Ћирилица је наше писмо

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Ћирилица је наше писмо и треба се учити и практиковати!

Наравно, ко не зна ћирилицу, није писмен.
292
80%
Ћирилица није наше писмо и не треба се учити.
73
20%

Total votes: 365

andrija2007

#326 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by andrija2007 »

Migliore ( ko biva najbolji ), znaš li ti ћирилицу, питам из чисте radoznalosti ?
andrija2007

#327 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by andrija2007 »

Дупли пост!
Last edited by andrija2007 on 10/11/2009 16:46, edited 1 time in total.
MIGLIORE

#328 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by MIGLIORE »

Znam. Ali mi ne treba - ni za francuski, ni za talijanski, niti engleski, niti njemački...!
Nije mi trebala ni za latinski, a bome ni za mejtef ( mekteb ) !!
Uz to znam i latinicu, bosančicu... i još nešto. Ali ti neću reći - što...! Jer bi me gadjao kamenom ... i promašio !!
Jazz_Junkie

#329 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Jazz_Junkie »

MIGLIORE wrote:Znam. Ali mi ne treba - ni za francuski, ni za talijanski, niti engleski, niti njemački...!
Uz to znam i latinicu, bosančicu... i još nešto. Ali ti neću reći - što...! Jer bi me gadjao kamenom ... i promašio !!
Djaba ti latinica kada ne znas francuski, talijanski i njemacki. :lol: A da znas citati arapski, opet ne bi znao jezik. Poredis pismo kojim se sluze u jednoj prostoriji sa pismom koje je sluzbeno u cijeloj zemlji. :lol:
andrija2007

#330 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by andrija2007 »

MIGLIORE wrote:Znam. Ali mi ne treba - ni za francuski, ni za talijanski, niti engleski, niti njemački...!
Za koga ti radiš? :lol:
Erzsebet

#331 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

Naravno da ne želi polemizirati kad nema argumenata, osim paranoje.
CAUS-VISOKO

#332 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by CAUS-VISOKO »

Erzsebet wrote:Naravno da ne želi polemizirati kad nema argumenata, osim paranoje.
Ako mislis na MIGLIOREA, covjek nije bas bez argumenata, dapace. I volio bih da koju vise kaze o bosancici. Ovo za paranoju je nisko i to govori da ti nemas argumenata niti hrabrosti da se ozbiljnije upustis u polemiku.
Mjesanac

#333 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Mjesanac »

andrija2007 wrote:
Za koga ti radiš? :lol:

Za Reisa :D " Strucnjak za forume pri Islamskoj Zajednici Bosne i Hercegovine " :lol: :lol: :lol:
Erzsebet

#334 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

CAUS-VISOKO wrote:
Erzsebet wrote:Naravno da ne želi polemizirati kad nema argumenata, osim paranoje.
Ako mislis na MIGLIOREA, covjek nije bas bez argumenata, dapace. I volio bih da koju vise kaze o bosancici. Ovo za paranoju je nisko i to govori da ti nemas argumenata niti hrabrosti da se ozbiljnije upustis u polemiku.
Pa čovječe, ja sam otvorio temu i iznio mnogo argumenata dosad, pogledaj malo bolje, dok je Migliore pričao samo o srpskoj zavjeri protiv Bošnjaka i sličnim stvarima.
Jazz_Junkie

#335 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Jazz_Junkie »

Erzsebet wrote:
CAUS-VISOKO wrote:
Pa čovječe, ja sam otvorio temu i iznio mnogo argumenata dosad, pogledaj malo bolje, dok je Migliore pričao samo o srpskoj zavjeri protiv Bošnjaka i sličnim stvarima.
Ma Migliore je junak svih argumenata: ne treba mu cirilica u mejtefu. :D
MIGLIORE

#336 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by MIGLIORE »

CAUS-VISOKO wrote:
Tebe pozdravljam... bez polemike !
Ovaj pozdrav je nedavno napisan - za sve prijatelje, a ti - definitivno - jesi, jedan od njih !

Image

Bujrum Glagoljica, bujrum Bosančica...! :thumbup: :bih:
..........
P.S.
I još nešto: Vidim da se čitaju moji postovi, pa se topim od sreće. Kad smo već u tako privilegiranoj poziciji, recimo još i to
da je inzistiranje na održanju ćirilice - izravno potiskivanje Bosančice ! Dokle se sa tim doguralo, vidimo i sami !
O kojoj i kakvoj multikulturalnosti mi to govorimo ?! O ćirilićnoj ?! Ili sveopćoj... europskoj, globalnoj, kozmopolitskoj...??!!
O bilo kojoj da je riječ, ne smije biti gradjena na potiskivanju stare, domaće... autohtone !!

..........
andrija2007

#337 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by andrija2007 »

MIGLIORE wrote:
CAUS-VISOKO wrote:
Tebe pozdravljam... bez polemike !
Ovaj pozdrav je nedavno napisan - za sve prijatelje, a ti - definitivno - jesi, jedan od njih !

Image

..........
P.S.
I još nešto: Vidim da se čitaju moji postovi, pa se topim od sreće. Kad smo već u tako privilegiranoj poziciji, recimo još i to
da je inzistiranje na održanju ćirilice - izravno potiskivanje Bosančice ! Dokle se sa tim doguralo, vidimo i sami !
O kojoj i kakvoj multikulturalnosti mi to govorimo ?! O ćirilićnoj ?! Ili sveopćoj... europskoj, globalnoj, kozmopolitskoj...??!!
O bilo kojoj da je riječ, ne smije biti gradjena na potiskivanju stare, domaće... autohtone !!

..........
Na čemu si junače?
MIGLIORE

#338 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by MIGLIORE »

"andrija 2007"

Image

..........
P.S.

..........[/quote]

Na čemu si junače?[/quote]

Na pobjedničkom tronu. Nije sintetički ! Ne smeta ti... valjda !! :x
( Nauči quotati ! )

.....
andrija2007

#339 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by andrija2007 »

Ti očito da si jedan od likova po zadatku na ovom forumu, jel' ti uplaćuju i socijalno?
Prolaznik

#340 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:37, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#341 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Chmoljo »

prestanite sa međusobnim podbadanjima i prepucavanjima.

samo argumentovano moliću, i bez zlobe.

hvala 8-)
MIGLIORE

#342 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by MIGLIORE »

Prolaznik wrote:Izvinite ako je off topic ali ne bih da otvaram novu temu i neću dalje. Zanima me gdje se može dobiti bilo kakav font Bosančica?
Pozdrav !
Za početak, evo "Povelje Kulina Bana" !

A link će te odvesti na pravo mjesto. Ako ne bude dovoljno... javi se... svoji smo !!!

Image

http://domovina.110mb.com/bosancica/uce ... ancice.htm

S r e t n o !!
felipe kajetano

#343 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by felipe kajetano »

MIGLIORE wrote:
Prolaznik wrote:Izvinite ako je off topic ali ne bih da otvaram novu temu i neću dalje. Zanima me gdje se može dobiti bilo kakav font Bosančica?
Pozdrav !
Za početak, evo "Povelje Kulina Bana" !

A link će te odvesti na pravo mjesto. Ako ne bude dovoljno... javi se... svoji smo !!!

Image

http://domovina.110mb.com/bosancica/uce ... ancice.htm

S r e t n o !!
И шта вели Кулин-бан?
Erzsebet

#344 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

Ja bih da se ovi postovi obrišu, jer je tema ćirilica :) :sax: :skoljka: :lol:
matorakobila

#345 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by matorakobila »

Priča o bosančici nije off, jer je bosančica - bosanska ćirilica.
Last edited by matorakobila on 11/11/2009 11:43, edited 1 time in total.
melbaa

#346 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by melbaa »

Онај тко незна чирилицу је полуписмен. :wink:
melbaa

#347 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by melbaa »

Ali i oni koji neznaju latinicu su polupisemeni takodjer. 8-)
Jara

#348 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Jara »

MIGLIORE wrote:
Jara wrote: Stvarno me rastuže ovakvi komentari. :sad:
Znam da nisu iz zlobe nego iz neznanja. :sad: Da nije tužno bilo bi komično... :(
Evo, ja sam svjedok strahota minuloga rata...a volim što znam ćirilicu, i bosansku i još neke...
Čitati npr. Puškina ili Demidovičevu zbirku :D u originalu...ma idi! :)
Baš se maloprije ispričah na ruskom s jednim Amerom...sad im tamo šminka učiti ruski, fensi im znati ćirilicu.
Znaš li da je " bosančica", kojoj je, btw, naziv dao Ćiro :D Truhelka, bliža ćirilici nego latinici? Isto kao i glagoljica.
Ako bi se u BiH odreklo ćirilice, odreklo bi se, između ostalog, velikog dijela književnosti koju su ćirilicom pisali i Bošnjaci i Hrvati.
Hvala na komentaru.
Kad god sam govorio "protiv ćirilice", više sam mislio na nešto dugo, na nešto što ćirilica simbolizira na "našim prostorima", a manje, ili skoro nikako, na samo pismo.
I sam se služim sa četiri pisma, medju kojima je i ćirilica, uz neizbježnu bosančicu, za koju mi je drago da si je spomenuo.
Citirane ruske velikane sam i sam čitao - i na ćirilici i na latinici. Moje "neznanje" je veliko, jer uz spomenute moram dodati još mnoge:
Tolstoja, Dostojevskog, Bloka, Jesenjina, Gorkoga... E sad ja tebe pitam: Zašto sam Solženjicina ( cijeloga ! ) morao čitati pisanoga latinicom ?!Zato jer je nešto tru(h)lo u "državi Danskoj" ! Za to nije kriva ćirilica, nego oni koji njome upravljaju i njome vladaju... ili bi barem htjeli - da ponovno (za)vladaju.
"Državotvorna ćirilica" je na "ovim našim prostorima", već izazvala - Prvi Svjetski Rat.
Što je ta ista ( "državotvorka" ) počinila u Drugom Svjetskom Ratu - po Bosni, Sanđaku, Hrvatskoj ( a i šire ),
posredstvom svojih "prosvjetara" sa kamom u ruci, dobro je znano. O nedavnom holokaustu da i ne govorim !
Zato je i animozitet i nepovjerenje prema svemu što je "ćirilica", uključujući i Cecu - potpuno razumljiv... i opravdan !
Ne ubija ćirilica, kao takva... kao pismo. Ubija olovka kojom se piše - i oni koji njome pišu. Ubija i latinica... i arabica, reći će neko.
Jest ! Ubijaju ! I hebrejsko pismo, i kinesko... takodjer ubijaju. Ali Bosnu... Bosnu ubija - (anam) ONA ! A dokle ? Vidjet ćemo !!!

................
A joj, što si morao čitati latinicom pisanog Solženjicina? Neko ti branio ćirilićno izdanje? :-) .
Ja ga čitala pisanog obama ;-) pismima. Nit' me ko tjer'o da ga čitam ( nije za lektiru), nit mi ko branio...pogotovo na kom ga pismu čitati.
Ne znam bosančicu ali je razumijem jer znam ćirilicu. :) Primjećuješ li veliku sličnost?
Naziv bosančica je nekih 7 stoljeća mlađi od samog pisma! Da ga ne uvede Ćiro Truhelka :thumbup: , moguće da bi se još zvala bosanskom ćirilicom ili glagoljicom.
Riječ "holokaust" znači samo jedno...i ako ćemo tvojom logikom, izazvala ga je latinica...što je niđe veze, zar ne?
Btw, "Demidovič" je zbirka zadataka, šala mala :)
matorakobila

#349 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by matorakobila »

Migliore je postavio tekst „Povelja Kulina bana“ i koji počinje: „Povelja Kulina bana je jedan od najznačajnijih zapisa iz bh. povijesti...“. Ovo, dakako, nije sama Povelja...(valjda se Migliore našalio kada je napisao: Evo „Povelje Kulina bana“!) Ovo je samo nekakav savremeni tekst o Povelji, transliteriran (da kažemo) u bosansko ćirilično pismo i to onu varijantu sa kamenih spomenika, tzv. lapidarne pismenosti (epigrafike). Povelja Kulina bana počinje sa „U ime oca i sina...“ itd. itd. Za Povelju Kulina bana, pogledati bs.wikipedia.org/wiki/Povelja_Kulina_bana.

Bosančica, Truhelkin naziv (Jara je to lijepo naglasila :thumbup: ) za bosansku ćirilicu, neobično je esteski lijepo i bogato pismo (postoje manastirka, begovka – krajiška i hercegovačka), ali nije samo „sličnija ćirilici“ – ona jest ćirilica! Lijepo je gledati (meni osobno to je najljepše pismo :D ), lijepo je i naučiti pisati – nije teško - ali, u biti nema neke koristi, osim prepoznati tu i tamo neku riječ sa natpisa na stećcima. Tako isto se može uživati u ljepoti hrvatske uglate glagoljice... No, obje su, rekti – muzejska pisma :) .

Sa ćirilicom – današnjom - je drugačije. Ćirilica danas, kakvom pišu Srbi, Makedonci, Rusi: na stranu to što je i ona estetski lijepo pismo, podatna kaligrafiji (ne tako kao arapsko, ono je vjerovatno bez premca u tome :-D ), ona je i korisna – puno lijepih knjiga se jeftino može naći tiskanih ćirilicom (antikvarnice, sajmovi...). Drugi je razlog što je to jedno od zvaničnih pisama domovine nam, drage BiH, pa je i red da ga znamo. To su pitanja znanja, obrazovanja, kulture, a ne politike – u što se kod nas najčešće sve preobrazi.

Međutim, sva ova rasprava postaje besmislena ako se ima u vidu postotak nepismenih odraslih ljudi u BiH! :shock: Mislim da je važnije da tu napravimo promjenu – da bude 100% pismenih, koje god pismo naučili. @Erszebet, uz svo poštovanje tvom obrazovnom entuzijazmu, mislim da im je za prvo pismo korisnija latinica, kao što je i pismenima korisnija, zbog nezaobilaznog engleskog jezika. Poznavanje engleskog jezika u politici i poslu je što i pismenost u obrazovanju - ne budemo li ga znali, odosmo u mrak.
Bosanac sa dna kace

#350 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Bosanac sa dna kace »

ха, шта рекосте јефтине књиге на ћирилици, ђе то????
Post Reply