fixer: Mislim da Semihu treba pozvati na odgovornost i zato sto je mogla, na druge nacine, iako nije direktno odgovorna, pridonijeti stvaranju sigurnijeg Sarajeva. A nacini su svi oni koje je Grad nabrojao kao mjere.
PROTESTI, 23.2. U 13h, KATEDRALA
- suncica24
LIBERO: Ima li ista drugo osim "Yes, yes"
fixer: Mislim da Semihu treba pozvati na odgovornost i zato sto je mogla, na druge nacine, iako nije direktno odgovorna, pridonijeti stvaranju sigurnijeg Sarajeva. A nacini su svi oni koje je Grad nabrojao kao mjere.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
Vjerovatno si vec mogla skontati da mi nije problem uci u suceljenje misljenja i bilo koju vrstu rasprave,ako se ne slazem sa nekim stavovima.suncica24 wrote:LIBERO: Ima li ista drugo osim "Yes, yes"![]()
.
jednostavno mislim da je prjedlog Gops. Pecanina vrlo konkretan ,i da vodi u dobrom smijeru.
Ti ne mislis tako???
Ok "pucaj",ako me razuvjeris,meni nije problem promijeniti stav,nisma sujetan,daleko od toga
Last edited by -LIBERO- on 20/02/2008 01:35, edited 1 time in total.
-
fixer
ona je odgovorna. isto kao sto je i premjer. gradj je jedinica lokalne samouprave a zna se sta to znaci i koje su ima nadleznosti. gradonacelnica je izvrsni organ jedinice lokalne samouprave a gradsko vjece je organ odlucivanjasuncica24 wrote:LIBERO: Ima li ista drugo osim "Yes, yes"![]()
-
nesvjesna
mili moji ljudi, ja sad idem spavati. ponosna sam na sve nas. kolektivna pusa svima
ne mogu da vjerujem da se sve ovo dešava u ovoj apatičnoj i letargičnoj državi u kojoj je stoka, uključujući i mene, bila sasvim voljna trpjeti i šutjeti, ili ako ništa blejati sebi u njedra, dvanaest godina. a došla im je trinaesta, njima nesretna a nama, ako sve bude dobro teklo, sretna.
makar nas u subotu bilo samo stotinu, meni je neopisivo drago što ću znati da postoji stotinu ljudi u ovom gradu koji su odlučili prestati biti marva pod jarmom i bar pokušati nešto uraditi da bi se stanje promijenilo.
nemojte previše pisati sutra, ja sam doslovno cijeli dan na fakultetu, do večeri me neće biti kući, ko će vas pohvatati

makar nas u subotu bilo samo stotinu, meni je neopisivo drago što ću znati da postoji stotinu ljudi u ovom gradu koji su odlučili prestati biti marva pod jarmom i bar pokušati nešto uraditi da bi se stanje promijenilo.
nemojte previše pisati sutra, ja sam doslovno cijeli dan na fakultetu, do večeri me neće biti kući, ko će vas pohvatati
- maki_celo
ma ,samo treba poceti da se dokaze da nismo obicna 'rulja' i dokazati i ostalim funkcionerima da im je fotelja rasklimana i da su mozda bas oni sledeci nafixer wrote:ona je odgovorna. isto kao sto je i premjer. gradj je jedinica lokalne samouprave a zna se sta to znaci i koje su ima nadleznosti. gradonacelnica je izvrsni organ jedinice lokalne samouprave a gradsko vjece je organ odlucivanjasuncica24 wrote:LIBERO: Ima li ista drugo osim "Yes, yes"![]()
listi.
- shuriken
Postovani gospodine Pecanin,
zahvaljujemo na aktivnom ucescu u forumu i diskusijama.
Na jucerasnjem "plenumu" smo se dogovorili da svi koji nude pomoc mogu pomoci samo krajnjim korisnicima, gradjanima da ih vise dodje, i da imaju cime mahat i zvizdat. taj dio vase ponude je opceprihvacen i svi smo zahvalni na tome.
o vasim drugim prijedlozima, koji su isto hvalevrijedni, odlucivat cemo kao i o svim ostalim prijedlozima gradjana i NVO-a sa kojima smo u redovnom kontaktu.
morate biti svjesni da je ovaj medij preko kojeg komuniciramo javni medij koji svi citaju, pogotovo ovih dana, i da bilo kakva nasa cvrsca povezanost sa bilo kojim medijem i politickom opcijom nosi u sebi klicu antagonizma sa ostalim medijima i politickim opcijama
morate razumjeti da je nasa grupa heterogena i da smo skepticni i jedni prema drugima, jednako kao i prema vama. mislim da je u tome nasa snaga i kredibilitet.
no hard feelings!
zahvaljujemo na aktivnom ucescu u forumu i diskusijama.
Na jucerasnjem "plenumu" smo se dogovorili da svi koji nude pomoc mogu pomoci samo krajnjim korisnicima, gradjanima da ih vise dodje, i da imaju cime mahat i zvizdat. taj dio vase ponude je opceprihvacen i svi smo zahvalni na tome.
o vasim drugim prijedlozima, koji su isto hvalevrijedni, odlucivat cemo kao i o svim ostalim prijedlozima gradjana i NVO-a sa kojima smo u redovnom kontaktu.
morate biti svjesni da je ovaj medij preko kojeg komuniciramo javni medij koji svi citaju, pogotovo ovih dana, i da bilo kakva nasa cvrsca povezanost sa bilo kojim medijem i politickom opcijom nosi u sebi klicu antagonizma sa ostalim medijima i politickim opcijama
morate razumjeti da je nasa grupa heterogena i da smo skepticni i jedni prema drugima, jednako kao i prema vama. mislim da je u tome nasa snaga i kredibilitet.
no hard feelings!
- suncica24
LIBERO: Ono sto je izostavljeno, a o cemu prilikom blokiranja treba govoriti jeste odnos prema drugi gradjanima Sarajeva. Da li ispastaju oni ili vlast sto duzim blokiranjem saobracaja.
Blokiranje je neminovno ako ce se ici k institucijama. Sto, koliko ja skontah, hoce. Da li je sto duze blokiranje isto tako neminovno? I da li ce proizvesti kontraefekat pri okupljnju mase slijedeci put?
Da li ce nas biti dovoljno za takvo nesto. Ista je dovoljno po mjerilima grada od 400 000 ljudi?
Eto, to je suprotno od apsolutnog "Yes, yes".
PS: I da, stvarno... odoh spavati.
Blokiranje je neminovno ako ce se ici k institucijama. Sto, koliko ja skontah, hoce. Da li je sto duze blokiranje isto tako neminovno? I da li ce proizvesti kontraefekat pri okupljnju mase slijedeci put?
Da li ce nas biti dovoljno za takvo nesto. Ista je dovoljno po mjerilima grada od 400 000 ljudi?
Eto, to je suprotno od apsolutnog "Yes, yes".
PS: I da, stvarno... odoh spavati.
Last edited by suncica24 on 20/02/2008 01:42, edited 1 time in total.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
Slazem se da bi se moglo diskutovati o duzini blokade, cak i o blokadi raskrsnice uopste.
Ja sam samo rekao da bi trebali ostati u fonu prijedloga Pecanina,a naravno da je ovo borba sviju nas i da trebamo aktivno ucestvovati u raspravi i prjedlozima.
p.s odoh i ja
Ja sam samo rekao da bi trebali ostati u fonu prijedloga Pecanina,a naravno da je ovo borba sviju nas i da trebamo aktivno ucestvovati u raspravi i prjedlozima.
p.s odoh i ja
Last edited by -LIBERO- on 20/02/2008 01:47, edited 1 time in total.
- alica.k
ne znam za ministra, fixer, meni je nekako to nidje veze, odjednom on. razumijem da je odgovoran al trebali smo ranije misli to tome.fixer wrote:izuzetno je vazno da se izjasnite o zahtjevima jer svako ima tu mogucnost. ipak ovdje ide sve po dogovoru. je li zelite da se sta doda, izbrise?
je li zelite da se ministar skine i zasto?
mene vise zanima zasto smo zapostavili zvizdica.
-
nesvjesna
zavisi. kako ministar izgleda?fixer wrote:izuzetno je vazno da se izjasnite o zahtjevima jer svako ima tu mogucnost. ipak ovdje ide sve po dogovoru. je li zelite da se sta doda, izbrise?
je li zelite da se ministar skine i zasto?
ja sam za to da odstupi
-
Senad Pecanin
Postovani forumasi,
mislim da jako bitno da razlucimo jednu stvar: ono sto bi trebalo formulirati kao zahtjev protesta treba odvojiti od svih drugih tema o kojima ce govoriti oni koji dodju do mikrofona. Ja kao zadatak i obavezu „organizatora“ vidim jedino to da vec prije pocetka protesta ima precizno formulirane zahtjeve koje ce procitati posljednji govornik ispred Katedrale. Zasto je to vazno? Zato sto neki govornik moze traziti smjenu i Milorada Dodika, Harisa Silajdzica, Nikole Spirica, Boze Ljubica, Safeta Halilovica, Sredoja Novica... Moze nastupiti i neko ambiciozniji: da trazi da se tu, na licu mjesta, promijeni Dayton, da se uvede dodatni ispitni rok, uvede zabrana pusenja na javnim mjestima, izgrade javni toaleti ... ili da se otpusti iz sluzbe policajac koji mu je naplatio kaznu, profesor koji mu je nepravedno oborio sina na ispitu ili – sto bi oni ratni Nadrealisti rekli- „da se Rifat makne iz kuhinje“. Naravno, to ne znaci da svi pobrojani funkcioneri vec odavno nisu u najmanju ruku zreli za smjene, ako ne i zatvor, kao ni da ostali problemi (nekim) ljudima nisu vazni. No, ne trebamo smetnuti s uma sta je iniciralo prvi protest:
-stravicna smrt naseg mladog sugradjanina Denisa Mrnjavca;
-sramna cinjenica da celnik nijednog nivoa vlasti koje mi izdrzavamo – opcinski, gradski, kantonalni, entitetski, drzavni – nije izrazio ni trunku osjecaja objektivne ili moralne odgovornosti za Denisovu smrt;
-sramna cinjenica da svi gradjani Sarajeva imaju razloga da se osjecaju uvrijedjenim i ponizenim reagiranjem gosp. Borovac i gosp.Silajdzica nakon Denisove smrti, te nakon opravdanih javnih protesta gradjana Sarajeva.
Iz svih pobrojanih razloga mislim da je neophodno da se fokusiramo na pomenute smjene: one ce zasigurno imati vaspitno-popravni karakter na sve funkcionere vlasti na svim mnogobrojnim nivoima koje placamo mi, gradjani; imace efekta i na nas same: vratice nam bar djelicak davno izgubljenog gradjanskog dostojanstva, pokazace nam da mi, gradjani, predstavljamo snagu koju ce ubuduce morati respektirati svi vlastodrsci. I to sve uz nadu da vise necemo cekati tako uzasan povod da bi prije svega sebi, a onda i vlastima pokazali da mi nismo „rulja“ prema kojoj se vlast moze odnositi kako hoce i koliko hoce.
P.S. Izvinjavam se zbog obima posta. Vise necu zloupotrebljavati forum. Sa zainteresiranim mogu nastaviti diskusiju putem e-maila ( moja adresa je [email protected]), u skladu sa mojim raspolozivim vremenom.
-
mislim da jako bitno da razlucimo jednu stvar: ono sto bi trebalo formulirati kao zahtjev protesta treba odvojiti od svih drugih tema o kojima ce govoriti oni koji dodju do mikrofona. Ja kao zadatak i obavezu „organizatora“ vidim jedino to da vec prije pocetka protesta ima precizno formulirane zahtjeve koje ce procitati posljednji govornik ispred Katedrale. Zasto je to vazno? Zato sto neki govornik moze traziti smjenu i Milorada Dodika, Harisa Silajdzica, Nikole Spirica, Boze Ljubica, Safeta Halilovica, Sredoja Novica... Moze nastupiti i neko ambiciozniji: da trazi da se tu, na licu mjesta, promijeni Dayton, da se uvede dodatni ispitni rok, uvede zabrana pusenja na javnim mjestima, izgrade javni toaleti ... ili da se otpusti iz sluzbe policajac koji mu je naplatio kaznu, profesor koji mu je nepravedno oborio sina na ispitu ili – sto bi oni ratni Nadrealisti rekli- „da se Rifat makne iz kuhinje“. Naravno, to ne znaci da svi pobrojani funkcioneri vec odavno nisu u najmanju ruku zreli za smjene, ako ne i zatvor, kao ni da ostali problemi (nekim) ljudima nisu vazni. No, ne trebamo smetnuti s uma sta je iniciralo prvi protest:
-stravicna smrt naseg mladog sugradjanina Denisa Mrnjavca;
-sramna cinjenica da celnik nijednog nivoa vlasti koje mi izdrzavamo – opcinski, gradski, kantonalni, entitetski, drzavni – nije izrazio ni trunku osjecaja objektivne ili moralne odgovornosti za Denisovu smrt;
-sramna cinjenica da svi gradjani Sarajeva imaju razloga da se osjecaju uvrijedjenim i ponizenim reagiranjem gosp. Borovac i gosp.Silajdzica nakon Denisove smrti, te nakon opravdanih javnih protesta gradjana Sarajeva.
Iz svih pobrojanih razloga mislim da je neophodno da se fokusiramo na pomenute smjene: one ce zasigurno imati vaspitno-popravni karakter na sve funkcionere vlasti na svim mnogobrojnim nivoima koje placamo mi, gradjani; imace efekta i na nas same: vratice nam bar djelicak davno izgubljenog gradjanskog dostojanstva, pokazace nam da mi, gradjani, predstavljamo snagu koju ce ubuduce morati respektirati svi vlastodrsci. I to sve uz nadu da vise necemo cekati tako uzasan povod da bi prije svega sebi, a onda i vlastima pokazali da mi nismo „rulja“ prema kojoj se vlast moze odnositi kako hoce i koliko hoce.
P.S. Izvinjavam se zbog obima posta. Vise necu zloupotrebljavati forum. Sa zainteresiranim mogu nastaviti diskusiju putem e-maila ( moja adresa je [email protected]), u skladu sa mojim raspolozivim vremenom.
-
-
xyz2007
Uzmite u obzir da ce MUP da provjeri proslost i kriminalni rekord svakog koji je na spisku.alica.k wrote:ovako ljudovi moji
odlucili smo ipak najaviti protest MUP-u. medjutim, odlucili smo to uraditi na sljedeci nacin:
treba nam 100 potpisnika koji ce prijaviti skup, znaci 100 imena koja ce stajati iza protesta (ne mislim bukvalno, vec, znate...)
treba nas odasvud, clanova nvo, obicnih gradjana, neobicnih gradjana, iz svih struktura itd.
ja sam prva spremna stavit svoj potpis uz tih ostalih 99 ljudi.
KO HOCE JOS?
jako nam je bitno da ne bude samo jedan il 10 ljudi na tom spisku, jer onda smo mete. ako nas je vise, ko ce svima nama gledat proslost sadasnjost i buducnost.
i da, mozete javno a mozete i meni na pp se javit
Ne moze svako legitimno organizovati protest ( mirne demonstracije )
Drugo - po zakonu ne smije se reci nista da se obara BH vlada ( protivzakonito je i smatra se "izdajom" ) ili prijetiti da cete oboriti i da radite na obaranju BH vlade, ( protivzakonito je ) kao i da prijetite smrcu verbalno ili bilo kako bilo kome, jer to je isto protivzakonito.
Tu zatvor ne gine.
Ne smije se reci bilo sta sto ce prouzrokovati strah bilo kome, kao na primjer "pobicemo vas", "upucacemo vas", "treba vas ubiti", "ubicu vas", i
bilo kakav drugi oblik izrazavanja mrznje na nacionalnoj, religioznoj, seksualnoj bazi ili cak zato sto je neko zensko recimo.
Znaci samo oni sa cistim rekordom, cistom prosloscu i koji nece krsiti zakon.
Inace pisite propalo.
Isto tako ne smijete nista reci sto nije tacno i bez dokaza jer i to je protivzakonito ( kleveta ) posebno kad se poziva na osobu i uzima njeno/njegovo puno ime i prezime ( legalno ime i prezime ).
Osoba ima prava do vas tuzi za okrnavljenje licnosti i reputacije. Sve sto kazete mora imati dokaz.
Ili pricajte generalno bez opozivanja imena.
Nije tako jednostavno kao sto se misli i bez poznavanja zakona - lako mozete upasti u mrezu.
Sretno.
-
xyz2007
Blokada saobracaja je zakonski zabranjena i znaci rusenje mira i onemogucavanje grada da funkcionise.Senad Pecanin wrote:Postovani forumasi,
3. Blokada saobracaja u trajanju od 15 do 30 minuta na raskscima kod Higijenskog i „Rapidove zgrade“ ( Raiffeisen banka).
Svi koji su imali odstetu jer je saobracaj bio blokiran radi protesta mogu da tuze za to i traze odstete kao i sam Grad Sarajevo da ukloni svakog protestanta. ( ili privede ).
Nema potrebe rusiti mir grada da bi se prenijela jedna poruka ili napravila demonstracija.
To niko ne podrzava jer samo stvara nepotrebnu neisgurnost pogotovo sada kad je situacja sa Kosovom kreirala jos veci problem.
Vi ste nasli bas perfektno vrijeme da protestujete.
Promjene svako zeli
Ne pratim detaljno o cemu se radi ali dobronamjeran savjet saljem.
Toliko, sretno i za ove koji ucestvuju pa nemojte nalijetati bezveze na svake prijedloge.
-
xyz2007
I jos nesto.
Nemojte slati svoje licne podatke nikome preko emaila ili privata osobama koje vi uopste niste nikad upoznali i neznate licno ko su i sta su.
Samo oni koji imaju provjeren kredibilitet, za koga se moze utvrditi ko je i sta je.
Bice osoba koje ce zeliti da iskoriste ovo i za njihove licne razloge i ideje.
Morate biti jako inteligentni i jako oprezni da prije svakog poteza prvo vidite zakonski da li se mozete uvaliti.
Ona osoba koja nije voljna da stavi ime i prezime na papir koji ide MUPU nije osoba koja ima kredibilitet i od takve osobe ne smijete slusati upustva.
Samo oni koji stave potpis - ti vam trebaju biti upravo oni koji daju prijedloge za tacke dnevnog reda.
Tako da ako sta bude, nek odgovaraju ti koji su tako htjeli a ne da vi stavite svoje potpise a da neko drugi upravlja.
Onda vi upadnete u problem a njih nigdje na spisku ( znaci oni ne odgovaraju nizasto ).
Pamet u glavu,
sretno opet.
Nemojte slati svoje licne podatke nikome preko emaila ili privata osobama koje vi uopste niste nikad upoznali i neznate licno ko su i sta su.
Samo oni koji imaju provjeren kredibilitet, za koga se moze utvrditi ko je i sta je.
Morate biti jako inteligentni i jako oprezni da prije svakog poteza prvo vidite zakonski da li se mozete uvaliti.
Ona osoba koja nije voljna da stavi ime i prezime na papir koji ide MUPU nije osoba koja ima kredibilitet i od takve osobe ne smijete slusati upustva.
Samo oni koji stave potpis - ti vam trebaju biti upravo oni koji daju prijedloge za tacke dnevnog reda.
Tako da ako sta bude, nek odgovaraju ti koji su tako htjeli a ne da vi stavite svoje potpise a da neko drugi upravlja.
Onda vi upadnete u problem a njih nigdje na spisku ( znaci oni ne odgovaraju nizasto ).
Pamet u glavu,
sretno opet.
Last edited by xyz2007 on 20/02/2008 03:41, edited 1 time in total.
-
xyz2007
ovo je vec napisano ali niko ne obraca paznju:
Po Zakonu svaki protest mora biti prijavljen i tacke protesta moraju biti proslijedjene organima da se prvo odobri.
Ako se izadje na protest bez legalne dozvole ( dobicete neki papir koji ce legalizovati protest ) policija ima pravo da privede u zatvor narocito one koji ne postupaju civilizovano.
Ja ne znam cak ni o kakvim se protestima radi ( ne citam bas detaljno forum ) ali bolje se dobro organizujte nego protestovati bez rezultata ili nezakonski.
Putevi se ne smiju blokirati, oruzje se ne smije nositi, sta god da se desi na ovom protestu ( nedaj Boze neko bude ubijen, ranjen, pregazen ) ili se gradjanin zali na protest ( nedostatak mira, uzrujavanje i tome slicno ) bice upuceno protiv onih koji to vode.
Recimo ako je protest blizu privatnog biznisa, vlasnik koji ne zna da ce protest tu biti gubi biznis taj dan i ako mu neko obije radnju i polupa stakla ima pravo da tuzi za odstete jer protest nije bio najavljen a tek legalno odobren.
Nije vise kao prije gdje je sve bilo moguce. Kao i u svakoj drzavi ( ili vecini drzava ) svaki gradjanin ima civilna prava da se zali ako recimo protest nije bio najavljen javno.
Tacno se mora znati recimo vrijeme, lokacija, broj clanova i tacke protesta. Sa je cilj, kome se obracate, kakvu rezoluciju trazite ( i to mora biti konkretno ).
Nemojte 100 razlicitih tacka da prilazate odjednom. Vec jednu po jednu.
Inace lijepo je to da zelite promjene ( ko ih ne zeli )
ali radite to inteligentno i da ste spremni 100% cak i za stvari koje se mogu desiti a na koje niste racunali.
Birajte recimo mjesta gdje bi stete bile manje.
Pobjediti intelektualno i to uz postovanje zakona je puno jaci argument nego bezveze bez jasne slike i organizacije praviti zalbe. Na taj nacin se samo gubi kredibilitet i ljudi nece to ozbiljno shvatiti.
Vi svakako morate naglasavti da zelite da postujete zakon prvenstveno.
To se radi diplomatski i sa jakim logickim argumentima, emocije ovdje uopste nece pomoci niti napraviti razliku.
Toliko od mene - sretno.
Po Zakonu svaki protest mora biti prijavljen i tacke protesta moraju biti proslijedjene organima da se prvo odobri.
Ako se izadje na protest bez legalne dozvole ( dobicete neki papir koji ce legalizovati protest ) policija ima pravo da privede u zatvor narocito one koji ne postupaju civilizovano.
Ja ne znam cak ni o kakvim se protestima radi ( ne citam bas detaljno forum ) ali bolje se dobro organizujte nego protestovati bez rezultata ili nezakonski.
Putevi se ne smiju blokirati, oruzje se ne smije nositi, sta god da se desi na ovom protestu ( nedaj Boze neko bude ubijen, ranjen, pregazen ) ili se gradjanin zali na protest ( nedostatak mira, uzrujavanje i tome slicno ) bice upuceno protiv onih koji to vode.
Recimo ako je protest blizu privatnog biznisa, vlasnik koji ne zna da ce protest tu biti gubi biznis taj dan i ako mu neko obije radnju i polupa stakla ima pravo da tuzi za odstete jer protest nije bio najavljen a tek legalno odobren.
Nije vise kao prije gdje je sve bilo moguce. Kao i u svakoj drzavi ( ili vecini drzava ) svaki gradjanin ima civilna prava da se zali ako recimo protest nije bio najavljen javno.
Tacno se mora znati recimo vrijeme, lokacija, broj clanova i tacke protesta. Sa je cilj, kome se obracate, kakvu rezoluciju trazite ( i to mora biti konkretno ).
Nemojte 100 razlicitih tacka da prilazate odjednom. Vec jednu po jednu.
Inace lijepo je to da zelite promjene ( ko ih ne zeli )
Birajte recimo mjesta gdje bi stete bile manje.
Pobjediti intelektualno i to uz postovanje zakona je puno jaci argument nego bezveze bez jasne slike i organizacije praviti zalbe. Na taj nacin se samo gubi kredibilitet i ljudi nece to ozbiljno shvatiti.
Vi svakako morate naglasavti da zelite da postujete zakon prvenstveno.
To se radi diplomatski i sa jakim logickim argumentima, emocije ovdje uopste nece pomoci niti napraviti razliku.
Toliko od mene - sretno.
-
Bosnae
imam par ideja i malo otvorenog razmisljanja...
ONLINE ADVERTISING
Napraviti web bannere za licne stranice/social networke (myspace,facebook) , sajtove koje imaju mooda staviti banner, email html signatures, itd... )
postoji par vec na facebooku, glupo bi bilo reci neoficijelni, ali posto su ovo spontani protesti, nije lose imati i spontane neoficijelne sajtove
TEAM
Vidjeti sta od ko od ljudi ukljucenih ili koji zele biti ukljuceni u organizaciju moze najbolje obaviti poslove. Dizajneri, video montazeri, fotografi, webmasteri,"karizmaticni govornici"
Mogu nam ljudi pomoci i iz inostranstva koji zele doprinjeti protestima, a znam da dosta dijaspore koristi sa-x.
PR
Pretpostavljam da Dosta i Grozd prave svoje press releasove, mozda za spontano okupljanje forumasa i ne treba pr, dok se momentum veci ne stvori, ali treba imati u vidu ozbiljniji pristup "revolucionarnom" marketingu a istovremeno ostati politicki neutralan.
MARKETING
Veoma sam pozitivno iznenadjen gosp. Pecaninom i njegovim ukljucivanjem u pomaganju protesta. Svaka cast! Treba nam jos muzicara, novinara, voditelja, sportista i svakog koga nije strah exponirati se sa otvorenom podrskom protesta. Treba te nam!
POLITICKA NEUTRALNOST?
Ako se stvori critical mass za velike smjene politicara, da ne kazem vlade, u slucaju prijevremenih izbora, koga ce protestanti bodriti? Sad otvoreno razmisljam, pored gosp.Komsica koji je u SDP-u koji nije sazrio kao stranka, ja ne vidim puno izbora, naravno Daniso Tanovic zbog one recenice, ako je istinita, u kojoj kaze da je ostao jer zeli nesto PROMJENITI u ovoj ustajaloj zemlji, mi je porastao u ocima vise nego kad bi osvojio jos 10 oskara
POLICIJA
Imati dobre odnose
Postujmo i komunicirajmo sa njima, kao sto Senda rece, oni su vec na nasoj strani...
EKSPANZIJA?
Kontaktirati NVO-e, forumase, iz drugih gradova. Zasto da ne i Banja Luka, mislim da ni njima nije najbajnije, samo nazalost mislim da nemaju dovoljno ljudi za veceg protesta. Znam da nije vrijeme, ali nekad bi se obican normalan narod mogao ujediniti za zajednicke akcije bez obzira na entitet, kanton, grad,selo...
malo duzi post, ali rijetko se javljam
pozdrav
ONLINE ADVERTISING
Napraviti web bannere za licne stranice/social networke (myspace,facebook) , sajtove koje imaju mooda staviti banner, email html signatures, itd... )
postoji par vec na facebooku, glupo bi bilo reci neoficijelni, ali posto su ovo spontani protesti, nije lose imati i spontane neoficijelne sajtove
TEAM
Vidjeti sta od ko od ljudi ukljucenih ili koji zele biti ukljuceni u organizaciju moze najbolje obaviti poslove. Dizajneri, video montazeri, fotografi, webmasteri,"karizmaticni govornici"
PR
Pretpostavljam da Dosta i Grozd prave svoje press releasove, mozda za spontano okupljanje forumasa i ne treba pr, dok se momentum veci ne stvori, ali treba imati u vidu ozbiljniji pristup "revolucionarnom" marketingu a istovremeno ostati politicki neutralan.
MARKETING
Veoma sam pozitivno iznenadjen gosp. Pecaninom i njegovim ukljucivanjem u pomaganju protesta. Svaka cast! Treba nam jos muzicara, novinara, voditelja, sportista i svakog koga nije strah exponirati se sa otvorenom podrskom protesta. Treba te nam!
POLITICKA NEUTRALNOST?
Ako se stvori critical mass za velike smjene politicara, da ne kazem vlade, u slucaju prijevremenih izbora, koga ce protestanti bodriti? Sad otvoreno razmisljam, pored gosp.Komsica koji je u SDP-u koji nije sazrio kao stranka, ja ne vidim puno izbora, naravno Daniso Tanovic zbog one recenice, ako je istinita, u kojoj kaze da je ostao jer zeli nesto PROMJENITI u ovoj ustajaloj zemlji, mi je porastao u ocima vise nego kad bi osvojio jos 10 oskara
POLICIJA
Imati dobre odnose
EKSPANZIJA?
Kontaktirati NVO-e, forumase, iz drugih gradova. Zasto da ne i Banja Luka, mislim da ni njima nije najbajnije, samo nazalost mislim da nemaju dovoljno ljudi za veceg protesta. Znam da nije vrijeme, ali nekad bi se obican normalan narod mogao ujediniti za zajednicke akcije bez obzira na entitet, kanton, grad,selo...
malo duzi post, ali rijetko se javljam
pozdrav
-
nesvjesna
da, lijepo. vrlo lijepo od tebe da sabotiraš ideju o predaji spiska sa stotinu imena, jer ko će sad alici na pp javiti podatke?xyz2007 wrote:I jos nesto.
Pamet u glavu,
sretno opet.
ja sam još uvijek za ideju da se na dan protesta svi prijavimo kao organizator. jednina.
- johnnykola
malo motivacije za dalje (posvud ju mozete naci):
http://www.youtube.com/watch?v=r3wuXyOU ... re=related
sto se tice prijave protesta, s obzirom na sve sta
moras i ne moras predlazem da se protesti odrade tako
sto ce svaki od protestanata ponaosob otici u policijsku postaju
i tamo iznijeti svoje zahtjeve. normala, to sve bez rijeci tipa:
pobit cu vas i krivi ste za smrt denisa.
ako je ikako moguce apeliram da se tamo ovi silni
neuposleni psiholozi uposle na jedan dan pa da psiholoske
profile svakog od protestanata, nakon seansi psiholog & protestant,
miliconeri ubace u pripadajuce fascikle svakog od njih.
ovo je samo apel...

http://www.youtube.com/watch?v=r3wuXyOU ... re=related
sto se tice prijave protesta, s obzirom na sve sta
moras i ne moras predlazem da se protesti odrade tako
sto ce svaki od protestanata ponaosob otici u policijsku postaju
i tamo iznijeti svoje zahtjeve. normala, to sve bez rijeci tipa:
pobit cu vas i krivi ste za smrt denisa.
ako je ikako moguce apeliram da se tamo ovi silni
neuposleni psiholozi uposle na jedan dan pa da psiholoske
profile svakog od protestanata, nakon seansi psiholog & protestant,
miliconeri ubace u pripadajuce fascikle svakog od njih.
ovo je samo apel...
- Asana
Pitanje prijavljivanja protesta je delikatno, istina, ali sta je sa mogucnoscu da vise pravnih lica - NVO- prijavi skup zajednicki? Koliko ja primjecujem, mnoge udruge su se angazirale u preipremi.
Uostalom, Samir Sestan je vec preuzeo odgovornost javno ... da mu predlozimo da ode i u MUP ?
NIPOSTO nisam za potpuno zaustavljanje saobracaja. Onih "par stotina"
gradjana od prosle subote je dovoljno dugo blokiralo saobracaj vec samim svojim prolaskom. Kolona se otegne, svi je vide...
Ovoga puta bit ce bar deset puta vise ljudi, vidim to po svemu.
Zaustavljanje mase na nekom mjestu moze rezultirati promjenom atmosfere, kao sto se to iznenada desilo pred predsjednistvom prilikom povorke "in memoriam" Denisu Mrnjavcu, koja je trebala proteci u tisini, i pred Kantonalnom upravom u srijedu. U dubini mase koja stoji - mogu se ohrabriti huligani, i onda smo skocili sebi u stomak!
Povorka u subotu je bila dostojanstvena i efektna, ovoga puta bit ce puno veca, prolazak mase ce dovoljno dugo zaustaviti saobracaj, nema potrebe za posebnim zaustavljanjem mase na nekom mjestu.
Medjutim slazem se da odgovorne, koje pozivamo na ostavku, mozemo upozoriti da ce do toga doci ukoliko u zadanom roku ne podnesu ostavke!
Valjda ce to i njima samima nakon subote biti jasno.
Uostalom, Samir Sestan je vec preuzeo odgovornost javno ... da mu predlozimo da ode i u MUP ?
NIPOSTO nisam za potpuno zaustavljanje saobracaja. Onih "par stotina"
Ovoga puta bit ce bar deset puta vise ljudi, vidim to po svemu.
Zaustavljanje mase na nekom mjestu moze rezultirati promjenom atmosfere, kao sto se to iznenada desilo pred predsjednistvom prilikom povorke "in memoriam" Denisu Mrnjavcu, koja je trebala proteci u tisini, i pred Kantonalnom upravom u srijedu. U dubini mase koja stoji - mogu se ohrabriti huligani, i onda smo skocili sebi u stomak!
Povorka u subotu je bila dostojanstvena i efektna, ovoga puta bit ce puno veca, prolazak mase ce dovoljno dugo zaustaviti saobracaj, nema potrebe za posebnim zaustavljanjem mase na nekom mjestu.
Medjutim slazem se da odgovorne, koje pozivamo na ostavku, mozemo upozoriti da ce do toga doci ukoliko u zadanom roku ne podnesu ostavke!
Valjda ce to i njima samima nakon subote biti jasno.
-
experiment
ljudi dobio sam piiiiiiištuuu
isprobo sam je sinoć na utakmici
DOBRA!
Bitna stvar: Znam PUNO ljudi, među kojim sam i ja, koji bi odustali od svega AKO se u ovo upetlja BILO KOJA POLITIKA!
Zato:
Kako dosad...
C U - subota@13h
Bitna stvar: Znam PUNO ljudi, među kojim sam i ja, koji bi odustali od svega AKO se u ovo upetlja BILO KOJA POLITIKA!
Zato:
C U - subota@13h
- arctic
Ali ne sa 600 na 700 KM, nego , kako je neko ranije napisao 2+2 (godine).Faust wrote:Prijedlog je tu; izvolite, popravljajte...![]()
ZAHTJEVI GRAĐANA POVODOM PROTESTA U SUBOTU, 23. FEBRUARA:
TRAŽIMO:
1. NEOPOZIVE OSTAVKE
a) Premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića
- zbog neefikasnosti u radu i nesposobnosti da garantira sigurnost i slobodu rada i kretanja građana Kantona na čijem se čelu nalazi kao premijer Vlade;
- zbog odnosa prema prethodnim protestima, zbog uvreda i ničim utemeljenih optužbi koje je iznio na račun građana Sarajeva koji su učestvovali na protestima. Ljudi koji su za vrijeme rata bili ovdje i bili uz ovaj grad i branili ga u njegovim najtežim trenucima, ljudi koji su izašli na ulicu da sačuvaju zadnji gram svog građanskog dostojanstva nisu i ne mogu biti “rulja” kakvom ih njihov premijer nazva.
b) Gradonačelnice Grada Sarajeva Semihe Borovac
Trazhimo da Semiha Borovac podnese neopozivu i hitnu ostavku zbog nedostatka integriteta, nedostatka kredibiliteta i krajnje moralne neodgovornosti koju je demonstrirala kada je napustila ovaj grad u trenucima kada je trebala pokazati solidarnost sa građanima i gradom koji zastupa, te zbog propusta u obezbjeđivanju javnog reda i mira u gradu, što je dovelo do eskalacije nasilja na ulicama Sarajeva.
(c) Zlatka Mesića, ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo
(kao ministar pravde odgovoran za laganje javnosti da nema mjesta u Zavodu "Hum" te odgovoran što su neki osuđeni maloljetni delikventi bili na slobodi i nakon dokazane krivice.)
Ovo je prijedlog, izjasnite se da li želite i novo ime za ostavku.
Kao građani, imamo pravo na
2. SIGURNOST
Zato tražimo
• hitno preduzimanje mjera od strane kantonalnih i federalnih vlasti na poboljšanju i obezbjeđenju sigurnih uslova života i rada za sve građane.
• oštrije sankcije za posjedovanje nelegalnog oružja
• ograničenje dozvole za nošenje oružja samo na službena lica (MUP, OS, Armija, registrovana lovačka udruženja)
• oštrije mjere prema prestupnicima i povećane zatvorske kazne prema osuđenim kriminalcima
• efikasniju naobrazbu i odgovornost tužilaca, koji često nisu dorasli
svom poslu.
3. TRANSPARENTNOST I FUNKCIONALOST SISTEMA
Tražimo...
- više transparentnosti u radu gradske i kantonalnih vlada, uključujući i mogućnost da građani direktno kontaktiraju sa gradonacčelnikom/gradonačelnicom.
- pod hitno reviziju potrošnje budžetskih sredstava u Kantonu Sarajevu i detaljnu javnu porezentaciju troškova.
- Hitno preduzimanje mjera protiv korupcije na svim nivoima vlasti.
- Precizniju definiciju nadležnost i raspodjele odgovornosti različitih nivoa vlasti zakonskim i ustavnim putem. Nepregledno trenutačno stanje zbunjuje građane i omogućuje prebacivanje krivice na tuđa leđa kao i izbjegavanje odgovornosti za nerad i neefikasnost, čega smo svjedoci upravo ovih zadnjih sedmica.
4. BUDUĆNOST
- Tražimo stvaranje uvjeta za otvaranje kulturnih i sportskih objekata, parkova i igrališta u kojima će naša djeca i omladina provoditi slobodno vrijeme.
- Tražimo da se u okvirima postojećih školskih objekata povećaju sekcijske aktivnosti
- Tražimo da vlast plaća sportske aktivnosti, a ne roditelji djece.
na uobličavanju zahtjeva radili: Lady_midnight, fixer, maki_celo i Faust