Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
zlatan01

Post by zlatan01 »

A ko ce onda oslobadjati narode i siriti demokratiju?
pitt

Post by pitt »

zlatan01 wrote:A ko ce onda oslobadjati narode i siriti demokratiju?
zapadna evropa....poznata po tome :D:D:D
danas

Post by danas »

francuzi i rusi :oops: :oops:
fixer

Post by fixer »

http://youtube.com/watch?v=IWfIhFhelm8
po njegovom americi nije u interesu da bude policajac svijeta.
meni je stari vrhunski.
pitt

Post by pitt »

a treba opet da leti jel kad bude svjetski rat i frnacuzi se odbrane onako kako samo oni znaju :D:D:D:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Paul naginje anarhizmu, i to je razlog sto ga mnogi ljudi izfrustrirani nacinom na koji se drzava vodi podrzavaju. Jako je tesko zivjeti u ovako velikoj drzavi i imati povjerenja u centralnu vlast koja htjeli ne htjeli mora imati ogroman birokratski aparat. Nije problem u postojanju poreza ni u njihovoj velicini, vec u nacinu na koji se ti porezi trose.
U savrsenom sistemu, vi nijedan peni ne dajete, jer se indirektno svaki vas oporezovani iznos vama vraca na neki nacin - vojska, policija i sudstvo vas cuva, FEMA i slicne organizacije se brinu o vama ako nesto zagusti, centralna banka brine o kreditima i inflaciji, USDoT vam pravi puteve, NASA vam donosi kamenje sa Marsa, itd itd... Sve to ima svoje. U stvari cijela moderna drzava i postoji da bi stitila svoje gradjane na razne nacine. Vise ce za pojedinca napraviti 'trista miliona' udruzenih glava nego svaka ponaosob za sebe. Eh, sad, fazon je u tome sto mnoge od tih glava misle da mogu sami sebi vise pomoci nego udruzeni samo 'tamo nekim'... Problem je naci balans izmedju onoga koliko sam utices na svoj zivot i koliko ti drzava utice. Ako drzava dnevno trosi milijarde na neku tamo vojsku koja ratuje tamo negdje i ti ne vidis kakve to sve veze ima s tobom ili ako te drzava nijemo gleda dok tebi kuca plavi nakon uragana, a ti mases sa krova, ili ako ti djeca nemaju para za lijekove, mada si ti neke pare za to nekom dao....onda se zapitas valjal' sta taj sistem.
Takse se ne mogu potpuno ukidati jer onda drzava ne bi imala smisla. 'Drzava' = 'taxe'. Zato davati bombasticne izjave poput Huckabeejeve 'ukinucu IRS' (btw, lik je totalno neozbiljan 'politicar') nema veze s vezom. Neki dan na NPR neki komentator fino isprica i objasni kako bi Huckabeejev plan za ukidanje income tax, a uspostavljanje nove sales tax u stvari bilo jos gore za gradjane, tj. bili bi na vecem gubitku nego vako. Na kraju je komentator rekao jednostavno da plan nema nikakvog smisla i da bi ga svaki malo upuceniji ekonomista odbacio kao djeciju salu.

Ja ne mislim da treba smanjivati taxe, nego ih jednostavno preusmjeriti za druge stvari. Umjesto ovolike vojske treba napraviti univerzalni plan zdravstvenog osiguranja, pod kojim bi svaki insan, bijel, crn, smedj ili siv imao minimum zdravstvene njege. To je jedna od rijetkih stvari u kojoj ne smije biti privatnih interesa. Ko ima para i hoce bolju njegu nek si plati kod privatnika. Nek vlada izdvaja pare za tehnoloski razvoj i istrazivanje, nek izdvoje pare za socijalnu zastitu i pomoc kod vremenskih nepogoda. Ne mogu sve objasnjavati uspjehom trzisnog kapitalizma, jer stvarno slobodno trziste ne postoji.
Sve su to lazi i obmane i strasno je licemjerno htjeti sjediti u Washingtonu, a pricati kako vam taj Washington smeta. To je klasicna republikanska i populisticka spika za nOarod.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Da li je vojna intervencija koju je vodila SAD protiv Srba 95-e i 99-e neopravdana?
elSaik

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
Da li je vojna intervencija koju je vodila SAD protiv Srba 95-e i 99-e neopravdana?
Nije, ali je vođena iz drugačijih razloga nego ovih nekoliko posljednjih.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:
Nije.
Ako nije, da li onda tvrdis da Amerika ipak treba (nekad?!) imati ulogu svjetskog policajca?
fixer

Post by fixer »

jeza u ledja wrote:Paul naginje anarhizmu, i to je razlog sto ga mnogi ljudi izfrustrirani nacinom na koji se drzava vodi podrzavaju. Jako je tesko zivjeti u ovako velikoj drzavi i imati povjerenja u centralnu vlast koja htjeli ne htjeli mora imati ogroman birokratski aparat. Nije problem u postojanju poreza ni u njihovoj velicini, vec u nacinu na koji se ti porezi trose.
U savrsenom sistemu, vi nijedan peni ne dajete, jer se indirektno svaki vas oporezovani iznos vama vraca na neki nacin - vojska, policija i sudstvo vas cuva, FEMA i slicne organizacije se brinu o vama ako nesto zagusti, centralna banka brine o kreditima i inflaciji, USDoT vam pravi puteve, NASA vam donosi kamenje sa Marsa, itd itd... Sve to ima svoje. U stvari cijela moderna drzava i postoji da bi stitila svoje gradjane na razne nacine. Vise ce za pojedinca napraviti 'trista miliona' udruzenih glava nego svaka ponaosob za sebe. Eh, sad, fazon je u tome sto mnoge od tih glava misle da mogu sami sebi vise pomoci nego udruzeni samo 'tamo nekim'... Problem je naci balans izmedju onoga koliko sam utices na svoj zivot i koliko ti drzava utice. Ako drzava dnevno trosi milijarde na neku tamo vojsku koja ratuje tamo negdje i ti ne vidis kakve to sve veze ima s tobom ili ako te drzava nijemo gleda dok tebi kuca plavi nakon uragana, a ti mases sa krova, ili ako ti djeca nemaju para za lijekove, mada si ti neke pare za to nekom dao....onda se zapitas valjal' sta taj sistem.
Takse se ne mogu potpuno ukidati jer onda drzava ne bi imala smisla. 'Drzava' = 'taxe'. Zato davati bombasticne izjave poput Huckabeejeve 'ukinucu IRS' (btw, lik je totalno neozbiljan 'politicar') nema veze s vezom. Neki dan na NPR neki komentator fino isprica i objasni kako bi Huckabeejev plan za ukidanje income tax, a uspostavljanje nove sales tax u stvari bilo jos gore za gradjane, tj. bili bi na vecem gubitku nego vako. Na kraju je komentator rekao jednostavno da plan nema nikakvog smisla i da bi ga svaki malo upuceniji ekonomista odbacio kao djeciju salu.

Ja ne mislim da treba smanjivati taxe, nego ih jednostavno preusmjeriti za druge stvari. Umjesto ovolike vojske treba napraviti univerzalni plan zdravstvenog osiguranja, pod kojim bi svaki insan, bijel, crn, smedj ili siv imao minimum zdravstvene njege. To je jedna od rijetkih stvari u kojoj ne smije biti privatnih interesa. Ko ima para i hoce bolju njegu nek si plati kod privatnika. Nek vlada izdvaja pare za tehnoloski razvoj i istrazivanje, nek izdvoje pare za socijalnu zastitu i pomoc kod vremenskih nepogoda. Ne mogu sve objasnjavati uspjehom trzisnog kapitalizma, jer stvarno slobodno trziste ne postoji.
Sve su to lazi i obmane i strasno je licemjerno htjeti sjediti u Washingtonu, a pricati kako vam taj Washington smeta. To je klasicna republikanska i populisticka spika za nOarod.
bilo koji kandidat ako kaze da je za rat kod mene je pao mnogo u ocima. sto kaze ron, ide se u rat protiv nevidljivog protivnika i na taj nacin se moze ratovati sto godina. protiv terorizma se efektivnjie po mom ratuje tajnim, obavjestajnim sluzbama nego ratom. napali su afganistan i zauzeli(oslobodili) ga citavog a osamu ni vidili ni culi. napali irak radi nuklearnog programa (kao vec razvili bojevu) od kojeg moj ku... nasli. mi ginili ovdje od 91 do 92 i niko nas pogledo nije kako treba. a da smo izvalili npr da je suljo iz druge ulice nasao busotinu nafte u avliji doletili bi ko sabrina vjestica tinejdjerka. serem im se na politiku u vrijeme grmlja starijeg i mladjeg. opali u ocima svjetske javnosti mnogo.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Koliko znam, u Afganistan se islo sa podrskom UN i EU.

Sa ostalim se slazem.

edit: ali, to ne znaci da mislim da amerika treba potpuno biti iskljucena iz desavanj u svijetu i mirno gledati dok neko nekog maltretira.
elSaik

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
elSaik wrote:
jeza u ledja wrote: Da li je vojna intervencija koju je vodila SAD protiv Srba 95-e i 99-e neopravdana?
Nije.
Ako nije, da li onda tvrdis da Amerika ipak treba (nekad?!) imati ulogu svjetskog policajca?
Da. Ukoliko će to spriječiti sukobe, a ne radi ličnog interesa.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:
elSaik wrote: Nije.
A ko ce prosuditi o tome da li je neka intervencija radi licnih interesa ili zbog stvarnog sprijecavanja sukoba?
elSaik

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
elSaik wrote:
jeza u ledja wrote: Ako nije, da li onda tvrdis da Amerika ipak treba (nekad?!) imati ulogu svjetskog policajca?
A ko ce prosuditi o tome da li je neka intervencija radi licnih interesa ili zbog stvarnog sprijecavanja sukoba?
UN.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:
elSaik wrote: Da. Ukoliko će to spriječiti sukobe, a ne radi ličnog interesa.
UN.
Ok, slazemo se. ;)
pitt

Post by pitt »

jes jes....isti oni sto su nama pomogli :D:D dosli da nas zastite :D:D
elSaik

Post by elSaik »

pitt wrote:jes jes....isti oni sto su nama pomogli :D:D dosli da nas zastite :D:D
Znam, ali je jedino UN organizacija koja tako nešto može/mora/smije određivati. Država nad državama. Iako je jebe pravo veta...
pitt

Post by pitt »

ja se lazem ali ne ova UN. Ovo sve treba posutati i sastaviti novo rukovodstvo. :-D
elSaik

Post by elSaik »

pitt wrote:ja se lazem ali ne ova UN. Ovo sve treba posutati i sastaviti novo rukovodstvo. :-D
Ko/šta te spriječava?. :D
Last edited by elSaik on 11/01/2008 00:21, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

pitt wrote:Ovo sve treba posutati i sastaviti novo rukovodstvo. :-D
po mogucstvu tebe i mene :lol: :lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pitt wrote:ja se lazem ali ne ova UN. Ovo sve treba posutati i sastaviti novo rukovodstvo. :-D
Treba ukinuti zemlje i granice. :oops:
pitt

Post by pitt »

Jok....Boltona :D:D:D kaze legenda srusiti top floors :D:D:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pitt wrote:Jok....Boltona :D:D:D
Majkla? :D
fixer

Post by fixer »

jeza u ledja wrote:Koliko znam, u Afganistan se islo sa podrskom UN i EU.

Sa ostalim se slazem.

edit: ali, to ne znaci da mislim da amerika treba potpuno biti iskljucena iz desavanj u svijetu i mirno gledati dok neko nekog maltretira.
za afganisatn sam rekao da je problem u tome sto ta akcija iako je podrzana od strane un i europe nije urodila plodom. jesu li nanjeli ozbiljniji udarac al kaidi i i ideji koju ona propagira i sprovodi? ubili par polu vodja, sto je beznacajno jer uvijek je lako naci budalu koja ce ga zamjeniti. amerika je ako mene pitate ostala nasmijana u afganistanu i iraku.
pitt

Post by pitt »

Njega da pjeva give peace a chance.....a brku da terorise one francuske pickice :D:D:DD\
Post Reply