Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
SenSen

#326 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

anjusha wrote:Moze li se alergija na mace pojaviti nakon duzeg perioda boravka sa macom (mislim na vise mjeseci)?
Mozda ovo nije bas relevantno, ali iz sopstvenog slucaja znam da se alergija moze pojaviti sa vremenom. Ja sam prije nekoliko godina otkrila da sam nazalost alergicna na macke. Inace sam cesto imala simptome slicne prehladi, kada bi duze vrijeme (sedmice) provodila kod Tetke koja ima macke. Trebalo mi je dugo da povezem simptome sa time, jer sam inace navikla na macke u porodici, i imali smo macku kada sam bila mala. Na kraju sam skontala da uopste nisam "prehladjena", nego imam simptome alergije koji lice na simptome prehlade.. Mogu isto tako reci da ako je alergija blaga, pomaze ako se uzima antihistamin preventivno. I to vrlo male kolicine, ja uzimam svaki dan (kada sam oko macaka) po cetvrtinu tablete. Naravno, svako treba da sebi nadje dozu. Mene su tablete antihistamina uspavljivale, dok nisam uhavizala da mogu koristiti i po pola, i konacno po cetvrtinu..
Phia

#327 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Phia »

nawal wrote:nisam sigurna da li je pitanje bilo ranije, da li vaše mačke imaju neodoljivu želju da iskoče kroz prozor? :D kad god otvorim prozor, moj mačak to odmah vidi pa požuri prema njemu i ja onda moram da ga uzmem i odnesem u drugu prostoriju... :shock: :-) to baš može biti frustrirajuće ukoliko slučajno na trenutak zaboravite na njega i onda shvatite da vam je otvoren prozor :roll:
napomenut ću da živim u zgradi...
Stavi mrežu na prozor i mirni svi. I živi.
minjonja

#328 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

nawal wrote:nisam sigurna da li je pitanje bilo ranije, da li vaše mačke imaju neodoljivu želju da iskoče kroz prozor? :D kad god otvorim prozor, moj mačak to odmah vidi pa požuri prema njemu i ja onda moram da ga uzmem i odnesem u drugu prostoriju... :shock: :-) to baš može biti frustrirajuće ukoliko slučajno na trenutak zaboravite na njega i onda shvatite da vam je otvoren prozor :roll:
napomenut ću da živim u zgradi...
molim te, kupi mrezu!!u penny plusu 70 feninga kosta metar. sa rajsinglama sam zakacila na ram prozora jer mi je od drveta. mozes kupiti i patex, neko jako ljepilo, i zaljepit ako ti su ti prozori plasticni ili metalni. ako bas hoces fancy, nazovi stolara. imas nekoliko oglasa stolara u super oglasima. molim te shvati me ozbiljno, prosli mjesec sam na tako tragican nacin macu izgubila...
p1nky

#329 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by p1nky »

da li je neko imao iskustva sa izgubljenim macama,i njihovog povratka poslije izvjesnog vremena,20 dana i više
Nini_86

#330 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

p1nky wrote:da li je neko imao iskustva sa izgubljenim macama,i njihovog povratka poslije izvjesnog vremena,20 dana i više
mojoj drugarici se macak vratio nakon 7 mjeseci :) ne gubi nadu :)
A71

#331 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by A71 »

Tablete se zovu Prazinon i ja ih kupujem u vet.stanici Stup za 1.25 km po komadu. One djeluju samo protiv jedne vrste parazita a Zantel je protiv nekoliko. Od doktorice koja radi u njihovoj apoteci sam saznala da je od svih lijekova najbolji Drontal koji je protiv više vrsta parazita ali on je malo jači. Ja u zadnje vrijeme kupujem samo njega.
suncica24

#332 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Samo da prijavim da su stradali svi zastore na prozorima i da se redovno kopa po fikusu :P

I da, i dalje se borimo s gljivicama, po mojoj ocjeni, uspjesno :)
kijameta

#333 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kijameta »

Moja porodica je uvijek imala macke a i macore,pa i macice ali uvijek na nekoj otvorenoj i poluotvorenoj bazi i to mi je bilo super. Medzutim sada( na nogovor,molbu,zahtjev,ultimatum-zene i djece) prvi puta imamo macku u zatvorenom sistemu-stanu. I moram izraziti svoje divljenje,vama mackoljubcima,jer ja sam poslije mjesec dana zajednickoga zivota sa tom zvijeri na rubu zivaca.
No to nije ni vano,nego bih htio postaviti jedno pitanje na koje se nadam da ce mi neko ko ima iskustva sa tim odgovoriti a pitanje glasi; Sta dobijamo sterilizacijom macke ??? Naravno da je macka poslije sterilna ali kako se to odrazava na njen nagon za parenjem ?? Da li se macka i poslije sterilizacija cera,goni,tjera,odnosno izrazava nagon za parenjem,popracen kakofonijom paklenskih zvukova,poput mjaukanja,vristanja,plakanja,skicanja,itd ???
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#334 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

hello

imas nekih korisnih informacija u vezi sterilizacije na ovoj temi http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50

a sto se tice tacnog odgovora na tvoje pitanje: prestaje tj nema ga. maca se ponasa uvijek "normalno" bez dernjave i nagona...
kijameta

#335 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kijameta »

anjusha wrote:hello

imas nekih korisnih informacija u vezi sterilizacije na ovoj temi http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50

a sto se tice tacnog odgovora na tvoje pitanje: prestaje tj nema ga. maca se ponasa uvijek "normalno" bez dernjave i nagona...
Hvala :)
Lekler

#336 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Lekler »

sestrin macor je ozlijedio nogu i normalno jede i pije a i obavlja nuzdu,ali osim toga samo lezi i spava i ne zeli da se oslanja na nogu,pitala me za savjet ali ja ne znam sta da joj kazem,ustvari rekao sam da cu se raspitai,pa evo...
p1nky

#337 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by p1nky »

U potrazi za mojom nestalom macom dešava mi se da ljudi bezdušno zovu,ubjeđujući me da je moja maca 100% kod njih,da odgovara opisu, a onda ucjenjuju kojekakvim glupostima., uginuće,bit će bačena u Miljacku itd. Jedan od tih je 062216239.Zar ima i takvih.I još nešto...već treći dan mi nema još jedne mace....tri mace u mjesec dana,tako da mi više ništa nije jasno.Šta se dešava????????????????????????
RP ARES

#338 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by RP ARES »

Ishrana macke nije jednostavna kao sto se misli , ja imam rusku plavu macku (muzijak) i ima posebnu ishranu , muzijak nesmije jesti ribu !!! Zasto??? Macka ima male mokracne kanale , nesmije uzimati kalcijum u hrani jer dovodi do zacepljenja mokracnih kanala . Macak nesme piti mleko , moze jogurt, zenka moze jesti ribu i piti mleko , junetinu obozava , piletinu kuvanu i pecenu bez zacina povrce kuvano bez zacina, keksice samo ROYAL canin fit 32 ,wiskas kesice su najbolje ,vitaminske tablete bez calcijuma sa morskim algama, morate jednom mjesecno ako macka ne izlazi iz kuce davati pastu za izbacivanje dlake. Macka drzi higijenu ona je najcistija od svih kucnih ljubimaca ali i vi morate da vodite racuna o njoj , posude za hranu i vodu se moraje posle svke upotrebe oprati i posusiti pa tek onda nasuti hranu u njih ,nokti se seku samo u prednjih sapa , i obavezno grebalicu da ima da nebi namestaj nastradao po kuci , macku kratke dlake mozete jednom godisnje okupati ali morate dobro je posusiti nesme se prehladiti , macke nevole vodu !!! Svaka ljubav kosta pa i ova , moji mjesecni izdatci na macka iznose oko 100 evra . Ako imas kvalitetnog macka steta bi bilo da se pravilno odgoji , zivot macke je 6-9 godina a pravilnom ishranom 15-20 godina.
RP ARES

#339 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by RP ARES »

Kastracija muzijaka i cikliranje kod zenke resavas sve te probleme i macka postaje mirnija i maznija , ko je drzi zatvorenu to je jedini spas za mir u kuci !!!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#340 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dr.gog »

Moja 8 godišnja kćerka je dobila mače na poklon prije 5 dana.Akcija je izvedena kad mene nije bilo kući, jer i pored svih ubjeđivanja, nisam pristalica držanja životinja u kući, osim ribica i papagaja :D .
E sad da ja ne bih dijete traumirao (jedini razlog jer nemam emocija kao ljubitelj životinja, osim prema ribicama), i proslijedio mače van svog životnog prostora, interesuje me sljedeće:

Šta treba prvo da uradim-vakcine, čišćenje...?

Najvažnije:

Kako da je izdresiram-naučim da piški&kaki gdje treba? .Jučer je to obavila gdje ne treba, pa sam popizdio načisto.

Što se tiče ostaloga, hrana, njega itd itd, savršeno me ne interesuje, i kćer to zna od početka, hoćeš mačku-evo mačke, ali sama brigu brini.
Dakle, najbitnije je da mi ne čupa živce uneređivanjem stana koji je mali...

Hvala unaprijed :)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#341 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dr.gog »

RP ARES wrote:Imoji mjesecni izdatci na macka iznose oko 100 evra .
:shock: Ne pada mi na pamet.
teAMICA

#342 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

dr.gog wrote:Moja 8 godišnja kćerka je dobila mače na poklon prije 5 dana.Akcija je izvedena kad mene nije bilo kući, jer i pored svih ubjeđivanja, nisam pristalica držanja životinja u kući, osim ribica i papagaja :D .
E sad da ja ne bih dijete traumirao (jedini razlog jer nemam emocija kao ljubitelj životinja, osim prema ribicama), i proslijedio mače van svog životnog prostora, interesuje me sljedeće:

Šta treba prvo da uradim-vakcine, čišćenje...?

Najvažnije:

Kako da je izdresiram-naučim da piški&kaki gdje treba? .Jučer je to obavila gdje ne treba, pa sam popizdio načisto.

Što se tiče ostaloga, hrana, njega itd itd, savršeno me ne interesuje, i kćer to zna od početka, hoćeš mačku-evo mačke, ali sama brigu brini.
Dakle, najbitnije je da mi ne čupa živce uneređivanjem stana koji je mali...

Hvala unaprijed :)

hahaha... nazdravlje ti i sa srećom bilo! Evo ovako (iako si rekao da hoćeš savjete samo za halu, izvini - moram i ostalo)...
1. Kupi plastičnu halu (wc) i pijesak za mace. Stavi je negdje u ćoše (kod mene stoji u malom wc-u koji samo mačak i koristi :mrgreen: ), odnesi macu i stavi u pijesak, pogotovo kad vidiš da se što bi naš narod rek'o "uzjebala" (piški/kaki joj se). Moj je od prve skonto i niti jednom (2 god) nije mimo hale.š
2. Hrana suha / mokra (trebat ce ti malo da otkriješ šta voli) + voda. Ne navikavaj je na "ljudsku" hranu, em vi nećete ostat živi, em ne valja za nju.
3. Veterinar - obavezna vakcina 1 x godišnje (ostale upute će ti dati veterinar, naglasi da si laik) :-) pitaj ga i za "Frontline"
4. Nemoj da ti padne na pamet da je okupaš :mrgreen:
5. Kupi grebalicu, ako budeš imao sreće neće ti se na namještaj nameračit (ja nisam :roll: )
6. Mačići su hyper - aktivni, ali nemoj da te panika hvata, smirit će se dok porastu... Ako ga ne misliš pustati vani, obavezno kastiraj (u dogovoru sa veterinarom)
7. Igračke, miševi gumeni, loptice obavezni, malo se poigrati i malo više voljeti nije na odmet :-D

et, ne pada mi trenutno više ništa na pamet, pitaj ako još šta treba....
zavoljećeš ti to čudo malo, vidjet ćeš... :-)
Karabaja

#343 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

ja ga kupam :)
teAMICA

#344 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

Karabaja wrote:ja ga kupam :)
tako i meni jaranica reče, pa ja probah....
Kad ne ostadoh bez kože, očiju i pločica u kupatilu! :D
Od tada ne dijelim savjete takve vrste
Karabaja

#345 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

teAMICA wrote:
Karabaja wrote:ja ga kupam :)
tako i meni jaranica reče, pa ja probah....
Kad ne ostadoh bez kože, očiju i pločica u kupatilu! :D
Od tada ne dijelim savjete takve vrste
hehe, ja sam svog naučio od malih nogu, tako da mirno stoji dok ga trljam, tek po neki mali glasić nelagode pusti, ali to je sve :)
teAMICA

#346 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

Zaboravih najvažnije, evo još par stvarčica iz jedne knjige (o mačkama naravno). Sve je ovo živa istina i što se čovjek prije pomiri s tim lakše mu bude... :D

"Žene i mačke će raditi ono što žele,
a muškarci i psi bi trebalo da se opuste i prihvate to." (Robert A. Hajnlajn)

"Vrijeme provedeno s mačkama nikad nije uludo potrošeno" (Kolet)

"Nema boljeg života od mačijeg -
rade šta žele,
kad to žele
i koliko žele." (Rikardo Filips)

"Ako ste vrijedni njene pažnje,
mačka će vam biti prijatelj
ali nikad i rob." (Teofil Gotje)

"Velika je to čast kada nam mačke dozvole da ih volimo." (Silija Peterson)

"Svi znaju da ne postoji tako nešto kao vlasnik mačke." (Nikolas Hovort)

"Mačke su apsolutni individualci,
koji imaju sopstvene ideje o svemu,
pa i o ljudima koje posjeduju." (Džon Digman)

"Dresura je laka s mačkama.
One vas izdresiraju
za nekoliko dana." (Grejem Kuper)

"Upoznao sam mnoge mislioce i mnoge mačke,
ali mačke su daleko mudrije." (Ipolit Ten)

"Prije mnogo godina su mačke obožavane kao bogovi.
Nikada to nisu zaboravile." (nepoznati autor)

"U mačkinom svijetu
sve pripada mački." (Engleska poslovica)
SenSen

#347 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

@teAMICA: Hvala na citatima. Istina, istina :lol:

Samo ja bih da dodam jedan citat za koji ne znam izvor: Cats are basically purring psychopats :D
RP ARES

#348 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by RP ARES »

Za izbacivanje dlake ja koristim Pro Care , Katzen-malz ,jednom mjesecno 4-5 dana dajem po 4-5 cm duzine pastu i macke je obozavaju , kosta oko 7 km i pasta moze biti 3-4 mjeseca ,mnogo lakse nego gajenje trave
RP ARES

#349 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by RP ARES »

Macka je cudo , kad sam donio macka u stan poneo sam iz legla komad novine gdje su macici mokrili i stavio u posudu sa pjeskom i to je to , nikad nigdje drugo nije vrsio nuzdu osim u posudu ali ima jedan mali problem . Macka zagrce svoj izmet , kako postaje veci i posuda sa pjeskom treba biti veca i moras 2-3 puta dnevno moras mesti pjesak posto ga izbacuje sapama iz posude . Jedini spas od toga je da kupite wc za macke koji kosta oko 50 km u pet schopu i smanjili ste svoje obaveze oko uzgoja macke i higijene stana . Vjerujte da se svaka marka za wc isplati . Ja koristim NATUSAN pijesak i veoma sam zadovoljan
RP ARES

#350 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by RP ARES »

Macku mozes dresirati sao sa vodom ,bjezi ko luda od nje
Post Reply