Stari na Mondea ima Nokian W+ ne vidim nikakvu razliku u voznji po Sarajevu. E sad kako bi Wintera prosla preko Karaule ne znam, ali W+ ide bez problema i po ovom mrazu.
TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- help_desk
#326 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Meni su sve cetiri Tigar Wintera1 na Punta evo drugu zimu i nemam nikakvih problema, uz normalnu voznju, a mislim da tako i vecina vozi 
Stari na Mondea ima Nokian W+ ne vidim nikakvu razliku u voznji po Sarajevu. E sad kako bi Wintera prosla preko Karaule ne znam, ali W+ ide bez problema i po ovom mrazu.
- hogar strasni
#327 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Napisah da sam jesenas obuo Tigra na sve cetiri na Golfaću, evo danas snijega i jada, Sarajevo-Zepce- Zavidovici,pa i uz brdo i niz brdo po Žepcu i nazad u SA. Znaci bez velike brzine, autoputem oko stoje +/- tj danas jedan od brzih, po gradu, kocenje,uz brdo i niz brdo, samo na jednom mijestu sam proslajdrao dok nije dok nije ''zagrizao''..sve prosao bez ijednog problema a vidi kijameta napolju. Za moj pojam Tigar je dobra guma, ja fakat zadovoljan narocito odnosom ulozeno dobiveno. Puno je toga do stila voznje, jer svaka ce da proklize i da te baci ako ne pazis kako ulazis u krivinu il se penjes.
-
AS_sa
#328 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
ma sa tim ulozeno/dobijeno si apsolutno upravu ... za cijenu tigar gume koja je jedna od najjeftinijih uopste nije lose ... guma je odlicna ... i uvjek kazem da je bolje imat novu gumu bilo kakvu neg i jednu godinu staru neku najbolju ...
- newklear
#329 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Znam da je tema malo zastarila ali ne bi valjalo otvarati novu.
Postoji li Tigar guma za cijelu godinu? Koju oznaku nose ''cjelogodišnje gume''?
Postoji li Tigar guma za cijelu godinu? Koju oznaku nose ''cjelogodišnje gume''?
-
frngla
#330 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
loše su im i ove "sezonske", a mogu mislit kako bi te loše bile
- johntra
#331 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Vala zimske nisu loše uopšte, za standardnu zimsku vožnju...
-
530i
#332 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Gume su jedini par kvadratnih centimetara koji auto drže na cesti...i vi hvalite Tigar
Mislim, prolaznu ocjenu može dobiti u veličinama ne preko 13" i za nekoga ko ne prelazi 60 ili 70 kmh. Za sve ostalo postoje puno bolje gume u svakom smislu, koje opravdavaju i veću cijenu...ali, eto, ko nema za bolje može i sa Tigrom...ako ništa imaju dobro ime.
Mislim, prolaznu ocjenu može dobiti u veličinama ne preko 13" i za nekoga ko ne prelazi 60 ili 70 kmh. Za sve ostalo postoje puno bolje gume u svakom smislu, koje opravdavaju i veću cijenu...ali, eto, ko nema za bolje može i sa Tigrom...ako ništa imaju dobro ime.
- hogar strasni
#333 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
mislim sta je pisac htio reci bogati, sem pune case cinizma proljevene ovdje. Oprosti Dzek nisam te poznao, standard nam je svicarski, a autoban je no limit.530i wrote:Gume su jedini par kvadratnih centimetara koji auto drže na cesti...i vi hvalite Tigar![]()
- ankebut
#334 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Bolje a jeftinije rješenje od Tigra je protektirana guma.
-
530i
#335 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Voziti auto od 10.000KM i više i kupovati najjeftinije moguće nove gume...to je glupiranje...švicarska ili nešvicarska...Kad se jednom slupaš radi 2 metra dužeg kočenja onda će ti biti jasno koliko koštaju slabije gume.
A što se tiče 13" guma - to sam i napisao, sasvim su pristojne za kakvog golfa dvojku i vozila sličnih karakteristika i vrijednosti...najmanje je tu riječ o penjanju uzbrdo sa zimskim gumama...sad još neko treba da hvali i preporučuje protekt gume, jer dobro "hvataju"!? Šta je sa ostalim danima kada je vani suho ili mokro, šta je sa sljedećom godinom ili dvije kada jeftine gume "čučnu" strašno u svim segmentima...bitno samo da je jeftino, a poslije "snađi se druže".
Da se razumijemo, ne aludiram protiv Tigar guma. Samo treba biti svjestan njihovih osobina i ne okivati ih u zvijezde, jer im tamo nije mjesto. Vidim prije par dana E-klasu staru možda pet godina i čovjek voza tigar winter 16" gume na njoj...to je slika i prilika "pametnjakovića".
A što se tiče 13" guma - to sam i napisao, sasvim su pristojne za kakvog golfa dvojku i vozila sličnih karakteristika i vrijednosti...najmanje je tu riječ o penjanju uzbrdo sa zimskim gumama...sad još neko treba da hvali i preporučuje protekt gume, jer dobro "hvataju"!? Šta je sa ostalim danima kada je vani suho ili mokro, šta je sa sljedećom godinom ili dvije kada jeftine gume "čučnu" strašno u svim segmentima...bitno samo da je jeftino, a poslije "snađi se druže".
Da se razumijemo, ne aludiram protiv Tigar guma. Samo treba biti svjestan njihovih osobina i ne okivati ih u zvijezde, jer im tamo nije mjesto. Vidim prije par dana E-klasu staru možda pet godina i čovjek voza tigar winter 16" gume na njoj...to je slika i prilika "pametnjakovića".
-
530i
#336 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
ankebut wrote:Bolje a jeftinije rješenje od Tigra je protektirana guma.
Evo ga, dok sam kucao
Znao sam...
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#337 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Ja vozim na ljetnim 205/50-15 Tigar gumama i uopšte nemam nikakvih problema. Čak šta više, jako sam zadovoljan kako "drže" a zna se boga mi i uletiti u krivinu. Naravno da ima boljih guma, ali bar po meni tigar nije toliko loš, koliko ljudi misle da je loš.
Mislim da pretjerujete sa tom paranojom...
Mislim da pretjerujete sa tom paranojom...
- hogar strasni
#338 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
ne kazem da je najbolja, al najgora sigurno nije ni blizu i ko je koristi zna o cemu pricam, ja odgovorno tvrdim da ni najmanji problem imao nisam s tom gumom,a bome sam i se navozao, ima boljih i skupljih normala, al za pare koje das za tigra dobijes jako puno gume koja ako je normalno vozis nigdje te izdat nece.
- newklear
#339 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Dobro - skontao sam - meni za moje potrebe (13', stara fordina) može proći Tigar. E sad, koje uzeti? Da li uzeti zimsku ili uzeti cjelogodišnju gumu koja mi je više isplatnija jer ovdje nema nešto vele snijega i velike zime?
ima li igdje pogledati online ponudu osim makbel?
ima li igdje pogledati online ponudu osim makbel?
- drndalo
#340 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Ja koliko znam Tigar nije odavno pravio all-season gume, a zimnjace (M+S) svakako vecina nasih potrosaca i vozi tako, jer misle da to znaci ljeto + zima...
-
preludezalude
#341 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
I takve gume slijedecu zimu ne vrijede nista.drndalo wrote:Ja koliko znam Tigar nije odavno pravio all-season gume, a zimnjace (M+S) svakako vecina nasih potrosaca i vozi tako, jer misle da to znaci ljeto + zima...
- hopi
#342 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
što sam viđao od tih cjelogodišnjih je hankook optimo 4 seasons, cijena je isto ok, a sjećam se nekog testa u auto klubu da su bile na drugom mjesto, odmah do goodyear,tako da ako hoćeš cjelogodišnje mislim da su ove dobre.
- newklear
#343 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Aha, Mljeto + Simadrndalo wrote:Ja koliko znam Tigar nije odavno pravio all-season gume, a zimnjace (M+S) svakako vecina nasih potrosaca i vozi tako, jer misle da to znaci ljeto + zima...
-
IcedFlame
#344 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
M + S ti je Mokro (znas kako je zimi stalno mokra cesta) + Suho (ovo kad je ljeto i susa), znaci to su ti gume za sve sezone, znaci 4 godisnja doba, sto bi talijani rekli - quattro formagginewklear wrote: Aha, Mljeto + Sima![]()
-
carobnjak1
#345 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
prosla zima kad je bio snijeg tigar se pokazao dosta dobar,sto kazu koliko para toliko muzike,znaci pozitiva!!!
- basicm
#346 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Meni su se tako dobro pokazale da sam plakao, ali ne od radosti. Kupujem sta bilo, ali njih vise nikad. Nije stvar u razbacivanju, pa da hvalimo druge, ali ove ne vrijede nista. 16-ke su u pitanju. Blago vama kad vam sluze, ne morate barem na to bacati pare.
- Mahalac
#347 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Sve Lauda do Laude, Shumacher do Schumahera pa im treba high perfomance tire po mogucnosti sa sminkerskom sarom da se ajnslag dobro vidi
...jos samo da stari da lovu.
Ko ima para ne treba mu savjet na forumu zna sta da kupi. Mada ko zivi od plate tesko da ce heknuti 7'8 stoja za z.gume.
Kad govorimo o Tigar gumi to je zaista najbolje novo sto mozes kupiti za taj novac, ispobano, testirano vozeno 4 gd. po najgorem snijegu. Za normalne vozace odlican izbor. Sigurno bolje od Save.
Protect nije opcija.
Ko ima para ne treba mu savjet na forumu zna sta da kupi. Mada ko zivi od plate tesko da ce heknuti 7'8 stoja za z.gume.
Kad govorimo o Tigar gumi to je zaista najbolje novo sto mozes kupiti za taj novac, ispobano, testirano vozeno 4 gd. po najgorem snijegu. Za normalne vozace odlican izbor. Sigurno bolje od Save.
Protect nije opcija.
- basicm
#348 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Da li si ikad vozio protekt? Ja sam imao protekt na E30 i tad sam vozio bez balasta u gepeku. U odnosu na ove Tigar bile su vanzemaljske.
I to nema veze sa parama, nemoj da se frustriras.
I to nema veze sa parama, nemoj da se frustriras.
-
530i
#349 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Samo što ništa drugo ni ne možeš kupiti za te pare...Mahalac wrote: Kad govorimo o Tigar gumi to je zaista najbolje novo sto mozes kupiti za taj novac, ispobano, testirano vozeno 4 gd. po najgorem snijegu. Za normalne vozace odlican izbor.
-
bucik
#350 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Prošle zime kupio 4 nove tigrice, nisam baš zadovoljan. Dobre su samo na isključivo sniježnoj podlozi. Po mokrom nula bodova. A ljetne su mi bridgestone, došle na autu kad sam uvezao. Koji kontrast.