Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alibaba_i_30_godina

#326 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by alibaba_i_30_godina »

Jed1217 wrote:Užasno je to na kakav način maturanti mogu doći do informacija koje im trebaju o budućem zanimanju,fakultetu.Ja evo još mjesec-dva idem u školu a jos nijednom nismo imali neki test koji bi nam pomogao kako da se usmjerimo.Ja moram sama ganjat neke testove po netu,ne daj Bože da se pedagog sjeti da obavi nešto od svog posla,da ne kažem da pojedinačno svako od nas stotinjak ode njemu na razgovor. Sjete se kad još ima koji dan do upisa i kad dođu raznorazni privatni fakulteti u da se izreklamiraju.
Stranice većine fakulteta su užasne,ne možeš saznat ni najosnovnije informacije,a kamoli naći npr. uzorke zadatake za prijemni,način bodovanja etc. I to ako kojim slučajem postoji staro je 100 godina.
Helem,da nema sa-xa i onih grupa fakulteta po fb (najnoviji način ganjanja informacija :D ) propali bi ko išta :-D
Pa nece ti niko govoriti sta da upises, ako vec zavrsavas srednje obrazovanje onda se smatra da si djelimicno zrela osoba i da mozes sam/a donijeti odluku sta zelis studirati, odnosno baviti se u zivotu. Mozes raditi 10 testova, al' dobit ces samo prijedloge sto ne mora znaciti da ces i 'poslusati' te prijedloge/rezultate.
Vi bi izgleda da vam se sve servira na gotovo, da ne morate ni prstom maknuti. :roll: :roll:
Sto se tice informacija za studiranje, vecina fakulteta ima solidne stranice na kojima mozes naci odredjene informacije, a ako nema onda mozes otici na fakultet u studentsku sluzbu i o svemu se raspitati. Ulaz je slobodan, al' izgleda da mnogi ne znaju. :roll: :-)
Jed1217

#327 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jed1217 »

Ne tražim ništa totalno servirano,al neke stvari su nam mogli olakšat. Sjetite se da nije lako bilo imat 18 godina i da je rijetko ko sposoban sam donijet najbolju moguću odluku. ;-)
sunny1

#328 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by sunny1 »

Jed1217 wrote:Ne tražim ništa totalno servirano,al neke stvari su nam mogli olakšat. Sjetite se da nije lako bilo imat 18 godina i da je rijetko ko sposoban sam donijet najbolju moguću odluku. ;-)
Ti testovi inace jako slabo pomazu.Nekad je najbolje ne raditi ih jer se poslije covjek najcesce dvoumi,troumi i sta ja znam,pa nerijetko na kraju izabere pogresno..
U skoli ti mogu reci ono standardno,upisi pravo,ekonmiju,a ako si kreativan,ASU ili ALU,ali nijedan ti pedagog nece reci kako ces kasnije zavrsiti na birou bez prebijene pare u dzepu.
U nasoj drzavi niko ne moze upisati i zavrsiti fax koji ga stvarno privlaci,a da kasnije moze od njega solidno zivjeti,zato knjigu u ruke pa na jezike,elektrotehniku,farmaciju ili medicinu,uci i namuci se nekoliko godina,stekni neku titulu i uzivaj,jer ce se isplatit.
Jako vazno-nemoj da te iko nagovara na neki fakultet,i isto tako nemoj krenut na neki samo ako ide vecina tvoje raje (koliko ih se samo na taj nacin prevarilo) i nemoj da ti sole pamet ekonomijom i pravom,ima ih hrpa na birou,a broj im se svake godine povecava...Sretno!
Last edited by sunny1 on 27/04/2011 08:40, edited 1 time in total.
Vernes_AMG

#329 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Vernes_AMG »

Ljudi , ima li neko konkretne informacije o Fakultetu zdravstvenih nauka , odsjek Radioloske tehnike ?
Insightful

#330 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Insightful »

Kakva je situacija na Saobracajnom fakultetu u Sa? Naslusao sam se nekih prica od kojih stvarno zaboli glava... tipa "gore ti je rasulo", "nemoj to ako ne razvaljujes matematiku" i sl. koliko je uopste teska matematika na saobracajnom i kolika je razlika u tezini matematike po smjerovima, jer sam ja naumio odsjek zracnog saobracaja ako bih vec to upisivao... I napokon kakvo je to "rasulo" na faxu... jel gore fakat rasulo ili raja vise naprduje :?
zvijer

#331 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by zvijer »

Joj covjece ja sam sad u tom periodu kada trebam donijeti tu prokletu odluku. Najgore je sto svi imaju nesto da kazu, svi imaju neko svoje misljenje o tom i tom fakultetu. Ti kazes hocu na Ekonomiju, oni jao sta ce ti to, tesko vako nako, ti kazes hocu na Politicke, oni cuj na politicke, tamo ti dijele diplome, hiljade studenata itd itd.
Uglavnom ja se dvoumim izmedju dva fakulteta ASU i Prava. Sad upisuje mi se ASU jer to stvarno volim i to je ono sto bih voljela raditi u buducnosti, ali isto tako znam da cu prositi za hljeb sa diplomom ispod ruke.
Sto se Prava tice znam da cu se namuciti, znam da treba dobra organizacija vremena i sve i znam da cu poslije imati dobru zaradu (ako bude srece) ali ipak nije to to. Nisam osoba koja, tako reci, voli uciti i koja zna organizovati sebi vrijeme. Ne znam stvarno sta da radim, nadam se da necu donijeti pogresnu odluku ! :?
alibaba_i_30_godina

#332 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by alibaba_i_30_godina »

Sta god odlucili neka vam je sretno. Svaki fakultet je dobar, vazno je da zavrsite i da imate diplomu u ruci - a kakvu, to zavisi iskljucivo od vas.
bullmastiff

#333 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by bullmastiff »

zvijer wrote:Joj covjece ja sam sad u tom periodu kada trebam donijeti tu prokletu odluku. Najgore je sto svi imaju nesto da kazu, svi imaju neko svoje misljenje o tom i tom fakultetu. Ti kazes hocu na Ekonomiju, oni jao sta ce ti to, tesko vako nako, ti kazes hocu na Politicke, oni cuj na politicke, tamo ti dijele diplome, hiljade studenata itd itd.
Uglavnom ja se dvoumim izmedju dva fakulteta ASU i Prava. Sad upisuje mi se ASU jer to stvarno volim i to je ono sto bih voljela raditi u buducnosti, ali isto tako znam da cu prositi za hljeb sa diplomom ispod ruke.
Sto se Prava tice znam da cu se namuciti, znam da treba dobra organizacija vremena i sve i znam da cu poslije imati dobru zaradu (ako bude srece) ali ipak nije to to. Nisam osoba koja, tako reci, voli uciti i koja zna organizovati sebi vrijeme. Ne znam stvarno sta da radim, nadam se da necu donijeti pogresnu odluku ! :?
ja ev ekonomiju jos diplomski (stari plan)
i odma da kazem.ako imas afiniteta za nesto drugo ,bjezi i od ekonomije i od prava, a posebno od FPN..

a ak volis drustvene, ili ti je bitno sam oda zavrsis..onda upisi ekonomiju ili pravo... :D politicke nek ti budu opcija, ako npr imas stelu za dobar posao, i hoces da radis i studiras( i pri tom polazes ispite)..e onda idi na FPN
Aphex_

#334 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Aphex_ »

Najbitnije u životu je da radimo ono što volimo i želimo. :)
akcija007

#335 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by akcija007 »

Ja sam zavrsio Ekonomski fakultet godinu ipol dana trazim posao. Moram vam reci da se s drustvenim fakultetim a(ako nemas stelu ) jakooo tesko zaposliti jer su svi masovni fakulteti.

Da imam dijete maturanta jeste tesko ali bih mu savjetovao neki zdravstveni fakultet da studira. Tesko jeste , malo zavrsava ali se odmah zaposlis
elizabeth a

#336 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by elizabeth a »

...
Last edited by elizabeth a on 12/06/2010 22:24, edited 1 time in total.
nellington

#337 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

Neki dan sretoh druga, skupa smo bili u grupi za vježbe na ETFu na prvoj godini. Njih nekoliko iz te grupe nisu uspjeli dati prvu godinu od prve na ETFu, pokušali opet, nisu uspjeli, otišli na Mašinstvo - i krenulo bolje. Samo takvi mogu nešto reći o tome koji je faks teži i slično... Mi koji provedemo cijeli tok školovanja na ETF, PMF ili MeF ne možemo to objektivno sagledati i donijeti neki potpuno mjerodavan sud - ali jedno je sigurno - najteži fakultet je onaj koji te ne zanima i koji preko volje studiraš.
elizabeth a

#338 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by elizabeth a »

...
Last edited by elizabeth a on 12/06/2010 22:26, edited 1 time in total.
Ave, Nijaz!

#339 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Ave, Nijaz! »

Sta ces na ETF-u, ako volis fiziku?
Sto ne upises fiziku na PMF-u?
nellington

#340 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

Ne znam šta da ti kažem - možda da provjeriš kakvo je stanje sa brojem upisanih na MEF u prvom upisnom roku - ako ih se inače ne upiše dovoljno, da probaš na ETFu, ili nešto tako...
elizabeth a

#341 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by elizabeth a »

ne bih na PMF, jer ne vidim sta bih drugo mogla raditi nakon PMF-a nego u prosvjeti, sto me bas i ne privlaci!!
a svakako da cu se jos raspitati za broj ljudi koje prime...u svakom slucaju hvala :)
akcija007

#342 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by akcija007 »

Probaj se prvo na ETF upisati ako ne uspijes idi na Masinstvo jer tu nije neka navala. Samo, gdje se poslije zaposliti s masinstvom !?
elizabeth a

#343 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by elizabeth a »

akcija007 wrote:Probaj se prvo na ETF upisati ako ne uspijes idi na Masinstvo jer tu nije neka navala. Samo, gdje se poslije zaposliti s masinstvom !?
pa da, to je u svakom slucaju problem, ali ne vidim drugi izlaz :sad:
inace dobro se snalazim i s jezicima, i da odem studirati romanistiku, mislim da ne bih imala nikakvih problema, ali nije mi ni to bas neka zgodna solucija jer i tu po zavrsetku nemas puno opcija(predavac, prevodioc??!!)
imas neki drugi prijedlog??
Ave, Nijaz!

#344 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Ave, Nijaz! »

elizabeth a wrote: pa da, to je u svakom slucaju problem, ali ne vidim drugi izlaz :sad:
inace dobro se snalazim i s jezicima, i da odem studirati romanistiku, mislim da ne bih imala nikakvih problema, ali nije mi ni to bas neka zgodna solucija jer i tu po zavrsetku nemas puno opcija(predavac, prevodioc??!!)
imas neki drugi prijedlog??
Cega se bojis na ETf-u?

Znas li kvadratnu funkciju?
Znas li trigonometrijske jednacine/nejednacine?
Znas li logaritamske jednacine/nejednacine?

Nista strasno, kad sam ja, kao ovoliki kloc, mogao poloziti, moze svako.
akcija007

#345 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by akcija007 »

s romanistikom ne moras bas biti predavac ili prevodilac. Mozes se zaposliti u drzavnu sluzbu(moras imati vezu jakuuu), na TV to se u vecini slucajeva trazi zavrsen fakultet drustvenog smjera

Vece su mogucnosti s ETF-om nego s masinstvom za posao.

Inzinjerski smjer fizike je isto dobar ali tezak, kad sam se ja upisivao na fax prije 6 god isto nisam znao sta i znam da su mi rekli da na fizici ima 7 studenata na IV god i svi su se zaposlili u kosevsku bolnicu. Neki na radiologiju neka na nuklearnu medicinu.
elizabeth a

#346 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by elizabeth a »

Cega se bojis na ETf-u?

Znas li kvadratnu funkciju?
Znas li trigonometrijske jednacine/nejednacine?
Znas li logaritamske jednacine/nejednacine?

Nista strasno, kad sam ja, kao ovoliki kloc, mogao poloziti, moze svako.[/quote]
ma znam sve to, i probat cu ja, pa ako polozim, polozim..ako ne..
ali dobro je sto jos uvijek imam dosta vremena..ali hvala na ohrabrenju :-D
Jed1217

#347 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jed1217 »

Nisam se odavno natovarila na ovu temu :D
Pitanje jednostavno: Šta je potrebno za upis na turizam na PMFu? Ima li neko da studira, ako samo dobro upratila možda @cyprus :-D
Rovila sam po stranici, pa sad il' sam ja mutava il' nema...
minjonja

#348 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by minjonja »

Jed1217 wrote:Nisam se odavno natovarila na ovu temu :D
Pitanje jednostavno: Šta je potrebno za upis na turizam na PMFu? Ima li neko da studira, ako samo dobro upratila možda @cyprus :-D
Rovila sam po stranici, pa sad il' sam ja mutava il' nema...
najbolje ti je da odes na otvorene dane geografije, dobices sve odgovore u vezi upisa, studija, sta poslije.http://www.pmf.unsa.ba/geografija/dokum ... rafije.pdf

samo dobro uci za ovaj prijemni, to ti je vaznije od ocjena iz skole.
Jed1217

#349 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Jed1217 »

Hvala ti @minjonja, prava stvar :thumbup:
threshold

#350 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by threshold »

Evo nesto se vala premisljam.. gdje se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?
Ima li hajra u toj IT struki? nemam namjeru da budem programer, jebesh to..

Sta se isplati studirati u 'voj državi?
Post Reply