Zastita od krađe

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MOSALJOZE

#326 Re: Zastita od krađe

Post by MOSALJOZE »

Pozdrav raja.Imam pitanje oko auto alarma.Imam već ugradjen zeder i želio bih ugradit i alarm.E sad vaša preporuka koji uzeti i gdje da ugradim.
Unaprijed zahvalan
Sa_u_srcu

#327 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

MOSALJOZE wrote:Pozdrav raja.Imam pitanje oko auto alarma.Imam već ugradjen zeder i želio bih ugradit i alarm.E sad vaša preporuka koji uzeti i gdje da ugradim.
Unaprijed zahvalan

Cobra...preko puta remize...600 KM ili sada i manje mozda...oko 2 sata traje ugradnja...neces pogrijesiti...ako hoces broj reci...iako navijas za zelju i to ti ne valja... :lol:
Sa_u_srcu

#328 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

condy wrote:
Sa_u_srcu wrote:
xxl mudonja wrote:6-icu
2010.

hmm....stavi zeder odmah...da te ne bi glava bolila radi 400 km
Inače i zeder ima svojih problema. Njegova elektroblokada zna praviti probleme. Otključaš ga a on ne može upaliti. Zatim, ključ i brava znaju praviti probleme, tako da ga ne možeš otključati ili zaključati. Zeder se čuje dok motaš volan ili to da auto u garanciji gubi fabričku garanciju ako zeder ugradiš ( jer se prepravlja upravljački mehanizam ), a što nije slučaj sa multilockom ili defend lockom i sl. Prema tome nije ni zeder bez mane, pogledaj malo na netu iskustva sa tom zaštitom.

Teoretski svako se auto može ukrasti bez obzira na zaštitu. Ja ne znam niti za jedan slučaj da je vozilo odšlepano na način na koji ti pišeš. Već sam pisao da taj način krađe je potpuno neprikladan za kradljivce i nije mi jasno kako to neko ne želi da razumije.

Svaka zaštita je dobro došla. Najbolja je kombinacija mehaničke i električne. Npr. defend lock + cobra ili zeder+cobra.
Nema nikakvih problema kada ugradis zeder u ovlastenom servisu, npr. na dobrinji kod picerije dino...momci su ovlasteni i urade perfektno, eh sada, naravno da imas i ovih domacih padobranaca koji to ugradjuju i koji naprave takve probleme...ali ja imam zeder sada i imao sam ga na svim autima i nikad nisam imao nikakvih problema...
Sa_u_srcu

#329 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

Vi svoje pa svoje....Mudonja....sto se mene tice, nemoj nista raditi, govorim ti prijateljski, jer sam i sam bio zrtva kradje i pravo je los osjecaj...i onda nakon toga sam se poceo malo raspitivati i istrazivati...i znam o cemu govorim.
Multilock, defent lock i ostali, rade na istom principu...a to je blokada mjenjaca i nista vise...ja ti opet ponavljam da jednostavnim pritiskom kvacila ta barijera ne postoji i auto se moze odslepati do prve garaze koju govna iznamljuju u svim mjestima po gradu...
Vozis poprilicno dobro auto koje je na meti...djelovi se mogu prodati brzo..svaki otpad ce je otkupiti za par milja maraka...ja ti govorim da ti je pametno staviti zeder...za 400 ili 350 KM i mirno spavati, nego da te boli glava poslije...radi 400 KM, jednostavno nije vrijedno...i bolje je da ucis na tudjim greskama, nego na svojim...a sta ces uraditi, sam procijeni...
gidra

#330 Re: Zastita od krađe

Post by gidra »

Ljudi koji imate multilock čuvajte auta, mafija hara i upravo su ta auta trenutno primamljiva pogotovo VW.
Multilock je jedno veliko sranje i najlošiji vid zaštite.

Prije dva sata smo imali pokušaj krađe golfa 5 i zamalo da uhvatimo lopove ali su nam pobjegli u sivoj Octaviji, uspjeli smo upamtiti prva tri broja registracije (765). Da ne dužim kako i šta je bilo, uglavnom petica bi otišla iako je imala zaključan multilock ali smo srećom, hvala bogu, u vakat naišli i omeli lopove. Inspektor i policajac su nam kroz priču rekli da nijedno vozilo u Sarajevu nije otišlo sa uredno zaključanim Zederom niti je bilo pokušaja krađe vozila sa tom zaštitom. Također su nam rekli i da se neka verzija Hudinya sa čipom ne krade i da je bilo krađe vozila sa Hudinyem bez čipa.

Image

Image
holowey

#331 Re: Zastita od krađe

Post by holowey »

Sa_u_srcu wrote:Vi svoje pa svoje....Mudonja....sto se mene tice, nemoj nista raditi, govorim ti prijateljski, jer sam i sam bio zrtva kradje i pravo je los osjecaj...i onda nakon toga sam se poceo malo raspitivati i istrazivati...i znam o cemu govorim.
Multilock, defent lock i ostali, rade na istom principu...a to je blokada mjenjaca i nista vise...ja ti opet ponavljam da jednostavnim pritiskom kvacila ta barijera ne postoji i auto se moze odslepati do prve garaze koju govna iznamljuju u svim mjestima po gradu...
Vozis poprilicno dobro auto koje je na meti...djelovi se mogu prodati brzo..svaki otpad ce je otkupiti za par milja maraka...ja ti govorim da ti je pametno staviti zeder...za 400 ili 350 KM i mirno spavati, nego da te boli glava poslije...radi 400 KM, jednostavno nije vrijedno...i bolje je da ucis na tudjim greskama, nego na svojim...a sta ces uraditi, sam procijeni...
a sta sa varijantom da volan bude namotan skroz ulijevo ili udesno i tako zakljucan? mogu li ga tada odslepati?

nemam multilock ili nesto slicno, nego hudiny bravu na letvi volana pa ma interesuje da li je moguce auto odslepati ako su tockovi namotani do kraja na lijevo ili desno?

inace, kakve su tehnicke mogucnosti brave na rucnoj kocnici? umjesto brave na mjenjacu (npr multilock), da se nakon povlacenja rucne kocnice, rucna kocnica zakljuca?
tintilinic

#332 Re: Zastita od krađe

Post by tintilinic »

Kasko osiguranje, nema bolje zaštitie.
ranger

#333 Re: Zastita od krađe

Post by ranger »

holowey wrote:
Sa_u_srcu wrote:Vi svoje pa svoje....Mudonja....sto se mene tice, nemoj nista raditi, govorim ti prijateljski, jer sam i sam bio zrtva kradje i pravo je los osjecaj...i onda nakon toga sam se poceo malo raspitivati i istrazivati...i znam o cemu govorim.
a sta sa varijantom da volan bude namotan skroz ulijevo ili udesno i tako zakljucan? mogu li ga tada odslepati?

nemam multilock ili nesto slicno, nego hudiny bravu na letvi volana pa ma interesuje da li je moguce auto odslepati ako su tockovi namotani do kraja na lijevo ili desno?

inace, kakve su tehnicke mogucnosti brave na rucnoj kocnici? umjesto brave na mjenjacu (npr multilock), da se nakon povlacenja rucne kocnice, rucna kocnica zakljuca?
u opciji s mulitlockom ovo ne radi, jer se polomi fabricka blokada volana... tu i jeste prednost zedera.
colt

#334 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

gidra wrote:Ljudi koji imate multilock čuvajte auta, mafija hara i upravo su ta auta trenutno primamljiva pogotovo VW.
Multilock je jedno veliko sranje i najlošiji vid zaštite.

Prije dva sata smo imali pokušaj krađe golfa 5 i zamalo da uhvatimo lopove ali su nam pobjegli u sivoj Octaviji, uspjeli smo upamtiti prva tri broja registracije (765). Da ne dužim kako i šta je bilo, uglavnom petica bi otišla iako je imala zaključan multilock ali smo srećom, hvala bogu, u vakat naišli i omeli lopove. Inspektor i policajac su nam kroz priču rekli da nijedno vozilo u Sarajevu nije otišlo sa uredno zaključanim Zederom niti je bilo pokušaja krađe vozila sa tom zaštitom. Također su nam rekli i da se neka verzija Hudinya sa čipom ne krade i da je bilo krađe vozila sa Hudinyem bez čipa.

Image

Image
Nego, u kakvom stanju je multilock (razvaljen/provaljen/oštećen, vizuelno normalno otključan).Kad je ugrađen multilock. Jebiga, ima neka razlika u godini ugradnje jer je sad ko poboljšan . . .
Last edited by colt on 17/03/2014 15:43, edited 1 time in total.
Meme6

#335 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

Abloy Guardian
Sigurnosna brava poslednje generacije konsrtuisana i izradjena namenski od strane
finske kompanije ASSA ABLOY , podize sigurnosni sistem Guardian Protect na najvisi
( peti ) stepen sigurnosti po svetskoj klasifikaciji sigurnosnih brava
.
Brava se sastoji od specijalno konstruisanih diskova koji se nalaze unutar nje i koji su
medjusobno fizicki razdvojeni. Svaki disk se rotira zasebno tako da je nemoguce
razbusivati bravu bilo kakvom busilicom , a Abloy je jedina brava u svetu sa koju je ocenjeno
da trenutno ne postoji kalauz kljuc za otvaranje
,iz tog razloga globalni patent za bravu Abloy
vazi do 2027. god.
kažu d aje ovo najbolja trenutna mehanička zaštita, bolja i od zedera
gdje se ugrađuje u SA

http://www.guardianprotec.rs/
http://guardianprotec.com/proizvod.html
http://loudelectronic.weebly.com/abloy- ... volan.html
Image
Image
citroen xm

#336 Re: Zastita od krađe

Post by citroen xm »

A ko kaže?
Ja ne znam nikoga da je ugradio. Svi ugrađuju Zeder ili Hudini. Tako da se ta zaštita nije još dokazala. Možda i jeste, ali ovde nije skoro uopšte poznata tako da to što pričaju ne uzimaj puno za ozbiljno.
Meme6

#337 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

assa abloy je jedna od najjačih firmi u svojoj oblasti
http://en.wikipedia.org/wiki/Assa_Abloy

evo jedan od komentara još 2011, na jednom od foruma http://www.bmwclubserbia.com/forum/inde ... opic=15557
Kao sto rekoh, za sve ima alat pa tako i za MTL i postoji model za menjac a posebno za volan i/ili haubu. Ovo cime covek otvara vrata se zove Little Joe. Defend lock je smesan, lomac ga otvara kao kljuc. Guardian je bolji od zedera u toliko sto je brava na njemu kvalitetnija i ne moze da se desi da zaglavi i tome slicno. Za zeder postoji alat, bugari napravili, a za ABLOY pravi fabrika ali ga nema u slobodnoj prodaji. e sad, kada bi se taj Guardian omasovio kod nas u meri kao sto je zeder pitanje bi bilo dana kada bi alat za njega stigo ovde. tako da, za sada, extra mehanicka zastita + ja preporucujem neki pekidac na K liniju OBD-a. Naravno uvek i na prvom mestu MTL.
drndalo

#338 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Nego posto su ti te cijene ?
condy

#339 Re: Zastita od krađe

Post by condy »

Ja koliko vidim na prednjoj slici, razvaljena je brava na vratima, brava za startanje motora, ali ne vidim nigdje razvaljen Multilock ili da uopće to auto ima Multilock ?

Renomirana svjetska firma Multilock ( http://www.mul-t-lock.com/ ) proizvodi cilindre za tu zaštitu. To se vidi na osnovu njihovog ključa od brave.
Znam da se na trzistu pojavila i Construct zaštita mjenjača ( http://www.construct.cz/about-us ), koju poistovjećuju sa Multilock zaštitom odnosno ne razlikuju ove dvije zaštite iako to nisu iste zaštite, jer nemaju isti cilindar brave, a to je najvažnije.

Multilock je renomirana svjetska firma koja ima izuzetno dobre cilindre za sefove prije svega, tako da priče da je multilock loš su bez ikakvog uporišta. Međutim, za Construct zaštitu ne znam kakve je kvalitete.
Meme6

#340 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

drndalo wrote:Nego posto su ti te cijene ?
:-)
pa ja pitam jel neko ugrađuje
colt

#341 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

Meme6 wrote:
Ako ti je daleko www.metasystem.ba/‎ Tuzla. Cijena je malo skuplja od Zedera.
xl mudonja

#342 Re: Zastita od krađe

Post by xl mudonja »

colt wrote:
Meme6 wrote:
Ako ti je daleko http://www.metasystem.ba/‎ Tuzla. Cijena je malo skuplja od Zedera.
pa jel bolji ili nije
colt

#343 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

Ljepše izgleda, a da je bolje, ne bi znao. Kad sam ja svojevremeno htio ugraditi dvoumio sam se između zedera i guadian-a.Pitajući ove što ugrađuju, šta s obzirom na sigurnost itd . . . .preporučuju, predložili su guardian-a jer su ga i sebi ugradili (to sam vidio). Kao komplikovaniji je za provaliti itd. S obzirom da imaju dosta posla morao sam čekati dok dođem na red i dok sam dosao na red nestalo je na lageru ili šta vec guardian-a i nisam ga na kraju ni ugradio, nego zeder (ko će dodatno čekati dok ga naruče). Pa et :D
citroen xm

#344 Re: Zastita od krađe

Post by citroen xm »

Ma realno ako ti pored Zedera i bilo kakvog alarma odvuku auto, nije ti ni suđeno da ga posjeduješ.
Meme6

#345 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

colt wrote:Ljepše izgleda, a da je bolje, ne bi znao. Kad sam ja svojevremeno htio ugraditi dvoumio sam se između zedera i guadian-a.Pitajući ove što ugrađuju, šta s obzirom na sigurnost itd . . . .preporučuju, predložili su guardian-a jer su ga i sebi ugradili (to sam vidio). Kao komplikovaniji je za provaliti itd. S obzirom da imaju dosta posla morao sam čekati dok dođem na red i dok sam dosao na red nestalo je na lageru ili šta vec guardian-a i nisam ga na kraju ni ugradio, nego zeder (ko će dodatno čekati dok ga naruče). Pa et :D
kad si bio, kad je bila gužva
čim ga nije bilo na lageru, znači raja ugrađuje, a to govori da je vjerovatno kvalitetniji
kolko je koštao ? a koliko si platio zeder ?
koje auto je u pitanju ?
colt

#346 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

Meme6 wrote:
colt wrote:Ljepše izgleda, a da je bolje, ne bi znao. Kad sam ja svojevremeno htio ugraditi dvoumio sam se između zedera i guadian-a.Pitajući ove što ugrađuju, šta s obzirom na sigurnost itd . . . .preporučuju, predložili su guardian-a jer su ga i sebi ugradili (to sam vidio). Kao komplikovaniji je za provaliti itd. S obzirom da imaju dosta posla morao sam čekati dok dođem na red i dok sam dosao na red nestalo je na lageru ili šta vec guardian-a i nisam ga na kraju ni ugradio, nego zeder (ko će dodatno čekati dok ga naruče). Pa et :D
kad si bio, kad je bila gužva
čim ga nije bilo na lageru, znači raja ugrađuje, a to govori da je vjerovatno kvalitetniji
kolko je koštao ? a koliko si platio zeder ?
koje auto je u pitanju ?
Prije dvije godine je to bilo. Znači, trebaš naručiti i zakazati termin (barem je tako tad bilo)
Zeder sam platio (ako se sjećam) 380,00 KM, a guardian je skuplji za 50,00 -60,00 KM (ako se ne varam).
Meme6

#347 Re: Zastita od krađe

Post by Meme6 »

kontaktiro e-mailom, kažu inače da za Golf 6 i ne može zeder, valjda zbog zračnog jastuka koji ima za koljena, jer bi moralo mjesto za ključ biti na totalno nezgodnom mjestu, tako da preporučuju Guardian kojeg imaju...400 KM
Sa_u_srcu

#348 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

samo vi ugradjujte multilock...na auta...kada vam ode s parkinga, onda jedite muda, sto niste slusali...
MOSALJOZE

#349 Re: Zastita od krađe

Post by MOSALJOZE »

Kobra ugradjena,hvala forumašu Sa u srcu na prijedlogu.Nemojte me pogrešno shvatiti ipak je to auto,ali mi je laknulo,i ako imam i garažu itd
zilla_

#350 Re: Zastita od krađe

Post by zilla_ »

condy wrote:Ja koliko vidim na prednjoj slici, razvaljena je brava na vratima, brava za startanje motora, ali ne vidim nigdje razvaljen Multilock ili da uopće to auto ima Multilock ?

Renomirana svjetska firma Multilock ( http://www.mul-t-lock.com/ ) proizvodi cilindre za tu zaštitu. To se vidi na osnovu njihovog ključa od brave.
Znam da se na trzistu pojavila i Construct zaštita mjenjača ( http://www.construct.cz/about-us ), koju poistovjećuju sa Multilock zaštitom odnosno ne razlikuju ove dvije zaštite iako to nisu iste zaštite, jer nemaju isti cilindar brave, a to je najvažnije.

Multilock je renomirana svjetska firma koja ima izuzetno dobre cilindre za sefove prije svega, tako da priče da je multilock loš su bez ikakvog uporišta. Međutim, za Construct zaštitu ne znam kakve je kvalitete.
multlok je žešće sranje... u firmi u kojoj ja radim ukrali su nam unazad 3 godine 4 oktavie i 3 fabie ove nove i 2 one stare... sva auta su imala multlok i to ugrađen na startu u asi kad su kupljena auta... srećom naša vozila su sva kasko osigurana, tu zaštitu kupimo onako reda radi...
Post Reply