Prirodno matematicki fakultet
-
saga
#326 Re: Prirodno matematicki fakultet
ovdje mozes pogledati predmete koji imaju na prve 3 godine
http://www.pmf.unsa.ba/matematika/Dodip ... /index.htm
(valjda je to taj smjer, al svejedno na site-u imaju i ostali)
sto se tice redovnog prisustva to manje vise zavisi od profesora... neki boduju dolaske, neki prosto vole da im se dolazi, a neki kazu da ne moras dolaziti
za literaturu se raspitas po faxu... uglavnom imaju skripte neke, ne znam ima li i u jednoj koprinici objedinjeno sve... ali lakse ti se raspitat medju kolegama sta treba
http://www.pmf.unsa.ba/matematika/Dodip ... /index.htm
(valjda je to taj smjer, al svejedno na site-u imaju i ostali)
sto se tice redovnog prisustva to manje vise zavisi od profesora... neki boduju dolaske, neki prosto vole da im se dolazi, a neki kazu da ne moras dolaziti
za literaturu se raspitas po faxu... uglavnom imaju skripte neke, ne znam ima li i u jednoj koprinici objedinjeno sve... ali lakse ti se raspitat medju kolegama sta treba
-
skuhlo
#327 Re: Prirodno matematicki fakultet
Bude samo hemijafragaria wrote:mir svima.![]()
zanima me koji predmeti budu na prijemnom ispitu za odsjek hemija?
koliko je povoljno/preporučljivo učiti iz repetitorija?
-
imansa
#328 Re: Prirodno matematicki fakultet
hvala ti puno
ali posto ja nikoga ne poznajem sa tog odsjeka, tesko mi je kako da se podrobnije informisem,
pa ako neko ima ko je na tom odsjeku neka mi se javi ili ostavi poruku na pp
bilo bi mi od velike koristi, kod profesorice Senade Kalabusic mi nece biti problem bar sto se njenog predmeta tice, kod nje sam bila neki dan kad smo razgovarale o prebacivanju, kakav je Juric mora li se dolaziti na njegova predavanja
ali posto ja nikoga ne poznajem sa tog odsjeka, tesko mi je kako da se podrobnije informisem,
bilo bi mi od velike koristi, kod profesorice Senade Kalabusic mi nece biti problem bar sto se njenog predmeta tice, kod nje sam bila neki dan kad smo razgovarale o prebacivanju, kakav je Juric mora li se dolaziti na njegova predavanja
-
Sizzla
#329 Re: Prirodno matematicki fakultet
zasto ne pokusas sa farmacijomimansa wrote:hvala ti puno
-
Vernes_AMG
#330 Re: Prirodno matematicki fakultet
posto se vrti par "prirodnih" fakulteta u mojoj glavi , zanima me na PMF-u odsjek Genetika , pise prijemni iz oblasti koju zelimo studirati pa me zanima hocu li biologiju onu obicnu polagati ili ???
I koji se predmeti uzimaju u razmatranje prilikom upisa i koliko se studenata prima ???

I koji se predmeti uzimaju u razmatranje prilikom upisa i koliko se studenata prima ???
- chengaba
#331 Re: Prirodno matematicki fakultet
Polazes opstu biologiju, gradivo srednje skole, imas u kopirnici preko puta faxa (doncafe zgrada) testova.Vernes_AMG wrote:posto se vrti par "prirodnih" fakulteta u mojoj glavi , zanima me na PMF-u odsjek Genetika , pise prijemni iz oblasti koju zelimo studirati pa me zanima hocu li biologiju onu obicnu polagati ili ???
Koliko se sjecam, uzimaju se u obzir biologija, hemija i fizika (mozda i BHS, ne sjecam se bas)...
- minjonja
#332 Re: Prirodno matematicki fakultet
nema odsjek genetike, nego biologije. genetika je samo smjer unutar biologije. na prijemnom bude gimnazijsko gradivo biologije sve cetiri godine, ali ti racunaju i fiziku, hemiju, biologiju i bosanski, menščini (na prijemnom uglavnom budu pitanja iz one smedje knjige za treci razred, jedno pitanjce iz evolucije iz stare knjige sa steckom, najosnovnije iz citologije-da zaokruzis ili dopunis funkcije hloroplasta, mitohondrija, jedra, te ekologija 2-3 pitanja). nisu ti toliko vazno ocjene, najvaznije je poloziti prijemni koji uopste nije tezak ako si imao 4 godine biologiju. ja sam ucila 2 dana pred prijemni pa sam imala skoro sve bodove.Vernes_AMG wrote:posto se vrti par "prirodnih" fakulteta u mojoj glavi , zanima me na PMF-u odsjek Genetika , pise prijemni iz oblasti koju zelimo studirati pa me zanima hocu li biologiju onu obicnu polagati ili ???
vidimo se sljedece godine na histologiji
edit: prima se oko 100 studenata, malo manje. ne znam tacan broj.
Last edited by minjonja on 30/03/2010 22:13, edited 1 time in total.
- minjonja
#333 Re: Prirodno matematicki fakultet
uvijek se isti dezurni biolozi javljaju sa odgovorima
gdje su ostali, ima li nas uopste jos 
- cyprus
#334 Re: Prirodno matematicki fakultet
Šuti vas je bar nekolikominjonja wrote:uvijek se isti dezurni biolozi javljaju sa odgovorimagdje su ostali, ima li nas uopste jos
- minjonja
#335 Re: Prirodno matematicki fakultet
hajde, boga ti, ne pretjeruj. kad se ko interesovao za geografijucyprus wrote:Šuti vas je bar nekolikominjonja wrote:uvijek se isti dezurni biolozi javljaju sa odgovorimagdje su ostali, ima li nas uopste jos
. Kad se neko javi za geografiju, ja sam jadnička moram sve odgovarat
![]()
- cyprus
#336 Re: Prirodno matematicki fakultet
Heh, da znaš koliko mi ljudi kaže: eh, ja sam to htio upisat, ali...minjonja wrote:hajde, boga ti, ne pretjeruj. kad se ko interesovao za geografijucyprus wrote:Šuti vas je bar nekolikominjonja wrote:uvijek se isti dezurni biolozi javljaju sa odgovorimagdje su ostali, ima li nas uopste jos
. Kad se neko javi za geografiju, ja sam jadnička moram sve odgovarat
![]()
![]()
A ovdje na forumu, desi se svako malo
-
Vernes_AMG
#337 Re: Prirodno matematicki fakultet
minjonja wrote:nema odsjek genetike, nego biologije. genetika je samo smjer unutar biologije. na prijemnom bude gimnazijsko gradivo biologije sve cetiri godine, ali ti racunaju i fiziku, hemiju, biologiju i bosanski, menščini (na prijemnom uglavnom budu pitanja iz one smedje knjige za treci razred, jedno pitanjce iz evolucije iz stare knjige sa steckom, najosnovnije iz citologije-da zaokruzis ili dopunis funkcije hloroplasta, mitohondrija, jedra, te ekologija 2-3 pitanja). nisu ti toliko vazno ocjene, najvaznije je poloziti prijemni koji uopste nije tezak ako si imao 4 godine biologiju. ja sam ucila 2 dana pred prijemni pa sam imala skoro sve bodove.Vernes_AMG wrote:posto se vrti par "prirodnih" fakulteta u mojoj glavi , zanima me na PMF-u odsjek Genetika , pise prijemni iz oblasti koju zelimo studirati pa me zanima hocu li biologiju onu obicnu polagati ili ???
vidimo se sljedece godine na histologiji
edit: prima se oko 100 studenata, malo manje. ne znam tacan broj.
Hvala ti puno , jako lijep odgovor. Tu smedju knjigu imam
A na to sam i mislio , odsjek biologija , smje Genetika.
Kakvi su uslovi zaposljavanja poslije , ja koliko znam geneticari su pravo trazeni ali eto , ima vas koji bolje znate
- minjonja
#338 Re: Prirodno matematicki fakultet
joj, zaposlenje, sta da ti kazem
ako si dobar student mozes biti asistent par godina
-genetika:ima par genetickih instituta u BiH, al su to sve mladi ljudi zaposleni i ne znam kad ce im opet zatrebati geneticara.
-nastavni smjer: nije los ako skontas da ima manjih gradova koji bezuspjesno godinama traze profesora biologije (ja ne bi imala problema otici, npr. u zivinice i biti nastavnik-ako je plata ok
al inace ne volim predavati)
-ekologija: kazu da sad svaka fabrika i firma mora imati ekologa tako da je ovaj smjer odlican
-smjer biohemija i fiziologija: svakoj laboratoriji je potreban jedan ovakav biolog, tako da ni ovo nije lose
-genetika:ima par genetickih instituta u BiH, al su to sve mladi ljudi zaposleni i ne znam kad ce im opet zatrebati geneticara.
-nastavni smjer: nije los ako skontas da ima manjih gradova koji bezuspjesno godinama traze profesora biologije (ja ne bi imala problema otici, npr. u zivinice i biti nastavnik-ako je plata ok
-ekologija: kazu da sad svaka fabrika i firma mora imati ekologa tako da je ovaj smjer odlican
-smjer biohemija i fiziologija: svakoj laboratoriji je potreban jedan ovakav biolog, tako da ni ovo nije lose
- chengaba
#339 Re: Prirodno matematicki fakultet
Sa mikrobiologijom ima isto posla koliko hoces, iako generalno, kao i sa svakim ostalim zanimanjem, ako si sposoban, relativno lako ces se zaposliti.minjonja wrote:joj, zaposlenje, sta da ti kazemako si dobar student mozes biti asistent par godina
![]()
-nastavni smjer: nije los ako skontas da ima manjih gradova koji bezuspjesno godinama traze profesora biologije (ja ne bi imala problema otici, npr. u zivinice i biti nastavnik-ako je plata okal inace ne volim predavati)
Ekologija je isto OK jer malo ljudi zavrsi ovaj smjer, a i nemas konkurenciju sa npr. medicinarima za genetiku, fiziologiju ili mikrobiologiju.
-
Vernes_AMG
#340 Re: Prirodno matematicki fakultet
a moze li se negdje zaposliti osim u tim genetickim institutima ?
malo postajem dosadan al valjda me razumijete
- chengaba
#341 Re: Prirodno matematicki fakultet
Vernes_AMG wrote:a moze li se negdje zaposliti osim u tim genetickim institutima ?
Mozes se isto zaposliti npr. u institutu za biotehnologiju.
- minjonja
#342 Re: Prirodno matematicki fakultet
hoce li biti septembarskog roka ili nece?
- cyprus
#343 Re: Prirodno matematicki fakultet
Vazda govore da neće, ali vazda budeminjonja wrote:hoce li biti septembarskog roka ili nece?
- cyprus
#344 Re: Prirodno matematicki fakultet
Nego, jel gledo iko šta je to Mimo u Vox Populiju pričo o dekanu nam? Imal se gdje ponovo pogledat? 
- minjonja
#345 Re: Prirodno matematicki fakultet
nama reko sef odsjeka da je protuzakonit od 2009. godine, spominjao zakon o visokom obrazovanju, bolonju... preko vikenda cu sjesti i sve iscitati. ne znam sta se na drugim odsjecima prica.cyprus wrote:Vazda govore da neće, ali vazda budeminjonja wrote:hoce li biti septembarskog roka ili nece?
- nellington
#346 Re: Prirodno matematicki fakultet
A šta šefica odsjeka kaže? 
- minjonja
#347 Re: Prirodno matematicki fakultet
a nas sef odsjeka je rekao da nece biti septembarskog 100% i da ce se zalagati da ne bude ni ljetne skole 
- cyprus
#348 Re: Prirodno matematicki fakultet
Zar vam je potreban septembarski rok?

- nellington
#349 Re: Prirodno matematicki fakultet
Čekaj bolan, nisi valjda i ljetni semestar kompletiraoalternativni wrote:Nju nisam pitao, u medjuvremenu se ispostavilo da meni nece trebati septembarski roknellington wrote:A šta šefica odsjeka kaže?
- minjonja
#350 Re: Prirodno matematicki fakultet
meni nije (joscyprus wrote:Zar vam je potreban septembarski rok?![]()