Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
softa15

#326 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by softa15 »

Malo sam surfao po youtube-u i naisao na ovaj video,molim vas da ga sagledate do kraja

istocnjak

#327 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by istocnjak »

Kao sto rece dr. gog zaista je ovo jedan od najkontraverznijh foruma u citavom Regionu.

Sto se tice ovog podforuma "Religija" savjetovao bih vjernicima da izbjegavaju postirati ajete iz Kur'ana jer ovo cita svako pa i onaj ko nije u trijeznom stanju.

Vezano za postove deklarisanih nevjernika mislim da je svaka rasprava sa njima nepotrebna, jer kod istih se ne radi o neznanju ili trazenju znanja vec o obicnim provokacijama pa stoga iste postove i ne treba citati niti obracati paznju na iste.

Vezano za pitanje koje sam gore procitao a radi se o zabrani konzumiranja svinjskog mesa radi se takodjer i o zabrani jedenja mesa koje nije zaklano sa bismillom.

Allah dž.š. je svakoj stvari i bicu na zemaljskoj kugli odredio svrhu postojanja pa je tako poznato da je svinja prirodni kolektor i cistac otpada u prirodi i samim tim njeno meso nije dobro za jelo.

Drugo, vezano za zabranu jedenja mesa koje nije nije zaklano sa bismillom, se odnosi na ubijanje zivotinje pa tek onda klanje i obrada sto je nezdravo i stetno za covjeka jer u istoj zivotinji na taj nacin tako ostaje krv koja je stetna za covjeka.
Ateista

#328 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

hepek071 wrote:
Ateista wrote:
hepek071 wrote:joj Arsla je bog :D
Ne kontam, zasto?
de Ateista ne kaki....zar ti moram objašnjavat stalno iste stvari. Arsli ne treba dokaz. Arsla je meni Bog. I ko si ti, minijaturni nevjerniče, uopšte da dovodiš u pitanje božanstvenost dr. Arsle? Pa zar ne vidiš da pola bivše Juge vjeruje da je dr. Arsla Bog. Za to ima i fizički dokaz, pa zar nisi nikada gledao Top Listu Nadrealista? Fino rekoše: Joj Arsla je Bog. :thumbup:
Ma gledao sam, ali *ebi ja, ne sjecam se bas svega... :D
terapija

#329 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

U principu se slazem s istocnjakom.
Podforum Religija bi svi oni koji ne vjeruju, niti smatraju da treba da vjeruju, jednostavno trebaju izbjegavati.

Međutim sto se provokacija tice, ja mislim da je upravo ovakva tema provokacija.

Ako vjerujes, cemu onda ovo s..nje od teme, i sto uopste trazis to sto trazis.

To je totalni paradoks
Ateista

#330 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

janje_ wrote: ..ali je vrlo vjerovatno da nit cemo docekat da bude dobrote u bosni, niti da nam se neki vulkanac parkira u dolinu piramida.. ;)
E to vec stoji. :thumbup:
Ateista

#331 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

idealnaM wrote: .:)vao...opet ću isto pitanje...jesi li vidio dušu? :skoljka:
Evo Optimus ti je vec odgovorio i slazem se sa njim, smatram da dusa ne postoji, kad nase tijelo umre - umiremo i mi.
idealnaM

#332 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

Ljubav, samilost, tuga, radost... S čim osjećamo tugu, sreću, ljubav i sl...?Ili možda nema ni ovoga...

Slažem se...previše je ateista na podforumu religije...zasto nebi imali svoj vlastiti podforum...i tamo se medjusobno ubjedjivali :evil:
Optimus Prime

#333 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Optimus Prime »

idealnaM wrote:Ljubav, samilost, tuga, radost... S čim osjećamo tugu, sreću, ljubav i sl...?Ili možda nema ni ovoga...

Slažem se...previše je ateista na podforumu religije...zasto nebi imali svoj vlastiti podforum...i tamo se medjusobno ubjedjivali :evil:
Ovo je sekularni forum.

Ako zelite da se medjusobno potvrdjujete onda idite na forum islambosne i velicajte vaseg boga koliko vam drago.

Ali ako mislite da misionarite sa jeftnim trikovima na sekularnom forumu onda se ne trebate cuditi kada neko odgovori na nebuloze.
Shvati to kao moj mali doprinos protiv sirenja praznovjerja u Bosni i Hercegovini.
hepek071

#334 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hepek071 »

hajmo sada svi, ko vjeruje, pred sedam braće i svak po markicu :mrgreen: Nadam se da će vam to osigurati dženet i učvrstiti uvjerenje i da popustite malo sa tim sapunjičarskim šupljiranjem. Čitanje vaših postova mi dođe ko da gledam vidovitu Bebu na NTV 99
industrial

#335 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by industrial »

idealnaM je napisao/la:
.vao...opet ću isto pitanje...jesi li vidio dušu?

u smislu ovih danasnjih oficijelnih vjera ona kao takva ne postoji, da kao kad umres ona napusti tijelo i ide negdje (raj/pakao) zavisi sta si radio na ''ovom'' svijetu,
mogao bih prije povjerovat da umre zajedno kad i covjek umre,
ili budisticki princip vjerovanja u reinkarnaciju i teznje ka beskonacnosti duse ili svijesti
hepek071

#336 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hepek071 »

biološki gledano reinkarnacija ima smisla, ali ne kao neki ezoteričan koncept, nego kao kružni tok materije i energije u prirodi . Jer kada odapnemo i zatrpaju nas sa 4m3 zemlje, crvi odrade posao i lagano istruhnemo i postanemo opet zemlja, odnosno hrana za bilje koje izraste na tom mjestu. Tako da u nekom metafizičkom smislu, se možemo nafurati da postajemo biljka.

Ja hoću da budem žara i da kažnjavam sve one što pišaju po prirodi
BlooQ.

#337 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BlooQ. »

hepek071 wrote:biološki gledano reinkarnacija ima smisla, ali ne kao neki ezoteričan koncept, nego kao kružni tok materije i energije u prirodi . Jer kada odapnemo i zatrpaju nas sa 4m3 zemlje, crvi odrade posao i lagano istruhnemo i postanemo opet zemlja, odnosno hrana za bilje koje izraste na tom mjestu. Tako da u nekom metafizičkom smislu, se možemo nafurati da postajemo biljka.

Ja hoću da budem žara i da kažnjavam sve one što pišaju po prirodi

mislim da bi ti bolje odgovarao kaktus...
softa15

#338 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by softa15 »

ateisti,nisam dobio vas komentar na postavljeni video,koji 100% ukazuje na ispravnost vjere u Allaha dz.s. ,naravno ostali ste bez komentara
BlooQ.

#339 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BlooQ. »

softa15 wrote:ateisti,nisam dobio vas komentar na postavljeni video,koji 100% ukazuje na ispravnost vjere u Allaha dz.s. ,naravno ostali ste bez komentara

koji ateisti?
imas ateiste koji ne vjeruju u boga ali se ne pokusavaju tebe uvjeriti u to, imaju ateisti koji to pokusavaju, imaju ateisti koji ne vjeruju samo u nauku, ateisti koji vjeruju da je nauka iznad boga itd itd

specify :D
hepek071

#340 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hepek071 »

drug nisam ga ni pogledao jer me ne interesuje. Dokaz za mene nije ono što mi neko ispriča. Mogu i ja ovdje ispisati nemam pojma šta i onda ti reći evo vidi dokaza ili nalijepiti video nekog lika. Ali nije mi to namjera, niti imam uopšte za cilj da ubjeđujem druge ni da bog ne postoji niti da postoji.
BlooQ.

#341 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BlooQ. »

softa15 wrote:ateisti,nisam dobio vas komentar na postavljeni video,koji 100% ukazuje na ispravnost vjere u Allaha dz.s. ,naravno ostali ste bez komentara

opet situacija, moj babo je bolji od tvog babe

da li si se ikad zapitao da Bog (koji god to bio i kako god se on ona ono zvao) mozda ZELI i DOPUSTA na ovom svijetu da ima raznih ljudi

mozda tvoj bog u ovom slucaju Allah zeli i dopusta (dapace mu i ne smeta) da postoje i katolici i budisti i ateisti i agnostici i prezbiterijanci....

i ko si ti sada da prozivas ateiste ili druge vjeroispovjesti?
patrius

#342 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by patrius »

industrial wrote:nevjerovatno zvuce izjave nekih ''vjernika'' da je bog bio i nije nastao niti ce nestati niti se ima pravo sumnjati u to,
softa15 wrote:Bog je uvijek bio i biti ce,a sve ostalo je nastalo i moze u jednom treptaju oka da nestane,Ja naravno govorim o Allahu dž.š.
softa15 wrote:I ako se ne varam ateizam ipak znaci da u nesto vjerujete a ako cemo konkretno,ateisti vjeruju da Bog ne postoji,zar i to nije jedan vid vjerovanja
ateizam- ne znaci automatsko ne vjerovanje ni u sta, vec ne prihvatanje boga kao ovog kako je rekao softa15, a ustvari to je stav svih ''bozijih vjernika''

moze li mi neklo od muslimana objasnit to da je ''bog'' reko nemoj te jest meso svinje i ostale preradjevine a druge zivotinje mozete, evo ovo je banalan primjer

ili npr krscani urade nesto lose i idu ispovjedaonicu da im svestenik kaze kako da se iskupe,
isto ko da idu doktoru da im da aspirin kad ih boli glava,
tako im oni daju lijek za grijeh,
ispovjedioc:''svestenice silovao sam nekog''
svestenik:''au to je jako lose al evo imam spas za tebe, prouci 20 ocenas-a i bog ce ti oprostit''

jel vi stvarno mislite da je to tako il se samo zezate?
Nazalost,ne zezaju se :(
MoHiKaNaC

#343 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by MoHiKaNaC »

Obzirom da se izlaganja vrte konstantno u krug, a kako ne mogu ponovo da kucam i ponavljam se, bicu malo neskroman i citirat cu sebe, a sve u svrhu potenciranja besmislenosti trazenja i nudjenja ''cvrstih'' dokaza s obje strane(i onih koji vjeruju i onih koji ne vjeruju).
MoHiKaNaC wrote: Opet lazete :?

Ako si na ovoj temi znajuci da druga strana ocito laze onda ponudi rjesenje na citavu enigmu (dokaz da druga strana laze) i rijesi nas konacno svake dvoumice... Eva ja cu ti prvi biti veoma zahvalan...

Islam poznaje 6 imanskih sartova (uslova) koje vjernik mora ispunjavati ukoliko zeli da bude musliman. Prvi od njih je vjera u Boga, dakle vjera sama po sebi je stvar uvjerenja i ubjedjenja (a ne stvar ciste nauke) s toga je pomalo suvisna rasprava o dokazima koji sami po sebi nisu oko nas...

Covjek koji vjeruje, Boga pronalazi u njegovim djelima, u svemu sto nas okruzujei kroz sliku ''bozijih'' djela stvara viziju o Bogu i formira svoje vjerovanje. Objava (religija) je tu da to vjerovanje podstakne i oblikuje ali nikako da pruza dokaze jer svaki dokaz iskljucuje potrebu i smisao vjerovanja...

Neko ce u prirodi, u svetim knjigama ili u nekom vlastitom promisljanju (ili u nekoj njihovoj kombinaciji) naci dovoljno putokaza koji ce ga dovesti do Boga, a nekom to jednostavno nije dovoljno. Zato ponavljam, ne trazite od vjernika ocit dokaz postojanja Boga, ne trazite od njega da vam upre prstom u Njega, jer on ne posjeduje takve dokaze...

Vjerovanje u Boga je kao vjerovanje u ljubav... Neko je osjeti i zna da je tu a nekoga zaobidje u sirokom luku i svaka prica o istoj postaje suvisna...
Uz mali dodatak da se ista zamjerka moze uputiti i ljudima vjernicima koji traze dokaze o nepostojanju Boga...

Pozdrav

p.s.
Primjetio sam da neki forumasi smatraju da se ateisti ne bi smjeli vrtiti po podforumu religija... A kome je upuceno pitanje iz naslova teme?
sistem

#345 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by sistem »

ja najvolim gledati te video uratke youtube misionara, pa onda fatat zabiljeske, pa se zadaj po wikipediji, pa onda tacku po tacku objasniti gdje sve grijesi priuceni predavac, na osnovu mog taze stecenog internet-sveznanja. a narocit mi je gust kad je u pitanju serijal od 20 uradaka od po pola sata. eh, covjek se zabavi i po pet-sest dana :thumbup:

jedini problem sto se desi da u medjuvremenu temu zatvore, pa kad dodjes sa svojom recenzijom - nemas je vise gdje stavit :x

ma ludo se zabavljamo :D
vivaldi

#346 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by vivaldi »

Softa ovaj tvoj video se nema sta komentarisati. Uopstena prica bez konkretnih argumenata koja se moze slobodno intepretirati (tipa to na nekom jeziku znaci jaje, ali se misli na nojevo jaje ( :-) , ili planine ucvrscuju zemlju - ja to nikad nisam nigdje cuo) kako god hoces bas ko nostradamusova prorocanstva. Sve svete knjige su prepune uopstenih stvari, ali da mi nije mrsko ja bih mogao i kroz "cica tominu kolibu" uopsteno pojasnjavati razne procese.
PS. apsolutno ne poistovjecujem Kuran ili Bibiliju sa pomenutom knjigom vec sam je onako slucajno naveo, tako da se neko ni slucajno ne uvrijedi.
U principu ne vjerujem u dijalog vjernika i ateiste iz jednostavnog razloga sto se ne mogu naci na "sredini" jer od samog pocetka krecu razlicitim smjerom (vjernik odmah polazi od dogme, a ateista je ne prihvata i tu je kraj rasprave).
Optimus Prime

#347 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Optimus Prime »

sistem wrote:ja najvolim gledati te video uratke youtube misionara, pa onda fatat zabiljeske, pa se zadaj po wikipediji, pa onda tacku po tacku objasniti gdje sve grijesi priuceni predavac, na osnovu mog taze stecenog internet-sveznanja. a narocit mi je gust kad je u pitanju serijal od 20 uradaka od po pola sata. eh, covjek se zabavi i po pet-sest dana :thumbup:

jedini problem sto se desi da u medjuvremenu temu zatvore, pa kad dodjes sa svojom recenzijom - nemas je vise gdje stavit :x

Dr. zakira Naika smo vec davno provalili tako da ne trebas da se trudis.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=62648
sistem

#348 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by sistem »

Optimus Prime wrote:Dr. zakira Naika smo vec davno provalili tako da ne trebas da se trudis.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=62648
eh, ja tamam do druge stranice dosao. pokvari mi merak :D
BlooQ.

#349 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by BlooQ. »

sistem wrote:ja najvolim gledati te video uratke youtube misionara, pa onda fatat zabiljeske, pa se zadaj po wikipediji, pa onda tacku po tacku objasniti gdje sve grijesi priuceni predavac, na osnovu mog taze stecenog internet-sveznanja. a narocit mi je gust kad je u pitanju serijal od 20 uradaka od po pola sata. eh, covjek se zabavi i po pet-sest dana :thumbup:

sad zamisli scenu svi sa ovog topica stoje i grle se i ljube (bez jezika of course) latice padaju po nama u pozadini ide why can't we be friends svi dijelimo cokolade i bombone i svete knjige :D i njisemo se uz melodiju

onda ti upadnes pjevajuci od Beatlesa Eleanor Rigby :D
sistem

#350 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by sistem »

:mrgreen:
Locked