Great Wall Motor

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

maxell_sarajevo

#326 Re: Great Wall Motor

Post by maxell_sarajevo »

kad bi znali u kakvim se kantama voze...
testdriver

#327 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

maxell_sarajevo wrote:kad bi znali u kakvim se kantama voze...
hahahahah...a kakvu kantu ti imaš? :D :D :D
pa neće se valjda vozit u volkswagenu...
testdriver

#328 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

Image

Image

Image

novi hover :-D :-D :-D
Bullet Tooth Tony

#329 Re: Great Wall Motor

Post by Bullet Tooth Tony »

e pa nije te dugo bilo :D :D ,ih hovera i sile :D :D ,jel ovo neki novi logo :-) :-)
testdriver

#330 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

jeste...taj novi grb su stavili kada su počeli sa proizvodnjom malih automobila, to je kula sa kineskog zida...a ovo kao taj krug je simbol za zemaljsku kuglu...tako nešto su mi rekli
a hover je bome lijepo promijenio,važno da se vidi napredak...više od 30 preinaka na vozilu je, novi motori...136 benzin 2.4 mitsubishi i 2.5 tci isuzu(ali radi ga great wall) sa 120 ks,novi farovi, neke izmjene u interijeru, dodan je traction control, žmigavci u retrovizorima, kamera za vožnju unatrag, nova maska, nova hauba,serijski se biti opremljen i sa dvd-om, priključkom za memory card, ima i gps, itd itd...sve to radi homolgacije je izmjenjeno na vozilu
Image
evo to je taj novi 2.5 tci
Image
dakle 80 kw, i 300 nm okretnog momenta, sva elektronika od boscha, ubrigavanje common rail, intercooler, turbo od mitsubishia
Image
neki modeli imaju i novi brzinomjer, novo osvjetljenje, rubovi, a dodane su i zelene ozanke na obrtomjeru,kao područje okretaja gdje je najboljo okretni momenat
Image ž
traction control, koji se može i isključiti
Image
Image
Image
pogon je ostao isti, dakle klasika 4x4 sa reduktorom
za_sada_bez_dobrog_nicka

#331 Re: Great Wall Motor

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

..aaa jel' ove mace idu u paketu serijske opreme ili na doplatu?
AdnanSA

#332 Re: Great Wall Motor

Post by AdnanSA »

Gdje li je ljudi Test driver odavno ga nema? Da nije ostao u kvaru negdje sa svojim mega-giga Hooverom?
Šalu na stranu driveru ima li kakvih novih fotki, ovi kinezi su po svemu sudeći sve bolji i bolji.
LeKo

#333 Re: Great Wall Motor

Post by LeKo »

Drajveru, koliko je love jedan ovakav sa diesel mašinom?

P.S. fakat lijepo izgleda.
Drvosjeca iz Dejcica

#334 Re: Great Wall Motor

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

testdriver wrote:ovaj kombi pa baš i nije toliko popularan u kini, ma 90% su raznorazne verzije na toyotu hiache, a opet drugo je i to šta se radi za lokalno tržište, evo npr kako se prodaju zastava stojadin i jugo a nemaju euro 4 unatoč tome što je na zakonu u srbiji, a evo ti pravog primjera, sa 150 izletio s auto ceste, auto brillaince
Image

Image

čovjek prošao samo s lakšim ozljedama, ova slika i novost je top vijest na kineskim auto portalima, dakle toliko o tim crash testovima itd, to je čist marketing, ovo su prave situacije, i ako tu izvučeš živu glavu...super je
Kada govorimo o auto sigurnosti onda jedina istinska ikona je, molim da se ustanete, VOLVO. Stoji da su svi vodeci brendovi sigurnost vozila podigli na znacajan nivo, isto tako i Kinezi koliko vidim rade na tome jer su skontali ako zele po Evropi prodavati vozila onaj debakl sa Briliance se vise ne smije dogoditi.
Evo pogledajte obavezno ovaj klip, rijec je o Volvu V40, brzina oko 100km/h, cetvero u vozili, vozilo se prevrce, vozac prosao sa laksom ozljedom vrata.

Ovo su slike nakon udesa.

Volvo je decenijama lider po pitanju sigurnosti vozaca i putnika, prvi su osmislili i uveli pojas u tri tacke, airbag, testiranja ne samo kod direktnih i bocnih sudara vec i tzv. rollover test.

Dok je Volvo uvodio sigurnosne sisteme u svoja vozila drugi su tupo gledali i govorili sta rade ti suludi Sveđani. Znam recimo da danas rade na istrazivanju jedne vrste africkog skakvca koji leti u iznimno gustim rojevima i skontali su da se ti skakvci nikada ne sudare. Trenutno istrazuju i pokusavaju otrikiti na kojem principu to sve funkcionise kod tih skakvaca i planiraju mozda jednom u buducnosti to implementirati na vozila. Naravno mnogima se ovo cini suludim, kao i prije nekoliko decenija pojas, airbag, ojacana karoserija sa zonama guzvanja, kasnije su mnogi uveli ono sto je osmislio ili pronasao Volvo. Volvo je mozda jedini ili jedan od rijetkih koji ima mobilnu ekipu, koja po dojavi tezis sudara u kojima je sudjelovao neki od novijih modela Volvo-a, dolazi na lice mjesta i po potrebi vozilo odvozi na analizu u cilju eventualnih poboljsanja novih modela. Ne kaze se đaba-Volvo for life.

testdriver

#335 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:..aaa jel' ove mace idu u paketu serijske opreme ili na doplatu?
:-D :D ...pa koliko ima kineskinja mogli bi dati i serijski koju,evo i još jedna, za novi kalendar :-D
Image
testdriver

#336 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

LeKo wrote:Drajveru, koliko je love jedan ovakav sa diesel mašinom?

P.S. fakat lijepo izgleda.
mislim da će taj novi biti oko 49000 KM, nadam se samo da će potrošnja ostati kao i na dosadašnjim modelima, dakle ispod 10 litara

p.s
drvosječa svi znamo da je volvo odličan auto, ja sam imao 940 automatic, prodao sam ga sa više od 430.000 km i dan danas ga gospodin vozi, jako komforan auto
testdriver

#337 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

AdnanSA wrote:Gdje li je ljudi Test driver odavno ga nema? Da nije ostao u kvaru negdje sa svojim mega-giga Hooverom?
Šalu na stranu driveru ima li kakvih novih fotki, ovi kinezi su po svemu sudeći sve bolji i bolji.
lijepi pozdrav jarane ;-) , i meni je baš drago jer konačno napreduju, svaki puta sve je više novije i modernije opreme u tim vozilima, sada jako puno rade na segmentu osobnih automobila, planiraju da od 3 mjeseca 2009 imaju 4 modela u ponudi:mali peri, cowry mpv...tu si su im već dostupni na tržištu, a pred dovršetkom su florid i coolbear

Image
uskoro u BIH
Image
također uskoro u BIH, od 42000 KM na više
Image
dosupan od sredine 2009
Image
dostupan od isto od sredine 2009 godine
VR6

#338 Re: Great Wall Motor

Post by VR6 »

Ti mislis da ce neko za ovog coolbeara dati 42000 KM, pored recimo, Toyote Corolle Verso?!
malizeleni

#339 Re: Great Wall Motor

Post by malizeleni »

Peri = Toyota Yaris.
Coolbear = Honda Element.

I to ofirno pravo. Jel ovo radjeno po licenci samo drugo ime nabacheno na auto ili im dizajneri fakat obraza nemaju :D
testdriver

#340 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

VR6 wrote:Ti mislis da ce neko za ovog coolbeara dati 42000 KM, pored recimo, Toyote Corolle Verso?!
pozdrav, vidim da si pobrkao modele,MPV cowry je vozilo u toj klasi,on će koštati oko 18000 eura za bazni model, što znači model za full opremom bez kože
šta se tiče usporedbe toyota verso i cowry...prvo cowry je nešto veći u dimenzijama (toyota 4370,cowry 4574), drugo toyota sa 7 sjedala košta oko 42000 km, tako piše za bazni paket opreme, svaka roba ima svojeg kupca, za sada je ovaj model u kini dobro prihvačen i prodaja mu je sve veća

za coolbear koji je osobni auto cijena mislim da že cijena biti oko 15000 eura

dakle prvi žuti na slici je peri, gradski auto, 3,6 metara, dakle segment A
drugi je mpv cowry, monovulumen
treći plavi je coolbear, nešto tipa kao nova kia soul, 4,2 metra je dug, ali zbog tog kutijastog dizajna auto ima jako puno mjesta u unutrašnjosti, dosta je komforan
četvrti je florid, isto oko 4 metra
testdriver

#341 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

malizeleni wrote:Peri = Toyota Yaris.

I to ofirno pravo. Jel ovo radjeno po licenci samo drugo ime nabacheno na auto ili im dizajneri fakat obraza nemaju :D
zdravo

koliko znam gwm je dugo godina radio joint venture poslove za toyotu i isuzu, rade za njih neke motore i karoserijske dijelove, dakle sigurno neka relacija sa njima postoji, ali nisam toliko informiran da znam kako su razvijeni ovi auti, oni kažu da ih je napravio njihov R&D centar, e sad tko je tamo unutra i šta oni crtaju mene to baš i previše ne interesira,ti i danas imaš ljudi koji govore da je npr kia sportage kopija hyundai tucsona, a svi znamo da je hyudai vlasnik tog cijelog koncerna, ili npr za nova suv vozila mitsubishi outlander, peugetot 4007 i citroen crosser, još jedan primjer su toyota aygo, peugeot 107 i citroen c1, znaš koliko sam puta čuo da ljudi raspravljaju o tome a ustvari ne znaju da su te kompanije zajedno dogovorile proizvodnju tih modela, meni je najvažnije da auto ima dobru kvalitetu, puno opreme i da je siguran,za sada nijedan model great walla nije doživio fijasko na euroncap-u ili na kineskom c-ncapu
edoze

#342 Re: Great Wall Motor

Post by edoze »

dobar ovaj novi hover,svidja mi se,a de,usporedbe reci,sta je bolje,gwm il ssangyong?ne vjerujem ja bas kinezima,i oko koreanca sam lomio,vrijedi li kupovat nesto istocno,vozim ga vec godinu dana(da se razumijemo,auto je ocevo,ja sam tek godinu vozac,i tu godinu sam konstantno za volanom ssangyong mussa,sa dosta pregazene ceste),i mogu reci da sam odusevljen,auto trosi nekih 11 litara gradske,sto je.s obzirom na gabarite,tezinu i sve popratne faktore terenca izvanredan uspjeh(auto je 96 godiste)...e sad...hover mi je,ajmo reci,stroj...odusevio me izgledom,bar na slikama,nisam vidio uzivo,vidio sam jedino safe-a(iskreno,ruznije nisam vidio,isto koza-metar od zemlje podignut,sa ofirnim naljepnicama,zuto,ubija,a unutra prostora ni za lijeka)..hovera sam pregledao(starog) i extra je,znam,reci ces,predobro auto(svako svog konja hvali),al me zanima,usporedbe radi,ssangyong vs gwm?prednosti,mane,mozda se,ak bude sudbine,para i volje,odlucim bas za hovera :?: ne vjerujem kineskoj kvaliteti izrade,elektronici...motori i nekako,licencirani su kao sto je i u ssangyonga,a uvjerio sam se da rade dobro(15-tak hiljada km,otisao samo relej grijaca-prouzrokovan mojom greskom,akumulator pri kraju bio,pokusavao ga palit,relej zveknuo)
testdriver

#343 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

edoze wrote:dobar ovaj novi hover,svidja mi se,a de,usporedbe reci,sta je bolje,gwm il ssangyong?ne vjerujem ja bas kinezima,i oko koreanca sam lomio,vrijedi li kupovat nesto istocno,vozim ga vec godinu dana(da se razumijemo,auto je ocevo,ja sam tek godinu vozac,i tu godinu sam konstantno za volanom ssangyong mussa,sa dosta pregazene ceste),i mogu reci da sam odusevljen,auto trosi nekih 11 litara gradske,sto je.s obzirom na gabarite,tezinu i sve popratne faktore terenca izvanredan uspjeh(auto je 96 godiste)...e sad...hover mi je,ajmo reci,stroj...odusevio me izgledom,bar na slikama,nisam vidio uzivo,vidio sam jedino safe-a(iskreno,ruznije nisam vidio,isto koza-metar od zemlje podignut,sa ofirnim naljepnicama,zuto,ubija,a unutra prostora ni za lijeka)..hovera sam pregledao(starog) i extra je,znam,reci ces,predobro auto(svako svog konja hvali),al me zanima,usporedbe radi,ssangyong vs gwm?prednosti,mane,mozda se,ak bude sudbine,para i volje,odlucim bas za hovera :?: ne vjerujem kineskoj kvaliteti izrade,elektronici...motori i nekako,licencirani su kao sto je i u ssangyonga,a uvjerio sam se da rade dobro(15-tak hiljada km,otisao samo relej grijaca-prouzrokovan mojom greskom,akumulator pri kraju bio,pokusavao ga palit,relej zveknuo)
zdravo

evo ako želiš još više se upoznat sa hoverom dođi ovu subotu oko 2 sata u kakanj, tamo će biti otvorenje jednog novog prodajnog salona
već sam sudjelovao na nekoliko foruma i raspravljao o usporedbama ssangyong i gwm, večinom smo ih uspoređivali sa modelima kyron, rexton i action
koliko sam dobio informacije od ljudi večinom nemaju zamjerke na ssangyong, par ljudi je samo napisalo da su imali određenih problema s elektronikom i potrošnjom diesel motora, ali dobro je to jer ssangyong večinom na svojim terencima nudi klasičan 4x4 pogon sa reduktorom, istina ima taj ekstravagantan dizajn i kod ljudi je kupnja takvog vozila prilično jednostavna, ili ti sve sviđa ili ne, isto tako rexton je cijenom puno skuplji i kod ssangyonga se za neku opremu treba doplačivati koja se kod hovera dobiva serijski, šta se tiće starog modela musso..pa to je tenk, mi smo prijašnjih godina imali taj đžip, stvarno robusan auto, smatram da se hover i action nemogu usporediti jer je hover veći i komforniji od njega, dok bi se neka usporedba sa kyronom ili rextonom mogla napravitim, isto tako rexton ima prostraniju kabinu od hovera jer je hover ima malo niži krov, ali hover ima bolji koeficijent otpora zraka naspram ssangyonga, isto tako kod hovera je mjenjač puno bolje usklađeniji s motorom, pogotovo naspram action modela, isto tako nije pogodno usporediti safe model jer se on proizvodi od 98 godine u gwm-u, te se sklapa u staroj tvornici koja nema tako modernu proizvodnu liniju kao novi pogon gdje se rade hover, novi pick up steed i program osobnih vozila

pošto su ssangyong i gwm u rusiji dosta popularna vozila večinom ljudi kažu da im kod ssangyonga smeta skupi servis i ti sitni problemi sa elektronikom, kod hovera je to najveći plus,pristučane cijene dijelova, provjeren motor, mitsubishi (ssangyong ima mercedes), izuzetno robusan 4x4 pogon sa kojim bez problema možeš voziti i težim terenima, isto tako hover je pogodan za preinake jer u ponudi ima puno više off road dodatne opreme, nekim ljudima se ne sviđa to što kod hovera nema automatic mjenjača, ili možda kakav jači motor ( limitirano zbog zakona o potrošnji goriva u kini) ali za budućnost se očekuju 2 nova motora, benzinac sa 136 ks i diesel sa 150 ks, ssangyong već sada ima diesel sa 141 ks a od benzinaca imaju neke čudne motore za koje nisam vidio da se prodaju u europi,isto tako hover je mogu reći siguran auto naspram hrpe ostalih kineza, ali smatram da bi se moglo staviti i više zračnih jastuka, te kupcima ponuditi ESP radi zahtjeva tržišta, meni osobno to ne smeta

uglavnom oba auta spadaju u ekstravagantne modele, naravno da je ssangyong poznatiji u europi ali hover također polako osvaja i europska tržišta, dakle krenulo se sa prodajom u rumunjskoj, italiji gdje je već prodana jedna poveća količina vozila, hrvatskoj, bosni, holadniji...onda dobre prodajne rezultate imaju u bugarskoj, ukrajni, bjelorusiji,u rusiji su prodajni hit jer gwm tamo prodaje više od 20000 vozila, afričkim zemljama itd, isto tako u europu sada dolazi i novi pick up model te je već prva količina od 500 vozila dostavljena u italiju, ja sam za sada sa raznim vozilima od great walla napravio više od 200.000 km, od toga 100000 sam prošao sa hoverom bez problema, 60000 km sam napravio sa novim pick up steedom, te 40000 km sa starijim modelima safe i deer koji su pogodni za off road jer su bazirani na starijim modelima toyote 4 runner i hilux, kad smo već kod toga hover vuče korijene sa američkog modela isuzu-a, axiom, dok novi pick up steed ima bazu na isuzu d-max modelu
land

#344 Re: Great Wall Motor

Post by land »

Kada vec govorite o Volvu evo i novih informacija u vezi ove kompanije
http://www.4x4centar.ba/index.php?optio ... 8&Itemid=1
malizeleni

#345 Re: Great Wall Motor

Post by malizeleni »

land wrote:Kada vec govorite o Volvu evo i novih informacija u vezi ove kompanije
http://www.4x4centar.ba/index.php?optio ... 8&Itemid=1
Prica se prica, ja mislim da je vecha mogucnost fuzija izmedju Volva i Saaba, gdje bi se jedan koncentrisao na manja autao, dok ovaj drugi na luksuznija.
land

#346 Re: Great Wall Motor

Post by land »

Kada je Indijska Tata mogla kupiti Lanr Rovera Zasto Kinezi nebi mogli kupiti Volva
testdriver

#347 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

u kini je trenutno aktualno nekoliko priča,chang'an i saic su zainteresirani za volvo, međutim saic grupa sada vodi pregovore i sa general motorsom oko branda SATURN,dongfeng isto razmišlja o kupovini general motora ili o kupovini nekog od brandova koji im pripadaju, great wall je obustavio proizvodnju nekih modela koji se nisu dobro prodavali na tržištu i sve više forsiraju segment putničkih vozila, isto tako prekinuli su joint venture posao u rusiji tj samo ga sele na neku drugu lokaciju jer su u toj regiji dobili neku povoljniju opciju za proizvodnju, isto tako u bugarskoj planiraju napraviti tvornicu gdje bi se distribuirala vozila po europskoj uniji, već sada u prvom mahu misle investirati više od 80 milijona eura

evo onda i par slika iz novog salona GWM-a u kaknju:
Image
Image
Image
Image
ovo je prvi u bih koji je rađen po novom identitetu great wall-a sa novim grbom ;),a nadam se da će uskoro doći i nova vozila, prije svega putnički modeli

isto tako prekinut je brak chrayslera i cherry-a, bio je plan da cherry radi vozilo koji bi se u americi prodavao kao dodge ali ništa, međutim talijani su odmah zgrabili priliku i taj auto planiraju prodavati pod brandom DR u Italiji, gdje već prodaju model Tiggo Suv sa fiatovim 1.6 i 1.9 JTD motorima koji se već u italiji prodao u više od 5000 primjeraka
Image
evo tog malog gradskog auta

isto tako za europsku uniju su homologirani novi modeli i malih kombija i kamiona, koji će također biti dostupni u bih, prva zemlja gdje je krenula prodaja je bila švedska, a već su krenuli turci, njemci i španjolci, u hrvatsku dolaze oko 1 mjeseca
Image
Image
kombi malo liči na bmw, pogotovo ovaj prednji kraj, jer je kineski bmw (jinbei brilliance) naručio više od 5000 takvih vozila za prodaju u kini
imat će mali 1.1 motor, od 55 ks, benzinac i dosta serijske opreme, poput radia, klime, centralnog zaključavanja, maglenki itd
burekodsira

#348 Re: Great Wall Motor

Post by burekodsira »

ima li kakvih novosti? prije sam rado pratio ovu temu, nekako je zamrla...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#349 Re: Great Wall Motor

Post by corolla02 »

malizeleni wrote:Peri = Toyota Yaris.

Pa sve pokradose ovi Kinezi, eno ona dva gore ista k'o Scion(Toyota) Xb i Xa, i to oni stariji iz 2005
ahmer83

#350 Re: Great Wall Motor

Post by ahmer83 »

Pozdrav,
Tipicno balkanski ali nisam mogao da sutim, gosp. testdriver, ne zelim da smatrate kako je ovaj post neka vrsta ataka na Vas i Vas "kruh svagdasnji" ali ruku na srce, na kineskim ulicima sto se tice GWM-nigdje ni jednog, po njihovim AMK i slicnim udruzenjima takodje, ja sam imao prilike da vidim, a i Vi takodje u to sam siguran.
Sto se tice ovog Dong Fenga sa gornje slike u klasi lahkih gospodarskih vozila, iskreno ni njega nigdje na kineskim cestama, ali zato Sudan, Eritreja i slicno vrvi od njih.Tamo kod kineza vecinom Isuzu, pokoji Mits, i kad naletis na kinesku marku mora da je JAC ali nikada DFM-a.
Pitamo se zasto tih vozila nema po kineskim cestama, evo zasto jer je kinez u okviru svoje teritorije j... do daske i mogu slobodno reci da je njemacki/EU TUV mala maca u odnosu na kineske kontrole onoga sta i kako se prodaje u njihovoj zemlji i u okviru njihovih kineskih granica.Dokaz: Sta bi sa onih njihovih proizvodjaca mlijeka kad im se neki melamin pojavi???Metak u glavu i porodici racun na 80 EUR, jer ni taj metak nije dzaba.Ono sto se izvozi, kako i kome to kineski vlast uopste ne zanima, ama niti jedan promil.
Ja radim sa kineskim viljuskarima i podiznom mehanizacijom vec duze vrijeme, jedina 100% provjerena formula za uvoz iz kine je: pravo u kinu, ruke u dzepove pa snimaj sta kinezi od tih svojih silnih "brendova" koriste i budi slobodan da to uvozis, od igle do lokomotive, to se na sve odnosi, sto oni ne koriste u svojoj drzavi ne kupuj ni pod razno.
Ja taljigam sa marzom od 15-20% a boga mi ti krehno 50% pa neka ti je sa srecom.

P.S.
Ja, i moj BMW 524 TD godina proizvodnje 87 se krecemo brzinom od 110 KM na sat, a neki se malac za mene zalijepio, pa presalta on u 3 al neda mu se da pretekne, a ja iz 5 ne diram i vozim(kaze se tamo u testovima niti usporavati niti ubrzavati, ono kad ucis za vozacki) i tako nekih 10-km, ne vidim ti ja "andrejin krst" i budem primoran da naglo prikocim prije pruge, kad se malac zakuca u mene od pozadi, izlazim i vidim Maple C31 "sportska verzija", full oprema, a j... mu full opremu kako ne uspjede zakocit kad i moj arhivski primjerak BMW-a, otrcalo se dijete i volan mu citavu gornju vilicu odvalio, curica kraj njega bila pametna pa se svezala i nista joj ne bi, a kod ovog njegovog C31 motor se jadan izvijo gotov pa na krov otisao, kad ovaj mangup dodje do sebe, i kaze ti meni "Imaw mi puno ftete na kowima?".Trazim ja njemu 200 KM za onu moju železnu karambolu, kuku mi zezno, i ono malo sto ce se morati raubindom izvući.Neda on kaze, u njega je kasko, ajde reko sinko kaskaj ti ode Ahmo sutra po predračun u servis pa da vidimo i to tvoje kasko.Tako je i bilo.Nisam se zdao, kroz dva dana buraz mi se smilova i proda mi BMW 524 TD 90 godina, pa nek se kinezi lupaju od svabu do mile volje.
Post Reply