Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#326 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Better Man »

valterbranisarajevo wrote:Na Skupštini Kantona Sarajevo koja je u toku, izgleda je pokrenuta inicijativa za prekid izvođenja vjeronauke u vrtićima(ovo sam pročitao na Facebooku pa ne mogu potvrditi). Moguće je da na TVSA ima prenos sjednice. Ja nisam u mogućnosti da gledam...
jedino i jeste ispravno da se vjeronauka u vrtićima prekine ili još bolje zabrani, jer nije primjerena za djecu i njhovu dob. da se ja pitam vjeronauka bi bila zabranjena u svim javnim školama i ustanovama i oni koji bi željeli da je imaju morali bi ići u džamije, crkve, sinagoge, gdje zapravo i jeste mjesto vjeronauci i samoj religiji.
Pasiflora

#327 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Pasiflora »

Better Man wrote:
valterbranisarajevo wrote:Na Skupštini Kantona Sarajevo koja je u toku, izgleda je pokrenuta inicijativa za prekid izvođenja vjeronauke u vrtićima(ovo sam pročitao na Facebooku pa ne mogu potvrditi). Moguće je da na TVSA ima prenos sjednice. Ja nisam u mogućnosti da gledam...
jedino i jeste ispravno da se vjeronauka u vrtićima prekine ili još bolje zabrani, jer nije primjerena za djecu i njhovu dob. da se ja pitam vjeronauka bi bila zabranjena u svim javnim školama i ustanovama i oni koji bi željeli da je imaju morali bi ići u džamije, crkve, sinagoge, gdje zapravo i jeste mjesto vjeronauci i samoj religiji.
Tako je. Nadam se da ce inicijativa za ukidanje proci. Stvarno niti jednom vjeronauku nije mjesto u obrazovnim ustanovama.
uvjek dobar gost

#328 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

Nije dovoljno se nadati, treba pomoći svakoj dobroj inicijativi bez obzira ko stoji iza nje... znači agitacija, peticije, djelovanje, dijalog na bazi argumenata... nuđenje riješenja...
Vozdra raja :-)

#329 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Vozdra raja :-) »

vox-populi wrote:religijsko ispiranje mozga,
Upravo zbog ovakvih bolesnih stavova bi zelio da se vjeronauk uvede i u porodilista! Iz inata!! :x :x :x

Ako si ti ateista vox-e, onda to drzi za sebe! Ne smijes i ne mozes za one koji su vjernici reci da su ispranih mozgova!! :x :x

#330 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Zaista je nevjerovatno koliko je islamofobije i kod nas u drzavi...
homo_sapiens

#331 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by homo_sapiens »

Vozdra raja wrote:Zaista je nevjerovatno koliko je islamofobije i kod nas u drzavi...

Još je više nevjerovatno koliko je islamista u našoj zemlji

#332 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

homo_sapiens wrote:
Vozdra raja wrote:Zaista je nevjerovatno koliko je islamofobije i kod nas u drzavi...

Nema toga kod nas druskane! Ali znam da bi takvi poput tebe volili da u BiH nema nikako muslimana! E kad vam nije uspjelo sa 7 korpusa JNA, nece nikada!
Last edited by Vozdra raja :-) on 23/12/2008 15:49, edited 1 time in total.
Cholina_Lokica

#333 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Cholina_Lokica »

Vozdra raja wrote:
Upravo zbog ovakvih bolesnih stavova bi zelio da se vjeronauk uvede i u porodilista! Iz inata!! :x :x :x

Ako si ti ateista vox-e, onda to drzi za sebe! Ne smijes i ne mozes za one koji su vjernici reci da su ispranih mozgova!! :x :x
to njemu mozes reci, samo onda kad ti svoju vjeru zadrzis za sebe i budes naucio gdje joj je mjesto a gdje nije...

#334 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Dile wrote:
Vozdra raja wrote:

to njemu mozes reci, samo onda kad ti svoju vjeru zadrzis za sebe i budes naucio gdje joj je mjesto a gdje nije...
I ja se slazem da je prerano za obdanista, ali itekako joj je mjesto u osnovnim skolama! Na vjeronauci djeca nece nauciti nista lose! Ako mislis da hoce, onda je to tipican primjer islamofobije!
JThomas

#335 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

znači, sad je i onaj ko misli da su djeca od tri godine premlada za vjeronauku islamofob?

postaje sve teže i teže ne biti islamofob ovih dana...

hajde iskreno, je li ti stvarno misliš da ta djeca mogu nešto skontati u toj dobi o vjeri? riječ je o ispiranju mozga, ni manje ni više, jer dijete od tri godine nema nikakvu sposobnost kritičkog razmišljanja, nego samo prima i upija...
Cholina_Lokica

#336 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Cholina_Lokica »

izvini ali ni u jednoj javnoj ustanovi joj nije mjesto. dobro se zna gdje se uci nauka o vjeri a u skoli bi trebalo da se stice neko drugo obrazovanje. ja nisam rekla da ce nauciti nesto lose, ali joj mjesto nije ni u jednoj javnoj ustanovi, nije bitno je li to skola, obdeniste ili nest trece. to nije islamofobija, to je sekularna drzava. vjera je privatna stvar pojedinca i takva treba da ostane. to trpanje po torovima je najmanje sto nasoj drzavi treba, s obzirom da imamo toliko "ugrozenih muslimana, srba, hrvata i ostalih". jer se vise ne zna je li tuzno ili smijesno upotrebljavanje tog ugrozeni... i pored svega jos treba djecu s tim opterecivati, i uciti ih da se razdvajaju...
ko hoce ima dzamiju, crkvu, sinagogu, pa slobodno, treba znati povuci granicu...
popajic

#337 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

Ja bih brate religiju pravac u porodilista - pa da se bebe odmah po dolasku na svijet "sortiraju" :(
Nikad nije prerano za "edukaciju" :-) :-) :-)
eddina

#338 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by eddina »

Evo shta je rekao jedan dobri chiko, koji je ove godine otishao pod zemlju, ali ne i na onaj svijet.

homo_sapiens

#339 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by homo_sapiens »

Vozdra raja wrote:
homo_sapiens wrote:

Nema toga kod nas druskane! Ali znam da bi takvi poput tebe volili da u BiH nema nikako muslimana! E kad vam nije uspjelo sa 7 korpusa JNA, nece nikada!

A ko smo to "mi" ?

#340 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

JThomas wrote: hajde iskreno, je li ti stvarno misliš da ta djeca mogu nešto skontati u toj dobi o vjeri? riječ je o ispiranju mozga, ni manje ni više, jer dijete od tri godine nema nikakvu sposobnost kritičkog razmišljanja, nego samo prima i upija...
Protivim se vjeronauci u obdanistima, jer djeca su premala za to :!:
U osnovnim srednjim skolama podrzavam vjeronauku, jer djeca mogu shvatiti stvari i jer se na vjeronauci uce lijepe stvari, nista lose!

Vjeronauka je izborni predmet! Vjeronauku pohadja oko 90% djece! Zasto ukidati nesto sto vecina roditelja hoce za svoju djecu :?:

A oni koji smatraju da se vjeronaukom ispiraju djeci mozgovi, pa ako moje dijete zna prouciti par sura i ide samnom na dzumu, je li i njegov mozak ispran? Jeli i to segregacija, s obzirom da on ide na dzumu dok su njegovi drugovi druge vjere igraju?
JThomas

#341 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

hajde majke ti konačno nauči da čitaš...

naziv teme je NAUKA O VJERI U SARAJEVSKIM OBDANIŠTIMA.

i jeste, pričanje djeci od tri godine o apstraktnim konceptima koje ono ne može da shvati jeste ispiranje mozga, bilo riječ o vjeri ili o nečemu drugom. iz vrlo jednostavnog razloga što ono ne može da ih kritički posmatra, da razmišlja o njima, nego ih samo prihvata. ne može ni iz geografije naučiti ništa zlo, pa ih ipak geografiji učimo tek u petom osnovne...
Last edited by JThomas on 23/12/2008 16:28, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#342 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by mIRCerka »

Vozdra raja wrote:
JThomas wrote: hajde iskreno, je li ti stvarno misliš da ta djeca mogu nešto skontati u toj dobi o vjeri? riječ je o ispiranju mozga, ni manje ni više, jer dijete od tri godine nema nikakvu sposobnost kritičkog razmišljanja, nego samo prima i upija...
U osnovnim srednjim skolama podrzavam vjeronauku, jer djeca mogu shvatiti stvari i jer se na vjeronauci uce lijepe stvari, nista lose!

Vjeronauka je izborni predmet! Vjeronauku pohadja oko 90% djece! Zasto ukidati nesto sto vecina roditelja hoce za svoju djecu :?:

A oni koji smatraju da se vjeronaukom ispiraju djeci mozgovi, pa ako moje dijete zna prouciti par sura i ide samnom na dzumu, je li i njegov mozak ispran? Jeli i to segregacija, s obzirom da on ide na dzumu dok su njegovi drugovi druge vjere igraju?
Dokle god TVOJE dijete ide SA TOBOM na dzumu, i dokle god TVOJE dijete, koliko god malo, od tebe uci i obicaje i sve sotalo, to nije problem. Problem je kad dijete jednog katolika i jednog pravoslavca dodje iz vrtica i pocne klanjati na peskiru za plazu u svojoj sobi...jer je bilo tuzno i shrvano sto nije sa svojim drugaricama cijeli dan, kao sto su navikli...to se jeste desilo, i mozete mi kaciti etiketu islamofoba koliko vam cejf, ali shvatite da su mala djeca kao plastelin, jos uvijek neoblikovani i sada je do onih koji ih oblikuju hoce li napraviti cvijet, kucicu, ili nesto trece...
ako zelite da vam djecu u potpunosti oblikuju vaspitaci i ucitelji, vasa stvar...vas odabir...ali znajte da ima onih roditelja i staratelja koji ne zele da im dijete oblikuju u skoli...
Sve je sad do roditelja.
vox-populi

#343 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vox-populi »

Vjeronauka kao predmet u vrticima i osnovnim skolama, makar i fakultativna je:

a) ugrozavanje ljudskih prava i sloboda
b) nametanje vjerovanja i ubjedjenja
c) mjesanje religije u javni zivot
d) klasicno ispiranje mozga

Pojasnjenje (mada mislim da neki i dalje nece kontati a nekima mozes objasnjavati 100 godina, jednostavno nece da shvate).

a)
bez obzira sto je Sarajevo muslimanski grad, u njemu jos uvijek, mada u tragovima, zive i pripadnici drugih konfesija te ateisti. Uvodjenjem ovakvog predmeta u obrazovni sistem te grupe se izdvajaju od vecine a ne nudi im se nista slicno. Da li onda neko iz tih drugih grupa moze traziti predmet o svojoj religiji? I ako moze, kada ce ga dobiti? I koje su to ispravne religije pa ce dobiti predmet a koje su samo zle sekte? I ko moze da odluci da li je moja religija sekta ili je bas ona prava? Sta ponuditi ateistima? Ili oni mozda nisu ljudi pa im i ne treba nista?

b)
kroz vjeronauku u obrazovnom sistemu se pokusava nametnuti religija kao "ispravan" zivotni put. Vremenom ce se sve ostale alternative smatrati pogresnim. Namece se nacin na koji bi mi trebali da vodimo svoj zivot. Nekada prije se nametalo nesto drugo pa su se 90-tih svi digli protiv tog nametanja. Danas ista metoda, druga sadrzina pa nikom nista, ovo je kao ok.

c)
u sekularnoj drzavi (kakvom se BiH pokusava predstaviti) religija je iskljucivo i jedino privatna stvar svakog pojedinca. Ne moze i ne smije biti dio obrazovnog sistema, politickog ili vojnog zivota. Ovim naravno ne zelim reci da religijske slobode treba zabraniti, ni u kom slucaju. Ali im treba dati vrijeme i mjesto. A to definitivno nije javna ustanova i djeca od 3 godine.

d)
djeca u dobi od 3 godine definitivno nisu zrela da razumiju ono sto im se kroz vjeronauku namece. Isto vazi i za djecu u osnovnim skolama. Da ne govorim da se ovim samo izdvaja ono malo nemuslimanske djece. Primjer: jedan moj prijatelj ima sedmogodisnjeg sina koji, na njegovu nesrecu, nije musliman. U skoli za vrijeme casa vjeronauke dijete ima slobodno te naravno ceka u dvoristu da svi njegovi drugovi i drugarice zavrse to nesto na sta on ne moze da ide. Naravno, dijete dolazi kuci uplakano i pita roditelje zasto svi mogu ici na vjeronauku a on ne moze i sta to nije uredu s njim.

Eto od mene toliko, znam da cu biti optuzen za islamofobiju al sta je tu je.
homo_sapiens

#344 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by homo_sapiens »

Nismo više ni mi ... TVSA prenoslia sjednicu Skupštine KS, ali "zbog programske šeme morali prekinuti direktan prenos", da bi, evo 15 minuta morali da gledamo "sredstva za rast kose ..." TV SHOP ...
Je li to znak da Kanton ne plaća dovoljno ? Kol'ko para - tol'ko i muzike !
valterbranisarajevo

#345 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by valterbranisarajevo »

Iako mi je muka od toga, pokušaću se "natjerati" da gledam dnevnik TVSA u 18:30...
vox-populi

#346 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vox-populi »

valterbranisarajevo wrote:Iako mi je muka od toga, pokušaću se "natjerati" da gledam dnevnik TVSA u 18:30...
Hajde pa javi sta je bilo, nemam TVSA.
convict

#347 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by convict »

Vozdra raja wrote:

Vrlo su ti kruti stavovi, Vozdra raja, islamofob je izgleda svako ko se ne slaze s tobom. Tvrdis da se na vjeronauci ne moze nauciti nista lose, kako onda objasnjavas ekspertna tumacenja vjeroucitelja da se na prljavom sudju skupljaju sejtani, da ce od psovanja odrveniti jezik ili da je grijeh slaviti rodjendan. E to je za mene ispiranje mozga.

Ne znam imas li djecu ili priliku provoditi vrijeme sa djecom tog uzrasta, ali sigurno si imao priliku gledati emisiju BHT bebe gdje se djeca od 3-4 godine muce da objasne sta je pas, kuca, snijeg, proljece... i sta vrijedi sto nauci suru napamet. jel' to mozda u stanju da je razumije ili tumaci?

A ova teza da je vjeronauka izborna je cisto sovinisticka. Ogromna vecina roditelja salje djecu na vjeronauku ne zato sto zele nego zato sto nemaju alternativu. Nece da im djeca sjede u cosku ili trpezariji obdanista ili da hodaju po ulici ako su skolarci. A i da se ne izdvajaju od ostalih. Zasto 90% roditelja ne salje djecu u mekteb ako su toliko ludi za vjeronaukom?

Ispiranje mozga, nego sta! Krvavo cemo platiti ovo za 20-30 godina.
vox-populi

#348 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vox-populi »

Ovaj moj prijatelj iz primjera je bio u ozbiljnoj dilemi da li da jednostavno posalje svoje dijete na islamsku vjeronauku, iako covjek nema veze sa islamom, ni po kojoj osnovi. Jednostavno mu se to cinilo manjim zlom od cinjenice da se njegovo dijete osjeca izdvojenim, odbacenim. A naravno, sve je ovo fakultativno i nema nista lose u tome. Sta sad ako se tamo po neko i ne osjeca dobro. Ionako je Vlah, je*aji ga.
Jara

#349 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Jara »

Naj nam je bolje uvesti marksizam u vrtiće! :D
Mudri Japanci, napravili stripove po Marksovom "Kapitalu".
Idu k'o halva! :dance:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081222041
valterbranisarajevo

#350 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by valterbranisarajevo »

Evo šta sam još saznao. Roditelji djece iz jednog sarajevskog vrtića su se zvanično-pismeno obratili upravi vrtića sa zahtjevom da se organizuje priredba sa Deda Mrazom, vjerovatno na osnovu Arzijine izjave u emisiji Pošteno (ako roditelji žele mi ćemo organizovati proslavu). Umjesto da im se izađe u susret, kao što je to urađeno roditeljima koji su tražili vjeronauku za svoju djecu, ovi roditelji su upućeni da se sa svojim zahtjevom obrate "ministarstvu". Toliko o dosljednosti i ravnopravnosti. Klasična segregacija...
Post Reply