kaktus na prozoru wrote:Puna mi je kapa prica kako je neko imao stelu.. Sta god neko uradi-Boze moj, imao je stelu! Mentalitet naseg naroda je da svoj neuspjeh opravdava tudjom stelom. Nedaj Boze da neko nekome prizna da je dobar u tome sto radi! Mozda je momak jednostavno dobar u pucanju suplje.. Ja nisam, ali mozda on jeste.. necu odmah reci "ima stelu". Ako profesor nekoga nije peglao za knjige, mozda se jednostavno tom nekome posrecilo. Necu odmah reci "imao je stelu".. Sto sve moramo pravdati recenicom "imao je stelu"? :S
Slazem se kaktus.. Oni koji imaju stelu oni ne polazu na ovaj nacin...
Evo primjera... Na masinskom jedno vrijeme u poratnom vremenu nije bilo profesora (to bilo u vaktu taman prije nego je Rajfa pocela) i sve obavljao izvjesni asistent P.. helem na ispitu iz Matematike 2 nas 7 ili 8 na ispitu.. Pukla tisina u velikoj sali na 3 spratu, P hoda okolo a sutudenti se zadali racunaju li racunaju ponegdje se cuje po neki uzdah...Negde pred sami kraj ispita PRASNU nesto tamo pozadi rasuse se papiri po podu (da nekazem dzonovi gotovi zadaci itd) jed moj dobar prijatelj i uvazeni kolega ustaje uzima svoj rad predaje na katedru. Vraca se kupi one svoje dzonove i izlazi iz kabineta....
Naravno kao i uvjek poslije ispita tadasnja kantina na 2 spratu (nemam pojma jeli jos ondje) pijemo kafu i raspravljamo o ispitu, uvazenog kolege nema.. Da bi se isti pojavio nakon pola sata..Mi ga zezzamo on nista samo suti...Helem epilog nakon 3-4 dana izlazi spisak mi svi pali on polozio...Taj dan ga mi pricepili da nam prizna da je "kupio" ispit (iako smo znali to to nema sanse da je mogao) on nam se povjeri kako je polozio.
Uvazeni kolega je nakon ispita spicio kod asistenta P u kancelariju u strahu od zabrane izlaska na ispite (tad je bilo ako te uhvate da dzonis/varas na ispitu kazna i do 6 mjeseci zabrane izlaska na ispi) i opalio mu suplju kako mu je ispit vazan i kako se spremao za ispit preradzivao zadatke i sve to i usput napravio par podsjetnika jer je gradivo opsirno i da je to u strahu da ne padne ponio na ispit, da zna da je to pogresno i "DA SE DUBOKO IZVINjAVA I DA SE STIDI SVOG POSTUPKA" itd itd. Da bi cjenjeni asistent P rekao raznjezen nastupom doticnog: "dragi kolega vidim ja da ste se vi trudili i da ste se spremali, za razliku od drugih koji misle da samo treba doc i da su polozili, nista se nemote sekirati"...
I tako nas kolega polozi na supljak a mi ostali smo morali bar jos jednom a neki bogami i dvaput na Matematiku 2.