Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#326 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

anonimus19 wrote:
Dozer wrote:Pa nece biti bas tako...

Vjernik ateistima ne moze dokazati da Bog postoji iz prostog razloga sto nema ni jednog dokaza o njegovom postojanju, a samim tim je ateistima neuporedivo lakse dokazati da Bog ne postoji iz istih tih razloga nepostojanja dokaza o postojanju.
Ovo sto ti napisa, nema nikakve, ama bas nikakve logike. Cime ti dokazujes da nema?
S druge strane, neka logicna pitanja, a i odgovori, bi bili:
P: Ko je napisao svete knjige poput Kur'ana i Biblije?
O: Ljudi, i to oni koji su u datom momentu shvatili da na taj nacin mogu vladati masama.
Na osnovu cega tvrdis da su svete knjige pisali ljudi? Na osnovu cega tvrdis da su mijenjane? na osnovu cega tvrdis da je pisanje svetih knjiga, nacin na koji su pojedinci skontali kako da vladaju masama?
hajde molim te malo vise pojasni ovo.
P: Da li su izvorne svete knjige sa izvornim sadrzajima i danas u upotrebi?
O: Ne. Dokazano je i pokazano da su se ove knjige kroz vrijeme mijenjale, a mijenjale su ih vladajuce kaste koje su ih prilagodjavale svojim ciljevima. I tu se nije radilo iskljucivo o pukim jezickim ispravkama u skladu sa evolucijom jezika i pisma, nego upravo o sadrzajnim promjenama, tako da danas i Kur'an i Biblija imaju maksimalno 50% izvornih rijeci u sebi. Ove promjene su se najvise desavale tokom prijevoda na druge jezike, pri cemu su vjerske zajednice u tim momentima vrsile "prilagodjavanje" svom jeziku, a mislim da cemo se svi sloziti da nesto receno na jednom jeziku moze imati potpuno suprotno znacenje na drugom. Cak i iste tijeci istog jezika cesto imaju razlicito znacenje. Logicno, promjenom rijeci u jednoj recenici ta recenica vrlo lako moze izgubiti svoj prvobitni smisao i poruku.
Ja kazem, DA. Barem sto se tice Kur'ana. Nacin na koji je on prenošen i prepisivan, govori dovoljno u prilog tome. To sto je on prevođen na mnogo jezika, ne znaci i da je mijenjan. Arapski jezik je jedan od najtezih i najbogatijih jezika i samim tim je jako tesko prevesti Kur'anski text na bilo koji jeszik. Zbog toga se uvije preporucuje da se i pored toga sto se ne razumije, Kur'an iscitava na arapskom jeziku, ali je lijepo znati i ono sto se uči.
Ima i vic na tu temu, pa kaze:
Dobro, vic nije namijenjen prilagodjavanju kastama, ali pokazuje sta se moze desiti kada dodje do slucajne ili namjerne greske sto u prijevodu, sto u prepisu.
Mislim da je vic prilicno neprimjeren i da vrijedja. Ako ja postujem tebe, nastoj i ti mene.
Ko ti garantuje da je on prenosen bas tako kako mislis? Ko ti garantuje uopste za istoriju koju danas izucavamo da je tacna, jer svako pise svoju istoriju?
Zar ne mislis da upravo zbog slozenosti arapskog jezika ne dolazi do velikih gresaka pri prevodu i zloupotrebe, tako na primjer jedni u istoj recenici mogu naci opravdanje za dobre stvari, a drugi za teroristicke napade. Ko ti garantuje sta je od toga stvarno izvorno, sta je pravo znacenje? Sve zavisi od ooga ko to tumaci.
Dozer

#327 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Callahan44 wrote: Bog daje koliko hoće, kad hoće i onome kome On to hoće, bez računa.
i nikome nepravda neće biti učinjena
ko god se strpi, blago mu se
a ko god je zahvalan, dobit će još i više
Zanima me sta o ovome gore, po raznim stavkama misle, recimo, prezivjeli Srebrenice...da li na dio "a ko god je zahvalan, dobice jos i vise" oni mogu ocekivati, zato sto su prezivjeli, da ce im se najmiliji vratiti u vecem broju?

ili sta misle o ovome gladni Afrike...
ili podavljeni cunamijem u Indoneziji...
ili milionce potamanjenih u Ugandi...
ili zrtve holokausta u WWII...
ili nasi penzioneri koji prezivljavaju sa 200KM mjesecno...
ili...ili...ili... :sad:

I ja vrlo dobro razumijem sta je vjernik, a sta nevjernik, i apsolutno nikome ne osporavam njegovo pravo, zelju ili bilo sta drugo da bude sta zeli. Medjutim, stavicno me iritira nametanje te neke vjere svima i svemu oko sebe, kao jedinog "cistog" i "ispravnog" nacina zivota. A nasi poglavari, konkretno, upravo to rade. I ne samo oni, nego i dobar broj njihovih sljedbenika to pokusavaju sprovesti u djelo.
anonimus19

#328 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

anonimus19 wrote:Ovo sto ti napisa, nema nikakve, ama bas nikakve logike. Cime ti dokazujes da nema?
A cime ti dokazujes da ima? ;)[/code]

o tome sam i htio reci da se ne vrijedi raspravljati. Ja tebe necu ubjedjivati da ima, a ti mene da nema. Ja vjerujem, a ti mozda ne. Ali ti mene ne mozes ubijediti da Boga nema.
Na osnovu cega tvrdis da su svete knjige pisali ljudi? Na osnovu cega tvrdis da su mijenjane? na osnovu cega tvrdis da je pisanje svetih knjiga, nacin na koji su pojedinci skontali kako da vladaju masama?
hajde molim te malo vise pojasni ovo.
- Cista logika je da su ih pisali ljudi, odnosno "Boziji poslanici", koji jesu bili ljudi. Ili su, mozda, pali s neba?
- Da su mijenjane, pogotovo Biblije, je dokazano tokom istrazivanja radjenog proteklih 10 godina, a sto je u vise navrata prikazivano i argumentovano objasnjeno cak i na TV. Ili si ti, mozda, u posjedu neke od izvornih svetih vjerskih knjiga pa znas sta tamo pise? pokusacu pronaci link na te emisije, pa da vidis kako se u Vatikanu pravdaju o svemu ovome.
- Nivo danasnje svijesti i obrazovanja dobrog dijela covjecanstva su doveli do toga da je sve vise ateista i nevjernika u Boga (bez obzira na njegovo ime), a upravo je spomenuto istrazivanje dovelo do saznanja o promjenama koje su se, zamisli, poklapale sa nacinima vladavina u odredjenim vremenima.
Najzalosnije je sto obicno ateisti izucavaju religije i donose sud o njima, a da prethodno ne znaju sustinu. O tome se ne moze raspravljati.
Da Boziji poslanici jesu zapisivali ono sto im je objavljivano, ali nikako to nije plod njihove mashte, inspiracija u odredjenom trnutku ili tome slicno.
Ja kazem, DA. Barem sto se tice Kur'ana. Nacin na koji je on prenošen i prepisivan, govori dovoljno u prilog tome. To sto je on prevođen na mnogo jezika, ne znaci i da je mijenjan. Arapski jezik je jedan od najtezih i najbogatijih jezika i samim tim je jako tesko prevesti Kur'anski text na bilo koji jezik. Zbog toga se uvijek preporucuje da se i pored toga sto se ne razumije, Kur'an iscitava na arapskom jeziku, ali je lijepo znati i ono sto se uči.
Shvatas li da si upravo potvrdio ono sto sam i ja rekao? Sam kazes da je arapski jedan od najbogatijih i najtezih jezika, a onda tvrdis kako je radi "nacina na koji je prenosen i prepisivan" nemoguce i da je promijenjen. Naravno da je promijenjen, a o tome se polemike vode i dan danas jer je prakticno nemoguce znati sta je izvorni pisac zelio reci na svom starom jeziku, a onda to prevesti na nas moderni, koji je uz to i totalno drugaciji. Drugi par rukava je da li se radilo o namjernim ili nenamjernim prevodjenjima ovako ili onako. Po meni, i jedno i drugo.
[/quote]

uopce nisam potvrdio ono sto ti tvrdis. Ne mogu nista govoriti o Bibliji, ali mogu o Kur'anu. Ne uzima se nimalo olako da se rade prijevodi. Prvo prijevode Kur'ana rade ljudi koji godinama izucavaju i studiraju arapski jezik, pa tek onda rade timske prijevode, a nikako na svoju ruku i s namjerom da mu se kontekst promijeni. Ljudi godine i cijeli zivot potrose na studiranje da bi dosli do toga.
anonimus19

#329 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

Ateista wrote: Ko ti garantuje da je on prenosen bas tako kako mislis? Ko ti garantuje uopste za istoriju koju danas izucavamo da je tacna, jer svako pise svoju istoriju?
Ko tebi garantuje da nije? Kako ti mozes tvrditi da je mijenjan ili nije? Pro et Contra mozemo u nedogled.
]Zar ne mislis da upravo zbog slozenosti arapskog jezika ne dolazi do velikih gresaka pri prevodu i zloupotrebe, tako na primjer jedni u istoj recenici mogu naci opravdanje za dobre stvari, a drugi za teroristicke napade. Ko ti garantuje sta je od toga stvarno izvorno, sta je pravo znacenje? Sve zavisi od ooga ko to tumaci.
Ovo sam vec pojasnio.
Ateista

#330 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Dozer wrote:
Callahan44 wrote: Bog daje koliko hoće, kad hoće i onome kome On to hoće, bez računa.
i nikome nepravda neće biti učinjena
ko god se strpi, blago mu se
a ko god je zahvalan, dobit će još i više
Zanima me sta o ovome gore, po raznim stavkama misle, recimo, prezivjeli Srebrenice...da li na dio "a ko god je zahvalan, dobice jos i vise" oni mogu ocekivati, zato sto su prezivjeli, da ce im se najmiliji vratiti u vecem broju?

I ja vrlo dobro razumijem sta je vjernik, a sta nevjernik, i apsolutno nikome ne osporavam njegovo pravo, zelju ili bilo sta drugo da bude sta zeli. Medjutim, stavicno me iritira nametanje te neke vjere svima i svemu oko sebe, kao jedinog "cistog" i "ispravnog" nacina zivota. A nasi poglavari, konkretno, upravo to rade. I ne samo oni, nego i dobar broj njihovih sljedbenika to pokusavaju sprovesti u djelo.
Sad ce uslijediti izlizani odgovor kako je ovo samo tes, kako je ovaj zivot ne bitan, kako vazno ono poslije smrti i slicno, odlican nacin da se kontrolisu sire narodne mase, uglavnom nezadovoljne svojim zivotom.
Ateista

#331 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

anonimus19 wrote:
Ateista wrote: Ko ti garantuje da je on prenosen bas tako kako mislis? Ko ti garantuje uopste za istoriju koju danas izucavamo da je tacna, jer svako pise svoju istoriju?
Ko tebi garantuje da nije? Kako ti mozes tvrditi da je mijenjan ili nije? Pro et Contra mozemo u nedogled.
]Zar ne mislis da upravo zbog slozenosti arapskog jezika ne dolazi do velikih gresaka pri prevodu i zloupotrebe, tako na primjer jedni u istoj recenici mogu naci opravdanje za dobre stvari, a drugi za teroristicke napade. Ko ti garantuje sta je od toga stvarno izvorno, sta je pravo znacenje? Sve zavisi od ooga ko to tumaci.
Ovo sam vec pojasnio.
Nije toliko ni bitno jeli mijenjan ili ne, samo je problem sto vi kao dokaze navodite citate iz kur'ana, a kao dokaz njegove istinitosti navodite to da nije mijenjan, a nista od toga se ne moze dokazati, ni da je to u njemu istina ni da nije mijenjan.
frla

#332 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Upitao bih ateiste:

Kako je moguče kao što vi tvrdite da iz "neživog" nastane nešto što je "živo"?
&
Može li iz "nule" nastati "jedinica"?

Prije nego što odgovorite na ovo pitanje napijte se vode preko mašica :D
nosara

#333 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

frla wrote:Upitao bih ateiste:

&

Kad insan krepucne, svasta nesta zivo iz njega nastane... :lol:
frla

#334 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

nosara wrote:

&

Kad insan krepucne, svasta nesta zivo iz njega nastane... :lol:
Neozbiljan si i nisi odgovorio na ovo pitanje :D
sistem

#335 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

&

meni se sve cini da ti ne znas ni sta je ateista, ni sta je naucnik :zoka:
anonimus19

#336 Re: Pitanje ateistima

Post by anonimus19 »

Ateista wrote:
anonimus19 wrote:
Ovo sam vec pojasnio.
Nije toliko ni bitno jeli mijenjan ili ne, samo je problem sto vi kao dokaze navodite citate iz kur'ana, a kao dokaz njegove istinitosti navodite to da nije mijenjan, a nista od toga se ne moze dokazati, ni da je to u njemu istina ni da nije mijenjan.
Isto tako ti ne mozes dokazati da je suprotno, odnosno kako ti tvrdis. Zbog toga govorim da je rasprava o tome da li postoji ili ne postoji nepotrebna, gubljenje vremena.
Za mene postoji, ja vjerujem u Boga..., a za nekog tamo ne postoji, ne vjeruje u njega i sl. Stvar uvjerenja.

Dokaz o tome da nije mijenjan lezi u cinjenici na koji je nacin prepisivan, cuvan i sa koliko paznje je to cinjeno. U vrijeme poslije Poslanikove smrti, mislim, koliko me pamcenje sluzi, 11 hafiza Kur'ana se sastajalo da potvrdjuju tacnost i stalno bi provjeravali.
frla

#337 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

sistem wrote:

&

Nije problem vi samo odgovorite na ova dva pitanja ... ;-)
frla

#338 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

:sleep: odoh ja malo odspavati dok vi nadjete odgovor na ovo pitanje. Ukoliko ga uopče i ima :lol:
Dozer

#339 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Interesantno pitanje, ali i totalno bez veze jer ni na koji nacin ne potvrdjuje bilo sta vezano za vjeru i Boga.
I nije ovo gornje neozbiljno, nego vrlo realno.
Covjek kad umre onda je - neziv. Tacno? A iz njega onda navali gomila svega i svacega, zivog, ali da ne nabrajamo :).

0 je 0, ali to je vec matematicka kategorija, i to stvarna. Ako joj se doda 1, onda vise nije 0 :)

A mozda ti i danas vjerujes da munje s neba neko baca kao koplje :)
Ateista

#340 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sistem wrote:

&

Upravo tako. Nismo naucnici, samo vjerujemo vise naucnim teorijama nego nedokazanim i nelogicnim tvrdnjama.

Na pitanje ti ja ne mogu dati odgovor, mozda ne mogu ni naucnici, ali ne znaci da nece moci, u svakom slucaju, prije ce se naci odgovor na to, nego na pitanje kako moze iz nicega da se stvori nesto svemoguce i savrseno.
frla

#341 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Dozer wrote:Interesantno pitanje, ali i totalno bez veze jer ni na koji nacin ne potvrdjuje bilo sta vezano za vjeru i Boga.
I nije ovo gornje neozbiljno, nego vrlo realno.
Covjek kad umre onda je - neziv. Tacno? A iz njega onda navali gomila svega i svacega, zivog, ali da ne nabrajamo :).

0 je 0, ali to je vec matematicka kategorija, i to stvarna. Ako joj se doda 1, onda vise nije 0 :)

A mozda ti i danas vjerujes da munje s neba neko baca kao koplje :)
U doba kada su Božji poslanici objašnjavali vjeru ljudima nije bilo pojma "laser" pa su koristili termine "koplja" itd. da bi ljudi toga doba razumjeli šta govore. Kontaš?
Callahan44

#342 Re: Pitanje ateistima

Post by Callahan44 »

od nameta nema selameta :)

Dozer wrote:

Callahan44

#343 Re: Pitanje ateistima

Post by Callahan44 »

sva sreća pa se ti, kao predstavnik užih narodnih masa, ne daš kontrolisati
ti si slobodan duh, posve neovisan o bilo kome :D

Ateista wrote:
Sad ce uslijediti izlizani odgovor kako je ovo samo tes, kako je ovaj zivot ne bitan, kako vazno ono poslije smrti i slicno, odlican nacin da se kontrolisu sire narodne mase, uglavnom nezadovoljne svojim zivotom.
frla

#344 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Ateista wrote:
sistem wrote:

&

Upravo tako. Nismo naucnici, samo vjerujemo vise naucnim teorijama nego nedokazanim i nelogicnim tvrdnjama.

Na pitanje ti ja ne mogu dati odgovor, mozda ne mogu ni naucnici, ali ne znaci da nece moci, u svakom slucaju, prije ce se naci odgovor na to, nego na pitanje kako moze iz nicega da se stvori nesto svemoguce i savrseno.
Ali baš suprotno nauka je ta koja dokazuje postojanje Boga.
Recimo Nikola Tesla se smatrao vjernikom u Boga i poštovao je sve religije.
nosara

#345 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

frla wrote:
Ali baš suprotno nauka je ta koja dokazuje postojanje Boga.
Recimo Nikola Tesla se smatrao vjernikom u Boga i poštovao je sve religije.
Nikola Tesla je izopcen iz spc, jer je bio nekonvencionalni agnostik... :D Jednostavno je vjerovao u neku silu koja ucestvuje u kreaciji zivota... :D Paralelno sa tim, bio je ubijedjen u postojanje vanzemaljaca i svemirskog zracenja u kojem su odredjeni signali, nama jos nerazumljivi, a postoje da bi nam pomogli u usavrsavanju odredjenih prakticnih stvari oko nas... :D

A postovao je sve religije jer je bio svjetski covjek i lijepo vaspitan... :D I kokuz (nikad ne znas ko ce ti valjat da te dotira...)... :D
frla

#346 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

nosara wrote: Nikola Tesla je izopcen iz spc, jer je bio nekonvencionalni agnostik... :D Jednostavno je vjerovao u neku silu koja ucestvuje u kreaciji zivota... :D Paralelno sa tim, bio je ubijedjen u postojanje vanzemaljaca i svemirskog zracenja u kojem su odredjeni signali, nama jos nerazumljivi, a postoje da bi nam pomogli u usavrsavanju odredjenih prakticnih stvari oko nas... :D

A postovao je sve religije jer je bio svjetski covjek i lijepo vaspitan... :D I kokuz (nikad ne znas ko ce ti valjat da te dotira...)... :D
Prvo, nije bio agnostik kao što ti kažeš a drugo svemir je pun života i vjera to ne negira. Ne znam šta je tu sporno?
Što se tiče kokuzluka po tome se vidi da je bio produhovljen a ne materijalista.

Zašto nemate odgovor na ova pitanja niže:

&
nosara

#347 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

frla wrote:
nosara wrote: Nikola Tesla je izopcen iz spc, jer je bio nekonvencionalni agnostik... :D Jednostavno je vjerovao u neku silu koja ucestvuje u kreaciji zivota... :D Paralelno sa tim, bio je ubijedjen u postojanje vanzemaljaca i svemirskog zracenja u kojem su odredjeni signali, nama jos nerazumljivi, a postoje da bi nam pomogli u usavrsavanju odredjenih prakticnih stvari oko nas... :D

Prvo, nije bio agnostik kao što ti kažeš a drugo svemir je pun života i vjera to ne negira. Ne znam šta je tu sporno?
Što se tiče kokuzluka po tome se vidi da je bio produhovljen a ne materijalista.

Zašto nemate odgovor na ova pitanja niže:

&
I ja se isto to pitam kad razmisljam o tome kako je bog nastao i ko je njega stvorio... :D

Onda skontam, nula je uvijek nula, jest jednako bog ne postoji... :lol:

Sto se tice Tesle, malo se informisi, npr. zasto je na jednoj fresci koje pokazuje znamenite Srbe okrenute prema patrijarhu, jedino Tesla ukrenut suprotno... :wink:
frla

#348 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

nosara wrote: I ja se isto to pitam kad razmisljam o tome kako je bog nastao i ko je njega stvorio... :D

Sto se tice Tesle, malo se informisi, npr. zasto je na jednoj fresci koje pokazuje znamenite Srbe okrenute prema patrijarhu, jedino Tesla ukrenut suprotno... :wink:
Neozbiljan si ... po ovome što si napisao onda ni ti ne postojiš jer si čovjek koji je "stvoren" upravo si sam sebe negirao ... Moram primjetiti da si veoma zanimljiv :sleep: i interesantan za diskusiju ...
nosara

#349 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

frla wrote:
nosara wrote: I ja se isto to pitam kad razmisljam o tome kako je bog nastao i ko je njega stvorio... :D

Neozbiljan si ... po ovome što si napisao onda ni ti ne postojiš jer si čovjek koji je "stvoren" upravo si sam sebe negirao ... Moram primjetiti da si veoma zanimljiv :sleep: i interesantan za diskusiju ...
Mozda ti ne znas kako si "stvoren" ali ja znam vrlo dobro... :D Na isti takav nacin sam i ja ponesto stvorio... :wink:
frla

#350 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

nosara wrote:
frla wrote:

Mozda ti ne znas kako si "stvoren" ali ja znam vrlo dobro... :D Na isti takav nacin sam i ja ponesto stvorio... :wink:
Da ... veoma zanimljivo ... :sleep:
Locked