Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Fair Life

#326 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by Fair Life »

UniC wrote:Vjeruj mi da mi je drago što nisam blizu Sarajeva. To je samo hrpa cigana na jednom mjestu, za razliku od Zenice, Tuzle, Jajca, Travnika, Visokog.... gdje je malo manja hrpa
Pile malo rasisticko...

Image
mostarac

#327 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by mostarac »

UniC wrote:Inače sam Hrvat. Dodika nemogu podnijeti iz prostog razloga što je seljačina, bez ikakve veze sa nacionalnosti. Mesića ne da nemogu podnijeti nego ga mrzim iz prostog razloga što nevoli Hrvate iz BiH. Tko je on da nami govori kako nam je BiH domovina? On je stvorio Hrvatsku?? Meni srce kuca za Hrvatsku, rodjen sam u Hercegovini i volim je, ali nevolim BiH cjelokupno. I sad će meni jedan jugonostalgičar, titov guzoljubac objašnjavat da ja tražim sreću u Sarajevu i da je to moja domovina? Tko je on, dok su branitelji ginuli na sve strane, on je se skrivao po Švicarskoj i prao novac. I sad mi ima morala reć da mi Hrvatska nije domovina. Dodik donekle ima pravo. Ni ja nevolim Bosnu i Hercegovinu, znamo da je nebi bilo da se nije umiješala američka vlast koja ni nezna kako se ovde ljudi ne podnose. Republika Srpska -Srbiji, Herceg-Bosna- Hrvatskoj, ostalo- Bosna, i svi zadovoljni. Pozdrav!

DUBINA MISLI FASISTE MOZE SE PROVJERITI SAMO KURSUMOM

Nenad Canak.
saibaba

#328 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by saibaba »

sitno wrote:
UniC wrote:Inače sam Hrvat. Dodika nemogu podnijeti iz prostog razloga što je seljačina, bez ikakve veze sa nacionalnosti. Mesića ne da nemogu podnijeti nego ga mrzim iz prostog razloga što nevoli Hrvate iz BiH. Tko je on da nami govori kako nam je BiH domovina? On je stvorio Hrvatsku?? Meni srce kuca za Hrvatsku, rodjen sam u Hercegovini i volim je, ali nevolim BiH cjelokupno. I sad će meni jedan jugonostalgičar, titov guzoljubac objašnjavat da ja tražim sreću u Sarajevu i da je to moja domovina? Tko je on, dok su branitelji ginuli na sve strane, on je se skrivao po Švicarskoj i prao novac. I sad mi ima morala reć da mi Hrvatska nije domovina. Dodik donekle ima pravo. Ni ja nevolim Bosnu i Hercegovinu, znamo da je nebi bilo da se nije umiješala američka vlast koja ni nezna kako se ovde ljudi ne podnose. Republika Srpska -Srbiji, Herceg-Bosna- Hrvatskoj, ostalo- Bosna, i svi zadovoljni. Pozdrav!

Inace sam Hrvatica - iz Hrvatske
I sramota me je zbog tvojih rijeci. Neugodno mi je zbog svih divnih ljudi u BIH.
To o cemu ti pricas nema veze sa vezom. Stipe Mesic je pametan covjek i svaka mu je na mjestu. Takvi kako ti kada nemaju argumente protiv onih koji ne misle isto, mogu ih jedino nazvati - jugonostalgicarima! Ja nisam jugonostalgicarka, ratna profiterka ili neka duga idiotarija (koju ti koristis u svome vokabularu), a volim RH kao svoju domovinu i BIH u njezinim granicama. Da zivim u Kini, USA, Rodeziji ili bilo gdje drugo - vjerovatno bih se isto tako osjecala.
Shvati vise da ti je domovina tamo odakle su tvoji preci, tamo gdje placas (ili ne placas?) porez, tamo gdje ti je kuca, gdje ti djeca rastu - pa zamisli: upravo to je ono sto Stipe govori!!! :skoljka:
Zbog ovakvih ljudi koji zive u Hrvatskoj ta zemlja nam je uvijek bila bliža od Srbije.. Čestitam na komentaru :thumbup:
zlatiborka

#329 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by zlatiborka »

sitno wrote:

I sramota me je zbog tvojih rijeci. Neugodno mi je zbog svih divnih ljudi u BIH.
To o cemu ti pricas nema veze sa vezom. Stipe Mesic je pametan covjek i svaka mu je na mjestu. Takvi kako ti kada nemaju argumente protiv onih koji ne misle isto, mogu ih jedino nazvati - jugonostalgicarima! Ja nisam jugonostalgicarka, ratna profiterka ili neka duga idiotarija (koju ti koristis u svome vokabularu), a volim RH kao svoju domovinu i BIH u njezinim granicama. Da zivim u Kini, USA, Rodeziji ili bilo gdje drugo - vjerovatno bih se isto tako osjecala.
Shvati vise da ti je domovina tamo odakle su tvoji preci, tamo gdje placas (ili ne placas?) porez, tamo gdje ti je kuca, gdje ti djeca rastu - pa zamisli: upravo to je ono sto Stipe govori!!! :skoljka:
Inace sam 'ostali' - iz BiH, po vjeri katolkinja. Mnogi hrvati koje poznajem ne mogu da shvate zasto ja nisam Hrvatica. Nisam i necu da budem! Biti katolik ne znaci da se mora biti hrvat, a usijane glave to ne shvataju.

Procitavsi post ovog UniC-a, ponosna sam na svoje porijeklo, svoju vjeru i iznad svega moju domovinu Bosnu i Hercegovinu!
KENJAC

#330 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by KENJAC »

saibaba wrote:
sitno wrote:

Zbog ovakvih ljudi koji zive u Hrvatskoj ta zemlja nam je uvijek bila bliža od Srbije.. Čestitam na komentaru :thumbup:
Kako kome !
feral.tribune

#331 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by feral.tribune »

zoom66 wrote:dajte ljudi, shto se brinete zbog unica? on vec par dana pije banatsku brlju..:)
Super , bas zato neka procita da u Hrvtskoj nisi svi ljudi zluradi i da ne sanjaju podijeljenu i unistenu susjednu drzavu ( @Sitno ) neka vidi da u Bosni ima katolika koji nisu Hrvati ( @Zlatiborka ) i koji vole svoju domovinu i ne bi je cjepali i derali kidali i komadali .Neka vidi mali Bobanov isprdak da Zeljko Komsic nije unikat a da Siber i Vikic nisu izuzeci i elemntarne pojave .Sada on ciri i osluskujue rekcije da vidi
na kakav teren su legla njegova naci -fasi izivljavanja .
pjo

#332 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pjo »

feral.tribune wrote:
zoom66 wrote:dajte ljudi, shto se brinete zbog unica? on vec par dana pije banatsku brlju..:)
Super , bas zato neka procita da u Hrvtskoj nisi svi ljudi zluradi i da ne sanjaju podijeljenu i unistenu susjednu drzavu ( @Sitno ) neka vidi da u Bosni ima katolika koji nisu Hrvati ( @Zlatiborka ) i koji vole svoju domovinu i ne bi je cjepali i derali kidali i komadali .Neka vidi mali Bobanov isprdak da Zeljko Komsic nije unikat a da Siber i Vikic nisu izuzeci i elemntarne pojave .Sada on ciri i osluskujue rekcije da vidi
Ja vidim da ima katolika koji nisu Hrvati, tj. vec sam ih spominjao. Postujem ih i nadam se da se u slucaju nekih pregovora nece niti izjasnjavati kao Hrvati traziti da se neko ugleda na njih.

Svejedno, agenda ostaje ista - ravnopravnost Hrvata.
zlatiborka

#333 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by zlatiborka »

@pjo,

da ti kazem nesto. Ja sam obicna gradjanka BiH i zivim u Sarajevu. Po porijeklu sam cudni mjesanac, po vjeri, rekla sam vec, da sam katolkinja. Ja nikada ne mogu biti Hrvatica jer mi roditelji nisu imali ni 1% hrvatske krvi! A to sto sam se rodila u Hercegovini, nisam ja birala, valjda je to svima jasno. I to sto obitavam u Sarajevu je isto tako igra slucaja i sudbine.

Ali @pjo, ja se osjecam gradjankom Sarajeva i moja je jedina domovina Bosna i Hercegovina!

Hajde zivio ti meni.....
pjo

#334 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pjo »

zlatiborka wrote:@pjo,

da ti kazem nesto. Ja sam obicna gradjanka BiH i zivim u Sarajevu. Po porijeklu sam cudni mjesanac, po vjeri, rekla sam vec, da sam katolkinja. Ja nikada ne mogu biti Hrvatica jer mi roditelji nisu imali ni 1% hrvatske krvi! A to sto sam se rodila u Hercegovini, nisam ja birala, valjda je to svima jasno. I to sto obitavam u Sarajevu je isto tako igra slucaja i sudbine.

Ali @pjo, ja se osjecam gradjankom Sarajeva i moja je jedina domovina Bosna i Hercegovina!

Hajde zivio ti meni.....

Ne znam sta ja tu mogu napraviti ?

Tvoj zivot je tvoj zivot. Nemoj se samo petljati u ono sto traze Hrvati i drugom prilikom sebe deklarirati kao Hrvaticu.
paratrooper

#335 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by paratrooper »

pjo wrote:Tvoj zivot je tvoj zivot. Nemoj se samo petljati u ono sto traze Hrvati i drugom prilikom sebe deklarirati kao Hrvaticu.
pusti se demagogije pjo , svak moze traziti ali se nista ne dobiva ako se nesto ne dadne jel tako prijatelju.

Ostavite Mostar i Neum Bosnjacima pa ce te dobiti svoju krsnu Republiku Hercegovacku :)
saibaba

#336 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by saibaba »

pjo wrote:
feral.tribune wrote:
Ja vidim da ima katolika koji nisu Hrvati, tj. vec sam ih spominjao. Postujem ih i nadam se da se u slucaju nekih pregovora nece niti izjasnjavati kao Hrvati traziti da se neko ugleda na njih.

Halo !! pa nemaju hrvati monopol na katoličanstvo, U Sa ima i njemaca koji su več nekoliko generacija ovdje, mađara, čeha koji su takođe katolici.. Zašto bi se ljudi izjašnjavali kao hrvati kat to nisu..
saibaba

#337 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by saibaba »

post se odnosi na ljude koji su hajmo reći došli nekada sa strane, iako naravno postoje katolici koji su starosjedioci u BiH i koji se osječaju Bosancima.. mislim da nije bilo agresivne politike iz ZG za vrijeme rata da bi takvih bila večina..
pjo

#338 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pjo »

paratrooper wrote:
pjo wrote:Tvoj zivot je tvoj zivot. Nemoj se samo petljati u ono sto traze Hrvati i drugom prilikom sebe deklarirati kao Hrvaticu.
pusti se demagogije pjo , svak moze traziti ali se nista ne dobiva ako se nesto ne dadne jel tako prijatelju.
Tako je prijatelju. Ja sam za dogovor da svako bude zadovoljan ili ako ne moze tako da bar svako bude jednako nezadovoljan. Nije smisao da neko nekog zejebe ili mu uzme sto ga ne ide pa da to opet bude uzrok razdora za blizu buducnost. O daljnjoj buducnosti ne bih, ionako ne znamo sto donosi i nije na nama.

Ostavite Mostar i Neum Bosnjacima pa ce te dobiti svoju krsnu Republiku Hercegovacku :)

E hebiga sad, prijatelju. Sta smo dobili ako vam "ostavimo" Mostar (kojeg ionako imate pola) i Neum koji dijelu Hrvatsku i hrvatski narod na pola i koji je 100% hrvatski. Jos ako trazite da se to dvoje poveze u teritorijalni slijed eto ti cijela juzna dolina Neretve gdje su Hrvati ipak u zamjetnoj vecini.

Hrvatski cilj je ravnopravan polozaj i samouprava unutar BiH, ali ne na prostoru na kojem osim te dvije stavke nebi nicega drugog bilo. Jer samoupravu mozes imati i u svojoj sobi.Nemojte sad da se javljaju lazni dusebriznici nad sudbinom BiH koju eto "Ustase" komadaju kad vec nisu "uspjeli" u ratu. BiH moze biti funkcionalna na ko zna koji nacin, nadam se da je do sad svima postalo jasno da na ovaj nacin nije funkcionalna jer ju niti zapadnjaci do sad ucinili funkcionalnom.

Trebamo cuti sto su bosnjacki ciljevi ? Koliko mogu shvatiti jedan bi bio nekakva ekonomska samoodrzivost kroz izlaz na more ? Treba vidjeti da li se to moze ispostovati a da usput i Hrvati sacuvaju svoje interese.

Sa tom iznimkom da nemojte kao Slovenci traziti nekakve koridore i morske granice sa Italijom. Slobodan plov do luke vam ionako garantira medjunarodno pravo bez obzira sto se radi o unutarnjim vodama HR.

Eto toliko od mene za sad.
pjo

#339 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pjo »

saibaba wrote: Ja vidim da ima katolika koji nisu Hrvati, tj. vec sam ih spominjao. Postujem ih i nadam se da se u slucaju nekih pregovora nece niti izjasnjavati kao Hrvati traziti da se neko ugleda na njih.

Halo !! pa nemaju hrvati monopol na katoličanstvo, U Sa ima i njemaca koji su več nekoliko generacija ovdje, mađara, čeha koji su takođe katolici.. Zašto bi se ljudi izjašnjavali kao hrvati kat to nisu..
Pa naravno, ja se potpuno slazem sa tobom !

Upravo o tome i govorim. Postoje ljudi u BiH koji su katolici a nemaju hrvatske korijene.

Svaka njima cast, zelim im sve najbolje, problem nastaje kad se takvi javljaju kao Hrvati i da predstavljaju njihove interese.
Gandalf

#340 Re: Milorad Dodik: RS će postojati, za BiH nisam siguran

Post by Gandalf »

Nazvati Dodika majmunom ili konjem je uvreda za majmuna i konja - Mile je samo osioni seljo koji je k'o fol neki lider - princip vladanja mu je isti kao i u onog lika što je zakopan k'o kućni ljubimac u nekakvoj bašti , nekakve kuće u Požarevcu- čini mi se da se taj brnjo zvao Slobodan.Mile puno priča i vrijeđa , arogantan je preko svake mjere - riječ bezobrazan gubi smisao kada Cile-Mile govori.Naravno on sve to radi , kako bi prikrio svoju nesposobnost i kriminal , ali sjećam se kako je i SDS bio nekada jak a sad su niko i ništa.Ne može se silom protiv cijelog svijeta , a srpski političari silu samo i koriste, jer su nekulturna stoka, koja ništa drugo i ne zna.Kad -tad sunovrat malog od Laktaša će se desiti a kad se desi biće to brodolom veći od Titanika :bih: :bih:
palermo

#341 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by palermo »

pjo wrote:
paratrooper wrote:
Tako je prijatelju. Ja sam za dogovor da svako bude zadovoljan ili ako ne moze tako da bar svako bude jednako nezadovoljan. Nije smisao da neko nekog zejebe ili mu uzme sto ga ne ide pa da to opet bude uzrok razdora za blizu buducnost. O daljnjoj buducnosti ne bih, ionako ne znamo sto donosi i nije na nama.

E hebiga sad, prijatelju. Sta smo dobili ako vam "ostavimo" Mostar (kojeg ionako imate pola) i Neum koji dijelu Hrvatsku i hrvatski narod na pola i koji je 100% hrvatski. Jos ako trazite da se to dvoje poveze u teritorijalni slijed eto ti cijela juzna dolina Neretve gdje su Hrvati ipak u zamjetnoj vecini.

Hrvatski cilj je ravnopravan polozaj i samouprava unutar BiH, ali ne na prostoru na kojem osim te dvije stavke nebi nicega drugog bilo. Jer samoupravu mozes imati i u svojoj sobi.Nemojte sad da se javljaju lazni dusebriznici nad sudbinom BiH koju eto "Ustase" komadaju kad vec nisu "uspjeli" u ratu. BiH moze biti funkcionalna na ko zna koji nacin, nadam se da je do sad svima postalo jasno da na ovaj nacin nije funkcionalna jer ju niti zapadnjaci do sad ucinili funkcionalnom.

Trebamo cuti sto su bosnjacki ciljevi ? Koliko mogu shvatiti jedan bi bio nekakva ekonomska samoodrzivost kroz izlaz na more ? Treba vidjeti da li se to moze ispostovati a da usput i Hrvati sacuvaju svoje interese.

Sa tom iznimkom da nemojte kao Slovenci traziti nekakve koridore i morske granice sa Italijom. Slobodan plov do luke vam ionako garantira medjunarodno pravo bez obzira sto se radi o unutarnjim vodama HR.

E, hebi ga prijatelju (mogu ja jel de uskočiti u diskusiju) haj brate prvo vi Hrvati (recimo ti) predložite nešto što je realno(po vama) i što bi moglo zadovoljiti Hrvate i Bošnjake (o Srbima ćemo poslije).Ovako se vrtimo u krug.Eto, Paratrooper predloži nešto, da sad čujemo bez tebe.I ovo sasvim ozbiljno te pitam,mislim de konkretizuj što tražiš (te).
pjo

#342 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pjo »

palermo wrote:

E, hebi ga prijatelju (mogu ja jel de uskočiti u diskusiju) haj brate prvo vi Hrvati (recimo ti) predložite nešto što je realno(po vama) i što bi moglo zadovoljiti Hrvate i Bošnjake (o Srbima ćemo poslije).Ovako se vrtimo u krug.Eto, Paratrooper predloži nešto, da sad čujemo bez tebe.I ovo sasvim ozbiljno te pitam,mislim de konkretizuj što tražiš (te).
OK, govorim napamet, ali pretpostavljam da su bosnjacki interesi:

a.) cjelovitost BiH
b.) raspodjela resursa za ekonomski samodostatnost bosnjackog dijela

Hrvatski interesi su slijedeci:

a.) spomenuta samouprava
b.) odustajanje od najavljenog bojkota roba i usluga iz buduceg hrvatskog dijela

Sto bi podrazumijevala hrvatska samouprava ? svakako dio poslova iz djelokruga lokalne samouprave sto nije nista posebno ali i jedan dio prihoda za funkcioniranje te samouprave. Ostatak bi trebao neko tocno razraditi. Ja osobno nisam za to da s ima vlastita policija jer bi hrvatski entitet bio mal i lako je moguce da se u tako maloj sredini razviju rodjacki i mafijaski odnosi koji bi sigurno doveli do korupcije i nepotizma. Zbog toga mislim da bi policija trebala biti na saveznom nivou, iako nisam 100% siguran. Vojska takodjer savezna sa tim da bi mogla postojati lokalna postrojba koja bi bila dijelom saveznih snaga. Zajednicki bi bili i vanjski poslovi i financije (valuta, monetarna politika i carina). Kultura bi bila razdvojena i svak bi o svojoj vodio racuna.

Sto se tice bosnjackog interesa pod tockom a, mogu predloziti slijedece:

- dvostruko postojanje enklava tj. teritorij druge strane zaokruzen teritorijem druge strane. Na primjer srednja Bosna bi ostala hrvatska ali bez teritorijalnog kontinuiteta dok bi bosnjacki morski izlaz takodjer bio bez teritorijalnog kontinuiteta. Na taj nacin bi jedni druge drzali za muda, sto je i provjereno najbolji nacin da traje mir i da se odrzava postojece stanje tj. cjelovitost BiH.

Pod tockom b, treba dobro razmisliti, sto je interes BiH, da li luka ili razvijanje vlatitog turizma ili i jedno i drugo. Za jedno i drugo, BiH obala je prilicno mala (20 km ?). Neum vam se ne moze prepustiti iz vise razloga: ostaje rascjepkanost hrvatskog teritorija, 100% naseljenost hrvatskog zivlja i prilicno velika udaljenost do prve tocke nasljene Muslimanima (Stolac je kojih 50-ak km) sto znaci da bi usutupak jednostavno bio prevelik.
Mozda bi se nesto moglo napraviti na dijelu polutoka Kleku koji je takodjer dio BiH. Na taj nacin hrvatska ne bi bila rascjepkana, Hrvatska bi se lakse dogovorila sa svojim narodom oko prolaska ceste za Dubrovnik a Muslimani bi dobili svoj izlaz na more na Kleku.
Druga opcija bi mozda bila ona famozna luka u Plocama. Mozda jednom dijelu luke dati nekakav eksteritorijalni status pod upravom muslimanske strane ( ne cijela luka nego terminali BiH tvrtki) ali za takvo sto bi suglasnost trebala dati Hrvatska sto otezava stvar.

Eto ja sam nesto iznio, nemojte se sad ponasate kao balkanski tezgarosi nego ozbiljno pregovarajte i ne trazite previse i ono sto je objektivno nemoguce dobiti.
saibaba

#343 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by saibaba »

pjo wrote:
saibaba wrote: Ja vidim da ima katolika koji nisu Hrvati, tj. vec sam ih spominjao. Postujem ih i nadam se da se u slucaju nekih pregovora nece niti izjasnjavati kao Hrvati traziti da se neko ugleda na njih.

Pa naravno, ja se potpuno slazem sa tobom !

Upravo o tome i govorim. Postoje ljudi u BiH koji su katolici a nemaju hrvatske korijene.

Svaka njima cast, zelim im sve najbolje, problem nastaje kad se takvi javljaju kao Hrvati i da predstavljaju njihove interese.
Kao npr ?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#344 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pici »

*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194

Dodik bi markama "oprao ruke"
07.06.2008. 14:37
Image

Licemjerje Milorada Dodika, nedodirljivog vladara Republike Srpske, očito nema granica, kao ni popustljivost hrvatskih političara.Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader, nakon posljednjih šovinističkih i uvredljivih izjava "kneza od Srpske", ipak je odlučio otići u posjet Banjoj Luci 21. lipnja, odnosno odazvati se na poziv banjolučkog biskupa Komarice na obilježavanje pete obljetnice posjeta danas pokojnog pape Ivana Pavla II. ovoj biskupiji, piše Slobodna Dalmacija.

Premijer Hrvatske je okrenuo drugi obraz, a Dodik je odlučio situaciju okrenuti u svoju korist.

Naime, prema informacijama iz Organizacijskog odbora proslave Dodik bi, u nazočnosti Sanadera i ostalih hrvatskih političkih uglednika koji će doputovati u Banju Luku, trebao donirati milijun maraka za obnovu crkve sv. Ante na Petrićevcu.

Laiku bi ova gesta bila velikodušna, ali boljim poznavateljima povijesti je tek - licemjerna.

Spomenutu crkvu na Petrićevcu su u noći 7. svibnja 1995. godine, malo prije četiri sata ujutro, u zrak digli upravo vojnici Vojske Republike Srpske, vojnici politike kojoj je Dodik danas na čelu.

Velebno armiranobetonsko zdanje, uza samostan trapista, središte duhovnog života katolika Banje Luke, odletjelo je u zrak u detonaciji stotina kilograma eksploziva, a život je tada izgubio fra Alojzije Atlija.

Crkva je minirana neposredno nakon vojnog poraza velikosrpske ideologije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", a za Dodika neumoljiva statistika kazuje kako je za vrijeme Domovinskog rata na području Banje Luke srušena četrdeset i jedna crkva, dvadeset i četiri su teško oštećene, devetnaest crkava je manje oštećeno, a dvadeset i jedna crkva je potpuno pokradena. Izvana i iznutra.

Pet dana nakon miniranja crkve na Petrićevcu, 12. svibnja 1995. godine minirana je i do temelja srušena crkva svete Male Terezije od Djeteta Isusa u Presnačama kod Banje Luke.

Župna kuća je spaljena, a u vatru su bačeni svezani i mučeni župnik vlč. Filip Lukenda i časna sestra Cecilija Pava Grgić, gdje su živi izgorjeli, piše Slobodna Dalmacija.

Istovremeno je krenuo progon Hrvata i Muslimana s područja Banje Luke kako bi se "stvorilo mjesta" izbjeglicama iz nestajuće Republike Srpske Krajine.

Stotine tisuća nesrba napustilo je tada ove prostore, a za masovne progone, zlostavljanja, ubojstva i pljačke nitko nikada nije ni osumnjičen, a kamoli optužen.

Danas, Milorad Dodik, prvi čovjek politike koja nesankcioniranjem počinitelja još uvijek prešutno odobrava ovakve "aktivnosti", licemjerno daruje milijune maraka upitna podrijetla za obnovu srušene crkve i poziva prognane i protjerane banjolučke Hrvate da se vrate. A hrvatski poslanici tom će potezu, kao dobri gosti, još i zapljeskati.
palermo

#345 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by palermo »

pjo wrote:
palermo wrote:

OK, govorim napamet, ali pretpostavljam da su bosnjacki interesi:

a.) cjelovitost BiH
b.) raspodjela resursa za ekonomski samodostatnost bosnjackog dijela

Hrvatski interesi su slijedeci:

a.) spomenuta samouprava
b.) odustajanje od najavljenog bojkota roba i usluga iz buduceg hrvatskog dijela

Sto bi podrazumijevala hrvatska samouprava ? svakako dio poslova iz djelokruga lokalne samouprave sto nije nista posebno ali i jedan dio prihoda za funkcioniranje te samouprave. Ostatak bi trebao neko tocno razraditi. Ja osobno nisam za to da s ima vlastita policija jer bi hrvatski entitet bio mal i lako je moguce da se u tako maloj sredini razviju rodjacki i mafijaski odnosi koji bi sigurno doveli do korupcije i nepotizma. Zbog toga mislim da bi policija trebala biti na saveznom nivou, iako nisam 100% siguran. Vojska takodjer savezna sa tim da bi mogla postojati lokalna postrojba koja bi bila dijelom saveznih snaga. Zajednicki bi bili i vanjski poslovi i financije (valuta, monetarna politika i carina). Kultura bi bila razdvojena i svak bi o svojoj vodio racuna.

Sto se tice bosnjackog interesa pod tockom a, mogu predloziti slijedece:

- dvostruko postojanje enklava tj. teritorij druge strane zaokruzen teritorijem druge strane. Na primjer srednja Bosna bi ostala hrvatska ali bez teritorijalnog kontinuiteta dok bi bosnjacki morski izlaz takodjer bio bez teritorijalnog kontinuiteta. Na taj nacin bi jedni druge drzali za muda, sto je i provjereno najbolji nacin da traje mir i da se odrzava postojece stanje tj. cjelovitost BiH.

Pod tockom b, treba dobro razmisliti, sto je interes BiH, da li luka ili razvijanje vlatitog turizma ili i jedno i drugo. Za jedno i drugo, BiH obala je prilicno mala (20 km ?). Neum vam se ne moze prepustiti iz vise razloga: ostaje rascjepkanost hrvatskog teritorija, 100% naseljenost hrvatskog zivlja i prilicno velika udaljenost do prve tocke nasljene Muslimanima (Stolac je kojih 50-ak km) sto znaci da bi usutupak jednostavno bio prevelik.
Mozda bi se nesto moglo napraviti na dijelu polutoka Kleku koji je takodjer dio BiH. Na taj nacin hrvatska ne bi bila rascjepkana, Hrvatska bi se lakse dogovorila sa svojim narodom oko prolaska ceste za Dubrovnik a Muslimani bi dobili svoj izlaz na more na Kleku.
Druga opcija bi mozda bila ona famozna luka u Plocama. Mozda jednom dijelu luke dati nekakav eksteritorijalni status pod upravom muslimanske strane ( ne cijela luka nego terminali BiH tvrtki) ali za takvo sto bi suglasnost trebala dati Hrvatska sto otezava stvar.

Eto ja sam nesto iznio, nemojte se sad ponasate kao balkanski tezgarosi nego ozbiljno pregovarajte i ne trazite previse i ono sto je objektivno nemoguce dobiti.
Granice.............daj mi granice te samouprave.............ono znaš, ovaj grad potpada pod samoupravu hrvatsku..........eto......

a znaš, ima jedna pogrešna premisa u tvome prijedlogu, zašto bi samo bošnjački interes bio cjelovita Bosna i hercegovina, cjelovita Bosna i Hercegovina bi trebala da bude interes svih njenih naroda, ako nije tako, ako hrvatski i srpski narod ne nađu da je interes i njima cjelovita Bosna i hercegovina.......onda, što bi se reklo, zajebi ti priču sa tim ucjenjivanjem oko cjelovite BiH............k'o biva, evo daćemo vam da se zove Bosna i Hercegovina,i dosta vam i to........
zlatiborka

#346 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by zlatiborka »

saibaba wrote:post se odnosi na ljude koji su hajmo reći došli nekada sa strane, iako naravno postoje katolici koji su starosjedioci u BiH i koji se osječaju Bosancima.. mislim da nije bilo agresivne politike iz ZG za vrijeme rata da bi takvih bila večina..
Da, moji su roditelji dosli u Sarajevo 1955-te godine, dosli su iz Hercegovine sa onda 3 djece. Poslije se rodilo jos jedno dijete, moj najmladji brat godine 1956-te. Necu da ovdje objasnjavam kako su mi otac i majka dospjeli u Hercegovinu, kao pripadnici nacionalnih manjina, zivot ih je zatekao gdje su tada bili.

Otac mi je umro 1971 godine na radnom mjestu, dao je zivot za preduzece gdje je radio, na njegov sprovod je doslo pola grada, a majka je cijeli rat hranila komsiluk od para koje je dobijala od sinova.

I jos nesto, ali vazno: nisam Hrvatica i necu da ikad budem! Jasno!?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#347 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pici »

Četiri modela ustavnog preuređenja
Bosne i Hercegovine
Prof. dr. sci. Božo Žepić

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, kao mjerodavno
tijelo njezina političkoga sustava, još nije donijela odluku o pokre-
tanju postupka promjene daytonskog Ustava. Iako je i međunar-
odna zajednica napokon na to pristala, veliko je pitanje kada će
takva odluka biti donesena. Ključni je razlog jednoglasno odbi-
janje svih političkih stranaka srpskoga naroda da se pristupi bilo
kakvim ustavnim promjenama. Pogotovu onima koje bi na bilo
koji način mogle ugroziti postojanje Republike Srpske.
U mjesecu rujnu 2003. pri Centru za sigurnosne studije u
Sarajevu, kao nevladinoj instituciji, sastavljena je ekspertna
skupina od po pet neovisnih predstavnika iz redova triju konstitu-
tivnih naroda, koja je imala zadaću pripremiti tekst novog ustava
za Bosnu u Hercegovinu, u okviru projekta naslovljena «Dijalog o
Ustavu BiH». Htjelo se u otvorenom dijalogu usuglasiti tekst novog
ustava, koji bi tek tada bio dostavljen mjerodavnim tijelima i svim
političkim strankama na dalji postupak. Projekt je financirala
vlada prijateljske Kraljevine Norveške, a rađen je u suradnji s
Centrom za europske integracije iz Budimpešte. Nakon jedno-
godišnjega rada i dužega razmatranja ekspertna skupina ocijeni-
la je relevantnima četiri modela, za koje je odlučila pribaviti mišl-
jenja svih bitnih političkih stranaka, kao i građana Bosne i
Hercegovine.

1-Model jednostavne građanske države
Naziv države prema prijedlozima zastupnika takvoga
državnog ustrojstva bio bi REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

Pristaše toga modela dominantno su pripadnici najbrojnijega
bošnjačkog naroda i dijela bošnjačkih političkih stranaka, kao što
su Stranka za BiH, Građanska demokratska stranka i još neke.
Naravno, postoje i neke minorne političke stranke, kao i pojedin-
ci iz redova drugih naroda, osobito hrvatskoga, kao što je prim-
jerice Hrvatska seljačka stranka BiH, koje zagovaraju uređenje
BiH kao građanske države, u kojoj bi građansko načelo bilo dom-
inantno, a etničko sekundarno i potisnuto u drugi plan. Na tragu
je takvoga državnog ustrojstva i Akademija nauka Bosne i
Hercegovine, koja se predstavlja kao internacionalna, ali je dom-
inantno strukturirana i probošnjački orijentirana. Dokazano je da
u etnički složenim državama taj model odgovara samo najbrojni-
jem narodu, dok je ostalima manje ili više neprihvatljiv
Protivnici tog unitarističko-centralističkog modela vodeće su
političke stranke iz srpskog i hrvatskog naroda. Ne samo zato što
unitarističko-centralistički model omogućuje nacionalnu
majorizaciju, a time i nacionalnu neravnopravnost, nego i zato što
bi njegova primjena značila ukidanje Republike Srpske, čemu se
jednoglasno protive sve srpske političke stranke. Osim toga,
uvođenje i primjena ovog modela značila bi ukidanje
županija/kantona u .ederaciji, gdje u nekima Hrvati jedino imaju
mogućnost presudnog utjecaja na donošenje političkih odluka.

2-Model regionalizirane građanske države
Naziv države ostao bi isti kao i u prijašnjem modelu: REPUB-
LIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

Pristaše regionalizirane Bosne i Hercegovine uglavnom su
političke stranke s bošnjačkim i građanskim predznakom.
Zastupljena je u stranačkom programu većeg broja političkih
stranaka, od kojih su najznačajnije Stranka demokratske akcije,
SDA, kao i Stranka demokratskih promjena, SDP. Model je prih-
vatljiv i za neke marginalne političke stranke s hrvatskim nacional-
nim predznakom, kakva je primjerice Hrvatska narodna zajednica
Bosne i Hercegovine. Protagonisti toga modela drže da je region-
alizacija primjeren nadomjestak entitetima i kantonizaciji, a da
ujedno sadrži dovoljno instrumenata za onemogućavanje opas-
nosti od unitarizacije i centralizacije.
Protivnici regionalnog modela su sve političke stranke srpsko-
ga nacionalnog predznaka i golema većina građana iz srpskog
naroda jer drže da regije nisu adekvatan nadomjestak za
Republiku Srpsku i da one ni u kom slučaju ne mogu jamčiti onaj
stupanj političke autonomije i nacionalne slobode koji imaju
sada, u okviru vlastita entiteta. Što se tiče hrvatske nacionalne
politike i političkih stranaka hrvatskog nacionalnog predznaka,
one također nisu sklone tom rješenju zbog ukidanja županija/
kantona, koji to podrazumijeva. Odbojnost hrvatske politike ipak
je mnogo manja, budući da model predlaže ukidanje .ederacije
BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima

3-Model kantonalne države
Naziv države, kantonalno uređenje, tako što su kantoni
njezine federalne jedinice, bio bi .EDERACIJA BOSNA I HERCE-
GOVINA

Pristaše:
Kantonalni ustroj zagovaraju uglavnom hrvatske političke stranke,
prije svih Hrvatska demokratska zajednica, također neke nevla-
dine organizacije civilnoga društva, kakvo je Hrvatsko narodno
vijeće u Sarajevu, pa i neke crkvene organizacije i institucije.
Protivnici:
Protiv kantonalnoga modela ustroja cijele države uglavnom su sve
političke stranke iz Republike Srpske, bez obzira na predznak, jer
drže da svaki zagovor i primjena toga modela u biti ugrožava
opstanak Republike Srpske. S druge strane, bošnjačke bi političke
stranke rado prihvatile model ako bi on bio proveden na cijelom
državnom teritoriju i ako bi značio ukidanje oba entiteta. Ali ne
ako bi značio ukidanje samo .ederacije BiH, kao što to predlaže
Europska inicijativa – ESI i Hrvatska demokratska zajednica BiH

4-Model triju republika
Naziv države mogao bi biti - KONFEDERACIJA BOSNA I
HERCEGOVINA.
Pristaše modela triju republika najvećim su dijelom političke
stranke i građani iz redova hrvatskoga naroda. Od političkih
stranaka to su prvenstveno ujedinjeni pravaši i kršćanski
demokrati, ali ni HDZ Bosne i Hercegovine u biti nije protivan
takvom rješenju, iako je lider stranke nedavno izjavio da oni nisu
ideolozi modela triju republika. Međutim, nakon kraha Herceg
Bosne, medijske blamaže politike triju entiteta i osobito propasti,
a zatim političkog suđenja za ideje hrvatske samouprave, ta je
stranka programski reterirala prema modelu kantonalne BiH, pa
se iz straha od novih političkih progona i procesa ograđuje od
toga modela. Najviše prava na svojatanje ideje triju republika ima
vodeća srpska stranka – SDS.
Protivnici modela uglavnom su sve bošnjačke političke
stranke. Određene simpatije za taj model postoje u vodećoj bošn-
jačkoj stranci – SDA, ali simpatizeri nemaju onu kritičnu masu i
moć utjecaja kojom bi unutar stranke mogli napraviti programski
iskorak i dobiti prevagu od jednostavne unitarne prema složenoj
državi, zvala se ona federacija ili konfederacija. Protivnici su i sve
građanske političke stranke – GDS, SDP i druge, koje su primarno
bošnjački strukturirane i koje ne shvaćaju da Bosna i Hercegovina
nije moguća kao građanska država, koja bi ujedno bila država
triju jednakopravnih naroda. Građanska BiH ili bi nužno bila
država samo najbrojnijeg naroda, ili bi se nužno raspala. Što će
biti, tek će vrijeme pokazati.
pjo

#348 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pjo »

palermo wrote: Granice.............daj mi granice te samouprave.............ono znaš, ovaj grad potpada pod samoupravu hrvatsku..........eto......
Ne mislis li da je na tebi slijedeci korak ?

a znaš, ima jedna pogrešna premisa u tvome prijedlogu, zašto bi samo bošnjački interes bio cjelovita Bosna i hercegovina, cjelovita Bosna i Hercegovina bi trebala da bude interes svih njenih naroda, ako nije tako, ako hrvatski i srpski narod ne nađu da je interes i njima cjelovita Bosna i hercegovina.......onda, što bi se reklo, zajebi ti priču sa tim ucjenjivanjem oko cjelovite BiH............k'o biva, evo daćemo vam da se zove Bosna i Hercegovina,i dosta vam i to........
Predsjednik bivse samouprave Jelavic je to dobro izgovorio kad je rekao da bi u Hrvatskoj bili samo jedna rubna pokrajina a u BiH imaju bitniju ulogu. Njima je dakle zivotni interes ostati a ukoliko bi i mogli konreolirati svoju sudbinu smatram da im nebi zadugo padalo na pamet bilo sto mijenjati. Za nekakve dugorocne prognoze ne bih, jer kao sto rekoh ko zna sta dalje buducnost donosi.

Mislim da je za pocetak dovoljno i biste se vi trebali sa tim zadovoljiti umjesto nekih pateticnih izjava vjernosti BiH, ipak se tu ratovalo pa je bolje ici korak po korak nego se kleti u novo "bratstvo-jedinstvo".

Tako da ne vidim smisla da ja bilo sta patetiziram ovdje i molim, uvazi to.
paratrooper

#349 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by paratrooper »

pjo wrote:dok bi bosnjacki morski izlaz takodjer bio bez teritorijalnog kontinuiteta.

Neum vam se ne moze prepustiti iz vise razloga: ostaje rascjepkanost hrvatskog teritorija.
i s tim se pregovori okoncali 8-)

da se moglo dogovorit , vjerovatno bi se i dogovorilo zar ne ?
pjo

#350 Re: Stipe Mesic vs. Milorad Dodik

Post by pjo »

paratrooper wrote:
pjo wrote:dok bi bosnjacki morski izlaz takodjer bio bez teritorijalnog kontinuiteta.

Neum vam se ne moze prepustiti iz vise razloga: ostaje rascjepkanost hrvatskog teritorija.
i s tim se pregovori okoncali 8-)

da se moglo dogovorit , vjerovatno bi se i dogovorilo zar ne ?

Ako ti tako kazes.
Post Reply