Pa ako odabere pogresnu vrecu za koristenje ljeti, moze biti i prevruce sto opet nije dobro. Mozda nije opasno kako kada vreca ne grije dovoljno zimi, ali ako vrucina pokvari san onda je covjek umoran, a kada je covjek umoran onda grijesi, a na planini greska moze covjeka kostati zdravlja pa i zivota.Admir_1984 wrote:to su ti tako banalne stvari, pogotovo kada je ljeto u pitanju. gledaj da ti vreca nije teska i obimna kad je smotas, a jel mekinli, ova, ona, i jel 30 ili 130 nije toliko bitno. jedino kad se kupuje vreca za zimske uslove onda treba gledati sve do u detalje i izdvojiti par stotina maraka za istumajstor_yoda wrote:pozdrav mala raja. imam pitanje.
razmisljam da kupim vrecu za spavanje pa bih pitao imate li nekih preporuka. vreca bi mi trebala prije svega za spavanje u planinarskim domovima te u satoru tokom ljeta ili eventualno proljeca. vidio sam u intersportu neke mckinley vrece za spavanje koje su oko 70km+ te u jysku neke open-air vrece po 30km.
sto se tice ovih open air, mislim da imaju obje ove vrece: http://open-air.com/products/details/31&tid=10 i http://open-air.com/products/details/27&tid=10. neptune se cini cisto ljetna dok je ova druga nesto toplija. ima li neko iskustva sa ovim open air vrecama? i da li bi u kranjem slucaju za nekog planinarskog doma ova neptune vreca mogla doci u obzir ili da ganjam ove mckinley vrece?
hvala unaprijed
Da pokusam odgovoriti.
Na vrecama pise za koje maksimalne/minimalne vanjske temeperature su predvidjene da se koriste, tako da ne mozes koristiti istu vrecu i ljeti i zimi. McKinley vrece. Vec sam nekoliko puta rekao, McKinley nije pravi proizvodjac planinarske opreme, Mckinley samo stavlja svoje ime na proizvode koje pravi neko drugi. To znaci da McKinley nema bas puno kontrole nad kvalitetom proizvoda. Ne kazem da nemaju neke parametre koje proizvod mora zadovoljiti, ali nisu pravi proizvodjac. McKinley je Intersportova marka . Ovo kaze iz razloga sto ako hoces kupiti vrecu provjerenog renomiranog prooizvodjaca planinarske opreme, ne kupuj McKinley, kupuj recimo Mammut, North Face, Lafuma, itd... ALi cijene tih proizvodjaca su nesto vise (Lafuma) do mnogo vise *Mammut) u odnosu na cijene Mckunley vreca. Dodse, do nekih 3000 metara i temperature na nasim planinama u ljeto i pocetak jeseni, McKinley vrece mogu zadovoljiti potrebe. A Intersport daje sa vrmena na vrijeme i popuste, tako da se vreca moze povoljno kupiti. Medjutim sa svim tim popustima opet ne mozes kupiti MCKinley vrece za 30KM. Doduse, nesto ne vjerujem da vreca od 30KM ista vrijedi, ali ko zna. Ja je ne bih kupio za planinu, mozda za neki dvodnevn izlet na neku livadu bih, ali za planinu ne bih. I ti izleti na livade su po mom misljenju maksimum kvaliteta "planinarske" opreme (vrece, stori...) koji se mogu kupiti u JYSK-u. Aku kupujem za pravu planinu, JYSK bih zaobisao u sirokom luku i otisao kupiti u prodavnicu koja prodaje pravu planinarsku opremu.
Obrati paznju na velicinu vrece, na vrecama pise, osim temperatura za koje su predvidjenja i maksimalna visina i sirina (ramena) osobe koja moze koristiti tu vrecu. Kupi vrecu po svojim "gabaritima"
E sad, materijali i konstrukcija. Otidji na ovu stranicu (bez obzira sta sam napisao o McKinley ipak i tamo mozes nesto dobro kupiti a i nauciti) http://www.mckinley.eu/knowhow Pri dnu stranice imas savjete kako odabrati, provjeriti itd vrecu za spavanje (i ostalu opremu). A poslije toga malo na internet pa citaj.
Osim vrece trebace ti jos dvije stvari. Podmetac od pjene koji se stavlja ispod vrece na tlo i ima vise funkcija. Jedna (i najvaznija) je izolacija, zastita vrece od vlage. Druga je zastita vrece od cijepanja ako je ispod neki kamencic ili grana i slicno. A ako zelis udoban san, izmedju tog podmetaca i vrece ide dusek na napuhavanje koji ima takodje vise funkcija. Kao i podmetac od pjene, dusek pruza hidroizolaciju. Drugo, pruza termoizolaciju. Trece, cini koristenje vrece udobnijim jer umjesto da spavas na tvrdoj zemlji ili kamenu, spavas na duseku, to jeste vazduhu. Imas dvije verzije tih duseka, Jeftinije duseke koje ovdje mozes kupiti za 50ak KM moras sam napuhati (ustima ili pumpom), skuplji duseci (oko 100KM pa navise) imaju posebne ventle koji kada ih otvoris sami napuhavaju dusek. Otvoris ventil, ostavis par minuta i dusek napuse sam sebe. Samo poslije napuhavanja zatvoris ventil i to je sve. CIjena zavisi od jos nekoliko stvari, materijala i visine duseka (standardne visine duseka su od 2 do 4 cm kada je dusek napuhan). Naravno dusek od boljih, jacih, materijala i visi dusek je i tezi za nositi, pa imaj to u vidu ako kupujes dusek.
Valjda ima smisla ovo sto napisah...