Istina o invalidima

Locked
zonbirile

#326 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

lopta wrote:
zonbirile wrote:
lopta wrote:Rijesiti se itekako moze. Skoro svaki kiosk u Sarajevu, a i sire drze invalidi, to su dobili kao posao od drzave i svaki od njih mora imati 2 prijavljena radnika. Umjesto da prijavljuju svoje zene, djecu, itd. treba donijeti zakon da treba zaposliti 1 demobilisanog borca, a 1 koga on hoce. Na taj nacin svoju zaradu ne umanjuju, demobilisani borac dobiva posao, a skida se sa socijalne pomoci demob. borcima. Isti primjer i za sve druge radnje, trgovine, skole, itd. gdje god treba domar, cuvar, nocni cuvar, itd. sve se to moze pokriti poslovima sa demob. borcima(umjesto sto se zaposljava rodbina, amidzici, dajdzici, sestrici, bratici, itd.) i pola problema rjeseno.
--------------------------------------------------
hajde nerado,ali da ti ipak odgovorim.Kioske ne drže invalidi,niti kioska ima toliko u Sarajevu,van grada haman pa nikako.Sem toga provala je da ih troje rade u kiosku,valjda u 3 smjene 24h.Stalno kukaš na komunizam,a stalno ga prizivaš.Znaš li da je i kod nas privatluk uveliko,ili si sada pao sa Marsa.E takvi kao ti i vode ovu napaćenu zemlju,pa ne znaju da američki veterani iz ratova,imaju jednom godišnje čast da se ispucaju u streljani i da podignu državnu zastavu-toliko im od države.A da si gazda i ti bi da ti čuva imovinu primio nabildanog momka sa znanjem borilačkih vještina,a ne invalida.O securitiju da ti ne pričam,ovo ovde je portirska služba.Pravi sekjuriti vani,franšizno se plaća premija i nadoknađuje štetu firmi koju čuva,ali za tebe su to španska sela.Nego loptice skočice,idi se igraj sa dječicom.
90% drze, odnosno koliko ih slijeduje, a naravno ostatak ko vec. Da me ne shvati neko pogresno, i trebalo im je dati i posao i stan i auto i sve sto imaju, sve to su i dobili uz penzije i sve je to ok, ali samo jedna stavka je trebala biti unesena, a to je da zaposle po 1 demobilisanog borca. To je samo jedan mali dio koji sam uzeo kao primjer. Kazes nema toliko kioska, ok nema, sta je sa nocnim cuvarima? Koliko skola, zgrada, pa koliko samo drzavnih institucija, banaka, prodavnica i cega sve ne gdje recimo treba nocni cuvar, domar ili tako nesto. Ti ljudi su trebali imati prednost pri zaposljavanju makar na takvim mjestima, sa jedne strane zaposlio bi covjeka, sa druge skinuo sa budzeta onih 150km, a trece kao zaposlen bi on uplacivao u socijalno/penziono, itd. Ta prica kako ti treba K1 borac za domara ili nocnog cuvara jedne prodavnice, kafica ili neke dvorane i slicno je klasicni supljak. A i ta prica o americkim veteranima je izlizana, eto vi znate svi americke veterane sta ko ima i gdje ima, a i mala napomena, americka vojska je profesionalna, dakle i ti veterani su cijeli zivot bili u vojsci, dakle to im je bio posao, a ovdje su ljudi 10, 20, 30 godina radili, pa morali maltene silom prilika uzeti oruzje ratovati, braniti se i kada je stao rat vrati pusku, ok, a posao? Dakle nikako nije isti slucaj i ne mozes to porediti.
--------------------------------------------------------
vidim ja da tebi puno stvari nije jasno,nešto si slućajno pogodio,omaklo ti se.Pa naravno američka vojska je profesionalna,pa i rat u vojnom smislu možemo nazvati tranzicijom,mjenanjem načina organizovanosti oružanih snaga.Kao u svemu tu imaju 3-4 falinke tipične za banana zemlju kojom vladaju 10-tak familija,napredujući kler i mafija svih boja.
1-sva skupina mogućih i nemogućih boračkih i udruženja žrtava su samo glasačko tijelo,nema tu sentimenta
2.u svim gore navedenim skupinama ,odokativno je pola lažnjaka
3.nova profesionalna vojska,je politički obojena,zbrinjavana mimo zakona i propisa.Odlazak u strane misije je bio šok,valjda sentiment na bivšu JNA,zadrigli u miru,a sve imali,a sada valja podići guzicu i gdje puca.
4.tu smo gdje smo ,a u qurcu smo,jer niko ne kaže da 1,2 milijardi od MMF treba vratiti u 3g,a tu smo radi ovih 3.prethodne stavke.Bajku o uštedi 412 miliona,je skoro pa toliko sa sva davanja,navedenima.
beladona

#327 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

već počinju kod nas da apeluju da se sami invalidi prijavljuju na reviziju jer nisu znali da je krajnji rok za prijavu 12.9,.Odakle sada narodu pare pa još nema invalidnina.Nema druge pozajmi jer ako se promaši rok ostat češ bez pomoći tj invalidnine.
BajrinNajmladji

#328 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

beladona wrote:već počinju kod nas da apeluju da se sami invalidi prijavljuju na reviziju jer nisu znali da je krajnji rok za prijavu 12.9,.Odakle sada narodu pare pa još nema invalidnina.Nema druge pozajmi jer ako se promaši rok ostat češ bez pomoći tj invalidnine.
@beladona,
Znali su to oni još 16. 03. 2009.g., a i ja sam saznao mjesec dana kasnije kada sam dobio ovaj NAPUTAK, međutim ''prave se englezi'', lafo nisu znali, a evo NAPUTKA koji im je faxiran 16. marta i fino piše:
''Sve korisnike kod kojih je utvrdjeno oštećenje organizma od 90% i 100% ODMAH uputiti na Institut za medicinsko vještačenje,......ROK 30 DANA''.

Kao kod ranijih revizija, svi smo, pa i ti, i ja čekali poziv, obavjest, da se prijavimo na revizioni pregled. Medjutim, lešinari, NISU POSLALI OBAVJEŠTENJA POŠTOM, kao fol, štede na poštanskim troškovima.

Cilj im je poubijati što više nemoćnih, ovisnih o drugom licu, tako što će zakasniti sa uplatom pregleda, neće biti na vrijeme doneseno rješenje i taman do januara ili februara svi mi što smo zakasnili NEĆEMO imati naknade.

Treba preživjeti oktobar, novembar, decembar, januar,...dok ne stigne rješenje, pa onda, zavisno kakav bude priliv novca u budžet, može se isplata otegnuti i do marta.

Sve vrijeme nemoćni, lica sa 90% i 100% onesposobljenjem NEĆE IMATI NOVCA, ako ne posude ili na sličan način se snadju. Ima takvih koji se NEĆE SNAĆI, pa postoji mogućnost urmiranja zbog manjka novca za kvalitetnu ishranu, lijekove, doktore,...

I još nešto, krajnji rok bi trebao biti 20. septembar jer:
Član 28.
Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Službene novine FBiH sa ovim Zakonom su objavljene 19. marta 2009., naredni dan je bio 20. mart, pa računaj, + 6 mjeseci = 20. septembar.
Kraljica_Suza

#329 Re: Istina o invalidima

Post by Kraljica_Suza »

@kakavdanakneiskustvu, je li bila isplata za tebe?
Boracke invalidnine su bile prosle sedmice i umanjene su. Meni je na racun leglo oko 50KM manje nego inace. :shock:
Lekler

#330 Re: Istina o invalidima

Post by Lekler »

Isplata neratnim invalidima iza nedelje,kaze nedostajalo im nesto malo novca :x
beladona

#331 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

da li se na ovu reviziju trebaju javiti i civilne žrtve rata
BajrinNajmladji

#332 Re: Istina o invalidima

beladona wrote:da li se na ovu reviziju trebaju javiti i civilne žrtve rata
Zakon se zove: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA i zaštite obitelji sa djecom.

Prema tome, trebaju i osobe sa onesposobljenjem (Pogrešno je reći INVALIDI jer je značenje ove riječi uvredljivo=Bezvrijedni), civilne žrtve rata 100% i 90% da se prijave na revizioni ljekarski pregled.
samo malo

#333 Re: Istina o invalidima

Post by samo malo »

kakavdanakneiskustvu wrote:zna li bilo ko kada bi mogla početi isplatza neratnih invalidnina.
Vidjeh veceras, dnevnik TVSA pa desk vijesti sto idu po dnu ekrana, pise isplata neratnih invalidnina pocinjue sutra.
BajrinNajmladji

#334 Re: Istina o invalidima

samo malo wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:zna li bilo ko kada bi mogla početi isplatza neratnih invalidnina.
Vidjeh veceras, dnevnik TVSA pa desk vijesti sto idu po dnu ekrana, pise isplata neratnih invalidnina pocinjue sutra.
Evo vijesti, evo srcu mom radosti:
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090825102

Evo srcu mom' radosti

Evo srcu mom' radosti
evo zelje njegove
za kojom sam davno cezno
evo sad je kraj mene

Ne placite oci za me
sinoc ste je gledale
ne venite medne usne
sinoc ste je ljubile

Kako moze dusa tvoja
jednog dana bez mene
kad ne moze srce moje
jednog casa bez tebe
BajrinNajmladji

#335 Re: Istina o invalidima

DaBgda im se ćune smanjile za 10%,...Posebno Mujici Mujezinoviću!
BajrinNajmladji

#336 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:danas počela isplata
Pa, bila isplata,
ali UMANJENA za 10%!
:x @4$%#kggrrrr)#$!**)&sčvćqatu)#"*gr()pasmter&&*$!/ :x
invalid

#337 Re: Istina o invalidima

Post by invalid »

Žao mi je što sam kasno pročitao ovaj članak i što ga kasno komantarišem.
Taćno je da ima puno lažnih RVI ( ali ne stavljajte ih u istu vreću sa pravim) , ali jesteli se zapitali koliko ima lažnih civilnih invalida ( Oni su invalidninu sterkli po drugim osnovima koji se nemogu porediti sa ovim prvim)?! Treba svi zajedno da se borimo da poboljšamo status civilnih invalida , a ne da olajavamo i blatimo RVI samo zbog toga što smo imali "sreću" da budemo ranjeni u rovu. Za težak pložaj civilnih invalida nisu krivi RVI nego oni koji vladaju...........
Gospodo draga znate gdje su ministarstva možete u svakom trenutku prijaviti lažnjake kao što i ja sam činim.( u anonimnom obliku)
Obostrani amputirac 100% I grupa:
-desna potkoljena
-lijeva natkoljena ( amputirana iznad koljena zbog gangrene sa lokalnom anestezijom , pa slušati pilu kako pili "femore" natkoljenu kost..!!?? da negovorim o ostalim patnjama) komentiraj
- raznesene od granate na Šancu iznad željinog u rovu dok ste vi guzice u kućama čuvali
-Nije 2000 KM nego 1660KM sa svim mogučim i nemogičim primanjima kada ih dobijemo redovno ( sa kašnjenjem i po mjesec, a da ne govorimo o dvogodišnjim primanjima pretvorenim u certifikate )
- dobio Škodu feliciju prije 9 godina da me žena prati s autom dok idem na joging ili kad me nažuljaju cipele
Svim NCI-FAŠISTIMA kojima su trn u oku RVI i "naša primanja " želim da predložim jednu nagodbu ko god hoće , dat ću ti sva moja primanja (uključujući i auto) za samo jedno koljeno, ne ne za obje noge ( da bi se mogao "normalno " penjati uz stepenice u rijetkim trenutcima kada stavim proteze) pa ko voli bujrum........
Svim mojim kolegama ( ne onim lažnim) trebali smo i mi "časno " pobjeći sa linija i sada biti časni građani ovoga društva , a ne kao što smo sada ljaga i sram i da svaki ološ pljuje po nama
SRAMOTA SRAMOTA SRAMOTA..................
Tornado Bi

#338 Re: Istina o invalidima

Post by Tornado Bi »

invalid wrote:Žao mi je što sam kasno pročitao ovaj članak i što ga kasno komantarišem.
Taćno je da ima puno lažnih RVI ( ali ne stavljajte ih u istu vreću sa pravim) , ali jesteli se zapitali koliko ima lažnih civilnih invalida ( Oni su invalidninu sterkli po drugim osnovima koji se nemogu porediti sa ovim prvim)?! Treba svi zajedno da se borimo da poboljšamo status civilnih invalida , a ne da olajavamo i blatimo RVI samo zbog toga što smo imali "sreću" da budemo ranjeni u rovu. Za težak pložaj civilnih invalida nisu krivi RVI nego oni koji vladaju...........
Gospodo draga znate gdje su ministarstva možete u svakom trenutku prijaviti lažnjake kao što i ja sam činim.( u anonimnom obliku)
-desna potkoljena
-lijeva natkoljena ( amputirana iznad koljena zbog gangrene sa lokalnom anestezijom , pa slušati pilu kako pili "femore" natkoljenu kost..!!?? da negovorim o ostalim patnjama) komentiraj
- raznesene od granate na Šancu iznad željinog u rovu dok ste vi guzice u kućama čuvali
-Nije 2000 KM nego 1660KM sa svim mogučim i nemogičim primanjima kada ih dobijemo redovno ( sa kašnjenjem i po mjesec, a da ne govorimo o dvogodišnjim primanjima pretvorenim u certifikate )
- dobio Škodu feliciju prije 9 godina da me žena prati s autom dok idem na joging ili kad me nažuljaju cipele
Svim NCI-FAŠISTIMA kojima su trn u oku RVI i "naša primanja " želim da predložim jednu nagodbu ko god hoće , dat ću ti sva moja primanja (uključujući i auto) za samo jedno koljeno, ne ne za obje noge ( da bi se mogao "normalno " penjati uz stepenice u rijetkim trenutcima kada stavim proteze) pa ko voli bujrum........
Svim mojim kolegama ( ne onim lažnim) trebali smo i mi "časno " pobjeći sa linija i sada biti časni građani ovoga društva , a ne kao što smo sada ljaga i sram i da svaki ološ pljuje po nama
Na žalost,ima dosta lažnih invalida u svim kategorijama, a u pravu si potpuno kada kažeš da se ne trebaju prozivati RVI kad se traže prava za druge kategorije. Krivci su u vlasti, koji su pustili da raznorazne komisije primaju lovu za lažna rješenja, doktori da izdaju lažne nalaze a to je u svakoj čaršiji bila javna tajna. Pa znaš li da od 2004. ima novih 25.000 RVI a da su od tog broja oko 23.000 iz hrvatske komponente, i da to niko tada ne primjeti,smiješno zar ne.
Pa zato oni ne žele reviziju i pristaju na 10% smanjenje ,jer gube onda i pomoć iz Hrvatske(a i tamo su čuli za ovaj slučaj i nešto će preduzeti,jer i njih puno koštaju novi RVI).
Pod hitno nam treba prava revizija SVIH RVI, a isto tako i ostalih invalida, a one što su imali lažne papire u zatvor kao i doktore i članove komisija koji su uzimali pare.
zonbirile

#339 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

invalid wrote:Žao mi je što sam kasno pročitao ovaj članak i što ga kasno komantarišem.
-desna potkoljena
-----------------------------------------
nemoj da se ljutiš,ali šupci među vama koji primaju pare za lažne dijagnoze ruše ne samo vaš doprinos i ugled,već i državu.Jednostavno nema više radnika,koji mogu vući ovoliki broj "ratnika".Raščistiti govna i vama dati duplo i opet bi bilo manje izdvajanje za naknade,ali znaš ko je tu donji-stranka,jer to je dil-glasajte i imat ćete.
legolaslegolas

#340 Re: Istina o invalidima

Post by legolaslegolas »

Narode napaceni, ne mogu da vjerujem oko cega se vi prepirete.
Pa dajte tu snagu i energiju usmjerite na druge stvari, protiv drugih ljudi, onih pravih krivaca za vase stanje.
Iskreno, ko je ikad od vas prijavio nekog laznjaka a siguran sam da ih svak od nas ima u blizini.
RVI ili CI nije bitno trebaju po osnovi invaliditeta imati ista primanja ako covjek nema nogu , njemu treba ista svota novca da bi zivio , ez obzira na koji nacin je izgubio iste. Stim sto naravno treba obratiti paznju da pored invaliditeta RVI trebaju dobiti jos nadoknade ili nagrade ili tako nesto....
beladona

#341 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

Kod mene je već dolazila komisija u kućnu posjetu,i već su mi rekli da je mali teški invalid i da ću dobit rješenje 100%.To je bilo tačno 7 dana nakon moje uplate svaka im čast što su malo ubrzali rad. :) :) :)
BajrinNajmladji

#342 Re: Istina o invalidima

beladona wrote:Kod mene je već dolazila komisija u kućnu posjetu,i već su mi rekli da je mali teški invalid i da ću dobit rješenje 100%.To je bilo tačno 7 dana nakon moje uplate svaka im čast što su malo ubrzali rad. :) :) :)
Svaka čast mostarskim ljekarima iz Instituta na ekspres pregledu.
Eh, da hoće doći u pomoć sarajevskim ljekarima kada završe svoje.
Hiljadu tisuća zahtjeva sa uplatama čeka,...
BajrinNajmladji

#343 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:mi smo za djeda uplatili 94 marke i da li sada samo trebamo čekati poziv komisije ili centra za soc. rad da ga povedemo na ljekarski pregled?
da
BajrinNajmladji

#344 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:
BajrinNajmladji wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:mi smo za djeda uplatili 94 marke i da li sada samo trebamo čekati poziv komisije ili centra za soc. rad da ga povedemo na ljekarski pregled?
da

hvala.
molim :D
Kijamet_Insan

#345 Re: Istina o invalidima

Post by Kijamet_Insan »

Moj stari 70 % RVI nema ruke svugdje je izranjavan ima 300 km penziju...
kako neko moze imat 2000 km svega ti :shock: :?
puna_casa

#346 Re: Istina o invalidima

Post by puna_casa »

respo wrote:nisam invalid hvala bogu i ne bi se mjenjao ni za 10000 maraka dnevno

vidim da je rasprava ko dobiva 2000 ko dobiva 140

dovoljno je prosetati ferhadijom oko 10 sati navece i pored trznice vidjeti BMW koji vrijedi minimalno 70 milja sa invalidskom oznakom a takvih bmw-a i mercedesa bar jos 10 u gradu minimalno

kad bi se takvi odstranili onda bi i oni sto primaju 140 imali vjerovatno jos jednu nulu
do tada je uzaludno pricati koliko ko dobiva
Predlažem da se raspitaš u Ministarstvu za saobracaj KS, ko sve može dobiti naljepnicu.
Po njihovom tzv pravilniku "i Kunto i Panto" pod uslovom da podnese zahtjev.
Napominjem,da najtežih RVI ima u FBiH 350-400; oni se voze u Škodama, koje su dobili od Vlade FBiH, bolje rečeno njih voze. E to vam je ta čuvena ne-daj-Bože-nikom kategorija!
Još nešto, opšte je poznato da neki "snalažljivi" pripadnici pojedinih kategorija prodaju svoje naljepnice, carinske i poreske povlastice takvima što kupuju BMW-e i slična vozila.
isaisa

#347 Re: Istina o invalidima

Post by isaisa »

Kada ce se vise ovo zavrsiti neznam zasto vise ne stave reviziju za sve ratne i civilne invalide
non stop strojkovi nesuglasice dokle sve ovo ide
Last edited by dr.gog on 02/09/2009 23:53, edited 1 time in total.
Reason: postavljanje reklamnih linkova nije dopušteno
selko

#348 Re: Istina o invalidima

Post by selko »

pozvali me danas iz soc. u Bugojnu i kazu revizija u Bugojnu 140 km. a ako hocemo mozemo i u Zenicu tamo je navodno 90 i kusur km-ova :? :? :?
isaisa

#349 Re: Istina o invalidima

Post by isaisa »

Salko dali su te pozvali kao ratnog vojnog invalida ili kako civilnog
Nesto su govorili da se treba obaviti revizija do 20 sep ali za civilne zrtva rata ali niko nista ne spominje za ratne vojne invalie koji je datum revizije
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#350 Re: Istina o invalidima

Post by -LIBERO- »

Ja vjerovatno nisam dovoljno upucen,pa bih pitao vas koji ste u cijeloj toj problematici,na zalost.

Ko ce biti u toj revizorskoj komisiji kada budete izlazili na tu reviziju?

Ako ce to biti isti oni ljudi koji su izdali barem 30% laznih potvrda,koja je onda svrha ponovnog izlaska?
Locked