Nisam bas nacitan srpske historije i volio bih da mi pojasnis ovu tezu o oslobadjanju Kosova od Turaka. Kako su to Srbi oslobodili Kosovo? Srbi jesu imali pravo na grunt cara Lazara na Kosmetu i to mi je jasno. Takodje i ja smatram Turke okupatorima. Ali nejmam posjma o politickim i vojnim apsektima tog oslobodjenja. Interesuje me ko su bili komandanti sarade a ko vojne parade? Gdje je bilo megdan-guvno? Koliko je bilo srbadije a koliko miliona arnauta? Ko je vodio zapisnik?MuaDib wrote:
Srbi nisu osvojili Kosovo, već su ga oslobodili od turske okupacije. A Srbi jesu činili 50 - 60% stanovništva na tom području, i to nije nikakva izmišljotina.
Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#326 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
-
Valbon_1
#327 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
@MuaDibMuaDib wrote:Pošto mnogi nisu pročitali Ustav SFR Jugoslavije, podsjećam vas na članove koji se tiću srbijansko-vojvođansko-kosovske dileme.dallton wrote:tvoja greska je u tome sto zamisljas da nije dio medjunarodnog prava a) "responsibility to protect" i b) da nema nikakvog pravnog osnova za samoodredjenje kosova
pravni osnov za samoodredjenje kosova je postojao vec u ustavu 1974 (jer su i autonomone pokrajine imale teritoriju, svoju vladu i sve ostalo + predstavljanje u medjunarodnim odnosima - sto ti je definicija drzave - i zbog cega je milosevic tu autonomiju i oduzeo, jer je znao gdje to moze odvesti) a kao drugo postojao je pravni osnov za samoopredjeljenje albanaca - prvo vecinu nisu stvorili u perdio 1945-99 ubijanjem, nego prostim natalitetom a pored toga pravo na samoopredjeljenje dobijas onda i samo onda kad je zivot u istoj zemlji nemoguc do te mjere da je osnivanje nove drzave jedina mogucnost...
usporedi sad situaciju kosova i BiHČlan 1.
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica dobrovoljno ujedinjenih naroda i njihovih socijalističkih republika, kao i socijalističkih autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, zasnovana na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Član 2.
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju sačinjavaju Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, Socijalistička Republika Makedonija, Socijalistička Republika Slovenija, Socijalistička Republika Srbija, kao i Socijalistička Аutonomna Pokrajina Vojvodina i Socijalistička Аutonomna Pokrajina Kosovo koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, Socijalistička Republika Hrvatska i Socijalistička Republika Crna Gora.
Član 3.
Socijalistička republika je država zasnovana na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Član 4.
Socijalistička autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica zasnovana na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, u kojoj radni ljudi i građani, narodi i narodnosti ostvaruju svoja suvjerena prava, a kad je to u zajedničkom interesu radnih ljudi i građana, naroda i narodnosti Republike kao cjeline Ustavom Socijalističke Republike Srbije utvrđeno — i u Republici.
Član 5.
Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.![]()
![]()
![]()
Koristis velike reci a ne dokazujes upravo nista.
Verujem da znas da ima velike razlike izmedju rjeci "u satavu Republike Srbije" i rjeci "deo Republike Srbije"
Iako moj maternji jezik nije niti bosnjacki a niti srpskohrvatski, od moje "skole" znam da je ta razlika ogromna
A to zasto je SAP Kosovo bilo u sastavu Republike Rrbije (ne deo Republike Srbije!!!) a ne u sastavu neke druge republike (naprimer Makedonije ili Crne Gore
-
adnan_hz
#328 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
sta se brinete o kosovu toliko??? sta me zanima ko ga je priznao ko nije... vazniji mi je broj drzava (70) koje nisu priznale nezavnisnost Bosne i Hercegovine...
- bijelo_dugme
#329 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
KOje su to drzave?adnan_hz wrote:sta se brinete o kosovu toliko??? sta me zanima ko ga je priznao ko nije... vazniji mi je broj drzava (70) koje nisu priznale nezavnisnost Bosne i Hercegovine...
-
adnan_hz
#330 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Republika Irak, [32] Afganistan, [33] Republika Uganda, Republika Togo, Republika Suriname, Republika Somalija, Republika Sijera Leone, Rapublika Maldivi, Republika Gvajana, Republika Gabon, Republika Džibuti, Republika Kamerun i Republika Benin,Zimbabve, Zambija, Haiti, nigerija i nijedna zemlja centralne amerike i istocne afrike...
to je sto sam ja nasao al ovu brojku sam procitao u par stranica a to su izavili alkalaj i ivanic...
al me zanima da li je srbija ikad priznala nasu nezavisnost???
to je sto sam ja nasao al ovu brojku sam procitao u par stranica a to su izavili alkalaj i ivanic...
- Fratris
#331 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Naravno da je Srbija priznala. Dayton.adnan_hz wrote:Republika Irak, [32] Afganistan, [33] Republika Uganda, Republika Togo, Republika Suriname, Republika Somalija, Republika Sijera Leone, Rapublika Maldivi, Republika Gvajana, Republika Gabon, Republika Džibuti, Republika Kamerun i Republika Benin,Zimbabve, Zambija, Haiti, nigerija i nijedna zemlja centralne amerike i istocne afrike...
A ove drzave sto nisu su drzave koje imaju drugih problema malo vaznijih od priznavanja BiH. Jednostavno, posto priznavanje drzave cesto mora ici kroz parlament i slijediti sluzbene procedure, to nije napravljeno. Posto te drzave nemaju nikakve ugovore sa BiH na medjunarodnoj sceni, nema potrebe za ti.
Znam da je prije 4-5 godina Hrvatska imala situaciju kad su htjeli potpisati neki ugovor o ekonomskoj suradnji s Gabonom(ili nekom drzavom u tom dijelu Afrike) i ispostavilo se da nemaju sluzbene diplomatske odnose, pa su onda nabrzinu to isposlovali i Gabon je priznao Hrvatsku, pa su onda fino uz vino i prsut potpisali dogovor.
Znaci, pokusavam reci da se ovdje ne radi o drzavama koje ne zele priznati BiH ili nesto tako, nego samo o lijenosti i inerciji. Tu je naravno krivo i nase ministarstvo vanjskih poslova, al hebiga.
- kekec
#332 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Jasno je tvoje "nerazumijevanje" MuaDib - a. Ali, ako ti tvoja "skola" dozvoljava, a vjerujem da jeste, pogledaj clan 3 gdje se kaze: "...republika je država...", a zatim pogledaj clan 4, gdje se kaze: "...autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica...".Valbon_1 wrote:@MuaDibMuaDib wrote:
Pošto mnogi nisu pročitali Ustav SFR Jugoslavije, podsjećam vas na članove koji se tiću srbijansko-vojvođansko-kosovske dileme.Član 1.
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica dobrovoljno ujedinjenih naroda i njihovih socijalističkih republika, kao i socijalističkih autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, zasnovana na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Član 2.
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju sačinjavaju Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, Socijalistička Republika Makedonija, Socijalistička Republika Slovenija, Socijalistička Republika Srbija, kao i Socijalistička Аutonomna Pokrajina Vojvodina i Socijalistička Аutonomna Pokrajina Kosovo koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, Socijalistička Republika Hrvatska i Socijalistička Republika Crna Gora.
Član 3.
Socijalistička republika je država zasnovana na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Član 4.
Socijalistička autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica zasnovana na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, u kojoj radni ljudi i građani, narodi i narodnosti ostvaruju svoja suvjerena prava, a kad je to u zajedničkom interesu radnih ljudi i građana, naroda i narodnosti Republike kao cjeline Ustavom Socijalističke Republike Srbije utvrđeno — i u Republici.
Član 5.
Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.![]()
![]()
![]()
Koristis velike reci a ne dokazujes upravo nista.
Verujem da znas da ima velike razlike izmedju rjeci "u satavu Republike Srbije" i rjeci "deo Republike Srbije"
Iako moj maternji jezik nije niti bosnjacki a niti srpskohrvatski, od moje "skole" znam da je ta razlika ogromna![]()
A to zasto je SAP Kosovo bilo u sastavu Republike Rrbije (ne deo Republike Srbije!!!) a ne u sastavu neke druge republike (naprimer Makedonije ili Crne Gore), predpostavljam da ces razumjeti veoma lako. Samo gledaj na to u malce drucijem kontekstu, i uzmi neki digitron koji ce ti izracunati neke brojeve... OK my friend?
Valjda ti je jasna razlika izmedju DRZAVA i DP zajednica.
Da ti bude jasnije bivse regije ili okruzi ( npr. Gorazde) je bio zajednica opstina (DPZ).
MuaDib je dao jasno pojasnjenje, ali dzaba. Tisucu pojasnjenja ne moze neke ubijediti da su u zabludi.
-
zavrzlama
#333 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Srbija je izgubila Kosovo zato sto su dokazali svijetu da neznaju zivjeti sa drugim i drugacijim i sto su planirali i pokusali izvrsiti totalno etnicko ciscenje albanaca sa Kosova uz vec poznate metode genocida i zlocina koje su ucinili u BIH i Hrvatskoj...MZ da bi se iskupila za ne kaznjavanje srbije za zlocine i rusenja po BIH i Hrvatskoj i da bi srpijecili destabilizaciju Makedonije i CG u kojim su zivjeli Albanci,se odlucila da kazni srbiju i dali su Kosovu nezavisnost...prica gotova....sad srbija treba pokazati promjenu u cilju tolerancije sa manjinama u Srbiji i razvijati suzivot i zivot u razlicitostima inace ce opet ostati bez Vojvodine a sutra i Sandzaka..kako su cetnici usli u ustav srbije,i kako je seselj podrzan o trecine srbije javno i kako je ravna gora glavna manifestacija u srbiji....nastavak znate i sami 
- Luke Perry
#334 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Pusti to Kosovo nije bilo republika
Paradoksalno je to da je Crna Gora upravo glasovima Albanaca nezavisna i clan UN.
Paradoksalno je to da je Crna Gora upravo glasovima Albanaca nezavisna i clan UN.
-
oldplague
#335 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Sve je to tačno, ali će se Republika Kosovo ipak proširiti na dijelove Makedonije, a vjerovatno i Crne Gore.zavrzlama wrote:Srbija je izgubila Kosovo zato sto su dokazali svijetu da neznaju zivjeti sa drugim i drugacijim i sto su planirali i pokusali izvrsiti totalno etnicko ciscenje albanaca sa Kosova uz vec poznate metode genocida i zlocina koje su ucinili u BIH i Hrvatskoj...MZ da bi se iskupila za ne kaznjavanje srbije za zlocine i rusenja po BIH i Hrvatskoj i da bi srpijecili destabilizaciju Makedonije i CG u kojim su zivjeli Albanci,se odlucila da kazni srbiju i dali su Kosovu nezavisnost...prica gotova....sad srbija treba pokazati promjenu u cilju tolerancije sa manjinama u Srbiji i razvijati suzivot i zivot u razlicitostima inace ce opet ostati bez Vojvodine a sutra i Sandzaka..kako su cetnici usli u ustav srbije,i kako je seselj podrzan o trecine srbije javno i kako je ravna gora glavna manifestacija u srbiji....nastavak znate i sami
-
Valbon_1
#336 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Drugar...moja "skola" poznavanja (srpsko-hrvatskog, a i vaseg) jezika je skola koju sam pohadjao u osnovnoj ali lokacija je bila policijska stanica, nastavnik je bio gospodin Scekic, komandant policije paramilitaraca, militaraca i ko zna koji drugih djavola (pogledaj malo njegov doprinos ljudskoj civilizaciji na Kosovu), a predmet nastave je bio jedna slomljena kost za jedan neadekvatan odgovor...Kapiras?Jasno je tvoje "nerazumijevanje" MuaDib - a. Ali, ako ti tvoja "skola" dozvoljava, a vjerujem da jeste, pogledaj clan 3 gdje se kaze: "...republika je država...", a zatim pogledaj clan 4, gdje se kaze: "...autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica...".
Da ti bude jasnije bivse regije ili okruzi ( npr. Gorazde) je bio zajednica opstina (DPZ).
MuaDib je dao jasno pojasnjenje, ali dzaba. Tisucu pojasnjenja ne moze neke ubijediti da su u zabludi. ;
A sto se tice Ustava bivse SFRJ, molim te nemoj lupetati bezveze. Budi siguran da sam poprilicno dobro "obavesten" o pravnoj poziciji sviju republika...pardon (i) Autonomnih Pokrajina. Ne znam zasto je onda Srbija koristila sva sredstva da bi upravo ukinuo tu Pokrajinu kada ionako mi se ne bi trebalo pitati ni za sta, posto ste vi bili "drzava" a mi ne....I opet ne znam zasto su onda ubijene 250.000 duse ako ste "vi", i ne samo vi, i pre rata bili drzava!!!?
- bijelo_dugme
#337 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Fratris wrote:Naravno da je Srbija priznala. Dayton.adnan_hz wrote:Republika Irak, [32] Afganistan, [33] Republika Uganda, Republika Togo, Republika Suriname, Republika Somalija, Republika Sijera Leone, Rapublika Maldivi, Republika Gvajana, Republika Gabon, Republika Džibuti, Republika Kamerun i Republika Benin,Zimbabve, Zambija, Haiti, nigerija i nijedna zemlja centralne amerike i istocne afrike...
A ove drzave sto nisu su drzave koje imaju drugih problema malo vaznijih od priznavanja BiH. Jednostavno, posto priznavanje drzave cesto mora ici kroz parlament i slijediti sluzbene procedure, to nije napravljeno. Posto te drzave nemaju nikakve ugovore sa BiH na medjunarodnoj sceni, nema potrebe za ti.
Znam da je prije 4-5 godina Hrvatska imala situaciju kad su htjeli potpisati neki ugovor o ekonomskoj suradnji s Gabonom(ili nekom drzavom u tom dijelu Afrike) i ispostavilo se da nemaju sluzbene diplomatske odnose, pa su onda nabrzinu to isposlovali i Gabon je priznao Hrvatsku, pa su onda fino uz vino i prsut potpisali dogovor.![]()
Znaci, pokusavam reci da se ovdje ne radi o drzavama koje ne zele priznati BiH ili nesto tako, nego samo o lijenosti i inerciji. Tu je naravno krivo i nase ministarstvo vanjskih poslova, al hebiga.
Hehe, ali kako karte u tim drzava izgledaju? Jesmol dio Srbije ili sta?
- MuaDib
#338 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Klasična postavka kada se izgube argumenti malo nacionalizma, malo šovinizma, malo prepotencije i palamuđenja o strašnoj Jugoslaviji. Autonomne pokrajine nisu bile federalne države, već dio federalne države SR Srbije. I ja ne znam ko se na Kosovu bunio stalno, nisu to bili kosovski Srbi, nego Albanci sa Kosovo republika, Kosovo republika. A druga je stvar što je što je Slobodan Milošević iskoristio frustriranost kosovskih Srba, da započene program SANU-a.Valbon_1 wrote:Drugar...moja "skola" poznavanja (srpsko-hrvatskog, a i vaseg) jezika je skola koju sam pohadjao u osnovnoj ali lokacija je bila policijska stanica, nastavnik je bio gospodin Scekic, komandant policije paramilitaraca, militaraca i ko zna koji drugih djavola (pogledaj malo njegov doprinos ljudskoj civilizaciji na Kosovu), a predmet nastave je bio jedna slomljena kost za jedan neadekvatan odgovor...Kapiras?Jasno je tvoje "nerazumijevanje" MuaDib - a. Ali, ako ti tvoja "skola" dozvoljava, a vjerujem da jeste, pogledaj clan 3 gdje se kaze: "...republika je država...", a zatim pogledaj clan 4, gdje se kaze: "...autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica...".
MuaDib je dao jasno pojasnjenje, ali dzaba. Tisucu pojasnjenja ne moze neke ubijediti da su u zabludi. ;
A sto se tice Ustava bivse SFRJ, molim te nemoj lupetati bezveze. Budi siguran da sam poprilicno dobro "obavesten" o pravnoj poziciji sviju republika...pardon (i) Autonomnih Pokrajina. Ne znam zasto je onda Srbija koristila sva sredstva da bi upravo ukinuo tu Pokrajinu kada ionako mi se ne bi trebalo pitati ni za sta, posto ste vi bili "drzava" a mi ne....I opet ne znam zasto su onda ubijene 250.000 duse ako ste "vi", i ne samo vi, i pre rata bili drzava!!!?
Inače ovdje imaju mnogi glup felš, jer brane Albance isključivo jer su muslimani i što je najgore porede ih sa Bošnjacima. A ne znaju kako su prošli Bošnjaci Kosova, a ni kako sada žive pod prismotrom KFOR-a.
Albanci su svjesno napali državu Srbiju i njen ustavni poredak, na što je tadašnja srbijanska vlast odgovorila ograničavenjem, a potom i de facto ukidanjem autonomije. A građani Bosne i Hercegovine, a pogotovo Bošnjaci i Hrvati, niti su napali Srbiju, niti su rušili ustavni poredak iste, a bili su napadnuti od strane Srbije, Crne Gore i SDS-ove kavazi drževe RS.
- Mx
#339 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Zaboravila si reci da ce se prosiriti i na teritoriju Grcke koje su ranije pripadale Albancima a koje im je Grcka uzela/prisvojila/okupirala. Makedonija bi ili ce da trazi u Grckoj svoje teritorije koje su joj istorijski pripadale a koje joj je uzela Grcka. Mozda se dogovore Makedonci i Albanci u Makedoniji da se zajednicki teritorijalno rascesikaju tako sto ce da se namire sa svojim bivsim teritorijama u Grckojoldplague wrote:Sve je to tačno, ali će se Republika Kosovo ipak proširiti na dijelove Makedonije, a vjerovatno i Crne Gore.zavrzlama wrote:Srbija je izgubila Kosovo zato sto su dokazali svijetu da neznaju zivjeti sa drugim i drugacijim i sto su planirali i pokusali izvrsiti totalno etnicko ciscenje albanaca sa Kosova uz vec poznate metode genocida i zlocina koje su ucinili u BIH i Hrvatskoj...MZ da bi se iskupila za ne kaznjavanje srbije za zlocine i rusenja po BIH i Hrvatskoj i da bi srpijecili destabilizaciju Makedonije i CG u kojim su zivjeli Albanci,se odlucila da kazni srbiju i dali su Kosovu nezavisnost...prica gotova....sad srbija treba pokazati promjenu u cilju tolerancije sa manjinama u Srbiji i razvijati suzivot i zivot u razlicitostima inace ce opet ostati bez Vojvodine a sutra i Sandzaka..kako su cetnici usli u ustav srbije,i kako je seselj podrzan o trecine srbije javno i kako je ravna gora glavna manifestacija u srbiji....nastavak znate i sami
Medjutim mene intresuje zasto ti mislis da ce Albanci traziti teritorije u CG i Makedoniji koje bi kasnije pripojili Kosovu? sta bi dobili s tim, ko bi ih to onda priznao a na kraju bi bili optuzeni isto kao i Srbi da prave veliku Albaniju kao sto su Srbi optuzeni da prave Veliku ili Prosirenu Srbiju?
- Mx
#340 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Konstatacija ispravna, sjedi 5Luke Perry wrote:Pusti to Kosovo nije bilo republika![]()
Last edited by Mx on 25/04/2009 17:07, edited 1 time in total.
-
oldplague
#341 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Ne bi bili optuženi. Sada se uostalom i ne moraju truditi, granice će se same povući.Mx wrote:Zaboravila si reci da ce se prosiriti i na teritoriju Grcke koje su ranije pripadale Albancima a koje im je Grcka uzela/prisvojila/okupirala. Makedonija bi ili ce da trazi u Grckoj svoje teritorije koje su joj istorijski pripadale a koje joj je uzela Grcka. Mozda se dogovore Makedonci i Albanci u Makedoniji da se zajednicki teritorijalno rascesikaju tako sto ce da se namire sa svojim bivsim teritorijama u Grckojoldplague wrote:Sve je to tačno, ali će se Republika Kosovo ipak proširiti na dijelove Makedonije, a vjerovatno i Crne Gore.zavrzlama wrote:Srbija je izgubila Kosovo zato sto su dokazali svijetu da neznaju zivjeti sa drugim i drugacijim i sto su planirali i pokusali izvrsiti totalno etnicko ciscenje albanaca sa Kosova uz vec poznate metode genocida i zlocina koje su ucinili u BIH i Hrvatskoj...MZ da bi se iskupila za ne kaznjavanje srbije za zlocine i rusenja po BIH i Hrvatskoj i da bi srpijecili destabilizaciju Makedonije i CG u kojim su zivjeli Albanci,se odlucila da kazni srbiju i dali su Kosovu nezavisnost...prica gotova....sad srbija treba pokazati promjenu u cilju tolerancije sa manjinama u Srbiji i razvijati suzivot i zivot u razlicitostima inace ce opet ostati bez Vojvodine a sutra i Sandzaka..kako su cetnici usli u ustav srbije,i kako je seselj podrzan o trecine srbije javno i kako je ravna gora glavna manifestacija u srbiji....nastavak znate i sami![]()
Medjutim mene intresuje zasto ti mislis da ce Albanci traziti teritorije u CG i Makedoniji koje bi kasnije pripojili Kosovu? sta bi dobili s tim, ko bi ih to onda priznao a na kraju bi bili optuzeni isto kao i Srbi da prave veliku Albaniju kao sto su Srbi optuzeni da prave Veliku ili Prosirenu Srbiju?
- Mx
#342 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
MuaDib,MuaDib wrote:Klasična postavka kada se izgube argumenti malo nacionalizma, malo šovinizma, malo prepotencije i palamuđenja o strašnoj Jugoslaviji. Autonomne pokrajine nisu bile federalne države, već dio federalne države SR Srbije. I ja ne znam ko se na Kosovu bunio stalno, nisu to bili kosovski Srbi, nego Albanci sa Kosovo republika, Kosovo republika. A druga je stvar što je što je Slobodan Milošević iskoristio frustriranost kosovskih Srba, da započene program SANU-a.Valbon_1 wrote:Drugar...moja "skola" poznavanja (srpsko-hrvatskog, a i vaseg) jezika je skola koju sam pohadjao u osnovnoj ali lokacija je bila policijska stanica, nastavnik je bio gospodin Scekic, komandant policije paramilitaraca, militaraca i ko zna koji drugih djavola (pogledaj malo njegov doprinos ljudskoj civilizaciji na Kosovu), a predmet nastave je bio jedna slomljena kost za jedan neadekvatan odgovor...Kapiras?Jasno je tvoje "nerazumijevanje" MuaDib - a. Ali, ako ti tvoja "skola" dozvoljava, a vjerujem da jeste, pogledaj clan 3 gdje se kaze: "...republika je država...", a zatim pogledaj clan 4, gdje se kaze: "...autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica...".
Inače ovdje imaju mnogi glup felš, jer brane Albance isključivo jer su muslimani i što je najgore porede ih sa Bošnjacima. A ne znaju kako su prošli Bošnjaci Kosova, a ni kako sada žive pod prismotrom KFOR-a.
Albanci su svjesno napali državu Srbiju i njen ustavni poredak, na što je tadašnja srbijanska vlast odgovorila ograničavenjem, a potom i de facto ukidanjem autonomije. A građani Bosne i Hercegovine, a pogotovo Bošnjaci i Hrvati, niti su napali Srbiju, niti su rušili ustavni poredak iste, a bili su napadnuti od strane Srbije, Crne Gore i SDS-ove kavazi drževe RS.
Ti mozes jedino da pises i pricas u svoje licno ime i da kao Bosnjak/Bosanac a ustvari Srbin branis srpske interese. Ti nemas pravo da generalno pises u ime svih nas Bosnjaka i Bosanaca jer to pravo od nas nisi dobio da nas prezentujes i sta mi mislimo o Kosovu i Srbiji. Sa svojim pisanjem a predstavljanjem da si neki Bosnjak/Bosanac ti gledas da uvalis kost za glodjanje izmedju Albanaca/Kosovara i nas Bosnjaka/Bosanaca.
Last edited by Mx on 25/04/2009 17:07, edited 1 time in total.
-
dallton
#343 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
niti branim albance zato sto su muslimani (ti ako mislis da albancima stalo do vjere, u zabludi) a itekako dobro znam da se nakon zavrsetka rata nista bolje nisu ponijeli prema manjinama (bosnjacima, vlasima, goranima) na kosovu nego sto bi recimo srpska politika ucinila...a recicu ti odmah zasto stavljam tezinu argumenata na njihovu stranu - jer 1) kosovo je bilo nastavak rata u BiH i 2) jer je nezavisnoscu kosova srbija dobila neku vrstu pravedne kazne za sve ranije ucinjeno...MuaDib wrote:Klasična postavka kada se izgube argumenti malo nacionalizma, malo šovinizma, malo prepotencije i palamuđenja o strašnoj Jugoslaviji. Autonomne pokrajine nisu bile federalne države, već dio federalne države SR Srbije. I ja ne znam ko se na Kosovu bunio stalno, nisu to bili kosovski Srbi, nego Albanci sa Kosovo republika, Kosovo republika. A druga je stvar što je što je Slobodan Milošević iskoristio frustriranost kosovskih Srba, da započene program SANU-a.Valbon_1 wrote:Drugar...moja "skola" poznavanja (srpsko-hrvatskog, a i vaseg) jezika je skola koju sam pohadjao u osnovnoj ali lokacija je bila policijska stanica, nastavnik je bio gospodin Scekic, komandant policije paramilitaraca, militaraca i ko zna koji drugih djavola (pogledaj malo njegov doprinos ljudskoj civilizaciji na Kosovu), a predmet nastave je bio jedna slomljena kost za jedan neadekvatan odgovor...Kapiras?Jasno je tvoje "nerazumijevanje" MuaDib - a. Ali, ako ti tvoja "skola" dozvoljava, a vjerujem da jeste, pogledaj clan 3 gdje se kaze: "...republika je država...", a zatim pogledaj clan 4, gdje se kaze: "...autonomna pokrajina je autonomna socijalistička samoupravna demokratska društveno-politička zajednica...".
btw. nije milosevic ukinuo autonomiju kosovu nakon albanskog napada, kako ti kazes, vec 1990/91 - a priznaces da tad tog napada nije bilo
-
stepsky
#344 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Nije neka dilema ustavno pravna definicija bivse jugoslavije. 6 republika i dvije autonomne pokrajine u sklopu Srbije. Nivo vlasti u pokrajinama je bio za nijansu nizi od nivoa republika. Pokrajine su bile potpuno autonomne alli su problemi koji su se ticali drzave i sistema ipak morali da se profiltriraju kroz republiku. Prakticno Kosovo je u punom smilu rijeci bilo po unutrasnjem uredjenju u rangu republika.
Pravno gledano Kosovo nije imalo jasnu odrednicu o mogucnosti otcjepljenja, ali realno i zivotno ljudi koji poznaju Kosovo znaju da je to bila jedina zdrava opcija. Milosevic je imao i vojsku i policiju i paramilitarce na Kosovu i nije uspio da uradi nista, cak suprotno.
Relacije izmedju Albanaca i Bosnjaka su bile izvanredne sve do 90 tih godina. Ta fina tradicija postovanja i pomoci se izmijenila sa dolaskom I.Rugove. On je izjavio mislim 1991 da su Albanci treci narod u bivsoj SFRJ iako su tadasnji Muslimani bili treci prema tom popisu. NA pitanje sta sa Muslimanima on je odgovorio da oni nisu narod !!!!! To je bila politicka izjava koja mu je otvarala prostor za dalje politicko djelovanje ali je svjedocila o uskom nacionalnom profilu I.Rugove i o njemu licno. U toku Nato intervencije na Kosovu, jedan dio izbjeglilca sa Kosova je nasao utociste u kucama Bosnjaka u C.Gori. Nakon odlaska Srbijanske sodateske sa Kosova Albanci su vecim dijelom protjerali Bosnjake koji su zivjeli na Kosovu. Uglavnom su egzistirala dva izgovora, prvi je da su Bosanski milicajci za vrijeme demonstracija 1981 najsurovije tukli i maltretirali Albance a drugi je da su svi Bosnjaci sa Kosova saradjivali sa Srbima. I jedno i drugo je nerealno. Prvo jer su Bosanski policajci bili u mjesovitom sastavu a tukla je i tadasnja Kosovska policija u kojoj su bili Albanci. A drugo nije tacno jer su Bosnjaci bili izmedju cekica i nakovnja, nisu bili potrebni Srbima a Albanci su bili veoma izolovani. Ipak na kraju stvari su se slegle i nema mrznje i realno je da Bosnjaci i Albanci imaju dobre, prijateljske odnose, posebno sa onim iz Albanije.
Bosna je poslednji put redefinisana u Dejtonu. Garantovana je jedinstvenost i cjelovitost. Nema paralela izmedju RS i Kosova, ali..
Indikativni su sastanci na relaciji Beograd-Zagreb u poslednje vrijeme, kao i izjave SRB politicara koje su na ivici politicke kulture/nekulture a u najmanju ruku su agresivni.
Bosnu boli to sto potencijalno RS moze na osnovu pravne odluke po pitanju Kosova da donese odluku da se otcijepi od Bosne. Po principu ako moze Kosovo, moze i RS. Tu se sistematski zanemaruju efekti agresije na BiH i represije na Kosovu od strane Srpske politike. Sustina je da nas to veoma brzo ceka kao situacija na koju moramo biti spremni. Kako ce se to zavrsiti veliko je pitanje.
Pravno gledano Kosovo nije imalo jasnu odrednicu o mogucnosti otcjepljenja, ali realno i zivotno ljudi koji poznaju Kosovo znaju da je to bila jedina zdrava opcija. Milosevic je imao i vojsku i policiju i paramilitarce na Kosovu i nije uspio da uradi nista, cak suprotno.
Relacije izmedju Albanaca i Bosnjaka su bile izvanredne sve do 90 tih godina. Ta fina tradicija postovanja i pomoci se izmijenila sa dolaskom I.Rugove. On je izjavio mislim 1991 da su Albanci treci narod u bivsoj SFRJ iako su tadasnji Muslimani bili treci prema tom popisu. NA pitanje sta sa Muslimanima on je odgovorio da oni nisu narod !!!!! To je bila politicka izjava koja mu je otvarala prostor za dalje politicko djelovanje ali je svjedocila o uskom nacionalnom profilu I.Rugove i o njemu licno. U toku Nato intervencije na Kosovu, jedan dio izbjeglilca sa Kosova je nasao utociste u kucama Bosnjaka u C.Gori. Nakon odlaska Srbijanske sodateske sa Kosova Albanci su vecim dijelom protjerali Bosnjake koji su zivjeli na Kosovu. Uglavnom su egzistirala dva izgovora, prvi je da su Bosanski milicajci za vrijeme demonstracija 1981 najsurovije tukli i maltretirali Albance a drugi je da su svi Bosnjaci sa Kosova saradjivali sa Srbima. I jedno i drugo je nerealno. Prvo jer su Bosanski policajci bili u mjesovitom sastavu a tukla je i tadasnja Kosovska policija u kojoj su bili Albanci. A drugo nije tacno jer su Bosnjaci bili izmedju cekica i nakovnja, nisu bili potrebni Srbima a Albanci su bili veoma izolovani. Ipak na kraju stvari su se slegle i nema mrznje i realno je da Bosnjaci i Albanci imaju dobre, prijateljske odnose, posebno sa onim iz Albanije.
Bosna je poslednji put redefinisana u Dejtonu. Garantovana je jedinstvenost i cjelovitost. Nema paralela izmedju RS i Kosova, ali..
Indikativni su sastanci na relaciji Beograd-Zagreb u poslednje vrijeme, kao i izjave SRB politicara koje su na ivici politicke kulture/nekulture a u najmanju ruku su agresivni.
Bosnu boli to sto potencijalno RS moze na osnovu pravne odluke po pitanju Kosova da donese odluku da se otcijepi od Bosne. Po principu ako moze Kosovo, moze i RS. Tu se sistematski zanemaruju efekti agresije na BiH i represije na Kosovu od strane Srpske politike. Sustina je da nas to veoma brzo ceka kao situacija na koju moramo biti spremni. Kako ce se to zavrsiti veliko je pitanje.
- Univerzum36
#345 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Dok Psi laju Karavni Prolaze
-
dallton
#346 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
pravo da ti kazem meni je i drago ako neko misli (a siguran sam da je takvih malo) da se pc moze otcijepiti po modelu kosova - cak bi to mozda bila i najbolja opcija, sto da ne, otvorile bi se neslucene mogucnostistepsky wrote:Nije neka dilema ustavno pravna definicija bivse jugoslavije. 6 republika i dvije autonomne pokrajine u sklopu Srbije. Nivo vlasti u pokrajinama je bio za nijansu nizi od nivoa republika. Pokrajine su bile potpuno autonomne alli su problemi koji su se ticali drzave i sistema ipak morali da se profiltriraju kroz republiku. Prakticno Kosovo je u punom smilu rijeci bilo po unutrasnjem uredjenju u rangu republika.
-
BaileyS
#347 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
@muadib, vidim da si nafilovan propagandom SANU-a (sjecam se i tvojih postova vezano za popise stanovnistva u BiH).MuaDib wrote:
Ja nisam naklonjen Beogradu, već realno pokušavam pojasniti stvari. Međutim bojim se da vi zbog neskrivene mržnje prema Srbima, što konstantno provlačite kroz svoje postove, pišete što vam je milo. A pozivate se na međunarodno pravo kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, a zalažete se za njegovo kršenje kada je u pitanju Srbija. Po vašoj logici Kosovo treba pripast Makedoniji jer je do 1912. bilo dio Skopskog pašaluka. Srbi nisu osvojili Kosovo, već su ga oslobodili od turske okupacije. A Srbi jesu činili 50 - 60% stanovništva na tom području, i to nije nikakva izmišljotina.
Sto se Kosova tice Srbija je te 1912 imala pravo da "oslobadja" Kosovo koliko i Madjarska danas ima pravo da oslobadja Vojvodinu (cak ni toliko s obzirom da je Vojvodina u sastavu Srbije manje od 100 godina dok je Kosovo bilo izvan Srbije 500g). Te 1912 Srbija je Kosovo dobila samo iz razloga sto je imala jake saveznike, danas ga je izgubila jer su Albanci imali jace. Ovim je ispravljena jedna od najvecih gresaka politike velikih sila na Balkanu.
Ovaj tekst je nesto najbolje sto sam procitao vezano za nezavisnost Kosova.
- The Serbs' Self-Inflicted Wounds
With Kosovo independent, Yugoslavia is finally dead.
By Christopher Hitchens
Posted Friday, Feb. 22, 2008, at 12:51 PM ET
Someone with a good memory of the conversation once told me how Lord Carrington, then one of the "mediators" of the incipient post-Yugoslavia war, came to the conclusion that Slobodan Milosevic was a highly dangerous man. Well-disposed toward Serbia (as the British establishment has always been), Carrington told the late dictator that he understood Serb concerns about significant Serbian minorities in Bosnia and Croatia. But why did Milosevic also insist on exclusive control over Kosovo, where the Albanian population was approximately 90 percent? "That," replied Milosevic coldly, "is for historical reasons." It's a shame, in retrospect, that it took us so long to diagnose the pathology of Serbia's combination of arrogance and self-pity, in which what is theirs is theirs and what is anybody else's is negotiable.
We used to read this same atavistic proclamation by the hellish light of burning Sarajevo, and now we glimpse it again through the flames of the blazing U.S. Embassy in Belgrade, and by the glare of similar but less dramatic arsons set by Serbs in ski masks in northern Kosovo itself. But it needs to be understood that "Serbia" itself has lost nothing and has nothing to complain about. With the independence of Kosovo, the Yugoslav idea is finally and completely dead, but it was Serbian irredentism that killed the last vestige of that idea, and it is to that account that the whole cost ought to be charged.
Forget all the nonsense that you may have heard about Kosovo being "the Jerusalem" of Serbia. It may contain some beautiful and ancient Serbian and Serbian Orthodox cultural sites, but it is much more like Serbia's West Bank or Gaza, with a sweltering, penned-up, subject population who were for generations treated as if they were human refuse in the land of their own birth. Nobody who has spent any time in the territory, as I did during and after the eviction of the Serb militias, can believe for a single second that any Kosovar would ever again submit to rule from Belgrade. It's over.
But how did it begin? In fact, Kosovo has never been recognized internationally as part of Serbia. It was only ever recognized as part of Yugoslavia, and with the liquidation of that state Serbian claims upon its territory became null and void. A little history here is necessary.
During the Balkan wars of 1912 and 1913, the then-distinct kingdom of Serbia, with some regional allies, did manage to invade and annex a formerly Ottoman territory that had been the scene of a Serbian military defeat in—wait for it—1389. (In that year, England was laying emotional claims to large and beautiful areas of France.) Serbian monarchist and nationalist propaganda hailed the "liberation" of the ancestral land, but the shrewdest foreign correspondent of the day took a different line:
Do not the facts, undeniable and irrefutable, force you to come to the conclusion that the Bulgars in Macedonia, the Serbs in old Serbia, in their national endeavor to correct data in the ethnological statistics that are not quite favorable to them, are engaged quite simply in systematic extermination of the Muslim population in the villages, towns and districts?
Leon Trotsky, writing this in January 1913 as an open letter in the (Menshevik) paper Luch ("The Ray") was addressing the "liberal" Russian chauvinist politician Pavel Miliukov. So, as you can see, the arrogant Russian support for Orthodox Christian ethnic cleansing in the Balkans is not a new problem. (Under Russian President Vladimir Putin's pious rule, though, our own timorous press prefers not to call attention to the way in which Russian political thuggery is increasingly backed by an Orthodox religious hierarchy.)
The same Balkan war—as Trotsky had predicted—went on to draw in the whole of Europe and indeed the rest of the world, and by the time it ended, the Ottoman and Austro-Hungarian empires had imploded entirely and there was to be a new state, Yugoslavia, where they had once jostled at the borders. You might argue that Kosovo was now part of Serbia by "right" of conquest (in other words, de facto), but in fact, not even Serbia had adjusted its own laws to make it a legal province de jure, and this was in any case moot because all future treaties and agreements were signed between Yugoslavia and the no-less-new state concept calling itself republican Turkey. Legal instruments agreed between these two entities recognized Belgrade's sovereignty over Kosovo, but solely in the sense that they recognized Belgrade as the capital of Yugoslavia. (For a more extended discussion of this essential constitutional point, see Noel Malcolm's Kosovo: A Short History.) Thus, and if we exempt some decisions made by Stalinist bureaucrats after the re-creation of Yugoslavia in 1945, Kosovo has never been treated or recognized as Serb territory within Yugoslavia and never at all by international treaties outside that former state. Even those hasty Stalinist decisions were later undone by Tito, who granted Kosovo a large measure of autonomy in 1974. It is very important to remember that Slobodan Milosevic launched his own petty and violent career, as the head of a Serb-Montenegrin crime family, precisely by canceling Kosovo's pre-existing autonomy in 1990, remaking himself as a nationalist demagogue instead of a Communist one, and bringing in the roof of the Yugoslav federation.
You will by now have read dark remarks made by partisans of the Russian and Serb Orthodox viewpoint, to the effect that if one "secession" is allowed, then what is to prevent every Gypsy or Chechen or Ossetian from proclaiming their own statelet? You should, first, ask if the Bosnian Serbs ought not to have thought of this first and been better advised by the "realist" or Kissinger school that now weeps such hypocritical tears. You should, second, ask if you know of any case comparable to the Kosovo one, where a national minority was so long imprisoned within an artificial state.
Of course, one ought to acknowledge that this is a calamity for the Serbs and indeed an injustice in the sense of an insult to their pride and history. But the injustice was self-inflicted. I remember seeing, in Kosovo, the "settlements" for Serbs that the Milosevic regime was building in a vain effort to alter the demography. And who were the bedraggled "settlers"? The luckless Serbian civilians who had been living in the Krajina area of Croatia until their fearless leader's war of conquest for "Greater Serbia" had brought general disaster and seen them finally evicted from farms and homesteads they had garrisoned for centuries. Promised new land on colonized Albanian territory, they had been uprooted and evicted once again. Where are they now, I wonder? Perhaps stupidly stoning the McDonald's in Belgrade, and vowing fervently never to forget the lost glories of 1389, and maybe occasionally wondering where they made their original mistake.
- MuaDib
#348 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Nisam što se tiće tebe mislio ovo o Albancima, već na one što to provlače kroz postove. Srbija je kažnjena gubitkom Kosova, ali ta kazna je ponovo ojačala srpski nacionalizam u BiH, odnosno RS. I to mene najviše brine, da mi ne ostanemo kratkih rukava zbog Kosova. Jer nikad se ne zna sa velikim silama, i kada im može pući film u vezi Bosne. Milošević je ukinuo autonomiju zbog dešavanja ranih 1980-tih na Kosovu, po nalogu akademika iz SANU-a. I to zato da bi ojačao poziciju Srbije u odnosu na Jugoslaviju, a u pokušaju da stvari čvrstu jugoslavensku federaciju. Pošto to nije uspio, započeo je sa projektom Velike Srbije i rasturio Jugoslaviju.dallton wrote:
niti branim albance zato sto su muslimani (ti ako mislis da albancima stalo do vjere, u zabludi) a itekako dobro znam da se nakon zavrsetka rata nista bolje nisu ponijeli prema manjinama (bosnjacima, vlasima, goranima) na kosovu nego sto bi recimo srpska politika ucinila...a recicu ti odmah zasto stavljam tezinu argumenata na njihovu stranu - jer 1) kosovo je bilo nastavak rata u BiH i 2) jer je nezavisnoscu kosova srbija dobila neku vrstu pravedne kazne za sve ranije ucinjeno...
btw. nije milosevic ukinuo autonomiju kosovu nakon albanskog napada, kako ti kazes, vec 1990/91 - a priznaces da tad tog napada nije bilo
Nažalost u Bosni i Hercegovini prebiva i dalje artefakt te politike, Republika Srpska koja svojim ponašanjem uporno nastoji nametnuti tezu da je Bosna i Hercegovina nemoguća država. Posebnu podršku u tome im daju Mile Ekmečić i Nenad Kecmanović.
@BaileyS ti i dalje nastavljaš sa etiketiranjem, a to ti nisu nikakvi argumenti.
-
mmostar
#349 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Ako bog daoldplague wrote:Sve je to tačno, ali će se Republika Kosovo ipak proširiti na dijelove Makedonije, a vjerovatno i Crne Gore.zavrzlama wrote:Srbija je izgubila Kosovo zato sto su dokazali svijetu da neznaju zivjeti sa drugim i drugacijim i sto su planirali i pokusali izvrsiti totalno etnicko ciscenje albanaca sa Kosova uz vec poznate metode genocida i zlocina koje su ucinili u BIH i Hrvatskoj...MZ da bi se iskupila za ne kaznjavanje srbije za zlocine i rusenja po BIH i Hrvatskoj i da bi srpijecili destabilizaciju Makedonije i CG u kojim su zivjeli Albanci,se odlucila da kazni srbiju i dali su Kosovu nezavisnost...prica gotova....sad srbija treba pokazati promjenu u cilju tolerancije sa manjinama u Srbiji i razvijati suzivot i zivot u razlicitostima inace ce opet ostati bez Vojvodine a sutra i Sandzaka..kako su cetnici usli u ustav srbije,i kako je seselj podrzan o trecine srbije javno i kako je ravna gora glavna manifestacija u srbiji....nastavak znate i sami
- MuaDib
#350 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Paranoja je odlika nacionalista poput tebe.Mx wrote: Ti mozes jedino da pises i pricas u svoje licno ime i da kao Bosnjak/Bosanac a ustvari Srbin branis srpske interese. Ti nemas pravo da generalno pises u ime svih nas Bosnjaka i Bosanaca jer to pravo od nas nisi dobio da nas prezentujes i sta mi mislimo o Kosovu i Srbiji. Sa svojim pisanjem a predstavljanjem da si neki Bosnjak/Bosanac ti gledas da uvalis kost za glodjanje izmedju Albanaca/Kosovara i nas Bosnjaka/Bosanaca.
A u ostalom ti nemaš nikakvo pravo da meni govoriš koje sam ja nacije i kakav je imamo odnos prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini.
Ti očito ne razmiješ Bosnu i Hercegovinu, a praviš se veliki Bošnjak, što je obično odlika ljudi porijeklom iz Sandžaka ili Kosova.