nije ba, kako to kod mene sve ide bez problema.mamica papucarka wrote:ma ja mislim da je to u Katolicanstvu lakse izvodljivo nego u Islamudalmatinka wrote:Ne mora značiti da je baš uvijek tako. Ja sam ti u takvom braku, inače moja mala tročlana porodica ti je sastavljena od dvije nacije, jednog zadrtog ateiste, jedne katolkinje i sina im agnostika. Ide nam bolje nego mnogima kojima je bilo najvažnije da su im bračni partneri isti kao oni.mamica papucarka wrote:nije to nista. da vidite kako izgleda veza izmedju vjernika i ateisteJos ako imate dvoje zrelih, inteligentnih i obrazovanih ljudi sa jasno izgradjenim stavovima
Ti slucajevi (a poznavala sam licno nekoliko) su mi najinteresantniji
Koske pucaju
Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
-
callmethebreeeze
#326 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
-
WizzardFromBOZ
#327 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
dalje sam prestao citati.Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovijesti je moguca,posebno u mladzim godinama ali zajednicki zivot ili uspjesna veza apsolutno je nemoguca...
nisam samo siguran da li zbog mlaDZih godina ili zbog velike "mudrosti" o 'apsolutnoj nemogucnosti uspjesne veze ili zajednickog zivota'...
- kockica_kockica
#328 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ne vidim razloga zasto sada nebi mogli funkcionisati mjesani brakovi... moja prijatlejica katolkinja udala se za muslimana imaju dijete i super se slazu.. ljubav iznad svega ... svako prakticira svoju vjeru... postuju i vole jedno drugo... imaju dobar i skladan brak... eto samo da kazem da je sve moguce... jer sam procitala kako je to nemoguce ili moguce u mladim danima.. e pa u ovoj jadnoj drzavi jos uvijek ima onih iznad 30 godina koji se vole bez obzira na vjersku pripadnost... 
-
LSD
#329 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ma pitanje je ustvari koliki su ti vjernici zaista....ovdje se opasno mješaju pojmovi :nacionalnost i vjeroispovjest....ide li ta katolkinja redovno u crkvu na mise ili ide li taj musliman svaki vakat namaz u džamiju?? to su prava pitanja...nemoj da mješamo kruške i jabuke sa šljivama i krompiromkockica_kockica wrote:Ne vidim razloga zasto sada nebi mogli funkcionisati mjesani brakovi... moja prijatlejica katolkinja udala se za muslimana imaju dijete i super se slazu.. ljubav iznad svega ... svako prakticira svoju vjeru... postuju i vole jedno drugo... imaju dobar i skladan brak... eto samo da kazem da je sve moguce... jer sam procitala kako je to nemoguce ili moguce u mladim danima.. e pa u ovoj jadnoj drzavi jos uvijek ima onih iznad 30 godina koji se vole bez obzira na vjersku pripadnost...
- kockica_kockica
#330 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
LSD wrote:Ma pitanje je ustvari koliki su ti vjernici zaista....ovdje se opasno mješaju pojmovi :nacionalnost i vjeroispovjest....ide li ta katolkinja redovno u crkvu na mise ili ide li taj musliman svaki vakat namaz u džamiju?? to su prava pitanja...nemoj da mješamo kruške i jabuke sa šljivama i krompiromkockica_kockica wrote:Ne vidim razloga zasto sada nebi mogli funkcionisati mjesani brakovi... moja prijatlejica katolkinja udala se za muslimana imaju dijete i super se slazu.. ljubav iznad svega ... svako prakticira svoju vjeru... postuju i vole jedno drugo... imaju dobar i skladan brak... eto samo da kazem da je sve moguce... jer sam procitala kako je to nemoguce ili moguce u mladim danima.. e pa u ovoj jadnoj drzavi jos uvijek ima onih iznad 30 godina koji se vole bez obzira na vjersku pripadnost...
rekoh da prakticiraju svako svoju vjeru kao sto su je prakticirali do stupanja u brak... i da ide u crkvu i on klanja... ja svoje kruske i jabuke ne mjesam... vrlo dobro znam o cemu govorim...
-
Valbon_1
#331 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
A dijeca kuda....kod mame ili kod tate... 
- kockica_kockica
#332 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Pise se djeca... i ono ce i na jednu i na drugu stranu ... dakle znat ce sve o obje vjere kad napuni 18 imat ce priliku da samo bira... 
-
Valbon_1
#333 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
kockica_kockica wrote:Pise se djeca... i ono ce i na jednu i na drugu stranu ... dakle znat ce sve o obje vjere kad napuni 18 imat ce priliku da samo bira...
Fala ti puno...
-
LSD
#334 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ma nisam mislim konkretno i iskljucivo samo na tvoj post,vec opcenito mislim na mješanje pojmova koje je ovdje prisutno...ovdje je primjera radi bosanac=bošnjak=musliman sve tri kategorije (državnost,nacionalnost i vjeroispovjest) je ustvari jedno ili dovoljno je da se neko zove Muhamed (ime po Poslaniku) a nije ni bitno to što neki bošnjak Muhamed svaki dan popije karton pive ispred granapa-on je musliman po nekima i to ti je.kockica_kockica wrote:LSD wrote:Ma pitanje je ustvari koliki su ti vjernici zaista....ovdje se opasno mješaju pojmovi :nacionalnost i vjeroispovjest....ide li ta katolkinja redovno u crkvu na mise ili ide li taj musliman svaki vakat namaz u džamiju?? to su prava pitanja...nemoj da mješamo kruške i jabuke sa šljivama i krompiromkockica_kockica wrote:Ne vidim razloga zasto sada nebi mogli funkcionisati mjesani brakovi... moja prijatlejica katolkinja udala se za muslimana imaju dijete i super se slazu.. ljubav iznad svega ... svako prakticira svoju vjeru... postuju i vole jedno drugo... imaju dobar i skladan brak... eto samo da kazem da je sve moguce... jer sam procitala kako je to nemoguce ili moguce u mladim danima.. e pa u ovoj jadnoj drzavi jos uvijek ima onih iznad 30 godina koji se vole bez obzira na vjersku pripadnost...
rekoh da prakticiraju svako svoju vjeru kao sto su je prakticirali do stupanja u brak... i da ide u crkvu i on klanja... ja svoje kruske i jabuke ne mjesam... vrlo dobro znam o cemu govorim...
-
Eme
#335 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
dobro, u pravu si, ali mislim, da je neko strogi vjernik, bio to musliman, pravoslavac, katolnik, ... nebi se nikad (cak bi se branio protiv toga) u nekog druge vjere zaljubio ! Evo ja sam se rodio, ko sin muslimanski roditelja, ali su mene moji roditelji jako otvoreno odgajali, mozda i zbog toga sto zivimo vec preko 30 godina u svajcarskoj, ali ipak moram reci, da je moj otac hadzija. ali ja sam ne nakon 5 godina veze odlucio, da se ozenim Marijom, koja je porijeklom iz okoline Beograda, ali koja vec svoj cjeli zivot zivi u svicarskoj. jeste, da mi nismo neki vjernici, ali ipak, se postuje bajram, slava, bozic, itd.kijameta wrote:Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovijesti je moguca,posebno u mladzim godinama ali zajednicki zivot ili uspjesna veza apsolutno je nemoguca.Jer religija je jedan od osnovnih ljudskih stavova i kako zivjeti sa nekim a ne slagati se u sustinskim stvarima.Licni primjer,ja sam bio u vezi i par godina u braku sa osobom vjernicom( ista vjera,ista nacija),docim sam ja nevjernik.Veza je bila puna svadza,neslaganja,prepiranja i samo je izuzetno jaka ljubav odrzala toliko vremena ali kada se je zavrsila,osjecao sam se kao da sam izasao iz pakla.Na srecu-nesrecu nismo imali djece a glavni razlog je bio njihov odgoj,vjersko-nevjerski,oko cega se nismo mogli sloziti.Poslije sam bio ozenjen zenom druge rase i vjere ali prakticno bezvjerkom i bilo nam je super,imamo divnu kcerkicu ali nas je nazalost zivot razdvojio.Onda sam opet se ozenio zenom iste vjere ali je 'liberlni radikalista' i boga pominje samo u psovkama.Sa njom imam dva strasna klinca.Eee sad kad mi za koju godinu djeca dovedu svoje partnere mogu biti; crnci,Kinezi,Njemci,Srbi,Hrvati,sta god samo ne da nisu vjernici,bilo koje vjere,jer ne znam koja mi se vise gadi i koja je odvratnija i bolesnija.Naravno da bih ja djecu,pustio neka zive svoj zivot i ne bi ih ometao,na kraju oni ce zajedno zivjeti a ne ja sa njima. Ali kako ja njih nista ne tjeram,ne bi ni one mene mogli tjerati da u porodicu primim vjernika.Mada ovo je samo teoretska mogucnost.Ja svoju djecu dobro odgajam i znam da ce oni meni u kucu dovest; ateista,agnostika,komunista ili u najgorem slucaju tradicionalnog vjernika,koji ne zna nijednu molitvu.
Takav je otprilike i stav vjernika,oni jednostavno odgajaju djecu u takvom okruzenju,da djeca sama traze partnera istih svjetonazora.Sto je jedino i moguce.A oni sto raja po forumu navodi kao primjer uspjesnih mjesanih brakova su sve samo ne mjesani brakovi. Tu se prica o paru iz Sarajeva,iz iste ulice,iste skole,koji govore isti jezik,sa istim naglaskom,odraslih na istim vrijednostima,areligioznima,iz istih takvih porodica,iz iste drustvene klase,iste strane u ratu.Pa po cemu su to mjesoviti brakovi ?? Zato sto se on zove Suljo a ona Vera a sve im ostalo u dlaku isto,ma smijesno.
Znaci nipocemu,pravi mjesani religijski brak,izmedzu vehabije i kcerke pravoslavnog popa,je moguc samo u holivudskoj romanticnoj komediji- i to mozda.
Osim toga treba tu dodati i tradicionalne bosanske osobine;nacionalizam,netrpljivost,konzervativizam,zatucanost,religiozni fanatizam. Sto je neko na topicu dobro rekao;bolji je Emir od Zorana,nema veze sto je Emir triput veci kjafir.
Kod nas vlada predubjedzenje da su Bosanci(bosanski Srbi,Hrvati,Bosnjaci) multi-kulti,sto je velika laz i prijevara.Imamo bosanske Hrvate,koji sigurno spadaju u najzadrtije katolike u Evropi,pa imamo 3 % vehabija i jos dosta konzervativnih muslimana,a onda i dosta konzervativnih pravoslavaca,sto tihuju.Sigurno smo religiozno najkonzervativnija zemlja Evrope.Multi-kulturnih ljudi ima jako malo u par urbanih sredina.Jedan podatak tome u prilog,po popisu iz 91 u BiH sa potpuno mjesanim stanovnistvom je bilo 15,6 mjesovitih brakova,u Hrvatskoj sa 80 % Hrvata 15,5 i u Sloveniji sa 92 % Slovenaca,samo malo manje 13,8.Toliko o bosanskim mjesovitim brakovima i multikulturalnosti. Ali budemo se borili.
No passaran.![]()
![]()
ali kao sto samo gore naveo, ako je neko strogi vjernik, nece se nikad ni zaljubiti (mozda hoce, ali nece priznati) u osobu druge vjere !!! barem ja ih nekoliko poznajem, ili roditelje, koji djetetu govore, odrecu se tebe, ako mi dovedes hrvata, srbina ili muslimana, ... pa na kraju, nade sebi osobu iste vjere a brak mu je za pobjeci, ...
- kockica_kockica
#336 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ma nisam mislim konkretno i iskljucivo samo na tvoj post,vec opcenito mislim na mješanje pojmova koje je ovdje prisutno...ovdje je primjera radi bosanac=bošnjak=musliman sve tri kategorije (državnost,nacionalnost i vjeroispovjest) je ustvari jedno ili dovoljno je da se neko zove Muhamed (ime po Poslaniku) a nije ni bitno to što neki bošnjak Muhamed svaki dan popije karton pive ispred granapa-on je musliman po nekima i to ti je.[/quote]LSD wrote:[]LSD wrote:Ma pitanje je ustvari koliki su ti vjernici zaista....ovdje se opasno mješaju pojmovi :nacionalnost i vjeroispovjest....ide li ta katolkinja redovno u crkvu na mise ili ide li taj musliman svaki vakat namaz u džamiju?? to su prava pitanja...nemoj da mješamo kruške i jabuke sa šljivama i krompiromkockica_kockica wrote:Ne vidim razloga zasto sada nebi mogli funkcionisati mjesani brakovi... moja prijatlejica katolkinja udala se za muslimana imaju dijete i super se slazu.. ljubav iznad svega ... svako prakticira svoju vjeru... postuju i vole jedno drugo... imaju dobar i skladan brak... eto samo da kazem da je sve moguce... jer sam procitala kako je to nemoguce ili moguce u mladim danima.. e pa u ovoj jadnoj drzavi jos uvijek ima onih iznad 30 godina koji se vole bez obzira na vjersku pripadnost...
ja sam o ovim mijesanjima krusaka i jabuka vec govorila na nekim drugim temama pa su me popljuvali i rekli mi da pricam budalastine jer mislim da se mijesaju svi ti pojmovi nacionalnost vjeroispovjest itd... zapravo sam htjela samo reci da znam mnogo primjera kako su ljudi raznih vjeroispovjesti u braku i to dobrom braku koji funkcionira i gdje djeca poznaju vjeru i jednog i drugog roditelja ... boli sto je sada takvo ogavno misljenje da ako je neko Mujo automatski ne smije se zaljubiti u Draganu ili ako je Sladjana ne smije ni pogledati Nermina itd... srce nema nikakvu vjersku razdvajalicu pa ako si Mujo ja te ne volim ili ako si Dragan ne svidjas mi se.. srce bira drugacije i ko god kaze suprotno onda ta osoba nikad nije ni voljela...
-
Alma Ata
#337 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ne znam kakvo pravo imaju ljudi suditi s kim će ko biti u vezi i u braku. Ja sam već 30 godina u "mješovitom" braku, imamo dvoje djece i nikad zbog vjere i nacionalnosti nismo imali nesuglasica.Naravno, brak kao i svaki drugi ima svoje uspone i padove, ali nikad razlog nije bio vjera.Napominjem da smo preživjeli rat u Sarajevu, mnoge životne teškoće i uvijek smo bili zajedno u svemu.Obično se kaže da je to moguće samo kod ateista bilo koje nacionalnosti, što nije tačno.I muž i ja smo ostali u svojoj vjeri,niko nikom ne brani da se moli na svoj način, a djecu smo upoznali sa svim religijama na ovim prostorima i oni su odabrali u šta i kako će vjerovati ili neće.Mogu samo reći da ljudi u braku, ako žele da brak funkcionira, moraju biti spremni na kompromise svakodnevno, a kad to ne čine onda se pravdaju da je razlog različita vjera ili nacionalnost. Najvažnije je poštovanje i ljubav,jer zaljubljenost brzo prođe,a naravno i poštovanje roditelja i familije, naravno ne samo u mješovitim brakovima, nego općenito.