liberal wrote:Prozor wrote:jeza u ledja wrote:Aaaaaa, to si htio da kazes.
Ja ovo govorim vec mjesecima. Federalizacija BiH (koja je vec u sustini federalizovana, ali nakaradno) je neophodna, a o tome se presucuje, jer Bosnjacima ne odgovara ni ovo sad. Mislim sega, politika sve ili nista koja u stvari odrzava status quo.
Doduse, pojam 'federalizacija' i nije bas najispravniji, mozda bi bio bolji 'regionalizacija'.
Zavisi kakva "regionalizacija" odnosno "federalizacija", ponistavanje ratnih "rezultata" i stvaranje multi-etnickih regija je prihvatljivo, re-organizacija na etnickom principu nije.
Jeste prihvatljiva bosnjacima ali dali ce srbi i hrvati pristat na to?
Meni se cini da je skoro pa sazrelo medju bosnjacima da prihvate neki svoj entitet u sadasnjoj podjeli. Sad ce mnogi reci nemoze tako , ajde da gledamo kako je bilo 91, da vratimo izbjeglice....
ali ajde da budemo realni niti ce se 91 vratit, izbjeglice jos manje .
Sta preostaje bosnjackim politicarima?
Dobijaju signale da je medjunarodnoj zajednici stalo do Bosne koliko do proslogodisnjeg snijega. U prilog tome mozemo cuti
pojednine politicare koji onako izokola provlace tu ideju kao eto mi se borimo ali nam svijet neda.
Novinari polako podgijavaju tu ideju dali svjesno ili nesvjesno .....neznam. Uostalom mozete vidjet na ovim diskusijama da se sve vise javljaju ljudi govoreci nemoze se vise ovako , oni nece sa nama pa nemozemo uvijek za njima trcat i moljakat.
Mozda grijesim ali sve mi se cini da ide ovim tokom.
Zato bi bosnjacima sad trebao lider koji ce imat muda da izadje pa da kaze takva nam je situacija sta da radimo? Imamo situaciju
da nas tjeraju da se razgranicimo unutar bosne pa da nas onda ujedine kroz EU.
Ja ga zasad nevidim .
Ako ovo zadnje boldirano ne uradimo, mora da ce nas NATO bombardovati!
Sve je to stari scenario, vec vidjen al´ et´...
Trazi Harre 100% BiH (kad
zna da ne moze dobiti ni metra, posebno ON!) a onda ce ljudima prodavati muda pod bubrege s pricom: "Eto ljudi, pokusali smo ali "oni" nece! Najbolje da se podijelimo! Eto, vec su mi neki Ameri to nabacili... A znate kakvi su Ameri, imaju i bombe pa..."
A kako ono bi prije 17-18 godina?
Zovnu nas deedo na referendum za suverenu, jedinstvenu,
sekularnu, gradjansku, ravnopravnu... i obeca da cemo je i dobiti...
Ako nam Allah pomogne, je li...
Da, i ako nas Amerikanci ne bombarduju...
Sve u svemu, napravite ta tri entiteta, dzaba vam ih...
Zavrsite djelo najveceg sina naseg naroda pa onda se smjestite zajedno s njim u onaj novootvoreni muzej!
To ce, vremenom, postati jedino mjesto sa tragovima naseg postojanja u tim podrucjima!
Mene sto se tice, bice mi taj "nas" entitet jednako drag kao i ova dva danas...
Sa posebnim naglaskom na ovaj nesto manji...