Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
SanskiBiser

#326 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

Ima i rad na mtDNA (X hromozom), dakle pokriva zenske pretke na ovim prostorima koji je radjen nakon Marjanovic - Primorac - Hadziselimovic analize Y hromozoma i bio je obavezan, ja sam mislio da nije jos uradjen ali star je vec par godina, originalni dokument nisam mogao naci vec samo izvode :

Frequencies of mtDNA haplogroups in southeastern Europe - Croatians, Bosnians and Herzegovinians, Serbians, Macedonians and Macedonian Romani
Publication Year: 2004
Reference: Cvjetan, S.; Tolk, HV.; Lauc, LB.; Colak, I.; Dordevic, D.; Efremovska, L.; Janicijevic, B.; Kvesic, A.; Klaric, IM.; Metspalu, E.; Pericic, M.; Parik, J.; Popovic, D.; Sijacki, A.; Terzic, R.; Villems, R.; Rudan, P. (2004). Frequencies of mtDNA haplogroups in southeastern Europe - Croatians, Bosnians and Herzegovinians, Serbians, Macedonians and Macedonian Romani. Collegium Antropologicum, 28,

193 - 198.
evo rezultata (nisam siguran da su kompletni, ovo je sa Igenea komentara)
mtDNA Anzahl der geprüften Personen:
Bosnier 247
Herzegowiner 130
Kroaten 277
Serben 117

H
Bosnier 47%
Herzegowiner 43,1%
Kroaten 45,8%
Serben 41%

HV
Bosnier 5,7%
Herzegowiner 5,4%
Kroaten 0,4%
Serben 0,9%

J
Bosnier 7,3%
Herzegowiner 8,5%
Kroaten 11,9%
Serben 6,8%

K
Bosnier 5,3%
Herzegowiner 9,2%
Kroaten 3,6%
Serben 4,3%

T
Bosnier 2,4%
Herzegowiner 0,8%
Kroaten 0,7%
Serben 0%

T1
Bosnier 0,4%
Herzegowiner 2,3%
Kroaten 2,2%
Serben 3,4%

T2
Bosnier 0%
Herzegowiner 3,1%
Kroaten 5,8%
Serben 1,7%

U5
Bosnier 8,5%
Herzegowiner 4,6%
Kroaten 11,6%
Serben 9,4%
Isto kao i kod prve analize haplogrupe se ne vezu za etnicke grupe vec za migracije stanovnistva i mutacije koje su nastajale kada bi neka grupa boravila generacijama na istom podrucju. Dakle ovo je rezultat za X - hromozom i odnose se na porijeklo zenske populacije. Bosanci i Hercegovci u rezultatima su zbirno sve 3 naroda, Hrvati iz Hrvatske i Srbi iz Srbije.

t1 - t2 ... t5 Za ovu mitohondrijsku haplogrupu (Haplogrupa T) se vjeruje da je zivjela u Sjevernoj Italiji prije 17000 godina. Smatra se porijeklom da je sa Bliskog Istoka a potomci su ove grupe distribuisani po citavoj Evropi. Grupa se popularno naziva Tara.

K : Ova grupa je dio mitohondrijske super-haplogrupe koja obuhvata haplogrupe od U1-U7 i haplogrupu K. Ovu grupu K pronalazimo u citavoj Evropi i sadrzi visestruke blisko srodne linije koje upucuju na nedavnu ekspanziju populacije. Nastanak grupe datira se priblizno na prije nekih 16000 godina. I smatra se da su pojedinci ove grupe ucestvovali u preneolitskoj ekspanziji nakon zadnjeg ledenog doba. Ova grupa se jos popularno naziva Katrina.

H : grupa - najveca grupa u rezultatima , nastala iz grupe HV, tipicna za kompletnu Evropu.Mitohondrijska grupa H dominantno Evropska haplogrupa koja je ucestvovala u ekspanziji populacije prije 20000 godina. Danas oko 30% svih mitohondrijskih linija u Evropi se klasifikuju kao haplogrupa H. Prilicno je ravnomjerno rasporedjena preko citave Evrope. Za pretpostaviti je da je imala glavnu ulogu u naseljavanju Evrope a takodje potomke ove grupe mozemo pronaci i na Bliskom Istoku kao rezultat migracije. Dalji rad i istrazivanja ce nam omoguciti da steknemo uvid u detaljnu distribuciju i istorijske karakteristike ove grupe. Inace popularan naziv za ovu grupu je HELENA (sad ce neko da pomisli "Pa da stari Heleni!" :lol: ). Oko 50% stanovnika Evrope ima ovu mitohondrijsku haplogrupu a ista se moze naci duz obala sredozemnog mora na Sjeveru Afrike i na Bliskom Istoku. Kod vecine Evropskih populacija, ucesce ove grupe krece se od 40-50%. Sa tendencijom opadanja ucesca prema Jugoistoku tako da oko Bliskog Istoka i Kavkaza pada na oko 20%.

Mapa distribucije grupe H :

Image

HV : Mitohondrijska grupa HV je u osnovi Evropska haplogrupa koja se prosirila prije priblizno 20000 godina. Vise je prisutna u Zapadnoj Evropi nego u Istocnoj, takodje potomci linija ove grupe su prisutni i nalaze se na Bliskom Istoku kao rezultat skorije migracije. Kao jedna od dominantnih mitohondrijskih grupa u Evropi, haplogrupa HV nastala je prije pojave agrikulture u Evropi. Dalji rad i proucavanje kao i kod grupe H omogucice uvid u detaljnu distribuciju i istorijske karakteristike ove grupe.

J : Mitohondrijska grupa sadrzi nekoliko podlinija. Originalna J je porijeklom sa Bliskog Istoka nastala prije priblizno 50000 godina. Unutar Evrope ova grupa ima jasno definisane i interesantne distribucije. Veze se kao i podlinije unutar grupe za period Neolitskog sirenja agrikulture u Evropu sa Bliskog Istoka prije nekih 10000 godina. Ova grupa se popularno naziva i Jasmin(a) :-)

U5: Mitohondrijska super-haplogrupa koja obuhvata od U1 do U7 i haplogrupu K. Sama U5 sa svim svojim podgrupama je najstarija grupa specificna za Evropu. Nastala prije nekih 50000 godina, najvjerovatnije na Bliskom Istoku a prosirila se u Evropu veoma ranom ekspanzijom, prisustvo ove grupe veze se za period prije ekspanzije agrikulture u Evropi. Iz ove grupe nastaje U5a1 prije nekih 30000 godina i uglavnom se nalazi u Sjeverozapadnoj Evropi. U kontekstu drevnog porijekla moze se reci da moderna distribucija ove grupe U5a1 sugerise da su pojedinci koji su nosili ovu grupu bili dio pocetne ekspanzije populacije koja je pratila povlacenje ledenjaka iz Evrope. Ova grupa se popularno naziva Ursula.

Dakle Helena, Katrina, Ursula, Tara i Jasmina :lol: jos jednom potvrdjuju autohtonost naroda na ovim prostorima, bas kao i rezultati po Y hromozomu...
SanskiBiser

#327 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

zilog wrote:Nezbilj :thumbup:

Napokon normalan post. Pravo osvjezenje poslije Vikinga i Teutonaca :-)
Igenea je komercijalna firma koja naplacuje testove i "istrazivanje" koje su objavili je klasicni marketing da se raja naloze. Jesu li Vikinzi, ili mozda Teutonci? :lol:

Ono sto nama u BiH moze biti JAKO bitno je upravo to, da se nismo micali odavde. Nema vise price kako su ovi, ili oni, doslje u BiH.

E masta radi svasta pa ko ne bi bio Teutonac i Viking, a Slaven najmanje jer prva slika koju vecina ima u glavi jesu istorijski i pseudoistorijski filmovi u slucaju Vikinga a sto se tice Teutonaca ne treba dalje ici od Travijana :lol:

Slavenski ratnik :

Image

Gledaj njega stavis mu sesir na glavu i isti Kico Slabinac koji prije da je krenuo u pecanje nego u rat :lol:

A pazi sad Viking:

Image

pa Teutonac:

Image

E zamisli sad price:
" Nasi stari su bili Vikinzi, strasni ratnici, zarili , palili, silovali po citavoj Evropu!"
ili
"Nasi stari Teutonci su jeli Rimske legionare za dorucak rucak i veceru, najbolji ratnici!"

ili

" Nasi stari su bili miroljubivi Slaveni, majstori agronomi, ribari, ljubitelji jezera i rijeka bili su izuzetno zdravi i imali zgodne i plodne zene koje ce u 21 Vijeku ciniti 50% svjetskih top modela, u rat su isli samo ako su morali,kad bi ih drugi poveli ili ako bi ih drugi napali."(dok su drugi ratovali i pljackali ovi su ratovali u krevetu i pravili djecu i postepeno i polako se sirili)

itd...

Meni je ovo zabavno i odlicno za zezancije tako predlazem novu ideju da se zovemo Slaviri ili Slavirjani taman saberemo "ilirsku" haplogrupu sa "slavenskom" i to je to :-) :lol:
Una379

#328 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Una379 »

Cao, citam vas pomalo i zanimljiva mi vasa diskusija, pa bih se ubacila sa par rijeci i napravila malu digresiju a u vezi sa slicicama o genetici na ovim prostorima i otkud vikinzi i toj corbi.

Prica o Vikinzima i nije toliko neverovatna. Zapravo se radi o Normanima i mozda nisu toliko prisutni u Bosni ali svakao jesu bili u okolici(ovo neka sluzi kao nadopunjenje).
Vikinzi su prije svega bili suprostavljena strana Turcima ondsno islamu i borili su se posvuda protiv najezde osmanliskih osvajaca. Nacodicu tekstove i linkove u prilog toj prici(unapred s eizvinjavam sto su tekstovi na engleskom).

http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Europe
Vikings
Vikings are known to have traveled both East and South, raiding Muslim holdings in Europe on the one hand, and establishing trade on the other. In 884 a Viking raiding expedition reached the then Muslim dominated Iberian peninsula and attacked Lisbon, Cadiz, Algeciras and North Africa. On their way home, the Norsemen sailed along the Guadalquivir River and plundered Seville, destroying the city walls and burning the local mosque. Muslim sources tell of some "mayus" (pagans), who got lost in Spain, and converted to Islam.[2

ali prica ide dalje
http://members.virtualtourist.com/m/6ce90/b3636/
The Vikings from Normandy played a main part in the central Mediterranean for several centuries. In1038, Byzantine Emperor Michel IV the Paphlagonian battled against the Saracens of Sicily. He hired a contingent of 300 Normans mercenaries from Lombardy with Wilhelm Iron Arm. Under the leadership of Harald Hardrada, that became king of Norway in 1047, the Imperial Guard included Varegues, ie Vikings that arrived in Constantinople from Sweden as pirates on the Russian rivers. The campaign was successful but after a while, the Viking mercenaries, both Normans and Varegues left the Greek army to battle on their own.

Viking Normandy was wealthy but the youngest in every noble family knew they will not inherit from their fathers and went away in order to establish themselves. A great many of them came to Sicily where they established themselves as 12 counts. In 1057, Pope Nicholas II grants to one of them, Robert Guiscard the title of duke of the Puglie, Calabria and Sicily. In 1091, they controlled the whole area and had expelled the Sarracens. Robert Guiscard dreamed to be crowned of the Byzantine Empire and battled in the whole Balkans. He took a great many places such as Dürres in Albania, Salonique in Greece but failed in front of Constantinople and died in Greece, in Cephalonia, in a village named Fiskardo (see my page). The dynasty became kings of Sicily and next century, they invaded what is now Tunisia and Lybia. In 1146, they controlled the whole coast between Tunis and Tripoli.

http://albania.shqiperia.com/kat/m/shfa ... rians.html
1081 Normans enter Albania from Italy and govern until 1100 century.

1096 Armies of the first Crusade march through Albanian territory.

i jos jedan link:
The first Norman invasion to Byzantium (str.45)
http://books.google.com/books?id=yB72yv ... q=&f=false

Ukratko:
Normani-vikinzi iskrcali se u Dursu(Albanija) 1081 godine, prodor napravili i u unutrasnjost zemlje, cak stigli i do Skoplja(Makedonija) arheoloskih dokaza(iskopina) za to ima i u Skoplju. S obzirom da su operirali i po Mediteranu ne bi me cudilo da se koji gen prosvercao i do Bosne :D
Last edited by Una379 on 28/01/2010 11:43, edited 2 times in total.
Una379

#329 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Una379 »

Da dodam deo te genetike moze se pratiti kod albanaca na kosovu koji su pak u dodiru sa sandzakom a odatle do Bosne nije daleko.
Druga linija ko sto rekoh pre verovatno dolazi sa prodora sa mora-mediterana.
p.s.
I Sanski biseru u pravi si za Buzimljane-ja imam meli deo tog gencica(po dedi) i nije za zanemarivanje :wink:
SanskiBiser

#330 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

Una379 wrote:Da dodam deo te genetike moze se pratiti kod albanaca na kosovu koji su pak u dodiru sa sandzakom a odatle do Bosne nije daleko.
Druga linija ko sto rekoh pre verovatno dolazi sa prodora sa mora-mediterana.
p.s.
I Sanski biseru u pravi si za Buzimljane-ja imam meli deo tog gencica(po dedi) i nije za zanemarivanje :wink:

Sto se tice Vikinga mene fasciniraju samo njihovi zenski potomci u Svedskoj & Norveskoj 8-) :D

Kao ove na slici , po ovoj u sredini vidi se da jako vole Bosance, Svedjanke i Norvezanke bi lako mogle biti za Bosance u 21 vijeku nove Slovenke... :lol:

Image

Potrazi knjigu Djubriste Covjecijeg Porekla, pisac je Goran Pesic o porijeklu naroda na Balkanu na osnovu DNA analiza inace bice ti zabavno za citati :wink:
Una379

#331 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Una379 »

Sanski biser hvala.Vamo dje sad jesam, tesko da takvu literaturu mogu naci.
stranac iz blizine

#332 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by stranac iz blizine »

Veliki pozdrav svim ja sam ovjde novi i danas sam odlučio nakon par pregleda foruma i učlaniti se u njega.Ja sam inače iz Hrvatske,i vodim jednu "borbu",već jedno duže vrijeme s nekim ljudima na jednom portalu.Naime jednom sam siliom prilika ćisto iz puke dosade počeo čitati o Bosni ,inače me nikad nešto posebno povijest nije interesirala,ali u zadnje vrijeme dosta.Naime vodim tu polemiku a tema Hrvati u bih.Ja tvrdim da hrvati u bih nisu se iselili iz hrvatske u bih,več da su tamo oduvijek,odnosno koliko sam čitajući uspio dohvatiti zapravo se radi o prekrštenim slavenskim plemenima na katoličku vjeru,ili drugim riječima bosanski katolici.Znači nema govora o direktnom prelasku naroda iz hrvatske u bih.Šta mislite vi o tome?
Nezbilj

#333 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Nezbilj »

stranac iz blizine wrote:Veliki pozdrav svim ja sam ovjde novi i danas sam odlučio nakon par pregleda foruma i učlaniti se u njega.Ja sam inače iz Hrvatske,i vodim jednu "borbu",već jedno duže vrijeme s nekim ljudima na jednom portalu.Naime jednom sam siliom prilika ćisto iz puke dosade počeo čitati o Bosni ,inače me nikad nešto posebno povijest nije interesirala,ali u zadnje vrijeme dosta.Naime vodim tu polemiku a tema Hrvati u bih.Ja tvrdim da hrvati u bih nisu se iselili iz hrvatske u bih,več da su tamo oduvijek,odnosno koliko sam čitajući uspio dohvatiti zapravo se radi o prekrštenim slavenskim plemenima na katoličku vjeru,ili drugim riječima bosanski katolici.Znači nema govora o direktnom prelasku naroda iz hrvatske u bih.Šta mislite vi o tome?
Pitanje je suviše kompleksno za direktan i jednostavan odgovor. Tokom Austrougarskog perioda 1878-1918 jeste došlo do značajnog povećanja broja katolika u BiH kao rezultat migracija kako iz Hrvatske tako i iz drugih dijelova carstva međutim te migracije sigurno nisu zasjenile broj postojećih domaćih katolika u BiH. To je također i period hrvatskog nacionalnog preporoda kako u Hrvatskoj tako i u BiH što rezultira formiranjem i učvršćivanjem hrvatskog nacionalnog identiteta kojeg u potupsti prihvataju svi katolici u BiH. Prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Štadler inače rodom iz Slavonskog Broda odigrao je značajnu ulogu u procesu razvoja ideje integralnog hrvatstva kod BH katolika Hrvata i njihovog profiliranja kao jedinstvenog dijela hrvatske političke nacije.
Tokom osmanskog perioda katolički vjernici i crkva imali su najlošiji položaj i u odnosu na muslimanske kao i pravoslavne vijernike. Veliki broj katolika je izbjegao u Hrvatsku tokom perioda osmanskog osvajanja Bosne ali značajnije migracije katolika odnosno Hrvata u suprotnom pravcu sigurno nije bilo. U osmanskom periodu katoličke crkve se nisu gradile i crkvena organizacija bila je jako slaba. Možemo slobodno reći da su katoličanstvo u BiH sačuvali franjevci koji su inače održavali kontakte sa austrougarima odnosno hrvatskom tako da se ova ideološka blizina između bosanskih i hrvatskih katolika održala kroz ta za BH katolike teška vremena što je vremenom doprinjelo formiranju hrvatskog nacionalnog identiteta BH katolika. Tokom srednjeg vijeka u BiH su postojale katolička, pravoslavna i bosanska crkva. Iako nominalno katolička Bosna je od sredine 13. vijeka bila izvan katoličke crkvene hijararhije što je uzrokovalo uspostavu zasebne crkvene organizacije u Bosni koju nazivamo bosanska crkva. Katoličanstvo se zapravo vraća u Bosnu sa franjevcima sredinom 14. vijeka a onda sredinom 15. vijeka bosanski kralj Stjepan Tomaš ukida hijararhiju bosanske crkve u korist katoličanstva. Kao rezultat toga Bosna je u preodu dolaska osmanlija večinom katolička tako da večina katolika koji dočekuju dolazak austrougara 1878. predstavljaju potomke srednjovijekovnih katolika Bošnjana. Ono što nam ostaje jeste da se osvrnemo i na sam period doseljavanja slavena i vezu sa današnjim Hrvatima. Ono što znamo je da su se određena slavenska plemena pod vodstvom Avara naselila na šire područje Hrvatske, BiH i Srbije krajem 6. i početkom 7. vijeka. Nakon toga na poziv vizantije Hrvati kao slavensko pleme sa neslavenskim imenom i vođama nanosi poraz Avarima i avarska vlast prestaje. De administratio imperio navodi da Hrvati zatim formiraju 11 župa od kojih neke zauzimaju područje zapadne Bosne i zapadne Hercegovine. U kojoj mjeri su se ti Hrvati koji su došli i porazili Avare naselili u ovim područjima nije moguće sa sigurnošću reći. Također da li su se ta slavenska plemena koje DAI naziva Hrvatima zaista bila posebna u nekom etničkom smislu odnosno da li su se razlikovala po jeziku kulturi i porijeklu od prethodno naseljenih slavena također nije moguće reći. Isto se odnosi i na Srbe koje također prvi put spominje DAI i označava kao slavensko pleme ili plemena koja su u 7. vijeku dobila dozvolu cara da nasele područja koja su prethodno bila pod vlašću Avara. Srbi i Hrvati pokršteni su od Rimskih sveštenika prije raskola katoličanstva i pravoslavlja tako da se ove vjerske razlike formiraju tek kasnije. Obzirom na sličnost jezika i kulture svih južnih Slavena može se zakljućiti da se radilo o po porijeklu vrlo bliskim plemenima i da su kasnije ideološke razlike formirane na fonfesijskoj i državno političkoj osnovi. U svakom slučaju ako se vratimo nazad u vjeme seoba ne možemo posmatrati tadašnja plemena u smislu današnih nacionalnih odredbi. Dakle povlačiti vertikalu u smislu porijekla od Hrvata doseljenih u 7. vijeku i današnjih bosanskohercegovačkih Hrvata je prilično teško. Međutim ako je u srednjem vijeku postojao neki identitet onda je on u Bosni u svakom slučaju bio bosanski a ne hrvatski jer samoidentifikacija stanovnika bosne u srednjem vijeku je bila Bošnjanin. Tokom osmanskog perioda identifikacija se uglavnom svodila na vjersku tako da se formiranje etniciteta u modernom smislu odigrava tokom 19. i početkom 20. vijeka. E sad pošto je ovo tema genetskog porijekla prema onome što je do sada utvrđeno jeste da na području Dalmacije, Hercegovine i Bosne nalazimo 40-60% haplogruje I2 odnosno I1b koja se jedino može pripisati predslavenskom stanovništvu ovih područja. Dakle novopridošli Slaveni očigledno u u značajnijoj mjeri naselili plodnija ravničarska područja uz rijeke dok su planinska područja Dalmacije i BiH bila utočište starosledilačkog stanovništva koje se vremenom slaveniziralo. Po mom mišljenju to je dosta logično ali bez dodatnih detaljnijih istraživanja u ovoj oblasti nemožemo ništa sa sigurnošću tvrditi. Još ću spomenuti i to da se u Bosni kao i Dalmaciji u srednjem vijeku koristila ikavica a u istočnoj Bosni šćakavica koje su pod kasnijom invazijom vukovog standarda skoro u potpunosti nestale. Navedeno može također biti u vezi sa srodnošću porijekla naroda ovih područja.
Obzirom da su BH Hrvati tradicionalno koncentrisani u određenim područjima BiH (posavina, zapadna Hercegovina, srednja Bosna) u kojima su se opet odigravali posebni lokalni istorijski procesi sve navedeno opet se može detaljno posmatrati po ovim zasebnim područjima. Eto to ti je ukratko moj odgovor.
stranac iz blizine

#334 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by stranac iz blizine »

Hvala stvarno izvrsan post,ai sve mi se nekko čini da ću tražiti još dugo konkretan odgovor ili možda nikada neću ni naći.Vidiš Klaić daje dosta interesantnih odgovora na mnoga pitanja,ovaj put ću se dotakuti baš katolika u bih.Zapravo da bi čovjek uopće mogao bilo šta tumaćiti u povijesti ne smije razmišljati um današnjice već mora pokušati razmišljati kao da živi u ono doba.Zato što je to tako teško nažalost mnogi povijest shvaćaju i gledaju kroz sadašnje vrijeme.Pojam vlasništa ne u smislu vlasništva nekretnina već pojam vlasništa nad nekom zemljom kako piše klaić nije se u nekim slučajevima sticao direktnim osvajanjima često puta u slučaju bosne radi se o jednostanim prisvanju teritorija na kojima dotični vladar nije nogom kročio,a mnogi su tumaćili pogrešno kad su našli dokumente kako je Arpadović bio kralj rex rame,misleći da je Rame dio Hrvatske,a prema pisanju nije čak ni pripadala ni Bosni.Ako gleamo kartu Bosne izgldala se posve drugačije nego današnja.Tumačeći povijesti kao što rekoh ne razmišljajući i čitajući dalje,jednostavno su zaključili Hrvatska je uvijek zauzimala Bosnu!Provuku takvo razmišljenje kroz školstvo i dešava se da čovjek odraste smatrajući da je to ad acta.Sve dok se ne desi ovo desilo meni da sam, naišao na nešto sasvim drugo i novo i puuunooo dublje nego šta se sječam iz škole.Nego da se vratim na temu...Hrvatska je zapravo uvijek želila asimilirati Bosnu pod svoje što političkim što vjerskim utjecajem,odnosno tadašnjim katolicima u bih punila glavu da su oni Hrvati,sve dok se to nije prihvatilo i ustalilo.Ali nekako mi se jedna misao vrti kroz glavu i govori mi da je to najbliža istina,možda.Mislim da je većina katolika u bih nisu porijeklom došli iz Hrvatske već je to jedan znatni udio su prekrštena slavenska plemena,po čemu takav zaključak.Malo sam na netu listao i franjevačke zapise koji događaje tog vremena,a šta će franjevci u bosni jasno šta,imaju misiju propovijeda i prekrštavnja tamošnjih plemena.Najčeše se spominju franjevci iz Dalmacije,također i Nikola Tavelić koji s tolikik žarom vjeruje da će uspijeti i na kraju bježi iz Bosne,jer ne uspijeva skroz u svom naumu.E sad bi mogao netko postaviti pitanje a kako Bosanski kraljevi imaju katolička imena?Moguće prekrštavanjem istih tih predaka,a ti bosanski kraljevi vjerovatno bi se u grobu okrenuli kad bi im rekli da su hrvatski.I nešto šta mi sad padne na pamet,ako su kraljevi banovi(avarska titula)bili hrvatski pa čemi su onda živjeli u Bosni i vladali Bosnom,da Bosna nije željela bit samostalna,ti bi banovi mogli u jednom potpisu asimilrati bosnu hrvatskoj i gotovo ali nisu,izgleda da su oni htjeli ostati katolici a li ne i Hrvati,možda bi i htjeli bit nešto drugo po pitanju vjere ali tada nije bilo izbora...
zilog

#335 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by zilog »

Bilo bi dobro vratit se na temu. "Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca".

@Nezbilj
Hvala za odlican post! Moram priznati da mi je drago sto sam bio strpljiv dok, citajuci, nisam dosao do dijela gdje spominjes I2.
Sam podatak o vecinskoj prisutnosti Hg I u BiH je fascinantan i gotovo zastrasujuci. Za nekih 10-20 godina ce istorija ovih krajeva, vjerovatno, biti drugacije napisana.
sinisa 138

#336 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by sinisa 138 »

Konačno! Kakva radost, kakav ponos! Nismo-niste 100 posto Slaveni! Kakav dobitak, srce tuče u ritmu čuvene ilirske kulture i nauke / samo ih još treba pronaći-možda u onim "piramidama"/. Nezgodno je jedino to da, kad sabereš one postotke, dođeš skoro na isto, sa malim varijacijama. Mnogi su očito sjedili na ušima u u školi kad se govorilo da je balkansko poluostrvo bilo predmetom mnogobrojnih migracija i miješanja stanovništva. Nikad niko nije tvrdio da ovdje žive čisti Slaveni, pošto takvih nigdje i nema. Bilo bi žalosno da ih ima. To bi značilo da ih niko nije htio, ili da nisu mogli ništa slavenizirati /silovati/. Svi smo svrstavani u slavenske narode iz prilično razumljivih razloga, od kojih je jezik najbitniji. Ma koliko to strašno zvučalo, logično je ljude koji govore istim jezikom smatrati istim ili srodnim / izuzev ako se ne radi o komunikaciji u avionu/. Šta su ljudi u 19. st. i mogli misliti? I nisu to smišljali političari već književnici, filozofi i slični.Kod tih romanizacija / coitus/, slavenizacija /hm/ i slično bitno je ko zadnji sadi, ili što bi rekli-ko je gornji. On imenuje stvari, mjesta, itd. tako ispada da jezik nije nebitan. Samo najveći eksperti mogu nabrojati nekakve ilirske toponime, npr. Igalo, keltsko-ilirski Oenus /Una/, keltski Singidunum, itd. Meni je lično drago da Slaveni nisu bili takvi divljaci / kao Nijemci na Baltiku/ i nisu istrijebili domaće stanovništvo, već ga uredno slavenizirali. Vjerovatno su probrali bolje ribe, tako da na ovim prostorima imamo neke od najljepših primjeraka ove sorte, ma kako je zvali. Zadivljujuće je nekakvo "istraživanje" "eminentne" švicarske firme, koje ponajviše liči na omiljenu disciplinu iz grada iz kojeg je poručeno, a otuda vjerovatno i izvedeno, a radi se o tzv. prodaji cigle.
Na kojem i kolikom uzorku je izvedeno, šta se smatra pod indigenous /samonikli, domaći/ narodom u Bosni. Ako su Srbi čučali s onu stranu Drine do 1530.,onda se ne bih čudio da su poslani uzorci samo za Bošnjake. Minimum informacija uz istraživanje bio bi neophodan i uz seminarski i maturski rad. Utješno je da su takve rasne teorije oduvijek jednako pametne i dosljedne, od Gobineaua, preko Chamberlainea do neoarijevskih stručnjaka.
Onaj Albanac što se javio, iako izvrijeđan kao sladoledžija, ispade pametniji od svih pametnjakovića. Kako, veli, znaju da su to Iliri, pa ni koske im ne mogu pronaći?!
Malo sam gledao diskusiju na forumu te eminentne firme. Najčešće ni oni sami ne znaju šta bi rekli i vidi se da je to sve površno i zbrda-zdola. Oni su to naplatili, a što će ljudi ovdje zbog toga oči vaditi jedni drugima, zaboli ih, po običaju.Oduvijek se znalo za dinarsku "rasu" i sami smo znali da se mi Dinaridi razlikujemo od pripadnika naše nacije s drugih područja, a da smo slični međusobno, bez obzira kako se vabimo. Kod svih sam vidio da se pod I2a2
spominju Dinaridi /prostiru se od Velebita do iza Karpata/, a ovi eminentni to preciziraše pod Ilire. Neki ih je tamo pitao šta misle pod Teutonima, ali mu ne odgovoriše. Inače se takvi spominju znatno sjevernije, i, fala bogu, nestali su. Na Balkanu su protutnjali Goti i Langobardi, kroz Panoniju, a traga su mogli ostaviti saski rudari, kao i u Srbiji. Njih bilježi istorija. U Bosnu je, očito, svraćao samo onaj ko nije imao kud drugdje. Tako je i sada.
Kako su specificirali feničanske gene volio bih znati više nego išta. I po čemu ih razlikuju od ostalih semitskih, npr. arapskih i jevrejskih, za koje je logično da ih ovdje ima? Da su Feničani, kao narod pomorskih trgovaca, zalazili u Bosnu i Srbiju, mogao je smisliti samo Karl May, ili kakav Švicarac. Deniken? O Hunima se naučnici ubiše da nešto odgonetnu, a ovi ih hladno raspoređuju u tačnim postocima. O Avarima, o kojima postoje tragovi i u toponimima / Obra, Obrovac/ i govoru /" Pogiboša aki Obre"/ ni mukajet.
To romanizovano stanovništvo se zvalo Vlasima /imenovano od dragih nam Germana u značenju stranac/, a poslije se upotrebljavalo za stočare i pogrdno za Srbe, a sad ovi što su vrijeđali hoće da budu Vlasi, iako pod imenom Iliri.
Šta ti je nauka?! Šta je slijedeće? Genetski inženjering se podrazumijeva, tj. sparivanje po genetskim kartama izvađenim u eminentnoj firmi. Dalje bi išlo genetsko čišćenje, tj. uklanjanje nepoželjnih gena, a i to vjerovatno može učiniti eminentna firma ako se dobro plati. Ko zna, u Švici ima dosta relikata milog nam III Reicha /naročito
para manje vrijedne rase/, a možda i sljedbenika i učenika čuvenog doktora koji se baš bavio ovom problematikom iako se to onda malo drugačije zvalo, a i bogami i izvodilo. Ali se fest radilo!
Što se mene lično tiče, ne treba mi nikava buruntija od švicarskih "eksperata". Fizički sam mješavina Dinarca i Slavena, a duhovno Slaven, a to vidim i kod većine svojih komšija / izuzev onih krivonogih, crnomanjastih sa spuštenim guzicama, koji su nekako najglasniji kad svira nacionalna truba bilo koje melodije/. Svačije je pravo da se osjeća kako želi, pa ako hoće da ima njemački/teutonski/ smisao za humor i albansku/ilirsku/ veselost, bujrum!
P.S.
Ako dođe do čišćenja gena skreniti pažnju Švicarcima da paze šta će sa jezikom, neka ubace nešto za prelazni period, ali neka svima ubace algoritam za razlikovanje č i ć, đ i dž, š i sj, ž i zj.Biće homogeniji narod, a ne kao sad , da Krajišnici /tzv. ljuti/ i Hercegovci razlikuju te glasove, a ostali ne. A svi Iliri!
therrarrius

#337 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by therrarrius »

sinisa 138 wrote:Konačno! Kakva radost, kakav ponos! Nismo-niste 100 posto Slaveni! Kakav dobitak, srce tuče u ritmu čuvene ilirske kulture i nauke / samo ih još treba pronaći-možda u onim "piramidama"/. Nezgodno je jedino to da, kad sabereš one postotke, dođeš skoro na isto, sa malim varijacijama. Mnogi su očito sjedili na ušima u u školi kad se govorilo da je balkansko poluostrvo bilo predmetom mnogobrojnih migracija i miješanja stanovništva. Nikad niko nije tvrdio da ovdje žive čisti Slaveni, pošto takvih nigdje i nema. Bilo bi žalosno da ih ima. To bi značilo da ih niko nije htio, ili da nisu mogli ništa slavenizirati /silovati/. Svi smo svrstavani u slavenske narode iz prilično razumljivih razloga, od kojih je jezik najbitniji. Ma koliko to strašno zvučalo, logično je ljude koji govore istim jezikom smatrati istim ili srodnim / izuzev ako se ne radi o komunikaciji u avionu/. Šta su ljudi u 19. st. i mogli misliti? I nisu to smišljali političari već književnici, filozofi i slični.Kod tih romanizacija / coitus/, slavenizacija /hm/ i slično bitno je ko zadnji sadi, ili što bi rekli-ko je gornji. On imenuje stvari, mjesta, itd. tako ispada da jezik nije nebitan. Samo najveći eksperti mogu nabrojati nekakve ilirske toponime, npr. Igalo, keltsko-ilirski Oenus /Una/, keltski Singidunum, itd. Meni je lično drago da Slaveni nisu bili takvi divljaci / kao Nijemci na Baltiku/ i nisu istrijebili domaće stanovništvo, već ga uredno slavenizirali. Vjerovatno su probrali bolje ribe, tako da na ovim prostorima imamo neke od najljepših primjeraka ove sorte, ma kako je zvali. Zadivljujuće je nekakvo "istraživanje" "eminentne" švicarske firme, koje ponajviše liči na omiljenu disciplinu iz grada iz kojeg je poručeno, a otuda vjerovatno i izvedeno, a radi se o tzv. prodaji cigle.
Na kojem i kolikom uzorku je izvedeno, šta se smatra pod indigenous /samonikli, domaći/ narodom u Bosni. Ako su Srbi čučali s onu stranu Drine do 1530.,onda se ne bih čudio da su poslani uzorci samo za Bošnjake. Minimum informacija uz istraživanje bio bi neophodan i uz seminarski i maturski rad. Utješno je da su takve rasne teorije oduvijek jednako pametne i dosljedne, od Gobineaua, preko Chamberlainea do neoarijevskih stručnjaka.
Onaj Albanac što se javio, iako izvrijeđan kao sladoledžija, ispade pametniji od svih pametnjakovića. Kako, veli, znaju da su to Iliri, pa ni koske im ne mogu pronaći?!
Malo sam gledao diskusiju na forumu te eminentne firme. Najčešće ni oni sami ne znaju šta bi rekli i vidi se da je to sve površno i zbrda-zdola. Oni su to naplatili, a što će ljudi ovdje zbog toga oči vaditi jedni drugima, zaboli ih, po običaju.Oduvijek se znalo za dinarsku "rasu" i sami smo znali da se mi Dinaridi razlikujemo od pripadnika naše nacije s drugih područja, a da smo slični međusobno, bez obzira kako se vabimo. Kod svih sam vidio da se pod I2a2
spominju Dinaridi /prostiru se od Velebita do iza Karpata/, a ovi eminentni to preciziraše pod Ilire. Neki ih je tamo pitao šta misle pod Teutonima, ali mu ne odgovoriše. Inače se takvi spominju znatno sjevernije, i, fala bogu, nestali su. Na Balkanu su protutnjali Goti i Langobardi, kroz Panoniju, a traga su mogli ostaviti saski rudari, kao i u Srbiji. Njih bilježi istorija. U Bosnu je, očito, svraćao samo onaj ko nije imao kud drugdje. Tako je i sada.
Kako su specificirali feničanske gene volio bih znati više nego išta. I po čemu ih razlikuju od ostalih semitskih, npr. arapskih i jevrejskih, za koje je logično da ih ovdje ima? Da su Feničani, kao narod pomorskih trgovaca, zalazili u Bosnu i Srbiju, mogao je smisliti samo Karl May, ili kakav Švicarac. Deniken? O Hunima se naučnici ubiše da nešto odgonetnu, a ovi ih hladno raspoređuju u tačnim postocima. O Avarima, o kojima postoje tragovi i u toponimima / Obra, Obrovac/ i govoru /" Pogiboša aki Obre"/ ni mukajet.
To romanizovano stanovništvo se zvalo Vlasima /imenovano od dragih nam Germana u značenju stranac/, a poslije se upotrebljavalo za stočare i pogrdno za Srbe, a sad ovi što su vrijeđali hoće da budu Vlasi, iako pod imenom Iliri.
Šta ti je nauka?! Šta je slijedeće? Genetski inženjering se podrazumijeva, tj. sparivanje po genetskim kartama izvađenim u eminentnoj firmi. Dalje bi išlo genetsko čišćenje, tj. uklanjanje nepoželjnih gena, a i to vjerovatno može učiniti eminentna firma ako se dobro plati. Ko zna, u Švici ima dosta relikata milog nam III Reicha /naročito
para manje vrijedne rase/, a možda i sljedbenika i učenika čuvenog doktora koji se baš bavio ovom problematikom iako se to onda malo drugačije zvalo, a i bogami i izvodilo. Ali se fest radilo!
Što se mene lično tiče, ne treba mi nikava buruntija od švicarskih "eksperata". Fizički sam mješavina Dinarca i Slavena, a duhovno Slaven, a to vidim i kod većine svojih komšija / izuzev onih krivonogih, crnomanjastih sa spuštenim guzicama, koji su nekako najglasniji kad svira nacionalna truba bilo koje melodije/. Svačije je pravo da se osjeća kako želi, pa ako hoće da ima njemački/teutonski/ smisao za humor i albansku/ilirsku/ veselost, bujrum!
P.S.
Ako dođe do čišćenja gena skreniti pažnju Švicarcima da paze šta će sa jezikom, neka ubace nešto za prelazni period, ali neka svima ubace algoritam za razlikovanje č i ć, đ i dž, š i sj, ž i zj.Biće homogeniji narod, a ne kao sad , da Krajišnici /tzv. ljuti/ i Hercegovci razlikuju te glasove, a ostali ne. A svi Iliri!
Koji trosak jagodica na prstima.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#338 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Toto »

@sinisa1389
Prvi post pa znanstveni uradak??
SanskiBiser

#339 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

sinisa 138 wrote:Konačno! Kakva radost, kakav ponos! Nismo-niste 100 posto Slaveni! Kakav dobitak, srce tuče u ritmu čuvene ilirske kulture i nauke / samo ih još treba pronaći-možda u onim "piramidama"/. Nezgodno je jedino to da, kad sabereš one postotke, dođeš skoro na isto, sa malim varijacijama. Mnogi su očito sjedili na ušima u u školi kad se govorilo da je balkansko poluostrvo bilo predmetom mnogobrojnih migracija i miješanja stanovništva. Nikad niko nije tvrdio da ovdje žive čisti Slaveni, pošto takvih nigdje i nema. Bilo bi žalosno da ih ima. To bi značilo da ih niko nije htio, ili da nisu mogli ništa slavenizirati /silovati/. Svi smo svrstavani u slavenske narode iz prilično razumljivih razloga, od kojih je jezik najbitniji. Ma koliko to strašno zvučalo, logično je ljude koji govore istim jezikom smatrati istim ili srodnim / izuzev ako se ne radi o komunikaciji u avionu/. Šta su ljudi u 19. st. i mogli misliti? I nisu to smišljali političari već književnici, filozofi i slični.Kod tih romanizacija / coitus/, slavenizacija /hm/ i slično bitno je ko zadnji sadi, ili što bi rekli-ko je gornji. On imenuje stvari, mjesta, itd. tako ispada da jezik nije nebitan. Samo najveći eksperti mogu nabrojati nekakve ilirske toponime, npr. Igalo, keltsko-ilirski Oenus /Una/, keltski Singidunum, itd. Meni je lično drago da Slaveni nisu bili takvi divljaci / kao Nijemci na Baltiku/ i nisu istrijebili domaće stanovništvo, već ga uredno slavenizirali. Vjerovatno su probrali bolje ribe, tako da na ovim prostorima imamo neke od najljepših primjeraka ove sorte, ma kako je zvali. Zadivljujuće je nekakvo "istraživanje" "eminentne" švicarske firme, koje ponajviše liči na omiljenu disciplinu iz grada iz kojeg je poručeno, a otuda vjerovatno i izvedeno, a radi se o tzv. prodaji cigle.
P.S.

Boldirano , njusim salonca.

Za ostalo kratak komentar :

KOGNITIVNA DISONANCA.

alee aleee :dance:
sinisa 138

#340 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by sinisa 138 »

Okrepljujuća je ta mješavina slenga i latinskog. Ukazuje na opuštenu učenost. Meni je, međutim, bitnija upotreba izraza
"njušim". To ukazuje na kognitivni nivo. To vidimo svaki dan na ulici, kako se identifikacija i verifikacija obavlja njušenjem. Još nemaju švicarske ausvajse. Ne zamjeram, možda je to primjereno temi. Iskonska problematika, iskonski
kognitivni instrumentarij. Šta je "salonac" ne znam, a i ne zanima me. Muči mene nešto drugo. Od kakvih ja to ljudi potičem kad od ledenog doba ne htjedoše nikud mrdnuti odavde. Dobro sigurno nije. Ili su bili lijeni, ili svadljivi, ili ih ostali nisu htjeli povesti sa sobom kad su napuštali refugium. Možda su i oni potjerali te druge prema sjeveroistoku?
A čim je neko došao da ih romanizira i slavenizira ( koitus i ostalo) odmah zaboraviše i jezik i toponomastiku, i sve.
Teutonske gene ustupam gratis svakom ko ih hoće. Pod uslovom da ih imam i onog dana kad se to bude moglo preko genskog ebaya. Pride dajem i feničanske, hunske i vikinške. Zadržaću slavenske i dinarske.
Boris Dežulović ima zanimljiv članak na ovu temu na forumu Krstarice.
Zanimljivo je što je onaj napisao kako su se Mađari užasnuli kad su utvrdili da imaju 60% slavenskih gena, pa su nekoliko puta ponovili (!) istraživanja! Valjda je mislio da su obavili nova istraživanja /kako je nesavršen ovaj slavenski jezik/. Do sada je najpoznatiji Mađar Ferenc Puškaš, a sad im je srodan i takav skup idiota poput Tolstoja, Puškina, Čajkovskog, Tesle, Mendeljejeva, Formana, Kundere, Jana Sobijeskog, Jana Husa. Strašno.
SanskiBiser

#341 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

sinisa 138 wrote:Okrepljujuća je ta mješavina slenga i latinskog. Ukazuje na opuštenu učenost. Meni je, međutim, bitnija upotreba izraza
"njušim". To ukazuje na kognitivni nivo. To vidimo svaki dan na ulici, kako se identifikacija i verifikacija obavlja njušenjem. Još nemaju švicarske ausvajse. Ne zamjeram, možda je to primjereno temi. Iskonska problematika, iskonski
kognitivni instrumentarij. Šta je "salonac" ne znam, a i ne zanima me. Muči mene nešto drugo. Od kakvih ja to ljudi potičem kad od ledenog doba ne htjedoše nikud mrdnuti odavde. Dobro sigurno nije. Ili su bili lijeni, ili svadljivi, ili ih ostali nisu htjeli povesti sa sobom kad su napuštali refugium. Možda su i oni potjerali te druge prema sjeveroistoku?
A čim je neko došao da ih romanizira i slavenizira ( koitus i ostalo) odmah zaboraviše i jezik i toponomastiku, i sve.
Teutonske gene ustupam gratis svakom ko ih hoće. Pod uslovom da ih imam i onog dana kad se to bude moglo preko genskog ebaya. Pride dajem i feničanske, hunske i vikinške. Zadržaću slavenske i dinarske.
Boris Dežulović ima zanimljiv članak na ovu temu na forumu Krstarice.
Zanimljivo je što je onaj napisao kako su se Mađari užasnuli kad su utvrdili da imaju 60% slavenskih gena, pa su nekoliko puta ponovili (!) istraživanja! Valjda je mislio da su obavili nova istraživanja /kako je nesavršen ovaj slavenski jezik/. Do sada je najpoznatiji Mađar Ferenc Puškaš, a sad im je srodan i takav skup idiota poput Tolstoja, Puškina, Čajkovskog, Tesle, Mendeljejeva, Formana, Kundere, Jana Sobijeskog, Jana Husa. Strašno.
alhamdulillahi :lol:
sinisa 138

#342 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by sinisa 138 »

I trebaće nam svima božja pomoć kad smo dogurali do brojanja i sortiranja gena i krvnih zrnaca.
Pred zadnji rat smo prebrojavali mrtve iz prošlih ratova, pa se zna kako je završilo. To što epruveta izbaci i kod najreprezentativnijeg uzorka tek valja pametno protumačiti.
Priča je uvijek ista. Ono što je nama pitanje biti ili ne biti, za druge je dobar posao. U svijetu lopovluka mi smo šaneri, a zapadnjaci mafija. Imaju oni, doduše, i svojih budala, ali oni nisu spremni ratovati zbog toga. Gone ljudi svoje porijeklo, za pare naravno, do Mojsija, Aleksandra, i koga ti volja. Plati pa klati.
zilog

#343 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by zilog »

@sinisa 138
Ne sekiraj se, po definiciji, svi smo Slaveni.
Ono, sto te izgleda nervira, je da se vecinom, Hrvati, Bosnjaci, a dobrim dijelom i Srbi, nismo puno micali odavde zadnjih 10.000 godina. Padose u vodu price o velikim migracijama, o tome da su Bosnjaci poturceni Srbi, uopste SANU nebuloze koje su i dovele do proslog rata.
Nagadjanje, da smo Iliri, ili Teutonci, je beskorisno bez genetske analize njihovih ostataka, a i tada se moze uspostaviti isto kao i za slavene. Da smo bili dio tih kultura, ali da se nismo micali odavde. Izgleda da se jezici, kulture i obicaji prihvataju lakse nego sto se mijenja genetski kod.
SanskiBiser

#344 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

sinisa 138 wrote:I trebaće nam svima božja pomoć kad smo dogurali do brojanja i sortiranja gena i krvnih zrnaca.
Pred zadnji rat smo prebrojavali mrtve iz prošlih ratova, pa se zna kako je završilo. To što epruveta izbaci i kod najreprezentativnijeg uzorka tek valja pametno protumačiti.
Priča je uvijek ista. Ono što je nama pitanje biti ili ne biti, za druge je dobar posao. U svijetu lopovluka mi smo šaneri, a zapadnjaci mafija. Imaju oni, doduše, i svojih budala, ali oni nisu spremni ratovati zbog toga. Gone ljudi svoje porijeklo, za pare naravno, do Mojsija, Aleksandra, i koga ti volja. Plati pa klati.
A kakav bi bio Vas osvrt i misljenje o sljedecim izjavama Biljane Plavsic o Genetskom porijeklu Bosanaca i Hercegovaca:

*Muslimani, to
je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa
svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve
gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil
mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima. (o
Muslimanima u Bosni)

*Srbi
iz Bosne, posebno oni koji žive u pograničnim regijama, imaju razvijenu
specijalnu sposobnost da osjete opasnost po naciju i da razviju
mehanizme samozaštite. U mojoj porodici uvijek je govoreno da su Srbi
iz Bosne bolji od onih iz Srbije. Kao biolog znam da je najbolja
sposobnost da se prilgode i prežive kod onih vrsta koje žive odmah do
drugih koji su im prijetnja.Tako da je odvojenost Srba od drugih
nacija i prirodan i potreban fenomen.

:shock: :? :? :? :? :? :?
sammo

#345 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by sammo »

zilog wrote:@sinisa 138
Ne sekiraj se, po definiciji, svi smo Slaveni.
Ono, sto te izgleda nervira, je da se vecinom, Hrvati, Bosnjaci, a dobrim dijelom i Srbi, nismo puno micali odavde zadnjih 10.000 godina. Padose u vodu price o velikim migracijama, o tome da su Bosnjaci poturceni Srbi, uopste SANU nebuloze koje su i dovele do proslog rata.
Nagadjanje, da smo Iliri, ili Teutonci, je beskorisno bez genetske analize njihovih ostataka, a i tada se moze uspostaviti isto kao i za slavene. Da smo bili dio tih kultura, ali da se nismo micali odavde. Izgleda da se jezici, kulture i obicaji prihvataju lakse nego sto se mijenja genetski kod.
:thumbup:
sammo

#346 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by sammo »

Neki od BIH politicara izgledaju kao da imaju genetsko porijeklo Marsovaca... :-) :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#347 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by Toto »

sammo wrote:Neki od BIH politicara izgledaju kao da imaju genetsko porijeklo Marsovaca... :-) :lol:

marsovci - defektno odjeljenje Zemlja :D :D
SanskiBiser

#348 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

Toto wrote:
sammo wrote:Neki od BIH politicara izgledaju kao da imaju genetsko porijeklo Marsovaca... :-) :lol:

marsovci - defektno odjeljenje Zemlja :D :D

Ako im politika i diplomatija nastavi da bude kao kod Marsovaca nahebali smo svi skupa, gen od DNA daleko ne otpada ha ja :lol:

sinisa 138

#349 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by sinisa 138 »

A kakav bi bio Vas osvrt i misljenje o sljedecim izjavama Biljane Plavsic o Genetskom porijeklu Bosanaca i Hercegovaca:

*Muslimani, to
Muslimanima u Bosni)

*Srbi

Vrijeđaš me, zemo. Ja sam pokušao unijeti malo humorne distance i zrnce razuma na ovaj vrlo opasan teren, pošto sam pregledao neke postove i vidio da se narod napalio. Pametni i sami shvate, a budale, kad već ne možemo iskorijeniti, možemo barem iznervirati i naljutiti. Tragedija je što glupani ne mogu ništa naučiti, ali mogu svašta napraviti kad im se uzmogne. Pogotovo ako je u službi viših ciljeva.
Otkud ti ideja da me pitaš za komentar "mišljenja" pomenute "gospođe"? Ona je "naučnik", kao i ministar Primorac, koji iz ovih podataka zaključuje da su Hrvati posve drugačiji narod od ostalih južnih "Slavena".
"Gospođa" nije imala ovakve podatke, pa je zaključivala na osnovu slatkih predrasuda i "naučne" intuicije, a kako je zaključivala, tako su je i zaključali. Kad bismo i zanemarili ko je u pitanju, u drugoj "misli" bi zaključak trebao biti suprotan, tj. kad se jake osobine razvijaju u blizini drugih koji nas ugrožavaju, onda tu treba i ostati da se to još jača, a ne otkučiti se i razvodniti odbrambeni štiti! Inače je ona to nešto načula iz etnologije, ne iz biologije, gdje se poziva na svoju diplomu. Naime, etnolozi smatraju da su karakteristične i konzervativne osobine nekog etniciteta najjače izražene na njegovim najudaljenijim tačkama zbog straha od nestajanja i asimilacije. To je neka vrsta paranoje i opsadnog mentaliteta i karakteristična je za sve narode.
Šta god mi o njoj i ostalim takvim naučnicima rekli, to neće popraviti ono što je bilo u svim prethodnim ratovima, ali tema je da se to ne ponovi, ili ne bude još i gore. A opijenost nekakvim starim i dičnim porijeklom (podrijetlom)
je siguran put u ponavljanje.
Što se tiče paranoje i zadrtosti, ponovo mislim da je taj naš zajednički predak što je ostao sa ženkama u nekoj primorskoj pećini, bio zbilja gadam tip. Neko dokon bi možda nekakvim računom po generacijama moga skontati koliko to ljudi nije htjelo ići sa ostalima. Možda samo jedno leglo?

:shock: :? :? :? :? :? :?[/quote]
SanskiBiser

#350 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca

Post by SanskiBiser »

sinisa 138 wrote:A kakav bi bio Vas osvrt i misljenje o sljedecim izjavama Biljane Plavsic o Genetskom porijeklu Bosanaca i Hercegovaca:

*Muslimani, to
Muslimanima u Bosni)

*Srbi

Vrijeđaš me, zemo. Ja sam pokušao unijeti malo humorne distance i zrnce razuma na ovaj vrlo opasan teren, pošto sam pregledao neke postove i vidio da se narod napalio. Pametni i sami shvate, a budale, kad već ne možemo iskorijeniti, možemo barem iznervirati i naljutiti. Tragedija je što glupani ne mogu ništa naučiti, ali mogu svašta napraviti kad im se uzmogne. Pogotovo ako je u službi viših ciljeva.
Otkud ti ideja da me pitaš za komentar "mišljenja" pomenute "gospođe"? Ona je "naučnik", kao i ministar Primorac, koji iz ovih podataka zaključuje da su Hrvati posve drugačiji narod od ostalih južnih "Slavena".
"Gospođa" nije imala ovakve podatke, pa je zaključivala na osnovu slatkih predrasuda i "naučne" intuicije, a kako je zaključivala, tako su je i zaključali. Kad bismo i zanemarili ko je u pitanju, u drugoj "misli" bi zaključak trebao biti suprotan, tj. kad se jake osobine razvijaju u blizini drugih koji nas ugrožavaju, onda tu treba i ostati da se to još jača, a ne otkučiti se i razvodniti odbrambeni štiti! Inače je ona to nešto načula iz etnologije, ne iz biologije, gdje se poziva na svoju diplomu. Naime, etnolozi smatraju da su karakteristične i konzervativne osobine nekog etniciteta najjače izražene na njegovim najudaljenijim tačkama zbog straha od nestajanja i asimilacije. To je neka vrsta paranoje i opsadnog mentaliteta i karakteristična je za sve narode.
Šta god mi o njoj i ostalim takvim naučnicima rekli, to neće popraviti ono što je bilo u svim prethodnim ratovima, ali tema je da se to ne ponovi, ili ne bude još i gore. A opijenost nekakvim starim i dičnim porijeklom (podrijetlom)
je siguran put u ponavljanje.
Što se tiče paranoje i zadrtosti, ponovo mislim da je taj naš zajednički predak što je ostao sa ženkama u nekoj primorskoj pećini, bio zbilja gadam tip. Neko dokon bi možda nekakvim računom po generacijama moga skontati koliko to ljudi nije htjelo ići sa ostalima. Možda samo jedno leglo?

:shock: :? :? :? :? :? :?
[/quote]

Dakle, jel se vi se to plasite da bi na ovim nasim prostorima mogao da zavlada u politickom zivotu neki drustveni/socijalni darvinizam potkrepljen genetskim istrazivanjima i da smo pogodno tlo za neku novu Balkansku eugeniku zasnovanu na genetskim istrazivanjima, i da bi to mozda moglo da dovede i vodi ka novim krvavim sukobima na ovim prostorima i da su ta istrazivanja u ravni sa ovim nebulozama Biljane Plavsic i drugih ma iz kojeg naroda dolazili a zastupali slicne rasisticke i sovinisticke teze, koje postaju paradigma za neke nove fasizme? :? :roll:

E i de stvarno ohani malo ne vrijedjaj mi cukundjeda nije ti on nista kriv ni njegove zenke ni njegova primorska pecina, dobar cojk bio klanjo 5 vakata ponekad volio popit grape pomalo i tako to :lol:
Post Reply