saibaba wrote:Onda su gastarbajteri trebali samo da ostanu u Yugi i da štede
Alija očigledno prema bivšoj jugoslaviji ima jedan idealistički pristup kojeg neću ni pokušavati da potkopavam.
Slažem se s tobom vodenjak da je prošli sistem bio humani. Ako se malo prisjetiš ideja komunizma je bila da na kraju svako ima onoliko koliko mu treba. Ja sam prvi za to !
Ali nažalost, ponavljam, nažalost to je neprovodivo. Isto kao što je i prijašnja Jugoslavija u sadašnjem vremenu nemoguća.
To je bio sretan splet okolnosti koji je Tito iskoristio i to se više nikad neće ponoviti !
Ove situacije sa kreditima u bivšojoj bržavi me podsjećaju na jednu situaciju kad se kamion kokakole prevrnuo i onda su dijelili kokakolu besplatno narodu koji se tu zadesio.
Biti nostalgičan za jugoslavijom i tim kreditima je isto kao biti nostalgičan za kamionom koji džaba dijeli kokakolu.
Vodenjak ne znam koliko se razumijemo.
Ama...
Sistemi i rezimi dolaze i odlaze drzave opstaju.
Osim kod nas naravno.
A kod nas je propala zbog prije svega lopova i kriminalaca, isfrustriranih idiota i intelektualnih nedonoscadi koji su iskoristili nacije i vjere da u zaklonu istih rade ovo sto rade.
Onaj kome je njegova nacija i vjera ispred njega samoga, jednako je naivan kao i onaj radnik kojemu je borba za prava radnicke klase stajala na putu da se izbori za svoja licna prava.
Sve je to samo zamjena teza vrlo dobro smisljena da bi se pojedinci debelo okoristili.
I da se razumijemo jednom za svagda! Moralo bi me pushkom gurati u neku novu Jugoslaviju a sto se komunizma tice, ni dok sam zivio u njemu nisam niti vjerovao u njega niti mu se klanjao! A jos manje zivio i radio kao komunista! (iako mi je stari pravi proleter i dan danas!

)
Ali to ne znaci da treba da pljujem po zivotu koji sam imao, da sve sto su prvo moji roditelji a onda i ja sam napravili bacim u zaborav i da ne iskoristim sve ono dobro sto je u onoj drzavi bilo!
A bilo je dobroga i to kako!
Posebno ako se poredi sa ovim sto se danas ima i svi mi trebamo biti svjesni toga da je nasa nostalgija za bivsim vremenima proporcionalna nasem nezadovoljstvu koje nam je donijelo ovo nakon toga!
I osim toga, ako je jedini nacin da dokazem da nisam komunista taj da se ovdje izlazem nacionalno samosvjestan, Bogu odan, i shovonisticki prema drugim narodima nastrojen, onda povlacim sve sto sam rekao.
Komunista sam!