Pitanje za vjernike
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
lingvistika
#327 Re: Pitanje za vjernike.
[quote="statix"][quote]Ubise me ovi Grci 
Pravo je pitanje - o kojem zlu govoris, ili Epikur, svejedno? O svim glupostima koje covjek pravi po Zemlji? Pa nije Bog spremacica da cisti za nama nase bljuvotine sto ih jedni prema drugima radimo. A kad bismo se ponasali onako kako nam On naredjuje, zla ne bi ni bilo, pa ni potrebe da se ovakva pitanja postave.[/quote]
Naravno, tada bi svi isli u dzenet i ovo bi bio samo period molitve, altruizma i egzistencije (nista lakse).
Ako nije tako, nego sveta knjiga i bog zele da napredujemo i materijalno a ne samo duhovno:
Zasto rudari idu u rudnik?
Ako nema potrebe:
Zasto postoji ruda?
Kako cemo odrediti izmednju sebe ko ce ici u rudnik, ako smo svi vjernici, kako ako nismo?
Ako bi odlucili da se ciklicno mijenjamo radi ravnopravnosti, da li bi Ceric i njemu slicne titule isle u rudnik?
Molim bez odgovora tipa
Sta bog zeli od nas? Da li smo svi ravnopravni, ako da zasto sve ovo gore, ako nismo zasto i kako bog odlucuje to?
Da li se informacija o bogu prenosi genetski ili tradicijom?
Ako tradicijom, kako ce dijete koje se sada radja u africkoj dzungli spoznati boga (onog jedinog, pravog), ako genetski, isto pitanje.
Ako ce to dijete zavrsiti u dzenetu, koji ce biti kriterij, ako nece, zasto ide u dzehenem kada nije krivo gdje se rodilo i kakvu tradiciju gaji?[/quote]
Evo da pokusam:
potpuno se slazem da nam Bog i kroz Kur'an u kroz hadise porucuje da trebamo stjecati materijalna sredstva, samo sto se nas nacin raspolaganja tih sredstava razilkuje od Bozije naredbe. 'Abdullah ibn 'Amr ibn el-'As r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., upitan: ''Šta je u islamu najbolje?'' On, a.s., mu reče: ''Da hraniš gladne..." ili "Dijeli, o sine Ademov, i tebi će se davati."
Dakle, On naredjuje da dijelimo, a mi skupljamo samo sebi i dijelimo vrlo malo ili nimalo, ili tek ono sto nam ne treba. A onaj kome je Bog dao materijalna sredstva odgovoran je za njihovo raspolaganje, samim tim i gresan ako ih trosi onako kako ne treba, i time se udaljava od Dzeneta, reklo bi se da je svaki rudar blize Dzenetu nego biznismen.
Onaj koji vjeruje, to zna, i trpi, ako mu je tesko i moli Boga da mu olaksa jer "“Muslimana (vjernika) ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah dž. š., ne oprost dio njegovih grijeha.”
Naravno da smo svi ravnopravni pred Bogom, osim prema stepenu vjerovanja i broju ucinjenih dobrih djela. Rasa, bogatsvo, rod i sl. nula bodova.
Ako ce to dijete zavrsiti u dzenetu, koji ce biti kriterij, ako nece, zasto ide u dzehenem kada nije krivo gdje se rodilo i kakvu tradiciju gaji?
Onda ce im se reci - sad ste imali izbora - i uvest ce se oni koji su krenuli bez pogovora u Dzenet a oni koji su pitali u Dzehenem.
Nemoj iz ovoga zakljuciti da u islamu ne smije biti pitanja, ne, razumnima je naredjeno da istrazuju, a svi zajedno trebaju vjerovati da je Bog milostiv prema svima, cak i prema onima koji ne vjeruju u Njega.
Pravo je pitanje - o kojem zlu govoris, ili Epikur, svejedno? O svim glupostima koje covjek pravi po Zemlji? Pa nije Bog spremacica da cisti za nama nase bljuvotine sto ih jedni prema drugima radimo. A kad bismo se ponasali onako kako nam On naredjuje, zla ne bi ni bilo, pa ni potrebe da se ovakva pitanja postave.[/quote]
Naravno, tada bi svi isli u dzenet i ovo bi bio samo period molitve, altruizma i egzistencije (nista lakse).
Ako nije tako, nego sveta knjiga i bog zele da napredujemo i materijalno a ne samo duhovno:
Zasto rudari idu u rudnik?
Ako nema potrebe:
Zasto postoji ruda?
Kako cemo odrediti izmednju sebe ko ce ici u rudnik, ako smo svi vjernici, kako ako nismo?
Ako bi odlucili da se ciklicno mijenjamo radi ravnopravnosti, da li bi Ceric i njemu slicne titule isle u rudnik?
Molim bez odgovora tipa
Sta bog zeli od nas? Da li smo svi ravnopravni, ako da zasto sve ovo gore, ako nismo zasto i kako bog odlucuje to?
Ako tradicijom, kako ce dijete koje se sada radja u africkoj dzungli spoznati boga (onog jedinog, pravog), ako genetski, isto pitanje.
Ako ce to dijete zavrsiti u dzenetu, koji ce biti kriterij, ako nece, zasto ide u dzehenem kada nije krivo gdje se rodilo i kakvu tradiciju gaji?[/quote]
Evo da pokusam:
potpuno se slazem da nam Bog i kroz Kur'an u kroz hadise porucuje da trebamo stjecati materijalna sredstva, samo sto se nas nacin raspolaganja tih sredstava razilkuje od Bozije naredbe. 'Abdullah ibn 'Amr ibn el-'As r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., upitan: ''Šta je u islamu najbolje?'' On, a.s., mu reče: ''Da hraniš gladne..." ili "Dijeli, o sine Ademov, i tebi će se davati."
Dakle, On naredjuje da dijelimo, a mi skupljamo samo sebi i dijelimo vrlo malo ili nimalo, ili tek ono sto nam ne treba. A onaj kome je Bog dao materijalna sredstva odgovoran je za njihovo raspolaganje, samim tim i gresan ako ih trosi onako kako ne treba, i time se udaljava od Dzeneta, reklo bi se da je svaki rudar blize Dzenetu nego biznismen.
Onaj koji vjeruje, to zna, i trpi, ako mu je tesko i moli Boga da mu olaksa jer "“Muslimana (vjernika) ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah dž. š., ne oprost dio njegovih grijeha.”
Bog od nas zeli da ga priznamo kao jedinog Boga, i da mu priznamo neogranicenu moc nad svime i nad nama i to jasno kaze u Kur'anu: "Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju."
Naravno da smo svi ravnopravni pred Bogom, osim prema stepenu vjerovanja i broju ucinjenih dobrih djela. Rasa, bogatsvo, rod i sl. nula bodova.
Osim sto nas je Bog obavijestio da se svi ljudi radjaju kao muslimani (treba znati prijevod rijeci musliman), On nam ukazuje i na nacin kako da ga spoznamo pa u prvom objavljenom ajetu ne upucuje nas nego nam naredjuje: "Uci!...", dakle ucenjem cemo spoznati Boga, mada genetika i tradicija, posebno, mogu imati utjecaja.
Ako ce to dijete zavrsiti u dzenetu, koji ce biti kriterij, ako nece, zasto ide u dzehenem kada nije krivo gdje se rodilo i kakvu tradiciju gaji?
Mislim da sam na ovo odgovorio vec ali cu ispricati jos ovo (nazalost ne mogu u ovom trenutku medju knjigama naci onu pravu da iscitiram, pa cu parafrazirati: kad dodju na onaj svijet oni sto su na ovom bili uskraceni za razum, i kad im se kaze - udjite u Dzehenem - polovica ce krenuti, a polovica ce se okrenuti i pitati - zasto kad mi nismo imali izbora, bili smo bez razuma?
Onda ce im se reci - sad ste imali izbora - i uvest ce se oni koji su krenuli bez pogovora u Dzenet a oni koji su pitali u Dzehenem.
Nemoj iz ovoga zakljuciti da u islamu ne smije biti pitanja, ne, razumnima je naredjeno da istrazuju, a svi zajedno trebaju vjerovati da je Bog milostiv prema svima, cak i prema onima koji ne vjeruju u Njega.
- statix
#328 Re: Pitanje za vjernike.
@lingvistika
Hvala sto si se potrudio i odgovori su mi posve razumljivi, osim ovog zadnjeg djela da ce pola vamo a pola tamo, ali to se valjda misli metaforicno, kao da uvijek postoje ljudi koji preziru i mrze i oni koji sire ljubav i dobrotu.
Moja poenta je medjutim slijedeca, zato sam i postavio onoliko pitanja. Ti si svjestan da ja mogu ovakvih pitanja koja pocinju sa "Zasto" postaviti koliko god ti das meni odgovora pa i vise od toga? Nadam se da se slazes sa ovim.
Sta se da zakljuciti, da pitanje "zasto" nema nikakvo realno uporiste (smisao) u nasoj glavi, kao sto recimo npr. nema u fizici, jer neke stvari se jednostavno moraju prihvatiti (pretpostaviti, sto ne znaci da su istinite), nema potrebe da razmisljamo vise po Njutnovoj matrici cause and effect , jer smo se tako osudili na beskonacnu ogranicenost u shvatanju i dozivljavanju nekih stvari i dogadjaja koji nas okruzuju.
Ako na jednoj strani imamo bezbroj pitanja u glavi(-), moraju postojati i odgovori(+), ali nikad u istoj mjeri. Slozit ces se da nema pitanja ne bi bilo trebali niti odgovori, bas kao kod primitivnih bica, recimo insekata.
Mozemo li tada reci da u nasoj glavi (ne uvijek, ali u odredjenoj fazi zivota, recimo kada sazrijevamo) vlada totalni haos u mozgu, bas kao sto vlada na mikro nivou poput onog atomskog ili pak onog makro kao sto je univerzum, zaboravi na gravitaciju, relativnost, crne rupe, prostor, vrijeme i materiju. Sve smo to mi uocili (definisali i poimenovali) da bi sebi dali odgovore na ultimativno pitanje "Otkud mi ovdje?.
Ako me pratis i prihvatas sve gore navedeno, iako je ovo sve vrlo subjektivno, uvidjet ces da je neophodan odredjeni equilibrium u nasem mozgu kada zapocne haos, koji ce regulisati isti, bas kao sto smo mi u danasnje vrijeme regulisali zivot toliko da skoro sve sto vidis oko sebe mozes da pojmis i objasnis sebi, zahvaljujuci sto je neko prije tebe posvetio svoj zivot otkrivajuci isto i poimajuci ga da bi ga ti kasnije samo prihvatio bez potrebe za razbijanjem mozga.
Dozvolices mi da ovaj equilibrium u nasoj glavi koji iz gore navedenog je neophodan nazovem bogom, kao sto to kod nekoga moze biti neka duhovnost drugacije boje od moje ili tvoje, ali svejedno je tu i pomaze mu da lakse prolazi i shvata svoj zivot, pa cak i kod ateista je prisutna, pitaj ih
Razlika je samo u poimanju iste, ali iz gore navedenog vidis da mi ljudi moramo sve da pojmimo, pa tu nastaju razlike, jer je to subjektivan i intiman dogadjaj u nama.
Tako isto nekim je ljudima lakse, da prihvate tradiciju iz svog okruzenja, sto je super, i da se postede gubljenja vremena u zivotu sa pitanjima "Zasto ovo a zasto ono?".
Ako ga/je nema, onda ili si retardiran ili si primitivno bice, recimo na nivou ribe ili kokosi.
Nadam se da si me razumio.
Hvala sto si se potrudio i odgovori su mi posve razumljivi, osim ovog zadnjeg djela da ce pola vamo a pola tamo, ali to se valjda misli metaforicno, kao da uvijek postoje ljudi koji preziru i mrze i oni koji sire ljubav i dobrotu.
Moja poenta je medjutim slijedeca, zato sam i postavio onoliko pitanja. Ti si svjestan da ja mogu ovakvih pitanja koja pocinju sa "Zasto" postaviti koliko god ti das meni odgovora pa i vise od toga? Nadam se da se slazes sa ovim.
Sta se da zakljuciti, da pitanje "zasto" nema nikakvo realno uporiste (smisao) u nasoj glavi, kao sto recimo npr. nema u fizici, jer neke stvari se jednostavno moraju prihvatiti (pretpostaviti, sto ne znaci da su istinite), nema potrebe da razmisljamo vise po Njutnovoj matrici cause and effect , jer smo se tako osudili na beskonacnu ogranicenost u shvatanju i dozivljavanju nekih stvari i dogadjaja koji nas okruzuju.
Ako na jednoj strani imamo bezbroj pitanja u glavi(-), moraju postojati i odgovori(+), ali nikad u istoj mjeri. Slozit ces se da nema pitanja ne bi bilo trebali niti odgovori, bas kao kod primitivnih bica, recimo insekata.
Mozemo li tada reci da u nasoj glavi (ne uvijek, ali u odredjenoj fazi zivota, recimo kada sazrijevamo) vlada totalni haos u mozgu, bas kao sto vlada na mikro nivou poput onog atomskog ili pak onog makro kao sto je univerzum, zaboravi na gravitaciju, relativnost, crne rupe, prostor, vrijeme i materiju. Sve smo to mi uocili (definisali i poimenovali) da bi sebi dali odgovore na ultimativno pitanje "Otkud mi ovdje?.
Ako me pratis i prihvatas sve gore navedeno, iako je ovo sve vrlo subjektivno, uvidjet ces da je neophodan odredjeni equilibrium u nasem mozgu kada zapocne haos, koji ce regulisati isti, bas kao sto smo mi u danasnje vrijeme regulisali zivot toliko da skoro sve sto vidis oko sebe mozes da pojmis i objasnis sebi, zahvaljujuci sto je neko prije tebe posvetio svoj zivot otkrivajuci isto i poimajuci ga da bi ga ti kasnije samo prihvatio bez potrebe za razbijanjem mozga.
Dozvolices mi da ovaj equilibrium u nasoj glavi koji iz gore navedenog je neophodan nazovem bogom, kao sto to kod nekoga moze biti neka duhovnost drugacije boje od moje ili tvoje, ali svejedno je tu i pomaze mu da lakse prolazi i shvata svoj zivot, pa cak i kod ateista je prisutna, pitaj ih
Tako isto nekim je ljudima lakse, da prihvate tradiciju iz svog okruzenja, sto je super, i da se postede gubljenja vremena u zivotu sa pitanjima "Zasto ovo a zasto ono?".
Ako ga/je nema, onda ili si retardiran ili si primitivno bice, recimo na nivou ribe ili kokosi.
-
lingvistika
#329 Re: Pitanje za vjernike.
[quote="statix"]@lingvistika
Razlika je samo u poimanju iste, ali iz gore navedenog vidis da mi ljudi moramo sve da pojmimo, pa tu nastaju razlike, jer je to subjektivan i intiman dogadjaj u nama.
Nadam se da si me razumio.[/quote]
Opet te potpuno razumijem, ta potreba za poimanjem je i mene dovela do ovdje gdje sam sad, samo sto je tradicija na mene utjecala tek u tolikoj mjeri da bude neki inicijalni podstrek, dakle bila je jedan od puteva kojim sam mogao krenuti. U mojoj je glavi vladao haos, bezbroj pitanja i bezbroj nedostajucih odgovora. U jedno sam vjerovao, cini mi se, i prije nego sto sam zakljucio da vjerujem u Boga - u logiku. U vezi s tim me je najvise mucila svijet o postojanju i odgovor da 'kad jednom umremo, nikad se vise necemo probuditi'! Meni je to logicno za zivotinje jer one nisu svjesne da postoje, sve je u njima instikt, poriv za razmozavanjem, za hranom i sl, ali covjek je svjestan da postoji, i uopce mi nije logicno da jedno bice koje je svjesno da postoji nikad vise nece postojati. Ti mozes reci da je to i razlog zasto su ljudi izmislili Boga, ok. ali nisam ja stao tu, takva su me pitanja vodila do drugih, neka su od njih filozofska, ali najvise ih se tice ljudskog tijela, sve smo istrazili ali taj fenomen nikad:
"Zar vas od neznatne tekucine ne stvaramo, koju na pouzdano mjesto stavljamo do roka odredjenog?!"(Al-Mursalat,20-22) - zasto covjek nije u stanju da napravi nesto poput maternice koja je opisana kao pouzdano mjesto? Uzmi vidi kako funkcionise to pouzdano mjesto i vidjet ces savrsenstvo Bozije.
"Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugurska grudu mesa napravili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli,..."(Al-Mu'minun, 12-14)
Ti mozes ismijati sve ovo sto je meni dokaz, ali ja se i dalje pitam - kako je moguce da nema greske u redoslijedu: kap sjemena, ugrusak, gruda mesa, kosti, obloziti mesom - ne moram ti govoriti kad je embriologija uspostavljena i kad je dokazala ovaj redoslijed. Osim toga rijec prevedena kao ugrusak moze se prevesti i kao zakvacak, ne moram ti govoriti da se zaista taj ugrusak zakaci na zid maternice, i ne moram ti govoriti kad je to embriologija otkrila. A pogledaj i sastav zemlje i sastav ljudskog tijela pa ces naci iste hemijske elemente i u zemlji i u ljudskom organizmu. Ti mozes ukljuciti organisku hemiju pa objasniti ovo ali zaista je ona na mojoj strani koliko i na tvojoj.
I jos sam se pitao, pa su mi se ismijavali, kao pitam gluposti - kako je moguce da od milion celija koje imaju istu statisticku mogucnost, svaka se spoji sa onom s kojom treba, a da se spoji sa drugom, mi ne bismo funkcionisali, ko to nadgleda? kako je moguce? a vjerovatnoca je nesto na cemu mi danas svoj zivot zasnivamo, pravimo zgrade.
Dakle, redoslijed je sljedeci: i u mojoj je glavi bila konfuzija, pa sam trazio odgovore, na neka sam nasao odgovore u Kur'anu i hadisu na neka nisam, ali su i jedno i drugo pricali o stvarima kad se nije moglo znati nista od ovoga. I dalje trazim odgovore, i opet ih sve nalazim u Kur'anu i hadisu.
Nadam se da si me razumio.[/quote]
Opet te potpuno razumijem, ta potreba za poimanjem je i mene dovela do ovdje gdje sam sad, samo sto je tradicija na mene utjecala tek u tolikoj mjeri da bude neki inicijalni podstrek, dakle bila je jedan od puteva kojim sam mogao krenuti. U mojoj je glavi vladao haos, bezbroj pitanja i bezbroj nedostajucih odgovora. U jedno sam vjerovao, cini mi se, i prije nego sto sam zakljucio da vjerujem u Boga - u logiku. U vezi s tim me je najvise mucila svijet o postojanju i odgovor da 'kad jednom umremo, nikad se vise necemo probuditi'! Meni je to logicno za zivotinje jer one nisu svjesne da postoje, sve je u njima instikt, poriv za razmozavanjem, za hranom i sl, ali covjek je svjestan da postoji, i uopce mi nije logicno da jedno bice koje je svjesno da postoji nikad vise nece postojati. Ti mozes reci da je to i razlog zasto su ljudi izmislili Boga, ok. ali nisam ja stao tu, takva su me pitanja vodila do drugih, neka su od njih filozofska, ali najvise ih se tice ljudskog tijela, sve smo istrazili ali taj fenomen nikad:
"Zar vas od neznatne tekucine ne stvaramo, koju na pouzdano mjesto stavljamo do roka odredjenog?!"(Al-Mursalat,20-22) - zasto covjek nije u stanju da napravi nesto poput maternice koja je opisana kao pouzdano mjesto? Uzmi vidi kako funkcionise to pouzdano mjesto i vidjet ces savrsenstvo Bozije.
"Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugurska grudu mesa napravili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli,..."(Al-Mu'minun, 12-14)
Ti mozes ismijati sve ovo sto je meni dokaz, ali ja se i dalje pitam - kako je moguce da nema greske u redoslijedu: kap sjemena, ugrusak, gruda mesa, kosti, obloziti mesom - ne moram ti govoriti kad je embriologija uspostavljena i kad je dokazala ovaj redoslijed. Osim toga rijec prevedena kao ugrusak moze se prevesti i kao zakvacak, ne moram ti govoriti da se zaista taj ugrusak zakaci na zid maternice, i ne moram ti govoriti kad je to embriologija otkrila. A pogledaj i sastav zemlje i sastav ljudskog tijela pa ces naci iste hemijske elemente i u zemlji i u ljudskom organizmu. Ti mozes ukljuciti organisku hemiju pa objasniti ovo ali zaista je ona na mojoj strani koliko i na tvojoj.
I jos sam se pitao, pa su mi se ismijavali, kao pitam gluposti - kako je moguce da od milion celija koje imaju istu statisticku mogucnost, svaka se spoji sa onom s kojom treba, a da se spoji sa drugom, mi ne bismo funkcionisali, ko to nadgleda? kako je moguce? a vjerovatnoca je nesto na cemu mi danas svoj zivot zasnivamo, pravimo zgrade.
Dakle, redoslijed je sljedeci: i u mojoj je glavi bila konfuzija, pa sam trazio odgovore, na neka sam nasao odgovore u Kur'anu i hadisu na neka nisam, ali su i jedno i drugo pricali o stvarima kad se nije moglo znati nista od ovoga. I dalje trazim odgovore, i opet ih sve nalazim u Kur'anu i hadisu.
- Ateista
#330 Re: Pitanje za vjernike.
[/size]lingvistika wrote:[quote="statix"]@lingvistika
Dozvolices mi da ovaj equilibrium u nasoj glavi koji iz gore navedenog je neophodan nazovem bogom, kao sto to kod nekoga moze biti neka duhovnost drugacije boje od moje ili tvoje, ali svejedno je tu i pomaze mu da lakse prolazi i shvata svoj zivot, pa cak i kod ateista je prisutna, pitaj ihRazlika je samo u poimanju iste, ali iz gore navedenog vidis da mi ljudi moramo sve da pojmimo, pa tu nastaju razlike, jer je to subjektivan i intiman dogadjaj u nama.
Dakle, redoslijed je sljedeci: i u mojoj je glavi bila konfuzija, pa sam trazio odgovore, na neka sam nasao odgovore u Kur'anu i hadisu na neka nisam, ali su i jedno i drugo pricali o stvarima kad se nije moglo znati nista od ovoga. I dalje trazim odgovore, i opet ih sve nalazim u Kur'anu i hadisu.[/quote]
Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
- arzuhal
#331 Re: Pitanje za vjernike.
Ha jalingvistika wrote: I dalje trazim odgovore, i opet ih sve nalazim u Kur'anu i hadisu.
- Kraljica_Suza
#332 Re: Pitanje za vjernike.
Zasto je odredjeno da se za Kurban Bajram doprinese zrtva, odnosno receno nasim rjecnikom, da se ''kolje Kurban?''
Nasa vjera ovako lijepa mi se nekako ne uklapa u to ''klanje zivotinje'', ubijanje, oduzimanje zivota, sva ona krv i tako dalje.
Pa me to i zanima, zasto trebamo klati (ubiti) zivotinju da bi imali sevape.
Zar nije ljepse sve drugo sto trebamo raditi, kao npr. obaviti Hadzdz, udijeliti sadaku, nahraniti siromasnog, obici rodbinu i prijatelje, darovati poklone itd...zasto ovo klanje???
Nasa vjera ovako lijepa mi se nekako ne uklapa u to ''klanje zivotinje'', ubijanje, oduzimanje zivota, sva ona krv i tako dalje.
Zar nije ljepse sve drugo sto trebamo raditi, kao npr. obaviti Hadzdz, udijeliti sadaku, nahraniti siromasnog, obici rodbinu i prijatelje, darovati poklone itd...zasto ovo klanje???
- arzuhal
#333 Re: Pitanje za vjernike.
U skladu sa tim što navodiš i kako tumačiš - evo još jednog, nabrzinu, dokaza da Kur'an ne nudi nikakve epohalne znanstvene dokaze čime bi se pokazala njegova nadnaravnost, nego obrnuto:Ateista wrote:Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.lingvistika wrote: "Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugurska grudu mesa napravili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli,..."(Al-Mu'minun, 12-14)
Ti mozes ismijati sve ovo sto je meni dokaz, ali ja se i dalje pitam - kako je moguce da nema greske u redoslijedu: kap sjemena, ugrusak, gruda mesa, kosti, obloziti mesom - ne moram ti govoriti kad je embriologija uspostavljena i kad je dokazala ovaj redoslijed. Osim toga rijec prevedena kao ugrusak moze se prevesti i kao zakvacak, ne moram ti govoriti da se zaista taj ugrusak zakaci na zid maternice, i ne moram ti govoriti kad je to embriologija otkrila.
"Ali doista nisu slijepe oči, nego su slijepa srca u grudima!" (Kur'an, Hadž, ajet 46.)
Prvo - nauka je dokazala da oči mogu biti itekako slijepe! Postoje neoborivi dokazi o sljepoći očiju koja je jasna svakom čovjeku zdravog razuma, laiku, a da ne govorimo o oftalmologiji!
Drugo - nauka nije dokazala da srce ima oči! Bezbrojni su materijalni dokazi, empirijski potvrđeni, da srce ima svoje komore i pretkomore, aortu, septume između komora, itd. ali NIJEDNO SRCE DO DANA DANAŠNJEG NIJE IMALO OČI, tj. organ vida!
Dakle, potpuni znanstveni promašaj i ja ne znam kako ovo nekome može biti dokaz za ikakvu vjeru!?
- nuraH
#334 Re: Pitanje za vjernike.
evo bas vidi se koliko si inteligentan!Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
Kur'an je objavljen ljudima koji su zivjeli u pustini u 7. stoljecu - u vrijeme kad biologija hajmo rec nije ni postojala!
e hajd sad ti nama fino napisi kako bi TI takvim ljudima, bolje rec divljacima iz pustinje, objasnio nesto tako kompleksno
a da ne upotrijebis rijec ''KAP'', a isto tako da ne upotrijebis pojmove koji se mogu vidjeti samo s mikroskopom - jer on tada nije postojao!
a opet s druge strana - Kur'an je univerzalan - te ga ljudi i u ovom civilizacijskom dobu mogu shvatiti - i ne moras bit puno inteligentan
da znas sta se misli pod rijecju ''KAP''!
a i na kraju svega - Kap je sirok pojam! - ne znas ti na koliku ''KAP'' je mislio 'Stvoritelj'
mozda je bas mislio na Kap koja je velicine tog tvog spermatozoida!
Da je ''Stvoritelj'' slao objavu takvim perfekcionistima kao sto si ti... danas niko u nj ne bi vjerovao!
zato je ''Stvoritelj'' mudar - objavio ga je upravo onakvog da ga svi mogu razumijeti!
pa i perfekcioniste pa i nana fata koja nema ni jedan dan skole!
al ti to ne razumijes ... upravo zbog toga i ne vjerujes!!!
- nuraH
#335 Re: Pitanje za vjernike.
neznam stvarno koliko si obrazovan,arzuhal wrote:U skladu sa tim što navodiš i kako tumačiš - evo još jednog, nabrzinu, dokaza da Kur'an ne nudi nikakve epohalne znanstvene dokaze čime bi se pokazala njegova nadnaravnost, nego obrnuto:Ateista wrote:Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.lingvistika wrote: "Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugurska grudu mesa napravili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli,..."(Al-Mu'minun, 12-14)
Ti mozes ismijati sve ovo sto je meni dokaz, ali ja se i dalje pitam - kako je moguce da nema greske u redoslijedu: kap sjemena, ugrusak, gruda mesa, kosti, obloziti mesom - ne moram ti govoriti kad je embriologija uspostavljena i kad je dokazala ovaj redoslijed. Osim toga rijec prevedena kao ugrusak moze se prevesti i kao zakvacak, ne moram ti govoriti da se zaista taj ugrusak zakaci na zid maternice, i ne moram ti govoriti kad je to embriologija otkrila.
"Ali doista nisu slijepe oči, nego su slijepa srca u grudima!" (Kur'an, Hadž, ajet 46.)
Prvo - nauka je dokazala da oči mogu biti itekako slijepe! Postoje neoborivi dokazi o sljepoći očiju koja je jasna svakom čovjeku zdravog razuma, laiku, a da ne govorimo o oftalmologiji!
Drugo - nauka nije dokazala da srce ima oči! Bezbrojni su materijalni dokazi, empirijski potvrđeni, da srce ima svoje komore i pretkomore, aortu, septume između komora, itd. ali NIJEDNO SRCE DO DANA DANAŠNJEG NIJE IMALO OČI, tj. organ vida!
Dakle, potpuni znanstveni promašaj i ja ne znam kako ovo nekome može biti dokaz za ikakvu vjeru!?
al evo da te upitam: znas li mozda sta znaci rijec ''METAFORA''???
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
- arzuhal
#337 Re: Pitanje za vjernike.
Ima bezbroj razloga za to. I praktičnih i simboličnih.Kraljica_Suza wrote:Zasto je odredjeno da se za Kurban Bajram doprinese zrtva, odnosno receno nasim rjecnikom, da se ''kolje Kurban?''
Prva žrtva, koju je trebalo zaklat, je bio INSAN, sin Ibrahimov, alejhi-selam. I umjesto da kolje insana, rođeno dijete, Allah mu daje zamjenu: ovna. Jedna od pouka je da ljudi prestanu sa međusobnim klanjem. Međutim, do dana današnjeg, ljudi vole da kolju druge ljude, a ne ovce i krave. Nekako im ljepše. Previše su osjećajni da jadnog, ni krivog ni dužnog, hajvana zakolju?
Naravno, neki ne kolju nego porokaju ljude pametnim bombama, VBR-ovima, topovima, biološko-hemijskim oružjem, itd. Tako da i ne vide krv.
Prošlog Kurbana-bajrama odem sa veliko kesom punom kurbana da predam Tetki u Narodnu kuhinju. Nisam imao papire kod sebe i vele kako ne smiju to preuzet jer bi ih inspekcija oderala.
Poštujem.
Na povratku do auta sačeka me gomila naroda: staro-mlado, muško-žensko...Ja krenem da dajem, oni mi otmu kesu iz ruku i u zraku je i pocijepaju i pohvataju kurbane.
Haj što mi je bilo teško nazočit tom prizoru, al' sam skonto da nisu svi vegeterijanci u ovom Gradu...I da su baš gladni. Prokontam: zar je jadna ovca morala pod nož, da biste vi sad imali bespotrebno mesa!? Ugledajte se na parlamentarce - oni ne jedu raščerečenu ovcu nego kamenice, ko ljudi....
- derion
#338 Re: Pitanje za vjernike.
Moj(a) nuraH,nuraH wrote: ... al evo da te upitam: znas li mozda sta znaci rijec ''METAFORA''???
baš metaforom se lakše mogu "zamazati" ljudske oči.
- arzuhal
#339 Re: Pitanje za vjernike.
Kaka sad metafora!?nuraH wrote:neznam stvarno koliko si obrazovan,arzuhal wrote: !?
al evo da te upitam: znas li mozda sta znaci rijec ''METAFORA''???
-
Macak U Cizmama
#340 Re: Pitanje za vjernike.
Kuran i Hadisi neke stvari objasnjavaju do najsitnijih detalja i svako nepridrzavanje je stranputica, nevjerstvo. Postoje vrlo striktna upustva od kojih nesmije biti odstupanja ni za bocu.nuraH wrote:evo bas vidi se koliko si inteligentan!Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
Kur'an je objavljen ljudima koji su zivjeli u pustini u 7. stoljecu - u vrijeme kad biologija hajmo rec nije ni postojala!
e hajd sad ti nama fino napisi kako bi TI takvim ljudima, bolje rec divljacima iz pustinje, objasnio nesto tako kompleksno
a da ne upotrijebis rijec ''KAP'', a isto tako da ne upotrijebis pojmove koji se mogu vidjeti samo s mikroskopom - jer on tada nije postojao!
a opet s druge strana - Kur'an je univerzalan - te ga ljudi i u ovom civilizacijskom dobu mogu shvatiti - i ne moras bit puno inteligentan
a i na kraju svega - Kap je sirok pojam! - ne znas ti na koliku ''KAP'' je mislio 'Stvoritelj'
Da je ''Stvoritelj'' slao objavu takvim perfekcionistima kao sto si ti... danas niko u nj ne bi vjerovao!
zato je ''Stvoritelj'' mudar - objavio ga je upravo onakvog da ga svi mogu razumijeti!
U gornjem slucaju je navedena KAP i kad je dovedena u pitanje, kad KAP vise nije KAP vec spermatozoid prilazi se improvizacijama. Sad KAP vise nije KAP vec je nesto drugo, sto moze opet biti uzrokovano necim trecim sto je receno u nekom ajetu koji nema veze sa ovim, a to sve mozes pomjesati sa hadisima iz vise izvora i tako dobiti rezultat i odgovor kakav ti pase.
Gdje je tu vjerodostojnost ? Ako ovo gore tumacite u tako slobodnoj i otvorenoj formi, zasto to ne ciniti i sa ostalim djelovima Kurana ?
I da, U Kuranu se nigdje ne spominje zenska jajna celija . Cak je ni najvjestijim kombinacjama ne mzes pronaci. ?
- Kraljica_Suza
#341 Re: Pitanje za vjernike.
arzuhal wrote:Prva žrtva, koju je trebalo zaklat, je bio INSAN, sin Ibrahimov, alejhi-selam. I umjesto da kolje insana, rođeno dijete, Allah mu daje zamjenu: ovna. Jedna od pouka je da ljudi prestanu sa međusobnim klanjem. Međutim, do dana današnjeg, ljudi vole da kolju druge ljude, a ne ovce i krave. Nekako im ljepše. Previše su osjećajni da jadnog, ni krivog ni dužnog, hajvana zakolju?
Naravno, neki ne kolju nego porokaju ljude pametnim bombama, VBR-ovima, topovima, biološko-hemijskim oružjem, itd. Tako da i ne vide krv.
Tacno, hvala sto si me podsjetio..ranije sam ovo znala dok sam kao mala trcala u dzamiju i bila tamo po cijeli dan..i mnogo vise citala knjige i ucila Kur'an.
Sada mnogo manje, pa sam zato i zaboravila znacenje, na moju veliku zalost.
-
lingvistika
#342 Re: Pitanje za vjernike.
Ne znam dal' ima smisla kaciti se na ovo, ali nisi fer ni prema sebi jer neke ajete tumacis bukvalno a one koje bi trebao shvatiti bukvalno ti u njima trazis neki preneseni smisao - sve kako bi kao imao dokaz u svoju korist, a inace lijep si ajet naveo.arzuhal wrote:U skladu sa tim što navodiš i kako tumačiš - evo još jednog, nabrzinu, dokaza da Kur'an ne nudi nikakve epohalne znanstvene dokaze čime bi se pokazala njegova nadnaravnost, nego obrnuto:Ateista wrote:Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.lingvistika wrote: "Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugurska grudu mesa napravili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli,..."(Al-Mu'minun, 12-14)
- Ateista
#343 Re: Pitanje za vjernike.
Znam jako dobro sta je metafora, cak se i slazem sa tim sto si rekao, da je kur'an prilagodjen ljudima u 7. stoljecu, to je ono o cemu ja i cesto govorim, upravo da je prilagodjen jednom vremenu i jednom narodu, ti si upravo potvrdio za vrijeme. Gdje je tu onda ta univerzalnost?nuraH wrote:evo bas vidi se koliko si inteligentan!Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
Ako govoris o dokazima koje je nauka potvrdila onda to mora biti precizno i tacno, bez metafora, onda ta treba tumaciti bukvalno i tacno onako kako pise.
Ako govorimo o metaforama, onda zaboravi na naucne dokaze jer to ne ide jedno sa drugim.
-
lingvistika
#344 Re: Pitanje za vjernike.
Ono sto su ljudi mogli razumjeti u to doba, objasnjeno je do najsitnijih detalja, sto nije u Kur'anu, jeste u hadisu. Kako bi ljudi znali sta je spermatozoid, kad su jedva mogli pojmiti sta je kap sjemena. Da li te i na kakvo razmisljanje navodi hadis :"Gospodaru moj budi svjedok, i znajte, neka prisutni obavijeste odsutne, mozda ce mnogi obavijesteni bolje razumjeti od prisutnih koji su culi."?Macak U Cizmama wrote:Kuran i Hadisi neke stvari objasnjavaju do najsitnijih detalja i svako nepridrzavanje je stranputica, nevjerstvo. Postoje vrlo striktna upustva od kojih nesmije biti odstupanja ni za bocu.nuraH wrote:evo bas vidi se koliko si inteligentan!Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
U gornjem slucaju je navedena KAP i kad je dovedena u pitanje, kad KAP vise nije KAP vec spermatozoid prilazi se improvizacijama. Sad KAP vise nije KAP vec je nesto drugo, sto moze opet biti uzrokovano necim trecim sto je receno u nekom ajetu koji nema veze sa ovim, a to sve mozes pomjesati sa hadisima iz vise izvora i tako dobiti rezultat i odgovor kakav ti pase.
Gdje je tu vjerodostojnost ? Ako ovo gore tumacite u tako slobodnoj i otvorenoj formi, zasto to ne ciniti i sa ostalim djelovima Kurana ?
I da, U Kuranu se nigdje ne spominje zenska jajna celija . Cak je ni najvjestijim kombinacjama ne mzes pronaci. ?
sto se mene tice, prava su pitanja i:
- kako taj spermatozoid u kapi sjemena zna kako da se opremi da bi savladao prepreke do jajne celije, pa nijedan se nije vratio iz zenine unutrasnjosti da zna sta mu treba? a treba mu cijeli arsenal "oruzja" da bi sve prepreke savladao
- kako u zenskim jajovodima folikuli nose jajnu celiju prema maternici, a da se pomjeraju u suprotnom smjeru nikad oplodjena celija ne bi stilga do maternice...
nemoj reci da je majka priroda, ili splet okolnosti
- nuraH
#345 Re: Pitanje za vjernike.
KUR'AN je objava od ''Stvoritelja'' i samo je on - ponavljam SAMO JE ON 100% vjerodostojan!Macak U Cizmama wrote:Kuran i Hadisi neke stvari objasnjavaju do najsitnijih detalja i svako nepridrzavanje je stranputica, nevjerstvo. Postoje vrlo striktna upustva od kojih nesmije biti odstupanja ni za bocu.nuraH wrote:evo bas vidi se koliko si inteligentan!Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
tako da ne bih volio da u ovu raspravu uključujemo hadise!
ako hoces da fino raspravljamo - onda nemoj molimte biti iskljuciv!
pokusaj normalno razgovarati - a ako nemas objasnjenje za neke stvar onda ne moras ukljucivati u raspravu druge stvari koje s ovim nemaju veze!!!
dalje: nisi mi odgovorio na pitanje!!! - kako bi TI objasnio ljudima iz 7. stoljeca da covjek kao ljudsko bice nastaje od ''spermatozoida'' a da ne upotrijebis rijec KAP a niti bilo koju rijec ili pojam koji se samo vidi pod mikroskopom a da pri tome odrzis univerzalnost da te mogu shvatiti i ljudi u buducnosti!
molim odgovor!!!
- Ateista
#346 Re: Pitanje za vjernike.
Ja postujem ako neko sve ovo shvata kao metaforu, ali ako u tom slucaju ne pokusava da dokazuje naukom knjigu metafora, jer to dvoje ne ide. Nauka je tacna i precizna a metafore su sklone razlicitim tumacenjima.arzuhal wrote:U skladu sa tim što navodiš i kako tumačiš - evo još jednog, nabrzinu, dokaza da Kur'an ne nudi nikakve epohalne znanstvene dokaze čime bi se pokazala njegova nadnaravnost, nego obrnuto:Ateista wrote:Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.lingvistika wrote: "Mi smo zaista covjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruskom ucinili, zatim od ugurska grudu mesa napravili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli,..."(Al-Mu'minun, 12-14)
Postujem i ako neko sve zeli da shvati bukvalno i da to vidi kao dokaze, ali onda to treba da analizira do detalja i da se ne izvlaci na metafore.
Postujem i jedno i drugo shvatanje, ali mi smeta kada neko hoce nesto da dokaze i mijenja pricu kako mu kad odgovara.
- Ateista
#347 Re: Pitanje za vjernike.
Da bi i sa kim mogao nastaviti raspravu, prvo moras shvatiti da je ovo TVOJE misljenje, te da ateisti ne polaze od te pretpostvake, sto znatno mijenja definiciju dokaza i arguenta kod jednih i kod drugih.nuraH wrote: KUR'AN je objava od ''Stvoritelja'' i samo je on - ponavljam SAMO JE ON 100% vjerodostojan!
-
MufljuzMali
#348 Re: Pitanje za vjernike.
2,5 pitanja za vjernike:
1) sta se desi ako nano tehnologija toliko uznapreduje da od molekula uspijemo sastaviti cijelog covjeka koji ce imati sve svoje osobine, znaci ne samo fizicke nego i psihicke. znaci biti sposoban da zivi, jede, spava... a u isto vrijeme imati karakter. sam po sebi nije nastao "prirodnim "putem ali je nadasve sposoban za sopstvenu reprodukciju.
u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.
2) sta se desi ako se stupi u kontakt sa drugim zivim bicima. koliko se sjecam iz citanja vjerskih knjiga (barem ovih na balkanu zastupljenih) bog se spominje kao stvaraoc zivota na zemlji ali se nigdje ne spominju vanzemaljci. mislim da je taj detalj prevelik da ga omnipotentni bog nebi spomenuo u svojoj knjizi. da li bi to bio dokaz da bog ne postoji? ili ce se mozda pomocu tumacenja i prevodjenja znacenje knjiga adaptirati na novonastalu situaciju. ovo spominjem kao poznatu praksu koja se koristila recimo kod "vjecne diskusije" oko izgleda zemlje u svetim knjigama.
2b) a sta se desi ako su ti vanzemaljci isto vjernici ali imaju svoju svetu knjigu u kojoj se spominje bog kao stvaraoc svih oblika zivota u cijelom svemiru, sto bi de facto bila samo up-to-date u odnosu na nase trenutno cinjenicno znanje o svijetu oko nas?
ne zelim i nije mi cilj da ubjedjujem bilo koga da li bog postoji ili ne. odgovori tipa to su samo sbb kbb hipoteze nisu interesantni, jer na njih i ja mogu odgovoriti da je vjera nedokazana nebuloza, a to onda nije razgovor nego krkansko prepucavanje, a to mi nije zelja. ja samo pokusavam da shvatim temelje mentalnog sklopa nekoga ko ima misljenje o tako velikim i bitnim stvarima samo na osnovu vjere u iste.
1) sta se desi ako nano tehnologija toliko uznapreduje da od molekula uspijemo sastaviti cijelog covjeka koji ce imati sve svoje osobine, znaci ne samo fizicke nego i psihicke. znaci biti sposoban da zivi, jede, spava... a u isto vrijeme imati karakter. sam po sebi nije nastao "prirodnim "putem ali je nadasve sposoban za sopstvenu reprodukciju.
u mome svijetu je to jedan od mogucih dokaza da dusa kao takva ne postoji. a samim time pada i cijela prica o bogu.
2) sta se desi ako se stupi u kontakt sa drugim zivim bicima. koliko se sjecam iz citanja vjerskih knjiga (barem ovih na balkanu zastupljenih) bog se spominje kao stvaraoc zivota na zemlji ali se nigdje ne spominju vanzemaljci. mislim da je taj detalj prevelik da ga omnipotentni bog nebi spomenuo u svojoj knjizi. da li bi to bio dokaz da bog ne postoji? ili ce se mozda pomocu tumacenja i prevodjenja znacenje knjiga adaptirati na novonastalu situaciju. ovo spominjem kao poznatu praksu koja se koristila recimo kod "vjecne diskusije" oko izgleda zemlje u svetim knjigama.
2b) a sta se desi ako su ti vanzemaljci isto vjernici ali imaju svoju svetu knjigu u kojoj se spominje bog kao stvaraoc svih oblika zivota u cijelom svemiru, sto bi de facto bila samo up-to-date u odnosu na nase trenutno cinjenicno znanje o svijetu oko nas?
ne zelim i nije mi cilj da ubjedjujem bilo koga da li bog postoji ili ne. odgovori tipa to su samo sbb kbb hipoteze nisu interesantni, jer na njih i ja mogu odgovoriti da je vjera nedokazana nebuloza, a to onda nije razgovor nego krkansko prepucavanje, a to mi nije zelja. ja samo pokusavam da shvatim temelje mentalnog sklopa nekoga ko ima misljenje o tako velikim i bitnim stvarima samo na osnovu vjere u iste.
- JThomas
#349 Re: Pitanje za vjernike.
metafora, ironija, sve su to stilske figure 
- nuraH
#350 Re: Pitanje za vjernike.
''Stvoritelj je samo prvog covjeka tj. Adema a.s. naucio svim stvarima i nazivima ovog svijeta,Ateista wrote:Znam jako dobro sta je metafora, cak se i slazem sa tim sto si rekao, da je kur'an prilagodjen ljudima u 7. stoljecu, to je ono o cemu ja i cesto govorim, upravo da je prilagodjen jednom vremenu i jednom narodu, ti si upravo potvrdio za vrijeme. Gdje je tu onda ta univerzalnost?nuraH wrote:evo bas vidi se koliko si inteligentan!Ateista wrote: Naravno da ima, evo jedna na brzinu, u kapi SJEMENA ima na hiljade ili milioone spermatozoida, a samo jedan oplodjuje, sto znaci da ne nastaje od kapi sjemena vec od jednog spematozoida, a to nije isto.
Ako govoris o dokazima koje je nauka potvrdila onda to mora biti precizno i tacno, bez metafora, onda ta treba tumaciti bukvalno i tacno onako kako pise.
Ako govorimo o metaforama, onda zaboravi na naucne dokaze jer to ne ide jedno sa drugim.
a sve ostale ljude je ostavio u neznanju sa smijernicama - ''Uci, citaj proucavaj u ime Gospodara svoga''
Stvoritelj je s namjerom ostavio neke stvari nepojasnjenje do najsitnijih detalja - upravo da bi se zainteresovali i proucavali sam Kur'an pa tako i svijet oko nas. Ako zelis naucne dokaze Kur'ana i Gospodara specificirane do detalja onda ih sam trebas pronaci!
evo ti jedan od njih mnogobrojnih pa pogledaj (do kraja molim te i bez predrasuda)
http://www.youtube.com/watch?v=IZYdUy5tkXM