Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ld

#326 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

Luke Perry wrote:Stan od 90m2 u Stockholmu za 150k maraka, hmmm Ima li slika?
http://www.blocket.se/vi/18615641.htm?ca=11_s
70 000 eura 73 kvadrata stokholm,akala
to je od centra nekih 10tak kilometara,zona A
a sto mi je badjo govorio za taj cetverosoban je bio 750 000 kruna,oko 150 000 km,15tak minuta autom od centra stokholma,mislim da je njegov sef ga kupio,bas u tom dijelu

sve zavisi,u strogom centru stokholma cijene su od 3000 eura pa ne gore
http://www.blocket.se/vi/18754963.htm?ca=11_s
ovaj stan je bas u strogom centru 81 kvadrat 4300 eura po kvadratu

mislim da u sarajevu u strogom centru kvadrat je 3000-4000 eura,strosmajerova,ferhadija
zna li ko koliko je kvadrat stana u tim ulicama???
ahuseino

#327 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

ld wrote:
a sto mi je badjo govorio za taj cetverosoban je bio 750 000 kruna,oko 150 000 km,15tak minuta autom od centra stokholma,mislim da je njegov sef ga kupio,bas u tom dijelu

mislim da u sarajevu u strogom centru kvadrat je 3000-4000 eura,strosmajerova,ferhadija
Ja imam stan u Ferhadiji.

Dachu ti ga za 3000 eura po kvadratu iste sekunde... evo sad odma :!:
Topla voda

#328 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

ahuseino wrote:
ld wrote:

zar nije restitucija kod tebe,a i potkrovlje,moras smanjit cijenu :D
ld

#329 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

ahuseino wrote:
ld wrote:

drago dijete,pa imal sta da ti nemas
bolesno
ld

#330 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

ovaj je jak zasce,stvarno dole su cijene van pameti,bas listam ove oglase,i usporedjujem sa stokholmom,u nekim dijelovima stokholma,rubni dijelovi grada,cijene su kao u sarajevu,recimo kad bi uzimali otes,stup
centar je skuplji u stokholmu,ali ne mogu u oglasima da nadjem ni jedan stan da se prodaje u ferhadiji ili strosmajerovoj,da okvirno usporedim cijene
drug mi ima stan na cobaniji i dobijao je ponude da ga proda i davali su mu 4000 km po kvadratu
nidje veze
ipak mislim da ce padati cijene u sarajevu,jer su ipak prenapuhane,stavise trebale bi u stokholmu da padaju cijene,bas nedavno direktor jedne firme,a frajer je dugo radio u drzavnoj administraciji,poslije se povukao u privatluk,i kaze da treba cuvati sad gotovovinu,ko ima,i cim padne nekretnine kupovati,i sigurna je da ce i ovdje da padaju cijene
od mog knjigovodje prijateljica,svedjanka,kupili su kucu 1989 i platili 800 000 kruna,i svedsku je pogodila kriza poput sad ove sto drma amere i britance,i 1991 htjeli su da prodaju kucu,otisli u agenciju,i kad su im ovi rekli da im kuca sad vrijedi 150 000 kruna,zena pala u nesvjest u kancelariji

PRODAJA STAN Stari Grad_povoljno
Cijena: 295 000,00 KM
Snizena Cijena!!!!!!!!!!!
Stan na obali,preko puta Careve džamije.
Prizemlje , sa visokim plafonima,460 cm.

Zgrada rađena u austrougarskom stilu, 96 m2+25 m2 podruma.

Dobro projektiran stan sa salonskim prostorijama

Ima ogroman potencijal :lol: :lol: :lol:
ahuseino

#331 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

Topla voda wrote:
ahuseino wrote:
ld wrote:

zar nije restitucija kod tebe,a i potkrovlje,moras smanjit cijenu :D
Restitucija je gotova, sad se cheka grunt :) :-) .
Potkrovlje = potencijal nadogradnje :-D :-) :lol:
... pa ja mu dajem po njegovoj "snizenoj" cijeni od 3000 Evra :-) :-)

Nidze veze... chuj 3000 - 4000... :-)

P.S. Daj mi hint, odakle se znamo?
ahuseino

#332 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

ld wrote:
ahuseino wrote:
ld wrote:

drago dijete,pa imal sta da ti nemas
bolesno
Koliko se ja sjecham iz nashe priche, ja sam jos uvijek stariji od tebe.

... Ali ti si toliko brz da ches me prestichi... zezam se, nije ti lako, i nije shala mala tolike informacije drzati u glavi... nesto se i zaboravi...

Gdje si ti vidio 3000 - 4000 Eura (6000 - 8000 Km) po kvadratu :? :shock: :) :? :) :-)

Dachu ti ja u pola cijene :thumbup: .

Bolesno??? :? :? :-x :-x :cry: :cry:
beka_mo

#333 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by beka_mo »

Hoce li ko stan u Mostaru? Evo ja prodajem 94m2 po 1800KM po m2,pregulise se ovi agenti koliko zovu. Ne zuri mi se,mozda ko ponudi vise pa cu dati na licitaciju :) :)
Master.DKP

#334 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Master.DKP »

Ne mogu da shvatim zesto neki ucesnici ovog foruma upadaju u prepirke i rasprave koliko je cijena 1m2 u Nici, Stockholmu ili u MIlanu-u. Iluzorno je usporedivati cijene u drugim zemljama i cak na drugim kontinentima. Svaka drzava, regija i grad najprije imaju svoja pravila i svoje trziste koje se regulise samo od sebe.

Cijena 1m2 recimo u Mostaru je skoro 2 000 KM/m2, iako je recimo, kada ovde govorimo vec o Sarajevu, Mostar 5 puta manji i najmanje 5 puta manje atraktivan u bilo kom pogledu u odnosu na Sarajevo.Ali opet trziste u Mostaru tj. tom dijelu Hercegovine je napravilo da trenutna cijena ima "prolaz" i generalno i u recimo Mostaru se relativno dosta gradi a pogotovo planira da se gradi.

Novi zanimljivh podatak iz BiH je recimo da u centru Banja Luke, 1m2 cak moze i da kosta 4 000 KM/m2 i cesto bas u tim zgrada skoro da je nemoguce kupiti stan, jer su vec prodani. Takoder, recimo Banja Luka se u odnosu na broj stanovnika znatno brze gradi ( ovde mislim na stambenu gradnju).

Na proljece 2009 se ocekuje jedan veliki boom gradnju u i oko Sarajeva i jedna posebno nova reakcija banaka i ponuda kredita. Sarajevu oficijelno fali preko 10 000 stambenih jedinica u narednih 3-5 godina i gradnja mora da se poveca za 400 % iduce godine u odnosu na ovu godinu da bi se ovaj broj potrebnih stambenih jedinica stigao do neke 2012 godine.

U opstini Centar/Stari Grad istinski nije za ocekivati da cijene padaju pa cak ni da se stabilizuju, jer je gotovo nemoguce graditi i klijentela koja tu kupuje stanove prihvata sadasnje cijene. Kao vec iz vise izvora objasnjeno uze i sire podrucje Ilidze ( Stup, Aizici, Osijek, Blazuj itd.) su velika buducnost i veliko gradiliste u narednih 5 godina. Za ocekivati je da ce se u prosijeku 1m2 normalnog stana sa PDV kostati izmedu 2 300 - 2 500 m2, u centralinim oblastima Ilidze 2 500 KM/m2.

Kljuc svega je odnos banaka u narednom periodu ! Ponasanje banaka prema potencijalnih klijentima, otvaranja i liberaliziranje stambenij kredita i velika marketinska kampanja od strane BH banaka moze dosta pozitivno promijeniti stav buducis kupaca. Takoder smatram da ce "mali" stanovi kvadrature od 35m2 do 55 m2 biti najprodavaniji i najtrazeniji. Fokus 80 % klijenata je stan do 120 000 KM. To je osnova koju velika vecina trenutnih kupaca nekretnine moze da prati kreditino. Kamate ce vijerovatno biti izmedu 6% i u neki slucajevima 8 % i povoljan kredit mora da najmanje traje 10 godina.

Za potencijalne kupce velika prednost bi bila ta da obezbjede barem 20 % sredstava za buduci stambeni prostor jer to uveliko olaksava proceduru dobivanja kredita, znacajno smanjuje ukupno kreditno zaduzenje a samim tim i kamatu !

Takoder nije logicno uvijek usporedivati cijene stanova za mjesecni najam, i tzv. rentu kredita na mjesenom nivou. Stambeni prostor za najam u Sarajevu je jos uvijek jako jeftin i vremenom cijena raste sukladno sa velikom potraznjom, pogotovo u centralnim dijelovima grada. Uglavnom, vlastiti dom je velika i skupa stavka u zivotu svakoga i u to treba ulaziti samo zreo i spreman.
edvin

#335 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Master.DKP wrote:Ne mogu da shvatim zesto neki ucesnici ovog foruma upadaju u prepirke i rasprave koliko je cijena 1m2 u Nici, Stockholmu ili u MIlanu-u. Iluzorno je usporedivati cijene u drugim zemljama i cak na drugim kontinentima. Svaka drzava, regija i grad najprije imaju svoja pravila i svoje trziste koje se regulise samo od sebe.

Cijena 1m2 recimo u Mostaru je skoro 2 000 KM/m2, iako je recimo, kada ovde govorimo vec o Sarajevu, Mostar 5 puta manji i najmanje 5 puta manje atraktivan u bilo kom pogledu u odnosu na Sarajevo.Ali opet trziste u Mostaru tj. tom dijelu Hercegovine je napravilo da trenutna cijena ima "prolaz" i generalno i u recimo Mostaru se relativno dosta gradi a pogotovo planira da se gradi.

Novi zanimljivh podatak iz BiH je recimo da u centru Banja Luke, 1m2 cak moze i da kosta 4 000 KM/m2 i cesto bas u tim zgrada skoro da je nemoguce kupiti stan, jer su vec prodani. Takoder, recimo Banja Luka se u odnosu na broj stanovnika znatno brze gradi ( ovde mislim na stambenu gradnju).

Na proljece 2009 se ocekuje jedan veliki boom gradnju u i oko Sarajeva i jedna posebno nova reakcija banaka i ponuda kredita. Sarajevu oficijelno fali preko 10 000 stambenih jedinica u narednih 3-5 godina i gradnja mora da se poveca za 400 % iduce godine u odnosu na ovu godinu da bi se ovaj broj potrebnih stambenih jedinica stigao do neke 2012 godine.

U opstini Centar/Stari Grad istinski nije za ocekivati da cijene padaju pa cak ni da se stabilizuju, jer je gotovo nemoguce graditi i klijentela koja tu kupuje stanove prihvata sadasnje cijene. Kao vec iz vise izvora objasnjeno uze i sire podrucje Ilidze ( Stup, Aizici, Osijek, Blazuj itd.) su velika buducnost i veliko gradiliste u narednih 5 godina. Za ocekivati je da ce se u prosijeku 1m2 normalnog stana sa PDV kostati izmedu 2 300 - 2 500 m2, u centralinim oblastima Ilidze 2 500 KM/m2.

Kljuc svega je odnos banaka u narednom periodu ! Ponasanje banaka prema potencijalnih klijentima, otvaranja i liberaliziranje stambenij kredita i velika marketinska kampanja od strane BH banaka moze dosta pozitivno promijeniti stav buducis kupaca. Takoder smatram da ce "mali" stanovi kvadrature od 35m2 do 55 m2 biti najprodavaniji i najtrazeniji. Fokus 80 % klijenata je stan do 120 000 KM. To je osnova koju velika vecina trenutnih kupaca nekretnine moze da prati kreditino. Kamate ce vijerovatno biti izmedu 6% i u neki slucajevima 8 % i povoljan kredit mora da najmanje traje 10 godina.

Za potencijalne kupce velika prednost bi bila ta da obezbjede barem 20 % sredstava za buduci stambeni prostor jer to uveliko olaksava proceduru dobivanja kredita, znacajno smanjuje ukupno kreditno zaduzenje a samim tim i kamatu !

Takoder nije logicno uvijek usporedivati cijene stanova za mjesecni najam, i tzv. rentu kredita na mjesenom nivou. Stambeni prostor za najam u Sarajevu je jos uvijek jako jeftin i vremenom cijena raste sukladno sa velikom potraznjom, pogotovo u centralnim dijelovima grada. Uglavnom, vlastiti dom je velika i skupa stavka u zivotu svakoga i u to treba ulaziti samo zreo i spreman.
Hajmo redom da ti pojasnim:

1. Zasto neki na forumu pate cijene nekretnina u Milanu, STO, Parizu, itd.
Iz tog razloga sto pokusavaju da se usporede cijene nekretnina u evropskim metropolama sa SA i koliko iz prilozenog izlazi one su priblizno iste, mada ne kontam kako to da stavimo u ravan metropolu kao sto je Pariz ili Milano i SA.
Rece mi prije par godina jedan jaran, "ma mi smo ti ovdje fora, svi u Evropi pricaju o nama". Ne znam ko to svi, vjeruj mi niko ovdje ne spomenu SA za ovih godina koliko sam ja puta bio ovdje. (Inace sam Sarajlija rodom).

2. Mostar je 5 puta manje atraktivan od SA
Ne znam kako to kontas, mada sam sam iz Sarajeva TRENUTNO mi je Mostar bolji od SA, a i blizina mora...Znam nekoliko stranaca koji su kupili nekretnine u MO bas iz tog raloga,ali niko u SA

3. U opstini Centar/Stari Grad istinski nije za ocekivati da cijene padaju pa cak ni da se stabilizuju
Cijene su trenutno pale, prema zadnjim podacima 4%

4. Takoder smatram da ce "mali" stanovi kvadrature od 35m2 do 55 m2 biti najprodavaniji i najtrazeniji
Nista novo, tako je uvijek bilo u svim gradovima i tako ce biti.

5. Uglavnom, vlastiti dom je velika i skupa stavka u zivotu svakoga i u to treba ulaziti samo zreo i spreman.
E sad si bas otkrio "toplu vodu".
sarlo

#336 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by sarlo »

Jeste li primjetili kako agencije preko interenet oglasnika "nude" stanove na Malti, Cvili i Cvili 2 po cijeni od preko 3 milje kvadrat. I to u prvoj recenici naglase da je rijec o zadnjem spratu, ili neku drugu veliku manu.
Pokusavaju odrzati tenzije sa velikim cijenama.
mr_niceee

#337 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by mr_niceee »

a da vam ne spominjem oglase gdje nabrajaju da ima i LIFT....prepametni su stvarno.i od ovih dijasporaca ja ne mogu priustiti stan sebi, ja koji kako znam za sebe zivim u sarajevu, jako ruzna situacija...a evo vam informacija iz prve ruke, zgrada na otoci pored merkura, renovirana sta li je, vjerovali ili ne jedan samo covjek zivi u cijelom ulazu, sve ostale stanove je pokupovala dijaspora, sto znaci ja koji placam kiriju i koji ovdije zivim i borim se za zivot i neki opstanak u ovom gradu NEMAM STAN, dok ovi dijasporci plazu guzove gore po njemackoj itd, dodju ovdije na mjesec dana i cao....gdje je tu logika i pravda neka??? mislim da nisam ja jedini koji je u ovakvoj situaciji...DRZAVO SRAMI SE!!!
illuminated

#338 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by illuminated »

JohnGotti wrote:
sanaman wrote:...
tema jeste cijena nekretnina, hocu ovim reci da ce doci do pada cijena :-D
E jbga sad... hrana i nafta jeftiniji, plate rastu, nezaposlenost se polako smanjuje, zbog pada Euribora i krediti ce biti povoljniji za nekih 6 mjeseci, a doci ce do pada cijena nekretnina? :mrgreen:
ja sam stvarno mislio John da si ti ozbiljan momak ali evo krenimo redimo:
1.
Sto se tice hrane, plata i to...
"Cijena centralnog grijanja za domaćinstva u Kantonu Sarajevu od 1. decembra bit će veća za 20 posto.
Cijena plina veca za 40%.
Većina osnovnih životnih namirnica u BiH značajno je poskupjela, a cijena pojedinih proizvoda skočila je i dvostruko u posljednjih nekoliko mjeseci.
U Sarajevu je najviše poskupjelo ulje, čiju su cijenu trgovci podigli za 50 do 60 odsto. Litar ulja, u zavisnosti od proizvođača, sa 1,70 do 1,80 poskupio je na 2,50 do 2,90 KM. Trgovci kažu da bi ovaj artikl, koji najbolje oslikava talas poskupljenja, u predstojećem periodu mogao ponovo poskupjeti.

Kilogram brašna poskupio je u prosjeku za 20 feninga, odnosno sa 1,15 do 1,20 KM na 1,35 do 1,40 KM. Za isti iznos poskupjela je i so, pa kilogram, umjesto 60 feninga, košta 80 do 90 feninga. Cijene hljeba u Sarajevu su ostale na 70 feninga, ali je većina peciva poskupjela za oko 40 odsto.
U oktobru 2006. godine potrošačka korpa iznosila je 1.127 KM, a sada je 1.290 KM. (15%)

Brašno u BiH skuplje nego u EU.
"
Vise podataka imas ovdje:
http://www.seebiz.net/poslovanje/ekonom ... o-30-odsto

2.
Nezaposlenost je oko 47% zvanicno (naravno, tu dosta raje radi na crno, al dobro). Broj nezaposlenih osoba u FBiH od 2001. do 2006. povećan je za 82.142 ili 30,09 posto. Povećanje broja nezaposlenih evidentirano je u svim kantonima.
Mora da mislis na smanjenje od 0.12% koje se desilo ljetos (kada su inspektori proveli akciju provjere po firmama) (Opet LOL)
Vise podataka> http://www.sarajevo-x.com/clanak/070221062

3. Tacno je da je EURIBOR smanjen ali ne zato sto je situacija bajna, nego sto se pumpaju stotine milijardi na trziste da se sprijeci slom banaka.
Drugi momenat je to da se uvukla nesigurnost medju stanovnistvo, i da je konzumna moc znacajno opala. Znas i sam da su cak i u BIH ljudi stajali u redovima da dignu novac iz Banaka. To sigurno nece doprinjeti jeftinijim kreditima. vecina svjetskih berzi je na koljenima. Desetine velikih banaka traze intervencije
drzave, koja pomaze da zaustavi kataklizmu.
2009 neke od najjacih evropskih privreda, naci ce se u recesiji.

Ali sve jedno, cijene stanova padaju. evo moj doprinos raspravi..:

1. Bella Casa je pocela prodaju stanova na Dobrinji po 2500KM. Sad je cijena 2000KM.
http://www.outhome.ba/prodaja.php

2.
SARAJEVO - Previsoke cijene i finansijska kriza koja se obrušila na globalno tržište glavni su razlozi što je u posljednjih nekoliko mjeseci u BiH drastično pala potražnja za nekretninama.
I pored smanjene potražnje, cijene nekretnina nikako da padnu. Direktor Agencije za nekretnine Sigenx Spaho Ljajić za Dnevni avaz kaže da se u posljednjih nekoliko godina u BiH desila prava invazija gradnje, pogotovo u Sarajevu, diktirana potražnjom, što je napumpalo cijene.

- Danas je potražnja za nekretninama minorna u odnosu na ranije upravo zbog prenapuhanosti cijena, na šta su utjecale i cijene u regionu te poskupljenje građevinskog materijala - kaže Ljajić.

Kao i u Sarajevu, u Zenici je manja potražnja za stanovima.

- Iako banke daju povoljne kredite za kupovinu stanova, građani prvenstveno zbog straha od krize, ali i nedovoljne zaposlenosti i niskih plata ne mogu sebi priuštiti dizanje kredita. Cijene stagniraju, ali je u posljednjih šest mjeseci potražnja pala za 40 do 50 posto - kaže direktor agencije Braneli Branko Blagojević.
illuminated

#339 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by illuminated »

mr_niceee wrote:a da vam ne spominjem oglase gdje nabrajaju da ima i LIFT....prepametni su stvarno.i od ovih dijasporaca ja ne mogu priustiti stan sebi, ja koji kako znam za sebe zivim u sarajevu, jako ruzna situacija...a evo vam informacija iz prve ruke, zgrada na otoci pored merkura, renovirana sta li je, vjerovali ili ne jedan samo covjek zivi u cijelom ulazu, sve ostale stanove je pokupovala dijaspora, sto znaci ja koji placam kiriju i koji ovdije zivim i borim se za zivot i neki opstanak u ovom gradu NEMAM STAN, dok ovi dijasporci plazu guzove gore po njemackoj itd, dodju ovdije na mjesec dana i cao....gdje je tu logika i pravda neka??? mislim da nisam ja jedini koji je u ovakvoj situaciji...DRZAVO SRAMI SE!!!
To je super sto dijaspora kupuje, i na taj nacin podupire gradjevinsku bransu i ulaze ogroman novac na trziste. Mnogo ljudi zaradjuje svoj hljeb gradeci...
Medjutim, drzava ne treba na takav nacin intrvenisati na trzistu kako ti prizeljkujes, nego gradnjom infrastrukture i podupiranjem gradnje i na taj nacin obaranjem cijene. Na primjer:

1. Stvoriti jak, investicioni fond koji bi ulagao u gradnju. (ne ova smijurija od fonda koju sad imamo)
Emitovati obveznice na berzi i tako prikupiti sredstva.
2. Raditi na infrastrukturi i u perifernim dijelovim grada, a ne da i dalje nosioc razvoja bude infrastruktura koja je stara min. 20 godina.
(Na Dobrinji u Sarajevu se i dalje sve vrti oko starih transverzala, jedino sto u novom urbanistickom planu imaju dvije dzamije, koje smijesno izgledaju jer je kod jedne koja je napravljena minaret bukvalno pod balkonima. - Vidi tacku 3.)
3. U zavodu za planiranje razvoja je stranacka banda koja nema veze o planiranju razvoja grada. Zato je razvoj stihijski, bez dozvola za gradjenje, i bez ikakvih pravila. (Dzamija na Ciglanama? Crkva na Alipasinom? ...)
4. Korupcija. Ako imas projekat da nesto gradis, da ulazes, i da pravis stanove, uracunaj 20% na kafu. Uhljebljenoj stranackoj bandi.

Tako se obara cijena, drug.
Brankovicu, recimo nije problem dijaspora. On radi po zakonu. :D
ld

#340 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

ljudi moji kad smo se dotakeli cijena stanova u sarajevu i drugim dijelovima bosne,i posto sam usporedio sa cijenom stanova u austriji,njemackoj,svedskoj,ako uzmemo iste parametre cijene kvadrata u bosni su priblizne evropskim
a plate u evropi su jace 4 puta
ko hoce da radi,moze se zaposliti
djeca primaju djeciji doplatak,porodilje imaju placeno godinu,do godinu i po placeno porodiljsko.covjek kao ljudsko bice je maksimalno zasticen od izrabljivnja na poslu,od maltretiranja

i na osnovu koje logike mene neko moze ubijediti da je realna cijana kvadrata stare gradnje u sarajevu od 2000 do 3000 km
da ne pisem sad koliko je nezaposlenih,kolike su plate,zastita na radu u bosni
cijene su jednostavno nerealno visoke,pogotovo kad se zna koliko kosta kvadrat stana u izgradnji i sa zemljistem i papirologijom,cijene su izmeju 800 i 1000 km,za podrucije stupa,otesa,vogosce,sipa
ljudi ne treba da dozvole sebi da budu levati pa da ih neko uzima i naplacuje im i po 3000 km po kvadratu

ja licno nemam namjeru da uzimam stan,ja trazim plac da pravim kucu akoBogda,jer nema boljeg rahatluka nego kad si u kuci,pa da lagano bacis rostilj u basti,tisina,nema gofova 2 koji su bucni kao traktori,nema ljetnih vrelina,i zimskog smoga
kakav crni stan,jos sa ovim cijenama
traxtrax

#341 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by traxtrax »

E dobro, ukoliko na bosanskom a posebno sarajevskom trezistu nekretnina vjetaju ruze (i pored globalne krize koja upravo najvise pogadja trziste nekretnina), ako se cijene kvadratnih metara stanova spremaju za konacni skok u neslucene visine (kako se iz nekih diskusija dade zakljuciti) nakon cega ce si stan u Sarajevu moci priustiti samo ona svjetska elita koja inace kupuje stanove, kuce, vikendice, garaze i vezove za brodove u Monte Karlu, volio bih da mi neko pojasni slijedeci primjer:
Ova diskusija je bila posebno aktivna tokom Septembra. Nekako bas u vrijeme kad je diskusija bila na vrhuncu popularnosti, u online izdanju Oslobodjenja pojavi se (ocito placeni reklamni) tekst da jedna firma zavrsava nekoliko zgrada na jednoj lokaciji u Sarajevu (da im ja ne pravim reklamu, tko god hoce moze to jednostavno pronaci u arhivi online izdanja pomenutog dnevnika koja firma je u pitanju i gdje se nalaze zgrade). Lokacija nije extra atraktivna (dakle nije „kod gume koja gori“ ili u njenoj neposrednoj blizini) ali relativno dobra. To znaci da bi automobil bio potreban ali se za nevolju moze i pjeske sici u grad. Cijene: od 2200 KM/m2 do 3000 KM/m2 + PDV. Obzirom da je novogradnja, ali i obzirom na lokaciju koja bas i nije u ekstra zoni, eto sami zakljucite jeli puno ili taman.
Ne budi lijen, nadjem web stranicu, nadjem kontakt telefon za informacije i nazovem. Javi se ozbiljan covjek, u datoj firmi na visokoj funkciji (on daje informacije) i lijepo se ispricamo. Zaista ljubazno dobijem sve moguce, potrebne i nepotrebne informacije. Tijekom razgovora dobijem dojam da su cijene koje traze podlozne pregovaranju (vjerovali ili ne, cijene za pojedine stanove su samo radi pogleda bile nesrazmjerno ali nevjerovatno nesrazmjerno vise od drugih). Uglavnom, kad sam pomenuo da zovem iz inozemstva, i nakon odgovora na podpitanje da trenutno nisam bio na putovanju, vec da zivim i radim u inozemstvu, covjek je odmah, brzinom metka ponudio da mi rezervira dva stana koja bih ja pogledao kada dodjem, apsolutno bez ikakvih obaveza! Niti informacija koju mu saopcih da nije izvjesno da cu dolaziti prije Decembra, nije apsolutno nikako uticala na ponudu za rezervaciju.
Dakle moje pitanje je slijedece: Ako prema nekima stanovi, a posebno novogradnja, u Sarajevu idu poput vrucih kifli u Imaretu, kako to sebi netko moze dozvoliti da rezervira dva nova stana za nekoga na period od gotovo cetiri mjeseca bez ikakove garancije da ce barem jedan od njih biti i prodat?
Nije li da pojedini komentatori zastupanjem odredjenih stavova dolaze u koliziju sa stvarnim stanjem?
Usput, posto se vecina slaze da vecina onih koji kupuju stanove to si mogu priustiti jedino na kredit, sta mislite kako ce se na trziste nekretnina odraziti (pouzdana) informacija da je jedna velika bosanska banka odnedavno a zarad finansijske krize u cjelosti obustavila svoje kreditne operacije (dakle nema davanja novih kredita)?
traxtrax

#342 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by traxtrax »

Usput, pogledajte kako je to kod susjeda, koji vjerojatno 2010 ulaze u Uniju, tekst iz jutrosnjeg Vjesnika:

http://www.vjesnik.hr/pdf/2008/10/31/47A47.PDF

Obratite pozornost na preporuku u plavom box-u.
alijagicalija

#343 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by alijagicalija »

istina je....
alijagicalija

#344 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by alijagicalija »

...padaju
edvin

#345 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

ld wrote:ljudi moji kad smo se dotakeli cijena stanova u sarajevu i drugim dijelovima bosne,i posto sam usporedio sa cijenom stanova u austriji,njemackoj,svedskoj,ako uzmemo iste parametre cijene kvadrata u bosni su priblizne evropskim
djeca primaju djeciji doplatak,porodilje imaju placeno godinu,do godinu i po placeno porodiljsko.covjek kao ljudsko bice je maksimalno zasticen od izrabljivnja na poslu,od maltretiranja

i na osnovu koje logike mene neko moze ubijediti da je realna cijana kvadrata stare gradnje u sarajevu od 2000 do 3000 km
cijene su jednostavno nerealno visoke,pogotovo kad se zna koliko kosta kvadrat stana u izgradnji i sa zemljistem i papirologijom,cijene su izmeju 800 i 1000 km,za podrucije stupa,otesa,vogosce,sipa
ljudi ne treba da dozvole sebi da budu levati pa da ih neko uzima i naplacuje im i po 3000 km po kvadratu

ja licno nemam namjeru da uzimam stan,ja trazim plac da pravim kucu akoBogda,jer nema boljeg rahatluka nego kad si u kuci,pa da lagano bacis rostilj u basti,tisina,nema gofova 2 koji su bucni kao traktori,nema ljetnih vrelina,i zimskog smoga
U Bosni stanje i nije tako crno kako se tebi cini. Veliki broj ljudi je zaposlen u sivom sektoru (neprijavljeno) tako da je stvarna stopa nezaposlenosti mnogo manja nego sto se to prikazuje. Evo navescu ti primjer sankiste/konobara, konobari zaposleni kod mog jarana u SA izadju plata + baksis i po dvije milje mjesecno, u zapadnoj zemlji u kojoj ja zivim je plata konobara/sankiste na bijelo oko 2400 KM neto. S obzirom da su cijene u SA ipak nesto nize u prosjeku u odnosu na one na zapadu to ti ga dodje na isto. Tako da sljedeci put kad odes u SA i cujes rodjake i rodjacice kako se raskukaju nemoj bas nasjedati na sve to jer stanje i nije tako crno.

Sto se tice ovog u vezi gradnje kuce, potpuno se slazem s tobom, gdje je logika kupovati komunisticke zgrade sto se raspadose od sivila na npr. Dolac Malti i placati 3000 m2 kad mozes sebi plac kupiti, sagraditi samo takvu vilu i uzivati u novom i tisini a ipak si u gradu (jaran mi kupio plac na Faleticima, predivan, autom za sedam minuta do sebilja a opet covjek ima svoj mir kad dodje kuci, vjerovatno ce to i meni biti opcija).
ld

#346 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

edvin wrote:
ld wrote:ljudi moji kad smo se dotakeli cijena stanova u sarajevu i drugim dijelovima bosne,i posto sam usporedio sa cijenom stanova u austriji,njemackoj,svedskoj,ako uzmemo iste parametre cijene kvadrata u bosni su priblizne evropskim

U Bosni stanje i nije tako crno kako se tebi cini. Veliki broj ljudi je zaposlen u sivom sektoru (neprijavljeno) tako da je stvarna stopa nezaposlenosti mnogo manja nego sto se to prikazuje. Evo navescu ti primjer sankiste/konobara, konobari zaposleni kod mog jarana u SA izadju plata + baksis i po dvije milje mjesecno, u zapadnoj zemlji u kojoj ja zivim je plata konobara/sankiste na bijelo oko 2400 KM neto. S obzirom da su cijene u SA ipak nesto nize u prosjeku u odnosu na one na zapadu to ti ga dodje na isto. Tako da sljedeci put kad odes u SA i cujes rodjake i rodjacice kako se raskukaju nemoj bas nasjedati na sve to jer stanje i nije tako crno.

Sto se tice ovog u vezi gradnje kuce, potpuno se slazem s tobom, gdje je logika kupovati komunisticke zgrade sto se raspadose od sivila na npr. Dolac Malti i placati 3000 m2 kad mozes sebi plac kupiti, sagraditi samo takvu vilu i uzivati u novom i tisini a ipak si u gradu (jaran mi kupio plac na Faleticima, predivan, autom za sedam minuta do sebilja a opet covjek ima svoj mir kad dodje kuci, vjerovatno ce to i meni biti opcija).
stvarna stopa nezaposlenosti je oko 20%,u evropi oko 2-3%,jer i kod njih masa radi na crno
plata sankisti u najboljem kaficu u sarajevu mozda,mozda jeste 2 milje sa baksisom,ali taj mora da radi u dvije smjene
par mojih havera imaju jako dobre i posjecene kafice,pa znam
u evropi sanskisti dobijaju 2500 maraka na ruke,poslije poreza i najmanje jos milju baksisa mjesecno,naravno u markama ti dajem cifre,da te nebih zbunio
i ja znam da nije crno dole koliko ljuid pricaju
kod nas ljudi najvise vole da pametuju,malo ili nimalo da rade i da klepaju dobre dnevnice
imam ja par jarana sto imaju firme,pa deveraju nemogu da nadju strucne radnike,i svi mi kukaju na jedno,kako nasi ljudi bi da malo rade,a nisu kvalifikovani,a hoce dobre plate

ali na zapadu donedavno je bilo sega dobitri kredit,imas neku normalnu platu,uletis ucesce i dobijes kredit 50 000 eura,100 000 eura,naravno stambeni i kamata jako niska,zavisi od zemlje do zemlje,ali sigurno je bila duplo ili troduplo manja od kamate u bosni,da ne spominjem proceduru dobijanja kredita u bosni
i opet moram da kazem stan u stookholmu od 73 kvadrata,postavio sam link i slike,kosta oko 70 000 eura,1000 eura kvadrat,taj kvart je predgradje stokholma i tacno je udaljen od centra 10 km,nesto kao stup i ilidja,i na ilidji i stupu je kvadrat stana i to polovnog oko 2 000 maraka

to je neralno za nase uslove
haver mi je kupio stan u hanoveru,u gradu,od centra 5 minuta autom i jeftinije ga je platio nego u sarajevu

sto se tice faletica imam ponudu,ali mi se ne svidja gore,previse je u brdu,mada je fina priroda
ja trazim plac od pionirske,kobilja,do blagovca,i sacekacu jos,jer sam ubjedjen da ce cijene da padnu i to samo tako
Edin H.

#347 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Edin H. »

Al' si vise dosadan sa tim Stokholmom.
Ocigledno ste pukli :D
Pretpostavljam takodje da je struktura stanovnistva na tako visokom nivou u toj zgradi, da je najbolje da zaduzis kalasnjikov da bi izasao iz iste.

Za te pare bi mogao u Londonu sebi priustiti supu ili eventualno onu drvenaru u basti gdje ostavljas alat :oops:

Gradjani u BiH su ionako prolazili kroz rigorozne provjere za dobijanje kredita sto se npr. u Engleskoj tek sada uvodi, tako da ne vidim razloga da bi se znacajno u prosjeku trebao smanjiti broj gradjana koji mogu dobiti kredit. Stoga znacajnu korekciju cijena u Sarajevu ne ocekujem.

Do prije godinu dana si mogao u Engleskoj uci u banku, lupiti cifru koju kao zaradjujes i oni ti na osnovu tog daju stambeni kredit (mortgage). Normalno da su cijene otisle nebu pod oblake.
ld

#348 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

Edin H. wrote:Al' si vise dosadan sa tim Stokholmom.
Pretpostavljam takodje da je struktura stanovnistva na tako visokom nivou u toj zgradi, da je najbolje da zaduzis kalasnjikov da bi izasao iz iste.

Za te pare bi mogao u Londonu sebi priustiti supu ili eventualno onu drvenaru u basti gdje ostavljas alat :oops:

Gradjani u BiH su ionako prolazili kroz rigorozne provjere za dobijanje kredita sto se npr. u Engleskoj tek sada uvodi, tako da ne vidim razloga da bi se znacajno u prosjeku trebao smanjiti broj gradjana koji mogu dobiti kredit. Stoga znacajnu korekciju cijena u Sarajevu ne ocekujem.

Do prije godinu dana si mogao u Engleskoj uci u banku, lupiti cifru koju kao zaradjujes i oni ti na osnovu tog daju stambeni kredit (mortgage). Normalno da su cijene otisle nebu pod oblake.
izivini,ali ti blage veze namas sta pises
pitaj zirante nasih dragih zaduzenih gradjana kako se vracaju i ko vraca kredite

ne radi se ovdje o stokholmu,hanovru,njemackoj,ili austriji
radi se o tome sto je bosna u k.... sa svim,a cjene su evropske,ne samo kvadrata,vec uglavnom svega
ali sta bi ti znao o tome,ili znas ali eto da se i ti javis i kazes koju ,,pametnu,, cisto da znamo da te ima
a sto se tice cjena,one su vec pocele da padaju i padace jos smo tako

i sto se tice engleske nije bilo bas tako,udjes u banku i lupis cifru,to je bilo preko ,,bare,,
Edin H.

#349 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Edin H. »

ld wrote:

pitaj zirante nasih dragih zaduzenih gradjana kako se vracaju i ko vraca kredite

radi se o tome sto je bosna u k.... sa svim,a cjene su evropske,ne samo kvadrata,vec uglavnom svega
ali sta bi ti znao o tome,ili znas ali eto da se i ti javis i kazes koju ,,pametnu,, cisto da znamo da te ima

i sto se tice engleske nije bilo bas tako,udjes u banku i lupis cifru,to je bilo preko ,,bare,,
Hajde ponekad se potrudi da procitas prije nego sto komentarises - moze valjati, mozda nesto naucis, a ne sam sebe da pobijas sa tom pricom o zirantima. Pa gdje to jos ima da ti traze zirante? Ko je lud da garantuje za drugoga.
Upravo o tome i govorim, u BiH je bilo tesko dobiti stambeni kredit i to je i ostalo.
Sadasnje nepovjerenje banaka da posudjuju jedne drugima, kao i da "prodaju" stambene kredite ne bi trebalo imati pretjeran utjecaj na nas.
Poredjenje sa onim zemljama koje su finansijskim tokovima oslonjene na Ameriku cije poslovanje je bazirano na drugim principima je besmisleno.
Moze doci do manjih korekcija cijena u losijim lokacijama recimo do 10-tak, 15 posto i to je to. Cijene u BiH ionako nikada nisu dosegle vrhunac zbog prevelike ponude prije svega vracenih stanova.

Da li ti je palo na pamet da je Svedska izgradila velik broj "socijalnih" stanova, te time snizila cijene u losijim lokacijama, dok je Margareth Tatcher u Engleskoj rasprodala council stanove?
Da li mislis da Drzava BiH ima snage za tako ozbiljnu intervenciju?

I kada bi imala to jos uvijek ne utice na elitne lokacije.

Zivi bili, pa vidjeli.

Drago mi je da si mi rekao za Englesku, vidim imas uvid u stanje sa ove i sa one strane bare :-)
ahuseino

#350 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

Edin H. wrote:
ld wrote:

Hajde ponekad se potrudi da procitas prije nego sto komentarises - moze valjati, mozda nesto naucis, a ne sam sebe da pobijas sa tom pricom o zirantima. Pa gdje to jos ima da ti traze zirante? Ko je lud da garantuje za drugoga.
Upravo o tome i govorim, u BiH je bilo tesko dobiti stambeni kredit i to je i ostalo.
Sadasnje nepovjerenje banaka da posudjuju jedne drugima, kao i da "prodaju" stambene kredite ne bi trebalo imati pretjeran utjecaj na nas.
Poredjenje sa onim zemljama koje su finansijskim tokovima oslonjene na Ameriku cije poslovanje je bazirano na drugim principima je besmisleno.
Moze doci do manjih korekcija cijena u losijim lokacijama recimo do 10-tak, 15 posto i to je to. Cijene u BiH ionako nikada nisu dosegle vrhunac zbog prevelike ponude prije svega vracenih stanova.

Da li ti je palo na pamet da je Svedska izgradila velik broj "socijalnih" stanova, te time snizila cijene u losijim lokacijama, dok je Margareth Tatcher u Engleskoj rasprodala council stanove?
Da li mislis da Drzava BiH ima snage za tako ozbiljnu intervenciju?

I kada bi imala to jos uvijek ne utice na elitne lokacije.

Zivi bili, pa vidjeli.

Drago mi je da si mi rekao za Englesku, vidim imas uvid u stanje sa ove i sa one strane bare :-)
Ima on sve u malom prstu... :D

Nisam vido nekoga vishe opinionated nego njega, niko nista ne zna, a on sam svoje argumente pobija chak u istom postu...

Nego Ide ne odgovori mi osh kupit stan za 3000 evra po kvadratu? :) :)
... u Ferhadiji je, to ti je po "snizenju", sam si reko... :-D
Post Reply