podsjeti na studijsko putovanje u italiju kada su jednodnevni izlet u firencu kokoske iz grupe iskoristile za besplatne tretmane po parfimerijama :-) il duomo nix, galerija akademije nix, ponte del vechio nix (sta je to? nikad cule), ali zato parfimerije sto su dobreeeeee :lol:
kojeime

#334 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 19/04/2012 01:29, edited 1 time in total.
kojeime

#335 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 19/04/2012 01:30, edited 1 time in total.
Gospoda Ministarka

#336 Re: Istanbul

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 10/12/2012 10:35, edited 1 time in total.
radenska

#337 Re: Istanbul

Post by radenska »

Ja bih sad sve ponovila. Muz i ja smo takve prirode da radimo 7-8 mjeseci i onda odemo barem 10 dana na odmor iz snova. Hrana na Sultanahmetu je preskupa. Zaglavili smo jedna dan u nekoj radnickoj cetvrti, tipa sarajevskog Hecoproma i otisli u nekakav restoran u podrumu. DAkle, skroz je zabaceno i jedu samo radnici. Ali da vidite kakva je tu hrana. Predobra i preukusna. Neki jugoslovne tu radi i kad smo se drugi dan maksuz vratili na kebab on nam stavio od svakog jela po malo. Toliko smo se najeli da nismo mogli ustati pola sata, vec ispijali caj i zezali se s njima. A opet smo kod egipatskog bazara jeli one donere i meni su bezveze. Stavi u hljeb krompir i nimalo nije socan.

Sto se tice muzeja jesu skupi i od tih para mogu Aja sofiju ponovo od zlata napraviti heheh. Meni se dopalo. Isli smo u Aja Sofiju, Top kapi, obisli gotovo sve dzamije na Sultan ahmetu. Ovdje sam kupila vodic jeftinije nego tamo. Pa sto cu u Istanbulu ako necu vidjeti znamenitosti. PLavu dzamiju smo obisli dan kad smo trebali poci iako je bila udaljena 2 minute od hotela, vidjeli je s prozora. :D :D :D

Da i sto je meni bila zelja, sramota me i reci, platila taksi da me vozi covjek da vidim onu kucu iz serije kad lisce pada. Hahahah, cak su nas i pustili unutra. :D :D :D
MAKAO

#338 Re: Istanbul

Post by MAKAO »

Je li neko boravio u hotelu Sarajevo? Kakav je hotel i kako da dođem do njega sa aerodroma ? piše da se nalazi na Beyazitu :)
radenska

#339 Re: Istanbul

Post by radenska »

:D Ne bih ti znala reci za sarajevo, mi smo isli u ovaj hotel http://www.andhotel.com/Eng/hotelpic.asp , nismo ni traziuli onop sto smo rekli da cemo pogledati jer smo bili preumorni. Pametnica s recepcije je trezio 600 eura za 6 nocenja za dvoje, mi nismo htjeli, pa se cjenkali i on na kraju zovnu sefa jer je vidio da cemo otici :D Gazda hotela na kraju pristao na cijenu od 280 eura , mi nismo htjeli dati ma ni liru iznad toga i on nakon vise od pola sata pregovora pristane.
Sutradan na dorucku zali se jedan kanadjanin da je uspio spustiti samo 10 eura, i da je platio sobe za isti boravak 590 heheh znaci samo treba biti uporan

I kupila sma onu masinu za cijedjenje nara i narandzi, platila je 30 lira.
strongman

#340 Re: Istanbul

Post by strongman »

je li neko bi u hotelu Samir u Istanbulu...kako je tamo i jesu li zadovoljni uslugom http://www.samirhotel.com/
strongman

#341 Re: Istanbul

Post by strongman »

interesuje me ima li dole u Istanbulu prodavnica gdje se mogu kupiti originalni dresovi velikih evropskih klubova i kolika je cijena... unaprijed hvala :-D
marakes

#342 Re: Istanbul

Post by marakes »

radenska wrote:Da i sto je meni bila zelja, sramota me i reci, platila taksi da me vozi covjek da vidim onu kucu iz serije kad lisce pada. Hahahah, cak su nas i pustili unutra. :D :D :D
Hocuuuu i jaaaa :)))))

Ja bih se izgubila od srece kad bih usla u kucu....wowwww, ma mogu samo sanjati :(
Sarajka2012

#343 Re: Istanbul

Post by Sarajka2012 »

Da li neko do vas ide 28.04 preko ARD Travela avionom?DA li ej nneko bio u hotelu "Prestige" u Laleliju? Moze li mi neko dati malo vise einformacija sta je najbolje vidjeti za ta 2 i po dana?Gdje jesti?sta jesti?Volejla bih s eprovozati i Bosphorom,ali ne preko agencije..Da li neko isao u svom aranzmanu?Sta sve predlazete?Hvala puno!
rogerthat

#344 Re: Istanbul

Post by rogerthat »

MAKAO wrote:Je li neko boravio u hotelu Sarajevo? Kakav je hotel i kako da dođem do njega sa aerodroma ? piše da se nalazi na Beyazitu :)

E ovako, ja sam bila prije mjesec dana u hotelu "Sarajevo", što se tiče usluge-nula poena, hotel drže neki balkanci, uglavnom tu borave šverceri iz Bosne isl... Doručak ti je svako jutro isti uz čaj i ja jedno jutro kažem , neću čaj nego kafu, osoblje me hladno odbi :skoljka:
Sve u svemu, trenutno se renovira sa vanjske strane, sobe male ali čiste, nisam htjela bacati pare jer svakako sam najmanje u sobi bila :D
Što se tiče dolaska sa aerodroma, ne daji pare za taxi, idi na metro i prati putokaze-označene su sve stanice, zatim sjedi na tramvaj, i dođeš skroz do Bayazita. Tu je sve blizu, od Kapali čaršije 5 min, do Sultanahmeta 10-ak min...Grad je čaroban, sve divno, ali niko skoro engleski da ne govori, nego objašnjavaju na turskom kao da se podrazumijeva da ja moram znati turski :run:
Oko Sultanahmeta i AyA Sofije ništa ne kupuj, suveniri su najjeftiniji na pijaci u blizini Kapali čaršije, za sve se cjenjkaj, kada uđeš u restoran prvo pitaj za cijene svega inačel.... :-)
Eto, nadam se da sam ti pomogla, ako te još šta zanima, pitaj....;)
MAKAO

#345 Re: Istanbul

Post by MAKAO »

rogerthat wrote:
MAKAO wrote:Je li neko boravio u hotelu Sarajevo? Kakav je hotel i kako da dođem do njega sa aerodroma ? piše da se nalazi na Beyazitu :)[/qu

E ovako, ja sam bila prije mjesec dana u hotelu "Sarajevo", što se tiče usluge-nula poena, hotel drže neki balkanci, uglavnom tu borave šverceri iz Bosne isl... Doručak ti je svako jutro isti uz čaj i ja jedno jutro kažem , neću čaj nego kafu, osoblje me hladno odbi :skoljka:
Sve u svemu, trenutno se renovira sa vanjske strane, sobe male ali čiste, nisam htjela bacati pare jer svakako sam najmanje u sobi bila :D
Što se tiče dolaska sa aerodroma, ne daji pare za taxi, idi na metro i prati putokaze-označene su sve stanice, zatim sjedi na tramvaj, i dođeš skroz do Bayazita. Tu je sve blizu, od Kapali čaršije 5 min, do Sultanahmeta 10-ak min...Grad je čaroban, sve divno, ali niko skoro engleski da ne govori, nego objašnjavaju na turskom kao da se podrazumijeva da ja moram znati turski :run:
Oko Sultanahmeta i AyA Sofije ništa ne kupuj, suveniri su najjeftiniji na pijaci u blizini Kapali čaršije, za sve se cjenjkaj, kada uđeš u restoran prvo pitaj za cijene svega inačel.... :-)

HVALA ti,sve informacije su mi dobro došle jer prvi put idem u Istanbul. Neki su mi pohvalili taj hotel SARAJEVO a opet neko ksže da je užasan, odlučila sam da idem tu pa ako mi se ne svidi potražiću drugi smještaj, zanima me još samo to koliko je hotel udaljen od tramvajske stanice Bayazit? :)
rogerthat

#346 Re: Istanbul

Post by rogerthat »

MAKAO wrote:
rogerthat wrote:
MAKAO wrote:Je li neko boravio u hotelu Sarajevo? Kakav je hotel i kako da dođem do njega sa aerodroma ? piše da se nalazi na Beyazitu :)[/qu

HVALA ti,sve informacije su mi dobro došle jer prvi put idem u Istanbul. Neki su mi pohvalili taj hotel SARAJEVO a opet neko ksže da je užasan, odlučila sam da idem tu pa ako mi se ne svidi potražiću drugi smještaj, zanima me još samo to koliko je hotel udaljen od tramvajske stanice Bayazit? :)
Hotel ti je u samom centru, dakle cca 50 m od tramvajske stanice Bayazit-to je velika prednost što ti je sve blizu :D
Grad je prelijep , ja ga svakako opet mislim posjetiti, i ne znam koliko ostaješ, ali moj bi ti prijedlog bio takođe ako želiš da baš obiđeš čitav grad-uplati vožnju City bus-em , dvospratni autobus, obiđeš kompletan Istanbul za par sati, ideš i u azijski dio, prelaziš preko velikog mosta, Taksim, onako, meni je super bilo...
Samo pazi na cijene u trgovinama, vole zapaliti to je čudo jedno :-)
Išla sam i u Bursu i desila mi se slijedeća stvar,na pijaci vidim ja set za čaj i hajd reko da kupim, veelikim brojkama piše 3 Tl, baš jeftino, i ja govorim, ok, pakuj jedan set, izlazi gazdarica i kaže mi ovim riječima :" Tebi je 10 Tl" :dance: :lol:
I tako, ima svega, ali bez obzira, Napoleon je rekao nešto u fazonu, da je cijeli svijet jedna država, Istanbul bi bio glavni grad... :thumbup:
I da ne zaboravim, bez muške pratnje poslije 11-12 h ne izlazi ...eto ...sretno u svakom slučaju :thumbup:
zilla_

#347 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Odakle polazi taj autobus za obilazak Istambula i kolika je cijena ako se sjećaš?
rogerthat

#348 Re: Istanbul

Post by rogerthat »

zilla_ wrote:Odakle polazi taj autobus za obilazak Istambula i kolika je cijena ako se sjećaš?

Polazi ispred Aya Sofije, bude parkiranih 3-4 autobusa raznih kompanija pa ti biraj 8)
E sad tačna cijena, znam da je u sezoni oko 30 eura, a mi smo plaćali kao van sezone -to je bilo sada u martu oko 15-20 eura...
strongman

#349 Re: Istanbul

Post by strongman »

znali iko od ove raje definitivno...bez nagadjanja koliko traje put u Istanbul autobusom...neko kaze 21 sat neko kaze dan i po...svi nagadjaju...je li iko isao sa busem i i koliko je tacno trebalo...hvala
Skyfox

#350 Re: Istanbul

Post by Skyfox »

da li je za tursku potreban biometrijski pasos?
mozda ej bilo ali mi promaklo...
Post Reply