Ako gradjani zele vjeronauku, zbog cega drzava to treba da uskracuje? Zbog koga, njih samih?chuchumbamayumbe wrote:Na koju si drzavu konkretno mislio, da li na drzavu gradjanskog tipa ili ipak na dzamahiriju?Prozor wrote:takodjer moze bit, samo ja ne vidim zasto da manjina uredjuje vecini, ako vec vecina roditelja zele vjeronauku? Zbog koga da onda cuvamo "princip", drzave? Zar drzava nije tu za gradjane?tranquil wrote: Prije bih rekao da oni koji su imali marsizam u jaslicama danas uvode vjersku nastavu u iste.
Ako je ova druga, onda te razumijem.
Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!
- Prozor
-
basta sljezove boje
kakva segregacija? Moji rodjaci su 80-ih godina proslog vijeka u vrijeme komunizma u Dubrovniku isli u vrtic kod casnih sestara, jer je kod njih sve bilo bolje organizirano. Nisam nikad cula da se neki Musliman ili Srbin zalio, iako je u to vrijeme u Dubrovniku postojala velika srpska zajednica, a muslimanska postoji i danas, i pravoslavna crkva i dzamija u zidinamatranquil wrote:Predlažu da se ne uvodi segregacija djece jer su zabrinuti roditelji. Ofanzive i sekretari SKOJ-a žive samo još u glavama onih koji sa njima prepadaju malu djecu.basta sljezove boje wrote:pa sta predlazu pokretaci peticije? Ponovno uvodjenje lika i djela druga Tita u predskolske institucije? Da djeca opet uce na pamet imena 7 ofaziva i 7 sekretara SKOJ-a? Partizanske pripovjesti?
- chuchumbamayumbe
OK, znaci pravicemo drzavu po nasoj mjeri, po mjeri jednog naroda, a ne po mjeri gradjanina? Pravicemo drzavu po mjeri Reisa i slicnih njemu, a ne po mjeri gradjanina?Prozor wrote:Kako se manjina stiti uskracivanjem vjeronauke za one koji zele? Slazem se da niko ne treba da luta skolskim dvoristem, ali zato se mogu naci druge stvari za djecu koja ne pohadjaju vjeronauku da rade za to vrijeme, zapravo koje dijete nebi voljelo da se igra jedan extra sat sa recimom drugom uciteljicom?tranquil wrote:Podjela na većinu i manjinu u današnjem svijetu postoji ne samo zato da bi osigurala da se sprovede bilo koja želja većina, nego i da se zaštite prava manjine.Prozor wrote: takodjer moze bit, samo ja ne vidim zasto da manjina uredjuje vecini, ako vec vecina roditelja zele vjeronauku? Zbog koga da onda cuvamo "princip", drzave? Zar drzava nije tu za gradjane?
Lupam, vecina su nacisti, oni kojima se ne svidja, mogu u logore na veliki odmor, tamo ce biti medju svojima?
Dok mi lumpujemo i shenluchimo, vi se sklonite, ako vam smeta.
A na kraju ce da bude, ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se.
To je ta politika.
Islamizacija i etnicko ciscenje, ali tiho i hinjski, da se dusmani ne dosjete.
Pa nije ovdje niko lud, BA.
- tranquil
Vjeronauka nije uskraćena onima koji žele - postoje škole specijalizovane za to koje će sigurno pružiti kvalitetniju i potpuniju nastavu iz te oblasti nego časovi u državnim obdaništima i školama.Prozor wrote:Kako se manjina stiti uskracivanjem vjeronauke za one koji zele? Slazem se da niko ne treba da luta skolskim dvoristem, ali zato se mogu naci druge stvari za djecu koja ne pohadjaju vjeronauku da rade za to vrijeme, zapravo koje dijete nebi voljelo da se igra jedan extra sat sa recimom drugom uciteljicom?
Uvođenjem vjeronauke u državne odgojne i obrazovne ustanove, koliko god to negirali, uvodi segregaciju među djecu i to je ovdje glavni problem, da ne pominjem nelegalnu anketu, kao i činjenicu da je ovo još jedan korak ka ukidanju sekularne države.
-
basta sljezove boje
chuchumbamayumbe wrote:Na koju si drzavu konkretno mislio, da li na drzavu gradjanskog tipa ili ipak na dzamahiriju?Prozor wrote:takodjer moze bit, samo ja ne vidim zasto da manjina uredjuje vecini, ako vec vecina roditelja zele vjeronauku? Zbog koga da onda cuvamo "princip", drzave? Zar drzava nije tu za gradjane?tranquil wrote: Prije bih rekao da oni koji su imali marsizam u jaslicama danas uvode vjersku nastavu u iste.
Ako je ova druga, onda te razumijem.
ti bi se potpuno izgubio kad bi malo navratio do Frankfurta pa vidio crvene zastave sa polumjesecom i zvijezdom kako vise na nekim prozorima, pa sreo djecicu koja idu u kuranske skole
-
IlijaLadin
Ovo mi sve lici na Nadrealiste devedesete.
Katastrofa!
Katastrofa!
- uozo
BZZZZZZZZZZZZZZZ,basta sljezove boje wrote:kakva segregacija? Moji rodjaci su 80-ih godina proslog vijeka u vrijeme komunizma u Dubrovniku isli u vrtic kod casnih sestara, jer je kod njih sve bilo bolje organizirano. Nisam nikad cula da se neki Musliman ili Srbin zalio, iako je u to vrijeme u Dubrovniku postojala velika srpska zajednica, a muslimanska postoji i danas, i pravoslavna crkva i dzamija u zidinamatranquil wrote:Predlažu da se ne uvodi segregacija djece jer su zabrinuti roditelji. Ofanzive i sekretari SKOJ-a žive samo još u glavama onih koji sa njima prepadaju malu djecu.basta sljezove boje wrote:pa sta predlazu pokretaci peticije? Ponovno uvodjenje lika i djela druga Tita u predskolske institucije? Da djeca opet uce na pamet imena 7 ofaziva i 7 sekretara SKOJ-a? Partizanske pripovjesti?
radi se o crkvenim obdanistima. Njih ima jos uvijek i svugdje. Znaci ako zelis da ti se djete tako odgoji, turish ga, u takovu mozgoispiracku institutciju. Basto znas i sama da postoje stotine evangelische ili slicno ustanove kojima mozes da predas svoju djecu u Germanistanu. Radi se o tome da je u pitanju javna ustanova. Al' sto jest' jest;, ako roditelji sve to prihvataju i zele, ne vidim nikakav problem da im se ispire mozak.
- tranquil
Upravo tako. Niko nije pomenuo ništa protiv mejtefa, ili katoličkih i šerijatskih gimanzija npr.uozo wrote:BZZZZZZZZZZZZZZZ,basta sljezove boje wrote:kakva segregacija? Moji rodjaci su 80-ih godina proslog vijeka u vrijeme komunizma u Dubrovniku isli u vrtic kod casnih sestara, jer je kod njih sve bilo bolje organizirano. Nisam nikad cula da se neki Musliman ili Srbin zalio, iako je u to vrijeme u Dubrovniku postojala velika srpska zajednica, a muslimanska postoji i danas, i pravoslavna crkva i dzamija u zidinamatranquil wrote: Predlažu da se ne uvodi segregacija djece jer su zabrinuti roditelji. Ofanzive i sekretari SKOJ-a žive samo još u glavama onih koji sa njima prepadaju malu djecu.
radi se o crkvenim obdanistima. Njih ima jos uvijek i svugdje. Znaci ako zelis da ti se djete tako odgoji, turish ga, u takovu mozgoispiracku institutciju. Basto znas i sama da postoje stotine evangelische ili slicno ustanove kojima mozes da predas svoju djecu u Germanistanu. Radi se o tome da je u pitanju javna ustanova. Al' sto jest' jest;, ako roditelji sve to prihvataju i zele, ne vidim nikakav problem da im se ispire mozak.
Ko hoće, može slobodno da tamo upisuje djecu. Ovdje je riječ o državnim ustanovama koje nisu vjerski ili nacionalno obilježena, a kakva su još uvijek većina u ovoj zemlji.
- tranquil
Evo jedne teme koja govori o tome šta se dešava kada mlada osoba odraste odvojena od "drugačijih" i kada sluša samo jednu verziju istine:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=46156
Uvodni post.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=46156
Uvodni post.
- Prozor
Eh i ti vala, napokon se vratis i odmah te moram ispravljat, Bosnjaci i bosnjacka...basta sljezove boje wrote:kakva segregacija? Moji rodjaci su 80-ih godina proslog vijeka u vrijeme komunizma u Dubrovniku isli u vrtic kod casnih sestara, jer je kod njih sve bilo bolje organizirano. Nisam nikad cula da se neki Musliman ili Srbin zalio, iako je u to vrijeme u Dubrovniku postojala velika srpska zajednica, a muslimanska postoji i danas, i pravoslavna crkva i dzamija u zidinamatranquil wrote:Predlažu da se ne uvodi segregacija djece jer su zabrinuti roditelji. Ofanzive i sekretari SKOJ-a žive samo još u glavama onih koji sa njima prepadaju malu djecu.basta sljezove boje wrote:pa sta predlazu pokretaci peticije? Ponovno uvodjenje lika i djela druga Tita u predskolske institucije? Da djeca opet uce na pamet imena 7 ofaziva i 7 sekretara SKOJ-a? Partizanske pripovjesti?
- Prozor
Razumijem sta zelis reci, i komplikovano je. Ali recimo ovako, koliko sam popratio ti si ne-musliman u Sarajevu, osjecas li se ugrozenim ili na neki nacin zapostavljenim, iskreno sada, forum je?chuchumbamayumbe wrote:OK, znaci pravicemo drzavu po nasoj mjeri, po mjeri jednog naroda, a ne po mjeri gradjanina? Pravicemo drzavu po mjeri Reisa i slicnih njemu, a ne po mjeri gradjanina?Prozor wrote:Kako se manjina stiti uskracivanjem vjeronauke za one koji zele? Slazem se da niko ne treba da luta skolskim dvoristem, ali zato se mogu naci druge stvari za djecu koja ne pohadjaju vjeronauku da rade za to vrijeme, zapravo koje dijete nebi voljelo da se igra jedan extra sat sa recimom drugom uciteljicom?tranquil wrote: Podjela na većinu i manjinu u današnjem svijetu postoji ne samo zato da bi osigurala da se sprovede bilo koja želja većina, nego i da se zaštite prava manjine.
Lupam, vecina su nacisti, oni kojima se ne svidja, mogu u logore na veliki odmor, tamo ce biti medju svojima?
To je ta politika.
- Ahmmed
ne kaže se da se dušmani ne dosjete....chuchumbamayumbe wrote:OK, znaci pravicemo drzavu po nasoj mjeri, po mjeri jednog naroda, a ne po mjeri gradjanina? Pravicemo drzavu po mjeri Reisa i slicnih njemu, a ne po mjeri gradjanina?Prozor wrote:Kako se manjina stiti uskracivanjem vjeronauke za one koji zele? Slazem se da niko ne treba da luta skolskim dvoristem, ali zato se mogu naci druge stvari za djecu koja ne pohadjaju vjeronauku da rade za to vrijeme, zapravo koje dijete nebi voljelo da se igra jedan extra sat sa recimom drugom uciteljicom?tranquil wrote: Podjela na većinu i manjinu u današnjem svijetu postoji ne samo zato da bi osigurala da se sprovede bilo koja želja većina, nego i da se zaštite prava manjine.
To je ta politika.
-
basta sljezove boje
diskutabilno kad se radi o Dubrovniku, ali ionako svejedno kad se radi o 80-im. Mesicev unuk ide u zidovsko obdaniste u Zagrebu, a moj prijatelj (danas Bosnjak, tada Musliman) je kao dijete isao u katolicko obdaniste u Italiji, ali to mu nije opralo mozak, nije prevrnija viromProzor wrote:Eh i ti vala, napokon se vratis i odmah te moram ispravljat, Bosnjaci i bosnjacka...basta sljezove boje wrote:kakva segregacija? Moji rodjaci su 80-ih godina proslog vijeka u vrijeme komunizma u Dubrovniku isli u vrtic kod casnih sestara, jer je kod njih sve bilo bolje organizirano. Nisam nikad cula da se neki Musliman ili Srbin zalio, iako je u to vrijeme u Dubrovniku postojala velika srpska zajednica, a muslimanska postoji i danas, i pravoslavna crkva i dzamija u zidinamatranquil wrote: Predlažu da se ne uvodi segregacija djece jer su zabrinuti roditelji. Ofanzive i sekretari SKOJ-a žive samo još u glavama onih koji sa njima prepadaju malu djecu.
-
basta sljezove boje
sto ne bi smjela? Vec je neko napisao da obdanista u vlasnistvu Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije nisu problemAhmmed wrote:vektor68 wrote:A hoce mi neko reci kakva je situacija i u vrticima u Banjaluci, Bijeljini , Prijedoru, Mostaru , Tomislavgradu, Kiseljaku. bas me zanima kako je to tamo rijeseno.
Ne smiješ to ovdje pitati....
- tranquil
Smije se to pitati i te kako i niko nikad nije niti prigovorio niti zabranio.Ahmmed wrote:vektor68 wrote:A hoce mi neko reci kakva je situacija i u vrticima u Banjaluci, Bijeljini , Prijedoru, Mostaru , Tomislavgradu, Kiseljaku. bas me zanima kako je to tamo rijeseno.
Stvar je u tome da smo ovdje počeli pričati o sarajevskim vrtićim i djeci. Daleko od toga da nas ne zanima kako je u drugim mjestima i bilo bi odlično kada bi ova tema potaknula da se više priča o tome, na nivou cijele države.
- Drvosjeca iz Dejcica
Evo kako... Tamo to nije ni rijeseno niti ima ko da rjesava, jer po defaultu djecu uce o Sv. Nikoli i Jaganjcu Gospodnjem. Ovi drugi nemaju sanse ni da napisu peticiju jer su od '92. pod zemljom u obliznjem sumarku ili negdje u inostranstvu.vektor68 wrote:A hoce mi neko reci kakva je situacija i u vrticima u Banjaluci, Bijeljini , Prijedoru, Mostaru , Tomislavgradu, Kiseljaku. bas me zanima kako je to tamo rijeseno.
Ali neka, meni je drago kada vidim da se u Sarajevu raspravlja o jednoj ovakvoj temi, za razliku od pomenutih sredina, gdje je to tabu tema.
- Prozor
Diskutabilno je mnogo toga, ali danas nema naroda po imenu Muslimani, sem pokojih pojedinaca... Pored toga, dio teksta se odnosio na sadasnje vrijeme...basta sljezove boje wrote:diskutabilno kad se radi o Dubrovniku, ali ionako svejedno kad se radi o 80-im. Mesicev unuk ide u zidovsko obdaniste u Zagrebu, a moj prijatelj (danas Bosnjak, tada Musliman) je kao dijete isao u katolicko obdaniste u Italiji, ali to mu nije opralo mozak, nije prevrnija viromProzor wrote:Eh i ti vala, napokon se vratis i odmah te moram ispravljat, Bosnjaci i bosnjacka...basta sljezove boje wrote: kakva segregacija? Moji rodjaci su 80-ih godina proslog vijeka u vrijeme komunizma u Dubrovniku isli u vrtic kod casnih sestara, jer je kod njih sve bilo bolje organizirano. Nisam nikad cula da se neki Musliman ili Srbin zalio, iako je u to vrijeme u Dubrovniku postojala velika srpska zajednica, a muslimanska postoji i danas, i pravoslavna crkva i dzamija u zidinama
No, vratimo se temi......a muslimanska postoji i danas, i pravoslavna crkva i dzamija u zidinama
-
basta sljezove boje
mozes li navesti u kojem se od ovih vrtica u Mostaru izvodi vjerska nastavaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Evo kako... Tamo to nije ni rijeseno niti ima ko da rjesava, jer po defaultu djecu uce o Sv. Nikoli i Jaganjcu Gospodnjem. Ovi drugi nemaju sanse ni da napisu peticiju jer su od '92. pod zemljom u obliznjem sumarku ili negdje u inostranstvu.vektor68 wrote:A hoce mi neko reci kakva je situacija i u vrticima u Banjaluci, Bijeljini , Prijedoru, Mostaru , Tomislavgradu, Kiseljaku. bas me zanima kako je to tamo rijeseno.![]()
Ali neka, meni je drago kada vidim da se u Sarajevu raspravlja o jednoj ovakvoj temi, za razliku od pomenutih sredina, gdje je to tabu tema.
Bambi Trg Ivana Krndelja 56
Jasmin Braće Fejića 66
Kuća od kamena Vukovarska
Lipa Hrvatske Mladeži 1
Mrvica Hrvatske Mladeži 1
Pčelica Jaslice Tekija bb
Pčelica Tekija bb
Radobolja Kneza Mihajla V.H.
Renzo Donazzon Mostar Potoci
Sos Kinderdorf Int. Rade Bitange bb
Sunčani Most Muje Pašića bb
Sunce Kneza Trpimira bb
Sv.Josip Biskupa Buconjića
Zvjezdica Zalik bb
Zvončić Dr. Ante Starčevića 17
Last edited by basta sljezove boje on 02/02/2008 20:49, edited 2 times in total.
- tranquil
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo kako... Tamo to nije ni rijeseno niti ima ko da rjesava, jer po defaultu djecu uce o Sv. Nikoli i Jaganjcu Gospodnjem. Ovi drugi nemaju sanse ni da napisu peticiju jer su od '92. pod zemljom u obliznjem sumarku ili negdje u inostranstvu.vektor68 wrote:A hoce mi neko reci kakva je situacija i u vrticima u Banjaluci, Bijeljini , Prijedoru, Mostaru , Tomislavgradu, Kiseljaku. bas me zanima kako je to tamo rijeseno.![]()
A što se tiče drugih sredine, neka neki roditelj odatle, kao što je i u sarajevskom slučaju, digne glas zato što mu smeta da dijete pozdravlja svetog Savu ili šta se već tamo radi (za sada imamo samo glasine i nagađanja), pa ćemo podržati i tu inicijativu. Ne zato što smo pravoslavofobi, jer to nismo isto kao što nismo ni islamofobi, već zbog istih razloga zašto potpisujemo i ovu peticiju.
- Ahmmed
Ja to i predložih....Ali, daleko je Srebrenica....a tek sveti Sava na školskim zidovima ...čitavih četiri kilometra od centra Sarajeva....tranquil wrote:Smije se to pitati i te kako i niko nikad nije niti prigovorio niti zabranio.Ahmmed wrote:vektor68 wrote:A hoce mi neko reci kakva je situacija i u vrticima u Banjaluci, Bijeljini , Prijedoru, Mostaru , Tomislavgradu, Kiseljaku. bas me zanima kako je to tamo rijeseno.
Stvar je u tome da smo ovdje počeli pričati o sarajevskim vrtićim i djeci. Daleko od toga da nas ne zanima kako je u drugim mjestima i bilo bi odlično kada bi ova tema potaknula da se više priča o tome, na nivou cijele države.