ništa ne dobiješ, daš 50 maraka....Fratris wrote:Ja ne kontam sta se dobiva uclanjivanjem na taj rodoslov.ba. Traze 50 maraka godisnje. Da li oni imaju neke baze podataka koje dobijes uz clanstvo?
Mislim, malo mi je cudno da traze clanstvo a nigdje se izricito ne govori sta dobijes.
Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- osa
#326 Re: Prezimena
- edin_k
#327 Re: Prezimena
pozz svima ima li iko ista o prezimenu Košarić ..koliko sam ja saznao..porijeklom iz hercegovine,negdje oko ljubuskog.
i za prezime šošić??to je negdje oko konjica....gubelic takodjer..
i za prezime šošić??to je negdje oko konjica....gubelic takodjer..
-
hardcoreh
#328 Re: Prezimena
Sta je sa prezimenima koja zavrsavaju na an i na ca?
Imam 2 jarana kojima se prezime na ta 2 zadnja slova zavrsava, pa me interesuje..
Imam 2 jarana kojima se prezime na ta 2 zadnja slova zavrsava, pa me interesuje..
- osa
#329 Re: Prezimena
šta bi trebalo biti....hardcoreh wrote:Sta je sa prezimenima koja zavrsavaju na an i na ca?
-
hardcoreh
#330 Re: Prezimena
Sorry, nisam se fino izrazio, mislio sam odakle poticu..osa wrote:šta bi trebalo biti....hardcoreh wrote:Sta je sa prezimenima koja zavrsavaju na an i na ca?
- osa
#331 Re: Prezimena
hardcoreh wrote:Sorry, nisam se fino izrazio, mislio sam odakle poticu..osa wrote:šta bi trebalo biti....hardcoreh wrote:Sta je sa prezimenima koja zavrsavaju na an i na ca?
taakvo nešto je teško reći, recimo na baniji imaš prezime karajica, pavlica i oni su etnički srbi, imam kolegu koji se preziva malenica, hrvat je iz hercegovine, imao sam djelatnika u postrojbi s prezimenom martan hrvat je iz zagorja, tako da bi porijeklo ovih prezimena bilo jako teško utvrditi.....
- Jazz_Junkie
#332 Re: Prezimena
Takva prezimena ne mogu biti karakteristicna za odredjenu juznoslavensku skupinu. Jednostavno obicno slavensko prezime. Jedan primjer je Edina Kamenica, novinarka Oslobodjenja.
-
w.rooney
#333 Re: Prezimena
Ja mislim da je kod nas u BiH lakše otkriti porijeklo prezimena koji se ne završavaju na "ić" jer je na "ić" puno više prezimena i baš ih svugdje ima... Zato me zanimaju prezimena npr: Hindija, Solak, Prašo, Bosto, Uk...? Zna li neko išta o tim prezimenima.. A meni je najčudnije prezime za koje sam čuo UK, to je najkraće prezime za koje sam čuo, ima ga jedan kolega s faxa..
-
Apocalypto
#334 Re: Prezimena
O mom bošnjačko-hrvatsko-srpskom prezimenu je i knjiga napisana tako da mogu namirisati svoje pretke stoljećima unazad.Ima tu i jedan Mehmed, pa izvjesna Vesna pa neki frajer iz prošlog stoljeća po imenu Nikola.....etc. 
- Jazz_Junkie
#335 Re: Prezimena
Sto nam ne kazes o kojem se prezimenu radi? Mozda ima ljudi koji s tobom dijele to prezime i kojima bi mogao pomoci.Apocalypto wrote:O mom bošnjačko-hrvatsko-srpskom prezimenu je i knjiga napisana tako da mogu namirisati svoje pretke stoljećima unazad.Ima tu i jedan Mehmed, pa izvjesna Vesna pa neki frajer iz prošlog stoljeća po imenu Nikola.....etc.
- nellington
#336 Re: Prezimena
Interesantno - poznato mi je sandžačko prezime Uka, ali Uk prvi put čujemw.rooney wrote:Ja mislim da je kod nas u BiH lakše otkriti porijeklo prezimena koji se ne završavaju na "ić" jer je na "ić" puno više prezimena i baš ih svugdje ima... Zato me zanimaju prezimena npr: Hindija, Solak, Prašo, Bosto, Uk...? Zna li neko išta o tim prezimenima.. A meni je najčudnije prezime za koje sam čuo UK, to je najkraće prezime za koje sam čuo, ima ga jedan kolega s faxa..
- BSn
#337 Re: Prezimena
Apocalypto wrote:O mom bošnjačko-hrvatsko-srpskom prezimenu je i knjiga napisana tako da mogu namirisati svoje pretke stoljećima unazad.Ima tu i jedan Mehmed, pa izvjesna Vesna pa neki frajer iz prošlog stoljeća po imenu Nikola.....etc.
Takav je slucaj npr. s prezimenom Filipovic - ima ih na sve tri "strane".
- osa
#338 Re: Prezimena
bogami ja nikad nisam naišao a niti čuo za bošnjaka ili srbina da nosi moje prezime, jedan bivši njemački ministar obrane je imao slično, mislim po izgovoru, razlika samo jedno slovo, u pisanom obliku dva...Apocalypto wrote:O mom bošnjačko-hrvatsko-srpskom prezimenu je i knjiga napisana tako da mogu namirisati svoje pretke stoljećima unazad.Ima tu i jedan Mehmed, pa izvjesna Vesna pa neki frajer iz prošlog stoljeća po imenu Nikola.....etc.
-
neretvanac
#339 Re: Prezimena
Neko gore spomenu, i to jeste istina- u hercegovackih Bosnjaka jako puno prezimena zavrsava na -o ili -a umjesto na klasicno slavensko -ic... Npr. poznata mostarska prezimena Humo, Polovina (Himzo), Abaza (jedna od najstarijih porodica u Mostaru), Kotlo, Peljto, Beglo, Popo, Suta itd...
Ima jako dobro objasnjeno u radovima rahmetli Hasandedica o tome, koji je sakupljao podatke iz historije bas hercegovackih Bosnjaka... Covjek objasnjava kako je etiologija i cijelo doseljavanje/ naseljevanje Hercegovine teklo sasvim drugacije od Bosne-u Hercegovinu su se uvijek migracijama stanovnistva tradicionalno doseljavali juzni narodi/plemenske zajednice, iz Crne Gore, najjuznijih dijelova Sandzaka, zaledja Dubrovnika itd...
Sto je na kraju krajeva rezultiralo i potpuno drugacijim mentalitetom od Bosanaca, ne samo prezimenima.
Ima jako dobro objasnjeno u radovima rahmetli Hasandedica o tome, koji je sakupljao podatke iz historije bas hercegovackih Bosnjaka... Covjek objasnjava kako je etiologija i cijelo doseljavanje/ naseljevanje Hercegovine teklo sasvim drugacije od Bosne-u Hercegovinu su se uvijek migracijama stanovnistva tradicionalno doseljavali juzni narodi/plemenske zajednice, iz Crne Gore, najjuznijih dijelova Sandzaka, zaledja Dubrovnika itd...
Sto je na kraju krajeva rezultiralo i potpuno drugacijim mentalitetom od Bosanaca, ne samo prezimenima.
- Fratris
#341 Re: Prezimena
Rastoderi su iz Radmanaca, sela sjeveroistocno od Berana u Crnoj Gori. 60-ih godina proslog stoljeca, o njima pise etnograf Milisav Lutovac ovako:BiH-x wrote:Voloder? Rastoder?
Poreklom su iz Kuča. Rođaci su im Nurkovići u Seošnici kod Rožaja i Ferovići u Plavu. Predak Rastodera je ovde doseljen pre 250 godina. Jedna grana Rastodera se preziva Kršijići po kraju Kršu u selu.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#342 Re: Prezimena
Ima onaj crnogorski istoričar Šerbo Rastoder. To mi je uvijek bila cool kombinacija imena i prezimena 
-
RosaSpinosa
- nellington
#344 Re: Prezimena
Ista ta grana ponegdje mijenja prezime u Kršić.Fratris wrote:Rastoderi su iz Radmanaca, sela sjeveroistocno od Berana u Crnoj Gori. 60-ih godina proslog stoljeca, o njima pise etnograf Milisav Lutovac ovako:BiH-x wrote:Voloder? Rastoder?
Poreklom su iz Kuča. Rođaci su im Nurkovići u Seošnici kod Rožaja i Ferovići u Plavu. Predak Rastodera je ovde doseljen pre 250 godina. Jedna grana Rastodera se preziva Kršijići po kraju Kršu u selu.
-
Pipo akademik
#347 Re: Prezimena
Doma - zet... covjek koji je u svom domu zet, covjek koji se udaoBiH-x wrote:Domazet?
-
majstorina
#348 Re: Prezimena
Na Vlahovićima kod Ljubinja,u zaseoku Stanjevići, žive više od 300 godina.Odatle se raselili u Kalinovik,Dabar,Vojvodinu....Junačka prodica.Mnogo spomeničara i narodni heroj Novica Domazet su odatle.Zanimljivo je da je ovaj Novica ujak Rajka Petrova Noge.Ima ih i katolikaBiH-x wrote:Domazet?
-
majstorina
#349 Re: Prezimena
Nekad su u Ćukovcima pokraj Ljubinja živjeli Voloderi ili Veledari.Vjerovatno su od vlaha Burmaza.BiH-x wrote:Voloder? Rastoder?
-
Beyman
#350 Re: Prezimena
Pozdrav svima.
Jel neko zna ista o familiji Hasic iz okoline Doboja ili Tuzle? Originalno su iz Tuzle. Jel imaju ikakvu konekciju sa Kapidzicima?
Hvala unaprijed.
Jel neko zna ista o familiji Hasic iz okoline Doboja ili Tuzle? Originalno su iz Tuzle. Jel imaju ikakvu konekciju sa Kapidzicima?
Hvala unaprijed.