Neven Anđelić Queer Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
shalaedin

#326 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by shalaedin »

popajic wrote:
@shalaedin
Od 24-26 septembra se odrzava taj festival... kraj festivala pada na noc lejletul Kadr... sada se nece pricati o bitnosti te noci za muslimane vec ce se pricati o kvirovcima koji su nehatom ili sa namjerom narusili ili narusavaju taj mir. Zasto se pise toliko o svemu tome? Zasto se pravi tolika hajka? Zasto se skrece paznja muslimana sa ramazana na taj dogadjaj? Zasto je taj festival uopste bitan Sarajlijama? Bitan je onome ko taj dogadjaj podrzava nama nije bitan sve dok se ne dotice nas. Nas se dotakao jer je pao u ovome mjesecu i jer znamo da ce taj festival u sarajevo donjeti i paradu. I mozda jos gore stvari od nje. Sarajevo nije San Francisko ili Amsterdam, Sarajevo je na Balkanu... ovdje su ljudi konzervativni i nisu naklonjeni razlikama i takve ljude diskriminiraju vise nego ikoga... i to nece niko moci lako promijeniti pa ni zakon jer kod nas zakona ima, ali ga nema ko sprovesti
Licno sam iznerviran da se "festivalu" pridaje toliko znacaja iz razloga sto se zanemaruju mnooogo vazniji problemi na koje smo vec oguglali i koji se samo taloze.Osim male grupe koja i prakticno reaguje grad je totalno letargican.I sad odjednom nahuskacke reakcije u vezi homoseks. Van pameti.Valjda ce nam oni u ta 2 dana ugroziti egzistenciju,atakovati na nas vrli moral...kad vec ne mozemo nista mami,taji,Brankovicu-iskalimo na homicima nase balkanske testosterone!

Kazes i sam da dogadjaj nije bitan za muslimane dok ih se ne dotice.A dotice jer je u istom mjesecu.
To ne stima jer mjesec septembar pripada svim Sarajlijama,a ne samo muslimanima.Ruzno to svojatanje! A pravim muslimanima ne moze i ne treba niko skrenuti paznju sa ramazana na nesto drugo.Kao sto ni muslimani ne treba da paznju drugih skrecu samo na ramazan.
To je jedini nacin: fair-play
Pripada septembar svim sarajlijama, ali u najvaznijim danim mjeseca ramazana taj festival pada. Ti ne pojmis mozda znacenje noci Kadr za nas i vrijednost deset zadnjih dana ramazana, mi ne skrecemo drugom paznju na sebe, vec skrecemo paznju muslimana na mjesec Ramazan. To nije isto. Mi nekazemo onima koji imaju drugaciju vjeru od nas postite kako mi postimo, mi saljemo nasu poruku onome koga se tice tj. muslimanima. Ovaj festival je namjerno ili nenamjerno pao u tih deset dana ramazana... i vjeruj mi ramazan nije krenuo a vec se o tome pricalo na sva vrata, od stampe do hutbe i trovale se misli muslimana i koliko god oni pokusavali da ne misle o tome nije im svejedno kada im to neko spomene. I umjesto da bude preokupiram necim drugo on bude time. Homoseksualci nikome ne mogu nuditi moralnost jer i ono sto oni praktikuju je okarakterisano kao nemoral. To sto ovaj narod nemoze nikome nista to je zato sto ni u cemu ne odlucuju sami, Bosanci nisu Bosanci, vec Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Tri predsjenika dva parlamenta dva vijeca naroda i dva entiteta, te u jednom entitetu 12 kantona ili kolko vec. I to treba zdravo da funkcionise. Smijesno. Nas se ne ticu nasi problemi sve dok po kafama mozemo da hodamo. Problemi nastaju kad se nema za tu kafu...Kad nema rahatluka... :)
A ovo nije ruzno svojatanje pa svacijije i decembar i januar, ali da se ne povrijede osjecanja onih koji zive drugacije od nas mi ne pravimo nesto sto bi skrenulo paznju sa blagdana onih koji ih tada slave ili praktikuju. Ili pomijesale njihove misli. Nisu svi ljudi jaki da dovoljno da dobro mogu da podnesu ovakve stvari... da sute i preziru, vec kazu ono sto misle o tome, a neko pokusava da to rukom dovede u red i takvih se treba cuvati kada se ovolika hajka digla o tome. Po ovome festivalu su pljunuli svi od vjerskih institucija, politicara, poznatih ljudi iz razlicitih sfera zivota... Bilo je i onih koji nisu bili protiv ovoga desavanja, ali njihov broj i nije bas tako velik.
luciferino

#327 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by luciferino »

shalaedin wrote: Po ovome festivalu su pljunuli svi od vjerskih institucija, politicara, poznatih ljudi iz razlicitih sfera zivota... Bilo je i onih koji nisu bili protiv ovoga desavanja, ali njihov broj i nije bas tako velik.
A meni josh niko ne odgovori ko je od nadleznih DOZVOLIO odrzavanje. Pljuju li pljuju, ali neko je sve to i organizovao, ne moze se jedan festival organizovati mimo tih istih politicara ili politicari ne znaju sta im se u gradu desava. Sto je lako ovaj narod vuci za nos. Viknes "pederi, pederi!" i rijesen problem. A narod je ovdje izgleda najveci peder. Skontajte sami zasto.
callmethebreeeze

#328 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by callmethebreeeze »

edine, pa majka mu stara, ko je poceo pricati o festivalu ako ne sami muslimani?! sira javnost je za to tek saznala kad je clanak izasao u saff-u i avazu!

i jos uvijek mi nije jasno kako festival, koji se odrzava u zatvorenim prostorijama, moze smetati vjernicima. po danu postis, navece iftar i teravija, onda opet ibadet. sve i da hoce nece imati vremena da se bakcu sa festivalom...
na kraju krajeva, ja se i ne bojim vjernika vec neizivljene, nasilnicki nastrojene balavurdije.
milivoje

#329 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by milivoje »

iz dna duše wrote:Meni se ljudi ovo sve smučilo, hajd' da zaključimo ovu temu!
Vrtimo se u krug...
Pozdrav svima!

Image Image Image Image
homar

#330 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by homar »

Aktualiziranje ove teme ne ide u prilog Q populacije, ono ide u prilog pojedinih stranaka i partija u predizborno vrijeme. Da li tu neko ima umiješane prste i vrši jeftinu propagandu protiv Q festivala, treba se zapitati? Da nije tako nebi se ova tema zaključavala, pa opet otvarala u drugom pakovanju. Podgrijavanje ove teme u mjesecu ramazanu ima za cilj homogenizaciju muslimana oko jedne partije, oko jednog vođe, što izaziva reakciju druga dva konstitutivna naroda da se okupe oko svoih vođa i vjerskih institucija. Bilo bi pametno zaključati ovu temu, jer mi sve više liči na jeftinu propagandu nacionalizma i nemorala, a to dvoje stavljam u istu ravan.
buba

#331 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by buba »

Na stranu to sto tema i polemisanje ide u prilog predizbornoj, politici, strankama itd..fakat je da bez deklarisano otvorenog i ravnopravnog homoseksualnog miljea..necemo uljegnuti u ovoju Evropu ka kojoj gamizemo..pa et'..hosh-nesh, take it or leave it.
Postojali smo i prije nje, umnogome prije nje..ali smo zaboravili na to, kako je biti starosjedioc ''kulture i bastine'', pa se zato sada kreveljimo iz nasih pecina, udarajuci kamen o' kamen, ko u zooloskom vrtu, dok posjetioci iz ''kulturne'' Evrope, nadviruju nad nasim kavezima, klikajuci svojom tech novom foto opremom, a prstom pokazujuci svojim mladjim narastajima, kako izgleda primitivus balkanikus.

Al vise me zivo zaboli ...jer sve vidim kao manipulaciju u kojoj ne zelim da sudjelujem. :D
milivoje

#332 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by milivoje »

buba wrote:Na stranu to sto tema i polemisanje ide u prilog predizbornoj, politici, strankama itd..fakat je da bez deklarisano otvorenog i ravnopravnog homoseksualnog miljea..necemo uljegnuti u ovoju Evropu ka kojoj gamizemo..pa et'..hosh-nesh, take it or leave it.
Postojali smo i prije nje, umnogome prije nje..ali smo zaboravili na to, kako je biti starosjedioc ''kulture i bastine'', pa se zato sada kreveljimo iz nasih pecina, udarajuci kamen o' kamen, ko u zooloskom vrtu, dok posjetioci iz ''kulturne'' Evrope, nadviruju nad nasim kavezima, klikajuci svojom tech novom foto opremom, a prstom pokazujuci svojim mladjim narastajima, kako izgleda primitivus balkanikus.

Al vise me zivo zaboli ...jer sve vidim kao manipulaciju u kojoj ne zelim da sudjelujem. :D

ako je uslov ulaska u evropu to da mi ga neko stavi u bulju ipak sam za izolaciju...ionako je nasim politicarima manji
shuriken

#333 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by shuriken »

buba wrote:Na stranu to sto tema i polemisanje ide u prilog predizbornoj, politici, strankama itd..fakat je da bez deklarisano otvorenog i ravnopravnog homoseksualnog miljea..necemo uljegnuti u ovoju Evropu ka kojoj gamizemo..pa et'..hosh-nesh, take it or leave it.

ovo je fraza godine!!
pises li stogod, ima li kakav blog?
shalaedin

#334 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by shalaedin »

shalaedin wrote:
mIRCerka wrote:Citajuci na avazovom forumu temu, glava me zabolila moja, pa ostavih tamo post, pa reko i ovdje da ga okacim

1. ubijaju u tramvajima
2. spaljuju na sred ulice
3. ocevi siluju kceri
4. maloljetnici pokradose sve sto se pokrast moze
5. pdv skace na 21% odmah nakon izbora
6. bolonjci, makar na ETFu, na trecoj godini rade diplomski, al se ne zove diplomski i dobice B.A. papir (bakalaureat), pa kukaju po kafama sto ce s tim papirom moci samo guzicu obrisati
7. Stari tramvaji smrde i rukohvati su puni sperme, urina, e.coli i mnogih drugih fekalnih bakterija, ali tebe kao zensko revizori i dalje maltretiraju da platis kartu koja kosta skoro 2 KM
8. jedna kifla kosta 35 feninga
9. ovogodisnja zimska tarifa ostade i preko ljeta, dok ce elektroprivreda ove zime tu "ljetnu" dici na zimsku
10. neke firme koje bijahu drzavne nisu podijelile plate preko 20 mjeseci, jer se ceka da vrijednost istih padne na par maraka
11. ne prodadoshe bristol slovencima, vec "braci"arapima, koji ni pocistili nisu, vec sad preprodaju isti
12. parlamentarci jednog doma sebi digose plate na 7.000 KM, drugi dom hoce makar iznad 3.500KM mjesecno plate...
13. Nanu Fatu, Muniru i mnoge druge zene koje propatise u ratu pravo koriste u predizborne svrhe, i to glavom i bradom veliki casnici ummeta...a kad Fatu drot za mishku vuce u NJENOJ avliji, ummeta nema...

evo ovo nabrojah onako nausmicno, i nista od ovoga mnogima od vas ne smeta, dok vam Queer populacija predstavlja veliki i najveci problem i strah u zivotu...

bicu kulturna, i reci cu samo ovo:
Svi vi kojima najveci problem predstavlja odrzavanje Q Festa u Sarajevu, zelim vam da vam sin dovede zeta kuci.

Lijep pozdrav
Lijepa mirci to svakom normalnom smeta jer to moze zajedno sa ovim kvirovcima pod ruku ... isto govno drugo pakovanje. Ni u jednom ni u drugom nekog hajra nema. Posto vidim branis ti ove Queerovce pa brani i nas... dobro je i tebi cim se bunis po forumima. Osnuj stranku mozda te cuje neko. BIH-a pati od svih vidova diskriminacije i podijela... a ti bi da rijesavas to, bujrum ako mozes sama. Kod nas ljudi slusaju samo sebe, kolektivne misli nema. O nepravdi se po forumima buni, a na ulici rijetko. Svak ko moze sebi priustiti kafu u Strosi nema razloga da se buni... ostali mogu samo sanjati o tome... a o koli da ne govorim. Mi smo se promjenili i nase stanje se promijenilo. Nismo dobar narod i sta ocekivati od takvog naroda osim lose. Nama nije najveci problem Queer festival vec poruka koju donosi taj festival. Umjetnost koja prodaje kamenje za bubrege... Smeta nam sto je u ovome mjesecu i sto se ovim izazivaju ljudi koji takve dogadjaje iz dna duse preziru. Sto se time vrijedja svako onaj koji docekuje mjesec ramazan sa puno paznje i drzi do islamskih vrijednosti. Od 24-26 septembra se odrzava taj festival... kraj festivala pada na noc lejletul Kadr... sada se nece pricati o bitnosti te noci za muslimane vec ce se pricati o kvirovcima koji su nehatom ili sa namjerom narusili ili narusavaju taj mir. Zasto se pise toliko o svemu tome? Zasto se pravi tolika hajka? Zasto se skrece paznja muslimana sa ramazana na taj dogadjaj? Zasto je taj festival uopste bitan Sarajlijama? Bitan je onome ko taj dogadjaj podrzava nama nije bitan sve dok se ne dotice nas. Nas se dotakao jer je pao u ovome mjesecu i jer znamo da ce taj festival u sarajevo donjeti i paradu. I mozda jos gore stvari od nje. Sarajevo nije San Francisko ili Amsterdam, Sarajevo je na Balkanu... ovdje su ljudi konzervativni i nisu naklonjeni razlikama i takve ljude diskriminiraju vise nego ikoga... i to nece niko moci lako promijeniti pa ni zakon jer kod nas zakona ima, ali ga nema ko sprovesti :)
:sax:[/quote]
Postovani shalaedine,
Da ti mIRCi nesto kaze.
mIRCi radi, ima redovnu platu, plata dovoljna za platiti struju, fiksni, mobilni, rate kredita, hranu za preko 20 macaka, gorivo za auto, kutiju cigareta dnevno, ham-ham narudzbu na posao svaki dan, i jos ostane para za Terranove, ponekad Skandala al najcesce Bagatele i Zare, kad je snizenje.
mIRCi je prijavljena, placa sve poreze i doprinose. opet, mIRCi je guzicu mrzla na platou jos 2005.godine, malo koji protest je mIRCi propustila. Ovo sve isto ti vazi i za recimo uvijek dobrog gosta. I jos neke od vatrenih revolucionara.
A sagledas situaciju i skontas da je nama fakat dobro i da po tebi ne bi trebali da se bunimo. Ja nisam takva. Ja nisam kao neki novopoceni kandidati na listama koji kad poloze ispit iz recimo sintakse nece da potpisu peticiju za kolege kojima je ostao usmeni a kojima profesor ne da da izadju na drugi usmeni jer nisu izasli na prvi septembarski termin :D A meni ne bude mrsko peticiju sastavit i prva se potpisat. Sto da samo meni bude dobro? I takvi likovi od mene podrsku dobiti nece jer se nisu pokazali dobri u borbi za druge, vec samo za sebe.
E sad, niko od vas velikih branitelja islama i religije i morala nije napisao, makar ja ne procitah, " Trebamo otici braco tamo i zalutalim ovcama pokazati put, objasniti im da to sto rade predstavlja gresku i grijeh i ovo i ono".
Tesko je Edine dici dupence iz udobne stolice i objasniti nekome nesto, nauciti ga. Znanje nije znanje znati, znanje je znanje dati!
Najlakse je popljuvati i prebiti i reci samom sebi CESTITAM JESAM MU POKAZO NJEGOVOG BOGA. A koliko znam duznost "brata" je da zalutalog brata POKUSA izvesti na pravi put. Ispravi me ako grijesim.

Lijep pozdrav[/quote]

Da mirci meni je tesko dici guzicu sa stolice... :) Leziljebovic sam koji je povukao sa ulice. Svoj hljeb sam sam morao zaradjivati. Kriveci kicmu ziveci od delozacije do delozacije i sada kada sam sjeo u stolicu cijenim je. Ali hocu da ti kazem ja sam posten i kazem ono sto mislim. Kada kazem da narod ima manu, kazem da im je lose radi njih samih. Oni ipak vlast biraju. To sto mozda cemo ja i ti na izborima zaokruziti sdp ili pbs, mozda i boss. To je zato sto mi to volimo. Vecina nevoli to. Oni su odani lopovima i vole za njih da glasaju. Sda ih je prevarila milijun puta (covjek kojem skidam kapu kao osobi iz te stranke je Amor Masovic koji je izuzetak), Sz BiH-a ciji je lider politicki prelivoda i covjek sa tonu afera, Sdp koji ima Zlatka Bogatuna koji se na faksu kojem predaje pojavi svake pestupne godine a ima imovine od sarajeva do tokia .... itd.Svi oni imaju milijun bubica ali mi opet za njih glasamo. Premijer Brankovic je bio direktor par preduzeca kojih je doveo pod stecaj ili privatizaciju. Ovo su opce poznate cinjenice al opet je narod glasao za njega. Sto? Zgodan im bio na plakatima. :) Svako ima svoje neke krtice koji kopaju rupu pod nogama narodu i cine lose sebi i drugima. Iskreno, sam nemogu nista da promjenim, kolektivno kao dio mase bih mogao da ucinim dosta. Ali kod nas mase nema tiha je... Gdje su sve te gradjanske platforme? Od Dosta i Grozda ni traga ni glasa. Malo zaradili pa se povukli, Soros nekome kupio stan, potpomogo ga finansijski da stane na noge i nigdje ga nema. Nevladine organizacije ciji su clanovi ili vodje pod utjecajem pojedinih stranaka ili su djeca kandidata sa izborne liste su nase rjesenje izlaska iz krize. Smjesno! Meni je dobro hvala bogu, ali nekome drugom nije... i takvome volim pomoci. I sam bih da se bunim. Ali kad ti ostanes lice u lice sa drotom oko tebe nigdje nikoga onda svatis da ti imas petlju da se suprostavis dok drugi ne. Hvala bogu pa nisam na kandidatskim listama niti me ulizivanje interesuje radi vlastite dobiti. Zivim u skladu sa mogucnostima.
Znas da i sama da sam rekao da me je strah nesvijesnih ljudi i da oni mogu nevolje napraviti sebi i Queerovcima. I da im crtam i objasnjavam shodno svome znanju zbog cega to nevalja i kako, oni nebi poslusali mene, vec bi i jedni i drugi postupili isto kao sto postupaju sada. Covjek covjeku je najpreci savjetnik, daje mu do znanja ali mu nemoze zabraniti osim ako je zakon podudaran sa onim sto prica, a kod nas to nije slucaj. Tako da bilo koji musliman koji zeli da posavjetuje drugog covjeka muslimana ili nemuslimana, moze da padne u vecu problem i onda dobije etiketu nekoga radikala. A iznjeo je uobicajeno vjersko misljenje. Ako sam rekao da Islam, Krscanstvo i Judaizam i pojedine druge religije nepodrzavaju homoseksualizam rekao sam cinjenice koje su nepobitne. Ja ako ne volim to i ne podrzavam. Te ljude u ovoj sredini pozivam da neispoljavaju svoju slobodu i da se ne hvale svojim sex. opredjeljenjem jer ovo je konzervativna sredina i dugo ce trebati ljudima da prihvate ono sto je svojstveno njima. Ljudi su ovdje poceli tek da vare demokratiju i jos treba da prodje da bi mi stasali. Zbog te konzervativnosti, ljudskog neznanja i nemara mene je strah da takvima sta ne bude...

:sax:
Lada

#335 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by Lada »

Ma da? Znaš nešto što mi ne znamo ili pričaš napamet? Brno i Moravska su, koliko ja znam, u EU.

Anti QUEER PARADE 2008 action - http://de.youtube.com/watch?v=85ZUDrJs4rI

Ja poštujem i vjernike i homoseksualce, samo se grozim ignoranata. Odpor su inače poznati u EU.

Image
shuriken

#336 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by shuriken »

shalaedin wrote:
popajic wrote:
@shalaedin
Od 24-26 septembra se odrzava taj festival... kraj festivala pada na noc lejletul Kadr... sada se nece pricati o bitnosti te noci za muslimane vec ce se pricati o kvirovcima koji su nehatom ili sa namjerom narusili ili narusavaju taj mir. Zasto se pise toliko o svemu tome? Zasto se pravi tolika hajka? Zasto se skrece paznja muslimana sa ramazana na taj dogadjaj? Zasto je taj festival uopste bitan Sarajlijama? Bitan je onome ko taj dogadjaj podrzava nama nije bitan sve dok se ne dotice nas. Nas se dotakao jer je pao u ovome mjesecu i jer znamo da ce taj festival u sarajevo donjeti i paradu. I mozda jos gore stvari od nje. Sarajevo nije San Francisko ili Amsterdam, Sarajevo je na Balkanu... ovdje su ljudi konzervativni i nisu naklonjeni razlikama i takve ljude diskriminiraju vise nego ikoga... i to nece niko moci lako promijeniti pa ni zakon jer kod nas zakona ima, ali ga nema ko sprovesti
Licno sam iznerviran da se "festivalu" pridaje toliko znacaja iz razloga sto se zanemaruju mnooogo vazniji problemi na koje smo vec oguglali i koji se samo taloze.Osim male grupe koja i prakticno reaguje grad je totalno letargican.I sad odjednom nahuskacke reakcije u vezi homoseks. Van pameti.Valjda ce nam oni u ta 2 dana ugroziti egzistenciju,atakovati na nas vrli moral...kad vec ne mozemo nista mami,taji,Brankovicu-iskalimo na homicima nase balkanske testosterone!

Kazes i sam da dogadjaj nije bitan za muslimane dok ih se ne dotice.A dotice jer je u istom mjesecu.
To ne stima jer mjesec septembar pripada svim Sarajlijama,a ne samo muslimanima.Ruzno to svojatanje! A pravim muslimanima ne moze i ne treba niko skrenuti paznju sa ramazana na nesto drugo.Kao sto ni muslimani ne treba da paznju drugih skrecu samo na ramazan.
To je jedini nacin: fair-play
Pripada septembar svim sarajlijama, ali u najvaznijim danim mjeseca ramazana taj festival pada. Ti ne pojmis mozda znacenje noci Kadr za nas i vrijednost deset zadnjih dana ramazana, mi ne skrecemo drugom paznju na sebe, vec skrecemo paznju muslimana na mjesec Ramazan. To nije isto. Mi nekazemo onima koji imaju drugaciju vjeru od nas postite kako mi postimo, mi saljemo nasu poruku onome koga se tice tj. muslimanima. Ovaj festival je namjerno ili nenamjerno pao u tih deset dana ramazana... i vjeruj mi ramazan nije krenuo a vec se o tome pricalo na sva vrata, od stampe do hutbe i trovale se misli muslimana i koliko god oni pokusavali da ne misle o tome nije im svejedno kada im to neko spomene. I umjesto da bude preokupiram necim drugo on bude time. Homoseksualci nikome ne mogu nuditi moralnost jer i ono sto oni praktikuju je okarakterisano kao nemoral. To sto ovaj narod nemoze nikome nista to je zato sto ni u cemu ne odlucuju sami, Bosanci nisu Bosanci, vec Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Tri predsjenika dva parlamenta dva vijeca naroda i dva entiteta, te u jednom entitetu 12 kantona ili kolko vec. I to treba zdravo da funkcionise. Smijesno. Nas se ne ticu nasi problemi sve dok po kafama mozemo da hodamo. Problemi nastaju kad se nema za tu kafu...Kad nema rahatluka... :)
A ovo nije ruzno svojatanje pa svacijije i decembar i januar, ali da se ne povrijede osjecanja onih koji zive drugacije od nas mi ne pravimo nesto sto bi skrenulo paznju sa blagdana onih koji ih tada slave ili praktikuju. Ili pomijesale njihove misli. Nisu svi ljudi jaki da dovoljno da dobro mogu da podnesu ovakve stvari... da sute i preziru, vec kazu ono sto misle o tome, a neko pokusava da to rukom dovede u red i takvih se treba cuvati kada se ovolika hajka digla o tome. [b]Po ovome festivalu su pljunuli svi od vjerskih institucija, politicara, poznatih ljudi iz razlicitih sfera zivota...[/b] Bilo je i onih koji nisu bili protiv ovoga desavanja, ali njihov broj i nije bas tako velik.
pazi, to govori o tim ljudima puno

za desetak godina ce njima i njihovoj djeci biti vrlo nezgodno kad se budu objavljivale njihove izjave na razne godisnjice

od strane islamskih struktura reisov ured se nije javio, ignorira stvari koje nisu u vjerskom domenu, ipak je reis skolovan ili zivio u US ako se ne varam
javilo se nekoliko pojedinaca, sa puno umjerenijim izjavama od raznih huskaca po forumima

katolicka i pravoslavna crkva hinjski ceka da islamska zajednica odradi njihov posao
u BG i ZG si mogu priustiti da oni proklinju grijeh i bacaju kletve

jevrejska zajednica nece nikad zaboraviti ko je s njima marsirao u plinske komore i krematorije po odluci vecine
ne mogu to nikada podrzati ali nikada ih nece ni napadati

a od svih su najodvratniji politicari, zakon o ravnopravnosti spolova je prosao ko podmazan vazelinom
mogli su u diskusiji i u amandmanima reci cekajte, prerano je, mi smo tradicionalna sredina, moramo zastititi nase vrijednosti
mi jesmo sekularna drzava ali kao pojedincima nam vjera brani da glasamo za tako nesto....
ne oni sada svojim izjavama krse zakon koji su sami donijeli
e da bi se pred izbore pokazali kao branitelji svojih glasaca
fuuuuuuuuuj!
luciferino

#337 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by luciferino »

homar wrote:Aktualiziranje ove teme ne ide u prilog Q populacije, ono ide u prilog pojedinih stranaka i partija u predizborno vrijeme. Da li tu neko ima umiješane prste i vrši jeftinu propagandu protiv Q festivala, treba se zapitati? Da nije tako nebi se ova tema zaključavala, pa opet otvarala u drugom pakovanju. Podgrijavanje ove teme u mjesecu ramazanu ima za cilj homogenizaciju muslimana oko jedne partije, oko jednog vođe, što izaziva reakciju druga dva konstitutivna naroda da se okupe oko svoih vođa i vjerskih institucija. Bilo bi pametno zaključati ovu temu, jer mi sve više liči na jeftinu propagandu nacionalizma i nemorala, a to dvoje stavljam u istu ravan.
Mislim da si blizu istine i da ti je post za :thumbup: + ako se uzmu u obzir stvari koje je shuriken rekao mozemo zakljuciti da ima nesto truhlo u drzavi Danskoj, a pederluk je samo zvaka za siroke narodne mase.
hadzinicasa

#338 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by hadzinicasa »

Ono što meni smeta u čitavoj ovoj priči jeste netolerantnost "tolerantnih". Na stranu sav fašizam (čije čak i naznake treba sankcionisati bez obzira protiv koga je uperen), ne dozvoliti nekome da iznese svoje mišljenje, nalijepiti mu etiketu mudžahedina, fašiste ili seljaka,primitivca i sl. radi različitog mišljenja je upravo ono protiv čega se "pravedni" dižu (između ostalog predrasude). Naravno da treba osuditi poziv na linč, ali isto tako treba poštovati osnovno ljudsko pravo da mu se nešto ne sviđa (u ovom slučaju Queer Fest), da nešto ne podržava te da se s održavanjeg istog ne slaže (iz bilo kojih razloga).

Šta sam htjela reći: ukoliko ja, ili neko drugi glasno izrazi negodovanje ili neslaganje s održavanjem Queer Festa (ovdje je sad nebitno da li iz vjerskih, moralnih, ličnih ili bilo kojih drugih razloga) - imamo potpuno pravo da se moje mišljenje i sloboda izražavanja istog - poštuje. (sve dok ono ne poziva na fašizam). Prma tome, poštovani "pravedni" i dušebrižnici" - isto koliko Queer populacija ima pravo na održavanje festivala isto toliko oni kojima se održavanje tog festivala ne sviđa, imaju pravo da to kažu, a vi to trebate poštovati.
popajic

#339 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by popajic »

Najveci pederi u ovoj drzavi su oni koji su nas gurnuli u ratni haos bez ikakve pripreme,oni koji su nas u tom haosu 4 god drzali,omladini ukrali mladost,starim pravo na mirnu starost,oni koji su nas tako bezocno pokrali,drzavu podijelili,svojim nacionalizmima stvorili bazu za nerijesive probleme...TO su pederi s kojima kuburimo 365 dana,pa zato nimalo ne smatram prioritetom da raspravljam o 2 dana nekih u ruzicastim gacama.
Ovi ruzicasti ce mi mozda upropastiti ta 2 dana,ovi gornji pederisu non-stop i niko od njih ne bi lincovan.
Ko ne shvata o cemu govorim...nije do mene !
callmethebreeeze

#340 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

hadzinicasa wrote:Ono što meni smeta u čitavoj ovoj priči jeste netolerantnost "tolerantnih". Na stranu sav fašizam (čije čak i naznake treba sankcionisati bez obzira protiv koga je uperen), ne dozvoliti nekome da iznese svoje mišljenje, nalijepiti mu etiketu mudžahedina, fašiste ili seljaka,primitivca i sl. radi različitog mišljenja je upravo ono protiv čega se "pravedni" dižu (između ostalog predrasude). Naravno da treba osuditi poziv na linč, ali isto tako treba poštovati osnovno ljudsko pravo da mu se nešto ne sviđa (u ovom slučaju Queer Fest), da nešto ne podržava te da se s održavanjeg istog ne slaže (iz bilo kojih razloga).

Šta sam htjela reći: ukoliko ja, ili neko drugi glasno izrazi negodovanje ili neslaganje s održavanjem Queer Festa (ovdje je sad nebitno da li iz vjerskih, moralnih, ličnih ili bilo kojih drugih razloga) - imamo potpuno pravo da se moje mišljenje i sloboda izražavanja istog - poštuje. (sve dok ono ne poziva na fašizam). Prma tome, poštovani "pravedni" i dušebrižnici" - isto koliko Queer populacija ima pravo na održavanje festivala isto toliko oni kojima se održavanje tog festivala ne sviđa, imaju pravo da to kažu, a vi to trebate poštovati.
ja mislim da niko normalan nece tebi prilijepiti etiketu fasiste, mudzahedinke i sl. cak su i sami organizatori queerfesta rekli da je svaka debata i diskusija dobrodosla, i niko ne ocekuje da ce nasa sredina queerfest objerucke prihvatiti. jedan od ciljeva ovog festa, kako sam ga ja shvatio, i jeste da se ljudi nauce nesto jedni o drugim.

samo, koliko se ja sjecam, a ja imam dobro pamcenje, zestoke osude od strane pojedinih protivnika se tesko mogu okarakterisati kao "negodovanje". po meni radilo su tu o krajnje degutatnim optuzbama. "uvazni" ef. smajkic je u dva navrata napricao toliko gluposti u avazu da se meni kao heterosexualcu, muskarcu, bosnjaku i muslimanu povracalo, a malo me i strah bilo. mogu misliti kako su se osjecali pederi koji nisu ni bosnjaci ni muslimani.
Fiore

#341 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by Fiore »

callmethebreeeze wrote:
hadzinicasa wrote:Ono što meni smeta u čitavoj ovoj priči jeste netolerantnost "tolerantnih". Na stranu sav fašizam (čije čak i naznake treba sankcionisati bez obzira protiv koga je uperen), ne dozvoliti nekome da iznese svoje mišljenje, nalijepiti mu etiketu mudžahedina, fašiste ili seljaka,primitivca i sl. radi različitog mišljenja je upravo ono protiv čega se "pravedni" dižu (između ostalog predrasude). Naravno da treba osuditi poziv na linč, ali isto tako treba poštovati osnovno ljudsko pravo da mu se nešto ne sviđa (u ovom slučaju Queer Fest), da nešto ne podržava te da se s održavanjeg istog ne slaže (iz bilo kojih razloga).

ja mislim da niko normalan nece tebi prilijepiti etiketu fasiste, mudzahedinke i sl. cak su i sami organizatori queerfesta rekli da je svaka debata i diskusija dobrodosla, i niko ne ocekuje da ce nasa sredina queerfest objerucke prihvatiti. jedan od ciljeva ovog festa, kako sam ga ja shvatio, i jeste da se ljudi nauce nesto jedni o drugim.

samo, koliko se ja sjecam, a ja imam dobro pamcenje, zestoke osude od strane pojedinih protivnika se tesko mogu okarakterisati kao "negodovanje". po meni radilo su tu o krajnje degutatnim optuzbama. "uvazni" ef. smajkic je u dva navrata napricao toliko gluposti u avazu da se meni kao heterosexualcu, muskarcu, bosnjaku i muslimanu povracalo, a malo me i strah bilo. mogu misliti kako su se osjecali pederi koji nisu ni bosnjaci ni muslimani.
Kako se u toj lijepoj Evropi., izrazavaju fasisti? a kako derperi?
hadzinicasa

#342 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by hadzinicasa »

callmethebreeeze wrote: ja mislim da niko normalan nece tebi prilijepiti etiketu fasiste, mudzahedinke i sl. cak su i sami organizatori queerfesta rekli da je svaka debata i diskusija dobrodosla, i niko ne ocekuje da ce nasa sredina queerfest objerucke prihvatiti. jedan od ciljeva ovog festa, kako sam ga ja shvatio, i jeste da se ljudi nauce nesto jedni o drugim.

Ma ja sam se, doduše ne ovdje, izjasnila šta mislim o Queer Festu. (ukoliko nekoga zanima, poslaću mu link) To nije bitno. Ono što mislim da je bitno jeste OSUĐIVANJE svake različitosti pa i one u mišljenjima. I meni se gade pojedine (mnoge) izjave na temu Queer Festa, ali smatram da je savršeno normalno da se neko ne slaže sa samim festivalom. Ne možeš mi reći da među "kvazi građanima" ne postoji mišljenje da si seljak ako postiš, ili da si primitivan ako ne podržavaš Queer Fest, a krajnje si zatucan ako ne smotaš koji put. To je sve ultra super truper moderno i oh, tako Europski (šic!).

Idemo iz krajnosti u krajnost. Oni koji podržavajući Queer fest deklarativno podržavaju toleranciju sami ispoljavaju krajnju netolerantnost prema svima onima koji različito misle. Ovdje ne branim jedno ili drugo stajalište već slobodu iznošenja i iskazivanja svog mišljenja (Zamisli!) sve dok ono ne poziva na neku vrstu linča (objekat je potpuno nevažan). Dakle, svako je odgovoran za ono što čini i u principu ima slobodu da čini ono što hoće sve dok to ne ugrožava nekog drugog. U tom slučaju radi se kompromis. A ne odsjecaju se glave.
callmethebreeeze

#343 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

sigurno postoje takvi stavovi medju "kvazi-gradjanima", ali ih kvazigradjani ne iznose tako 'ladno i otvoreno kao sto su vjerski i politicki "autoriteti" govorili o queerfestu. plus sto "kvazi-gradjani" ne bi ni dobili medijski prostor sve i da se neko usudi reci nesto slicno tome javno.

pojedinci su u svojim javnim nastupima o festu u, maltene, istoj recenici trazili postovanje, a onda pedere nazivali placenicima, bolesnicima, i slicnim pogrdnim imenima. :roll: :-) :( i gdje tu postovanje i kultura dijaloga?

p.s mozes li mi navesti i jedan jedini primjer gdje neka od javnih licnosti, koja podrzava festival, rekla nesto sto se moze protumaciti kao ponizavanje vjernika?
iz dna duše

#344 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by iz dna duše »

Draga moja hadžinice, pa upravo i veliki broj nas to govori: Sve dok neko ili nešto svojim postupkom, koji nam se i ne mora dopadati, ne ugrožava druge, pusti ga...
Ja ne smatram da učesnici Queer Festa ugrožavaju druge, okupljanjem na festu i to je to...
A ovi drugi koji smatraju da nije prikladno da se ovaka fest održava u vrijeme Ramazana poručujem da pravog vijernika ovaj fest i ne smeta, pravi vijenik je na Ramazan posvećen sebi i svojoj vjeri u Boga, molitvama...
Osim toga, ponavljam opet: Sarajevo nije samo grad muslimana i ja kao muslimanka to shvatam, porihvatam i ne smatram da je ovaj grad nešto više moj nego od pravoslavaca ili katolika ili jevreja...
Ali, ne znam koliko si uspjela pročitati postova, ali veliki broj se može nazvati i pozivom na linč.
Također su krajnje neukusne fotografije razgolićenih homosexualaca i sl. jer su predrasude da svi homosexualci se tako oblače ili takve poze zauzimaju i sl. Velika većina njih je normalnog izgleda i ponašanja.
A ko šta radi u krevetu me ne zanima ni kod homo ni hetero. Zanima li zaista nekoga, ako nije voajer-dakle sa poremećajem u glavi.
Ja npr. ne shvatam žene koje su pokrivene ali nikada im ne bih solila pamet da to ne treba i sl. Ako je to njihov izbor, neka im. Bih se zauzela ako joj je to neko naturio. itd, itd...
Vidjela sam i neke "kletve" dabogda ti sin bio peder i sl. Pa iskreno, voljela bih da ne bude, jer bi mu život bio jednostavniji, ali šta da bude? Ja ga se ne bih odrekla, to je moje dijete...
Eto draga Hadžinice...
Lada

#345 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by Lada »

hadzinicasa wrote: Ma ja sam se, doduše ne ovdje, izjasnila šta mislim o Queer Festu. (ukoliko nekoga zanima, poslaću mu link) To nije bitno. Ono što mislim da je bitno jeste OSUĐIVANJE svake različitosti pa i one u mišljenjima. I meni se gade pojedine (mnoge) izjave na temu Queer Festa, ali smatram da je savršeno normalno da se neko ne slaže sa samim festivalom. Ne možeš mi reći da među "kvazi građanima" ne postoji mišljenje da si seljak ako postiš, ili da si primitivan ako ne podržavaš Queer Fest, a krajnje si zatucan ako ne smotaš koji put. To je sve ultra super truper moderno i oh, tako Europski (šic!).

Idemo iz krajnosti u krajnost. Oni koji podržavajući Queer fest deklarativno podržavaju toleranciju sami ispoljavaju krajnju netolerantnost prema svima onima koji različito misle. Ovdje ne branim jedno ili drugo stajalište već slobodu iznošenja i iskazivanja svog mišljenja (Zamisli!) sve dok ono ne poziva na neku vrstu linča (objekat je potpuno nevažan). Dakle, svako je odgovoran za ono što čini i u principu ima slobodu da čini ono što hoće sve dok to ne ugrožava nekog drugog. U tom slučaju radi se kompromis. A ne odsjecaju se glave.
"Uznemirujuća različitost" (što bi rekao Danilo Kiš) muči i jednu i drugu stranu.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#346 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by mIRCerka »

Lada wrote:
hadzinicasa wrote: Ma ja sam se, doduše ne ovdje, izjasnila šta mislim o Queer Festu. (ukoliko nekoga zanima, poslaću mu link) To nije bitno. Ono što mislim da je bitno jeste OSUĐIVANJE svake različitosti pa i one u mišljenjima. I meni se gade pojedine (mnoge) izjave na temu Queer Festa, ali smatram da je savršeno normalno da se neko ne slaže sa samim festivalom. Ne možeš mi reći da među "kvazi građanima" ne postoji mišljenje da si seljak ako postiš, ili da si primitivan ako ne podržavaš Queer Fest, a krajnje si zatucan ako ne smotaš koji put. To je sve ultra super truper moderno i oh, tako Europski (šic!).

"Uznemirujuća različitost" (što bi rekao Danilo Kiš) muči i jednu i drugu stranu.
Baštice, jesi to ti?
hadzinicasa

#347 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by hadzinicasa »

callmethebreeeze wrote:sigurno postoje takvi stavovi medju "kvazi-gradjanima", ali ih kvazigradjani ne iznose tako 'ladno i otvoreno kao sto su vjerski i politicki "autoriteti" govorili o queerfestu. plus sto "kvazi-gradjani" ne bi ni dobili medijski prostor sve i da se neko usudi reci nesto slicno tome javno.

pojedinci su u svojim javnim nastupima o festu u, maltene, istoj recenici trazili postovanje, a onda pedere nazivali placenicima, bolesnicima, i slicnim pogrdnim imenima. :roll: :-) :( i gdje tu postovanje i kultura dijaloga?

p.s mozes li mi navesti i jedan jedini primjer gdje neka od javnih licnosti, koja podrzava festival, rekla nesto sto se moze protumaciti kao ponizavanje vjernika?
Napisah već gore da mi se smučilo na neke (mnoge) izjave "umnih ljudi" vezano za ovu temu, i tu se osjetih moralnu obavezu da stanem u odbranu njihove slobode izražavanja vlastitog bića, bez obzira na lični stav. Također smatram da je sramota što se fašističkim izjavama UOPĆE daje mjesto u novinama, na TV-u itd. U nekoj normalnoj pravnoj državi takav govor bi bio okarakteriziran kao neprijateljski, uvredljiv i huškački, te kao takav sankcioniran ako ničim tužbom za klevetu od strane onih kojima je upućen.

Što se tiče primjera - ne, ne mogu ali slične komentare slušam u svojoj okolini. Nažalost. Poenta mog komentara bila je da jednako kao što svako ima pravo na svoju seksualnu orjentaciju te se nad njim ne smije vršiti diskriminacija ni u kom obliku na osnovu iste (zagarantovano zakonom), ljudi imaju pravo da iskažu svoje mišljenje. Ma kakvo ono bilo. Te da ne budu žrtve predrasuda radi istog. Poenta je da se ljudi ne moraju slagati oko nekih stvari ali se moraju uvažavati.
Lada

#348 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by Lada »

mIRCerka wrote:
Lada wrote:

Baštice, jesi to ti?
Ne razumijem komentar?
callmethebreeeze

#349 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

hadzinicasa wrote:
callmethebreeeze wrote:sigurno postoje takvi stavovi medju "kvazi-gradjanima", ali ih kvazigradjani ne iznose tako 'ladno i otvoreno kao sto su vjerski i politicki "autoriteti" govorili o queerfestu. plus sto "kvazi-gradjani" ne bi ni dobili medijski prostor sve i da se neko usudi reci nesto slicno tome javno.

Napisah već gore da mi se smučilo na neke (mnoge) izjave "umnih ljudi" vezano za ovu temu, i tu se osjetih moralnu obavezu da stanem u odbranu njihove slobode izražavanja vlastitog bića, bez obzira na lični stav. Također smatram da je sramota što se fašističkim izjavama UOPĆE daje mjesto u novinama, na TV-u itd. U nekoj normalnoj pravnoj državi takav govor bi bio okarakteriziran kao neprijateljski, uvredljiv i huškački, te kao takav sankcioniran ako ničim tužbom za klevetu od strane onih kojima je upućen.

Što se tiče primjera - ne, ne mogu ali slične komentare slušam u svojoj okolini. Nažalost. Poenta mog komentara bila je da jednako kao što svako ima pravo na svoju seksualnu orjentaciju te se nad njim ne smije vršiti diskriminacija ni u kom obliku na osnovu iste (zagarantovano zakonom), ljudi imaju pravo da iskažu svoje mišljenje. Ma kakvo ono bilo. Te da ne budu žrtve predrasuda radi istog. Poenta je da se ljudi ne moraju slagati oko nekih stvari ali se moraju uvažavati.
slazem se sa svim, pogotovo sa onim podebljanim. :thumbup: :bih: :)
puno bi manje problema imali da nas vise razmislja i komunicira na isti nacin kao ti.
hadzinicasa

#350 Re: Neven Anđelić Queer Sarajevo

Post by hadzinicasa »

callmethebreeeze wrote: slazem se sa svim, pogotovo sa onim podebljanim. :thumbup: :bih: :)
puno bi manje problema imali da nas vise razmislja i komunicira na isti nacin kao ti.
aferim bratko, hajmo sad šta pregrist' do iftara :)
(interna)
Locked