Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#326 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by nellington »

cobankov1 wrote:Imam pitanje za pametne.
Koje zvanje će imati Sarajevski svršeni student na maš.fakultetu-trogodišnji,a koje na Zeničkom četverogodišnji.
Ako nema razlike,zašto 3 ili 4 godine,a ako ima koje su'
iNŽENJERI MAŠINSTVA već postoje,ljudi završili višu mašinsku školu.
Zna li netko?
Povratak džedaja čobankova?

Odgovor je: oba imaju zvanje bachelor of ME/prvostupnik mašinstva. End of story.
tubok

#327 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Meni nije jasno zasto ova raja preferira te fakultete iz Zenice, Mostara.
Neki dan je neki momak pisao na istoj ovoj temi kako je puno bolje na tom fakultetu u Mostaru i tako to.
Pa vidis i sam kad nema prijemnog da svakoga primaju. I fino na temi pise da je Masinski fakultet SARAJEVO. a ne pise nigdje zenica, mostar ili tako sto.
Zato ostanimo kod Sarajeva. :-D

Nadam se da me nece ta predavanja oko 4-5 jer ne znam gdje bi sa sebe cio dan. Jer tad imam namjeru spavati. :zzzz:
nellington

#328 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by nellington »

Prvo, onaj post o Mostaru, Bihaću je bio polušaljiv... a i čobankov možda zvuči ozbiljno, ali nakon što je ovo pitanje postavio već 10+ puta na raznim temama podforuma Nauka i edukacija....

Drugo, hajd' da zvanično poželim sreću brucošima (a i nama starijim) pošto ne planiram više navraćati na temu u dogledno vrijeme :)
cobankov1

#329 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cobankov1 »

nellington wrote:
cobankov1 wrote:Imam pitanje za pametne.
Koje zvanje će imati Sarajevski svršeni student na maš.fakultetu-trogodišnji,a koje na Zeničkom četverogodišnji.
Ako nema razlike,zašto 3 ili 4 godine,a ako ima koje su'
iNŽENJERI MAŠINSTVA već postoje,ljudi završili višu mašinsku školu.
Zna li netko?
Povratak džedaja čobankova?

Odgovor je: oba imaju zvanje bachelor of ME/prvostupnik mašinstva. End of story.
Men ti nisi pogledao!
U Zenici imaju trogodišnje i četverogodišnje studente maš fakulteta.
Jeni dobijaju zvanje inženjer -proizvodni,a četverogodišnji dipl.inž.maš
NIJE ISTO ,GARANT,a oba su Bolonja????
ovo_malo_duse

#330 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ovo_malo_duse »

kaktus na prozoru wrote:Puna mi je kapa prica kako je neko imao stelu.. Sta god neko uradi-Boze moj, imao je stelu! Mentalitet naseg naroda je da svoj neuspjeh opravdava tudjom stelom. Nedaj Boze da neko nekome prizna da je dobar u tome sto radi! Mozda je momak jednostavno dobar u pucanju suplje.. Ja nisam, ali mozda on jeste.. necu odmah reci "ima stelu". Ako profesor nekoga nije peglao za knjige, mozda se jednostavno tom nekome posrecilo. Necu odmah reci "imao je stelu".. Sto sve moramo pravdati recenicom "imao je stelu"? :S
Slazem se kaktus.. Oni koji imaju stelu oni ne polazu na ovaj nacin...

Evo primjera... Na masinskom jedno vrijeme u poratnom vremenu nije bilo profesora (to bilo u vaktu taman prije nego je Rajfa pocela) i sve obavljao izvjesni asistent P.. helem na ispitu iz Matematike 2 nas 7 ili 8 na ispitu.. Pukla tisina u velikoj sali na 3 spratu, P hoda okolo a sutudenti se zadali racunaju li racunaju ponegdje se cuje po neki uzdah...Negde pred sami kraj ispita PRASNU nesto tamo pozadi rasuse se papiri po podu (da nekazem dzonovi gotovi zadaci itd) jed moj dobar prijatelj i uvazeni kolega ustaje uzima svoj rad predaje na katedru. Vraca se kupi one svoje dzonove i izlazi iz kabineta....

Naravno kao i uvjek poslije ispita tadasnja kantina na 2 spratu (nemam pojma jeli jos ondje) pijemo kafu i raspravljamo o ispitu, uvazenog kolege nema.. Da bi se isti pojavio nakon pola sata..Mi ga zezzamo on nista samo suti...Helem epilog nakon 3-4 dana izlazi spisak mi svi pali on polozio...Taj dan ga mi pricepili da nam prizna da je "kupio" ispit (iako smo znali to to nema sanse da je mogao) on nam se povjeri kako je polozio.
Uvazeni kolega je nakon ispita spicio kod asistenta P u kancelariju u strahu od zabrane izlaska na ispite (tad je bilo ako te uhvate da dzonis/varas na ispitu kazna i do 6 mjeseci zabrane izlaska na ispi) i opalio mu suplju kako mu je ispit vazan i kako se spremao za ispit preradzivao zadatke i sve to i usput napravio par podsjetnika jer je gradivo opsirno i da je to u strahu da ne padne ponio na ispit, da zna da je to pogresno i "DA SE DUBOKO IZVINjAVA I DA SE STIDI SVOG POSTUPKA" itd itd. Da bi cjenjeni asistent P rekao raznjezen nastupom doticnog: "dragi kolega vidim ja da ste se vi trudili i da ste se spremali, za razliku od drugih koji misle da samo treba doc i da su polozili, nista se nemote sekirati"...
I tako nas kolega polozi na supljak a mi ostali smo morali bar jos jednom a neki bogami i dvaput na Matematiku 2.
ovo_malo_duse

#331 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ovo_malo_duse »

nellington wrote:Moram se nadovezati na ovo iznad. Apsenovi repetitoriji i ostala literatura uvaženog dr. B. Apsena su definitivno nešto što je korisno poznavati, ali s tim pažljivo postupati. Apsen rješavajući zadatke ni najmanje ne obraća pažnju na uslove neophodne za primjenu tehnika koje primjenjuje. Stoga, mladi student može pasti u zamku takvog rješavanja*. Ako neko ne želi gledati na matematiku kao na alat, nego kao zaokruženu nauku, neka ne otvara Apsena - međutim u bolonjskom tempu je teško na matematiku gledati ikako drugačije nego kao na samo još jedan predmet koji treba položiti, i to po mogućnosti što je moguće lakše :) . Budite redovni na tutorijalima :wink:

Što se dr. Repčića tiče, ostavljam sebi za pravo da smatram da je najviše 10% od iznesenog ovdje tačno.
_____
*zato je dobar način onaj koji je preporučio ŠiŠ: Apsen u kombinaciji s nečim ozbiljnijim (Demidovič, Ljaško, Ušćumlić).
Slazem se i za Uscumlica i Aspena..i sjecam se da smo mi koristili jednu zbirku zadatak iz matemetike, zao mi je sto nemogu da se sjetim ko je napisao ali mislim da je to bila zbirka zadataka za vojne akademije ili nesto slicno, jedan moj kolega koji bio pitomac ili nesto slicno prije rata je donio na fax mislim da je puno pomogla sa primjerima......

Za gore boldirano, ja sebi ostavljam za pravo da ti kazem da ili si bio "miljenik" doticnog dvojca, sto su zaista rijetki( treba biti ekstreman supkolizac da se bude njihov miljenik), ili pojma nemas o MFS od 95 pa na ovamo..
Partizan1

#332 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

esu grupe su pa abecedi ali to nista ne znaci, mozda bas grupe 1 i 2 budu imale najgore termine za vjezbe... sto se tice kafe kaktus zeli ostati anonimna tako da.. :lol: a ja nisam ni pozvan :oops:
pozvan si i ti :bih:
xammerx

#333 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

Partizan1 wrote:
esu grupe su pa abecedi ali to nista ne znaci, mozda bas grupe 1 i 2 budu imale najgore termine za vjezbe... sto se tice kafe kaktus zeli ostati anonimna tako da.. :lol: a ja nisam ni pozvan :oops:
pozvan si i ti :bih:
pa jasta rekli smo bujrum ko hoce :D...mozda bi mogli u utorak poslije predavanja? :O...mada je to gusto, ko zna kako ce bit i vjezbe itd itd..ocel odma ocel u podne...ma najbolje naveceu 6h se nadjemo i sjednemo recimo =p svi drzati kljuc 13tku u lijevoj ruci u svrhe prepoznavanja haha :D
Partizan1

#334 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

ja sam vam reko vojna odora ,smajser, i petokraka za reverom
kaktus na prozoru

#335 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by kaktus na prozoru »

@ovo_malo_duse: i onda ti zalis sto nemas talenta za supljaka kao taj neko :) ali dobro, svakome ocjena na njegov obraz ;)

sto se tice poziva na kahvu i kolace, puno hvala, ali preskacem (valja na kile pazit :P) :) kao sto spomenuh: anonimnost je bitna :D
a vi se ne sikirajte za matematike, ponavljam po 150x. Imate predavanja, vjezbe, demonstrature... sasvim dovoljno uz malo kucnog rada da se polozi ako imalo kontas matematiku :)
nellington

#336 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by nellington »

kaktus na prozoru wrote: kao sto spomenuh: anonimnost je bitna :D
Sad se mi koji znamo ko se krije iza nicka kaktus na prozoru osjećamo special :D
kaktus na prozoru

#337 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

nellington wrote:
kaktus na prozoru wrote: kao sto spomenuh: anonimnost je bitna :D
Sad se mi koji znamo ko se krije iza nicka kaktus na prozoru osjećamo special :D

Kolega, kolega... nemojte to zloupotrebljavati... :mrgreen:
nellington

#338 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by nellington »

Ne brinite kolegice, aMonimnost je svetinja u mom kodu časti :)
Partizan1

#339 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

onda nista od kafe .....poslusacu starijeg kolegu i kolegicu....ostanimo anonimni
tubok

#340 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Ja danas bio na fax-u. Ima spisak predavanja za dvije linije. I pise kad je koji predmet ali ne pise ko je u grupi.
Takodjer sam od jednog starijeg kolege kojeg sam danas upoznao kupio zbirke zadataka iz matematile I i II od Uščumlića.
Eto dosta za sada kad pocne fax.Bice ucenja i svega, a za kafu cemo nesto skontati.
kaktus na prozoru

#341 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

haj kad neko bude isao na fakultet, neka obidje oglasne ploce da vidi ima li rasporeda predavanja za starije godine... da ne dolazim na fakultet zalud :) hvala :)
Partizan1

#342 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

drug ,koliko si platio knjige......?
tubok

#343 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Zbirke zadataka:
Obje sam platio 30 KM.
U odlicnom su stanju i nema nikakvog saranja niti ostecenja po njima.
Ova zbirka zadataka I je iz 1979 godine, a ova II je iz 1998 Godine.
Zadavoljan sam i nije mi zao tih para.
Partizan1

#344 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

moram i ja nekako nabavit.....polaze mi se ta matematika :-D
xammerx

#345 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

nek me kontaktira na private ako ima ko da prodaje ove zbirke ;)
Partizan1

#346 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

svi koji imate zbirke javite se na pwt... :bih:
twizzler

#347 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

Rekoh vam vec zbirke mozete kupiti na kampusu univerziteta u kopirnici "Student"(u blizini ETF-a), doci ce te jeftinije nego sto je on platio...
tubok

#348 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Jesu li to u kopirnici origlnalne knjige ili su kopije.
Sta je sa ostalim knjigama koje ce nam trebati.
A jos da pitam. Treba li jos neka knjiga za matematiku.?
tubok

#349 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Jesu li to u kopirnici origlnalne knjige ili su kopije.
twizzler

#350 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

tubok wrote:Jesu li to u kopirnici origlnalne knjige ili su kopije.
Ovo je jedna druga kopirnica posto nisam siguran da ima Uscumlic kod Almira(to je kopirnica na Masinskom faksu). I zbirka nije originalna nego kopirana zato bi i dosla jeftinije, kopiranje je 3 ili 4 feninga po str. Za matematiku ti ne treba ni zbirka ali eto dobro je imati kazu. Za ostale knjige ce vam reci profesori ali sve imate u kopirnici na fakultetu.
Post Reply