No, to nas ne zanima...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ahuseino

#326 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

_veleposlanik wrote:nije posteno ahuseino...

ako malo pazljivije procitas, vidjeces da nigdje nisam rekao nesto konacno - konkretno i definisano (jer, da se razumijemo, ne bavim se prorocanstvom). siguran sam da ce doci do aktiviranja tih logora, ako ne narednih mjeseci onda sigurno narednih 2 - 3 godine... sto se tice verichipa i NWO, ponavljam, nemam nikakve moci, ali da se isto planira i da je u svojoj zavrsnoj fazi nemam ni trunku sumnje...

dakle, ja ne bih to zelio i smatram da vecina nas takodjer ne bi, kada bismo imali pravu sliku predstave koja se odigrava iza zavjesa...

ti bi da ja konacno usutim, za sto se zapravo i ne trebas mnogo truditi. ispuhao sam, a uskoro cu samo biti nijemi posmatrac situacije... pokusavam da svi zajedno damo minimalni doprinos u shvatanju drustva, danasnjice i svega sto se zapravo oko nas desava. istina nam je po zivotu potrebna, a po prirodi smo ubijedjeni da je posjedujemo - prema tome, da smo na sigurnom i da ne bismo trebali mijenjati stvari...

nekome je mnogo razumnije ili lakse za shvatiti: ratove, diktatore, glad i bijedu, trziste, novac i njegovu ulogu, padanje i dizanje berzi preko noci, legalnih invazora, "terorista" koji preko noci postaju prijatelji (S. Koreja), "nidje veze" situacija (Gruzija), Izrael i dominacija u vanjskopolitickim pitanjima, historijski dokazano manipuliranje svim mogucim sredstvima (ishrana, resursi, strah - danasnji terorizam) radi kontrole stanovnistva................. dakle, lakse je sve ovo svariti i prihvatiti kao nepromjenjivu cinjenicu ili mozda sudbinu nego: da su od doba templara vladali i kretali se samim vrhovima drustvenih uredjenja skupina nemoralnih ljudi, koji stoljecima usavrsavaju svoj "modus-opernadi", za koje je dokazano da su dio najvece zavjere poznate samom covjecanstvu, da su isti, posljednjeg stoljeca na najsofisticiraniji nacin uspjeli stvoriti paralelnu realnost u koju smo svi ubijedjeni da je takva, da ih je Kennedy direktno uperio prstom i ponudio nam najvecu istinu od koje zavise svi nasi zivoti, a znamo kako je zavrsio, da je kao Kennedy bilo stotine takvih pojedinaca koje prvo fizicki odstrane - da bi se kasnije mediji pobrinuli za njihov vjecni zaborav... kada znate da je Rupert Murdoch takoreci vlasnik Javnog TV emitovanja, to vam ne bude chudno...

poenta je veoma duboka, i ne moze se svesti na: rekao si datum - to be or not to be...

zbog toga sto sam ubijedjen u veoma tesku i bolnu sudbinu prije dolaska istine i prosperiteta na Zemlji, znam da ces makar primijetiti da "nesto stvarno nije u redu"...
@veleposlaniche
Lapsus ili ...? :-)
Lichno tvrdish da nisi rekao nista konkretno i definisano. :-D :lol:
Jeli se mjenja i rok sa februara na par godina? Ja ne mogu toliko chekati, odnosno nechu se sjetiti... ali u svakom sluchaju ovo mi mirishe na priznanje ili prilazak tome :wink: ...

Ne nastojim da te ushutim; ni najmanje, samo da stishas malo svoja osjechanja i paranoju, u glavnom u zvezi s ovim nerealnim tvrdnjama. Biche samom tebi lakse... ako se 'odbijedish', a i biche ti tvrdnje kredibilnije.

Svijetu treba inteligentnih kritichara drushtva, oni chuvaju sistem od divljanja... vrsta "checks and balances"... Ja recimo mislim da sam extremno liberalan i kritik sam drustva. Onaj drugi tvoj kolega teoretichar bi me okarakterisao kao umjerena sredina (volio bih na duel s njim apropo drushtvenih i politichkih ubijedjenja, da vidimo chija majka...) i vjerovatno vishe kao - obichnog pripadnika drustva - stvar perspektive... Ali treba imati zdravu raspravu filozofsku, drushtvenu, ekonomsku... a tesko mi je s tobom kad prichas o konc logorima, kovchezima i sl. sranjima... a znam da bi mogao bolje...

"Nesto stvarno nije u redu" - nikad nista nije bilo u redu - to je to sto tjera napredak civilizacije - promjena kada neshto nije u redu...

Jedna stvar je konstanta - "para na paru a ush na fukaru", nekad plemichi i kmetovi, danas Wall St. top brass i obichni radnici odnosno 'srednja klasa'.
Bitno je da nema i neche biti konc logora, revolucije ili smaka svijeta.

Cilj revolucionara ne bi trebala biti revolucija, nego promjena, a promjena se postize i evolucijom... ili izborima :-)

... I biche opet promjena, pocevshi od januara... ali promjena mirnim i civilizovanim putem.
Last edited by ahuseino on 16/10/2008 01:41, edited 2 times in total.
ahuseino

#327 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

madner wrote:
ahuseino wrote:
madner wrote:
Bash sad, ali kao dugorocno ulaganje.
Ovo trenutno se deshava zato sto je bilo zabranjeno spekulisanje, sada se tek cijela kriza osjeti na berzi. Malo panike.

Ulozit sada u firmu koja ima dobre pokazatelje (ne GM :D ) jeste spekulacija, ali sumnjam da ima puno bolji trenutak.

Naravno, lako je sa tudjim parama gloginje mlatit. :D

Kao dugorochno ulaganje uz time-averaging je bilo dobro ulagati i prije krize... Sve je relativno :D
i zavisno od definicije 'dugorochnog'.

Istorija je puna perioda kada je bilo 'dobro ulagati' - '32, '42, 73', '87, '02, ('08?? :wink: )

Kriza che dochi i prochi, 2-5 godina oporavka za termine od 20 - 30 godina nisu toliko bitne, osim da ti se desi da sve sto imash propadne :( .

Sve se na kraju svodi na 'timing the market':

'da sam bio pametniji sve bi rasprodao i stavio pare u stek' :thumbup:
je isto sto i
'sad je dobro ulagat' :D :thumbup:
Rekoh da je petak bio najbolji dan za kupovinu. :D
Jel' josh mislish ovo za petak?

Mozda i neche past josh 300 poena, a opet mozda... :P :D
omar little

#328 Re: No, to nas ne zanima...

Post by omar little »

Ej, ne da mi se listati kroz temu, o kakvim logorima vi pricate? Svako malo ti logori se spominju u postovima a ja k'o blecak nista ne kuzim. Bil' mi mogao neko to brzinski objasniti da ne sjedim s upitnikom iznad glave svaki put na ovoj temi?
Unaprijed zahvalna. :D
_veleposlanik

#329 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

ahuseino wrote: Svijetu treba inteligentnih kritichara drushtva, oni chuvaju sistem od divljanja... vrsta "checks and balances"... Ja recimo mislim da sam extremno liberalan i kritik sam drustva. Onaj drugi tvoj kolega teoretichar bi me okarakterisao kao umjerena sredina (a ja bih volio da izlistamo nasha drushtvena i politichka ubijedjenja pa da vidimo chija majka...) i vjerovatno vishe kao - obichni pripadnik drustva - stvar perspektive... Ali treba imati zdravu raspravu filozofsku, drushtvenu, ekonomsku... a tesko mi je s tobom kad prichas o konc logorima, kovchezima i sl. sranjima... a znam da bi mogao bolje...

"Nesto stvarno nije u redu" - nikad nista nije bilo u redu - to je to sto tjera napredak civilizacije - promjena kada neshto nije u redu...

Jedna stvar je konstanta - "para na paru a ush na fukaru", nekad plemichi i kmetovi, danas Wall St. top brass i obichni radnici odnosno 'srednja klasa'.

Cilj revolucionara ne bi trebao biti revolucija, nego promjena, a promjena se postize i evolucijom... ili izborima :-)

... I biche opet promjena, pocevshi od januara... ali promjena mirnim i civilizovanim putem.
ali da znas da mi je drago sto smo makar uspostavili "normalnu" komunikaciju...

a sada, da potegnem i ja: :)

sto se tice tebe kao anonimnog kriticara kojeg ne poznajem, ja bih rekao da si vise utopist ili konformist, ili tu negdje izmedju. zasto? jer mislim da nicije ubjedjenje ne implicira da isto mora biti istina, ma koliko pojedinac bio nacitan i dobar govornik... kako mislis nikad nista nije bilo u redu? nije tacno... jer ti nemas autoritet reci jednom prosjecnom kinezu, ili arapskoj niskoj klasi, da "oni nisu u redu", ili da je kod njih zivot sranje, ugrozen itd itd... to mozemo i ti i ja zajedno govoriti na osnovu kratkih slika i snimaka koje uspijemo pogledati, pretezno preko cionisticke medijske propagande (dozvoli mi makar ovu, dokazanu cinjenicu)...

a to da je bitno da nece biti konc logora i ostalog ja tumacim ovako: dobro je, sve dok je guza na sigurnom... izvini, ali tako ti to dodje. da sam rodjen u Ruandi, u Darfuru, (mada smo imali i nasu Bosnu iz prve ruke) ne bi mi bilo toliko sjajno, radije bih razmisljao da jeste katastrofa, umjesto konc logora uzmes zemlju okupatora koja rusi sve ispred sebe... vidis kako na istoj kugli mozemo pronaci dva sasvim suprotna stanja, vidjenja? cije je ispravnije vrijednije? nase? zato sto smo pobjednici? sto smo tehnoloski napredniji? mozda sto smo napumpali toliko novca te sve pokupovali, iako tek sada osjetimo posljedice tolike nehumanosti??? potrebno je uvesti nazor globalizaciju svima? zasto? sta ce jedna svjetska vlada jednom kineskom stocaru? ili indijskim vjerskim starjesinama, npr? konsumizam. "monetaryism" - to je nase gorivo, uz isto i zbog istog funkcionisemo. izgubili smo svaki osjecaj sa prirodom, isti onaj osjecaj koji je indijanski poglavica iskazao Lincolnu, a cija je vrsta skoro u potpunosti istrijebljena... jeli o toj evoluciji govoris? jel tako napreduje "pametna" civilizacija???

kada se desi evolucija u glavi, tada cemo mozda imati sansu. ovako cu ja uvijek bivati budala, ili pricati stvari koje nisu na mjestu, jer direktno sudaraju sa svim ovosvjetskim sdandardizovanim razmisljanjima... molim te, ahuseino, vjerujem da si pogledao Zeitgeist prvi dio, zamolio bih te da pogledas i drugi, i da mi ga u nekoliko crta pobijes svojim argumentima. ako jos uvijek nisi, eto makar ucini meni uslugu :D a siguran sam da se i sam neces pokajati. tvoja dobit ce biti mozda sira slika, veca perspektiva, ako nista makar radi boljeg razumijevanja nas "teoreticara" (ne znam zasto takav naziv, s obzirom da pretezno govorimo o praksi i cinjenicama).

promjene mirnim civilizovanim putem....... da vidimo: Ahmadinedzad civilizovano nudi ljudima ruku, poziva tehnicare IAEA, govori o pravoj historiji Izraela koju cijeli svijet porice, nikada nije imao invazorske pretenzije - ali ipak Izrael mora izvrsiti taj napad, Iran mora nazor biti svjetski neprijatelj... isti Izrael, za koji se moze horor roman napisati... meni to nije civilizovano, kao sto nije niti jedno lazno uvodjenje lazne demokratije! ljudi, nalazimo se u najsofisticiranijem obliku ropstva, gdje smo mi neka "zlatna sredina" ili bolje "sretne budale" a ciju cijenu placaju sve ugrozene zemolje svijeta... meni ovo ni nalik na nesto civilizovano, al eto...

jednostavno... ti mozes moj materijal sistematski diskvalifikovati, ali ova ideja je kovana od titanijuma i nemoguce je probiti... tvoja je, na zalost, oruzje ili stub za postojanje svijeta ovakvog kako ga danas poznajemo...

PS: ne znam gdje tacno zivis, i koliko apstraktno posmatras zivot, ali "hvaliti se" liberalizmom u svijetu kakav je danas..... :roll: jos ekstremni... kada ti dijete, od silnog liberalizma krene ka spricama, pistoljima i svim "charima" liberalizma i demokratije (ne daj Boze), onda bi trebao i dalje stititi ovakav sistem... usput, jos kad znas da tu istu drogu i oruzje omogucava "civilizovana" elita koja stiti demokratiju i nasa prava... (mislim da je suvisno da sada pocnem o svercu-trgovini droge i oruzja od strane tajnih sluzbi...)

"da bi postojao antivirus, prethodno treba da postoji sam virus" jedan od principa koji se vodi u nasem drustvu...

pozdrav :)
jefferson

#330 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

De ti meni samo reci kad idu logori da se spremim :D
_veleposlanik

#331 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

jefferson wrote:De ti meni samo reci kad idu logori da se spremim :D
tebi prvom cim bude konkretan datum :D

nego spremi nekoliko S-300 ili kakvog vec oruzja imas, za svaki slucaj :D
kazu da ima dosta ovih Blackwaterovaca...
Topla voda

#332 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Topla voda »

omar little wrote:Ej, ne da mi se listati kroz temu, o kakvim logorima vi pricate? Svako malo ti logori se spominju u postovima a ja k'o blecak nista ne kuzim. Bil' mi mogao neko to brzinski objasniti da ne sjedim s upitnikom iznad glave svaki put na ovoj temi?
Unaprijed zahvalna. :D
ma nista ...veleposlanik o svemu i svacem..pa pomenu kako ce ova bankarsko/politicko/korporacijska ujdurma dovest da cemo zavrsit u logorima...a ahuseino mu se uhvatio logora ,pa ga pila...
jefferson

#333 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

_veleposlanik wrote:
jefferson wrote:De ti meni samo reci kad idu logori da se spremim :D
tebi prvom cim bude konkretan datum :D

nego spremi nekoliko S-300 ili kakvog vec oruzja imas, za svaki slucaj :D
kazu da ima dosta ovih Blackwaterovaca...
A ja tebe, paS300 je rusko oruzje! Znas da sam ja ultrakonzervativni "amerikana" samo Made in USa ili israel dolazi u obzir :D
kustah

#334 Re: No, to nas ne zanima...

Post by kustah »

Ma kakav S-300 nista bez Topola M!
Utokkha

#335 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Utokkha »

Indexi na azijskim berzama zabilježili rekordan pad danas, nakon što je objavljena vijest o padu potrošnje u SAD. Pojedini indeksi su padali u iznosima zabilježenim 1997. tokom velike azijske ekonomske krize.

Zanimljivo u ovom momentu bilo povući paralelu s našim društvom. Konkretno imam informaciju da svijet čeka u redovima da bi dobili kredite u mikrokreditnim organizacijama. Obzirom da radno mjesto dijelim s ljudima koji nisu finansijski i ekonomski naročito edukovani, primjetio sam da dižu potrošačke kredite, dakle da bi mogli životariti. Čak neki govore i o malverzacijama, odnosno činjenici da dižu kredite (do 1000 KM), ali ih nemaju namjeru vraćati (u suštini, iako je ovo možda malo smiješno, ako se uzme u obzir efikanost naših sudova ne bi me čudilo da nekima to i prolazi). Dakle, naš svijet nastavlja trošiti kao da je sve OK (vjerovatno ćemo biti jedina zemlja u Evropi u kojoj je zabilježen rast prodaje auta za ovu godinu spram prethodne).

Neko je svjetske (ne)prilike iskoristio da se nasmije u facu ostalim ulagačima na SASE. Predviđam da će nakon jučerašnjeg rasta, indeksi BHTSR i BSNLR ponovo danas padati, u početku ne strmoglavo kao prethodni put.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... refer=home

Molim ostale učesnike ove teme, kao njen inicijator da se ipak vrate ozbiljnijim stvarima.

Da li ima ko informaciju šta banke planiraju poduzeti sa stopama na oročenu štednju? Ili će ovaj manjak depozita i paniku iskoristiti da povećaju kamatne stope?
_veleposlanik

#336 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

Utokkha wrote:
Zanimljivo u ovom momentu bilo povući paralelu s našim društvom. Konkretno imam informaciju da svijet čeka u redovima da bi dobili kredite u mikrokreditnim organizacijama. Obzirom da radno mjesto dijelim s ljudima koji nisu finansijski i ekonomski naročito edukovani, primjetio sam da dižu potrošačke kredite, dakle da bi mogli životariti. Čak neki govore i o malverzacijama, odnosno činjenici da dižu kredite (do 1000 KM), ali ih nemaju namjeru vraćati (u suštini, iako je ovo možda malo smiješno, ako se uzme u obzir efikanost naših sudova ne bi me čudilo da nekima to i prolazi). Dakle, naš svijet nastavlja trošiti kao da je sve OK (vjerovatno ćemo biti jedina zemlja u Evropi u kojoj je zabilježen rast prodaje auta za ovu godinu spram prethodne).
ja bih da prokomentiram ovo boldirano...

prvi bold je dokaz ekonomske "edukacije", koju malo ko od nas ima - prvi ja koji sam zavrsio srednju ekonomsku a nemam blage veze :-) (zar bih trebao imati?)

ali me ova druga stvar iz dana u dan zulja... prvo, sto to nije samo pojava kod "nas" u Bosni, vec kod "nas" u cijelom svijetu (mislim da bismo treminologiju trebali malo preusmjeriti, ipak Bosna sama nema minimalnog utjecaja cak ni na svoj vlastiti kapital, a kamoli neke vece pretenzije rjesavanja - nerjesivog). medjutim, TV i propaganda rade punom parom, reklame dnevno broje stotine automobila, estetske hirurske poduhvate, CK i DG parfeme, raznorazne lazne popuste pretezno luksuzne i kapriciozne robe - sve ovo u isto vrijeme kada se svjetska ekonomija rusi. moze li iko pored mene da u ovakvoj situaciji uoci zlu namjeru medija, odnosno istih kao saucesnika kolapsa koji igraju na strani bankarske elite, koja, usput, umjesto zatvora dobija naknade iz budzeta sviju nas!!!

na svim nacionalnim TV kanalima, na svakom dnevniku istih, tema o krizi okupira jedno 5 min maksimalno, sa povrsnim objasnjenjima i ohrabrujucim nadanjima - dok je, npr, "kriza" susreta Atletico Madrid - Marseille, analizirana te ispolemisana i vise od 15 min i to u rubrici o vijestima, a kasnije u sportskoj takodjer...

hajde da shvatimo korijen problema, umjesto da bezze bubamo po ekonomskoj terminologiji koju ce svakako dvoje-troje ljudi razumjeti.... :roll:
DJ Babo

#337 Re: No, to nas ne zanima...

Post by DJ Babo »

_veleposlanik wrote:moze li iko pored mene da u ovakvoj situaciji uoci zlu namjeru medija, odnosno istih kao saucesnika kolapsa koji igraju na strani bankarske elite, koja, usput, umjesto zatvora dobija naknade iz budzeta sviju nas!!!
dobrodosao u svijet odraslih, veleposlanik :D

ne bih da skrecem opet s teme da bih objasnjavao omladincima koji su skontali neke stvari koje stariji od njih odavno vec znaju (ali nisu osjetili potrebu da idu u ekstreme i vjeruju na rijec svim nebulozama po internetu i smijesnim nazovi dokumentarcima), nego da POSTUJEMO POKRETACA teme i govorimo o ozbiljnim stvarima, ne onima za koje svi odrasli i misleci ljudi vec odavno znaju...

@utokkha spomenuo si SASE... po mom skromnom misljenju oni sto su kupovali u tri zadnja dana prosle sedmice kad je sve padalo po -9,90, ti isti su prodavali prva tri dana ove sedmice kad je sve raslo po +9,90. opet su fino osisali "ovce"... evo vidim za 15 minuta danas promet 600.000 KM, i sve veliki plusevi. po meni ce se ovo brzo vratiti u "normalu", dakle pad...

sto se tice (povecane) potrosnje kod nas, nisam bas siguran da ce je biti. ne znam kako razmilja svaki bosnjo (mada se iz ove panike oko novca na bankama vidi da ljudima nije bas svejedno), ali znam za nekoliko privatnih firmi da gledaju sto vise da naplate potrazivanja... ako ima ljudi koji dizu mikrokredite sa zelenaskim kamatama (ima tema o tome), vjerovatno misle da ih nece vracati praveci paralelu na inflaciju i raspad sistema u Jugoslaviji u zadnjih par godina prije rata... mislim da se grdno varaju
kustah

#338 Re: No, to nas ne zanima...

Post by kustah »

za veleposlanik-a
hajde da shvatimo korijen problema, umjesto da bezze bubamo po ekonomskoj terminologiji koju ce svakako dvoje-troje ljudi razumjeti....
Ovo cu ponovo postaviti jer je to srz problema! Skontao covjek 1867.

Dakle srz problema, je ekspanzionisticka monetarna politika Federalne banke vodjene od Greenspan,
koja je kopirana od ostalih banaka u svijetu. Po mom misljenje Greenspan je samo zrtveni jarac,
kojega sada silno optuzuju, svi. Namjera je da se sakriju stvarni tvorci krize a to su naravno obje
vladajuce politicke stranke i vladajuca oligarhija.. On je naravno dio politickog establishmenta i
ideologije koja je do jucer bila vladajuca.
kustah wrote:Image

"U sistemu...gdje cjelokupan kontinuitet i proces pociva na kreditu, kriza mora da se desi.
Strasna je trka za nacinom placanja -- kada se kredit odjedamput ugasi...samo gotovina ima
validnost. Na prvi pogled, citava kriza izgleda kao kreditna i novcana kriza. Ustvari jedino
pitanje je kovertibilnosti cekova u novac. Ali glavnina ovih cekova predstavlja prodaju i kupovinu,
koji idu daleko iza potreba drustva.

U isto vrijeme, golema kolicina ovih cekova predstavlja obicnu prevaru, koja izadje na svjetlo
dana i koja kolapsira; dalje, to je neuspjesana spekulacija sa tudjim novcem; na kraju,
robe-kapital kojem pala vrijednost ili se ne moze prodati, i povrat novca ne moze biti ponovo
realiziran.

Cjelokupan vjestacki sistem prinudne ekonomske ekspanzije, ne moze biti izlijecen sa bankama
kao sto je Engleska Centralna banka koja ce dati prevarantima deficitarni kapital u vidu gotovine,
sa kojim ce oni kupiti sve obezvrijedjene proizvode po njihovoj staroj nominalnoj vrijednosti.
Ovdje sve izgleda izopaceno, kako je ovo svijet papira, stvarna cijena i njena stvarna osnova
pojavljuje se niotkuda, sve osim: zlatnika, metalnog novca, gotovine, cekova i papira od vrijednosti.
Ovo posebno u centrima gdje cjelokupan novcani biznis zemlje je skoncentrisam, kao London...
cjelokupan proces postaje neshvatljiv.

Karl Marx's Capital, Volume 3, Chapter 30, "Money-Capital and Real Capital", 1867.
Last edited by kustah on 16/10/2008 18:38, edited 1 time in total.
_veleposlanik

#339 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

DJ Babo wrote: dobrodosao u svijet odraslih, veleposlanik :D
bez uvrede, ali ti si mi fakat odrastao......

dakle, to vi "stari" znate, a da ste potom nesto ucinili, pa makar progovorili.... neg samo prst u usta i prosipaj pamet ostalima u stilu "otkrio si toplu vodu" :-)

slazes se sa mnom a na drugim temama govoris kako pricam gluposti :-)

jel ovo sve igra - ili je samo posljedica ekonomskih neshvatljivih desavanja??? a ako odgovor na ovo pitanje nije bitno, ili zna se (ali se ipak mora sutiti), onda ti kazem da si u pravu.
ahuseino

#340 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

kustah wrote:za veleposlanik-a
hajde da shvatimo korijen problema, umjesto da bezze bubamo po ekonomskoj terminologiji koju ce svakako dvoje-troje ljudi razumjeti....
Ovo cu ponovo postaviti jer je to srz problema! Skontao covjek 1867.

Dakle srz problema, je ekspanzionisticka monetarna politika Federalne banke vodjene od Greenspan,
koja je kopirana od ostalih banaka u svijetu. Po mom misljenje Greenspan je samo zrtveni jarac,
kojega sada silno optuzuju, svi. Namjera je da se sakriju stvarni tvorci krize a to su naravno obje
vladajuce politicke stranke i vladajuca oligarhija.. On je naravno dio politickog establishmenta i
ideologije koja je do jucer bila vladajuca.
kustah wrote:Image

"U sistemu...gdje cjelokupan kontinuitet i proces pociva na kreditu, kriza mora da se desi.
Strasna je trka za nacinom placanja -- kada se kredit odjedamput ugasi...samo gotovina ima
validnost. Na prvi pogled, citava kriza izgleda kao kreditna i novcana kriza. Ustvari jedino
pitanje je kovertibilnosti cekova u novac. Ali glavnina ovih cekova predstavlja prodaju i kupovinu,
koji idu daleko iza potreba drustva.

U isto vrijeme, golema kolicina ovih cekova predstavlja obicnu prevaru, koja izadje na svjetlo
dana i koja kolapsira; dalje, to je neuspjesana spekulacija sa tudjim novcem; na kraju,
robe-kapital kojem pala vrijednost ili se ne moze prodati, i povrat novca ne moze biti
ponovo realiziran.

Cjelokupan vjestacki sistem prinudne ekonomske ekspanzije, ne moze biti izlijecen sa
bankama kao sto je Engleska Centralna banka koja ce dati prevarantima deficitarni kapital u
vidu gotovine, sa kojim ce oni kupiti sve obezvrijedjene proizvode po njihovoj staroj nominalnoj
vrijednosti. Ovdje sve izgleda izopaceno, kako je ovo svijet papira, stvarna cijena i njena stvarna
osnova pojavljuje se niotkuda, sve osim: zlatnika, metalnog novca, gotovine, cekova i papira od
vrijednosti. Ovo posebno u centrima gdje cjelokupan novcani biznis zemlje je skoncentrisam, kao
London...cjelokupan proces postaje neshvatljiv.

Karl Marx's Capital, Volume 3, Chapter 30, "Money-Capital and Real Capital", 1867.
Kredit se koristi decenijama kao pokretacka sila ekonomije u smislu likvidnosti a i kao izvor prihoda naravno.

Ne mogu se sloziti da je ovo kulminacija kapitalizma i ideje... vishe je kulminacija jedne struje i (veche) grupe ljudi koja je koristila priliku te odvela stvari previshe daleko.
Ne kazem da je kapitalizam Jack Pot, specijalno ne market kapitalizam. Samo kazem da je kredit alat u rukama investitora, radnika i potrosacha , te da ima ustanovljene norme. Validnost tih normi se moze matematichki dokazati i kvantitativno optimizirati (nije rocket science - vjerujte mi).

Kredit je nishta drugo nego usluga za pare. Banalno: sta je potrosach voljan (DO)platiti u kupovini nekog dobra da to dobro dobije odmah. Da bi kredit imao smisla i optimalni nivo rizika, obje strane u transakciji moraju imati STVARAN udjel... ne perceived "future value of one's home". Na tome se kola lome - spekulaciji, odnosno nedostatku uchescha.

Dok god kredit ima podlogu, i taj papirni chek Marksov pokriche, sve stima.

Meni bi ovo bilo kulminacija kreditnih marketa da se kreditne norme nisu promijenile u zadnjih 5 do 8 godina. Ali posto jesu, drastichno, onda ne... samo kulminacija balona (profitera) koji sada puca i vuche chitav svijet sa sobom.

Krivi smo mi sto smo ih pustili... :(

... a ne kredit i kreditni marketi... :-?
kustah

#341 Re: No, to nas ne zanima...

Post by kustah »

U ovome, njihovom slucaju-Reagan-Thatcher-Fridman i neoliberalne "ekonomije"
novac nije novac u klasicnom smislu rijec. Novac nije medij za razmjenu i za
ocuvanje vrijednosti. U njihovoj uvrnutoj logici novac je papir bez pokrica.
Novac je dug, koji se ne namjerava nikada vratiti.

U SAD-u i saveznicima, zemlji-imperiji koja ima ambiciju da vlada svijetom ovo
je apsolutno prihvatljivo. Treba finansirati oko 700 baza po cijelom svijetu treba
samo Izraelu dati vise od $5 milijardi gosnje i to na pocetku fiskalne godine, dakle,
unaprijed. itd itd. Samo Pentagon ima oko $1.1 trilion budget. Rat u Iraku kosta
$4 milijarde, sedmicno.

Taj novac mora doci od nekuda, makar bio i kao dug. U isto vrijeme treba
kupiti mir i u kuci.

Fractional Reserve System, arapski petro-dolari I expanzionisticka monetarna politika
sluze ili su sluzili ovoj gore opisanoj politici koja se uruslila, jer je neodrziva.
Ta "ekonomska politika" je mit americkog establishmenta. Zivjeli su od
imaginarnog novca i umrijece od imaginarnog novca

Money As Debt
      DJ Babo

#342 Re: No, to nas ne zanima...

Post by DJ Babo »

_veleposlanik wrote:
      DJ Babo wrote: dobrodosao u svijet odraslih, veleposlanik :D
      bez uvrede, ali ti si mi fakat odrastao......

dakle, to vi "stari" znate, a da ste potom nesto ucinili, pa makar progovorili.... neg samo prst u usta i prosipaj pamet ostalima u stilu "otkrio si toplu vodu" :-)

slazes se sa mnom a na drugim temama govoris kako pricam gluposti :-)

jel ovo sve igra - ili je samo posljedica ekonomskih neshvatljivih desavanja??? a ako odgovor na ovo pitanje nije bitno, ili zna se (ali se ipak mora sutiti), onda ti kazem da si u pravu.

s tobom sam samo na ovoj temi dosad razgovarao :D

ovo gdje se slazemo jeste uloga medija... licno sam se uvjerio u neke mehanizme (pisanje clanaka iz centara moci i objavljivanje pod imenom novinara) jer sam licno bio svjedok medijskih manipulacija

sto se tice medija, imas puno boljih izvora od nebuloza sa sumnjivih stranica na internetu i "dokumentaraca" koji vrve izmisljotinama (ma kako one efektne bile i ma koliko ih ljudi lakovjerno i nekriticki prihvatali)

imas jednu akademsku oblast, zove se "Critical Discourse Analysis", gdje ljudi analiziraju kako se tekst (=mediji) koristi za odrzavanje (politicke) dominacije i upravljanje masom. nadji negdje neku dobru knjigu iz ove oblasti, sigurno ce ti biti zanimljiva (i puno bolja od nebuloza sa interneta)...

sto se tice ostalih stvari, alhuseino ti je najbolje rekao:
      Nesto stvarno nije u redu" - nikad nista nije bilo u redu - to je to sto tjera napredak civilizacije - promjena kada neshto nije u redu...

Vi se ubiste objasnjavajuci "opsta mjesta" (to ti je ono sto bi svi trebali znati do sad, ali eto neki su tek skontali pa misle da su otkrili toplu vodu), odnosno: svijetom upravljaju mocni a za njih radi obican puk, mediji manipulisu ljudima itd. itd.

Problem je kad se ode u paranoju i kad se nekriticno vjeruje raznim teorijama zavjere. rotschildi jesu mogli kontrolisati neke stvari u doba ranog (=divljeg) kapitalizma krajem 19. vijeka i pocetkom 20. (tada su i nastale brojne urbane legende i efektne izmisljotine koje im se do danas pripisuju), ali vjerovati da danas iza kraha finansijskog sistema stoji par ljudi je smijesno... vidio sam na drugim temama da kazes da je i napad na WTC jedna velika ubleha... a ko onda aktivira one silne bombe po iraku, pakistanu, afganistanu, a evo sad i kod nas... je'l i to ubleha?......

kad posjecujes raznorazne sumnjive stranice po internetu i kad gledas dokumentarce prepune izmisljotina (zeitgeist), nemoj biti lakovjeran i sve prihvatati zdravo za gotovo... probaj iz nekoliko drugih izvora provjeriti samo nekoliko informacija koje ti se serviraju, pa ces vidjeti da nije sve to istina (jest da je danas internet vec preplavljen tim istim nebulozama, pa je tesko doci do provjerene informacije, ali to je drugi problem)...
      ahuseino

#343 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

Prvo da kazem, dobar post. Ne pominjes puno onih nebuloza od prije.
      _veleposlanik wrote:
      sto se tice tebe kao anonimnog kriticara kojeg ne poznajem, ja bih rekao da si vise utopist ili konformist, ili tu negdje izmedju. zasto? jer mislim da nicije ubjedjenje ne implicira da isto mora biti istina, ma koliko pojedinac bio nacitan i dobar govornik... kako mislis nikad nista nije bilo u redu? nije tacno... jer ti nemas autoritet reci jednom prosjecnom kinezu, ili arapskoj niskoj klasi, da "oni nisu u redu", ili da je kod njih zivot sranje, ugrozen itd itd... to mozemo i ti i ja zajedno govoriti na osnovu kratkih slika i snimaka koje uspijemo pogledati, pretezno preko cionisticke medijske propagande (dozvoli mi makar ovu, dokazanu cinjenicu)...
      Prvo 'utopist-a' mislim da uopche nije aplikabilno u ovoj diskusiji... malo je tangencijalno...
      'Konformista' - ...hmm.... ne vechi niti manji nego ti, ili bilo ko na ovom forumu. Kada vas vidim da dizete revoluciju, demonstracije, a ne samo raspravljate ovdje na SA-X ili u drushtvu (sto je isto sto i ja radim) onda chu vjerovati da niste konformisti. U medjuvremenu moj glas se broji u izboru za USA predsjednika, predstavnika u domu, te senatora, priznaches glavnih krivaca za momentalnu sliku svijeta. Diskutabilno je KO je konformista a ko nije, i ko sta radi po tom pitanju.

"Nikada nista nije bilo u redu" - Da, ponavljam.
      Ovdje bih se vishe fokusirao na vremenske variable a ne na prostorne ili narodne, nacionalne. Drustvo evoluira i to sto nije u redu tjera promjenu.
      Na tvoju raspravu...
      Nikakva strana sila nema pravo da diktira drustvo nekom Iranu, Iraku, Afganistanu - tachno. Ali gdje povuchi granicu, strijeljanju zena za prevaru? Kamenovanju? Ne znam, ja im ne mogu nachi opravdanja. Izvjestaji su izashli (AP, Amnesty International), nisu prikazani na 'main stream media' jer su "previshe grafichni". Treba li dopustiti takve stvari?... sad ches ti: "ma kakva ljudska prava, sve je zbog nafte, gasa, plinovoda" i sta ti ja znam... druga tema...

Ne morash potezati Irak, svi se ovdje slazemo da je to bila banda na chelu sa Bushom koja je otishla tamo i pobila izmedju 150k i 400k ljudi. Wolfowitz i Rumsfeld su imali plan prije nego su usli u office, samo je bilo pitanje nachi razlog.
      "Sta sam ja tu mogao" - je isti izgovor koji bih ja mogao dati kao i ti...
      Ako nas to pravi konformistima onda jebi ga, sta chu? Nisam Che - profesionalni revolucionar.
      _veleposlanik wrote:
      a to da je bitno da nece biti konc logora i ostalog ja tumacim ovako: dobro je, sve dok je guza na sigurnom... izvini, ali tako ti to dodje. da sam rodjen u Ruandi, u Darfuru, (mada smo imali i nasu Bosnu iz prve ruke) ne bi mi bilo toliko sjajno, radije bih razmisljao da jeste katastrofa, umjesto konc logora uzmes zemlju okupatora koja rusi sve ispred sebe... vidis kako na istoj kugli mozemo pronaci dva sasvim suprotna stanja, vidjenja? cije je ispravnije vrijednije? nase? zato sto smo pobjednici? sto smo tehnoloski napredniji? mozda sto smo napumpali toliko novca te sve pokupovali, iako tek sada osjetimo posljedice tolike nehumanosti??? potrebno je uvesti nazor globalizaciju svima? zasto? sta ce jedna svjetska vlada jednom kineskom stocaru? ili indijskim vjerskim starjesinama, npr? konsumizam. "monetaryism" - to je nase gorivo, uz isto i zbog istog funkcionisemo. izgubili smo svaki osjecaj sa prirodom, isti onaj osjecaj koji je indijanski poglavica iskazao Lincolnu, a cija je vrsta skoro u potpunosti istrijebljena... jeli o toj evoluciji govoris? jel tako napreduje "pametna" civilizacija???
      Slichno kao gore, katastrofa je uvijek bila prisutna na ovoj kugli. Bila to Palestina, Vietnam, Koreja, Istochna Evropa i Afganistan (Rusi), Irak, Afganistan, Obala Slonovache, Sudan, Irak opet, etc... Naravno da je samo srecha gdje si se rodio, nije mi jasno zasto tako siroko idesh. Miss Amerike bi rekla da joj je najvecha zelja - "Peace in the world". :-)

Dotiches se filozofskih rasprava o covjechanstvu, civilizaciji, dobru i zlu...
      Nije mi bash najjasnije gdje idesh s ovim...
      Ali u prichi si potvrdio sta ti od prije govorim - vremenska domena.
      Kako sad mozes raspravljati (shiriti raspravu) ko je sta uradio i kad i pripisivati krivice? Gdje je Kaligula, gdje A. Veliki, Gingis Kan, Napoleon, P. Veliki, Tvrtko :wink: .

Istorijske krivice ima podosta da se dijeli, naravno i USA ima veliki dio, ali ne vidim poentu toj raspravi... Istorijskoj...
      _veleposlanik wrote:

kada se desi evolucija u glavi, tada cemo mozda imati sansu. ovako cu ja uvijek bivati budala, ili pricati stvari koje nisu na mjestu, jer direktno sudaraju sa svim ovosvjetskim sdandardizovanim razmisljanjima... molim te, ahuseino, vjerujem da si pogledao Zeitgeist prvi dio, zamolio bih te da pogledas i drugi, i da mi ga u nekoliko crta pobijes svojim argumentima. ako jos uvijek nisi, eto makar ucini meni uslugu :D a siguran sam da se i sam neces pokajati. tvoja dobit ce biti mozda sira slika, veca perspektiva, ako nista makar radi boljeg razumijevanja nas "teoreticara" (ne znam zasto takav naziv, s obzirom da pretezno govorimo o praksi i cinjenicama).
      Nista pogrdno, ne znam kako drugachije da definishem skup ljudi koji olako vjeruju serviranim neprovjerenim medijskim materijalima (chesto izmishljotinama parcijalno baziranim na tragovima istine) - a koje zovu DOKAZIMA ili CHINJENICAMA.
      _veleposlanik wrote:
      promjene mirnim civilizovanim putem....... da vidimo: Ahmadinedzad civilizovano nudi ljudima ruku, poziva tehnicare IAEA, govori o pravoj historiji Izraela koju cijeli svijet porice, nikada nije imao invazorske pretenzije - ali ipak Izrael mora izvrsiti taj napad, Iran mora nazor biti svjetski neprijatelj... isti Izrael, za koji se moze horor roman napisati... meni to nije civilizovano, kao sto nije niti jedno lazno uvodjenje lazne demokratije! ljudi, nalazimo se u najsofisticiranijem obliku ropstva, gdje smo mi neka "zlatna sredina" ili bolje "sretne budale" a ciju cijenu placaju sve ugrozene zemolje svijeta... meni ovo ni nalik na nesto civilizovano, al eto...
      Ma jebiga sad, retorika mu je da bi "izbrisao" Izrael sa lica zemlje, pa je to onda ovdje na forumu postalo - "nije on to mislio bukvalno, nego da che se Izrael ugasiti sam od sebe". I josh takav hoche nuklearno oruzje... Sta che mu koje P.M.? Samo da pravi tenzije i ima bargaining chips. Izrael je nastao na nesrechi drugih ljudi, i na silu osnovan. To im je proslo jer su bili sponzorirani od Britanije i USA - pobjednicima u WWII i najjachoj sili (proslo je i Srbiji isto kod nas). Svi ljudi tamo to do dan danas ispastaju i ispastache i plachace dok zadnji palestinac stoji. Ali sad je jebi ga, gotovo. Oni su se ukopali, naselili, i sta sad treba sa tim tamo ljudima, NUKE THEM?

Molim te me postedi pricha da pet jevreja kontrolishu svijet...

_veleposlanik wrote:

jednostavno... ti mozes moj materijal sistematski diskvalifikovati, ali ova ideja je kovana od titanijuma i nemoguce je probiti... tvoja je, na zalost, oruzje ili stub za postojanje svijeta ovakvog kako ga danas poznajemo...
      Pa ko trazi oruzje?
      _veleposlanik wrote:

PS: ne znam gdje tacno zivis, i koliko apstraktno posmatras zivot, ali "hvaliti se" liberalizmom u svijetu kakav je danas..... :roll: jos ekstremni... kada ti dijete, od silnog liberalizma krene ka spricama, pistoljima i svim "charima" liberalizma i demokratije (ne daj Boze), onda bi trebao i dalje stititi ovakav sistem... usput, jos kad znas da tu istu drogu i oruzje omogucava "civilizovana" elita koja stiti demokratiju i nasa prava... (mislim da je suvisno da sada pocnem o svercu-trgovini droge i oruzja od strane tajnih sluzbi...)

"da bi postojao antivirus, prethodno treba da postoji sam virus" jedan od principa koji se vodi u nasem drustvu...

pozdrav :)
      "Hvaliti se" bi znachilo da mislimo da je samo 'liberalizam' ispravan. Mislim da se ti prvi ne bi slozio, kao "liberal" s obzirom da uporno branish jedan vrlo konzervativni sistem... malo mi nije jasno gdje ti naginjesh...

Ja vishe volim pravo govora, opredjeljenosti, vjere, glasanja, izbora, jednakosti manjina, roda - kao "chari" drustva u kojem zivim. To je sistem koji ja i kolege kako ste nas nazvali - poAmeri, neo-fashisti, stitimo; a ne taj koji svi znamo da je truho - busheve republikanske filozofije kao bjelo-svjetske pijavice.

Stvar je u tome sto vi ne mozete napraviti razliku, i stavljate sve u isti kosh, tu USA koja, istina, danas nema sta ponuditi svijetu, i onu od prije 10-ak godina... Ali biche bolje kada dodje braco Husein.

... ovo o omoguchavanju droge i oruzja od strane elite je tvoje ponovno odstupanje u smjeru Jevrejske makro - kontrole :-)
      bez komentara...
      latinalover

#344 Re: No, to nas ne zanima...

Post by latinalover »

Bank of England, Federal reserve bank i ostale europske centralne banke su u rukama privatnih bankara! Jednostavno je! Nema puno filozofije kao što autor ovog članka prikazuje. Oni kontroliraju zalihu novca na tržištima i izdaju novac tim državama uz kamate. Što znači da bi se vratile te kamate moraš posuditi još novog novca jer ga jednostavno nema dovoljno da se pokrije izdan novac i KAMATA! To se stručno naziva INFLACIJA ! I uvjerava nas se da je inflacija normalna pojava. Sav javni dug svih država je proizašao iz "inflacije" . Svaki američki predsjednik koji se protivio da središnja banka bude vođena od strane privatnih "bankara-stručnjaka" i pokušao vratiti kontrolu nad centralnom bankom je bio ubijen (Lincoln, Garfield, Kennedy). Dakle, kontrolom "opskrbe" tržišta novca bankari reguliraju rast, stagnaciju ili recesiju ekonomija diljem svijeta. Svaki rat je kreiran od strane bankara jer kad je država u ratu, treba joj novca, koji se uzima od centralne banke, a pokriće su državne obveznice sa kamatom! Povećava se javni dug ... itd. itd. Zadnja fora koju imaju je IMF, koji služi kako bi se ista stvar radila i državama trećeg svijeta, među kojima je i Hrvatska! Kad bace ekonomije država na koljena, onda samo pokupuju jeftino što god požele. Porezni obveznici plate "sanaciju" i počinje ekonomski rast. I tako u krug. Stoga, pitajte se malo za koga stvarno radimo? Za državu? Za sebe ? ili za bankare kojima naša država vraća kamate!?? Nema teorija zavjere, nema reptila, u pitanju je samo jedna stvar. NOVAC.

evo komentara najjaceg...i najrealnijeg
      Master.DKP

#345 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Master.DKP »

latinalover wrote:Bank of England, Federal reserve bank i ostale europske centralne banke su u rukama privatnih bankara! Jednostavno je! Nema puno filozofije kao što autor ovog članka prikazuje. Oni kontroliraju zalihu novca na tržištima i izdaju novac tim državama uz kamate. Što znači da bi se vratile te kamate moraš posuditi još novog novca jer ga jednostavno nema dovoljno da se pokrije izdan novac i KAMATA! To se stručno naziva INFLACIJA ! I uvjerava nas se da je inflacija normalna pojava. Sav javni dug svih država je proizašao iz "inflacije" . Svaki američki predsjednik koji se protivio da središnja banka bude vođena od strane privatnih "bankara-stručnjaka" i pokušao vratiti kontrolu nad centralnom bankom je bio ubijen (Lincoln, Garfield, Kennedy). Dakle, kontrolom "opskrbe" tržišta novca bankari reguliraju rast, stagnaciju ili recesiju ekonomija diljem svijeta. Svaki rat je kreiran od strane bankara jer kad je država u ratu, treba joj novca, koji se uzima od centralne banke, a pokriće su državne obveznice sa kamatom! Povećava se javni dug ... itd. itd. Zadnja fora koju imaju je IMF, koji služi kako bi se ista stvar radila i državama trećeg svijeta, među kojima je i Hrvatska! Kad bace ekonomije država na koljena, onda samo pokupuju jeftino što god požele. Porezni obveznici plate "sanaciju" i počinje ekonomski rast. I tako u krug. Stoga, pitajte se malo za koga stvarno radimo? Za državu? Za sebe ? ili za bankare kojima naša država vraća kamate!?? Nema teorija zavjere, nema reptila, u pitanju je samo jedna stvar. NOVAC.

Dosta dobar osvrt i kometnar kolege @latinalover. Prosto receno i pojednostavljeno radi se upravo o ovme gore navadenom. Postoje desetine dobrih knjiga, dokumentarnih filmova i intervjua sa ljudima od kojih su neki dobili i nobelovu nagradu za ekonomiju, kako funkcionise novac, monetarni sistem i kamata.

Naravno, 97 % ljudi ne razumije ovo niti treba da razumije. Jer kada bi vecina ljudi na planeti razumijela o cemu se radi ovaka sistem bi bio neodrziv i doveo bi u krizu "poredak" koji vlada od vremena Babylona,tj. nekih 5 000 godina. Jedino sto je po meni razumno se "prilagoditi" ovovme sistemu koliko god da je to moguce naravno za svoje dobro.
      glavutan

#346 Re: No, to nas ne zanima...

Post by glavutan »

Master.DKP wrote:
      latinalover wrote:Bank of England, Federal reserve bank i ostale europske centralne banke su u rukama privatnih bankara! Jednostavno je! Nema puno filozofije kao što autor ovog članka prikazuje. Oni kontroliraju zalihu novca na tržištima i izdaju novac tim državama uz kamate. Što znači da bi se vratile te kamate moraš posuditi još novog novca jer ga jednostavno nema dovoljno da se pokrije izdan novac i KAMATA! To se stručno naziva INFLACIJA ! I uvjerava nas se da je inflacija normalna pojava. Sav javni dug svih država je proizašao iz "inflacije" . Svaki američki predsjednik koji se protivio da središnja banka bude vođena od strane privatnih "bankara-stručnjaka" i pokušao vratiti kontrolu nad centralnom bankom je bio ubijen (Lincoln, Garfield, Kennedy). Dakle, kontrolom "opskrbe" tržišta novca bankari reguliraju rast, stagnaciju ili recesiju ekonomija diljem svijeta. Svaki rat je kreiran od strane bankara jer kad je država u ratu, treba joj novca, koji se uzima od centralne banke, a pokriće su državne obveznice sa kamatom! Povećava se javni dug ... itd. itd. Zadnja fora koju imaju je IMF, koji služi kako bi se ista stvar radila i državama trećeg svijeta, među kojima je i Hrvatska! Kad bace ekonomije država na koljena, onda samo pokupuju jeftino što god požele. Porezni obveznici plate "sanaciju" i počinje ekonomski rast. I tako u krug. Stoga, pitajte se malo za koga stvarno radimo? Za državu? Za sebe ? ili za bankare kojima naša država vraća kamate!?? Nema teorija zavjere, nema reptila, u pitanju je samo jedna stvar. NOVAC.

Dosta dobar osvrt i kometnar kolege @latinalover. Prosto receno i pojednostavljeno radi se upravo o ovme gore navadenom. Postoje desetine dobrih knjiga, dokumentarnih filmova i intervjua sa ljudima od kojih su neki dobili i nobelovu nagradu za ekonomiju, kako funkcionise novac, monetarni sistem i kamata.

Naravno, 97 % ljudi ne razumije ovo niti treba da razumije. Jer kada bi vecina ljudi na planeti razumijela o cemu se radi ovaka sistem bi bio neodrziv i doveo bi u krizu "poredak" koji vlada od vremena Babylona,tj. nekih 5 000 godina. Jedino sto je po meni razumno se "prilagoditi" ovovme sistemu koliko god da je to moguce naravno za svoje dobro.
      :shock: :shock: :shock:

Cek ba malo, sta ne treba da se razumije??? Kakvo prilagodjavanje???
      :shock: :shock:
      Ovaj sistem je totalno debilan i treba da se srusi. Banke treba da propadaju i drzave treba da povrate monetarnu suverenost jer jebem ga po kojoj to logici 6 milijardi individua treba da se povinuje sacici bagre sa kravatom oko vrata?
      Ovaj sistem, ovakav kakav jeste, vodi samo u jednom pravcu u konacnici a to je nestanak homo sapiensa (kako to podrugljivo zvuci), jer vise duga vodi samo sve vecem unistavanju prirode ( http://video.google.com/videoplay?docid ... 6656656736 ) pa bi mama gaia mogla da nas otrese k'o buve.
      Zato, malo revolucije ne skodi pa bi bio red vise da se probudi i istok i zapad i sjever i jug. Da se stvari stave na neke normalne temelje.

Cuj, treba da se prilagodim bagri koja mi pije krv. Necu da se prilagodjavam, hocu da ih rusim.
      _veleposlanik

#347 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

heheheh

ljudi, ne kaze se "nema teorija zavjere" nego "ovo je najveca zavjera protiv covjecanstva uradjena ikada"!

reptili su teorija, ali ako se vratimo u doba Babilona, cak i ta postaje mnogo realna mogucnost...

eh sada - krenimo od ovakvog sistema koji je na snazi (ja cu da budem malo blazi) od jedno 300 godina unazad, pa pokusajmo ponovo prouciti historiju, dogadjaje, ratove... sta dobijemo??? sranje od planete, upravljane nekolicinom pohlepnih kurvinih sinova koji su krivi za SVE... to nije teorija, to je STVARNOST! masoni, iluminati, templari, sionisti, reptili: sve su to maske koje pokrivaju ustvari jedno lice, svejedno mi je njeno porijeklo ili izgled, a zove se zlo i pohlepa.

a mi jos uvijek sretni sto imamo demokratiju i sto nismo gladni....

probudimo se, kriza nam kuca na vrata...
      latinalover

#348 Re: No, to nas ne zanima...

Post by latinalover »

_veleposlanik wrote:heheheh

ljudi, ne kaze se "nema teorija zavjere" nego "ovo je najveca zavjera protiv covjecanstva uradjena ikada"!

reptili su teorija, ali ako se vratimo u doba Babilona, cak i ta postaje mnogo realna mogucnost...

eh sada - krenimo od ovakvog sistema koji je na snazi (ja cu da budem malo blazi) od jedno 300 godina unazad, pa pokusajmo ponovo prouciti historiju, dogadjaje, ratove... sta dobijemo??? sranje od planete, upravljane nekolicinom pohlepnih kurvinih sinova koji su krivi za SVE... to nije teorija, to je STVARNOST! masoni, iluminati, templari, sionisti, reptili: sve su to maske koje pokrivaju ustvari jedno lice, svejedno mi je njeno porijeklo ili izgled, a zove se zlo i pohlepa.

a mi jos uvijek sretni sto imamo demokratiju i sto nismo gladni....

probudimo se, kriza nam kuca na vrata...
      i sto ce sutra novi mobitel biti dostupan... :D

gledao sam video na youtube..koji govori da je americka vlada bagra u funkciji rothschild family..(u kongresu su incest nastrojeni zidovi, da bi vlast ostala u porodici)..incest je njima normalna stvar, tako da moraju da nadju zadovoljenje u nekim drugim nivoima nastranosti(pedofilija, nekrofilija, animofilija..).obama mckain ,ko god bude na vlasti ,nema velike promjene...nego mozda postave obamu, pa da popravi imidz amerike u svijetu...ali sta od toga ....irak ce trebati ogromna novcana sredstva za obnovu,amerika ce im mozda davati novac ,za ono malo nafte sto je preostalo,a taj novac ce biti posudjen od koga nego od rothschildovih banki...
      to je dobro iscenirano...prvo unisti irak, cjelokupnu infrastrukturu, pokupi sto vise nafte mozes,za svoja dva mandata,pa cemo onda staviti nekog drugog da donese mir u Irak,medjutim morace odnekle pare za ponovnu obnovu iraka da dodju, bilo da je to nafta za paru, ili da ih direktno Lord Jacob finansira...

ovo mozda nema smisla mozda ima...al mogao bi biti jedan od nacina na koji funkcionise sistem... zavadi pa zaradjuj :dance:
      i sta nam zidovi rothschildi svima rade :dance:
      ahuseino

#349 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

Sve sami ekonomiste, sto se edukuju Zeitgeistom, pa kazu "to je upravo tako", ko razumije se sve, nema razloga za objasnjavati... a vjerovatno niste ni chuli za termin Fractional Reserve Banking prije "dokumentarca"... :D

Matematika ovog sistema, mada nije posebno komplikovana, je vjerovatno izvan dometa mnogih ovdje, pa je lako ostat' u chudu kad ti se servira da su SVE pare, u stvari denominacija kredita, i to josh sa dramatichnim narativom dok ti ekran preletaju "dokazi" matematike - arbitrarni grafovi i bar charts sa prirodmin krivuljama... koje, posto nisu predstavljene u detalj, ne znace nista, a jedina svrha im je dramatizacija i pojachavanje naochite kredibilnosti.

Silni ekonomisti ovoga svijeta raspravljaju o teorijama ekonomskih sistema, mnogi Nobelovci, doktori nauka imaju razlichito misljenje i dva kampa: pro- i con- ... Fractional System, ali nashli se forumashi na SA-X-u kompetentni da kazu: "Nije to komplikovano, Zeitgeist je sve objasnio - SLAZEM SE" i "to ti je tako jaro... nema sta...gotovo"..:-) :P

Pare nisu zlato, pa da se "drze" u sefu; one se koriste da se "vrte" u sistemu... fundamentalno govorechi... Ako che FED printati pare, banke posuditi pa proslijediti samo mali dio, a vechinu ostaviti u sefu, sta je onda poenta imati taj papir da skuplja prashinu - - za crne dane mozda??

Ako nije moguche razumiti i staviti ovo na papir, u mikro-smislu, onda mozete ovo posmatrati sa makro nivoa...

... ma nemam snage ni vremena da pisham uz vjetar...

@veleposlaniche, ja sam pogledao sva dva sata tog "dokumentarca"...

Evo ti jedan link pa prochitaj sta chovjek kritikuje... ali ova kritika nije obskurna i bez podloge. Za sve tvrdnje mozes nachi izvor (hochu da kazem da autor nije nista vishe kompetentan nego ti ili ja, ali je uradio homework i background check):

http://www.webcitation.org/5XbaeIRZA

Prochitao sam nekih kritika sto se ne fokusiraju na specifichne stvari, ova je sushta suprotnost, sve je detaljno kritikovano. Ti bi neshto slichno ovome nazvao "dokaz" a ja samo "jedan od izvora" druge perspektive.

Nisam prochitao vishe od par paragrafa, ali u onome sto jesam, potpuno se slazem.

P.S. Obratite paznju na "Zeitgeist - Cost of Movie"

Moze li biti sve marketinski trik, koji koristi deshavanja u svijetu da skroji genijalno djelo za profit?
      ... mislim, samo perspektiva... pitanje...
      DJ Babo

#350 Re: No, to nas ne zanima...

Post by DJ Babo »

@ahuseino

SVAKA TI DALA :D :D

kad bi sljedbenici teorija zavjere htjeli samo malo pregledati ovu stranicu koju si im postavio, vidjeli bi da nije bas sve u zeitgeistu tacno, a da je dobar dio stvari lupetanje i prezvakavanje "urbanih legendi" i teorija zavjere od kojih neke sezu par vijekova unazad....

samo, bojim se da to sljedbenici nece citati, lakse je vjerovati bomabasticnim nebulozama koje lakovjerni i nekriticni prenose jedni drugima... s druge strane, pozitivno je da barem i to citaju i da ih zulja nepravda u svijetu...

dobro si rekao i da je vecina tek juce cula za Fractional Reserve Banking, a danas su vec svi eksperti :D

sta mislis, da li su culi za Austrijsku skolu ekonomije, koja je inace osnova za dio kritika koje oni iznose na racun danasnjeg finansijskog sistema? umjesto da malo procitaju o toj skoli ekonomije, i da se kvalitetno informisu, oni citaju nebuloze ljudi koji su negdje nesto procitali o osnovnim postavkama te skole, i zacinili to urbanim legendama, teorijama zavjere, antisemitizmom i, ponekad, cistom paranojom...

za kraj, najkrvavije mi je kad se ljudi pitaju "vidi li iko osim mene da zivimo u jednom nepravednom svijetu"... ili "vidi li iko osim mene da mediji sluze za manipulaciju..." :D :D
      Post Reply