Hrvati napustili Vladu FBiH

Post Reply
Geronimo81

#326 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Geronimo81 »

jutarnji wrote:
Geronimo81 wrote:a sada radi americki interesa da hercegovina ispasta i ceka autoput jos 10 g mi je smjesno
Americki interes??? Ako je tacno da su oni upetljani u svu pricu onda ti samo ostaje da lupas glavom od taj kamenjar, bice ti onako
kako su ga oni trasirali :lol:
sori pogresno sam razumjeo komentar :) radim .Bice tako ako im dopuste politicari to jeste ako se slozi SDA pa nastavi da sama donosi odluke ili ako kupe i HDZ.Netreba im dati da grade ako nece taj dio autoputa da financiraju skupa sa lukom a cisto sumljam dace im dati građani Neuma da im uniste i ono malo plaza sto imaju.
jutarnji

#327 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by jutarnji »

[
Geronimo81 wrote:Luka sa Americke ratne brodove ionako su americki ratni brodovi uplovljavali u neum. Oni su i izvrsili mjerenja i dosli do toga dase moze izgraditi luka.
Sad koji put mlatni glavom u bukvu.
A zasto bih ja mlatio tintarom od bukvu? Ti si taj kome je ideja smijesna i zbog koje ces kao ispastati. Meni to zvuci super, naravno pod
uslovom da je sve istina. Ne mogu da skontam zasto bi oni pravili luku u Neumu za svoje ratne brodove kad se vec mogu usidriti u bilo koju
kod komsija, i to bez da pitaju :D ???
jutarnji

#328 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by jutarnji »

Geronimo81 wrote:cisto sumljam dace im dati građani Neuma da im uniste i ono malo plaza sto imaju.
Ma hajde, lupamo bez veze...sta bi bilo kad bi bilo :lol:
Opet, ako su odlucili da to prave tu u Neumu, stanovnici tog grada mogu samo da okace americke zastave po javnim mjestima, kucama...
...bordelima :D ( morace i ovo legalizovate jer ide uz te americke baze)..sve sa natpisima " Neum welcomes U.S. Navy"...druga opcija je
da u znak protesta kolektivno otfikare sebi kite.
Geronimo81

#329 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Geronimo81 »

jutarnji wrote:[
Geronimo81 wrote:Luka sa Americke ratne brodove ionako su americki ratni brodovi uplovljavali u neum. Oni su i izvrsili mjerenja i dosli do toga dase moze izgraditi luka.
Sad koji put mlatni glavom u bukvu.
A zasto bih ja mlatio tintarom od bukvu? Ti si taj kome je ideja smijesna i zbog koje ces kao ispastati. Meni to zvuci super, naravno pod
uslovom da je sve istina. Ne mogu da skontam zasto bi oni pravili luku u Neumu za svoje ratne brodove kad se vec mogu usidriti u bilo koju
kod komsija, i to bez da pitaju :D ???
Necu samo ja ispastat ce svi hercegovci a to su i bosnjaci i hrvati.Sad treba sve ponovo da se radi i da se ceka autoput 10 g .Pare mogu li zavrsiti za nesto drugo nebi znao reci.Meni zvuci fino i napraviti fabrike nove hidroelektrane razne tvornice napraviti jos autoputeva, ali za sve to da se napravi potrebne su ogromne pare.Luka se moze praviti kasnije ali prvo se mora rijesiti ovo sto su odlucili i ako je bilo plana trebalo se ranije raditi na tome a ne kad su trebali da pocmu radovi na autoputu da se stopira i da hercegovina ispasta.Do luke uz autoput treba dovesti i zeljeznicu a to je ogromna investicija koju treba ostaviti za buducnost .Neznam cija je ideja ali je glupa mnogo sa cim da se napravi i sto upropastavati dosadasnje planove i pare.Onaj ko je podrzava unazađuje BIH i unistava je finacijski.
zlajo

#330 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by zlajo »

Geronimo81 wrote:Kao sto sam i prepostavljao zasto se koci autoput i da se ne radi o zemlji .Samo mi nije jasno kako ce da promjene međunarodni put kad se zna gdje je tocka A a gdje treba da bude tocka B.

Novi prostorni plan zbog luke u Neumu
Nacionalni interes Bošnjaka je da trasa autoputa na koridoru 5C završi u Neumu...
14.09.2009. 11:30

Pomorsko društvo BiH ponovo će prema entitetskim i državnim parlamentima pokrenuti aktivnosti u vezi s donošenjem jedinstvene odluke o Prostornom planu FBiH za koridor 5C, potvrdili su "Avazu" članovi ovog društva.

Na to su ih, kažu, ponukale razotkrivene namjere političara da autoput završi u Bijači, uprkos pokazateljima da je to potpuno neisplativa trasa, te izvještaj o mjerenjima akvatorija u Neumu, sačinjen od 6. flote američke vojske, koji je pohranjen u Geodetskom zavodu BiH.

- Odluke o Prostornom planu FBiH ne mogu se donositi parcijalno. Nacionalni interes Bošnjaka je da trasa autoputa na koridoru 5C završi u Neumu, gdje bi se, prema izvještaju američke flote, trebala graditi luka. U istoj mjeri to je i interes Hrvata, odnosno državni interes. Tražit ćemo da se usvoji idejni projekt koji će uključiti interese sva tri naroda, ali u novom prostornom planu, što do sada nije urađeno - kazao nam je profesor Bakir Tanović, predsjednik Pomorskog društva BiH.

Profesor Ibrahim Bušatlija rekao je za naš list da se predstavnici američke flote čude zašto trasa autoputa nema završnu tačku u zaleđu Neuma. On je istakao kako su Amerikanci odlučni da u Malostonskom zaljevu grade luku.
Koje su ovo budalastine. :-)
Kao Bosnjaci bi zeljeli praviti luku u Neumu, (tad se naravno misli na trgovacku), a prije nego sto naprave luku, napraviti ce se autocesta :-) , jer eto Evropa daje povoljne kredite za VC, pa to treba iskorititi. To sto se i ta Evropa pita, koji ce pravac autoceste i biti, se "odbija" od tvrde glave.
A onda se cirkus nastavlja. Kao slijedeci "argument" se navode "mjerenja akvatorija" sacinjena od 6. flote. Sta se tu mjerilo i koje je to istrazivanje akvatorija. Ono sto su Ameri u svojoj kratkoj posjeti napravili, je najvjerovatnije da su sonirali dubinu u tom akvatoriju, i to je sve. Naravno da su to ustupili i domacinu. A sta neki od tih domacina izjavljuje: "Amerikanci su odlucni da u Malostonskom zaljevu grade luku". Na koji nacin su to Ameri iskazali tu odlucnost? Rekla, kazala, okrnio se koji janjac i popilo malo vina i sampanjaca...i Ameri su otisli svojim putem, a domaci "zabiljezili taj sudbonosni posjet 6.flote".
Sad ostaje pitanje da li ce se graditi ratna ili trgovacka luka, :roll: , ili mozda oboje :shock: . Pa nek Arapi daju novac za trgovacku, a Ameri za ratnu...(jer novaca sama drzava nema).Evropa ce ionako "odobriti kredite za autocestu", i jos samo da je nac nekog da "financira" zeljeznicu..... Eto sada izlaze na vidjelo ti tajni pregovori i "interesi bjelosvjetski lobija", a i prava istina o buducnosti Peljescanskog mosta.....
.......................
pored takvih strucnjaka, svakoj drzavi je osiguran prosperitet...,to sto taj prosperitet jos nije uocljiv...neka biti ce "cim se krene u realizaciji planiranog"...
da samo jos nadodam...kao i do sada.
hercegovac_pravi

#331 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by hercegovac_pravi »

zlajo wrote:
Geronimo81 wrote:Kao sto sam i prepostavljao zasto se koci autoput i da se ne radi o zemlji .Samo mi nije jasno kako ce da promjene međunarodni put kad se zna gdje je tocka A a gdje treba da bude tocka B.

Novi prostorni plan zbog luke u Neumu
Nacionalni interes Bošnjaka je da trasa autoputa na koridoru 5C završi u Neumu...
14.09.2009. 11:30

Pomorsko društvo BiH ponovo će prema entitetskim i državnim parlamentima pokrenuti aktivnosti u vezi s donošenjem jedinstvene odluke o Prostornom planu FBiH za koridor 5C, potvrdili su "Avazu" članovi ovog društva.

Na to su ih, kažu, ponukale razotkrivene namjere političara da autoput završi u Bijači, uprkos pokazateljima da je to potpuno neisplativa trasa, te izvještaj o mjerenjima akvatorija u Neumu, sačinjen od 6. flote američke vojske, koji je pohranjen u Geodetskom zavodu BiH.

- Odluke o Prostornom planu FBiH ne mogu se donositi parcijalno. Nacionalni interes Bošnjaka je da trasa autoputa na koridoru 5C završi u Neumu, gdje bi se, prema izvještaju američke flote, trebala graditi luka. U istoj mjeri to je i interes Hrvata, odnosno državni interes. Tražit ćemo da se usvoji idejni projekt koji će uključiti interese sva tri naroda, ali u novom prostornom planu, što do sada nije urađeno - kazao nam je profesor Bakir Tanović, predsjednik Pomorskog društva BiH.

Profesor Ibrahim Bušatlija rekao je za naš list da se predstavnici američke flote čude zašto trasa autoputa nema završnu tačku u zaleđu Neuma. On je istakao kako su Amerikanci odlučni da u Malostonskom zaljevu grade luku.
Koje su ovo budalastine. :-)
Kao Bosnjaci bi zeljeli praviti luku u Neumu, (tad se naravno misli na trgovacku), a prije nego sto naprave luku, napraviti ce se autocesta :-) , jer eto Evropa daje povoljne kredite za VC, pa to treba iskorititi. To sto se i ta Evropa pita, koji ce pravac autoceste i biti, se "odbija" od tvrde glave.
A onda se cirkus nastavlja. Kao slijedeci "argument" se navode "mjerenja akvatorija" sacinjena od 6. flote. Sta se tu mjerilo i koje je to istrazivanje akvatorija. Ono sto su Ameri u svojoj kratkoj posjeti napravili, je najvjerovatnije da su sonirali dubinu u tom akvatoriju, i to je sve. Naravno da su to ustupili i domacinu. A sta neki od tih domacina izjavljuje: "Amerikanci su odlucni da u Malostonskom zaljevu grade luku". Na koji nacin su to Ameri iskazali tu odlucnost? Rekla, kazala, okrnio se koji janjac i popilo malo vina i sampanjaca...i Ameri su otisli svojim putem, a domaci "zabiljezili taj sudbonosni posjet 6.flote".
Sad ostaje pitanje da li ce se graditi ratna ili trgovacka luka, :roll: , ili mozda oboje :shock: . Pa nek Arapi daju novac za trgovacku, a Ameri za ratnu...(jer novaca sama drzava nema).Evropa ce ionako "odobriti kredite za autocestu", i jos samo da je nac nekog da "financira" zeljeznicu..... Eto sada izlaze na vidjelo ti tajni pregovori i "interesi bjelosvjetski lobija", a i prava istina o buducnosti Peljescanskog mosta.....
.......................
pored takvih strucnjaka, svakoj drzavi je osiguran prosperitet...,to sto taj prosperitet jos nije uocljiv...neka biti ce "cim se krene u realizaciji planiranog"...
da samo jos nadodam...kao i do sada.
Da,..... tako je isto bilo smijesno Srbima kad su im 90-tih govorili da ce izgubiti Kosovo i USA tamo napraviti vojnu bazu. Tako je isto bilo smijesno Hrvatima kad se govorilo prije dvije godine da ce se izgradnja Peljesackog mosta zaustaviti........ i bezbroj drugih stvari koje su u tome vremenu izgledale smijesno .....pa smo eto cak pravili i viceve na njihov racun (o Albaniji u NATO-u, o Kosovo Republjik, nezavisna Crna Gora.....o raspadu Yuge.......itd...itd..) . Da,..... sve su to nekakve iluzorne stvari koje se nisu desile .........
P.S Pa jel ti stvarno ocekujes da ce neki Americki zvanicnik izaci na TV i u udarnom terminu eto informisati "domacu javnost" kako su "oni cvrsto odlucili da grade US Naval strategic object" ?????! :dance: :dance:
Liska

#332 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Liska »

Sve je stvar vjerovanja. Ja sam poprilicno siguran da u Neumu nece biti napravljena nikakva luka ili da ce auto-put zavrsiti u Neumu. Pricalo se i da ce Amerikanci praviti baze u Hrvatskoj, pa nista, a Hrvatska usla u NATO. Po meni je spominjanje Amerikanaca samo bacanje balona da bi se kao odbio eventualni otpor ideji o luci i auto-putu u Neumu. Siguran sam da ce se bajka zavrsiti nekim mijenjanjem trase koja nece prolaziti kroz Mostarsko polje i korekcijom kod Pocitelja i to je maksimum dogovora za obje strane. Nitko nije lud a nitko i ne moze napraviti luku ako se ovi u Neumu usprotive. Imaju toliko mehanizama za usporavanje da ce eventualni investitor odustati vrlo brzo, ako ga uopce i ima. Ne vidim politicare iz reda hrvatskog naroda koji bi glasali za takvu odluku u oba doma federalne skupstine. Prema tome, bajka ostaje bajka.
zlajo

#333 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by zlajo »

hercegovac_pravi wrote: Da,..... tako je isto bilo smijesno Srbima kad su im 90-tih govorili da ce izgubiti Kosovo i USA tamo napraviti vojnu bazu. Tako je isto bilo smijesno Hrvatima kad se govorilo prije dvije godine da ce se izgradnja Peljesackog mosta zaustaviti........ i bezbroj drugih stvari koje su u tome vremenu izgledale smijesno .....pa smo eto cak pravili i viceve na njihov racun (o Albaniji u NATO-u, o Kosovo Republjik, nezavisna Crna Gora.....o raspadu Yuge.......itd...itd..) . Da,..... sve su to nekakve iluzorne stvari koje se nisu desile .........
P.S Pa jel ti stvarno ocekujes da ce neki Americki zvanicnik izaci na TV i u udarnom terminu eto informisati "domacu javnost" kako su "oni cvrsto odlucili da grade US Naval strategic object" ?????! :dance: :dance:
Sto se tice ocekivanja,....to je stvar afiniteta.
Ali za razliku od tebe i "ovog iz Pomorskog Drustva BiH" (kojem je najvece plovljenje bilo, i to ako, trajekt Ploce -Trpanj i nazad), barem se donekle razumjem u pomorstvo i lucke poslove. Isto tako tebi za informaciju o tim americkim interesima, mislis li da je stvarno jedna dobra opcija za Amere "uvlaciti" luku u Neretvanski zaljev(tocnije Neum), kada je (ako za tim vec postoji potreba) daleko efikasnije i korisnije napraviti luku u Albaniji. I na taj nacin kontrolirati Otranska vrata (kad im je vec toliko Jadran interesantan, u sto jako sumnjam) i imati mogucnost brzih i efikasnih manervara u Mediteranskom moru ( more koje je ipak bitno i jako plovno).
Nego sve se mislim da bi mozda ovima iz "Pomorskog Drustva BiH" trebalo predloziti, "ugurati" kod Neuma (pored vojne i trgovacke luke) i jedno brodogradiliste. Zasto bi BiH bila ovisna o nekoj drugoj drzavi i po tom pitanju, ako mozda ne mora. Treba se naci "samo" financijera i eto "Bosnaplov" nije vise daleka buducnost......

P.S. @hercegovac, moj komentar nije stvar ruganja, vec karikiranja. Ocito je da se davaju izjave u javnost, bez ikakve realne podloge. Na taj nacin se paznja javnosti okrece sa stvarnih problema. Moje je misljenje, da Hrvatska i BiH i te kako mogu sa lukom Ploce (koja je vec izgradena i po velicini je druga na sjevernom Jadranu), imati jako puno zajednickih interesa(kao sto je to bilo u vrijeme ZTPSa i ondasnje luke Ploce). Preko BiH je moguce na luku povezati zemlje srednje Evrope i svi bi imali korisiti od toga. Ovako...pricaju se bajke o izgradnji luke. Zar mislis da je tako lako izgraditi luku i to veceg kapaciteta i to sa svom pripadajucom infrastrukturom? Da jeste gradile bi se na svakom cosku,..... ali ipak ne ide to tako lako. Ali prodavati narodu pricu o tome,.... to je vec puno lakse.
hercegovac_pravi

#334 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

dupli
hercegovac_pravi

#335 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

zlajo wrote:
hercegovac_pravi wrote: Da,..... tako je isto bilo smijesno Srbima kad su im 90-tih govorili da ce izgubiti Kosovo i USA tamo napraviti vojnu bazu. Tako je isto bilo smijesno Hrvatima kad se govorilo prije dvije godine da ce se izgradnja Peljesackog mosta zaustaviti........ i bezbroj drugih stvari koje su u tome vremenu izgledale smijesno .....pa smo eto cak pravili i viceve na njihov racun (o Albaniji u NATO-u, o Kosovo Republjik, nezavisna Crna Gora.....o raspadu Yuge.......itd...itd..) . Da,..... sve su to nekakve iluzorne stvari koje se nisu desile .........
Sto se tice ocekivanja,....to je stvar afiniteta.
Ali za razliku od tebe i "ovog iz Pomorskog Drustva BiH" (kojem je najvece plovljenje bilo, i to ako, trajekt Ploce -Trpanj i nazad), barem se donekle razumjem u pomorstvo i lucke poslove. Isto tako tebi za informaciju o tim americkim interesima, mislis li da je stvarno jedna dobra opcija za Amere "uvlaciti" luku u Neretvanski zaljev(tocnije Neum), kada je (ako za tim vec postoji potreba) daleko efikasnije i korisnije napraviti luku u Albaniji. I na taj nacin kontrolirati Otranska vrata (kad im je vec toliko Jadran interesantan, u sto jako sumnjam) i imati mogucnost brzih i efikasnih manervara u Mediteranskom moru ( more koje je ipak bitno i jako plovno).
Nego sve se mislim da bi mozda ovima iz "Pomorskog Drustva BiH" trebalo predloziti, "ugurati" kod Neuma (pored vojne i trgovacke luke) i jedno brodogradiliste. Zasto bi BiH bila ovisna o nekoj drugoj drzavi i po tom pitanju, ako mozda ne mora. Treba se naci "samo" financijera i eto "Bosnaplov" nije vise daleka buducnost......

P.S. @hercegovac, moj komentar nije stvar ruganja, vec karikiranja. Ocito je da se davaju izjave u javnost, bez ikakve realne podloge. Na taj nacin se paznja javnosti okrece sa stvarnih problema. Moje je misljenje, da Hrvatska i BiH i te kako mogu sa lukom Ploce (koja je vec izgradena i po velicini je druga na sjevernom Jadranu), imati jako puno zajednickih interesa(kao sto je to bilo u vrijeme ZTPSa i ondasnje luke Ploce). Preko BiH je moguce na luku povezati zemlje srednje Evrope i svi bi imali korisiti od toga. Ovako...pricaju se bajke o izgradnji luke. Zar mislis da je tako lako izgraditi luku i to veceg kapaciteta i to sa svom pripadajucom infrastrukturom? Da jeste gradile bi se na svakom cosku,..... ali ipak ne ide to tako lako. Ali prodavati narodu pricu o tome,.... to je vec puno lakse.
@Zlajo,
Hajde majke ti reci mi gdje u mome postu vidis da ja vjerujem u ovo? Samo tvrdim da "gdje ima dima ima i vatre" Nista manje i nista vise. Posebno ako znam (to je 100% istinito) da je Americki lobi iznudio promjenu trase kod Pocitelja jer prolazi kroz placeve zakupljene od strane njihovih klijenata. Ponovo bih zamolio nekog od forumasa ako zivi u Capljini a blizu mu je katastar i Sud, da ode i sam pogleda ko je vlasnik bivseg "drzavnog" zemljista na lokaciji izmedju Nakovanja i Pocitelja (specificno Veledarove mahale). E sada tvrditi da ce trasa puta ici nekud kud bi mi zeljeli (Hrvati ili Bosnjaci) je skakanje samom sebi u stomak, jer se tu nista i nepitamo. Eto sta ja govorim, nista manje i nista vise od toga.
P.S. U ocjenu mog razumjevanja u pomorstvo i lucke poslove ........hmmm ne bih ulazi u to ........ ali samo da ti kazem da imam odslusane i "ociscene" tri godine Pomorskog fakultet -odsjek brodogradnja-strojarstvo (u Dubrovniku, Zagrebacko Sveuciliste). Nazalost rat me sprijecio da diplomiram pa sada radim druge stvari. Ovo je bilo off-topic. Izvinjenje ali nisam mogao osutiti na "ovo trpanje svih u istu vrecu". Prijatno
klixober

#336 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by klixober »

Razlog zasto su ministri hdz-a napustili vladu FBiH je jednostavan.Hercegovacki tajkuni su pokupovali jeftino zemlju preko koje treba ici koridor 5c,da bi je kasnije skupo prodali drzavi.Nakon sto je izmjenjena trasa,taj posao i zemlja bi im propali.
osa

#337 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by osa »

komeba wrote:Razlog zasto su ministri hdz-a napustili vladu FBiH je jednostavan.Hercegovacki tajkuni su pokupovali jeftino zemlju preko koje treba ici koridor 5c,da bi je kasnije skupo prodali drzavi.Nakon sto je izmjenjena trasa,taj posao i zemlja bi im propali.
posao bi ,ali zemlja, kako će zemlja propasti.
Hrvoje_Hrvatinic

#338 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

komeba wrote:Razlog zasto su ministri hdz-a napustili vladu FBiH je jednostavan.Hercegovacki tajkuni su pokupovali jeftino zemlju preko koje treba ici koridor 5c,da bi je kasnije skupo prodali drzavi.Nakon sto je izmjenjena trasa,taj posao i zemlja bi im propali.
Za razliku od Bošnjačkih tajkuna, koji su oličenje poštenja i nisu kupili ni pedalj na novoplaniranoj trasi. :lol:
klixober

#339 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by klixober »

osa wrote:
posao bi ,ali zemlja, kako će zemlja propasti.
Propasti u smislu da tu zemlju niko ne zeli kupiti i tesko ce ista na njoj zaraditi.
klixober

#340 Re: Hrvati napustili Vladu FBiH

Post by klixober »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
Za razliku od Bošnjačkih tajkuna, koji su oličenje poštenja i nisu kupili ni pedalj na novoplaniranoj trasi. :lol:
To nisam rekao.

p.s. "bosnjacki" se pise malim slovom.
Post Reply