Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post Reply
LBVIEW

#326 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

Evo vaskrsno i srpski sumski 'eroj da brani smrada. :mrgreen:
fakat

#327 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by fakat »

Vidi stvarno vaskrsao.
LBVIEW

#328 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

Aktuelan u svijetu po preprodaji tudje muzike i prikazivanju Balkana kao egzoticnog, primitivnog dijela Europe, u kojem se pije, banci, puca po krcmama, ubija...
Nesto poput europske crne Afrke, gdje jos uvijek mozete sresti domoroce sto plesu oko vatre. A i to nije originalno, vec je maznuto od kuma. :mrgreen:
Kako god, to nije tema, vec koliki je smrad "dirigent u belom" sto u prolazu krvnika grada do kojem je kao stalo pita: " kako ide nasa stvar?".
Last edited by LBVIEW on 15/08/2019 09:35, edited 1 time in total.
JThomas

#329 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by JThomas »

meni ta priča upravo zvuči k'o magijski realizam. mislim, nije da nešto mijenja poentu i da se sa tim htio dodvoriti, možda je i gore, ne može se vaditi na ironiju...
LBVIEW

#330 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

felipe kajetano wrote:Dobra vecer :) ...Kusturicu ste izgubili, play lista je duga...budite sretni sto ovaj jos hoce da dolazi, sta god, tu se rodio jbg.Njegov rodni list je Sarajevo.Kad se on spomene, svaki covjek koji zna za njega pomisli i na Sarajevo.Jos da vam i on ode, eto Omara Mjesecara u pauzi sudjenja, na sve tabiji..
Francuska 7, Bata Trlaja, Karadzic.......Bregovic...zatvori zadnja izadje macka :-)
Ko o cemu, cetnik o gubicima, u pauzi kad ne negira genocid.
A kako ono bese:" sve je to bre sumnjivo, te vase pobede, to vam pomog'o NATO, dosla naredba o povlacenju, nisu teli poslati najbolje brigade vec neke leve" i sl.
kakavdanakneiskustvu

#331 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by kakavdanakneiskustvu »

LBVIEW wrote:Aktuelan u svijetu po preprodaji tudje muzike i prikazivanju Balkana kao egzoticnog, primitivnog dijela Europe, u kojem se pije, banci, puca po krcmama, ubija...
Nesto poput europske crne Afrke, gdje jos uvijek mozete sresti domorodce sto plesu oko vatre. A i to nije originalno, vec je maznuto od kuma. :mrgreen:
Kako god, to nije tema, vec koliki je smrad "dirigent u belom" sto u prolazu krvnika grada do kojem je kao stalo pita: " kako ide nasa stvar?".
:thumbup:
dale cooper

#332 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote:
dale cooper wrote:
Da, ali Zubčević uopšte ne spominje muzičke žanrove ili superiornost jednog žanra naspram drugog u onom članku gore. Spominje
da je Bregović anahrona pojava. I realno, kako se drugačije može nazvati mamuzanje mrtvog konja zvanog Bijelo Dugme (u različitim
varijacijama) osim anahronizam. U članku Zubčević spominje i Dylana i Waitsa koji sasvim sigurno nisu primjer muzike koju Jazz Fest
promoviše, ali su još uvijek dobri i relevantni umjetnici. Tako da ja ne vidim da Zubčević baš nastupa sa te - jazz pa sve ostalo - pozicije.
A ja sam mu svojim postom dao za pravo da kaže šta god hoće jer je lik zaslužio to svojim višegodišnjim radom i zalaganjem za promociju
raznovrsne i kvalitetne muzike na ovim prostorima.
Jesmo li čitali isti tekst?
Uostalom, u ovih tridesetak godina ti su muzičari nastupali ovdje doslovno bezbroj puta. Slušali smo Bajagu i druge predratne bendove a evo slušat ćemo i Bregovića, opet. I sve to finansirano novcem poreskih obveznika, naravno bez da iko pita građane šta bi oni slušali. Vjerovatno bi skoro svaki Sarajlija mogao napraviti bolji program; ili ne daj bože da se ponudi nešto novo, što nikada prije nismo ni čuli ni vidjeli na sceni. Sve skupa izgleda kao nekakav bizarni vremeplov, kao krug pakla u kojem se neprestano vrtimo poput bijesnog psa koji pokušava ugristi vlastiti rep.
Nemam ništa protiv Bajage, on je jedna od rijetko čestitih osoba na ex-yu sceni, niti imam bilo šta lično protiv drugih protagonista muzički anahronih pojava, koje su bile anahrone i osamdesetih, ali protiv Bregovića imam skoro sve što se uopšte može imati protiv.
Na stranu Jezz Fest i Zubčević, već ono što on navodi kao kontra svega.
Ma dobro Zubčević očigledno nije ex-yu rock nostalgičar i ne gleda blagonaklono na stalno vrtenje jednih te istih imena na koncertnoj
sceni. I iako se vjerovatno ne bih složio da su bili anahroni u vrijeme u kojem su bili najpopularniji i Bregović i Bajaga danas to jesu u
smislu da su njihova najbolja djela daleko iza njih.
stakasa

#333 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by stakasa »

felipe kajetano wrote:Dobra vecer :) ...Kusturicu ste izgubili, play lista je duga...budite sretni sto ovaj jos hoce da dolazi, sta god, tu se rodio jbg.Njegov rodni list je Sarajevo.Kad se on spomene, svaki covjek koji zna za njega pomisli i na Sarajevo.Jos da vam i on ode, eto Omara Mjesecara u pauzi sudjenja, na sve tabiji..
Francuska 7, Bata Trlaja, Karadzic.......Bregovic...zatvori zadnja izadje macka :-)
Felipe, velkam bek
MarshalDodik

#334 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by MarshalDodik »

O cemu vi pricate? Ma hajte molim vas
Srpska majka kada bi slucajno uspjela odrzati koncert na Kosevu bila bi jagma za karte :lol:

Ova bi se horski pjevala, cula bi se do Bijaća, nemoj da se zezamo :bih:
piupiu

#335 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by piupiu »

dale cooper wrote:Ma dobro Zubčević očigledno nije ex-yu rock nostalgičar i ne gleda blagonaklono na stalno vrtenje jednih te istih imena na koncertnoj sceni. I iako se vjerovatno ne bih složio da su bili anahroni u vrijeme u kojem su bili najpopularniji i Bregović i Bajaga danas to jesu u
Pa Bregović sam sebe u tom smislu smatra anahronim. Ali ovo što sad radi nije anahrono. "Tri pisma iz Sarajeva" nisu anahrona. I valjda ih treba odsvirati i u *ebenom Sarajevu, kad se već tako zovu. Koliko god se neko uspinjao da sve to skupa obezvrijedi, on čovjek ima Gremija i koncerte po Karnegi Holu, bio šupak, smrad ili nedovoljno dobar za domaće krtičare istančanog ukusa.
LBVIEW

#336 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

Nes' ti patetike, ni manje ni vise do "tri pisma". :pisnuo:
Sto se istancanog ukusa tice, sorry sto jos nismo dosli do nivoa: " dodji cici da ti cica spici, unca, unca" s trubaci orkestra za sarane i svadbe :pisnuo:
piupiu

#337 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by piupiu »

LBVIEW wrote:Nes' ti patetike, ni manje ni vise do "tri pisma". :pisnuo:
Sto se istancanog ukusa tice, sorry sto jos nismo dosli do nivoa: " dodji cici da ti cica spici, unca, unca" s trubaci orkestra za sarane i svadbe :pisnuo:
Nemoj se meni izvinjavati. Nit' ga gotivim, niti mi se njegova muzika svidja. S druge strane, ne osjećam potrebu da pljujem po 'unca, unca' melosu, niti po Bregovićevom opusu, jer svoj nemam i za mene niko ne zna. Jednostavno.
dale cooper

#338 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

piupiu wrote:
dale cooper wrote:Ma dobro Zubčević očigledno nije ex-yu rock nostalgičar i ne gleda blagonaklono na stalno vrtenje jednih te istih imena na koncertnoj sceni. I iako se vjerovatno ne bih složio da su bili anahroni u vrijeme u kojem su bili najpopularniji i Bregović i Bajaga danas to jesu u
Pa Bregović sam sebe u tom smislu smatra anahronim. Ali ovo što sad radi nije anahrono. "Tri pisma iz Sarajeva" nisu anahrona. I valjda ih treba odsvirati i u *ebenom Sarajevu, kad se već tako zovu. Koliko god se neko uspinjao da sve to skupa obezvrijedi, on čovjek ima Gremija i koncerte po Karnegi Holu, bio šupak, smrad ili nedovoljno dobar za domaće krtičare istančanog ukusa.
Nije možda anahrono, ali realno ne donosi ni ništa posebno novo što već nije više puta uradio sa ovim svojim bendom za vjenčanja i sprovode.
Bregović u suštini ima dva moda rada - pastirski rock i balkanski etno folk sa naglaskom na romsku muziku.
piupiu

#339 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by piupiu »

dale cooper wrote:
Nije možda anahrono, ali realno ne donosi ni ništa posebno novo što već nije više puta uradio sa ovim svojim bendom za vjenčanja i sprovode.
Bregović u suštini ima dva moda rada - pastirski rock i balkanski etno folk sa naglaskom na romsku muziku.
Slažem se. I dobro to prodaje.
LBVIEW

#340 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

piupiu wrote:
Nemoj se meni izvinjavati. Nit' ga gotivim, niti mi se njegova muzika svidja. S druge strane, ne osjećam potrebu da pljujem po 'unca, unca' melosu, niti po Bregovićevom opusu, jer svoj nemam i za mene niko ne zna. Jednostavno.
Posteno, kao sto i ja osjecam da moj ukus nije toliko istancan da bi, kao umjetnicki izrazaj dozivio "unca, unca" u izvedbi nekog, sta ja znam, ciganskog orkestra za razbibrigu iz Srbije, kojem diriguje seljo u belom. Kontam ja i zapadnjake i njihovu glad za "egzotikom", makar ona bila u vidu ukradenog/prepakovanog sunda s Balkana, samo nes' meni...
hizo ramidovic

#341 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by hizo ramidovic »

Незахвалници једни!
Човек вам помогао у рату, Сарајево му била заклетва где год је наступао, критиковао Милошевића и Караџића као мало ко и био изложен нападима због тога, а ви га сад овде нападате.
Срамота!

Горане, људино, праве патриоте су уз тебе!!!
Edin H.

#342 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Edin H. »

Bodkin wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ali fascinantno je to, kako su mnogi umjetnici u ratu bjezali od fasizma, rata, smrti, mrznje, nesnosljivosti, sovinizma, pa pravac u Beograd. Brega, Serbedzija, Zdravko Colic, a ovo su samo imena koja su hladno mogla birati gdje ce zivjeti tih godina, volja im Pariz, volja im London, volja im New York. Necu sad racunati Nedu Ukraden i tako tu buraniju.

Znam da u BG nije bilo rata, ali... bjezis od sovinizma u tvornicu istog. Gdje logika.
Sta ce cola raditi u londonu? Mogao je prati prozore jedino.
A šamarati tanjire? :D
Edin H.

#343 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Edin H. »

Škobo Habu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
nije imao nista protiv te politike,da je imo ,valjda bi se negdje oglasio protiv opsade njegovog grada
A što bi, recimo?

Ženu je jedva izvukao iz Sarajeva, lično joj se Jukin Kruško potpisao na cjeduljicu da je puste. Kruško kasnije popio metak na Igmanu od naših, eno ga leži u Hrasnici. Čisto sumnjam da nije morao dati i pare da stigne do "Deliminijuma".
Stan opljačkan, sve lične stvari odnjete, čak i privatni dnevnici koje je vodio uništeni...
Čuvena propusnica - pusti ovu - Kruško :D
kakavdanakneiskustvu

#344 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

hizo ramidovic wrote:Незахвалници једни!
Човек вам помогао у рату, Сарајево му била заклетва где год је наступао, критиковао Милошевића и Караџића као мало ко и био изложен нападима због тога, а ви га сад овде нападате.
Срамота!

Горане, људино, праве патриоте су уз тебе!!!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#345 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by pici »

eeee da nam je visHe Gorana :(
Blek Stena

#346 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Blek Stena »

LBVIEW wrote:
piupiu wrote:
Posteno, kao sto i ja osjecam da moj ukus nije toliko istancan da bi, kao umjetnicki izrazaj dozivio "unca, unca" u izvedbi nekog, sta ja znam, ciganskog orkestra za razbibrigu iz Srbije, kojem diriguje seljo u belom. Kontam ja i zapadnjake i njihovu glad za "egzotikom", makar ona bila u vidu ukradenog/prepakovanog sunda s Balkana, samo nes' meni...
Kako si ti smjesan i providan lik. Da je kojim slucajem Brega pljuvo po srbima sad bi prico o njegovoj originalnosti i muzickoj genijalnosti i objasnjavao kako se radi o uber kosmopoliti. Hebote....ostadoste skoz bez "normalnih" srba. Ono Gorana Bregovica naziva seljo :-) zemljo otvori se da propadnem :oops:
Edin H.

#347 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Edin H. »

u sred beograda,ima li kakav primjer necega slicnog što je bregovic izjavio,za najbezveznije novine,bilo gdje za vrijeme rata 92-95.??
Joj Ramba giganta, hvala za ovaj klip.
kakavdanakneiskustvu

#348 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Edin H. wrote:

u sred beograda,ima li kakav primjer necega slicnog što je bregovic izjavio,za najbezveznije novine,bilo gdje za vrijeme rata 92-95.??
Joj Ramba giganta, hvala za ovaj klip.
hizo ramidovic

#349 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by hizo ramidovic »

Мало људи зна, а изгледа да се то намерно прешућује, да је управо Бреговић хтео први да изађе и да се свашта наговори и напсује србијанском руководству али је био превише радикалан па је уместо њега на бину изашао Рамбо...
kakavdanakneiskustvu

#350 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

hizo ramidovic wrote:Мало људи зна, а изгледа да се то намерно прешућује, да је управо Бреговић хтео први да изађе и да се свашта наговори и напсује србијанском руководству али је био превише радикалан па је уместо њега на бину изашао Рамбо...
:thumbup: :thumbup: rambo je to ipak malo suptilnije uradio nego što je bregović htio
Post Reply