Apple Mac - All about
Moderator: Benq
-
febo_acm
#326 Re: Apple MAC all about
On je na svemu kralj xD Ali meni bi trebala neka light verzija, barem dok ne skupim MB-a za CS 
- ja.neron
#327 Re: Apple MAC all about
imaš photoshop elements za koji je potrebno imati 512 MB ili optimalno 1024MB
- kirby
#328 Re: Apple MAC all about
ja.neron wrote:Photoshop ti je kralj na Mac-uAMD wrote:Može li mi neko reći dobar program za obradu slika? Trail ili ne, naći će se na torrentu
Ja sam skinuo Aperture 2, da li je on dobar za neke osnovne funkcije i recimo srednje napredne ? xD
a i cijena mu je za kraljeve.oko 1000€
- ja.neron
#329 Re: Apple MAC all about
pa spomenuo je torrent 
-
febo_acm
#330 Re: Apple MAC all about
Radije ću kupiti iMac nego licencu za Photoshop, ili mozda i7 pa nabaciti iPC 10.5.6 xD
- hakazvaka
#331 Re: Apple MAC all about
ko mi instalira OSX na moj PC, platim mu kafu 
-
febo_acm
#332 Re: Apple MAC all about
Daj mi tačne specifikacije ploče, grafičke i procesora, u međuvremenu skineš iPC 10.5.6 i mora da radi. Ako nemaš MB i to ću ti sredit xD
-
febo_acm
#333 Re: Apple MAC all about

Može li mi neko reći, ko se razumije u performanse Mac-a, da li su ovo dobro rezultati? Onako me zanima kako funkcioniše ova moja verzija Leoparda xD
- hakazvaka
#334 Re: Apple MAC all about
ja imam iDeneb ja mislim 10.5.6 i iAtkos 10.5.5AMD wrote:Daj mi tačne specifikacije ploče, grafičke i procesora, u međuvremenu skineš iPC 10.5.6 i mora da radi. Ako nemaš MB i to ću ti sredit xD
iDeneb sam pokusavao staviti, ali mi se ugasi PC nakon 3. loading procesa kod instalacije...
Maticna ploca je Gigabyte EP43-S3L
Procesor Core2Duo E8400 3,6 GHz (klokovan)
OCZ RAM 2 GB
Gigabyte GeForce 9ipo hiljada 1 GB DDR2
-
febo_acm
#335 Re: Apple MAC all about
http://www.ihackintosh.com/2009/01/ipc- ... -ep43-s3l/
Tebi još treba iPC 10.5.6
:)
Eto imaš i koje drivere trebaš selektovati, samo trebaš uzeti nVkush driver mislim, ali o tom po tom xD
Tebi još treba iPC 10.5.6
Eto imaš i koje drivere trebaš selektovati, samo trebaš uzeti nVkush driver mislim, ali o tom po tom xD
- hakazvaka
#336 Re: Apple MAC all about
morel ovajAMD wrote:http://www.ihackintosh.com/2009/01/ipc- ... -ep43-s3l/
Tebi još treba iPC 10.5.6:)
http://www.demonoid.com/files/details/1772125/21072090/
-
febo_acm
#337 Re: Apple MAC all about
Mislim da je to taj, samo još da provjerim MD5, samo par min 
-
febo_acm
#338 Re: Apple MAC all about
http://www.ihackintosh.com/2009/02/ipc- ... oad-links/
Ovaj sam ja skinuo, MD5 je isti, dakle samo deri xD
Kad skineš javiš mi se, da ti objasnim još neke stvari oko install. Ja sam install na 10-tak mašina i radilo je skoro sve. Na linku, u postu prije, si vidio da već nekome radi. Pa radit će i tebi xD
Kad skineš javiš mi se, da ti objasnim još neke stvari oko install. Ja sam install na 10-tak mašina i radilo je skoro sve. Na linku, u postu prije, si vidio da već nekome radi. Pa radit će i tebi xD
- hakazvaka
#339 Re: Apple MAC all about
i bolje ti jeAMD wrote:http://www.ihackintosh.com/2009/02/ipc- ... oad-links/
-
febo_acm
#340 Re: Apple MAC all about
Ja sam noći i mjesece provodio štimajući Leoparda xD Svaki mjesec, prvog, skinem po jedan Hakintosh od po 4GB i onda se ostatak mjeseca trpim xD Nema MB 
I onda skinem ovaj iPC i proradi mi sve, imo sam problem sa DVD, ali danas sam i to riješio i sretan sam
Tebi mora da radi, možda ne proradi iz prve, ali sigurno će da radi, ne brini
Imamo i potvrdu da radi, imamo i spisak drivera
Možda još samo mala korekcija u BIOS-u, a možda može i bez toga 
I onda skinem ovaj iPC i proradi mi sve, imo sam problem sa DVD, ali danas sam i to riješio i sretan sam
Tebi mora da radi, možda ne proradi iz prve, ali sigurno će da radi, ne brini
-
DYD666
#341 Re: Apple MAC all about
Ma Aperture ima sve ali je, kako bih to rekao, vise bas za Photo doradu/obradu fotografija u PRO fazonu, dok s druge strane nema alate za neke osnovne montaze uopste slicne PS-u.AMD wrote:Može li mi neko reći dobar program za obradu slika? Trail ili ne, naći će se na torrentu
Ja sam skinuo Aperture 2, da li je on dobar za neke osnovne funkcije i recimo srednje napredne ? xD
Ala Adobeov Lightroom, oba su neka virtualna verzija pravog Photo Studia, a ne znam sta tacno hoces da radis sa slikama sve zavisi...za neke totalne osnove tipa Crop, Sharp itd, i Preview koji vec dodje uz OS moze pomoci, a onda imas i iPhoto (mada je on opet vise organizer), ono sto definitivno trebas probati pored PS Elementsa je Pixelmator! Prava light ver. PS-a bukvalno. A radi 10x bolje i brze (izgled da ne spominjemo) od GIMP varijanti. I za sada je OS X only soft, ne postoji Win verijza. Da mu ne fali jos uvijek Pen Tool, koristio bih ga mnogo cesce nego PS.
Takodje, da li je neko mozda skontao kako da koristis MSN account sa iChat? Bez onih peripetija sa adress book i jabber naravno
-
febo_acm
#342 Re: Apple MAC all about
Skinuo sam ovu verziju 1.4 Pixelmatora i čini mi se da ja fantastična. Ono, treba mi da malo popravim kvalitet slike, osvjetljenje, kontrast i to. Svaka napredna opcije je dobrodošla, svakako
Upravo sam se poigrao sa par slika i čini mi se da odavno koristim ovaj program, iako sam ga prvi put pokrenuo 
Samo nemogu serial da nađem, ali imam rok od 30-dana, naći će se nekako
Svaka čast za ovu preporuku!
Samo nemogu serial da nađem, ali imam rok od 30-dana, naći će se nekako
Svaka čast za ovu preporuku!
- hakazvaka
#343 Re: Apple MAC all about
skinuo sam iPc koji si mi dao..
-
febo_acm
#344 Re: Apple MAC all about
Sad extract sve u jedan folder, mislim da ćeš dobiti ISO fajl. To sprži na DVD. Probaj prvo bez mijenjanja BIOS postavki pokrenuti install. Kada uđe u installaciju, imaš gore onaj toolbar. Tu imaš disk utility(mislim pod tools). Moraš napraviti nove particije, dati im imena, i imaš još negdje u tom prozoru Partition tables, tu moraš uzeti GUID partition table. Kad sve uradiš ideš na Apply i Exit ili Quit. To je što se tiče particija, sa ovim ćeš izgubiti sve podatke na disku xD Tako da oslobodi disk 
Izabereš particiju za install i next, a sada ćeš doći do prozora install, imaš pri dnu opciju COSTUMIZE. Klikneš na to, i onda ideš u selekciju drivera
Za tvoju ploču ide ovo, tačnije, ovo ćeš selektovati :
Installation:
Kernel - Voodoo Kernel 9.5.0
Chipset - Intel ICH10-SATA Support (ako nađeš)
AppleSMBIOS-27 Rev3 800 MHZ. (ako nađeš)
Jmicron (ako nađeš)
Za grafičku probaj sa nVkush default driverom
Sound driver - ALC 888 (obavezno, znam da ima, kod mene je isti driver )
Network driver - RT 1000 (obavezno, i ovo je isto kao kod mene)
Patched USB Driver
PS\2 Keyboard Fix. (ili mouse Fix) Mislim da moraš imati usb tastaturu
Seatbelt.kext ---- bez ovog se neće moći ništa instalirati (nalazi se pod patches)
Ja sam u BIOS-u morao da zmjenim neku opciju sa IDE, na AHCI. Ako ne bude htjelo sa ovim postavkama, moraš prebaciti na to AHCI. Ovaj problem ćeš prepoznati tako što ti zaledi ekran nakon restarta poslije installacije. Aki ti na kraju instalacije javi neki error, kernel panic, to samo igrnoriši.
Ja sada idem do grada imam ispit uskoro, pa večeras ćemo se čuti na MSN-u da vidimo radi li
Za svaku komponentu ide samo jedan driver, jer ako slučajnu uzmeš dva ništa od install xD Zato dobro provjeri, ovo izgleda opširno i teško, ali je jako lagano. Samo ovo prepiši ili print i prati tokom install.
Ako imaš više diskova bilo bi dobro da otkačiš ovaj backup tokom install, mada nije neophodno
Izabereš particiju za install i next, a sada ćeš doći do prozora install, imaš pri dnu opciju COSTUMIZE. Klikneš na to, i onda ideš u selekciju drivera
Za tvoju ploču ide ovo, tačnije, ovo ćeš selektovati :
Installation:
Kernel - Voodoo Kernel 9.5.0
Chipset - Intel ICH10-SATA Support (ako nađeš)
AppleSMBIOS-27 Rev3 800 MHZ. (ako nađeš)
Jmicron (ako nađeš)
Za grafičku probaj sa nVkush default driverom
Sound driver - ALC 888 (obavezno, znam da ima, kod mene je isti driver )
Network driver - RT 1000 (obavezno, i ovo je isto kao kod mene)
Patched USB Driver
PS\2 Keyboard Fix. (ili mouse Fix) Mislim da moraš imati usb tastaturu
Seatbelt.kext ---- bez ovog se neće moći ništa instalirati (nalazi se pod patches)
Ja sam u BIOS-u morao da zmjenim neku opciju sa IDE, na AHCI. Ako ne bude htjelo sa ovim postavkama, moraš prebaciti na to AHCI. Ovaj problem ćeš prepoznati tako što ti zaledi ekran nakon restarta poslije installacije. Aki ti na kraju instalacije javi neki error, kernel panic, to samo igrnoriši.
Ja sada idem do grada imam ispit uskoro, pa večeras ćemo se čuti na MSN-u da vidimo radi li
Za svaku komponentu ide samo jedan driver, jer ako slučajnu uzmeš dva ništa od install xD Zato dobro provjeri, ovo izgleda opširno i teško, ali je jako lagano. Samo ovo prepiši ili print i prati tokom install.
Ako imaš više diskova bilo bi dobro da otkačiš ovaj backup tokom install, mada nije neophodno
-
febo_acm
#345 Re: Apple MAC all about
Haka legendo teško će ići bez dva diska, ako ti trebaju podatci na disku xD
Ima nekih fazona sa nekim programima da se formatira sa FAT32, ali opet može biti rizik. Kad pribaviš još jedan disk ovo će ići kao sa pjesmom
Ima nekih fazona sa nekim programima da se formatira sa FAT32, ali opet može biti rizik. Kad pribaviš još jedan disk ovo će ići kao sa pjesmom
- hakazvaka
#346 Re: Apple MAC all about
ma moram svakako uzeti jos par diskova.. ovo se trosi ko limit na adsl-uAMD wrote:Haka legendo teško će ići bez dva diska, ako ti trebaju podatci na disku xD
-
febo_acm
#347 Re: Apple MAC all about
Joj ja taman zaboravio na riječ limithakazvaka wrote:ma moram svakako uzeti jos par diskova.. ovo se trosi ko limit na adsl-uAMD wrote:Haka legendo teško će ići bez dva diska, ako ti trebaju podatci na disku xD
- hakazvaka
#348 Re: Apple MAC all about
samo ti zaboravljaj te kljucne rijeci.. pa kad te obraduju sa racunom...AMD wrote:Joj ja taman zaboravio na riječ limithakazvaka wrote:ma moram svakako uzeti jos par diskova.. ovo se trosi ko limit na adsl-uAMD wrote:Haka legendo teško će ići bez dva diska, ako ti trebaju podatci na disku xD
- Chemist
#349 Re: Apple MAC all about
Vidim, povela se rasprava oko hackintosha, ja sam nedavno pokusao, doduse dosta naivno i grlom u jagode, htio napraviti dual Vista, OS X na istom disku, sve proslo OK dok nisam pokusao dici sistem prvi put, onda mi se samo zamrzne, ne zna racunar koji sistem da digne, poslije sam samo odustao, vratio vistu na pocetno stanje i sada je OK, medjutim, toliko sam odusevljen macom da hocu da ga nabacim na PC u svakom slucaju...tako da me zanima sljedece, da li je iko napravio dual boot i kako to sve fercera ako uopce moze fercerati, i kako mogu doci do najnovijeg iPC jer mi je limit slabija strana sto se tice skidanja, nemam 4 GB za skidati
...
racunar je sljedeci:
ASUS P5B
Intel Core2DUO E4400 @ 2GHz
Kingston 1024 MB RAM
Nvidia GeForce 7300 LE
HDD 320 GB
Monitor: Samuung 2232 BW
Moze li ovo podrzati OSX i sta sve treba nastimati....
Dankeschoen
racunar je sljedeci:
ASUS P5B
Intel Core2DUO E4400 @ 2GHz
Kingston 1024 MB RAM
Nvidia GeForce 7300 LE
HDD 320 GB
Monitor: Samuung 2232 BW
Moze li ovo podrzati OSX i sta sve treba nastimati....
Dankeschoen