REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
dallton

#326 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Ja sam navijao za BiH, kao i uvijek.Da se razumijemo ja sam hrvat i navijam i za hrvatsku. Ako dodje to utakmice BiH-Hrvatska (baraz) onda se selim iz drzave i apliciram na svedjanke...pardon za svedsku. Jasno mi je pokazano s kojim navijacima ne bih trebao navijati kad je igrala turska hrvatska(govorim o sarajevu) kad su prozivali ljude ustasama i da izadju iz stanova(ne nisam ustasa, ali zna se kako provokacije funkcionisu), a jos manje da idem sa bosanskim hrvatima i lupam ljude i navijam za svakog ko igra protiv BiH.

Ne podrzavam nasilje i provokacije, ali mislim da svako ima pravo da navija za koga hoce...dok navija jer zeli a ne da bi provocirao druge. Ni njemci se ne bune sto rusi navijaju za rusiju kad igraju protiv njemacke a zive desetljecima u njemackoj...isto za turke. Ali za razliku od nas oni to cine na civilizovan nacin, pa cak zajedno sjede u kafani i gledaju (ako je neko gledao snimke polufinala)
:lol: :lol:
odlican post, realno razmisljanje
dallton

#327 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

bijelo_dugme wrote:Nemanja Supić: U Gacku Boga mole da slomin nogu...- Većina mojih Gačana nimalo blagonaklono ne gleda što sam postao reprezentativac BiH. Čim sam dobio poziv selektora Ćire Blaževića da branim za BiH, u mom rodnom Gacku stekao sam mnogo neprijatelja. Da budem iskren, u Gacku sada imam više dušmana nego prijatelja, kaže Nemanja Supić, golman nogometne reprezentacije BiH.

Ne treba nimalo sumnjati kako vrsnome vrataru mnogi zamjeraju što brani boje svoje (?!) zemlje, ali ukoliko bi svi išli linijom manjeg otpora, jednoga dana u reprezentaciji BiH igrali bi samo i jedino Bošnjaci (koji doduše i sada čine gro nacionalne vrste).

- Svi glume prijatelje, a Boga mole da slomim nogu ili da mi se desi nešto slično... Ja sam ponikao u klubu Mladost iz Gacka, ali me ta Mladost više ne zanima. Ima tu nekoliko igrača koje volim i s kojima se čujem telefonom, ali dok je sadašnja garnitura na čelu kluba, Mladost me ne zanima, rekao je Supić. (san)

http://www.euroinfo.ba/opsirnije.php?id=8574
ovo sam vec postavio ranije na istoj temi, cini mi se da su entitlije odgovorile da je supic "neprezentativni uzorak" :-)
kretenluk pravi - valjda hoce da kazu da covjek nije legitimni predstavnik, sta li, ko da je sport glasanje o vitalnom nacionalnom interesu :-)
Rambo-Amadeus

#328 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Rambo-Amadeus »

ETO_SAD wrote:Iskreno me interesuje kakav pogled na našu reprezentaciju/e imaju građani BiH iz RS i bosanski Hrvati. Da li im je sinoć bilo drago što je repka zabilježila još jednu veliku pobjedu. Ovo pitam jer svi znamo u kojim gradovima se slavio uspjeh našeg tima.

Volio bi čuti komentare od pomenutih.
bes*urac (iliti jednostavnijim rijecnikom: zabole me ona stvar kakvo je njihovo misljenje) :D

ni mene niko nije tjerao da volim ovu drzavu i njenu reprezenraciju pa je volim zato sto je moja, ovdje bi neki htjeli jos i da im se podmetnemo malo pa ce poslije odluciti hoce li je mozda voljeti ili nece... :-)

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
milk&honey

#329 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by milk&honey »

[
Rambo-Amadeus wrote:
ETO_SAD wrote:Iskreno me interesuje kakav pogled na našu reprezentaciju/e imaju građani BiH iz RS i bosanski Hrvati. Da li im je sinoć bilo drago što je repka zabilježila još jednu veliku pobjedu. Ovo pitam jer svi znamo u kojim gradovima se slavio uspjeh našeg tima.

bes*urac (iliti jednostavnijim rijecnikom: zabole me ona stvar kakvo je njihovo misljenje) :D

ni mene niko nije tjerao da volim ovu drzavu i njenu reprezenraciju pa je volim zato sto je moja, ovdje bi neki htjeli jos i da im se podmetnemo malo pa ce poslije odluciti hoce li je mozda voljeti ili nece... :-)

apsolutno se slažem...trebamo ih molit' hoće li je volit'
Rambo-Amadeus

#330 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Rambo-Amadeus »

milk&honey wrote:[
Rambo-Amadeus wrote:

pa jastaradi...k'o uvrijeđene seoske mlade...sta me briga kakvo misljenje imaju, eno im i Srbija i Hrvatska ako su im draze pa nek navijaju za njih, nema se tu sta mnogo pricati, ne moze se nikoga natjerati da voli nesto ako nece, prema tome sasvim jednostavna stvar.
A hvala Bogu ne mogu zapinjati (iako to jos uvijek neki cine :-) ) da je bošnjačka reprezentacija, sav je problem što je to reprezentacija Bosne i Hercegovine, a oni se ježe već na sam spomen BiH. I kakvo je uopšte to glupo pitanje o njihovom pogledu: neko ko mrzi držvau - kakav bi pogled trebalo da ima na reprezentaciju iste te države. Voda nek ih nosi! :bih: :bih: :bih:
Majjah

#331 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Majjah »

Rambo-Amadeus wrote:
milk&honey wrote:[
Rambo-Amadeus wrote:

pa jastaradi...k'o uvrijeđene seoske mlade...sta me briga kakvo misljenje imaju, eno im i Srbija i Hrvatska ako su im draze pa nek navijaju za njih, nema se tu sta mnogo pricati, ne moze se nikoga natjerati da voli nesto ako nece, prema tome sasvim jednostavna stvar.
A hvala Bogu ne mogu zapinjati (iako to jos uvijek neki cine :-) ) da je bošnjačka reprezentacija, sav je problem što je to reprezentacija Bosne i Hercegovine, a oni se ježe već na sam spomen BiH. I kakvo je uopšte to glupo pitanje o njihovom pogledu: neko ko mrzi držvau - kakav bi pogled trebalo da ima na reprezentaciju iste te države. Voda nek ih nosi! :bih: :bih: :bih:
BRAVO! :thumbup: mi vise trebamo da budemo svjesni da dijelimo ovu drzavu sa nekim likovima koji je ne smatraju svojom i koji poricu, pljuju i gaze sve sta ima veze sa njom i njenim imenom! Mi koji ovu BiH smatramo svojom zemljom, to trebamo da prihvatimo jer tu nista ne mozemo promijeniti, isto kao sto oni moraju kad-tad prihvatiti da oni mogu ici iz BiH, ali od zemlje mogu odnijeti samo onoliko koliko u vreci iz svoje avlije mogu ponijeti ;) :bih:
dallton

#332 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

oslobodjenje, komentar djelimicno preveden iz stranih izvora i sa FIFA stranice
Balkanska tradicija živa i zdrava

“Jugoslovenski“ fudbal ponovno je “in”. Dovoljno je “protrčati“ najpoznatije svjetske fudbal portale, koji bruje o uskrsnulim balkanskim majstorima, da bi vam to bilo kristalno jasno. Ne radi se samo o Ivanoviću, Modriću, Ibiševiću, Džeki ili Pandevu, koji drmaju najjačim evropskim ligama, potpuno je realno da bi svijet na sljedećoj smotri u Južnoafričkoj Republici mogao gledati čak tri bivše yu-republike.

U velikom tekstu pod naslovom “Balkanska tradicija živa i zdrava“ službene stranice FIFA pozdravile su veliki uzlet reprezentacija BiH i Srbije koje odlično guraju u svojim kvalifikacijskim grupama za SP, dok je za Hrvatsku, kako stoji u članku, to već uobičajeno.

Sila zajedno

“Desetljećima je Jugoslavija bila nepresušan izvor fudbalskih talenata kojima se divio cijeli svijet, a “plavi“ su bili sinonim za kvalitetu i stil. No početkom 90-ih došlo je to raspada države i rata, što je dovelo i do raspada velike fudbalske sile. Posljednje veliko takmičenje na kojem smo mogli vidjeti sve te talente na jednom okupu bilo je Svjetsko prvenstvo 1990. Prosinečki i Šuker predstavljali su Hrvatsku, Darko Pančev Makedoniju, Mijatović i Savičević Crnu Goru, a tu je bio i sjajni Srbin Stojković. Zajedno su bili nevjerojatna sila, no odvojeno je njihov uspjeh izgledao manje vjerovatan.”

Prva se izdigla Hrvatska, koja već skoro dva desetljeća redovno nastupa na velikim takmičenjima, a hrvatski igrači su izuzetno cijenjeni u svijetu, stoji nadalje u tekstu.

Za preporod bh. fudbala zaslužan je Miroslav Ćiro Blažević, bivši selektor Hrvatske. No, njegova je uloga, piše FIFA, puno bitnija: on je ujedinio do sada nepomirljive tri nacionalnosti i uspio ono što nije uspjelo nijednom političaru.

“Kada je BiH izvukla kvalifikacionu grupu zajedno sa Španijom, Belgijom i Turskom, svi su ironično zaključili da su njihovi snovi o Svjetskom prvenstvu završili čak i prije nego što su počeli. No, i ova je bivša jugoslavenska republika iznenadila sve, pa vjerojatno i samu sebe odličnom igrom koja ih je gurnula nadomak nevjerovatnom uspjehu. Sa Miroslavom Blaževićem na čelu, Bosanci i Hercegovci su drugi sa četiri boda ispred Turske i pet ispred Belgijanaca, koje su porazili u oba međusobna susreta. Ćiro je postao nacionalni heroj isto kao i napadač Wolfsburga Edin Džeko. Uspjeh bh. reprezentacije nije samo fudbalski, sport je nakon dugo vremena ujedinio Srbe, Hrvate i Bošnjake.

“Bio sam najponosniji kada sam čuo kako ljudi pozdravljaju našeg golmana Srbina Nemanju Supića i mene. To je najveći uspjeh ove reprezentacije“, rekao je Blažević.

Ono što nije uspjelo Clementeu i Đukiću, uspjelo je iskusnom starom liscu Radomiru Antiću, koji je Srbiju potpuno preporodio.

Antićev preporod

“Samo prije osam mjeseci srpski fudbal bio je na samom dnu. Javier Clemente nije uspio odvesti reprezentaciju na EURO u Austriji i Švicarskoj, a njegov nasljednik Miroslav Đukić bio još manje uspješan. U osam utakmica nije ubilježio nijednu pobjedu. Danas je to neka sasvim druga priča. Srbi su na čelu svoje kvalifikacione grupe sa dva boda ispred Francuske i čak pet ispred Austrije. Za ovakav preporod najzaslužniji je iskusni selektor Radomir Antić.

“Ako pobijedimo u sljedeće dvije utakmice protiv Austrije i Farskih Ostrva, smatram da smo s jednom nogom već na Svjetskom prvenstvu. No, ja ne želim samo plasman, ja želim stvoriti kvalitetnu ekipu koja će predstavljati opasnost svakoj reprezentaciji na svijetu“, rekao je Antić.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. pokazale su nevjerovatan talenat i potencijal Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.
al_akhisari

#333 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by al_akhisari »

Tuzna je cinjenica da, ja cu reci ipak pola stanovnika ove zemlje ne navija za istu u raznoraznim sportskim takmicenjima.Prije nekoliko dana pricam sa jednom svojom rodjakom iz jajca i tako malo - pomalo spomenusmo i skolu ( pohadja 4 - ti razred ), skolske drugove ( bosnjake i hrvate ), probleme, ...Tako ona rece da nema nekih problema, da se u principu normalno ponasaju jedni prema drugima.
A, onda izrece jednu stvar koja mi zapara usi.Kaze komentar njenih skolskih drugova i drugarica Hravata, na utakmicu u zenici, je bio: "Nek je bas pobjedila i vasa bosna"!!!!!
Slazem se s prije izrecenim stavom, ne treba se truditi njih moliti da dolaze na tekme, da navijaju, ...Nije problem u nama ( iako ima ispada i medju nama - navijacima bih ).Ljudi imaju problem, jos uvijek ne znaju gdje zive, kako im se zove domovina, ko su, ....

P.S. Na kraju mi rece da je mislila im reci da procitaju sta im pise u licnoj, pasosu,.... :bih:
nokia6170

#334 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by nokia6170 »

al_akhisari wrote:Tuzna je cinjenica da, ja cu reci ipak pola stanovnika ove zemlje ne navija za istu u raznoraznim sportskim takmicenjima.Prije nekoliko dana pricam sa jednom svojom rodjakom iz jajca i tako malo - pomalo spomenusmo i skolu ( pohadja 4 - ti razred ), skolske drugove ( bosnjake i hrvate ), probleme, ...Tako ona rece da nema nekih problema, da se u principu normalno ponasaju jedni prema drugima.
A, onda izrece jednu stvar koja mi zapara usi.Kaze komentar njenih skolskih drugova i drugarica Hravata, na utakmicu u zenici, je bio: "Nek je bas pobjedila i vasa bosna"!!!!!
Slazem se s prije izrecenim stavom, ne treba se truditi njih moliti da dolaze na tekme, da navijaju, ...Nije problem u nama ( iako ima ispada i medju nama - navijacima bih ).Ljudi imaju problem, jos uvijek ne znaju gdje zive, kako im se zove domovina, ko su, ....

P.S. Na kraju mi rece da je mislila im reci da procitaju sta im pise u licnoj, pasosu,.... :bih:
oni misle i zive u ubijedjenju da je sve to privremenog karaktera. apsolutno je naivno misliti da ce hrvati zavoliti bosnu i herecgovinu ako im se omoguci hrvatski entitet, hrvatske televizija i slicni..samo budale mogu nasjesti na tu foru..jer evo imamo rs kao primjer srpske politicke autonomije pa vidimo koliko vole bosnu i hercegovinu i sve sto je simbolise.

zasto bi se stalno bosna i hercegovina dokazivala srbima i hrvatima, nek se oni dokazuju bosni i hercegovini za promjenu.

nije izgleda dosta sto im je bosna i hercegovina oprostila sto su ratovali protiv nje i sto uzivaju sve privilegije u toj drzavi danas koje nikad ne bi uzivali da zive u hrvatskoj. vukojebine kao sto su posusje, grude, siroki i slicno bi bili zadnje rupe na sviralu da su u sastavu hrvatske, a ovako ekonomski prosperiraju samo zato sto zive u bosni i hercegovinio. dovoljno je pogledati ko je zastupnik svih proizvoda za bosnu i hercegovinu za vecinu stvari koje uvozimo. i onda mi se zale na neku ogrozenost.
kijameta

#335 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by kijameta »

Rambo-Amadeus wrote:

Daleko najbolji odgovor,svaka cast.
Mene takodze zivo zaboli sta misle BiH Srbi i Hrvati a znam dobro sta misle i porucujem im; i ja vama isto !! Neka misle sta god hoce,ja o njima mislim sve najgore i zelim im sve najgore.Zivim i radim zato da ih jednoga dana u mojoj kuci (Bosni) vise ne bude a neka rade sta hoce,samo neka im je daleko kuca od moje i neka mi ne izlaze na put,za njihovo dobro.
dallton

#336 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

kijameta wrote:
Rambo-Amadeus wrote:

Mene takodze zivo zaboli sta misle BiH Srbi i Hrvati a znam dobro sta misle i porucujem im; i ja vama isto !! Neka misle sta god hoce,ja o njima mislim sve najgore i zelim im sve najgore.Zivim i radim zato da ih jednoga dana u mojoj kuci (Bosni) vise ne bude a neka rade sta hoce,samo neka im je daleko kuca od moje i neka mi ne izlaze na put,za njihovo dobro.
odoste malo predaleko s tom generalizacijom "svi bih hrvati i srbi ne navijaju za bih reprezentaciju" - nije tacno...tacno da je da ima dosta onih koji to ne cine, ima dosta onih koji je otvoreno mrze (medju srbima) ali ima dosta onih koji je vole kao svoju zemlju nastranu nasi konflikti identiteta kako bi BiH trebala izgledati
kijameta

#337 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by kijameta »

dallton wrote:
kijameta wrote:
Rambo-Amadeus wrote:

odoste malo predaleko s tom generalizacijom "svi bih hrvati i srbi ne navijaju za bih reprezentaciju" - nije tacno...tacno da je da ima dosta onih koji to ne cine, ima dosta onih koji je otvoreno mrze (medju srbima) ali ima dosta onih koji je vole kao svoju zemlju nastranu nasi konflikti identiteta kako bi BiH trebala izgledati
Ljudi u BiH,pravoslavne ili katolicke vjere koji su spremni predstavljati se kao Bosanci ili bosanski katolici,pravoslavci takvi ljudi navijaju za BiH, samo tesko je takve ljude gledati kao Srbe ili Hrvate,jer se ni sami takvim ne smatraju,na njih nisam ni mislio u mom postu.Dok ljudi koji usred Sarajeva(Kiseljaka,Pala) smatraju sebe Hrvatima,Srbima i to stavljaju na prvo mjesto ne mozes ocekivati da navijaju za BiH. Imali bi svi oni odredzene simpatije za BiH ako bi BiH bila jaka(u fudbalskom i svakom drugom smislu) jer silu i snagu,jedino priznaju i nje se boje i postuju je ali bi na prvi znak slabosti bili spremni zabiti noz u ledza na svoju veliku radost.Glavna osobina(vrlina i mana) bosanskog seljaka je podmuklost.
strong69

#338 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by strong69 »

Poslovno sam bio u BL cijelu sedmicu za vrijeme odigravanja utakmice u SA i nicim nisam stekao dojam da se nalazim u BiH i da je BL u nasoj drzavi.

Prijatelji, kolege, poslovni partneri... Niko, ama bas niko nije sa simaptijama komentarisao pobjede BiH a komentari su ima valjda zbog mene bilo cisto onako informativni, nisu se dalje upustali u diskusije.

Potpuno mi je jasno da ih se ne moze natjerati na to ali opet...
nokia6170

#339 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by nokia6170 »

strong69 wrote:Poslovno sam bio u BL cijelu sedmicu za vrijeme odigravanja utakmice u SA i nicim nisam stekao dojam da se nalazim u BiH i da je BL u nasoj drzavi.

Prijatelji, kolege, poslovni partneri... Niko, ama bas niko nije sa simaptijama komentarisao pobjede BiH a komentari su ima valjda zbog mene bilo cisto onako informativni, nisu se dalje upustali u diskusije.

Potpuno mi je jasno da ih se ne moze natjerati na to ali opet...
pa nista cudno...rs je ratovala protiv bosne i hercegovine...rs je negacija same bosne i hercegovine. svako onaj ko se borio za rs i ko obozava danas rs je ideoloski protivnik bilo kakve bosne i hercegovine. rs i bosna i hercegovina su dva nespojiva pojma i nemoguce je voliti istovremeno i jedno i drugo. u najboljem slucaju se moze raditi o ravnodusnosti.

na kraju svi su oni bosanci i hercegovci...ma koliko mrzili bosnu i hercegovinu.
Judge_Dread

#340 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by Judge_Dread »

shalaedin wrote:
AMD wrote:Ja sam Sarajlija, piše mi na nekim papirima da sam kao neki Bošnjak. Ustvari, ja sam Bosanac i Hercegovac i ništa drugo... I da Islamske sam vjeroispovjesti, ono što bi ljudi rekli Musliman. To znači da moram navijam za Islamske zemlje?

A imam ja mnogo prijatelja iz Sarajeva koji nisu Muslimani, ali vole samo BiH. Neki i simpatišu HR i SRB, ali nikako prije BiH. Pa šta, i ja navijam za Hrvate kad igraju. Komšije su nam, zašto nebi i ostali ih BiH navijali za njih? Čak šta više poznajem neke momke iz Čapljine i Neuma, katolike, koji su sada bili u Zenici i navijali za BiH. A ljudi mi to rekli u povjernju, ne žele da saznaju da nebi imali problema u svojim rodnim mjestima. Kažu mi i da mnogo njihove raje sve više gotivi BiH i to pod izgovorom zbog Ćire. Sad su se u Zenici sastali i bili na tekmi, njih 9, sve katolici iz BiH, odnosno bosanski Hrvati.

Možete svi pričati da vi mrzite BiH, možete pljuvati po njoj koliko želite... Ali stvari se polako mijenjaju. Sama činjenica da se bosanski Hrvati i Srbi prave veći Hrvati i Srbi od onih iz susjednih država je dokaz da je to sve nazor. Dosta vas je mrzilo BiH prije 10-tak god i nije ni pomislio da navija za BiH, a sada... E sada je siguno 50% tih istih bosanskih Hrvata i Srba navijalo za BiH protiv Belgije.
Imam na MSN-u dva momka iz Banja Luke koji su navijali za BiH, a oni su bosanski Srbi. Ljudi glasali za Dodika... Pričam sa njima kao sa bilo kojim drugim čovjekom iz Sarajeva.

Vremena se mijenjaju, biće uvjek izuzetaka, ali kad tad bih će postati svačija država. To je činjenica. Trenutne vlasti to ne žele, na sve tri strane, ali neće tako moći dovjeka. Zar da ja mrzim svoje ljude iz iz Banja Luke ili Mostara? Politika nas je zavadila i bilo je svega, ali kad tad će sve doći na svoje.
Recimo Bosanac sam koji je u dvomeču Jugoslavije i Hrvatske tada navijao za Jugoslaviju. Sječam se prva utakmica tih kvalifikacija je završila remijem u Beogradu, bilo je 0-0. A druga u Zagrebu 2-2. Oba gola je tada jedan od omiljenijih mi napadača Predrag Mijatović.

Ne znam zašto sam uvijek stajao na strani te reprezentacije. Obično su to bili sportski motivi i jednostavno draže sportske veličine. Recimo da mi Šuker nikada nije bio drag koliko i Mijatović ili Bokšič koliko Savičević, Asanović koliko Piksi, Milošević koliko Zvone Boban. Isto tako je i sa košarkašima. Mogu reći da mi nikada Đoković iako mi pola rodbine nose isto prezime nikada neće biti draži od Ivaniševića, zbog kojeg sam jedino volio da gledam tenis. Ali recimo moj Barbarez, Bolič, Bešlija, Vazda, Škoro, Marković, Firić i drugi će mi uvijek biti draži od njih, ali ću biti pošten i reći kada me pitaju koji je od kojih igrača bio bolji u svoje vrijeme.

Da napomenem mnogi Bosanci Sarajlije koji su proživjeli rat kao i ja u opkoljenom Sarajevu znaju i vjeruju da svi ljudi nisu isti. Zaista sta nevoli jedan Bosanac je to kad neko ničim pa ni korijenom nije Hrvat ili Srbin to ipak za sebe kaže da jest. Mnogi od nas mrze i ono Bošnjak, zato što nas to izuzima jedne od drugih. Recimo moj komšija Mario je rođen u BIH-a, majka mu je Dalmatinka i on za sebe kaže da je Hrvat. Več moj drug Dragan iako mu je majka slovenka, otac Bosanac katolik nikada za sebe neće reći da je Hrvat, a vjeruj te mi ima onih kojima su preci Bosanci, ali za sebe kažu "mi smo Hrvati" a rođeni su u BIH-a. Recimo moj drug Tobe (Vladimir) Sarajlija, pravoslavac nikada za sebe nekaže da je Srbin, po spomenu njega kao Srbina on se ljuti, rođen je takođe u Sarajevu a roditelji su mu Bosanci. Međutim ne mogu reći da nema među nama onih koji se rado skrivaju pod tuđim zastavama. Nek se neljute ljudi kada im mi kazemo kao Bosanci Muslimani da nisu Srbi i Hrvati, jer neki zaista ni po kojoj logici to nemogu biti. Znači nisu se u tim zemljama rodili, nisu im ni roditelji rodjeni tamo, pa čak ni njihove dede i čukundede i bake i čukun bake, jedino ih ista religijska pripadnost vuče prema tim navodnim maticama i tom nacinalnom izjašnjavanju. To znači da bi mi radi svoje vjerske pripadnosti trebali da se osječamo Turcima, Saudijcima, Afganistancima, Iračanima i td.

To jednostavno nema ama baš nikakve logike.
Dok je takvih integralista kao ti biće četnika i ustaša da ih se izbrojat neće moći :thumbup:
Pokušaj razdvojit naciju od države i biće ti lakše, a ne bi bilo loše odvojiti naciju od vjere :run:
Ono što bi trebao pokušat iznad svega je suspregnut impuls da ti nekome ili neko tebi odredjuje sta taj neko moze, a sta ne moze biti, sta je logicno a sta nelogicno biti obzirom na brkanje pojmova vjere, nacije i drzave.
Kad ljudi kao ti shvate da vjera i nacija nisu biznis nego privatne stvari i da od njih ima važnijih stvari za izgradnju države onda od ove države možda nešto i bude a dotle braćo, gospodo i drugovi balije, četnici i ustaše svih fela ujedinite se ... u razvaljivanju ovo malo jada što imamo :x
dallton

#341 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

hebo pitanje oko toga hoce li neki seljak u kalinoviku ili listici navijati za reprezentaciju BiH - kratko receno, boli me qrac dal navijaju ili ne, isto ko sto me zaboli racku da li se u banja luci radi ovo ono...oni tamo su za mene samo fasisticka cinjenica na terenu i predstavnici srpske dijaspore u Bih na kratkom proputovanju kroz Bih...ima dovoljno navijaca i bez gore spomenutih
PeroKosoric

#342 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by PeroKosoric »

dallton wrote:hebo pitanje oko toga hoce li neki seljak u kalinoviku ili listici navijati za reprezentaciju BiH - kratko receno, boli me qrac dal navijaju ili ne, isto ko sto me zaboli racku da li se u banja luci radi ovo ono...oni tamo su za mene samo fasisticka cinjenica na terenu i predstavnici srpske dijaspore u Bih na kratkom proputovanju kroz Bih...ima dovoljno navijaca i bez gore spomenutih

Zanimljivo razmisljanje. Fildzan Bosna, dokle seze Zeljina zastava?
palermo

#343 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by palermo »

dallton wrote:hebo pitanje oko toga hoce li neki seljak u kalinoviku ili listici navijati za reprezentaciju BiH - kratko receno, boli me qrac dal navijaju ili ne, isto ko sto me zaboli racku da li se u banja luci radi ovo ono...oni tamo su za mene samo fasisticka cinjenica na terenu i predstavnici srpske dijaspore u Bih na kratkom proputovanju kroz Bih...ima dovoljno navijaca i bez gore spomenutih
Stvarno, šta je poenta ovoga posta? Mislim, nije ni meni nešto posebno briga hoće li navijati za BiH, al recimo bilo bi mi drago čak mogu reći i važno da ne navijaju protiv BiH (uvijek i u svakoj prilici)
dallton

#344 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

palermo wrote:
Stvarno, šta je poenta ovoga posta? Mislim, nije ni meni nešto posebno briga hoće li navijati za BiH, al recimo bilo bi mi drago čak mogu reći i važno da ne navijaju protiv BiH (uvijek i u svakoj prilici)
poenta je da je samo pitanje besmisleno da li ovaj onaj navija ili ne navija za Bih reprezentaciju glupo ko top - sta te briga da li navija ili ne ako imas dovoljno navijaca

a za gornji post o "fildzanima i zeljinim zastavama" odgovor je da niko pametan ne zeli da neka seljadija oko fildzan kalinovika (to ti je jedini fildzan u ovoj zemlji, u skladu s populacijom) podrzava bih reprezentaciju - nek nadju jednu za sebe ( a mislim da je vec imaju) - ne znam koji dio nije jasan?
PeroKosoric

#345 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by PeroKosoric »

dallton wrote:
a za gornji post o "fildzanima i zeljinim zastavama" odgovor je da niko pametan ne zeli da neka seljadija oko fildzan kalinovika (to ti je jedini fildzan u ovoj zemlji, u skladu s populacijom) podrzava bih reprezentaciju - nek nadju jednu za sebe ( a mislim da je vec imaju) - ne znam koji dio nije jasan?
Dalton, ti nikad nisi vidio Bosnu od Trebinja do Banjaluke jelde.
Sva je Bosna u fildzan Zeljinom komsiluku. Svaka cast Zelji. Zeljo! Zeljo!
dallton

#346 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

PeroKosoric wrote:
dallton wrote:
jok eto ti si vidio od trebinja do banjaluke (mozda je to jedino sto si vidio, u stvari najvjerovatnije)...i ako nisi primjetio ja govorim o ljudima a ne o zemlji - zemlja je tu i tu ostaje, al me oni trenutni fasisti koji hodaju tuda bog zna ne interesuju osim kao cinjenice
PeroKosoric

#347 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by PeroKosoric »

dallton wrote:
PeroKosoric wrote:
dallton wrote:
jok eto ti si vidio od trebinja do banjaluke (mozda je to jedino sto si vidio, u stvari najvjerovatnije)...i ako nisi primjetio ja govorim o ljudima a ne o zemlji - zemlja je tu i tu ostaje, al me oni trenutni fasisti koji hodaju tuda bog zna ne interesuju osim kao cinjenice
Sad kad si pomenuo ko je gdje bio, stvarno me zanima gdje si ti bio i cime se hvalis. Ja sam rodjeni Sarajlija i obisao sam Bosnu od Trebinja do Banjaluke i Bihaca i od Ljubuskog do Bosanskog Broda. Fantasticna zemlja, ali ima papaka svugdje, pa i u Sarajevu odakle sam i sam.
dallton

#348 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

dobro za tebe, bas si se naputovao i nagledao svijeta...nego kakve to veze ima s mojim postom? ja sam govorio o ljudima (ono ko ce navijati ko nece, i odmah sam rekao ko me zanima a ko ne), a ne o geografsko-historijskim ljepotama i znamenitostima...da li ce predstavnici srpske dijaspore u bih navijati za bih - pa naravno da nece, i tim bolje - sta ce nekome navijanje od strane deklariranih fasista
PeroKosoric

#349 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by PeroKosoric »

dallton wrote:dobro za tebe, bas si se naputovao i nagledao svijeta...nego kakve to veze ima s mojim postom? ja sam govorio o ljudima (ono ko ce navijati ko nece, i odmah sam rekao ko me zanima a ko ne), a ne o geografsko-historijskim ljepotama i znamenitostima...da li ce predstavnici srpske dijaspore u bih navijati za bih - pa naravno da nece, i tim bolje - sta ce nekome navijanje od strane deklariranih fasista

Ima veze, jer je ocigledno da tebe zanima samo fildzan dzamahirijha. Cak i po OP, tebe niko ne pita za misljenje, tema je za 'Rvate i Srbe, i njihiov odnos prema Jednoj-Nam-Jedinoj.

Ako si iz Jedne-Nam-Jednine iskljucio Pale, Kalinovik, Banja Luku, Mostar, Ljubuski i Trebinje, onda nam nije mnogo bas preostalo.
dallton

#350 Re: REPREZENTACIJA BiH - Iz ugla RS i bosanskih Hrvata

Post by dallton »

PeroKosoric wrote:
dallton wrote:dobro za tebe, bas si se naputovao i nagledao svijeta...nego kakve to veze ima s mojim postom? ja sam govorio o ljudima (ono ko ce navijati ko nece, i odmah sam rekao ko me zanima a ko ne), a ne o geografsko-historijskim ljepotama i znamenitostima...da li ce predstavnici srpske dijaspore u bih navijati za bih - pa naravno da nece, i tim bolje - sta ce nekome navijanje od strane deklariranih fasista

Ima veze, jer je ocigledno da tebe zanima samo fildzan dzamahirijha. Cak i po OP, tebe niko ne pita za misljenje, tema je za 'Rvate i Srbe, i njihiov odnos prema Jednoj-Nam-Jedinoj.

Ako si iz Jedne-Nam-Jednine iskljucio Pale, Kalinovik, Banja Luku, Mostar, Ljubuski i Trebinje, onda nam nije mnogo bas preostalo.
izgleda ti stvarno sto puta moram ponovit i...zemlja je super, tu bila tu ostaje...mostar i ljubuski iskljuci iz svoje liste, a ostalo dijasporsko stanovnistvo koje zivi u trebinju, bl i na poznatim mjestima tipa pale me ne zanima iz jednostavnih razloga sto s fasistima ne zelim da imam nista zajednicko ...stvarno ne razumijem sta ti nije jasno?
Locked