madner wrote:Njemačka, Italija i Belija su prije drugog svijetskog rata bile industrijske zemlje, sa obrazovanim ljudima i vodeče u nauci (Njemačk) te svakom pogledu ispred Kraljevine Jugoslavije, koje je bila agrarna sklepotina bez ikakve perspektive. Ljudi su se masovno selili u Ameriku.
Otkud ti ideja da su Belgija i Holandija bile više opustošene od Jugoslavije? 3 sedmice rata 1940 i u vrh glave 6 mjeseci 1944.
Od te nule i hale od države komunistu su napravili nešto, i što je najbitniji ostali nezavisni. Pa Stalin se ljepo dogovorio sa Churchilom šta je čije.
Dok mi sad stagniramo.
uzmite malo historiju 2 svj rata pa procitajte
recimo roterdam u holandiji je bio poravnat
u belgiji je dugo bila linija razgrancenja,cak su nijemci uspjeli da urade jak protuudar u ardenima i nanijeli su saveznicima velike gubitke
njemacki gradovi drezden,lajpcig,hamburg,berlin su doslovce izravnati,citava rurska oblast
to je bilo i sa italijom,pa saveznici su se iskrcali na jugu italije sredinom 1943 i godinu dana su gurali od juga prema sjeveru,uz strasne borbe
poslije 2 svj rata vecina njemackih naucnika je zavrsila u americi ili sovjetskom savezu,otac americkog svemirskog programa je nijemac koji je razvijao rakete V1 I V2
i masa drugih naucnika
pitajte malo starije kojih se sjecaju poratnog vremena
koja je glad bila krajem 40 i pocetkom 50-tih,bukvalno glad
i tada je,kao i sada na funkcije se dolazilo stranacko-rodjackom linijom
s obzirom da sam iz zenice,pa da vam napisem koju o zeljezari zenica,kombinatu koji je uposljavao 21 000 radnika
zenica je vecinski naseljena bosnjacima i oko zenice hrvatima,prema vitezu,najmanje srba je bilo
ali poslije 2 svj. rata dolazi do planskog naseljavanja srbijanaca i crno goraca,tako da u mojoj osnovnoj skoli u centru grada bivsa ivan goran kovacic,pola nastavnika je bilo iz crne gore ili srbije,bosnjaka je bilo na prste
vecina upravnika u zeljezari i svi direktori su bili srbi
mahom poslije zavrsene vecernje skole i preko rodjaka i partije postavljani su na ta mjesta
kroz partiju i jugoslaviju,srbi su nastavili sa svojom idejom velike srbije
na zalost vecina cetnika krajem rata se preslihtala u partizane,uhinjili i poceli da rovare
ja samo titi mogu da skinem kapu zbog jedne stvari
sto nam je ostavio TO i strukturu TOa i skole rezervnih oficira
to nam je valjalo u odbrani 1992 samo tako i naravno oruzije TOa koje smo uspjeli da povratimo od jna
da nije bilo toga,cetnici se nebi posteno ni umorili,a vec bi nas pobili,sto protjerali