USA viza i novija iskustva
-
vukovicmaki
#326 Re: USA viza i novija iskustva
dobio sam useljenicku vizu i uz to koverat koji treba da dam nekome kada sletim u USA... da li neko zna kome to treba da dam taj koverat?? cariniku ili....?!
-
melb26sa
#327 Re: USA viza i novija iskustva
Kovertu dajes prilikom ulaska u USA - koji ti je prvi aerodrom ako imas konekciju za dalje. Na prvom salteru (ti si new immigrant pa bi trebao u red za USC i permanent resident) sve pokazes prvom CBP oficiru koji ce onda pozvati nekoga da te odvede u sekundarnu inspekciju gdje ce uzeti tvoj papire i ubaciti info u kompjuter. Vazno za tebe je da 1. ako imas nase tipicno bosansko prezime pratis da ga ubace kako treba u sistem i 2. potvrdis da su "update SAVE system"vukovicmaki wrote:dobio sam useljenicku vizu i uz to koverat koji treba da dam nekome kada sletim u USA... da li neko zna kome to treba da dam taj koverat?? cariniku ili....?!
Nakon toga dobijas pecat pored imigrantske vize sa datumom ulaska - to pretvara vizu u privremenu zelenu kartu na godinu dana ili dok ti prava ne stigne na adresu koju si dao na papirima.
Ides po svoj prtljag i dalje bilo na let ili van aerodroma ako je krajnja destinacija.
-
ademo
#328 Re: USA viza i novija iskustva
POZDRAV DAL KO ZNA DALI SAD TREBA GARANTNO PISMO ZA AMERIKU

-
jefferson
#329 Re: USA viza i novija iskustva
TREBA!ademo wrote:POZDRAV DAL KO ZNA DALI SAD TREBA GARANTNO PISMO ZA AMERIKU![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
ademo
#330 Re: USA viza i novija iskustva
nisam siguran kod mene komsinica isla u ameriku kad je kreno on line zahtjev za vizu sto se ispunjaje na internetu i nisu joj trazuli garantno...pa sad neznam imal ko broj kakav od ambasade da se informisem da pitam..trebal ili nejefferson wrote:TREBA!ademo wrote:POZDRAV DAL KO ZNA DALI SAD TREBA GARANTNO PISMO ZA AMERIKU![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
melb26sa
#331 Re: USA viza i novija iskustva
Nekad traze, nekad ne, zavisno kako te procjene:ademo wrote:nisam siguran kod mene komsinica isla u ameriku kad je kreno on line zahtjev za vizu sto se ispunjaje na internetu i nisu joj trazuli garantno...pa sad neznam imal ko broj kakav od ambasade da se informisem da pitam..trebal ili nejefferson wrote:TREBA!ademo wrote:POZDRAV DAL KO ZNA DALI SAD TREBA GARANTNO PISMO ZA AMERIKU![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
http://sarajevo.usembassy.gov/non-immigrant_visas.html
Step 5: Gather Supporting Documents
Supporting documents to prove that you have compelling family, economic and social ties to Bosnia and Herzegovina -- ties which would compel you to return to Bosnia and Herzegovina upon completion of your temporary visit.
All nonimmigrant visa applicants must submit the following documents in order to formally apply for a visa:
Passport valid for at least six months beyond the planned visit to the United States and must have at least one blank visa page.
DS-160 Confirmation Page (the klix form DS-160 must be submitted on-line).
One photograph submitted according to the Photo Requirements.
Proof of payment for the non-refundable application fee.
For applicants under the age of 14, original birth certificate issued within the last six months.
Note: Minor children travelling accompanied by only one parent or other adults have to provide a written “parental consent”, signed by the non-travelling parent(s), and officially notarized.
General Information
Presumption of Immigrant Intent. According to U.S. Law, applicants for most classes of non-immigrant visas are considered to be intending immigrants until the applicant can convince the consular officer that they have compelling family, economic and social ties to Bosnia and Herzegovina – ties which would compel them to return to Bosnia and Herzegovina upon completion of their temporary visit to the United States.
Representatives from the State-Level Government and International Organizations on Official Travel. If you are traveling on behalf of the State-level government of Bosnia and Herzegovina or an International Organization recognized by the U.S. (UN, World Bank, etc.), your visa will be processed through normal diplomatic procedures, and you do not have to pay the visa application fee or appear for a visa interview.
The Visa Information Service Call Center can answer most questions regarding your visa class, required documents, required fees, and preparation for the interview. Procedures for contacting the Call Center are above.
Information on the Web. Due to the volume of requests for information, it is not possible to respond to individual email inquiries other than congressional correspondence.
For general information on U.S. visa policy and procedures, including information on student and work visas, please visit www.unitedstatesvisas.gov/index.html.
For the State Department’s travel and visa information page, please visit www.travel.state.gov.
For information on temporary visitors and different visa classes, please visit http://travel.state.gov/visa/temp/temp_1305.html.
For visa forms, please visit http://travel.state.gov/visa/frvi/forms/forms_1342.html.
FAQs: Also, please see our Frequently Asked Questions.
-
gradina10
#332 Re: USA viza i novija iskustva
pozdrav svima...imam jedno pitanje pa ako moze melb26sa ili neko drugi strucan da mi odgovori...Naime imam nejasnoce povodom moje useljenicke vize za USA.Predala sam za vizu na osnovu muza za spajanje porodice,zahtjev sam podnijela u januaru ove godine i moji papiri su obradjeni od strane NVC i USCIS...medjutim prije 10 dana mom muzu je stigao mail od strane USCIS u kom navode da su moji papiri zavrseni sto se tice njih ali nisu u mogucnosti da mi izdaju vizu jer ima ljudi koji cekaju jos od 2007 godine i moram da cekam da ja dodjem na red,sto bi znacilo da bi mogla dobiti vizu tek za 4 godine otprilike.Moj muz ih je nazvao i pitao dali postoji mogucnost da se taj proces ubrza,medjutim oni su mu objasnili da moram da cekam,da jedino mogu brze dobiti tu vizu kada muz polozi americko drzavljanstvo,posto ga jos uvijek nema...a on tek krajem 2012 godine ima pravo da polaze drzavljanstvo.Meni nije jasno sada kako je moguce da moram da cekam toliko dugo iako on tamo ima green card,zivi tamo vec vise od 10 godina,a sam procitala sve postove na ovom forumu i kako sam mogla da zakljucim svi su dobili vizu i otisli tamo vec za 8-10 mjeseci otprilike.U oktobru prosle godine sam aplicirala za studentsku vizu i nije mi odobrena jer kako kazu muz mi je tamo i nemogu da mi odobre tu vrstu vize.Tada u daljem razgovoru sa konzulom,ta gospodja mi je rekla da predam za useljenicku vizu i da ce taj proces biti gotov za nadalje 5 mjeseci i da cu za najdalje to vrijeme dobiti useljenicku vizu da mogu otici tamo da zivim sa muzem.Dali moze neko da mi da neki savjet ili objasnjenje u vezi ovog mog slucaja...jer mi je stvarno nejasno da moram da cekam toliko dok moj muz ne dobije njihovo drzavljanstvo...ili neki broj telefona kod nas u americkoj ambasadi u Sarajevu na koji mogu da nazovem da se informisem...Uostalom dali postoji mogucnost da mogu da predam za turisticku vizu dok sam u tom procesu bar da odem nakratko tamo kod muza u posjetu makar par dana...molim vas za bilo koju informaciju jer sam skroz neinformisana pa ako moze neko da mi pomogne nekim savjetom...hvala ...
-
melb26sa
#333 Re: USA viza i novija iskustva
Sama sebi odgovorila na pitanje - za LPR (imaoce zelene karte) koji podnesu peticiju za supruznika postoji vrijeme cekanja dok se ne dodje do broja imigracione vize. Evo link za visa bulletin pa prati svaki mjesec http://www.travel.state.gov/visa/bullet ... _5489.htmlgradina10 wrote:pozdrav svima...imam jedno pitanje pa ako moze melb26sa ili neko drugi strucan da mi odgovori...Naime imam nejasnoce povodom moje useljenicke vize za USA.Predala sam za vizu na osnovu muza za spajanje porodice,zahtjev sam podnijela u januaru ove godine i moji papiri su obradjeni od strane NVC i USCIS...medjutim prije 10 dana mom muzu je stigao mail od strane USCIS u kom navode da su moji papiri zavrseni sto se tice njih ali nisu u mogucnosti da mi izdaju vizu jer ima ljudi koji cekaju jos od 2007 godine i moram da cekam da ja dodjem na red,sto bi znacilo da bi mogla dobiti vizu tek za 4 godine otprilike.Moj muz ih je nazvao i pitao dali postoji mogucnost da se taj proces ubrza,medjutim oni su mu objasnili da moram da cekam,da jedino mogu brze dobiti tu vizu kada muz polozi americko drzavljanstvo,posto ga jos uvijek nema...a on tek krajem 2012 godine ima pravo da polaze drzavljanstvo.Meni nije jasno sada kako je moguce da moram da cekam toliko dugo iako on tamo ima green card,zivi tamo vec vise od 10 godina,a sam procitala sve postove na ovom forumu i kako sam mogla da zakljucim svi su dobili vizu i otisli tamo vec za 8-10 mjeseci otprilike.U oktobru prosle godine sam aplicirala za studentsku vizu i nije mi odobrena jer kako kazu muz mi je tamo i nemogu da mi odobre tu vrstu vize.Tada u daljem razgovoru sa konzulom,ta gospodja mi je rekla da predam za useljenicku vizu i da ce taj proces biti gotov za nadalje 5 mjeseci i da cu za najdalje to vrijeme dobiti useljenicku vizu da mogu otici tamo da zivim sa muzem.Dali moze neko da mi da neki savjet ili objasnjenje u vezi ovog mog slucaja...jer mi je stvarno nejasno da moram da cekam toliko dok moj muz ne dobije njihovo drzavljanstvo...ili neki broj telefona kod nas u americkoj ambasadi u Sarajevu na koji mogu da nazovem da se informisem...Uostalom dali postoji mogucnost da mogu da predam za turisticku vizu dok sam u tom procesu bar da odem nakratko tamo kod muza u posjetu makar par dana...molim vas za bilo koju informaciju jer sam skroz neinformisana pa ako moze neko da mi pomogne nekim savjetom...hvala ...
Cak ima i opis zasto se ceka.
Ti bi spadala u kategoriju F2A koja trenutno daje vize za one koji su predali peticiju 22MAR08 ili ranije tako da je vrlo moguce da ces cekati na svoj broj za vizu.
LPR nije isto sto i USC - za USC peticije za supruznike, roditelje i maloljetnu djecu nema cekanja za vize dok LPR mogu samo predati za supruznike i maloljetnu djecu ili punoljetnu ali neudatu/neozenjenu djecu i tu je red za vize.
Iz ostalog sto si napisala se cini da muz ili nije proveo dovoljno vremena u USA da preda za naturalizaciju ili je ostao predugo van zemlje (godina dana) i sat se restartovao pa mora ispocetka cekati da nakupi 5 godina manje 90 dana da preda za drzavljanstvo.
Muz cim dobije drzavljanstvo moze nazvati NVC i "upgrade" peticiju - poslace im kopiju certifikata naturalizacije i proces u NVC se moze zavrsiti za mjesec dana.
A da, USCIS i NVC nije isto - dok se peticija moze odobriti u USCISu za do 6 mjeseci, NVC (Dept of State) je taj koji dodjeljuje brojeve vize - ako ih nema - nastaje cekanje - peticija ide u skladiste dok priority date (Datum kad je peticija poslana i I-797c tj Notice of Action primljen) ne postane "current".
-
gradina10
#334 Re: USA viza i novija iskustva
ma meni samo nije jasno zasto moram toliko da cekam dok muz ne dobije drzavljanstvo,to me zbunilo,znam da se dugo ceka kada se ide preko rodbinskih veza ali mi nejasno da supruznici moraju isto tako da cekaju ukoliko ono drugo nema drzavljanstvo tamo...Hvala na odgovoru pozzzzzz 
-
melb26sa
#335 Re: USA viza i novija iskustva
Zato sto nije isto drzavljanin USA i neko sa zelenom kartom. Za supruznike, roditelje i djecu (ispod 21) drzavljana, imigraciona viza je odmah dostupna (tj cim peticija dodje u NVC nakon odobrenja USCISa). Za LPR tj imaoce zelenih karti - NIJE. Tako je po zakonu - da si procitala link za visa bulletin sve je objasnjeno.gradina10 wrote:ma meni samo nije jasno zasto moram toliko da cekam dok muz ne dobije drzavljanstvo,to me zbunilo,znam da se dugo ceka kada se ide preko rodbinskih veza ali mi nejasno da supruznici moraju isto tako da cekaju ukoliko ono drugo nema drzavljanstvo tamo...Hvala na odgovoru pozzzzzz
Strpi se i cekaj, brzeg puta nema dok muz ne postane drzavljanin.
-
dejan12345
#336 Re: USA viza i novija iskustva
Stariji sin mi je punoljetan a mladji maloljetan, zajedno idu na razgovor. Da li za maloljetno lice trebaju doci oba roditelja ili moze samo jedan?
-
melb26sa
#337 Re: USA viza i novija iskustva
Koja vrsta vize? Obicno moze samo jedan.dejan12345 wrote:Stariji sin mi je punoljetan a mladji maloljetan, zajedno idu na razgovor. Da li za maloljetno lice trebaju doci oba roditelja ili moze samo jedan?
-
dejan12345
#338 Re: USA viza i novija iskustva
Turisticka viza
-
melb26sa
#339 Re: USA viza i novija iskustva
Moja sestra (punoljetna) je isla zajedno sa mladjom sestrom (tada 10 godina) po vizu - niko od roditelja nije bio potreban - samo jos da provjerim je li imala neko odobrenje za staratelja ili sta slicno.dejan12345 wrote:Turisticka viza
-
miki27A
#340 Re: USA viza i novija iskustva
Kad sam vodila tada jos 10-godisnjakinju sa sobom (mladja sestra) imala sam od oba roditelja punomoc koju su izvadili u opstini. Sad je drugacije to bilo sto sam ja nju zaista i vodila sa sobom na 2 mjeseca u Ameriku. (Tu istu punomoc sam imala sa sobom tokom boravka).
Mozda da jedan roditelj podje sa punomoci od drugog roditelja? Da li maloljetnik putuje s tobom a roditelji ostaju?
Nisi dao previse informacija pa sad nagadjam.
Mozda da jedan roditelj podje sa punomoci od drugog roditelja? Da li maloljetnik putuje s tobom a roditelji ostaju?
Nisi dao previse informacija pa sad nagadjam.
melb26sa wrote:Moja sestra (punoljetna) je isla zajedno sa mladjom sestrom (tada 10 godina) po vizu - niko od roditelja nije bio potreban - samo jos da provjerim je li imala neko odobrenje za staratelja ili sta slicno.dejan12345 wrote:Turisticka viza
-
ademo
#341 Re: USA viza i novija iskustva
JA NIKAKO NEMOGU DA PROVJERIM ZA DV VIZU...DALI SAM DOBIO ILI NE NEZNAM STA JE TO...MOZEL MI NEKO POMOC

-
melb26sa
#342 Re: USA viza i novija iskustva
ademo wrote:JA NIKAKO NEMOGU DA PROVJERIM ZA DV VIZU...DALI SAM DOBIO ILI NE NEZNAM STA JE TO...MOZEL MI NEKO POMOC![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kad odes na http://www.dvlottery.state.gov/ESC/ pritisni F5 da clear cache i cookies, onda ubacuj svoj confirmation number, prezime i datum rodjenja.
-
ademo
#343 Re: USA viza i novija iskustva
HVALA MELBA UVJEK POMOGNESmelb26sa wrote:ademo wrote:JA NIKAKO NEMOGU DA PROVJERIM ZA DV VIZU...DALI SAM DOBIO ILI NE NEZNAM STA JE TO...MOZEL MI NEKO POMOC![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kad odes na http://www.dvlottery.state.gov/ESC/ pritisni F5 da clear cache i cookies, onda ubacuj svoj confirmation number, prezime i datum rodjenja.
-
ademo
#344 Re: USA viza i novija iskustva
ademo wrote:HVALA MELBA UVJEK POMOGNESmelb26sa wrote:ademo wrote:JA NIKAKO NEMOGU DA PROVJERIM ZA DV VIZU...DALI SAM DOBIO ILI NE NEZNAM STA JE TO...MOZEL MI NEKO POMOC![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jel ko dobio na DV lutriji ja nisam ni ovaj put
- baby_angel
#345 Re: USA viza i novija iskustva
Pozdrav. Zamolila bih za pomoc ako moze. Zanima me na koji nacin se moze dobiti biznis viza za USA? Hvala unaprijed.
-
kuma
#346 Re: USA viza i novija iskustva
Kako mislis biznis - da radis tamo ili da ides u poslovnu posjetu?
Ako zelis da radis tmo onda ti teba H1 viza tj. treba ti neka firma koja bi aplicirala za tebe i dokazala da od svih ljudi Ti si bas TA koja ima treba, ta firma treba da pokrije troskove tog procesa i na kraju sa tim svim ti ides u US ambasadu po svoju vizu... ukratko je to to ..
Ako zelis poslovnu posjetu onda moze obicna turistica - business visit viza B1/B2...
Za nju ti trebaju dokazi jakih veza sa maticnom drzavnom, adresa gdje ides i relevantni dokumenti o kojima ces detaljnije informacije dobiti kad upis PIN i nazoves US ambasadu da zakazes termin kada ces predati aplikaciju za vizu...
Sretno!
Ako zelis da radis tmo onda ti teba H1 viza tj. treba ti neka firma koja bi aplicirala za tebe i dokazala da od svih ljudi Ti si bas TA koja ima treba, ta firma treba da pokrije troskove tog procesa i na kraju sa tim svim ti ides u US ambasadu po svoju vizu... ukratko je to to ..
Ako zelis poslovnu posjetu onda moze obicna turistica - business visit viza B1/B2...
Za nju ti trebaju dokazi jakih veza sa maticnom drzavnom, adresa gdje ides i relevantni dokumenti o kojima ces detaljnije informacije dobiti kad upis PIN i nazoves US ambasadu da zakazes termin kada ces predati aplikaciju za vizu...
Sretno!
- baby_angel
#347 Re: USA viza i novija iskustva
Da, to je ta H1 viza. Interesuje me kompletan proces u detalje, ako nije problem. Odnosno: Koliko dugo proces traje? Kolika je vjerovatnoca da se dobije ta viza? Mora li firma da aplicira? Mogu li ja da apliciram na neko radno mjesto, hipoteticki dobijem posao, platim troskove vize samostalno? Sta znaci da moraju dokazati da sam bas ja ta koja njima treba? Nisam Ajnstajn, zavrsila sam ekonomiju, vjerujem da tog kadra ima dosta u USA pa me zanima isplati li se uopste ista zapocinjati i ganjati. Trenutno sam u USA na turistickoj, i dobila sam ponudu za posao, pa me zanima kako to sve ide. Hvala puno

-
ademo
#348 Re: USA viza i novija iskustva
ZNAL KO STA JE OVO :
PAPERWORK REDUCTION ACT: Public reporting burden for this collection of information is estimated to average 30 minutes per response, including time required for searching existing data sources, gathering the necessary documentation, providing the information and/or documents required, and reviewing the final collection. You do not have to supply this information unless this collection displays a currently valid OMB control number. If you have comments on the accuracy of this burden estimate and/or recommendations for reducing it, please send them to: A/GIS/DIR, Room 2400 SA-22, U.S. Department of State, Washington, DC 20522-2202.
CONFIDENTIALITY STATEMENT: AUTHORITIES: The information asked for on this form is requested pursuant to Section 222 of the Immigration and Nationality Act. Section 222(f) provides that the records of the Department of State and of diplomatic and consular offices of the United States pertaining to the issuance and refusal of visas or permits to enter the United States shall be considered confidential and shall be used only for the formulation, amendment, administration, or enforcement of the immigration, nationality, and other laws of the United States. Certified copies of such records may be made available to a court provided the court certifies that the information contained in such records is needed in a case pending before the court. PURPOSE: The U.S. Department of State uses the facts you provide on this form primarily to determine your classification and eligibility for a U.S. immigrant visa. Individuals who fail to submit this form or who do not provide all the requested information may be denied a U.S. immigrant visa. Although furnishing this information is voluntary, failure to provide this information may delay or prevent the processing of your case. ROUTINE USES: If you are issued an immigrant visa and are subsequently admitted to the United States as an immigrant, the Department of Homeland Security will use the information on this form to issue you a Permanent Resident Card, and, if you so indicate, the Social Security Administration will use the information to issue a social security number. The information provided may also be released to federal agencies for law enforcement, counterterrorism and homeland security purposes; to Congress and courts within their sphere of jurisdiction; and to other federal agencies who may need the information to administer or enforce U.S. laws.
PAPERWORK REDUCTION ACT: Public reporting burden for this collection of information is estimated to average 30 minutes per response, including time required for searching existing data sources, gathering the necessary documentation, providing the information and/or documents required, and reviewing the final collection. You do not have to supply this information unless this collection displays a currently valid OMB control number. If you have comments on the accuracy of this burden estimate and/or recommendations for reducing it, please send them to: A/GIS/DIR, Room 2400 SA-22, U.S. Department of State, Washington, DC 20522-2202.
CONFIDENTIALITY STATEMENT: AUTHORITIES: The information asked for on this form is requested pursuant to Section 222 of the Immigration and Nationality Act. Section 222(f) provides that the records of the Department of State and of diplomatic and consular offices of the United States pertaining to the issuance and refusal of visas or permits to enter the United States shall be considered confidential and shall be used only for the formulation, amendment, administration, or enforcement of the immigration, nationality, and other laws of the United States. Certified copies of such records may be made available to a court provided the court certifies that the information contained in such records is needed in a case pending before the court. PURPOSE: The U.S. Department of State uses the facts you provide on this form primarily to determine your classification and eligibility for a U.S. immigrant visa. Individuals who fail to submit this form or who do not provide all the requested information may be denied a U.S. immigrant visa. Although furnishing this information is voluntary, failure to provide this information may delay or prevent the processing of your case. ROUTINE USES: If you are issued an immigrant visa and are subsequently admitted to the United States as an immigrant, the Department of Homeland Security will use the information on this form to issue you a Permanent Resident Card, and, if you so indicate, the Social Security Administration will use the information to issue a social security number. The information provided may also be released to federal agencies for law enforcement, counterterrorism and homeland security purposes; to Congress and courts within their sphere of jurisdiction; and to other federal agencies who may need the information to administer or enforce U.S. laws.
-
miki27A
#349 Re: USA viza i novija iskustva
Ovo si nasao na Entrant Status Check Web Site?ademo wrote:ZNAL KO STA JE OVO :
CONFIDENTIALITY STATEMENT: AUTHORITIES: The information asked for on this form is requested pursuant to Section 222 of the Immigration and Nationality Act. ...enforce U.S. laws.
U prevodu pise koliko vremena ce neko zaposlen u State Dept potrositi vremena na obradu i evaluaciju informacija koje si dostavio, a drugi dio je za potencijalne imigrante (oni koji predaju za imigraciju), o privatnosti, za sta ce koristiti te informacije i tako to.
-
ademo
#350 Re: USA viza i novija iskustva
Vidim pise neka adresa...dase moze nesto poslat na tu adresu ali sta...primjedbe...nesto novo za imigraciju...il ne...to sam dobio kad sam provjerijo svoj statusmiki27A wrote:Ovo si nasao na Entrant Status Check Web Site?ademo wrote:ZNAL KO STA JE OVO :
CONFIDENTIALITY STATEMENT: AUTHORITIES: The information asked for on this form is requested pursuant to Section 222 of the Immigration and Nationality Act. ...enforce U.S. laws.
U prevodu pise koliko vremena ce neko zaposlen u State Dept potrositi vremena na obradu i evaluaciju informacija koje si dostavio, a drugi dio je za potencijalne imigrante (oni koji predaju za imigraciju), o privatnosti, za sta ce koristiti te informacije i tako to.