.........
Uvijek i ponovo i uvijek... samo kaka..
Ja kad sam prvi put poslije agresije i opsade grada Sarajeva otišao u Tuzlu i Zenicu... dočekali su me sa pričom (a to je bilo nekad 96. godine) da su im sarajlije uzele sve... kako smo vaki i naki... kako zbog nas oni nisu dobili ništa i ta spika.....
Ja se uzdržah od silnih komentara i prozivanja mene sarajlijicom... i ne govorih im o opsadi o granatama, snajperima, jaucima, krvi, ubijenim... glad nisam spominjao kao ni zimu.... nisam spominjao četnike i ostale domaće izdajnike.. nisam spominjao ni Alispahića i Čengiće jer nije bilo vrijeme...kontam kazaće im se svima samo.... ali eto nije nikad, sad jel to zbog politike vladajućih medija i politika il šta drugo... nije sad tema..
Mi smo ga popušili pravo tokom agresije na BiH... i to baš, kako bukvalno, tako demografski, urbanistički.. neki i moralno... reperkusije svega toga ja danas oko sebe vidim u Sarajevu, Ljeposava... možda ti i nisi imala priliku (kao i ja) još upoznati "pravo Sarajevo"......
Što se tiče došljaka i lokalaca..... 98% sadašnje populacije su došli u Sarajevo i ono im je ponudilo sve nesebično i iskreno... a to šta su ti isti vratili gradu... opet se vidi na gradskim ulicama jučer danas i sutra.....
Biti sarajlija bilo kojeg koljena il čega već.. nije božije davanje već obaveza prema gradu koji je proživio sve i svašta... a ja lično ... se ponosim činjenicom da jesam iz sarajevske kotline i da jesam lokal patriota ....
P.S
Zaboravih odgovoriti za Islamsku državu...... Ljeposava čitaj i ti malo i obrazuj se ne boli puno.... stvorite ti i takvi kao ti države kakve hoćete u glavama svojim