Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

Rasimovski

#326 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Rasimovski »

ljubav_aha wrote:
Rasimovski wrote:Pa što postavljaš bezvezna pitanja. Otvorite topc sa temom: Uloga ZS u modernom ratu, pa razglabjte do mile volje.
JA postavljam bezvezna pitanja :shock: a sto je tvoja profesija jarane :?:

sto cu na sa-x otvarati temu o avijaciji,imama za takve teme licno osobe,i forum o avijaciji ;-)
Pa pitaško je govorio o nabavci aviona. Odgovr: Lik koji je zapoceo prvim unosom.
paratrooper

#327 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

madner wrote:
ljubav_aha wrote:
madner wrote:Puno bolji primjer je JNA koja je imala oko 800 letjelica od toga gotovo 400 borbenih aviona i gotovo nije bila faktor, a protivnici su posjedovali samo rudimentarnu zracnu odbranu.

:!: :?:
Sta je tu upitno? :D

RV Jugoslavije se sigurno nije proslavilo.
ma sta tebi nije jasno ?

imali su zabranu letova i to par puta sto su gadjali Busovacu i Bugojno se ne moze smatrati koristenjem RZ
paratrooper

#328 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

izlazim iz teme postalo je odvratno
pengpeng

#329 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by pengpeng »

Nisam se odavno ovako nasmijao.
POdsjeca me na onaj vic o albanskoj avijaciju, 'ocemo da napadamo sa jednim ili obadva:D?
A gdje bi imao ovaj avion prostora za manevriranje, prilikom ubrzanja na maximalnu brzinu bi vjerovatno presao granicu drzave.
Uostalom za drzavu velicine i ekonomske situacije poput BiH je nabavka aviona ove klase nesto sto jednostavno nije dugorocno isplativo, tj. odrzljivo.
Jedna eskradila MIG 21 ili slicnog aviona (koji je u funkcionalnom stanju) bi u nekoj daljoj buducnosti, kad se popravi ekonomska situacija, bila dovoljna da ispuni zadatke u smislu presretanja otetih putnickih aviona i slicnih aktivnosti u smislu odrzavanja sigurnosti vazdusnog prostora.
madner

#330 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by madner »

paratrooper wrote: ma sta tebi nije jasno ?

imali su zabranu letova i to par puta sto su gadjali Busovacu i Bugojno se ne moze smatrati koristenjem RZ
Cuo si mozda za pojam Hrvatska, godina 1991.
d2

#331 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by d2 »

zar je ova tema jos ziva... :shock:
mladen225

#332 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by mladen225 »

E, da se i ja malo ukljucim.
Prvo cu se osvrnuti na uvodni post.
Lovci F-35 Lightning II familije su svi jednosjedi (nema smisla pisati F-35A/B, F-35A je tip za zracne snage koji uzljece konvencionalno, a F-35B je tip za mornaricku avijaciju (americki marinci, kraljevcka mornarica Ujedinjenog Kraljevstva) i ima sposobnost vertikalnog uzlijetanja i slijetanja te postoj jos i tip F-35C sa vecim rasponom krila i konvencionalnim uzlijetanjem/slijetanjem za americku mornaricu). Samo je F-35A naoruzan topom 25-mm GAU-12, dok ostali nisu (iako se mogu "nakaciti" po potrebi ). Cijena jednog lovca tipa F-35A nije 80mil USD, nedo 45-55mil USD, medjutim i ovo je preskupo za BiH (ukupno 100mil USD tj 120-150mil KM izdvojiti za samo 2 aviona??).

U prethodnim postovima pomenuta je besmislenost kupovine lovackih aviona za BiH. Tu se nema mnogo raspravljati to je tacno. Nekoliko puta je napomenuto (u medijima) kako OS BiH namjerava, da zadrzi postojecu lov. avijaciju ivi da nabavi nove avione samo zato sto ih imaju i susjedne zemlje. To je besmisleno!
Iako bi ja licno volio da imamo brojnu lov. i helikoptrsku avijaciju to nije realno ostvarivo. Sem toga ka skora clanica NATO-a, BiH moze svakako racunati na zastitu NATO-a pa nam i ne trebaju (s obzirom na cijenu koliko to zadovoljvstvo kosta).

Medjutim kada bi se, ipak, islo u kupovinu moralo bi se paziti na neke stvari:

1) Cijena odrzavanja jednog lov. aviona poprilicno velika;
2) Cijena goriva takodje nije mala;
3) S obzirom da zelimo da pristupimo NATO-u imalo bi smisla uzimati avione koji bi bili korisni u operacijama sa buducim saveznicima (J-22 Orao i J-21 Jastreb to nisu);
4) Ne samo da nam avioni moraju biti "po NATO standardima ", negi i piloti, a da bi to bili moraju redovno letjeti (americki piloti lete u prosjeku 250 sati godisnje).

E, sada jedini avioni koji su dovoljno jeftini za odrzavati i letiti, a koji bi bili korisni u NATO operacijama su po mom mosljenju: A-4AR (SAD),AMX(italija / Brazil) i F-CK-1 (Tajvan). Pri ovome ne vodim racuna o nabavnoj cijeni, jer je svakako nemozemo platiti, ali postoji mogucnost da taj dio preuzme neko drugi (recimo SAD), ono sto bi smo mi morali biti u stanju, jeste da sami placamo troskove odrzavanja i letenja.

Pomisao da nam SAD placa avione (njihovu nabavku) cini se naivnom, ali mislim da to nije slucaj. SAD bi mogao tu da nadje svoj interes, samo se treba sjetiti Iraka i 2003. godine. Tada SAD nisu trebale pomoc drugih zemalja da odrze mir i red u Iraku, ali su je ipak zatrazile, jer kako je tada receno, trebao im je legitimitet da ostanu tamo, a kao dio medjunarodnih snaga za stabilizaciju to bi i dobili. Te je tada receno sto vise zamalja to bolje (ma koliko malobrojni ostali kontigenti bili).
jefferson

#333 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jefferson »

mladen225 wrote:E, da se i ja malo ukljucim.
Prvo cu se osvrnuti na uvodni post.
Lovci F-35 Lightning II familije su svi jednosjedi (nema smisla pisati F-35A/B, F-35A je tip za zracne snage koji uzljece konvencionalno, a F-35B je tip za mornaricku avijaciju (americki marinci, kraljevcka mornarica Ujedinjenog Kraljevstva) i ima sposobnost vertikalnog uzlijetanja i slijetanja te postoj jos i tip F-35C sa vecim rasponom krila i konvencionalnim uzlijetanjem/slijetanjem za americku mornaricu). Samo je F-35A naoruzan topom 25-mm GAU-12, dok ostali nisu (iako se mogu "nakaciti" po potrebi ). Cijena jednog lovca tipa F-35A nije 80mil USD, nedo 45-55mil USD, medjutim i ovo je preskupo za BiH (ukupno 100mil USD tj 120-150mil KM izdvojiti za samo 2 aviona??).

U prethodnim postovima pomenuta je besmislenost kupovine lovackih aviona za BiH. Tu se nema mnogo raspravljati to je tacno. Nekoliko puta je napomenuto (u medijima) kako OS BiH namjerava, da zadrzi postojecu lov. avijaciju ivi da nabavi nove avione samo zato sto ih imaju i susjedne zemlje. To je besmisleno!
Iako bi ja licno volio da imamo brojnu lov. i helikoptrsku avijaciju to nije realno ostvarivo. Sem toga ka skora clanica NATO-a, BiH moze svakako racunati na zastitu NATO-a pa nam i ne trebaju (s obzirom na cijenu koliko to zadovoljvstvo kosta).

Medjutim kada bi se, ipak, islo u kupovinu moralo bi se paziti na neke stvari:

1) Cijena odrzavanja jednog lov. aviona poprilicno velika;
2) Cijena goriva takodje nije mala;
3) S obzirom da zelimo da pristupimo NATO-u imalo bi smisla uzimati avione koji bi bili korisni u operacijama sa buducim saveznicima (J-22 Orao i J-21 Jastreb to nisu);
4) Ne samo da nam avioni moraju biti "po NATO standardima ", negi i piloti, a da bi to bili moraju redovno letjeti (americki piloti lete u prosjeku 250 sati godisnje).

E, sada jedini avioni koji su dovoljno jeftini za odrzavati i letiti, a koji bi bili korisni u NATO operacijama su po mom mosljenju: A-4AR (SAD),AMX(italija / Brazil) i F-CK-1 (Tajvan). Pri ovome ne vodim racuna o nabavnoj cijeni, jer je svakako nemozemo platiti, ali postoji mogucnost da taj dio preuzme neko drugi (recimo SAD), ono sto bi smo mi morali biti u stanju, jeste da sami placamo troskove odrzavanja i letenja.

Pomisao da nam SAD placa avione (njihovu nabavku) cini se naivnom, ali mislim da to nije slucaj. SAD bi mogao tu da nadje svoj interes, samo se treba sjetiti Iraka i 2003. godine. Tada SAD nisu trebale pomoc drugih zemalja da odrze mir i red u Iraku, ali su je ipak zatrazile, jer kako je tada receno, trebao im je legitimitet da ostanu tamo, a kao dio medjunarodnih snaga za stabilizaciju to bi i dobili. Te je tada receno sto vise zamalja to bolje (ma koliko malobrojni ostali kontigenti bili).
Kratko i jasno!
S tim da s ene bi slozio sa cijenom, cijna je ipak 85 miliona!
Cijena F22 je preko 100 miliona!

http://www.news.com.au/heraldsun/story/ ... 62,00.html

U australijskim dolarima: 113 miliona!
simpozijum delirijum

#334 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by simpozijum delirijum »

kao prvo ( da malo skrenem sa teme ) zasto clanstvo u NATO ? sta je NATO ? ta organizacija jeste formirana da se odbrani od Sovjetske agresije prije 50 godina , ali ? sovjeta odavno nema !
NATO jeste duga ruka zlocinacke bushisticke politike ( USA imperije na izdisaju ) da pokori neposlusne u borbi za svjetsku dominaciju nad energetskim resursima i ekonomskim monopolom
ako BiH treba avijaciju ( a treba je , apsolutno ) treba se orijentirati trzisno i nezavisno , opcije su ; svedski "gripen" te francuski " rafal" ili po meni najbolja opcija ruski Suhoji ( Su-30MKII ) i mnogo ubitacniji sa mogucnosti nadogradnje i sa zapadnom i i ruskom vojnom tehnologijom
BiH ima pet solidnih aerodroma ( Tuzla , Mostar , Banja Luka , Sarajevo i uz obnovu ;Bihac )
kada narucite NATO opremu visokosofisticiranu , placate debelo i taoci ste ( rezervni dijelovi ) po paprenim cijenama i uz to kompjutorski sistemi ce vam biti blokirani jer oni imaju password (u data -bus , jer imaju cod , kada je njima ceif ! i blokiraju te i tvoj avion ostaje komad plastike i metala na nebu , rusis ga prackom )
vozdra ~!
d2

#335 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by d2 »

da si tekst pisao prije par godina pa i hajde ali napisati da sovjeta odavno nema danas je smijesno, sovjeta u smislu sssra nema ali rusa svakako da ima i vracaju se na politicku i vojnu scenu velikim koracima... prati malo vijesti...

evo da ti pomognem malo
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... &Itemid=59

ili recimo
"On 17 August 2007 President Vladimir Putin announced that Russia was resuming the strategic aviation flights stopped in 1991, sending its bomber aircraft on long-range patrols. On 25 December 2007, two Blackjacks came close to Danish airspace, and two Danish Air Force F-16s scrambled to intercept and identify them." Looks like Russian Strategic Bomber Tu-160 - impressive plane is going to see more action... and is nowhere near retirement
samson

#336 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by samson »

kao prvo mi smo mala drzava i nama nisu potrebni taki avioni, vec su nama potrebni dobri borbeni helikopteri i dobar raketni sistem, ja zivim u austriji kod nas su kupili eurofighter 9 komada hem sto su vrlo skupi hem sto lete bez veze i svi su se pokajali
atom62

#337 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by atom62 »

I te kako nam trebaju! Ja sam za 6 komada! Ja bih kod mog dajdze recimo mogao srediti da se povoljno ugradi plin! Bilo bi mnogo jeftinije!
samson

#338 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by samson »

atom62 wrote:I te kako nam trebaju! Ja sam za 6 komada! Ja bih kod mog dajdze recimo mogao srediti da se povoljno ugradi plin! Bilo bi mnogo jeftinije!
za 20 minuta si u srbiji i sta onda haj nazad?
froop

#339 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by froop »

samson wrote:
atom62 wrote:I te kako nam trebaju! Ja sam za 6 komada! Ja bih kod mog dajdze recimo mogao srediti da se povoljno ugradi plin! Bilo bi mnogo jeftinije!
za 20 minuta si u srbiji i sta onda haj nazad?

Da da to se trazi :D
Sto se mene tice moze i brze.

Recimo sest F16 + sest ovih
Image
i istocni komso ima drugacije razmisljanje hem nije stvarno skupoca.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 21:16, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#341 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

jOFLA wrote: Radije nabaviti nekoliko helikoptera, čeških radara TAMARA i protivavionskih raketa.
zasto bas ceskih radara tamara :?:
froop

#342 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by froop »

Pa ovaj na slici nije toliko ni brz. Minimalna brzina 300 a maksimalna oko 700km/h.
Odlican protiv pjesadije i oklopnih vozila te sa 11,7 mil. Dollara vrlo povoljan i izdrzavanje nije nesto ekstra. Vise informacija http://en.wikipedia.org/wiki/A-10_Thunderbolt_II
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 21:12, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#344 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

jOFLA wrote:
ljubav_aha wrote:
jOFLA wrote: Radije nabaviti nekoliko helikoptera, čeških radara TAMARA i protivavionskih raketa.
zasto bas ceskih radara tamara :?:
Pasivni je i jeftiniji od AESA i sličnih zapadne ili ruske proizvodnje.
nisam razumjela ,sto znaci u ovom slucaju "pasivni je" :!:

znaci ima isti ili vrlo slican kvalitet rada kao AESA :!: o kakvom je tacno kvelitetu rijec :?:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 21:13, edited 2 times in total.
scooter21ba

#346 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

zar se jos raspravlja
ljudi ba od te price nema nista sve dok je zemlja ovakva kakva je osim ako se ne nadju neki talovi i fazoni da se dignu velike pare
ljubav_aha

#347 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

jOFLA wrote:
ljubav_aha wrote: znaci ima isti ili vrlo slican kvalitet rada kao AESA :!: o kakvom je tacno kvelitetu rijec :?:
Ostaje neotkriven, i otkriva stealth tehnologiju, detektuje do 23 radarske mete, i može raspoznavati do 48 ciljeva vlastitih snaga da ne bi bilo zabune.
Ima i kvalitenijih svakako i skupljih, ali opet i jeftinijih od zapadnih i ruskih, česi su opet napravili tzv. Vera radar koji je pandan skupljim, Vera je naslijedio TAMARU. Bosni dvije tri polovne tamare sasvim dovoljno.

da,ali BiH kotrola neba i slicno u slicaju vanrednog stanja nije vise samostalna,u principu,nije nikad smostalna,zelim reci,NATO je ipak glavni i odgovrni urednik ;-)

sto se tice BiH kontorle neba civilnih letova,i to je vrlo slozen proces,ali vlro jednostavan u odnosu na vojni sektor
ljubav_aha

#348 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote:zar se jos raspravlja
ljudi ba od te price nema nista sve dok je zemlja ovakva kakva je osim ako se ne nadju neki talovi i fazoni da se dignu velike pare
ama,davno sam napisala sve ce to NATO rijesiti

pisem dalje,jer volim avijaciju,i pokusvam opet sve usmjeriti prema NATO-u

kakvo kupovanje,ma nema nista od toga
scooter21ba

#349 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

mene zanima onako povrsinski
al nisam sad bas zagrizeni "avijaticar"

a ovo sto se tice bosanskih aviona pisi propalo

meni je ipak nekako najbolji sto se tice izgleda i svega F-16 ili je F-21 ne znam tacno ono prepoznatljiv a ovo sve ostalo futuristicko nesto meni bezveze
ljubav_aha

#350 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote:mene zanima onako povrsinski
al nisam sad bas zagrizeni "avijaticar"

a ovo sto se tice bosanskih aviona pisi propalo

meni je ipak nekako najbolji sto se tice izgleda i svega F-16 ili je F-21 ne znam tacno ono prepoznatljiv a ovo sve ostalo futuristicko nesto meni bezveze
ma naravno da je suplja prica o BiH avijacji opcenito

hm,nije sjajno ni kod nasih susjeda :mrgreen:

sto se tice izgleda,ima jos mnogo ljepotana ;-)
Post Reply