Hajmo dati krv!
Moderator: anex
-
Ad000
#326 Re: Hajmo dati krv!
Poznato je da je krv nemoguće proizvesti na umjetan način, a samim tim krv i krvni pripravci služe kao važan lijek. Darivanje krvi je anoniman proces. Krv može darovati zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti. Samo uzimanje krvi je brz i bezbolan process koji traje kratko, nekih petnaestak minuta. Osobe ženskog spola krv mogu darivati svaka 4 mjeseca tj. 3. puta godišnje , muškarci svaka 3 mjeseca tj. 4. puta godišnje.Minimalna tjelesna težina darivatelja mora biti 55 kg.Prije svakog uzimanja krvi se obavlja ljekarski i laboratorijski pregled sa ciljem provjere zdravstvenog stanja darivatelja/darivateljke.
Oko 10% davaoca se tokom pregleda odbije. Razlog odbijanja je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje.
Oko 10% davaoca se tokom pregleda odbije. Razlog odbijanja je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje.
-
djetelina_
#327 Re: Hajmo dati krv!
hvalaAd000 wrote:Ovo su brojevi telefona zavoda u Sarajevudjetelina sa 3 lista wrote:izgubila sam brojeve, pa ako neko moze da mi napise broj sa kojeg ih zovu
Tel: +38733567304
Tel: +38733567302
Tel: +38733223404
- holowey
#328 Re: Hajmo dati krv!
aha, prate...kako da ne...ja dao krv u petak, u sljedeci utorak zovu i pitaju da li bih mogao doci da dam krv... mozda to oni upisu u kakaf tefter pa onda taj tefter gurnu u ladicu ali centralizirane baze podataka iz koje se po zadanim kriterijima mogu "povuci" potencijalni davaoci, jednostavno nema...Ad000 wrote:Sto se tice evidencije zavoda za transfuziologiju krvi, prate poslednji put darovanja krvi i po tome zovu. Muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Po tome se oni ravnaju.GriFoN wrote:Prije nekoliko dana su me zvale tete iz Zavoda (0+ sam krvna grupa), kažu da je hitno, ali sam već darovao prije 20-ak dana, pa eto ko je ista grupa nek' ode gore.
Što se tiče evidencije, mislim da prate samo ono kad oni zovu, a kad samoinicijativno darujem događa se da me zovu bar jednom u naredna 2-3 mjeseca. Pretprošli put kad sam otišao mislim da su nešto i u kompjuter pisali, a bio je i neki formular, na kojem su bila i ona pitanja za tablete, bolesti itd.
-
Ad000
#329 Re: Hajmo dati krv!
Licno znam da ima baza podatak po kojoj se vodi evidencija, cak i ako se desi neki propust prije svakog darivanja krvi se postavlja pitanje kada ste zadnji put darovali krv. Ja koliko znam oko toga nikada ne bude nekih vecih problema. Bas me cudi da se desio takav propust.holowey wrote:aha, prate...kako da ne...ja dao krv u petak, u sljedeci utorak zovu i pitaju da li bih mogao doci da dam krv... mozda to oni upisu u kakaf tefter pa onda taj tefter gurnu u ladicu ali centralizirane baze podataka iz koje se po zadanim kriterijima mogu "povuci" potencijalni davaoci, jednostavno nema...Ad000 wrote:Sto se tice evidencije zavoda za transfuziologiju krvi, prate poslednji put darovanja krvi i po tome zovu. Muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Po tome se oni ravnaju.GriFoN wrote:Prije nekoliko dana su me zvale tete iz Zavoda (0+ sam krvna grupa), kažu da je hitno, ali sam već darovao prije 20-ak dana, pa eto ko je ista grupa nek' ode gore.
Što se tiče evidencije, mislim da prate samo ono kad oni zovu, a kad samoinicijativno darujem događa se da me zovu bar jednom u naredna 2-3 mjeseca. Pretprošli put kad sam otišao mislim da su nešto i u kompjuter pisali, a bio je i neki formular, na kojem su bila i ona pitanja za tablete, bolesti itd.
- duspi
#330 Re: Hajmo dati krv!
jah, 'baza podataka' im je knjiga veličine školskog dnevnika 
- Dragaaa
#331 Re: Hajmo dati krv!
Ko nema knjižicu odnosno iskaznicu o dobrovoljnom darivanju krvi, najbolje da ode do najbižeg ureda Crvenog križa BiH i tamo zatraži iskaznicu. Sa tom iskaznicom i potvrdom da ste darovali krv odete do Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH i oni vam upišu i krvnu grupu i datum kada ste darovali krv, i imate svoju evidenciju. Sve je ovjereno i kao takvo validno pri ostvarivanju prava (sa 10 i više puta darovanja krvi oslobođeni ste plaćanja participacije u zdravstvu i sl.).
-
The Realist
#332 Re: Hajmo dati krv!
I meni se ovo desilo, samo odmah sutradan. Nije do radnika, jer nije to lako pohvatati. Baza podataka je navodno skupa, a kada se krenulo sve praviti, došlo je do opstrukcije. Ne znam dokle su sada došli, nisam dugo bio tamo (nisu me dugo zvali).Ad000 wrote: Licno znam da ima baza podatak po kojoj se vodi evidencija, cak i ako se desi neki propust prije svakog darivanja krvi se postavlja pitanje kada ste zadnji put darovali krv. Ja koliko znam oko toga nikada ne bude nekih vecih problema. Bas me cudi da se desio takav propust.
- Sanchez22
#333 Re: Hajmo dati krv!
Da vas pitam,dao sam krv prije 3 dana i podrucje oko uboda je sinoc naglo pozutilo.Da li je to normalno ili .. ?
- Ciprol
#334 Re: Hajmo dati krv!
Meni se to desilo jednom. Pretpostavljam da je vena malo popustilaSanchez22 wrote:Da vas pitam,dao sam krv prije 3 dana i podrucje oko uboda je sinoc naglo pozutilo.Da li je to normalno ili .. ?
Nije ništa opasno, samo je ružno za gledat
- Sanchez22
#335 Re: Hajmo dati krv!
Jbg radim teze fizicke poslove,vjerovatno zbog toga,koliko treba da prodjeCiprol wrote:Meni se to desilo jednom. Pretpostavljam da je vena malo popustilaSanchez22 wrote:Da vas pitam,dao sam krv prije 3 dana i podrucje oko uboda je sinoc naglo pozutilo.Da li je to normalno ili .. ?![]()
Nije ništa opasno, samo je ružno za gledat
- Ciprol
#336 Re: Hajmo dati krv!
Trebat će par dana. Ništa se ne brini kad počne boja prelaziti u plavo, ok je 
-
GriFoN
#337 Re: Hajmo dati krv!
Danas sam vidio da su napravili bazu. Podatke sad unose u kompjuter (i još uvijek u onu svesku).
- Dragaaa
#339 Re: Hajmo dati krv!
You can be someone's superheroMr.Penguin wrote:
Ništa nas ne košta!
- Pitarrr82
#340 Re: Hajmo dati krv!
Do koliko radi uoce Zavod? U mojoj opcini uvijek organizuju davanje za vrijeme radnog vremena, ima li ona neka opcija da dodju po tebe ili to samo ako je hitno?
-
ivanpetric
#341 Re: Hajmo dati krv!
Cuo sam da je jako pozitivno za organizam davati krv 2-3puta godisnje!!!
-
Ad000
#342 Re: Hajmo dati krv!
Mislim da zavod radi 24 sata na dan. Krv se može darovati kada god se želi. Kontaktiras ih telefonom i dogovrite se gdje je najbolje da dodju u po vas (jer vrše prevoz, ne samo u hitnim slucajevima vec uvijek).Pitarrr82 wrote:Do koliko radi uoce Zavod? U mojoj opcini uvijek organizuju davanje za vrijeme radnog vremena, ima li ona neka opcija da dodju po tebe ili to samo ako je hitno?
- Sanchez22
#343 Re: Hajmo dati krv!
Svaki put se osjecas kao preporodjen,,pun energije,preporuka svakome barem jednom godisnjeivanpetric wrote:Cuo sam da je jako pozitivno za organizam davati krv 2-3puta godisnje!!!
- Pitarrr82
#344 Re: Hajmo dati krv!
Ad000 wrote:Mislim da zavod radi 24 sata na dan. Krv se može darovati kada god se želi. Kontaktiras ih telefonom i dogovrite se gdje je najbolje da dodju u po vas (jer vrše prevoz, ne samo u hitnim slucajevima vec uvijek).Pitarrr82 wrote:Do koliko radi uoce Zavod? U mojoj opcini uvijek organizuju davanje za vrijeme radnog vremena, ima li ona neka opcija da dodju po tebe ili to samo ako je hitno?
Hvala
-
Lilyen
#345 Re: Hajmo dati krv!
Znate li na osnovu kojeg člana (zakona) se dobije slobodan dan na osnovu dobrovoljnog darovanja krvi?
- Dragaaa
#346 Re: Hajmo dati krv!
Na osnovu člana 18. Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH (Sl. novine FBiH br. 23/00 i 50/00), te na osnovu člana 46. Zakona o radu Federacije BiH (Sl. novine FBiH br. 43/99). Na osnovu ova dva zakonska akta bi trebali biti izvedeni Pravilnici o radu svake ustanove-preduzeća pojedinačno, i tamo bi trebalo biti navedeno pravo na slobodan dan po osnovu dobrovoljnog darivanja krvi.Lilyen wrote:Znate li na osnovu kojeg člana (zakona) se dobije slobodan dan na osnovu dobrovoljnog darovanja krvi?
Ovo se odnosi na Federaciju BiH, a koliko se razumijem, kantoni bi trebali imati usklađene propise sa Federacijom BiH. Što se tiće RS-a, nemam pojma.
Nadam se da sam bar malo pomogla.
Darujte krv bez obzira na benefite koje možete imati.
-
Lilyen
#347 Re: Hajmo dati krv!
Hvala puno, nisam mogla da nađem a znam da ima.
Inače dobrovoljni darivalac sam, ali ne trebe meni slobodan dan, jer lično nikad nisam iskoristila ovo pravo.
Inače dobrovoljni darivalac sam, ali ne trebe meni slobodan dan, jer lično nikad nisam iskoristila ovo pravo.
- duspi
#348 Re: Hajmo dati krv!
Pitarrr82 wrote:Ad000 wrote:Mislim da zavod radi 24 sata na dan. Krv se može darovati kada god se želi. Kontaktiras ih telefonom i dogovrite se gdje je najbolje da dodju u po vas (jer vrše prevoz, ne samo u hitnim slucajevima vec uvijek).Pitarrr82 wrote:Do koliko radi uoce Zavod? U mojoj opcini uvijek organizuju davanje za vrijeme radnog vremena, ima li ona neka opcija da dodju po tebe ili to samo ako je hitno?
Hvala
transfuziologija u sarajevu radi od 8 do 3 tokom sedmice i subotom, nedjelja je neradna. tj to im je radno vrijeme sa 'strankama' tj vrijeme kad se može dati krv, ukoliko daješ trombocite, onda subota otpada, samo ponedjeljak - petak.
- MissGump
#349 Re: Hajmo dati krv!
Sad je idealno vrijeme za darivanje krvi... čitala sam negdje da u proljeće i jesen se organizam svejedno oporavlja pa mu darivanje krvi daje dostatno energije jer je krv u prvom planu obnove...
ja ću sljedeći tjedan nekad darovati i jedva čekam
- Dragaaa
#350 Re: Hajmo dati krv!
Samo vodi računa je li proteklo dovoljno vremena od prethodnog darivanja krvi. (žene svaka 4 mjeseca, a muškarci svaka 3 mjeseca mogu darivati krv).karma85 wrote:Sad je idealno vrijeme za darivanje krvi... čitala sam negdje da u proljeće i jesen se organizam svejedno oporavlja pa mu darivanje krvi daje dostatno energije jer je krv u prvom planu obnove...
Sretno i svaka čast!