Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ahmmed wrote:
Ma, islam je ljevica,ona fina,umjerena
Nije bilo boljeg sindikaliste od Poslanika s.a.w.s., nije bilo većeg socijaldemokrate od njega, koji je svojim primjerom svake sekunde pokazivao kako treba živjeti i djelovati za druge. Pogledajte samo njegovu materijalnu ostavštinu,njegovu ličnu imovinu koja je ostala iza njega, s jedne, te njegovo duhovno nasljedstvo s druge strane.
pogledajte Medinsku Povelju, taj Ustav jednakosti, bratstva, solidarnosti....Pogledajte taj plemeniti duh socijalne senzibilnosti, princip zekata,način biranja njegovih nasljednika,pogledajte princip Šure, savjetovanja, pogledajte koliko se u islamu insistira na PRAVDI....
dakle, islam i desnica....jok
naumpade mi jedan veliki kontroverzni islamski mislilac koji se bash i ne pominje puno (bar ne u shirim masama) Ali Shariati, koga su zvali i 'Crveni Ali' jer je sebe zvao komunistom svima je to chudno ono islamiski mislilac a komunista
mene je odushevila njegova knjiga Hadzdz i njegovo vidjenje i sami dozivljaj Hadzdza, pa eto Ahmo preporuchio bi ti, ako vec nisi chitao, da nadjes, kao i bilo shta drugo od njega
theTruePath wrote:Muhammed a.s je govorio da su mu na svijetu najdraze zene i mirisi
zakljucak:da je ziv danas,nosio bi se po najnovijoj modi i bio bi pravi zenskaros?
Kolega,ne vidim kakve veze imaju mirisi i najnovija moda, ali neka ti bude. :)Uzgred, kad si to već pomenuo,Poslanik s.a.w.s. sigurno bi se nosio po najnovijoj modi, a sve u skladu sa Šerijatom
Glede žena, također. Isključivo u skladu sa Šerijatom.
Glede poređenja islama sa različitim ideologijama....Pa, ne vidim glupost u poređenjima islama sa drugim pogledima na život.Šta više, jedino poređenjem, dolazimo do punog razumijevanja našeg ličnog izbora
@Chmoljo, navijam za Sarajevo, a mnogo ljubim nešto što bi se moglo nazvati socijalliberalizam
@black: Ih, Ali Shariati Hvala ti za preporuku, tu njegovu knjigu nisam čitao, a ja tebi preporučujem "O ideologiji islama", pomenutog autora.
procitah ovu knjigu i ostado sokiran ... zanima me imali tko vishe info o ovom autoru i dali je neko procitao ovu knjigu ... pogovoto me zanima dio oko "dervisa" hvala
procitah ovu knjigu i ostado sokiran ... zanima me imali tko vishe info o ovom autoru i dali je neko procitao ovu knjigu ... pogovoto me zanima dio oko "dervisa" hvala
procitah je davno, josh nekad kad je izashla, uglavnom nidje veze knjiga, sa bilo kog aspekta nema nikakve vrijednosti sem kleveta, iskrivljavanja itd. najkrace recheno jedini cilj je sijanje mrznje i razdora medju muslimanima...
procitah je davno, josh nekad kad je izashla, uglavnom nidje veze knjiga, sa bilo kog aspekta nema nikakve vrijednosti sem kleveta, iskrivljavanja itd. najkrace recheno jedini cilj je sijanje mrznje i razdora medju muslimanima...
Halid Tulić?
Upravo, niđe veze. Istina od neistine se razdvaja na malo ozbiljniji način.
black, jesil to u međuvremenu postao i čitač nijjeta?
Halid Tulić?
Upravo, niđe veze. Istina od neistine se razdvaja na malo ozbiljniji način.
black, jesil to u međuvremenu postao i čitač nijjeta?
imas lijep odgovor na tu zbirku potvora i kleveta.Kad bi to nazvala knjigom mislim da bi to bio genocid nad knjizevnocscu.
imas lijep odgovor na tu zbirku potvora i kleveta.Kad bi to nazvala knjigom mislim da bi to bio genocid nad knjizevnocscu.
uh ova jos gora haman ... u medzuvremenu sam skonto da necu da se obazirem na podjele , i na ove knjige u kojima optuzbe pljuste na sve strane , samo posijem sumnju u sebe , pokusacu da se drzim pravog puta i islama i pokusacu da ne budem niti sunni ni siia niti ostalo vec samo musliman . jer kad covjek udje u srz skonta da i jedni i drugi i treci pricaju i promoviraju u sustini iste stvari i svemu ima nesto za probrat sto je dobro ...
Zar nije suština Islama la ilahe illallah.A što ustvari znači: Niko ne zaslužuje da mu se ibadet čini osim Allah.
Dova je ibadet,što znači da ako se dova uputi nekom drugom mimo Allahu,čini se ibadet nekom drugom mimo Allahu što je u suprotnosti sa samim la ilahe illallah.
Pored toga Allah kaže u Kur'anu : ''Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!''(El-Džinn 19)
Ja neznam šije da ne dovi nekog drugog mimo Allaha počevši od samog mojeg komšije koji je čak i na svoja vrata nalijepio natpis ''O Alija pomozi''.
Mutazilah wrote:U sarajevu postoji vise stotina shija, zar ne mislite da bi vam informisanje o istima bilo potpunije ukoliko biste pitali jednog od njih? Pitati pseudo-vehabije o shijama je isto sto i pitati vladiku dabrobosanskog o muslimanima.
Rado, imaš neku ideju kako doći do njih? Osim preko Mulla Sadra!?
Mutazilah wrote:U sarajevu postoji vise stotina shija, zar ne mislite da bi vam informisanje o istima bilo potpunije ukoliko biste pitali jednog od njih? Pitati pseudo-vehabije o shijama je isto sto i pitati vladiku dabrobosanskog o muslimanima.
Imash Iranski kulturni centar, razno raznih web stranica na nashem jeziku, Husejniju(mekteb) na Veleshichima, iranski kulturni centar, itd... Naravno imas i njih normala likova, a imash i njihovih Vehabija.... Zavisi na sta chovjek naleti
Imash Iranski kulturni centar, razno raznih web stranica na nashem jeziku, Husejniju(mekteb) na Veleshichima, iranski kulturni centar, itd... Naravno imas i njih normala likova, a imash i njihovih Vehabija.... Zavisi na sta chovjek naleti
Prije nego što napišem bilo šta mislim da govoriti o šitima, mi koji smo iz Bosne u kojoj 99,99 % muslimana slijedi sunitski islam hanefijskog pravca je krajnje nepotrebno i dovodi do nepotrebnih polemisanja u uslovima kada je zajedništvo neophodno potrebno, a razdvajanje i regionalizmi i podjele nemaju uopšte mjesta u našem riježnju ummeta.
Vrlo malo ljudi i posjeduje znanje o ovoj temi a niko od nas ne može biti krajnje objektivan jer naravno većina na forumu su suniti.
Govoriti o nastanku šita kao o primarno političkom projektu je neozbiljno. Šiti imaju drugačije hadise od sunita i kao izvor hadisa uzimaju pripadnike ehlul-bejta (Poslanikove s.a.w.s. porodice) i veoma ograničen broj Poslanikovih a.s. drugova. Kao pravedne ashabe (drugove) uzimaju ograničen broj prvih sljedbenika islama a najpoznatiji su Mikdad, Selman al-Farisi, Bilal, Ebu Zerr, te Ammar ibn Jasir.
Šiti smatraju da je prvi halifa poslije Poslanika a.s. trebao biti Ali Ibn Ebu Talib i to opravdavaju slijedećim hadisom, odlomkom govora Muhammeda s.a.w.s. na Ghadeer Khum-u (na žalost samo na engleskom):
Of whomsoever I had been Master(Mawla), Ali here is to be his Master. O Allah, be a supporter of whoever supports him (Ali) and an enemy of whoever opposes him.
Then he said,
‘O people, I will go ahead of you and you will arrive at my Pond (in Heaven) which is wider than the distance between Basra and San’a. It has receptacles as numerous as the stars, and two cups of gold and two of silver.
I will ask you about the two weighty things that I have left for you when you come to me to see how you dealt with them. The greater weighty thing is Allah’s book—the Holy Qur’an. One end is in Allah’s hand and the other is in your hands. Keep it and you will not deviate. That other weighty thing is my family (Ahl al-Bayt) and my descendents. The Most Kind the Omniscient had told me that both of them, would not separate until they come to my Pond
Suniti ovaj hadis tumače drukčije od šita koji smatraju da je ovim prakticno halifat dat Aliju.
Slijedeća veoma bitna stvar u životu svakog šita je sjećanje na pokolj Huseina r.a. i njegovih sljedbenika na Kerbali.
Mučeništvo te neprekidna borba za pravdu su srž šitskog bića.
Istina je da je šitski ezan drugačiji od sunitskog. Ali sabahski ezan se takodje nije izgovarao ovako u vrijeme Muhammeda s.a.w.s. već je uveden tokom vladavine Omera r.a. (essalatu hajrun minennewm)
Šitskih frakcija je mnogo a najpoznatiji su Džaferije, Ismailije, Alawi u Siriji, Zaidije u Jemenu, Druzi, itd.)
Oni koje pojedini sunitski učenjaci smatraju da su još uvijek u okvirima islama su Džaferije i Zaidije.
Druzi često ni sami sebe ne smatraju muslimanima. Ismailije su se prilično odmakle od islama, kao i Alawije. Mada sam upoznao jednog Alawaiju koji je učio u Kur´anu i činio se ˝normalnim˝, a Allah najbolje zna.
Generalno, šiti se na Zapadu prije odvajaju od islama dok su na Bliskom Istoku, ponovo generalno, religiozniji od sunita. Libanski šiti kao i i Iranci barem iz onog što iznose duboko suosjećaju sa patnjama bosanskog naroda, i šiti genralno više prate dešavanja u svijetu posebno u pogledu dešavanja sa muslimanima.
Pokušao sam biti objektivan, onoliko koliko je to bilo u mojoj moći.
... Da su se islamske zemlje i muslimanski narodi oslonili na islam, umjesto što su se oslonili na istocni i zapadni blok te da su svijetla, oslobodilacka ucenja Kur'ana stavili pred sebe i slijedili ih, ne bi danas bili zarobljenici neprijateljskih cionista, i ne bi bili prestrašeni ni fantomskom Amerikom, niti bi poklekli pred voljom Sovjetskog Saveza i njihovih šejtanskih varki. Udaljavanje islamskih zemalja od Casnog Kur'ana je dovelo islamski ummet u ovo zalosno stanje, a sudbinu muslimanskih naroda i islamskih zemalja ucinilo taocem politike priklanjanja desnom i lijevom kolonijalizmu..."
( Homeini, 13.07.1972. Nedzef)
"... Trazim od svih muslimana svijeta i vlada islamskih zemalja da se suprotstave kako bi zaustavili ovog uzurpatora i njegove pomagace! Pozivam sve muslimane svijeta da odrede posljednji petak u mjesecu ramazanu (a to su i dani kada je pocela objaya Kur'ana, pa mozda se u nekom od njih odluci o sudbini naroda Palestine) kao Dan Kudsa i da se organizuju svecanosti u znak solidarnosti muslimanskih naroda i njihove podrške legalnim pravima ovog muslimanskog naroda. Molim Allaha da pomogne muslimane u borbi protiv nevjernika!"
(Imam Homeini, ramazan, 1391.h.g.-1979)
"... Da bi se oslobodio Kuds, moraju se koristiti zrna koja se oslanjaju na iman, moc islama i oslobodjenje od politickih igara iz kojih se osjeti miris cjenkanja i zadovoljstva velikih sila ..."
(Imam Homeini o Danu Kudsa, 1.08. 1981.)
"... Neka se probude muslimani i zlocincima zabrane pristup njihovim zemljama, a na prvo mjesto u svom programu neka stave oslobodjenje Kudsa i Palestine, te eliminiranje cionisticke vlasti americkog miljenika ..."
"... O muslimani svijeta i vi potlaceni na Zemlji! Podignite se i uzmite sudbinu u svoje ruke! Do kada cete sjediti, a da vašu sudbinu kroje Vašington i Moskva? Dokle ce vaš Kuds ostati pod cizmom americkog miljenika, Izraela, agresora ...?"
(O Danu Kudsa Imam Homeini, 1.08.1981.)
A u jednom drugom govoru Imama Homeinija stoji:
"O muslimani svijeta, o sljedbenici tevhida! Razlog svih problema u islamskim zemljama je neslaganje i nepostojanje medjusobnog pomaganja. Simbol pobjede je jedinstvo rijeci i medjusobno pomaganje.
Uzvišeni Allah je rekao: "I svi se cvrsto Allahova uzeta drzite i nikako se ne razjedmjujte!" Drzanje Allahovog uzeta je uputa na medjusobno pomaganje medju muslimanima. Budite svi za islam! Svi se usmjerite prema islamu i dobrobiti muslimana! Udaljite se od razjedinjenosti i neslaganja, jer je to temelj svim našim problemima i nazadnostima!"
Saosjecajuci sa bolom muslimana u svijetu, Imam Homeini muslimane svijeta poziva na jedinstvo:
"O vi muslimani koji vjerujete u istinost islama, podignite se i ujedinite vaše redove pod zastavom tevhida, pod okriljem islamskog ucenja! Odsijecite pipke izdajnickih velikih sila koji su pruzeni prema vašim zemljama i vašim mnogobrojim bogatstvima. Povratite slavu islamu, klonite se neslaganja i strasti jer vi posjedujete sve"
U sarajevu postoji vise stotina shija, zar ne mislite da bi vam informisanje o istima bilo potpunije ukoliko biste pitali jednog od njih? Pitati pseudo-vehabije o shijama je isto sto i pitati vladiku dabrobosanskog o muslimanima.
U sarajevu postoji vise stotina shija, zar ne mislite da bi vam informisanje o istima bilo potpunije ukoliko biste pitali jednog od njih? Pitati pseudo-vehabije o shijama je isto sto i pitati vladiku dabrobosanskog o muslimanima.
otkud tolike sijje u Sarajevu?
u Bosni imaju tarikati cije se vjerovanje i akida skoro ni ucemu ne razlikuje od akide sijja.Kao rifajjiski tarikat halidije itd.Tako da se oni ne ogradjuju od sijjskog vjerovanja i sami se osjecaju kao siia-sunniti ,sijje u akidi sunijje u tradiciji
otkud tolike sijje u Sarajevu?
u Bosni imaju tarikati cije se vjerovanje i akida skoro ni ucemu ne razlikuje od akide sijja.Kao rifajjiski tarikat halidije itd.Tako da se oni ne ogradjuju od sijjskog vjerovanja i sami se osjecaju kao siia-sunniti ,sijje u akidi sunijje u tradiciji
znaci ni oni ne priznaju Ebu Bekra kao nasljednika prvog??? jel tako?
znaci ni oni ne priznaju Ebu Bekra kao nasljednika prvog??? jel tako?
ne da ne priznaju vec oni silsilu uzimaju od Alije a.s pa nadalje, uzimaju ehlulbejt kao silsilu i silu ,dok naprimjer naksibendi polaze od Ebu Bekra r.a ali se isto onda nastavlja na ehlul bejt mislim kod Dzafera es Sadika a.s.