Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

ljeposava wrote:@fantom varaš se. Mostarci uopste ne vole Sarajlije. Iskreno vecinu Bosanaca i Hercegovaca Sarajlije nerviraju zbog svog iskrivljenog govora. Umjesto Č ide Ć, umjesto Ć ide Č itd. To je fraerisanje kako ja imam običaja reći. Ljude koje ti nazivaš "papcima" iz mrznje govori o tebi i tvom nacionalizmu, dragi Sarajlijo :-)
Kad malo bolje razmislim, trebala se ipak stvoriti ta Islamska drzava, ali da bude samo u okvirima grada Sarajeva. :)

Ugledajte se na Tuzlu.

Toliko.
molim argumente za ovo boldirano.

ne mrze mostarci sarajlije niti obrnuto, to je vise ono "eto nek se nadje nesto, o cemu cemo se prepucavati". pola moje porodice (sto sire, sto uze) se orodilo sa mostarcima, stocanima, srebrenicama... mi smo za povezivanje i uvezivanje ova dva grada :D
ljeposava

Post by ljeposava »

ja_cura_ wrote:
ljeposava wrote:Sarajlije sebe dozivljavaju ovako: biti Sarajlija to je Božije davanje ... :roll:
ne treba generalisati, nisu sve sarajlije tako arogantnog razmisljanja.
Jeste većina, tako da je manjina nevidljiva spram njih.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

onda te iskreno zalim, sto si imala dodira sa takvim dijelom sarajlija.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

ljeposava wrote:@fantom varaš se. Mostarci uopste ne vole Sarajlije. Iskreno vecinu Bosanaca i Hercegovaca Sarajlije nerviraju zbog svog iskrivljenog govora. Umjesto Č ide Ć, umjesto Ć ide Č itd. To je fraerisanje kako ja imam običaja reći.
Ljude koje ti nazivaš "papcima" iz mrznje govori o tebi i tvom nacionalizmu, dragi Sarajlijo :-)
Kad malo bolje razmislim, trebala se ipak stvoriti ta Islamska drzava, ali da bude samo u okvirima grada Sarajeva. :)

Ugledajte se na Tuzlu.

Toliko.
nemoj samo da nam je ti stvaras, molim te, mi je nismo zeljni.Drago mi je da si nam pokazala svoju veliku ljubav prema Sarajlijama onako otvorenije.I zao mi je sto te to Sarajevo toliko nervira, nas ovi sto odselise uopste ne nerviraju, rijesili smo se papaka , to je najbitnije.Sada su problem negdje drugo sa svojim uskim nacinom razmisljanja.Pusti Sarajlije da se brinu o svom gradu.
ljeposava

Post by ljeposava »

@ja-cura nema potrebe da zalis mene, zali njihAR :-)

@fantom s. ja je sigurno neću stvoriti.
Da ne bude zabune, prezirem i Banja L. nafilovanu mrznjom i nacionalizmom. Nikakve razlike između BL i Sa. Ista pakovanja.

Meni rekoše da su PRAVE SARAJLIJE odselile iz Sa, a ti mi tvrdis da su ga napustili papci.

Sve više počinjem sumnjat u to da su Sarajlije stvarno Bozije davanje :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

......... :x

Uvijek i ponovo i uvijek... samo kaka..

Ja kad sam prvi put poslije agresije i opsade grada Sarajeva otišao u Tuzlu i Zenicu... dočekali su me sa pričom (a to je bilo nekad 96. godine) da su im sarajlije uzele sve... kako smo vaki i naki... kako zbog nas oni nisu dobili ništa i ta spika.....

Ja se uzdržah od silnih komentara i prozivanja mene sarajlijicom... i ne govorih im o opsadi o granatama, snajperima, jaucima, krvi, ubijenim... glad nisam spominjao kao ni zimu.... nisam spominjao četnike i ostale domaće izdajnike.. nisam spominjao ni Alispahića i Čengiće jer nije bilo vrijeme...kontam kazaće im se svima samo.... ali eto nije nikad, sad jel to zbog politike vladajućih medija i politika il šta drugo... nije sad tema..

Mi smo ga popušili pravo tokom agresije na BiH... i to baš, kako bukvalno, tako demografski, urbanistički.. neki i moralno... reperkusije svega toga ja danas oko sebe vidim u Sarajevu, Ljeposava... možda ti i nisi imala priliku (kao i ja) još upoznati "pravo Sarajevo"......

Što se tiče došljaka i lokalaca..... 98% sadašnje populacije su došli u Sarajevo i ono im je ponudilo sve nesebično i iskreno... a to šta su ti isti vratili gradu... opet se vidi na gradskim ulicama jučer danas i sutra.....

Biti sarajlija bilo kojeg koljena il čega već.. nije božije davanje već obaveza prema gradu koji je proživio sve i svašta... a ja lično ... se ponosim činjenicom da jesam iz sarajevske kotline i da jesam lokal patriota ....

P.S

Zaboravih odgovoriti za Islamsku državu...... Ljeposava čitaj i ti malo i obrazuj se ne boli puno.... stvorite ti i takvi kao ti države kakve hoćete u glavama svojim
Last edited by uvjek dobar gost on 12/12/2007 09:21, edited 2 times in total.
ljeposava

Post by ljeposava »

Da. Naravno. Veoma sam ponosna na to.

P.S. Ovo je bio odgovor za @besanu :-)
*mima*

Post by *mima* »

ljeposava wrote:@fantom varaš se. Mostarci uopste ne vole Sarajlije. Iskreno vecinu Bosanaca i Hercegovaca Sarajlije nerviraju zbog svog iskrivljenog govora. Umjesto Č ide Ć, umjesto Ć ide Č itd. To je fraerisanje kako ja imam običaja reći.
Ljude koje ti nazivaš "papcima" iz mrznje govori o tebi i tvom nacionalizmu, dragi Sarajlijo :-)

Ugledajte se na Tuzlu.

Toliko.

Koja glupost...........Mostarci da ne vole Sarajlije........nevjerovatno. Tuzlaci nas ne vole ........ne da nas ne vole nego nas mrze......a razlog...nemam pojma.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

@dobri goste....

hajd sto se to tebi desilo u tuzli haman odmah poslije rata, mene su tako docekali 2001. godine i to u nekoliko navrata, uvijekista prica... od tada me tuzla nije vise vidjela niti ce...

dok mostar hoce.... :D

@ljeposava: nemam ja sta njima govoriti, evo tebi govorim, pa ne pije vode.
ljeposava

Post by ljeposava »

@uvijek dobar gost

Mozes li konkretno reći sta su to Tuzlaci uzeli Sarajlijama, posto si vec bio napadnut tim njihovim riječima? Dakle...šta su ti rekli? Volila bih i ostalo da mi kazes, tj.citiras da vidimo , tj. da razriješimo sta su to govorili bezobrazni ljuti Tuzlaci!?

Uz put, tesko je se obrazovati ovakvima kao sto sam ja...vidiš da me majka rodila samo takvu, čim sam izletila imala sam diplomu u rukama :-)
goldenlily

Post by goldenlily »

Ugledajte se na Tuzlu.

Toliko.
Ha ha,ovo ''papci' se odnosi na ruralce koji su se spustili sa obronaka planina u grad pocetkom 60-tih pa nadalje,veliki broj je bio sa Pala,Romanije,Kalinovika i istočne Hercegovine,to je historijska činjenica,kao što je činjenica da su svi ti papani '92.obukli SMB uniforme uzeli Kalašnjikove,neki bogami sjeli i ta topove i minobacače i osuli paljbu po gradu,koji je ruralcima omogućio da opanke i livadu zamjene cipelama i asfaltom.Možda livada i stada jesu humaniji način življenja,ali ipak nije lijepo na takav način reću ''hvala''.A to o islamskoj državi i sličnim nebulozama,to idi među te svoje ruralce pa s njima raspredaj o tome kako Turci dolaze,da vas handre i slične nebuloze.
Sarajevo je otvoren grad za sve normale i urbane ljude,papani mogu nazad na svoja sela,pogotovo oni koji su pucali po gradu. :D
Meni j ejako interesantno,kako niko od stranaca sa kojima se upoznam nema osjećaj da je ovo džemahirija i jako je interesantno da taj osjećaj imaju smao radovanovi papani.
Volio bi da mi neko obajsi zašto to,koji je to kompleks?
uvjek dobar gost

ja_cura_ wrote:@dobri goste....

hajd sto se to tebi desilo u tuzli haman odmah poslije rata, mene su tako docekali 2001. godine i to u nekoliko navrata, uvijekista prica... od tada me tuzla nije vise vidjela niti ce...

dok mostar hoce.... :D

@ljeposava: nemam ja sta njima govoriti, evo tebi govorim, pa ne pije vode.
Ma to ti je ona priča Trepča radi, a Beograd se gradi....

Ne fakat svi koji laju na Sarajevo, laju na mene samog...
Sarajevo..... grad sa hiljadu lica... grad kojji je danas toliko daleko samog sebe, ali opet ja ga toliko volim i osipam se kad neko neosnovano žuga na njega... otiđite na Trebević pa pogledajte širu sliku...
A ja volim i Travnik i Jajice, Vareš volim i Mostar.. Tuzlu i Zenicu... i nisam ni luk jeo ni luk mirisao... i niko nema pravo da me u naprijed osuđuje jer sam ... to što jesam....
luciferino

Post by luciferino »

Kako ide ona pjesmica?
Vezali mi dušu lancima, morili me glađu danima
Mrze me i psuju jer sam tu, rodjen u Sarajvuuuu... :music2: tako nešto :oops: (ovo može komotno i za temu "Djevojko u sukobu s Titom") :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

@goldenlilly : ostace misterija zauvijek, cini mi se...
ljeposava

Post by ljeposava »

@goldenlily
Imaš krasan nick :roll:
Ja vjerujem da iz tvojih usta sipa samo zlato :-)

Btw. Trebala sam to prije reći da te poštedim toliko pisanja. Ja sam Bošnjakinja.
Kako da dokažem? :-)
uvjek dobar gost

ljeposava wrote:@uvijek dobar gost

Mozes li konkretno reći sta su to Tuzlaci uzeli Sarajlijama, posto si vec bio napadnut tim njihovim riječima? Dakle...šta su ti rekli? Volila bih i ostalo da mi kazes, tj.citiras da vidimo , tj. da razriješimo sta su to govorili bezobrazni ljuti Tuzlaci!?

Uz put, tesko je se obrazovati ovakvima kao sto sam ja...vidiš da me majka rodila samo takvu, čim sam izletila imala sam diplomu u rukama :-)
Diploma ti je falsifikovana... vidi se iz priče o Islamskoj državi..na ovim prostorima...

dalje ja imam pravo familije u Tuzli sa očeve strane... oni koji me nisu znali i u miru kad sam došao u Tuzlu )&. nekad su me napali sa spikom kako smo svu pomoć pojeli mi u Sarajevu, kako smo imali struju mi cijeli rat kako smo se okoristili od rata sa njihovih leđa... kako mi sarajlijice svo vaki i naki, mada moram priznati ni blizu kao raja u Zenici... ali opet meni nelogično skroz, da ti sad ne spominjem skandiranje navijača Slobode na Tušnju... i neke druge stvari, meni lično nije jasno odakle toliki animozitet i mislim da ga danas jučer i sutra ne bi smjelo biti...

Svi koji misle da je Sarajevo hajrovalo... na opsadi i agresiji... jese samo u lopovima i ratnim i poratnim profiterima... Tuzla zna , zna i Zenica.. samo mi nije jasno kako su zaboravili kako zvuči.. kad ti roknu samo dvije....

A oni koji nisu okusili to... nek znaju.. da sve bi im se samo kazalo da im roknu samo dvije...
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

luciferino wrote:Kako ide ona pjesmica?
Vezali mi dušu lancima, morili me glađu danima
Mrze me i psuju jer sam tu, rodjen u Sarajvuuuu... :music2: tako nešto :oops: (ovo može komotno i za temu "Djevojko u sukobu s Titom") :D
ako se uzme u obzir ko je pjevac i odakle je (poznata stolacka famElija)... ni on se ne bi trebao brojati kao sarajlija, sudeci po nekim postovima ovdje, jer je samo on rodjen u sarajevu, dok su njegovi doslje...

ja mu svakako skidam kapu za ovu pjesmu, pravo me je dizala u to vrijeme i uvijek je rado pjevam :D
goldenlily

Post by goldenlily »

ja_cura_ wrote:@goldenlilly : ostace misterija zauvijek, cini mi se...
:D Nikako mi nije jasno,koga god sretneš npr.na moru i kažeš da si iz Sarajeva,ljudi uvjek nose neke drage uspomene iz Sarajeva,kazu ja sma bio '84. bilo nam je super,normalni ljudi pamte lijepe stvari.Ovi papani valjda,kako imaju fobiju od civilizacije i ne mogu se uklopit u urbano nose samo traume,zato poručujem svim papanima,daleko vam kuća od Sarajeva.Poslije toliko godina,završenog faxa u gradu popneš se na brdo i ubijaš taj grad,kakav moraš biti smrad,za to.A onda mi se pojave ovi maskirani papani,i kao pod krinkom multi ovo multi ono,kažu ogledaj se na neku selendru tamo. :D MOji papani!
ljeposava

Post by ljeposava »

@uvijek dobar gost

KONTRADIKTORAN SI
Lažeš.
Obrati pažnju na svoje riječi....
Pričaš da voliš sve i svakog i Tuzlake voliš, a toliko te napadali. Ili si ti toliko dobra duša pa sve trpiš i još pride voliš svoje napadače ili lažeš sve u cilju da pokažeš kako si ti VELIK a ja MALA.

Argumenti o napadima Tuzlaka na Sa nisu ti jaki....trebao si ih dobro smisliti....pokuša opet, čekam te :)

Dobro iz priče o Islamskoj drzavi, očito je da je moja diploma falsifikovana. Ovo ti je fakat rečenisa ipo, al' ono rečenica IPO :lol:
goldenlily

Post by goldenlily »

ljeposava wrote:@goldenlily

Btw. Trebala sam to prije reći da te poštedim toliko pisanja. Ja sam Bošnjakinja.
Što se mene tiče možeš bit i Eskimka,to je potpuno irelevantno.Ne djelim ljude po tom kriteriju,moj kriteriji je papani i mi normalni :D .
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

KONTRADIKTORAN SI
Lažeš.
Pričaš da voliš sve i svakog i Tuzlake voliš, a toliko te napadali. Ili si ti toliko dobra duša pa sve trpiš i još pride voliš svoje napadače ili lažeš sve u cilju da pokažeš kako si ti VELIK a ja MALA.

Argumenti o napadima Tuzlaka na Sa nisu ti jaki....trebao si ih dobro smisliti....pokuša opet, čekam te :)

Dobro iz priče o Islamskoj drzavi, očito je da je moja diploma falsifikovana. Ovo ti je fakat rečenisa ipo, al' ono rečenica IPO :lol:
vidim da se prepucavas sa dobrim gostom, ali evo da i ja koju ubacim, nemoj zamjeriti :D

sta si to ti konkretno rekla o problemu sarajlija naspram onih drugih???
ja vidjeh samo ono o nekakvim slovima, sto opet nisi argumentovala.
ljeposava

Post by ljeposava »

goldenlily wrote:
ljeposava wrote:@goldenlily

Što se mene tiče možeš bit i Eskimka,to je potpuno irelevantno.Ne djelim ljude po tom kriteriju,moj kriteriji je papani i mi normalni :D .
Ne bih rekla. Između rečenica jasno se osjetilo šta hoćeš reći. :-)
Pročitaj se ponovo :-)
ljeposava

Post by ljeposava »

ja_cura_ wrote:

KONTRADIKTORAN SI
Lažeš.

vidim da se prepucavas sa dobrim gostom, ali evo da i ja koju ubacim, nemoj zamjeriti :D

sta si to ti konkretno rekla o problemu sarajlija naspram onih drugih???
ja vidjeh samo ono o nekakvim slovima, sto opet nisi argumentovala.
Čuj??? Zar je potrebno to argumentovati? :lol:
uvjek dobar gost

KONTRADIKTORAN SI
Lažeš.

Ja nisam velik, ali jesam povisok... a ti svojom pričom samo poakzuješ da si mlada...
Ne smišljam ja ništa niti lažem na ovom forumu... pitaj još ljudi šta su Fukare skandirale na Tušnju...
Ja rekoh ti imam dosta familije u Tuzli i imam odavno formirano mišljenje o tuzlacima... znaj još da ja ne trpim nego se trudim da razumijem... ma koliko to ludo zvučalo... a ne volim ja svakog, daleko sam od toga... i nemoj biti toliko banalna ... i pogledaj malo širu sliku... koncepcije podjela i animoziteta između gradova... u današnjem vremenu kad se socijalni mir kupuje parama dijaspore i mjesečnim davanjima vlada.. od po 100Km...

Nemam namjeru da zachatavam i tupim, ali jednostavno mislim da nisi u pravu... i znaj da nas Mostarci i Dubrovčani vole (nas sarajlije) ....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

A koje ste vi svi skupa dijagnoze ,pa za ne povjerovat :D
Generalizovati čitave gradove po ne kakvim debilnim ispadima pojedinaca je, malo je reci debilnost.
@ljeposava ...živa bila,uzmi nešto za smirenje,istuširaj se hladnom vodom,imaj dobar sex,pa se malo educiraj,pa izadi sa prijateljima na kafu (ako ih imaš) itd itd :D Pa ti bona nemaš pojma o cemu pricas :D

Osamdesetih godina kada kažeš da si iz Sarajeva bilo gdje u bivšoj jugi ne da ti je gotiva nego nezapamčen doček....to je taj "Sarajevski duh".
Poslije rata normala da se je dosta toga izmjenilo ,bio sam po svim gradovima BiH,Hrvatske,Srbije,Crne Gore,Makedonije,Slovenije.....pa neprimjetih to nekakvo šikaniranje i blacenje zato što sam Sarajlija,nego naprotiv opet ista gotiva.
Post Reply