smrtna kazna za i protiv

Locked
gospodar kuglastih munja

#326 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by gospodar kuglastih munja »

Uvodnicar bi trebao objasniti zasto ON misli da bi trebalo uvesti smrtnu kazu, a ne postavljati pitanja. Ovo nije anketa !
Vozdra raja :-)

#327 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Vozdra raja :-) »

Kada mi neko da dovoljno dobre razloge, i kada me ubijedi da Ratko Mladic ili snajperista sa Zlatista ne treba da bude smaknut, onda cu i ja postati moderan i europejac i priznati da smrtna kazna nije dobra...
Do tada, zub za zub!!
gospodar kuglastih munja

#328 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by gospodar kuglastih munja »

Vozdra raja wrote:Kada mi neko da dovoljno dobre razloge, i kada me ubijedi da Ratko Mladic ili snajperista sa Zlatista ne treba da bude smaknut, onda cu i ja postati moderan i europejac i priznati da smrtna kazna nije dobra...
Do tada, zub za zub!!

Zar ti nisi "europejac" :mrgreen:

Sta znaci to "zub za zub " ???
Klodovik

#329 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Klodovik »

Pa, kako ćemo u EU ako budemo imali smrtnu kaznu?
osa

#330 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by osa »

campa_xxx wrote:Ja sam za ekstremne kazne u svemu, pocev od saobracajnih kazni pa sve do ubistva itd. Pogledajte malo kazneni zakon u Hrvatskoj...
a jesi našao primjer, ako je nešto trulo i nevaljalo u hrvatskoj onda su to zakoni i pogotovo njihovo provođenje.
kemtrejls

#331 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by kemtrejls »

Definitivno sam za smrtnu kaznu!
Javno vješanje na glavnim trgovima,direktan prenos smaknuća na televiziji.
Kod nas je postalo normalna vijest da je usred dana u najprometnijem dijelu grada neko ubijen.
Huligani haraju,kriminalci ubijaju i pljačkaju,radi ko šta hoće,a niko ne odgovara za to.
Čitao sam da je neki tip u Americi za POKUŠAJ silovanja dobio 450 godina zatvora.
Kod nas za silovanje dobije 8 mjeseci,za ubistvo 2-3 godine,za pljačku se nagodi i oslobode ga nakon 5-6 mjeseci,osuđenici se šetaju gradom umjesto da su u zatvoru... :cry:
Sve ono što smo donedavno gledali u akcionim filmovima sad gledamo uživo!
Živjela smrtna kazna!
x0z0y0

#332 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by x0z0y0 »

veliko PROTIV smrtne kazne
ko smo mi da ikome oduzimamo zivot???
jesam za kazne tipa...dozivotna robija bez mogucnosti izlaska i sl. ali oduzeti zivot nekome drugom..meni je to potpuno izjednacavanje sa ubicama ma koliko drasticno ovo zvucalo
didgeridoo

#333 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by didgeridoo »

gospodar kuglastih munja wrote:Uvodnicar bi trebao objasniti zasto ON misli da bi trebalo uvesti smrtnu kazu, a ne postavljati pitanja. Ovo nije anketa !
kakve to veze ima? :-)

99% tema na forumu se zasniva na odgovaranju na postavljeno pitanje bez davanja vlastitog misljenja. ako zelim saznati tudje misljenje o nekoj stvari, nije preduslov da moram iznositi vlastiti stav o istoj.
Citizen-X

#334 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Citizen-X »

Moram da priznam - odlicna tema.

Moram ipak da se ogradim - da nisam pravni strucnjak jer u svakom slucaju postoji mali milion detalja koji ga razlikuje od drugih po nastanku, intenzitetu, posljedicama i slicno - sto bi trebalo zakonski i moralno te prakticno uvazavati.

Definitivno podrzavam smrtnu kaznu za:
- ubistvo s predumisljajem,
- serijske pedofile,
- dilanje teskih narkotika kao i preprodaju i rasparcavanje istih,
- teske pronevjere i zloupotrebe polozaja sa mogucnoscu pomilovanja u slucaju povrata stecenog bogatstva i sl.
- teske razbojnicke napade sa smrtnim posljedicama

Izvantematski podrzavam duge zatvorske kazne (sa mogucnoscu prisilnog i teskog rada) dakle 5-10-20-40g za:
- pokusaj ubistva,
- dilanje lakih droga,
- mito korupciju,
- razlicite vrste teske zloupotrebe polozaja, stjecanja materijalne koristi za vrijeme funkcionerskog staza,
- silovanje,
- pedofiliju "lakseg" oblika
- lakse oblike razbojnistva
- teske kradje i pljacke

Podrzavam tip policije koji se nece bojati nikoga i nicega u obavljanju svog posla, dobro placenu, naoruzanu do zuba i opremljenu, profesionalnu i na cast i sluzbi narodu po pitanjima pomoci i saradnje a ne samo parazitiranja kao sada bez ikakvog ili apsolutno neznatnog ucinka, niti ce biti kontrolisana od strane drzave osim od tijela koja se sastoje u unutrasnjim kontrolama poslovanja kao i rada.

Toliko.
downtoearth

#335 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by downtoearth »

ZA! Za neke kineski princip: brzo suđenje, skraćeni apelacioni postupak, plati metak i za 3 dana sve gotovo :D . Dobro, generalno sam za ljudska prava ali kad god mi neko priča o ljudskim pravima kriminalaca ospem se :evil: . Gdje su ljudska prava žrtava??? I nema ko u Americi žalbeni postupak se odugovlači pa prođe 10 godina dok dođe do smrtne kazne. prvo slažem, se da grešaka bude i da treba sve dobro provjeriti ali halo ba nije fer ni prema tom zatvoreniku da ne zna šta ga čeka i da se nada. A da ne pričam koliko je skupo!
paratrooper

#336 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by paratrooper »

Klodovik wrote:Pa, kako ćemo u EU ako budemo imali smrtnu kaznu?
Jesi se to pitao i 1995 ?
paratrooper

#337 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by paratrooper »

Maximilien François Marie Isidore de Robespierre (6 May 1758–28 July 1794) ..., His supporters called him "The Incorruptible." He was an influential member of the Committee of Public Safety and was instrumental in the period of the Revolution commonly known as the Reign of Terror that ended with his arrest and execution in 1794.
poznata njegova
Robespierre saw no room for mercy "uncertainty of punishment encourages all the guilty"
retrieved from http://en.wikipedia.org/wiki/Maximilien_Robespierre" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

drugim rjecima; "neizvjesnost kazne ohrabruje krivce"

Manje vise je poznato da svaka era terora mora zavrsiti erom zakona. Ja sam za :lol: , plasim se ipak da taj zakon ne bi vrijedio za sve gradjane podjednako, kao u ostalom i svi postojeci zakoni koji vaze u BIH.
Last edited by paratrooper on 16/04/2008 14:59, edited 1 time in total.
SinjaD

#338 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by SinjaD »

Apsolutno PROTIV.

Sudimo ubici što je ubio i osuđujemo ga na smrt? Meni je to licemjerno.

A da ne govorim o ljudima koji su možda nevini a osuđeni na smrt.
Šta se tad kaže - omaklo se, jebi ga :?
Last edited by SinjaD on 16/04/2008 14:47, edited 1 time in total.
Epitop

#339 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Epitop »

Za mene smrtna kazna nema smisla jer na taj način krivac se rješava problema, a ne naplati mu se dug. Najbolje riješenje je doživotna robija bez pomilovanja sa prisilnim radom. Na taj način će on vratiti dug društvu.
x0z0y0

#340 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by x0z0y0 »

Epitop wrote:Za mene smrtna kazna nema smisla jer na taj način krivac se rješava problema, a ne naplati mu se dug. Najbolje riješenje je doživotna robija bez pomilovanja sa prisilnim radom. Na taj način će on vratiti dug društvu.
:thumbup:
Mikado

#341 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Mikado »

Ja sam ZA UVOĐENJE drastičnih kazni pogotovo kod nas u Bosni, pa čak i SMRTNIH KAZNI za teška krivična djela (ubistva i silovanja).
Novčane kazne bi trebale počinjat od 2000 KM pa naviše. Naši zatvori su previše luksuzni za naše kriminalce, a većini boravak tamo dođe kao odmor.
Last edited by Mikado on 16/04/2008 14:46, edited 1 time in total.
Pasiflora

#342 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Pasiflora »

Compos_Sui wrote:
Epitop wrote:Za mene smrtna kazna nema smisla jer na taj način krivac se rješava problema, a ne naplati mu se dug. Najbolje riješenje je doživotna robija bez pomilovanja sa prisilnim radom. Na taj način će on vratiti dug društvu.
Ma nemoj?!? I onda jos i placamo (mi - porezni obveznici) izdrzavanje monstrumu? Svakako ZA smrtnu kaznu za teska kaznena djela.
Prisilni rad uvesti uz sve ostale kazne zatvora - da ih ne moramo bas toliko tegliti na grbaci, neka i oni nesto zarade.
Za prekrsitelje uvesti drustveno koristan rad (ciscenje ulica, pomaganje u bolnicama, domovima za nezbrinutu djecu i sl).
Edin H.

#343 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Edin H. »

besana wrote:Ja sam ZA. Ma kako to grubo zvučalo. Najprije pedofile, pa silovatelje, pa kamatare, pa ove što tuku žene i djecu, pa ove što otimaju sirotinji, pa ove što lažu narodu, pa ove što se kurvaju sa maloljetnicama, pa ove sponzoruše, pa ove što ucjenjuju i maltretiraju narod na poslu, pa ove što se foliraju, pa ove što nas ubjeđuju da moramo nositi veličinu 34, pa ove što su počeli rat, pa ove što mi odbijaju od plate za zrak koji dišem, pa ove što vozaju AUDI, a upravljaju Bosnom (Audi i BiH - nespojivo) pa ove što pljuju po ulici, pa ove što parkiraju na trotoaru ... huh

nastavlja se... :D

Uh dobro se provukoh, nece me drzava roknuti :-)

Ma u biti se i ja slazem za vozace Audija - jeste nekako seljacko auto :oops:

Zato ja vozim BMW-a :D
x0z0y0

#344 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by x0z0y0 »

sitno wrote:
Compos_Sui wrote:
Ma nemoj?!? I onda jos i placamo (mi - porezni obveznici) izdrzavanje monstrumu? Svakako ZA smrtnu kaznu za teska kaznena djela.
Prisilni rad uvesti uz sve ostale kazne zatvora - da ih ne moramo bas toliko tegliti na grbaci, neka i oni nesto zarade.
Za prekrsitelje uvesti drustveno koristan rad (ciscenje ulica, pomaganje u bolnicama, domovima za nezbrinutu djecu i sl).
ma ja...lakse je UBITI nekoga :shock:
Mikado

#345 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Mikado »

Compos_Sui wrote:Za mene smrtna kazna nema smisla jer na taj način krivac se rješava problema, a ne naplati mu se dug. Najbolje riješenje je doživotna robija bez pomilovanja sa prisilnim radom. Na taj način će on vratiti dug društvu.
Pa ko je to dao pravo Sikirici da ubije Denisa Mrnjavca ili onoj trojici da ubiju Ljubicu Spasojevič ili onim da ubiju Drndu i mnogim sličnim.

Ko je tim ubicama dao pravo da oni oduzmu tuđi život jer je njima to ćejf ?
Ja neznam da je iko od njih ubio u samoodbrani s ciljem da zaštiti svoj život ili da se to desilo nesretnim slučajem. Oni su željeli da ugase tuđi život i to su nažalost ostvarili.

Ovo je rješenje za takve i ne treba imati ni trunku milosti.

Image

Pa nek malo vise okačeni.
x0z0y0

#346 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by x0z0y0 »

Mikado wrote:
Compos_Sui wrote:Za mene smrtna kazna nema smisla jer na taj način krivac se rješava problema, a ne naplati mu se dug. Najbolje riješenje je doživotna robija bez pomilovanja sa prisilnim radom. Na taj način će on vratiti dug društvu.
Pa ko je to dao pravo Sikirici da ubije Denisa Mrnjavca ili onoj trojici da ubiju Ljubicu Spasojevič ili onim da ubiju Drndu i mnogim sličnim.

Ko je tim ubicama dao pravo da oni oduzmu tuđi život jer je njima to ćejf ?
Ja neznam da je iko od njih ubio u samoodbrani s ciljem da zaštiti svoj život ili da se to desilo nesretnim slučajem. Oni su željeli da ugase tuđi život i to su nažalost ostvarili.

Ovo je rješenje za takve i ne treba imati ni trunku milosti.

Image

Pa nek malo vise okačeni.
ici po filozofiji "ako mogu oni mozemo i mi" ?
neka hvala
ne zelim se ikada porediti a kamoli ici stopama takvih monstruma
x0z0y0

#347 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by x0z0y0 »

i samo jedno pitanje
na koji nacin ubistvo kriminalca po ikojem osnovu vise doprinosi drustvu od toga da ga se zatvori i prisili da radom do kraja zivota placa svoj dug prema drustvu?
pomenula sam da sam za dozivotnu robiju ovakvih monstruma BEZ mogucnosti izlaska
i nek mi neko da argument da njihovo ubijanje nije cista osveta i spadanje na najnize grane ljudskog ponasanja
SinjaD

#348 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by SinjaD »

Lako je reči "zaslužili su to" za one za koje se sigurno zna da jesu počinili zločin.
(mada sam ja i u tom slučaju protiv smrtne kazne)

Ali šta je sa slučajevima gdje se vaga, gdje ništa nije 100% sigurno, gdje samo jedan glas prevagne i čovjeka ubiju :?
Ja nikad ne bih mogla biti taj glas!
CROCOP

#349 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by CROCOP »

Show no mercy. Kill'em all :evil: :x

dosadasnja zakonska tj. prvosudna praksa pokazuje da se zlocin ovdje fakat splati. Osudjeni lopovi, ubojice i ini krimosi setaju okolo (neki cak sudjeluju u javnom i politickom zivotu) zato im sistem potpomognut supljim zakonom to dopusta

A svi ovi sto palamude i kazu odakle pravo da se nekomu oduzme zivot nisam siguran da bi istu pjesmu pjevali da se nadju na strani koja je na bilo koji nacin dozivjela gubitak (pokradene, netko ubijen itd.)

Apsolutno sam za smrtnu kaznu i najstroziju sankciju svih zakonskih prekrsaja npr. voznjom u pijanom stanju pocinio prometnu zesrecu sa smrtnim posljedicama. Pijan sjeo u auto - klasificirati kao UBOJSTVO S PREDUMISLJAJEM

Saljemo ih na neka odsluzenja a tamo ih hranimo a oni jos kao i nesto rade pa im i to platimo (smijesni tzv. drustveno korisni rad) a sve to financiramo mi, porezni obveznici, pa to kao da je shala

SMRTNA KAZNA - YES
Last edited by CROCOP on 16/04/2008 15:22, edited 1 time in total.
Mikado

#350 Re: smrtna kazna za i protiv

Post by Mikado »

Država je ta koja je dužna da zaštiti svoje državljane i mislim da je tu nekad potrebno primjeniti radikalne preventivne mjere.

SMRTNA KAZNA je radikalna preventivna mjera kojom se utiče na svijest onih koji namjeravaju počiniti krivična djela.

Ja sam 100 % siguran da bi stopa ubistava bila u ogromnoj mjeri manja da su radikalne mjere, pa čak i smrtna kazna primjenjene prema ranijim počiniocima.
Locked