Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bonislav wrote:
Ilirobošnjansko laprdanje o genetici proizlazi iz jednog jedinog uzroka a taj je činjenica da su susjedi bosanskih muslimana osporavali istima njihovu samobitnost i etničku posebnost, a još kada dodamo činjenicu da se muslimanska inteligencija iz Bosne nerijetko deklarirala kao npr. Hrvati, potrebno je napraviti distinkciju. Mi nismo Hrvati/Srbi/Marsovci, evo geni kazuju da smo mi Iliri. Pa šta ne biste bili Kirgizi? Genetskih je dokaza dosta. Samo još odite kod plastičnoga kirurga da vam zategne oči, naučite jezik Kirgiza i - voila. Brat Kirgiz.
Ako je neko opsjednut genetikom onda su to Hrvati obzirom da je ova tema najiscrpnije obrađena po hrvatskim forumima. Čak su otišli tako daleko da haplogrupu I1b odnosno Eu7 nazivaju hrvatskom halogrupom od koje je jedino veča glupost naziv hrvatski tornjak. http://hr.wikipedia.org/wiki/Geneti%C4% ... tlo_Hrvata
Penicilin wrote:
Evo nasao sam na google books ima preview prvih 94 strane The early medieval Balkans http://books.google.com/books?id=YbS9Qm ... ia&f=false
U tom dijelu knjige je obrađena seoba i analiza ADI vezano sa Srbe i Hrvate.
Možeš li mi reći gdje si našao nazive Slavenskih plemena koje si naveo i šta tačno pokušavaš da saznaš?
Je li to detaljna rekonstrukcija ranoslavenskih i avarskih naseljavanja i koji su ciljevi ovog tvog istraživanja?
Što se tiče Hadžijahića dok uhvatim malo vremena pokušaću malo šire obrazložiti svoje mišljenje o ovoj knjizi.
Hvala na linku.
Imena slavenskih plemena sam nasao u razlicitim odlomcima, ali najveci dio pamtim od Mihajla Dinica "Historija naroda YU - I dio" gdje je spomenuti prepisao, ali se ne sjecam od koga.
Konkretno me interesuju toponimi jer su mi imena potoka, brda, proplanaka, zaseoka, vrhova,.. isto zanimacija.
Avarsko razdoblje me interesuje zbog teorije da je rana bosanska drzavnost, odnosno obrazovanje zajednica planinske Bosne u jednu politicku jedinicu - sa korijenom u organizaciji avarskih kaganata. Avari nestaju sa politicke scene a organizacija ostaje. Nedostaju mi samo granice kaganata,.. po nekoj teoriji to su rane biskupske organizacije,..
Ako se ne varam Klajićka je dokazivala tezu da je naziv ban avrskog porjekla te da su bosanska i hrvatske države građene na temeljima avarske državne strukture i tradicije. Mislim da ova teza ima smisla. Koliko sam mogao da vidim izvori kazuju jedino da su Avari držali Dalmaciju gdje se mislilo na bivšu rimsku provinciju koja je uključivala i prostor današnje BiH. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ancie ... entury.png
White Goat wrote:Slaveni su lingvisticka grupa i nista vise od toga.Nasi narodi a pogotov mi Bosnjaci koji smo dokazano je Iliri/Goti nemamo veze sa tzv.slavenima.
samo smo se malo miješali s njima, ništa više govorimo, doduše, slavneskim jezikom ah, da, obožavali smo sčavenske bogove, tja... to, i ništa više
White Goat wrote:Slaveni su lingvisticka grupa i nista vise od toga.Nasi narodi a pogotov mi Bosnjaci koji smo dokazano je Iliri/Goti nemamo veze sa tzv.slavenima.
...paaa narodi i jesu podjeljeni na lingvisticke grupe, a ne na rasne
Slaveni su lingvisticka grupa i nista vise od toga.Nasi narodi a pogotov mi Bosnjaci koji smo dokazano je Iliri/Goti nemamo veze sa tzv.slavenima.
Ah.. "samo" lingvistička grupa. Samo je sva psotojeća književnost bošnjačka, srpska i hrvatska napisana jezikom te bezvrjedne lingvističke grupe. "Samo" su sva naša nadanja, patnje, radosti, žalosti, mudrosti pa i gluposti izrečena jezikom te "lingvističke" skupine. Samo su Andrić, Selimović, Dizdar, Sušić, Sijarić, Kiš pisali jezikom te "lingvističke skupine"! S druge strane su Iliri/Goti o kojima ne bi znao ništa da nisi pročitao radove istoričara koji su pisali jezikom te "lingvističke grupe". Zemljo otvori se!