Stadion: Bilino Polje, Zenica

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Treba li se stadion dograditi??

Da
334
80%
Ne
84
20%

Total votes: 418

karanana

#326 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by karanana »

da li je vrijeme da reprezentacija u novi ciklus takmicenja i kvalifikacija udje igrajuci domace utakmice na stadionu kosevo? da li je vrijeme pehiranja/nepehiranja iza nas i da li je vrijeme da igramo tekme poput one sinosnje na stadionu vecem od 13.000 ljudi? ne znam, nisam bio na stadionu sinoc, ali gledajuci prenos i slusajuci radio, meni je atmosfera od pocetka tekme i prije gola portugala izgledala nekakva umrtvljena. znaci otpada i faktor atmosfere i "grotla" bilinog polja.
Brisbane

#327 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Brisbane »

Mislim da je ovaj dogadaj baraz pokazao da fudbal u BiH prevazilazi granice sporta, te ima znacaj u promociji i integraciji drzave. S ovim na umu, valjda bi trebali sada pokusati lobirati da se popravi, napravi neki pristojan stadion.
Malo mi, malo uefa i mogao bi se napraviti lijep projektic.
Rauber

#328 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Rauber »

Moj karanana, kako ces igrati na Kosevu kad nekakvi sabani od njega napravise "peh stadion"
Vazise non stop o nekom prokletstvu, nebi me cudilo da poraz od Portugala pripisu cinjenici da smo trening pred utakmicu odradili na "ukletom Kosevu"
Edo_77

#329 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Edo_77 »

Ma stadion i nije bas toliko bitan koliko je bitan teren. Onakav teren je najmanje nama odgovarao sinoc, nemozes sutnuti loptu 10m da ne odskoci 5 puta. Nasi igraci su profesionalci igraju sirom Evrope na znatno boljim terenima i onakva oranica na BP im neodgovara.
Teren na kosevu je jos gori a da nepricam an grbavici.

Elem dodje se do zakljucka, da mi nemamo ni stadion ni teren a hocemo na SP.
Control panel

#330 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Control panel »

realno gledajuci stadioni kod nas nisu ekonomski isplativi. postavlja se pitanje sta ce Zenici veci stadion. samo da reprezentacija igra poneku utakmicu. stadioni treba da se vezuju za lokalne klubove. ako u prosjeku celikk gleda recimo oko 2-3000 ljudi njima je i ovaj stadion prevelik. naravno to nema veze sa renoviranjem. on terba da se renovira i tu spora nema. ja govorim o kapcitetu. nama treba jedan stadion koji moze primiti recimo 4-50.000 gledalaca. i opet samo u posebnim prilikama. a sarajevo i zečjo nikada nece moci napuniti takav stadion. jucer da smo imali i stadion od 100.000 mislim da bi ga napunili. pa da vidim onda portugalce kako bi se ponasali kada bi se iz tolikih grla bosna, bosna, hajmo bosno i hercegovino...

znaci samo ekonomska racunica. klubovima su i osvi stadioni preglomazni i preskupi za odrzavanje. trebamo raditi na tome da se sportski obrazujemo, da poboljsamo kvalitet lige,da privucemo ljude na stadione, da se na utakmicu ide iz zadovoljstva kao na izlet i sa porodicom, a ne da na utakmicu idemo iz nekih licnih frustracija i da se tamo istresemo na nekoga (sudiju, goste, upravu, savez). hocu da idem zato sto volim da gledam fudbal a ne da psujem nekome majku.
Rauber

#331 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Rauber »

Edo_77 wrote:Ma stadion i nije bas toliko bitan koliko je bitan teren. Onakav teren je najmanje nama odgovarao sinoc, nemozes sutnuti loptu 10m da ne odskoci 5 puta. Nasi igraci su profesionalci igraju sirom Evrope na znatno boljim terenima i onakva oranica na BP im neodgovara.
Teren na kosevu je jos gori a da nepricam an grbavici.

Elem dodje se do zakljucka, da mi nemamo ni stadion ni teren a hocemo na SP.
Po cemu zakljucujes da je gori na Kosevu ? jesi li bio na treningu reprezentacije ? Meni ovo ne izgleda gore.
Image

Image

Cak ni na Grbavici mozda nije nista vise losiji nego na BP , a na Grbavici igraju i Olimpik i Zeljo.
udrch

#332 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by udrch »

Bio sam sinoć na utakmici na BP..
Atmosfera na stadionu nije bila loša, ali je pala na poluvremenu kad se vidjela naša nemoć..
Moram reći da se Zeničani trude oko stadiona i organizacije, od zadnje utakmice za koju sam uspio nabaviti ulaznice, protiv Belgije, puno su napravili..
Ali brate sam teren je užasan, ne može mu pomoći nikakva prepravka, ono se mora sve od nule odraditi, a to je jako skupo, tako da sam stvarno protiv BP najviše zbog jako lošeg terena..
Kapacitet je jako mali, tako da ni atmosfera ne može biti na nekadašnjem nivou..nijedna navijačka skupina koja bi trebala da diriguje atmosferom ne može nabaviti ni 100 ulaznica, pa kako atmosfera može da bude dobra..
Ja neću da kažem da ljudi koji su bili na stadionu ne vole svoju Bosnu, ali brate većina njih ne zna navijati, ne zna ni osnovne pjesme, osim toga lahko puknu nakon primljenog gola..
Problem parkiranja je posebna priča..ljudi budu prinuđeni parkirati na skrivenim mjestima i onda desetine auta bude obijeno..oko mog auta je sinoć bio masakr, 5,6 auta je obijeno na način da su stakla razbijali i ulazili u auto, užas živi..
Koševo treba srediti i pripremiti za sledeći ciklus kvalifikacija..
Bolji teren, veći kapacitet, bolja saobraćajna infrastruktura..
Bosna do groba..
cappy_tempo

#333 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by cappy_tempo »

udrch wrote:Bio sam sinoć na utakmici na BP..
Atmosfera na stadionu nije bila loša, ali je pala na poluvremenu kad se vidjela naša nemoć..
Moram reći da se Zeničani trude oko stadiona i organizacije, od zadnje utakmice za koju sam uspio nabaviti ulaznice, protiv Belgije, puno su napravili..
Ali brate sam teren je užasan, ne može mu pomoći nikakva prepravka, ono se mora sve od nule odraditi, a to je jako skupo, tako da sam stvarno protiv BP najviše zbog jako lošeg terena..
Kapacitet je jako mali, tako da ni atmosfera ne može biti na nekadašnjem nivou..nijedna navijačka skupina koja bi trebala da diriguje atmosferom ne može nabaviti ni 100 ulaznica, pa kako atmosfera može da bude dobra..
Ja neću da kažem da ljudi koji su bili na stadionu ne vole svoju Bosnu, ali brate većina njih ne zna navijati, ne zna ni osnovne pjesme, osim toga lahko puknu nakon primljenog gola..
Problem parkiranja je posebna priča..ljudi budu prinuđeni parkirati na skrivenim mjestima i onda desetine auta bude obijeno..oko mog auta je sinoć bio masakr, 5,6 auta je obijeno na način da su stakla razbijali i ulazili u auto, užas živi..
Koševo treba srediti i pripremiti za sledeći ciklus kvalifikacija..
Bolji teren, veći kapacitet, bolja saobraćajna infrastruktura..

Bosna do groba..
to je to,prvo do karata bi doslo vise ajde da kazem pravih i normalnih navijaca nego ovi sa zastavama turske i 16 salova oko vrata,teren je sigurno bolji nego na BP i malo jos da se sredi i bio bi taman za repku bez onog skakanje lopte i svih ostalih cuda.onda jedno je kad 13 000 ljudi "pravi" atmosferu (2000 u vrh glave da navija skoro pa cijelu tekmu) a na kosevu imamo 40 000( da zaokruzim) i sigurno bih ovih sminkera,pozera bilo najvise jedno 10 000,znaci 30 000 ostaje da urla 90min.kvalifikacije za euro treba prebaciti na kosevo nemamo sta izgubiti,a osim toga ona prica "u zenici nam ne mogu nista" macku o rep da se okaci,svaka malo jaca repka nam je uzela bodove u zenici
Control panel

#334 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Control panel »

[quote="Edo_77"
Elem dodje se do zakljucka, da mi nemamo ni stadion ni teren a hocemo na SP.[/quote]

zato sto se nasi politicari sjete sporta samo kada je nesto vazno kao ono sinoc sto je bilo. obrati se danas politicarima iz loze koji su sjedili sinoc za neku pomoc nece se dobiti nista, a prvi su u redu da se slikaju i da putuju avonom na utakmice od nasih para.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#335 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by -LIBERO- »

Napokon se treba vratiti na Kosevo. Nije ovo iz nekog lokalnog aspekt zato sto sam iz Sarajeva,ali jedini stadion koji ima bukvalno tepih od trave je Kosevo. Jedini stadion koji ima normalan pristup ,prostor oko stadiona je Kosevo.

A i ova prica o grotlu Bilinog Polja ,pada u vodu vec cetvrtu utakmicu u nizu.

Nema tu vise navijaca . Nema tu vise ni Robijasa,ni bilo koje druge skupine...BHF se na jedvite jade docepa 150 karata i to je to.

Samo zamislite da se igra na Kosevu od 36.000 ljudi ,barem bi 15.000 bilo sa navijackom svijescu.
Nema tu prestanka bodrenja,nema okretana ledja svojoj ekipi...dosao si na stadion na najbitniju utakmicu u zadnjih 10 godina i ima da navijas,a zamislite ad sa takvim mentalitetom imate 15000 ljudi.,sto je vise nego cijeli kapacitet Bilinog Polja.

Sa povecanjem kapaciteta na 36000 ulaznica,i prostor za malverzaciju i preprodaju ulaznica je u mnogome smanjen i limitiran.

Nebi bilo karata sa 150 eura,i preprodaje barem ne u ovolikom omjeru kada je na raspolaganju svega 13000 ulaznica (ako izuzmemo pozivnice i slicne stvari)

Prelazak na Kosevo,do totalne rekonstrukcije i travnate povrsine Bilinog i Grbavice,ali i povecanja kapaciteta tih stadiona.
Blueboy-

#336 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Blueboy- »

Control panel wrote:[quote="Edo_77"
Elem dodje se do zakljucka, da mi nemamo ni stadion ni teren a hocemo na SP

zato sto se nasi politicari sjete sporta samo kada je nesto vazno kao ono sinoc sto je bilo. obrati se danas politicarima iz loze koji su sjedili sinoc za neku pomoc nece se dobiti nista, a prvi su u redu da se slikaju i da putuju avonom na utakmice od nasih para.
Ma srz problema je u savezu, to je glavni faktor za pitanja nogometa u bih. Savez je taj koji treba pokrecat neke akcije, projekte, planove. Savez je u protekla 2-3 mjeseca potpiso gomilu sponzorski ugovora, i pitam se gdje taj novac ide. Jos do dana danasnjeg nisam vidio neki projekat koji je savez ponudio.
Nasa reprezentacija iz godine u godinu mjenja mjesto svog okupljanja, jer nemamo reprezentativni kamp za nasu ekipu. Za to je odvojeno 9 mio. koji su bili blokirani, koje je Ciro odblokiro. Covjek vrjedi i vise nego citav savez.

Od opreme nase reprezentacije, uslova i uvjeta nase reprezentacije, sigurnosti nasi navijaca na gostovanjima, sve to je obaveza saveza. Vidljivo je kako to strucno rade.

Zenicu ne treba kritikovati, taj grad cini sve da stadion bude bolji iz utakmice u utakmicu, a savez nek ostavi 480000 maraka koje digne na karte u zenici pa ce biti i bolje.
Eborg

#337 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Eborg »

Evo samo repost jednog mog komentara sa drugog foruma glede navijanja:

Što se tiče "Bilinog polja" i navijanja tu postoji jedan jedini problem.

Karte se prodaju svima kako se stigne i to nije dobro. Kako me neki ne bi pogrešno shvatili evo i objašnjenja.

Sva ova sela i dijasporske zajednice se raštrkaju širom stadiona u grupicama od po 5 ljudi i onda imamo "navijanje" kakvo imamo. To će na svakom stadionu biti tako. Da se mene pita ja bih čitavu zapadnu tribinu "Bilinog polja" namijenio takvoj pozorišnoj publici koja skoči malo:"Bosna,Bosna!" i ostatak utakmice gricka košpice. Evo ja već godinama idem kako na Čelikove tako i na utakmice reprezentacije i to uglavnom na južnu - navijačku tribinu. I šta sad? Pored mene na jugu 5 ljudi iz Tuzle koji samo pričaju međusobno, iza nekakvi olinjali 50+ rokeri koji samo pričaju o tome ko više može da popije, frajer do mene iz Londona, neke tri trebe ispod koje komentarišu guzove golmana Eduarda i kako bi ga rado pogladile. Tri žene od nekih 45 godina govore:"A koji je Džeko?Ko je ovaj naš broj 13?" A onih 20-tak hard-core "Robijaša" pored našeg ionako indisponiranog vođe ne može ništa sa BHF-om da napravi koji je na suprotnoj tribini. Ja bih njih brate na južnu tribinu sve zajedno (ne znam ko se više kofrči,"mi" ili "oni" u tom nekom animozitetu), dijasporu, familije i sela na zapad, na istok ovu omladinu željnu hvatanja i priče a na sjever neka ide ko hoće, "sirotinja koja nema para za druge tribine a neće da navija na jugu". Počne nas nekoliko navijati i ja se okrenem, gledam oko sebe pokazujem ljudima da se priključe a oni me gledaju i smješkaju se, k'o lafo ofirno im.

Zadnja utakmica na kojoj je valjalo navijanje je 1-0 pobjeda protiv Norveške. Tada reprezentacija nije bila toliko popularna da se na nju ide kako bi se slikalo i pokazalo na Facebooku raji.
Eborg

#338 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Eborg »

BTW, JEDINI razlog zbog kojeg podržavam i dalje "Bilino polje" je arhitektura istog. Na "Koševu" je većini ljudi grozna atmosfera, što vizuelna što akustična (a koliko se sjećam mi smo jednom samo napunili taj stadion i to protiv Danske).

Dakle, da ne bude da vučem zbog Zenice na ovu stranu, ukoliko se "Grbavica" ili neki drugi stadion može efikasnije proširiti i renovirati od "Bilinog polja" ja sam za. Ipak, mislim da bi grad Zenica mnogo toga dobio ukoliko bi zajedno sa kantonom ušao u rekonstrukciju stadiona i terena. Ne treba zaboraviti činjenicu da će UEFA centar za pripreme repke biti upravo tu.
lolo_lolo

#339 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by lolo_lolo »

Eborg wrote:BTW, JEDINI razlog zbog kojeg podržavam i dalje "Bilino polje" je arhitektura istog. Na "Koševu" je većini ljudi grozna atmosfera, što vizuelna što akustična (a koliko se sjećam mi smo jednom samo napunili taj stadion i to protiv Danske).

Dakle, da ne bude da vučem zbog Zenice na ovu stranu, ukoliko se "Grbavica" ili neki drugi stadion može efikasnije proširiti i renovirati od "Bilinog polja" ja sam za. Ipak, mislim da bi grad Zenica mnogo toga dobio ukoliko bi zajedno sa kantonom ušao u rekonstrukciju stadiona i terena. Ne treba zaboraviti činjenicu da će UEFA centar za pripreme repke biti upravo tu.
napunili smo ga protiv francuske u prijateljskoj
napunili smo ga protiv srbije u kvalifikacijama
nije bio pun,ali je bilo duplo vise raje nego na bilinom u utakmicama sa turskom(kvalifikacije) i hrvatskom(prijateljska)
ne sjeam se da je vise bilo nekih velikih utakmica na kosevu
Eborg

#340 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Eborg »

Bio sam na "Koševu" na tim utakmicama protiv Francuske kao i protiv Hrvatske. Jako loše.

Također, bio sam na "Bilinom polju" protiv Turske i sada protiv Portugala. Onako, bolje je bilo protiv Turske.

Mi prvo trebamo da se dogovorimo šta mi hoćemo - kapacitet ili atmosferu? Na "Koševu" kao našem najvećem stadionu definitivno dobijamo kapacitet mada NIKAD tamo nisam osjetio atmosferu, ma koliko god puta da sam bio (vjerovatno su izuzetak Cluj, Newcastle i Danska no nisam imao priliku da prisustvujem). Dakle, plus kapacitet i relativno infrastruktura minus atmosfera zbog arhitekture (jao koja konstrukcija rečenice :D ).

S druge strane, slažem se da za reprezentaciju "Bilino polje" postaje premaleno i da se pita Savez davno bi mi igrali na "Koševu". No, čak i onakva pozorišna atmosfera od sinoć (koja uopće nije izgledala baš toliko loše koliko se priča, po meni 3+) je bolja i napetija od "Koševa".

A budimo realni, najmanje 50% kapaciteta će činiti navijači van Zenice i Sarajeva tako da će nivo navijanja biti isti. Mi se trebamo potruditi da postignemo maksimum navijanja sa tim ostatkom (HZ+TM+BHF ili RZ+BHF) a tu "Bilino polje" odnosno "Grbavica" imaju prednost.
Globus

#341 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Globus »

Vrijeme je vala da se reprezentacija preseli negdje drugo ..Jer je sve preslo izvan normalnih ljudskih navijackih okvira ...Oko stadiona rostilji ajd standovi sa rekvizitima mogu proc mada ruku na srce ima ih previse al et ajd al rostilj !? WTF :? Prave cirksu od grada .. dosta jedan cirkus(cimburijada) ne treba mi ih 10 u toku godinu ..Do karata dodju kravatasi i sminkeri koji idu na utakmicu samo zato sto je to cool tog dana .. Oni pravi navijaci se prepoznaju na utakmicama protiv Armenije Estonije .. A protiv portugala guzonjini sinovi i ostali ...
lolo_lolo

#342 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by lolo_lolo »

[quote="Eborg"]Bio sam na "Koševu" na tim utakmicama protiv Francuske kao i protiv Hrvatske. Jako loše.

quote]
e nemoj da izmisljas
protiv francuske je odlicno bilo
na sjeveru su navijale hz(stara garnitura) i bilo je strvarno dobro
pravili smo valove,konjic se oprastao,njemu pjevali,mislim da je to bila jedna od boljih atmosfera na kosevu

a protiv hrvastek ej isto bilo strasno dobro,sve smo se vrijeme nadmetali sa " ustasama"(jer su i sami ispisali veliko slovo U na tribinama) u navijanju,i atmosfera je bila stranso dobra dok nismo primili dva brza gola pred kraj tekme

kako god,atmosfera na kosevu je uvijek bila bolja nego u zenici,i to se promijeniti ne moze
Eborg

#343 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Eborg »

Gledaj, možda si me pogrešno shvatio. Nije mi namjera da pljujem, nego je nekako logično da sa većim kapacitetom imamo i veća očekivanja, zar ne? Nemam orijentaciju doduše koliko je tačno ljudi bilo protiv Francuske i Hrvatske.

Pretpostavljam da si bio na "navijačkoj" tribini u grotlu pa mi je logično da ti je bilo super. Ja sam protiv Francuske bio na onoj najvećoj tribini (zapad?) a protiv Hrvatske na onoj nasuprot (istok?). S obzirom da imam dosta utakmica "u dlanovima" barem na tim tribinama to nije bilo "aman nešto". Sjećam se da je protiv Hrvatske HZ tribina (sjever?) bila dosta dobra po aktivnosti ali se skoro nikako nije čula na mjestu gdje sam ja bio. Ne zato što HZ ne valja nego zato jer je tu ta "glupa staza".
mekaba

#344 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

zecko_kupuz wrote:Možda to i čekaju. Da se beton raspadne i da se stadion sam od sebe uruši. :lol: Ionako je gradnja novog stadiona jeftinija opcija nego rekonstruisati postojeće Koševo. :P
Apsolutno netacno.Sa izuzetno malo novca kosevo se moze dovesti na evropski nivo.Poslijednji projekat iz cini mi se 2005 koji bi pokrio sve tribine + nova istocna tribina koja bi se gradila iznad postojece kostao bi (tada)13-15 mil. KM. Kapacitet bi u tom slucaju bio oko 48000.Danas bi to kostalo vjerovatno oko 25 mil.KM.Dogradnja Bilinog isto bi bila relativno "jeftina", sto sa Grbavicom nije slucaj.Kosevo je opstinski (gradski) stadion i zato je u prednosti nad ostalim.
edvin

#345 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by edvin »

Daj ne serite vise sa Zenicom. Bio sam i u Zenici i na Kosevu kad su se vazne tekme igrale i ne serite da se Kosevo ne moze napuniti. U odlucujucoj protiv Danske je stadion bio krcat i karata nije bilo ni kod svercera. A ni navijanju nije nista falilo.
A i nasi su igrali bolje u toj tekmi nego sinoc. Zato ubuduce, na Kosevo, dok se od one oranice ne napravi pristojan teren. Ono sinoc je bruka, nije ni nasima odogvaralo kako sam vidio.
Eborg

#346 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by Eborg »

Pa svi su valjda opcinski stadioni? Nijedan klub u BiH ne posjeduje svoj stadion kao nekretninu ako se ne varam.
mekaba

#347 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

Eborg wrote:Bio sam na "Koševu" na tim utakmicama protiv Francuske kao i protiv Hrvatske. Jako loše.

Također, bio sam na "Bilinom polju" protiv Turske i sada protiv Portugala. Onako, bolje je bilo protiv Turske.

Mi prvo trebamo da se dogovorimo šta mi hoćemo - kapacitet ili atmosferu? Na "Koševu" kao našem najvećem stadionu definitivno dobijamo kapacitet mada NIKAD tamo nisam osjetio atmosferu, ma koliko god puta da sam bio (vjerovatno su izuzetak Cluj, Newcastle i Danska no nisam imao priliku da prisustvujem). Dakle, plus kapacitet i relativno infrastruktura minus atmosfera zbog arhitekture (jao koja konstrukcija rečenice :D ).

S druge strane, slažem se da za reprezentaciju "Bilino polje" postaje premaleno i da se pita Savez davno bi mi igrali na "Koševu". No, čak i onakva pozorišna atmosfera od sinoć (koja uopće nije izgledala baš toliko loše koliko se priča, po meni 3+) je bolja i napetija od "Koševa".

A budimo realni, najmanje 50% kapaciteta će činiti navijači van Zenice i Sarajeva tako da će nivo navijanja biti isti. Mi se trebamo potruditi da postignemo maksimum navijanja sa tim ostatkom (HZ+TM+BHF ili RZ+BHF) a tu "Bilino polje" odnosno "Grbavica" imaju prednost.
Grbavica??????????? :run: :run:
mekaba

#348 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by mekaba »

Eborg wrote:Pa svi su valjda opcinski stadioni? Nijedan klub u BiH ne posjeduje svoj stadion kao nekretninu ako se ne varam.
Varas se momak.
Grbavica je u vlasnistvu SD Zeljeznicar.
snaga_znanja

#349 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by snaga_znanja »

Dragi prijatelji, navijaci i simpatizeri nase reprezenacije.

Nazalost znao sam da ce doci i dan rasprave o Bilinom polju.

Treba se vratiti u srz razlog zasto se preslo igrati na Bilino polje.

Ako se neko ne sjeca utakmice se igraju u Zenici redovno poslije blamaže protiv Njemačke kada je na stadionu bilo max 2000 ljudi.
Koliko se sjećam tada su naši sportski prijatelji iz Sarajeva "raspravljali" na način da je Sarajevo "metropola" i da se eto u Sarajevu ima čega radit sem gledat fudbal kad je ružno vrijeme (recimo 15 minuta kiše). Naravno uz još koju pogrdnu na račun provincijalizma iz Zenice.
Da naravno spominje se i nekakav rivalitet između gradova. Treba li napomenuti utakmicu BiH - Srbija 0:0 kada 38 000 ljudi j... mater nama iz Zenice.
Pa krenimo nadalje. Protiv Rumunije utakmica 0:3 (da se ne zaboravi utakmica u grupi kada smo umalo otišli na prvenstvo) kada nakon 15 minuta počinje psovanje igračima...
Treba li napomenuti da se te godine nakon utakmica u Zenici borilo za odlazak na prvenstvo. Ah da treba i napomenuti da je posljednja utakmica pod "sumnjivim" okolnostima preseljena na Koševo (pod obrazloženjem da je Vallerona protiv Španije pogodila bilijarska kugla u glavu! Zar vi mislite da u FIFI sjede idioti koji nikad bilijar nisu vidjeli?). Eh eto zaradilo se hvala Bogu i prvenstvo se pogledalo još jednom na televiziji u nizu!

Nadalje ne treba se praviti lud i sad pisati o nekim profesionalcima i igri po zemlji. Glavna prednost Bilinog polja i jest u veličini terena. On je minimalan prema pravilima FIFE i UEFE pa se na takvom terenu možemo jednostavnije braniti, a praćeni atmosferom kvalitetnije napadati!

Nadalje vidim opet priča o lošoj atmosferi na Bilinom polju. Ili to pričaju ljudi koji nisu bili na utakmici ili oni koji nikad nisu bili u Zenici na utakmici. Objektivno je da atmosfera tj. buka u Zenici bude bar 3 puta bolja od one na Koševu prije svega zbog blizine tribina terenu i krovu koji zapad ima. Mnogi govore o nekakvom padu atmosfere u Zenici? Pad atmosfere protiv Turske? Protiv Belgije? Logično je da atmosfera pada poslije 0:1 protiv portugala jer samo retardiran i lud može smatrati da možemo dati 3 gola u jendom poluvremenu, a pri tome nisi dao niti jedan gol u prethodna tri poluvremena.

Da ne bude zabune, što se mene tiče ja bih volio kad bi reprezentacija mogla igrati u čitavoj državi. I u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Banja Luci. Ali budimo realni da Tuzla nema stadion, Mostar i Banja Luka otpadaju iz realnih razloga. E ostaje Zenica i Sarajevo.

E sad kad dolaze kvalifikacije za sljedeći Euro, prve za koje se objektivno možemo nadati i biti sigurni u prolaz. Vi sad vršite pritisak da se utakmice presele u Sarajevo. Onda uživajte par utakmica, a ako se ne kvalifikujemo pogledajte se u ogledalo i pitajte što nam je to trebalo.

Btw. Utakmice neka se igraju gdje hoće ja ću svakako ići na njih kao i do sada. Niti jednu neću propustiti niti imam izbora. Između bijesa zbog vaših gluposti koja bi rezultirala ne odlaskom na utakmice logično je da ću uvijek bodriti svoju reprezentaciju.
jefferson

#350 Re: Stadion: Bilino Polje, Zenica

Post by jefferson »

Eborg wrote:Pa svi su valjda opcinski stadioni? Nijedan klub u BiH ne posjeduje svoj stadion kao nekretninu ako se ne varam.
Srz problema je ko sta hoce. Zenica je iskesirala poprilicnu svotu za rekonstrukciju stadiona prije dolaska Turske.
Druga stvar, Zenica je dobro ispraksirana sa ovim utakmicama, posebno Policija. Sinoc je onoliko ljudi bilo, samo devet je uhapseno poslije zbog prigovaranja policiji i sl (znam iz prve ruke).
Opcina Zenica ce sigurno uci poslije ovoga u projekat prosirivanja BP. Da li ce to biti odmah komplet stadion, ili korak po korak vidjet cemo. S obzirom na ekonomsku situaciju, mislim da ce se dizati tribine po etapama. Najbolje bi bilo jug i sjever dici na nivo zapada i time bi se dobilo 20,000 vrlo lako, jer te dvije tribine ne zahtjevaju prevelik posao oko rusenja, a gradnju mogu izvrsiti lokalne firme, tu je Mittal, Metalno, Tvornica cementa Kakanj, znaci svi preduslovi su ispunjeni.
Istocna ce biti malo problematicna, zahtjevat ce vise ulaganja a i prije toga treba izgraditi kancelarije, svlacionice itd na juznoj ili sjevernoj tribini.
Zenica je izgradila SUPER dvoranu za rukomet, kosarku i sl sportove, ne vidim razloga da se ne krene u projekat povecanja kapaciteta BP, posebno zato sto vec postoji arhitektonski plan koji je usvojen.
Sto s tice osvjetljenja to nije sad za sad problem. BP kad je sagradjeno je imao najbolje osvjetljenje u bivsoj Jugi, a sa sadasnjom tehnologijom osvjetljenja to se moze jos povecati.
BP ima mogucnosti da se prosiri, OSNOVNO pitanje je ako Opcina Zenica kao najvise zainteresovana stranka, pa Kanton koji bi to sigurno pogura, udju u projekat, da li ce Vlada FBiH isto uletiti sa odredjenim sredstvima? Ako bi Vlada sutra rekla da ce odvojiti 5-6 miliona za rekonstrukciju, ja mislim da bi mogli imati iduce godine dosta veci stadion!
Post Reply