Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
peraja

#326 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by peraja »

Karabaja wrote:mmmmmm ribica.... :evil:

Samo sa brnjicom, fleki kod mene moze doci :D :P
uradi sam

#327 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

nemoj me pogresno shvatit,ali daj poradi na vecem akvariju tako da mozes razmisljat o jos kojoj ribici i ljepsem uredjenju... ja tu nebih drzao ni zabu.....to je mucenje ribe nista drugo.....
peraja

#328 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by peraja »

uradi sam wrote:nemoj me pogresno shvatit,ali daj poradi na vecem akvariju tako da mozes razmisljat o jos kojoj ribici i ljepsem uredjenju... ja tu nebih drzao ni zabu.....to je mucenje ribe nista drugo.....
eno sad...svoj ti pos'o...da im nije lepo davno bi uginule.... :)
rumit

#329 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Poslije Vasih slika, i ribica, mene prosto sramota da stavim svoje. :) Ovdje ima, pored ove zlatne, i jedna buljava :-) , i jedan cistac, kojeg sam , jedne prilike, nepaznjom, zakopala u ovaj pijesak :-) malo veci od par kamencica, hihihi. Ali ziv zdrav i vrijedan i dalje. :)

Ali ipak su mi drage sve tri i volim ih mnogo. Namjeravam da kupim uskoro, jos par njih, da ne izgleda ovako siromasan. :-)
Lijepe su ti ribice. Samo moras znati da narastu do 20cm (u uslovnom akvarijumu). Ako hoces da zadrzis te svoje (i nabavis nove) trebala bi poceti razmisljati o vecem akvarijumu. Na jednu zlatnu ribicu treba 30-35l vode. Pa racunaj.

Kada cistis akvarijum:
- operi filter,
- ocisti staklo iznutra,
- promjeni samo trecinu ili polovinu vode (nemoj direktno iz cesme, neka ti voda odstoji jedan dan),
- usisaj prljavstinu sa dna (mozes na netu naci kako da napravis usisnu cijev za dno).
Ciscenje na ovaj nacin ti je najmanje stresno za ribice.
chuchumbamayumbe

#330 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

Danas sam u Agricomu na Čengilvili kupovao hranu za svoje "pirane", pa vidjeh da su dobili dosta Juwel opreme, od kompleta akvarijuma i stalaka, preko pozadina, itd...
Svaka čast!
rumit

#331 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

chuchumbamayumbe wrote:Danas sam u Agricomu na Čengilvili kupovao hranu za svoje "pirane", pa vidjeh da su dobili dosta Juwel opreme, od kompleta akvarijuma i stalaka, preko pozadina, itd...
Svaka čast!
Uzeli ljudi zastupnistvo Juwela za BiH. Neka malo konkurencije.
Juwel je kvalitetan, a cijenom dosta pristupacniji od nekih drugih marki.
Iako tesko da, po ovim cijenama, nama ista moze biti pristupacno... :sad: .
peraja

#332 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by peraja »

rumit wrote:
Poslije Vasih slika, i ribica, mene prosto sramota da stavim svoje. :) Ovdje ima, pored ove zlatne, i jedna buljava :-) , i jedan cistac, kojeg sam , jedne prilike, nepaznjom, zakopala u ovaj pijesak :-) malo veci od par kamencica, hihihi. Ali ziv zdrav i vrijedan i dalje. :)

Ali ipak su mi drage sve tri i volim ih mnogo. Namjeravam da kupim uskoro, jos par njih, da ne izgleda ovako siromasan. :-)
Lijepe su ti ribice. Samo moras znati da narastu do 20cm (u uslovnom akvarijumu). Ako hoces da zadrzis te svoje (i nabavis nove) trebala bi poceti razmisljati o vecem akvarijumu. Na jednu zlatnu ribicu treba 30-35l vode. Pa racunaj.

Kada cistis akvarijum:
- operi filter,
- ocisti staklo iznutra,
- promjeni samo trecinu ili polovinu vode (nemoj direktno iz cesme, neka ti voda odstoji jedan dan),
- usisaj prljavstinu sa dna (mozes na netu naci kako da napravis usisnu cijev za dno).
Ciscenje na ovaj nacin ti je najmanje stresno za ribice.
hvala za ove stepove sto se ciscenja tice, mogla sam ih ubiti :-? ja sam cijeli akvarijum cistila na slijedeci nacin, izvadim ribice, operem kamenje, operem akvarijum, isperem spuzvicu koja filtrira vodu(naspem vodu direktno iz cesme) i njih vratim. to je naravno bilo prije nego sam saznala da je hlorisana voda otrov zanjih. :-?
O vecem akvarijumu ne mogu sada razmisljati, jel nisam bas sa lovom ok, a to znaci i da ce ostale ribice malo da pricekaju.
Sve u svemu, hvala ti na savjetima, mnogo znace :) :thumbup:
gefufna

#333 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Pozdrav ljudi
Pošto sam početnik, volio bih da mi neko od iskusnijih da savjet.
Imam maleni fabrički kvadratni 16L akvarij u kojem imam dvije zlatne ribice,dva skalara i jednog muljara. Dobio sam ga na poklon a ribice sam kupio.
Koliko vidim za sada imam 2 problema:
Voda nije kristalno čista kako se da vidjeti na forumaškim slikama, nego je malo zamućena i uvijek je takva. filter je unutrašnji prelivni sa tri komore, u prvoj je grijač, u drugoj je filter a u trećoj je pumpa.
1Pitanje: da li je aktivni ugalj nešto što je ˝must have˝ili može i ovako stanje: sintetička vuna -keramičke cjevčice-sintetička vuna. Ima li alternativa?
2Pitanje: skalari su malo narasli i jedan (crni) je počeo da proganja zlatne ribice. Moram se opredjeliti skalari ili zlatne?
Nalazim se u Tešnju i jako je teško naći potreban materijal, pa kad vidim o čemu sve vi ljudi pišete hoće mi nešto bit....
Skinuo sam sa net-a brdo literature, i stvarno bi svakome predložio da prvo pročita barem one osnovne stvari prije nabavljanja ribica, jer je poslije kasno i žalosno kad vidiš šta se sve dešava.
Odpozdrav
doktor78

#334 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Koliko ja znam, aktivni ugalj se stavlja samo ako se iz vode zeli otkloniti neka hemijska komponenta (npr. hlor ili lijekovi koji su davani ribicama) i ima rok upotrebe nakon kojeg postaje bezvrijedan. Sto se zamucenja tice, mozda ti akvarij nije dobro zacikliran? Da li imas bilja unutra?
Ja licno ne volim zlatne ribice, a i za skalare mislim da ti je taj akvarij premalen. U akvaristici vazi "paradoks" da sto je akvarij veci, to manje trazi odrzavanja.
Ja bih za tu velicinu akvarija preporucio gupike ili platike eventualno.
Pozdrav
gefufna

#335 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

I ja sumnjam da akvarijum nije dovoljno bio sazrio, ali valjda je do sada trebao jer je u funkciji gotovo 2 mjeseca
imam jednu biljčicu koju sam jedva nabavio, ne znam o kojoj je riječ ali izlgleda kao neka lozica iz čijih članaka izbijaju listovi.
Morat cu se riješiti skalara jer znam da traze veći akvarij.
Ljuti me prodavačica iz binga u gračanici koja me nije na to upozorila, cilj joj je bio samo da proda.
Da ne spominjem da mi je preporučivala razno plastično bilje
rumit

#336 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

gefufna wrote:I ja sumnjam da akvarijum nije dovoljno bio sazrio, ali valjda je do sada trebao jer je u funkciji gotovo 2 mjeseca
imam jednu biljčicu koju sam jedva nabavio, ne znam o kojoj je riječ ali izlgleda kao neka lozica iz čijih članaka izbijaju listovi.
Morat cu se riješiti skalara jer znam da traze veći akvarij.
Ljuti me prodavačica iz binga u gračanici koja me nije na to upozorila, cilj joj je bio samo da proda.
To kod tebe Nano.
Nije ti to bas za tvojih ribica.
Reci mi koje su ti dimenzije akvarijuma bez filtera?
Kako peres akvarijum i filter?
Ako moze koja slika.
uradi sam

#337 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Kao prvo dobro daosao na Akvaristiku...posto vidim da ti niko nije rekao osnovni problem tvog Akvarija...evo par stvari
1. zlatne ribice neidu nikako sa skalarima jer su one hladnovodne a skalari toplovodne...
2. razika u vrsti prehrane.
3. Mali akvarij za karantin a kamo li sta vise.
5. Ribe jako izlozene stresu osnovni motiv za sve bolesti ..itd itd... mogao bih ti nabrajat mjesec.......
sada izvuci sam zakljucak ....a da ne govorimo o filtraciji mikro i makro,amonijaku, itd itd....moj savjet za pocetak.
nabavi veci akvarijum...pa da vidimo sta nam je radit....ovako nema se sta pricat...LP
gefufna

#338 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Znam,
napravio sam sve moguće greške koje se mogu napraviti: mali akvarij koji je teže za održavat od većeg, nedovoljno ciklirana voda, prenaseljenost i nekompaktibilnost riba, šta da kažem... na greškama se uči. samo mi žao ribica
Zato i kažem da svaki početnik treba da se dobro informiše prije svega.
mislim da ću preći na par gupija i platija, ali zlatnu dvopernu ne dam...
Dok se još malo ne uhodam a onda kupujem i ja veći akvarij.
Prvo sam mislio da ga sam pravim našo sam i dobru lokaciju u dnevnom boravku, ali ću ipak kupiti gotov.
Ali to slijedeći put kad dođem u Sarajevo.
pozdrav
doktor78

#339 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

gefufna wrote: Ljuti me prodavačica iz binga u gračanici koja me nije na to upozorila, cilj joj je bio samo da proda.
Standard za nase prodavce. Ja jos nisam naisao na prodavca koji ce me, kad dodjem kupiti neku ribu, pitati koja mi je velicina akvarijuma,koje vrste vec imam, eventualno upozoriti da se nova vrsta ne bi slagala sa postojecim, i.t.d. Ne,samo gledaju da ti uvale ribu/robu.
gefufna

#340 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by gefufna »

Ljudi božji, juče sam obletio tešanj, jelah teslić i doboj i nigdje nema aktivnog uglja.
Čini mi se da ste bolje opremljeni i upućeni nego neki pet-shopovi.
rumit

#341 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Cisti akvarijum kao Peraji sto sam napisao.
Samo kada peres filter keramicke valjke peri u vodi koju si izvadio iz akvarija, a ne u cistoj vodi.
Kad se sve iz akvarijuma ispere u cistoj vodi pobiju se korisne bakterije pa proces cikliranja pocinje ispocetka.
(ako citas literaturu ovo vjerovatno i znas, al' eto za svaki slucaj)
Ako nabavis ugalj stavi ga prije keramike.

U tom ti akvarijumu slabo koja ribica moze biti zadovoljna.
Tu bi ti najbolje legao kozicnjak :) .
Ako ti se zlatne svidjaju ostavi njih dok malo ne porastu, ali im nemoj dodavati nikakve druge ribice.
I gledaj (posto imas grijac) da im ne bude pretopla voda. Mozda negdje oko 22C.
Ako joj je temperatura visoka ubrza joj se metabolizam i krace zivi.
uradi sam

#342 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Rekao sam ti sta ti je ciniti zasto se mucis pokloni te zlatne ili skalare......nekome kazes da citas literaturu a radis gresku za greskom ..netreba ti ugalj covjece u opste ako ribe nisi tretirao nekim lijekom ili slicno znaci ugalj se koristi samo za prociscavanje svega moguceg u akvariju, pa tako i dusikovih bakterija koje su neohodne za opstanak zivog svjeta u akvariju..
operi filter kao sto ti je rumit rekao...neznam koji ti je filter i koja je vrsta filtera tako da ti treba spuzva,keramicki valjcici ili
buzir za struju koji ces nasjeci na komadice /prstenove i ubaci jedan sloj nakon sloja spuzve ovi prstenovi od buzira ili pancira onog narandjastog je jako dobar za jednu lijepu nastanbu bakterija koje su dobre za filtraciju, zatim jos jedan sloj vate mozes koristiti onu od kuhinjske nape...isjeci je na zeljenu velicinu i ubaci zatim dodaj SafeStart ako imas ako ne onda hrani filter jedan period jednom dnevno nekih 15 dana, hranom za ribe...tako ces uz tezi nacin zaciklirat flter i akvarijum..itd itd...otidji na akvarij.net tamo se registruj i skini sa pocetne strane prirucnik za pocetnike i dobro ga procitaj....to ti je moj savjet...

Ps.........Znaci registruj se postavi mi post na moj pp tamo na forumu gdje sam ti rekao pa cemo pricati a ja cu ti pomoci tako sto cu te slati sa teme na temu dok ne skontas neke stvari..lakse mi je tako nego ovako da ti pisem u nedogled...
moj nick je moke...tamo na forumu...LP
Love_animal

#343 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Love_animal »

Eh ovako...Imam problem sa cistacem u akvarijumu...na glavi su mu izasli neki pipci i ima ih puno i ruzno izgledaju..Mozete li mi reci zbog cega je to i sta da uradim...Nadam se da ste me razumjeli..Hvala :)
doktor78

#344 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Love_animal wrote:Eh ovako...Imam problem sa cistacem u akvarijumu...na glavi su mu izasli neki pipci i ima ih puno i ruzno izgledaju..Mozete li mi reci zbog cega je to i sta da uradim...Nadam se da ste me razumjeli..Hvala :)
Ako se radi o ancitrusu, onda je to sasvim normalna pojava, to su naime obiljezja muzjaka
Love_animal

#345 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Love_animal »

E hvala vam puno..mislila sam da nije neka bolest ili nesto drugo..nasla sam na google i hvala vam...:)
Love_animal

#346 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Love_animal »

Mozete mi reci koje su ovo vrste? ( Ne znam vide li se bas najbolje, ali nisam mogla bolje da ih uslikam :roll: )

Image

Image
uradi sam

#347 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Love_animal wrote:Mozete mi reci koje su ovo vrste? ( Ne znam vide li se bas najbolje, ali nisam mogla bolje da ih uslikam :roll: )

Image

Image
A koliko mogu vidjeti taj gore zuti je mjesanac neki Moli ovaj dole je mislim nevidi se slika dobro Ancitrus....
Love_animal

#348 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Love_animal »

uradi sam wrote:
Love_animal wrote:Mozete mi reci koje su ovo vrste? ( Ne znam vide li se bas najbolje, ali nisam mogla bolje da ih uslikam :roll: )

Image

Image
A koliko mogu vidjeti taj gore zuti je mjesanac neki Moli ovaj dole je mislim nevidi se slika dobro Ancitrus....
Ja mislim da nije Ancitrus, jer imam dva Ancitrusa i oni se uvijek lijepe za staklo, dok on uvijek bude na dnu, na pijesku i nista ne cisti..izgleda mi skroz lijeno...Hvala ti :D
ljeto75

#349 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ljeto75 »

Za sve koji se bave ili se planiraju baviti akvaristikom, provjerite akvaristi.org.
Nije bad postaviti bilo kakvo pitanje, a ima i tona savjeta vezano za sve akvarističke teme, od pripreme vode, pravljenja akvarijuma i poklopaca, izbora bilja, riba, bolesti i dalje.

Gore navedeni site je iz BiH, a u susjedstvu su akvarij.net i akvaristika.org. Za ljubitelje bilja aqua-art.org (srbijanski).
I pozdrav ako ima neko ko prepoznaje nick.
chuchumbamayumbe

#350 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

Love_animal wrote:
uradi sam wrote:

Image

Image
Ja mislim da nije Ancitrus, jer imam dva Ancitrusa i oni se uvijek lijepe za staklo, dok on uvijek bude na dnu, na pijesku i nista ne cisti..izgleda mi skroz lijeno...Hvala ti :D
Ovo je Torokatum/Torakatum, kako god ga vi zvali.
Mirni i stidljivi brko. Zna ponekad da ga opali luda, ali je miroljubiva i lijepa riba u akvarijumu. U zavisnosti koliki mu akvarijum date, može porasti poprilično veliki.
Mužjak ima narandžasta/crvenkasta zadebljanja na prednjim perajima, po tome se razlikuju od ženki.
Post Reply