Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Brisbane

#326 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Brisbane »

Jebote, Srbi zapocese rat zbog toga sto je igranka svatova stala '92.
Ovdje pale dzamije za Bajram i niko nista....
Dobro nisu Begovu zapalili kakvi smo levati. :skoljka:
cHupjahalic@

#327 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by cHupjahalic@ »

mostarac wrote:Tragicno je ovo sto se desilo danas i pokazuje da nismo daleko odmakli od 1995. godine al hljeb ce vratiti ljude i samo hljeb, a ne dzamija. Dzamija treba, al postoje i veci prioriteti.
potpisujem ovo.
ne mozemo stalno govoriti nostalgicnim tonom kako mi kasnimo za zapadom, a ne pitati se zbog cega mi to radimo.
ne brinite, Zapad ima dovoljno i crkvi a i dzamija i to je super, ali njihovi ljudi imaju i osnovno a to je posao.
turban

#328 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by turban »

Brisbane wrote:Jebote, Srbi zapocese rat zbog toga sto je igranka svatova stala '92.
Ovdje pale dzamije za Bajram i niko nista....
Dobro nisu Begovu zapalili kakvi smo levati. :skoljka:
Ja sam desnica-mislim nisam ljevak...pisem i ....desnom... :)
brinetta

#329 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

Naravno da niko ne reaguje, a sto bi reagovao? Da se dzamija zapalila prije 10 dana mozda bih i pomislila da je nesretan slucaj, ovako... sve je jasno. poruka je jasno upucena, ne vracajte se! I to treba da nam bude jasno. Svima.
Mi mozemo sanjati o nekoj BiH, nazalost od toga nema nista.
Izuzetno mi je tesko, em sto je Bajram i sto nam se ovakve stvari desavaju i sto napokon moram posloziti kockice u svojoj glavi glede povratka jer su sve iluzije spaljene.
Meni licno ne smeta ni crkva ni sinagoga, niti ijedna bogomolja ali njima smeta dzamija, smetam im ja i dzaba meni sto ja hocu s njima kad oni nece sa mnom. Zato, ovako se fino pomirim sa sudbinom i idem dalje
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#330 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Latina »

amrica wrote: živa bila, gdje ti ovdje nadje prijetnju?????? :? :? :? :?
Pa izdvajas ljude po nekim svojim kategorijama ( ko ce staviti zutu traku, a ko ne ), pa sam imala takav dojam. Da kojim slucajem malo pazljivije citas postove btw, mogla si primijetiti da se sa @pure_love u vecini stavova ne slazem.

Ne bih da razvodnjavam temu, ali me zivo interesuje koga to smatras "kvazivjernicima, poltronima, nulama od vjernika, sramotom za svaku vjeru", pa mozemo nastaviti diskusiju. Napisala si teske rijeci, bilo bi lijepo da stanes iza njih.
frakson

#331 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by frakson »

brinetta wrote:
frakson wrote:Ubi ovo izgorila - zapalili je - realnost BiH, za mene bez komentara, ali ovdje je ogroman primitivzam ... na vratima recesija, ovoliko postava kad propadne jedna firma nisam vidio.
O kom primitivizmu govoris. O tome sto se polemise skrnavljenje vjerskih objekata! halo!
O recesiji.....
Svaki sakralni ili vjerski objekat se moze sagraditi AKO IMA LJUDI,GRADANA KOJI RADE, ako smo u cjelini kokuzi, i nema sredstava (mozda efen. Ceric licno ima - neznam) nemoze uzet fasada pa stavit usta i zvakat niti se sta moze napravit.(neznam neki drugi nacin osim donacija)
Da je strahota sta se desili napisao sam povis, ili ...
Nije valjda da niko ne konta kontekst ili se polemise prema potrebi u datom momentu.

Svako ima pravo na svoje misljene, pa i glupani ! To je demokracija ako se nevaram ili neko ima druo stajaliste.
amrica

#332 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

svakoga ko je bez ijednog dokaza ko je kriv za pozar u džamiji ovdje trubio da su to srbi, pozivao na linc, na paljenej crkava, na osvetu "oko za oko"....
amrica

#333 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

frakson wrote:
brinetta wrote:
frakson wrote:Ubi ovo izgorila - zapalili je - realnost BiH, za mene bez komentara, ali ovdje je ogroman primitivzam ... na vratima recesija, ovoliko postava kad propadne jedna firma nisam vidio.
O kom primitivizmu govoris. O tome sto se polemise skrnavljenje vjerskih objekata! halo!
O recesiji.....
Svaki sakralni ili vjerski objekat se moze sagraditi AKO IMA LJUDI,GRADANA KOJI RADE, ako smo u cjelini kokuzi, i nema sredstava (mozda efen. Ceric licno ima - neznam) nemoze uzet fasada pa stavit usta i zvakat niti se sta moze napravit.(neznam neki drugi nacin osim donacija)
Nije valjda da niko ne konta kontekst ili se polemise prema potrebi u datom momentu.

Svako ima pravo na svoje misljene, pa i glupani ! To je demokracija ako se nevaram ili neko ima druo stajaliste.
ef Ceric skuplja pare (vise od 10 milion KM samo za zemljiste) za monumentalni komplex u Ljubljani, nema on vremena za ovu bosansku sirotinju
Kralj Tvrtko XXVIII

#334 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

mostarac wrote:za ove sto me potkacise :D

Gospodo draga u tom selu i jeste 30 povratnika jer se nema od cega zivjeti, a niko nece da se vrati u glad i bijedu i neimastinu i uz to sve da strepi hoce li mu neki pijani cetnik doci uvece pred kucu i baciti bombu.
Rekao sam fabrika al moze i poticaj za poljoprivredu al cilj je jasan, a isto tako neko rece nije dovoljno napraviti fabriku nego ona treba biti i profitabilna. Pa koja budala ce praviti nesto sto nece ici na trzistu, a na kraju krajeva eto nek prave papirne kese pa nek u znak solidarnosti cijela muslimanska patriotski orjentisana federacija uzima papirne kese samo iz te fabrike kako bi pomogla povratak i rjesili smo problem.
Sve dok ne shvatite da dzamija za povratak nije neophodna al fabrika ili eto poticaj poljoprivredi jeste nece tamo biti nikoga osim skupine staraca, jer dzamija djecu nahranit nece, al fabrika hoce, al fabrika ce napravit i dzamiju.
Tragicno je ovo sto se desilo danas i pokazuje da nismo daleko odmakli od 1995. godine al hljeb ce vratiti ljude i samo hljeb, a ne dzamija. Dzamija treba, al postoje i veci prioriteti.
Mah slazemo se u mnogo cemu ali ne u tome da dzamija nije bitna za povratak. Mislim upravo suprotno da je dzamija jedan od razloga da se ljudi osjecaju sigurnije u takvoj sredini iz koje su nekad bili protjerani. Sama pomisao da imaju dzamiju ih bodri i daje im ako nista neku vrstu sigurnosti da eto ko muslimani mogu da budu tu. Upravo zato i spaljivanje dzamije ima jasnu poruku da muslimani nisu dobrodosli. Onda fabrike i poljoprivreda nemaju nikakve koristi.
frakson

#335 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by frakson »

amrica wrote:svakoga ko je bez ijednog dokaza ko je kriv za pozar u džamiji ovdje trubio da su to srbi, pozivao na linc, na paljenej crkava, na osvetu "oko za oko"....
Ovo bi trebalo da je demokratsko drustvo ili .... pozivanje na ovako nesto je nedopustivo, postoje instrumenti kao policija, sud, zatvor.
Pravna drzava i dolazenje na taj nivo da to radi pravna drzava je dalek put.
brinetta

#336 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

amrica wrote:svakoga ko je bez ijednog dokaza ko je kriv za pozar u džamiji ovdje trubio da su to srbi, pozivao na linc, na paljenej crkava, na osvetu "oko za oko"....
Zar ima i takvih koji pozivaju na paljenje crkava!!!!! Grozno!
A sto se dokaza tice mislim da se ponavljam ali evo opet cu napisati, jasno je k'o dan ko je zapalio crkvu? Ili je mozda moj rahmetli dedo ustao pa to uradio kako bi se Srbima prisio jos jedan zlocin?
amrica

#337 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

I jos samo da dodam, bez obzira koji bio rezultat istrage uzroka požara, izjavljujem da cu dati donaciju za obnovu džamije.
frakson

#338 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by frakson »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
mostarac wrote:za ove sto me potkacise :D

Gospodo draga u tom selu i jeste 30 povratnika jer se nema od cega zivjeti, a niko nece da se vrati u glad i bijedu i neimastinu i uz to sve da strepi hoce li mu neki pijani cetnik doci uvece pred kucu i baciti bombu.
Rekao sam fabrika al moze i poticaj za poljoprivredu al cilj je jasan, a isto tako neko rece nije dovoljno napraviti fabriku nego ona treba biti i profitabilna. Pa koja budala ce praviti nesto sto nece ici na trzistu, a na kraju krajeva eto nek prave papirne kese pa nek u znak solidarnosti cijela muslimanska patriotski orjentisana federacija uzima papirne kese samo iz te fabrike kako bi pomogla povratak i rjesili smo problem.
Sve dok ne shvatite da dzamija za povratak nije neophodna al fabrika ili eto poticaj poljoprivredi jeste nece tamo biti nikoga osim skupine staraca, jer dzamija djecu nahranit nece, al fabrika hoce, al fabrika ce napravit i dzamiju.
Tragicno je ovo sto se desilo danas i pokazuje da nismo daleko odmakli od 1995. godine al hljeb ce vratiti ljude i samo hljeb, a ne dzamija. Dzamija treba, al postoje i veci prioriteti.
Mah slazemo se u mnogo cemu ali ne u tome da dzamija nije bitna za povratak. Mislim upravo suprotno da je dzamija jedan od razloga da se ljudi osjecaju sigurnije u takvoj sredini iz koje su nekad bili protjerani. Sama pomisao da imaju dzamiju ih bodri i daje im ako nista neku vrstu sigurnosti da eto ko muslimani mogu da budu tu. Upravo zato i spaljivanje dzamije ima jasnu poruku da muslimani nisu dobrodosli. Onda fabrike i poljoprivreda nemaju nikakve koristi.
Upravo suprono od navedenog, kada se zabavimo koliko ce momjesecno zaradivat oda nikome nece biti problem neki vjerski objekat, ali kada neko za sicu moze svasta da naruci onda je to tragedija drustva kao takvog.

I dobro neko rece " ... nema Ceric vremena za ovu sirotinju ... " pa sta onda boziji izaslanik, biznismen :-)
brinetta

#339 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

frakson wrote:
brinetta wrote:
O recesiji.....

Naravno da svako od nas ima pravo na svoje misljenje, postujem. I to i je demokratija. U ovom slucaju ne govorimo o donacijama, recesiji, vec o teroristickom napadu koji se desio uoci Kurban Bajrama.
Ne znam ko je sagradio dzamiju pa ne bih o tome polemisala......
amrica

#340 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

brinetta wrote:
A sto se dokaza tice mislim da se ponavljam ali evo opet cu napisati, jasno je k'o dan ko je zapalio crkvu? Ili je mozda moj rahmetli dedo ustao pa to uradio kako bi se Srbima prisio jos jedan zlocin?
da li si ti gledala tv? izgorene dvije grijalice, mogucnost da su one krive za požar? Ne kažem da jesu, kao sto ne kažem ni da nisu, isto kao sto ne znam da li je kriminalni teroristicki akt, jer to jos niko ne zna 100%, ja cijelo vrijeme ovdje govorim da treba sacekati sta ce strucnjaci reci.

A svo me napadaju, cak sam proglasena i Biljanom i trebala sam odgovarati za sve srpske zločine....
Fair Life

#341 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Fair Life »

Sta je sa video nadzorom ??
brinetta

#342 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

amrica wrote:I jos samo da dodam, bez obzira koji bio rezultat istrage uzroka požara, izjavljujem da cu dati donaciju za obnovu džamije.

Mislim da cu uciniti sve da ova vijest ode u eter, potrudicu se ......................
amrica

#343 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

ne moras, ja sta dam dacu od sebe i za sebe, a ne za javnost :D :D :D :D
pure_love

#344 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by pure_love »

ajmo svi ..spavanje :D
Brisbane

#345 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Brisbane »

Ja sam siguran da se obrnuto desilo da bi Srbi proglasili nezavisnost i sto oni kazu: "digla bi se kuka i motika".
madner

#346 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by madner »

Sve dok policija bude policija RS-a, tu sigurnosti i povratka nema. Covjek moze zivjet od malo, ali ko ce dovest djete tu?
Pricamo o Gacku isto da je u Pakistanu, a to je nasa jebena drzava.

Ali nek je Lajcak potrco da izjavi da je bila nesreca, jerbo bi bilo malo nezgodno da odbrani tekovine srpske borbe za etnicko cist prostor inace. Valja objasnit da su to gradjanski orijentisani vrsioci genocida, da je Silajdzic kocnica za krajnje rjesenje.

I ponavaljam, danas i bas tu, to je za mene podmetnut pozar dok se drugacije ne dokaze.
Ne iskljucujem i da su podmetnute grijalice.
frakson

#347 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by frakson »

amrica wrote:
ef Ceric skuplja pare (vise od 10 milion KM samo za zemljiste) za monumentalni komplex u Ljubljani, nema on vremena za ovu bosansku sirotinju
Je izabro drzavu

Mala Republika Slovenija
Moto: Mali, ali veliki
Himna: Sitan, ali dinamitan.
Glavni grad Ljubljana
Službeni jezik Slovenski jezik
Vlada Mala vlada od 9 članova:
1 predsjednik države
1 premijer
7 ministara
Predsjednik Danilo Gürk
Premijer Janez Janša Mali
Vojska Muškarci iz 1. naselja (11 muškaraca)
Oprema: 2 čamca
Površina 5 m²
Stanovništvo 100 (prema zadnjem popisu iz 2008.)
Religija Katolici
Glazba Grozna
BaileyS

#348 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by BaileyS »

@topla voda i @brinneta u pravu ste kad kazete da su sigurnost i pravna drzava osnova za normalan zivot a male su sanse da se to ostvari u manjem entitetu. Mislim da poslije ovakvih stvari mora svima biti jasno da treba ici ka ukidanju entiteta a ne stvaranju jos jednog. Koliko god je lose stanje za Bosnjake u Stocu ili za Hrvate u Kaknju, opet se osjecaju puno sigurnije jer postoje nekakve institucije koje su zajednicke. Povratnicima u manji entitet puno je gore, tamo je sve jednonacionalno, kako na lokalnom tako i na entitetskom nivou.

Ovo o cemu govori @mostarac takodje ima mjesta

Ja sam nedavno pravio paralelu Istocno Sarajevo - Istocni Mostar, ko je kriv sto je npr stadion Slavije u Lukavici Nou Camp u poredjenju sa stadionom Veleza u Vrapcicima? Nasi politicari i mi kao zajednica mislimo da je povratak i OPSTANAK nesto sto ce se samo od sebe rijesiti.

Znam da je malo off topic, na koliko je osudjen onaj sto je pucao zoljom na dzamiju u juznom Mostaru? Bilo je to prosle godine u vrijeme ramazana, cini mi se.

+

nadjose li ikad ko je bacio eksplozivnu napravu na ljude na autobuskom stajalistu na Dobrinji u periodu nakon ubistva pokojnog Denisa? Tada mene napadose da dizem tenzije, kao nasi politicari su narucili bombu da skrenu paznju i smire proteste :-) stvarno, kakve smo mi budale dobro ikako zivimo. Valjda kontamo ako zazmirimo i ignorisemo probleme, oni nam se nece ponavljati. Tako smo uvijek funkcionisali, bilo da se radi o 1918, 39', 41', 45', 91', ili 2008, mi se ne mijenjamo.
brinetta

#349 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by brinetta »

amrica wrote:
brinetta wrote:
da li si ti gledala tv? izgorene dvije grijalice, mogucnost da su one krive za požar? Ne kažem da jesu, kao sto ne kažem ni da nisu, isto kao sto ne znam da li je kriminalni teroristicki akt, jer to jos niko ne zna 100%, ja cijelo vrijeme ovdje govorim da treba sacekati sta ce strucnjaci reci.

A svo me napadaju, cak sam proglasena i Biljanom i trebala sam odgovarati za sve srpske zločine....
Amrice
gledala sam tv medjutim meni u ovom slucaju ne treba istraga. Jasno mi je sve. Za mene je ovo cisti terorizam, uostalom vrijeme ce pokazati. Ovo im nije prvi a nazalost ni posljednji put.
Ako si pazljivo citala moje postove mogla si vidjeti da sam uzasno pogodjena i razocarana jer ja shvatam da ovim cinom i svim sto se u toj nasoj jadnoj BiH desava nama nema suzivota.
Sve do danas sam mislila da nije tako, da mozemo zajedno, da trebamo zajedno, da su ljudi svjesni svoje nesvijesti,... od toga nista.
Jel ti mozes shvatiti da i dan danas u RS-u vlada misljenje da je cijeli svijet protiv Srba i da oni nista nisu krivi.
To je nasa realnost, nazalost.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#350 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Latina »

Cula si za Pavlovljev uslovni refleks ?

Na slican nacin funkcionisu fobije kod ljudi. Npr, ako se kojim slucajem u naredne dvije godine srusi neki oblakoder u NY, sta ce pomisliti vecina gradjana tog grada ? Da je statisticki gledano sasvim prirodno da armatura popusti svakih nekoliko godina ? Ili mozda da je to njihova huda sudba ?

Spare me @amrice. Please. :zzzz:
Locked