Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kojeime

#326 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by kojeime »

Admir_1984 wrote:
majstor_yoda wrote:pozdrav mala raja. imam pitanje.

razmisljam da kupim vrecu za spavanje pa bih pitao imate li nekih preporuka. vreca bi mi trebala prije svega za spavanje u planinarskim domovima te u satoru tokom ljeta ili eventualno proljeca. vidio sam u intersportu neke mckinley vrece za spavanje koje su oko 70km+ te u jysku neke open-air vrece po 30km.

sto se tice ovih open air, mislim da imaju obje ove vrece: http://open-air.com/products/details/31&tid=10 i http://open-air.com/products/details/27&tid=10. neptune se cini cisto ljetna dok je ova druga nesto toplija. ima li neko iskustva sa ovim open air vrecama? i da li bi u kranjem slucaju za nekog planinarskog doma ova neptune vreca mogla doci u obzir ili da ganjam ove mckinley vrece?

hvala unaprijed
to su ti tako banalne stvari, pogotovo kada je ljeto u pitanju. gledaj da ti vreca nije teska i obimna kad je smotas, a jel mekinli, ova, ona, i jel 30 ili 130 nije toliko bitno. jedino kad se kupuje vreca za zimske uslove onda treba gledati sve do u detalje i izdvojiti par stotina maraka za istu
Pa ako odabere pogresnu vrecu za koristenje ljeti, moze biti i prevruce sto opet nije dobro. Mozda nije opasno kako kada vreca ne grije dovoljno zimi, ali ako vrucina pokvari san onda je covjek umoran, a kada je covjek umoran onda grijesi, a na planini greska moze covjeka kostati zdravlja pa i zivota.

Da pokusam odgovoriti.

Na vrecama pise za koje maksimalne/minimalne vanjske temeperature su predvidjene da se koriste, tako da ne mozes koristiti istu vrecu i ljeti i zimi. McKinley vrece. Vec sam nekoliko puta rekao, McKinley nije pravi proizvodjac planinarske opreme, Mckinley samo stavlja svoje ime na proizvode koje pravi neko drugi. To znaci da McKinley nema bas puno kontrole nad kvalitetom proizvoda. Ne kazem da nemaju neke parametre koje proizvod mora zadovoljiti, ali nisu pravi proizvodjac. McKinley je Intersportova marka . Ovo kaze iz razloga sto ako hoces kupiti vrecu provjerenog renomiranog prooizvodjaca planinarske opreme, ne kupuj McKinley, kupuj recimo Mammut, North Face, Lafuma, itd... ALi cijene tih proizvodjaca su nesto vise (Lafuma) do mnogo vise *Mammut) u odnosu na cijene Mckunley vreca. Dodse, do nekih 3000 metara i temperature na nasim planinama u ljeto i pocetak jeseni, McKinley vrece mogu zadovoljiti potrebe. A Intersport daje sa vrmena na vrijeme i popuste, tako da se vreca moze povoljno kupiti. Medjutim sa svim tim popustima opet ne mozes kupiti MCKinley vrece za 30KM. Doduse, nesto ne vjerujem da vreca od 30KM ista vrijedi, ali ko zna. Ja je ne bih kupio za planinu, mozda za neki dvodnevn izlet na neku livadu bih, ali za planinu ne bih. I ti izleti na livade su po mom misljenju maksimum kvaliteta "planinarske" opreme (vrece, stori...) koji se mogu kupiti u JYSK-u. Aku kupujem za pravu planinu, JYSK bih zaobisao u sirokom luku i otisao kupiti u prodavnicu koja prodaje pravu planinarsku opremu.

Obrati paznju na velicinu vrece, na vrecama pise, osim temperatura za koje su predvidjenja i maksimalna visina i sirina (ramena) osobe koja moze koristiti tu vrecu. Kupi vrecu po svojim "gabaritima" :)

E sad, materijali i konstrukcija. Otidji na ovu stranicu (bez obzira sta sam napisao o McKinley ipak i tamo mozes nesto dobro kupiti a i nauciti) http://www.mckinley.eu/knowhow Pri dnu stranice imas savjete kako odabrati, provjeriti itd vrecu za spavanje (i ostalu opremu). A poslije toga malo na internet pa citaj.

Osim vrece trebace ti jos dvije stvari. Podmetac od pjene koji se stavlja ispod vrece na tlo i ima vise funkcija. Jedna (i najvaznija) je izolacija, zastita vrece od vlage. Druga je zastita vrece od cijepanja ako je ispod neki kamencic ili grana i slicno. A ako zelis udoban san, izmedju tog podmetaca i vrece ide dusek na napuhavanje koji ima takodje vise funkcija. Kao i podmetac od pjene, dusek pruza hidroizolaciju. Drugo, pruza termoizolaciju. Trece, cini koristenje vrece udobnijim jer umjesto da spavas na tvrdoj zemlji ili kamenu, spavas na duseku, to jeste vazduhu. Imas dvije verzije tih duseka, Jeftinije duseke koje ovdje mozes kupiti za 50ak KM moras sam napuhati (ustima ili pumpom), skuplji duseci (oko 100KM pa navise) imaju posebne ventle koji kada ih otvoris sami napuhavaju dusek. Otvoris ventil, ostavis par minuta i dusek napuse sam sebe. Samo poslije napuhavanja zatvoris ventil i to je sve. CIjena zavisi od jos nekoliko stvari, materijala i visine duseka (standardne visine duseka su od 2 do 4 cm kada je dusek napuhan). Naravno dusek od boljih, jacih, materijala i visi dusek je i tezi za nositi, pa imaj to u vidu ako kupujes dusek.

Valjda ima smisla ovo sto napisah...
majstor_yoda

#327 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

hvala svima.

@ Planinarska Tura upravo sam ti jutros malo citao post na stranici prije nego sto sam svratio ovamo :)
elem, kao sto rekoh, vreca je spavanje u domovima i eventualno mozda u toplo vrijeme spavanje u nekom satoru. izgleda da je dijapazon zaista velik tako da cu morati dobro procitati i razgledati prije nego sto kupim neku. problem mi je sto nikada nisam spavao u planinarskom domu zimi tako da ne znam kakve se temperature mogu ocekivati tamo tokom noci. znam da ima razlicitih domova, od kolibe gdje spavas na podu do haman kuce opremljene kao u sred sarajeva i sa krevetima, grijanjem etc....
Planinarska Tura

#328 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Planinarska Tura »

majstor_yoda wrote:hvala svima.

@ Planinarska Tura upravo sam ti jutros malo citao post na stranici prije nego sto sam svratio ovamo :)
elem, kao sto rekoh, vreca je spavanje u domovima i eventualno mozda u toplo vrijeme spavanje u nekom satoru. izgleda da je dijapazon zaista velik tako da cu morati dobro procitati i razgledati prije nego sto kupim neku. problem mi je sto nikada nisam spavao u planinarskom domu zimi tako da ne znam kakve se temperature mogu ocekivati tamo tokom noci. znam da ima razlicitih domova, od kolibe gdje spavas na podu do haman kuce opremljene kao u sred sarajeva i sa krevetima, grijanjem etc....
Kao prvo da ti se zahvalim. Dao si mi ideju da na tu temu napravim post. Pri dnu posta ako si sve pročitao piše ti precizan odgovor na tvoje pitanje:
"Za one koji traže vreću za spavanje u planinarskom domu vreće trebaju biti negdje između:
-7/5/10 i -10/-3/+2"
http://www.mountaintour.ba/bs/blog/1-bl ... vanje.html

Prva vreća koju sam kupio je McKinley (platio 40 KM) i to je ova (-7/5/10). Spavao sam sa njom u domovima sa vrlo slabim grijanjem - skoro nikakvim i u katunima (uvućeš se obućen). Dakle na vreću nemoj puno potrošiti. Gledaj da ti temperatura EXTREME bude barem -7 do -10 a druge dvije (Komfor) da budu koliko je moguće niže.
VAŽNA NAPOMENA: Nije sve u vreći za spavanje nego i u dobrom zimskom (TERMO) donjem vešu.
Last edited by Planinarska Tura on 08/10/2011 13:05, edited 1 time in total.
majstor_yoda

#329 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by majstor_yoda »

hvala puno drug. ako budem imao jos pokoje pitanje, maltretiracu te na facebooku :)
coek

#330 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:29, edited 1 time in total.
Pitar s Kariba

#331 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Pitar s Kariba »

Evo mene sa Operacije Bjelašnica-Treskavica 94-95 :D
Znam da je malo teško pitanje, ali ako neko može da odgovori barem orjentaciono, kakvo je stanje sa minama na Treskavici? Kako sam ja upratio, gore niko živ ne zna ni gdje su mine ni koliko ih ima. Čak ni oni koji su ih postavljali. I znam da ima puno ostalih opasnih eksplozivnih sredstava, tipa neeksplodiranih granata, tromblona i dr. (što bi stručno rekli NUS) i znam da nigdje nije 100% sigurno i da se mora biti maksimalno oprezno, ali bih bio zahvalan barem da mi neko odgovori gdje je najkritičnije i gdje se mora posebno obratiti pažnja.
Meni je rečeno da je rizično područje oko Kozije luke te pristupi vrhu (Mala ćaba-Pakliješ-Đokin toranj) i prostor od vrha pa prema Pašinoj planini. Lupoč neću ni da spominjem, tamo ni nemam namjeru ići :-)
Je li barem sigurno da je čisto prostor oko jezera (Velikog i Crnog) ?
baja

#332 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

tesko ti se to moze reci explicite. logicno je da je na vrhu najgore, jer je mijenjao i nekoliko puta u danu onoga ko drzi taj polozaj. vidjao sam neke slike naFB sa repovima mina i na jezerima, al ja nikad nista ne vidjeh...
al glede visocice i trebevica (koje je neko spomenuo) tu je situacija cista visocica-puzim i trebevic ispod vidikovca, mada tu trasiraju i krce valjda za zicaru. desno od ceste na trebevicu (prema vrhu) nema mina jer bila je duboko u agresorskoj teritoriji.
venus doom

#333 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by venus doom »

Pitar s Kariba wrote:Evo mene sa Operacije Bjelašnica-Treskavica 94-95 :D
Znam da je malo teško pitanje, ali ako neko može da odgovori barem orjentaciono, kakvo je stanje sa minama na Treskavici? Kako sam ja upratio, gore niko živ ne zna ni gdje su mine ni koliko ih ima. Čak ni oni koji su ih postavljali. I znam da ima puno ostalih opasnih eksplozivnih sredstava, tipa neeksplodiranih granata, tromblona i dr. (što bi stručno rekli NUS) i znam da nigdje nije 100% sigurno i da se mora biti maksimalno oprezno, ali bih bio zahvalan barem da mi neko odgovori gdje je najkritičnije i gdje se mora posebno obratiti pažnja.
Meni je rečeno da je rizično područje oko Kozije luke te pristupi vrhu (Mala ćaba-Pakliješ-Đokin toranj) i prostor od vrha pa prema Pašinoj planini. Lupoč neću ni da spominjem, tamo ni nemam namjeru ići :-)
Je li barem sigurno da je čisto prostor oko jezera (Velikog i Crnog) ?
ne znam koliko cu ti pomoci, ali evo orjentaciono :D koliko znam, u poslednjih mjesec, mjesec i po, markirali su oko 50 km na treskavici. u tih 50 km, ako se striktno drzis markirane staze, nema mina, niti nekih poteskoca i sigurno je. to ne podrazumijeva da silazis sa staze, ides nekim neoznacenim sumskim putevima itd. ovo je info iz prve ruke, tj ljudi koji su radili na markacijama. moze se vratiti istim putem a moze se napraviti i krug pa sici drugom stazom. za planinarenje odlicno.
da ima jos ponegdje ostataka granata, projektila ili cega vec, tacno je. vecinom blize jezerima, ali i to je ono sto je eksplodiralo i vidi se golim okom jer je vecinom glomazno :) :roll:
treba biti oporezan svakako.
ali u svakom slucaju bolje je otici s nekim ko zna put. mada opet kazem drzis li se markirane staze za planinare, ne bi trebalo biti problema. :-D
e sad koja je trasa koju su oni markirali vjeruj mi da ne znam... sto se tice djokinog tornja planinari idu, e pa sad da li je sve ocisceno pitanje je... doduse kad krenes od sustavca (RS) pa na djokin ( u federaciju) ne bi trebalo biti nikakvih problema. veliko i crno jezero dosta sigurni...

mada, kad skontas, sve je to lutrija ako ides s nekim ko nije isao u poslednje vrijeme... sretno u svakom slucaju :-D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#334 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

Svjeze markirano je od Sustavca do Tornja, tj najvisheg vrha Treskavice i samo se marikranih staza na treski treba drzati, nishta ne budalesati i to je to. oko jezera je vjerovatno cisto jer pravo puno raje ide i boravi tu, a dalje negdje se ja ne bi zavlacio
venus doom

#335 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by venus doom »

Admir_1984 wrote:Svjeze markirano je od Sustavca do Tornja, tj najvisheg vrha Treskavice i samo se marikranih staza na treski treba drzati, nishta ne budalesati i to je to. oko jezera je vjerovatno cisto jer pravo puno raje ide i boravi tu, a dalje negdje se ja ne bi zavlacio
:thumbup:
Pitar s Kariba

#336 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Pitar s Kariba »

hvala na odgovorima. staze jesu utabane i markirane i to jako dobro :thumbup: ali će problem nastati u proljeće :roll:
važno mi je bar da oko jezera mogu malo lakše hodati i disati :D a ovo dalje po stazi ... mada opet neka šuhva hvata :roll: nikad se tu ne zna, nažalost i nikad ne možeš biti siguran. nekad se mora otići u wc ili se čovjek zaboravi .. privuće ga neka borovnica, brusnica, pogled ... nažalost, nikad nećemo slobodno moći hodati tim stvarno prelijepim predjelima :(
ispod vrha prije par dana
Image
Pitar s Kariba

#337 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Pitar s Kariba »

..
Last edited by Pitar s Kariba on 20/10/2011 08:50, edited 2 times in total.
Pitar s Kariba

#338 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Pitar s Kariba »

malo slika s vrha
Image

Uploaded with ImageShack.us
Image

Image

baja

#339 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

imas svjezu markaciju i iz sabica :roll: ;-)

mada svi mi nesto ko konstatujemo, a cinjenica je da ovo nece u skorije vrijeme biti siguran teren za provodjenje outdoor aktivnosti...nazalost!
i staza je sad poprilicno ugazena, a na proljece to nece biti bas tako...
naja22

#340 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by naja22 »

A ima li nesto kao 'Summer Camp' i kod nas ??
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#341 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Admir_1984 »

Kuhala za kampovanje imate u skafi u halilovicima, neshto iznad 6km cijena, a oni punjaci 1,2km komad
venus doom

#342 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by venus doom »

naja22 wrote:A ima li nesto kao 'Summer Camp' i kod nas ??
ima, bar je bilo ove godine... uglavnom to ti je za djecu... mislim da je osnovna skola u pitanju... djeca se super provela :-D ... trebalo bi vise takvih kampova da se stekne navika ici na planinu :)
naja22

#343 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by naja22 »

venus doom wrote:
ima, bar je bilo ove godine... uglavnom to ti je za djecu... mislim da je osnovna skola u pitanju... djeca se super provela :-D ... trebalo bi vise takvih kampova da se stekne navika ici na planinu :)
Ima li nesto za srednjoskolce ?? U Americi imaju preko 8.000 takvih kampova ja mislim, ako bude nesto i za srednjoskolce javi mi moze li ?? Ali i ako bude, sumnjam da ce biti tako dobro organizvano, kao u drugim zemljama ali eto moguce je sta ja znam :-D
chuchumbamayumbe

#344 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by chuchumbamayumbe »

Kakva je ovo frka na Jahorini, upali neki paraglajderi u minsko polje na Jahorini?!?!
Zar ima mina na Jahorini?
Ima li neko aktuelnu kartu minskih polja u Kantonu Sarajevo?!?!
baja

#345 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

jedino bi BH mac mogao imati neku vjerodostojnu kartu, po meni. ne znam ima li slicnih na net-u.

a mina ima sigurno, pogotovo onaj kraj jahorine prema grepku, stocu, kacelju...sve linije u ratu bile (iznad prače desno)...e sad gdje je mina gdje nije, i kako su ovi uletili tamo haj ga znaj! nije valjda niko lud da organizuje blizu mina neku manifestaciju. da ih nije vjetar zanio?

evo danas jahorine s trebevica, bilo je magle...samo tako
Image
[/URL]
perfect_guy

#346 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by perfect_guy »

http://www.livno-online.com/bih/16860-m ... -internetu

ako je vjerovati, uskoro bi trebale biti dostuppne.
baja

#347 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

paraglajderi (slovenci) su zaglavili tamo prema Trijeski (jugo-istocni kraj jahorine-ima mina) i tu upadoše u mine...još ih vade
baja

#348 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

edit:izvuklo Hin...
venus doom

#349 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by venus doom »

naja22 wrote:
venus doom wrote:
Ima li nesto za srednjoskolce ?? U Americi imaju preko 8.000 takvih kampova ja mislim, ako bude nesto i za srednjoskolce javi mi moze li ?? Ali i ako bude, sumnjam da ce biti tako dobro organizvano, kao u drugim zemljama ali eto moguce je sta ja znam :-D
vjeruj mi da ne znam ima li za srednjoskolce, ipak je lakse sa djecom raditi (moje misljenje) :)
ali saznam li nesto javim ti u svakom slucaju :-D
Mikado

#350 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Mikado »

Image
Image
Post Reply