Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shipak

#326 Re: Recepti

Post by shipak »

ja pitam na raznim temama a niko mi ništa ne odgovara pa evo još jednom:

1. treba i recept za piletinu u soja sosu, neki isproban

2. kako se treba pripremiti smeđa riža. ja sam je kuhala sat vremena a nije bila baš mehka. čitam negdje maloprije da se treba kuhati 45 min u ekspres loncu, a ja to nemam

unaprijed hvala
delightful

#327 Re: Recepti

Post by delightful »

ako zelis meku rizu, onda smedja riza nije za tebe. ona je jednostavno takva. kuha se dvadesetak minuta. 45 minuta u express loncu bi slona s kljovama skuhalo :-)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#328 Re: Recepti

Post by Latina »

sunčan dan wrote:Brašno pa jaje. Iako sam ja dobila recept za pohovanje od jednog kuhara, dakle ide samo žumance sa parmezanom, ja to nisam nikad probala praviti, mada sam jela i bilo je mljac.
Zvuci super, njami. :D

Probacu. :)
neprilagodjena wrote:Meni oni fileti nekako suhi,ovako bas fino bude socno.
Jos ako imas kakvu zdjelu za rernu sa poklopcem ili dublju tavu sa poklopcem bice pravo dobri.
A ovako mozes da sacuvas i onu kozu pa isprzis sa njom i kasnije skines kad se ispece.
U zadnje vrjeme piletinu samo jedem ovako.
Hm, i ovo cu probati. Fileti su sve skuplji, i skuplji, i skuplji... :D
Ja ne znam sta je kleka ali znam sta je smrika

U svakom slucaju:

Na 50 litara vode ide:

- pregrst smrike

- kilo ljutih jabuka

- kilo shipurina

- koji shipak

- cvekla, dvije ( za boju )
Za sta je dobar sok od smreke ? Je li ovo ispravan recept ?
lol_sa

#329 Re: Recepti

Post by lol_sa »

molila bih iskusne da mi objasne kako da napravim sjeckani burek??:sad:
sunčan dan

#330 Re: Recepti

Post by sunčan dan »

Ja ne znam sta je kleka ali znam sta je smrika

U svakom slucaju:

Na 50 litara vode ide:

- pregrst smrike

- kilo ljutih jabuka

- kilo shipurina

- koji shipak

- cvekla, dvije ( za boju )

Za sta je dobar sok od smreke ? Je li ovo ispravan recept ?

Sok od smreke je doooobar, čini mi se za štošta. Ali ovaj recept hmmm :| negdje sam pročitala da se osim smreke u vodu ništa više ne smije stavljati, pa ni limun. :zoka:
cHupjahalic@

#331 Re: Recepti

Post by cHupjahalic@ »

dragi kuhari i kuharice, ubrzo ce tetkinoj princezi godina dana, a jos ne znam koju tortu da napravim.
imate li kakav prijedlog?
u pitanju je 1. rodjendan.
imate li prijedloga na koji najlaksi moguci nacin mogu izraditi neke detalje na torti, bez da je pokvarim sa tim ukrasima? (mislila sam na ukrase kao npr medo, zeko, masnica, baloni i sl.).
cHupjahalic@

#332 Re: Recepti

Post by cHupjahalic@ »

@Indigo-X hvala ti, malo sam pogledala i zapazila sam par zanimljivih stvari. uglavnom uslikat cu ako mi na nesto licila torta. :D
123456

#333 Re: Recepti

Post by 123456 »

Da li se proizvodi Sarajevski kefir idalje?
Crveno-plavi aluminijumski poklopac i casa sa natpisom Sarajevski Kefir( 2dL). Tako je izgledao osamdesetih.
Dobar uz banjalucke cevape.

Haj zivli
b.boja

#334 Re: Recepti

Post by b.boja »

ja smreku stavljam u sarmu, od kiselog kupusa :D
u sok od smreke, stavljam malo sipuraka :D
zlatiborka

#335 Re: Recepti

Post by zlatiborka »

123456 wrote:Da li se proizvodi Sarajevski kefir idalje?
Crveno-plavi aluminijumski poklopac i casa sa natpisom Sarajevski Kefir( 2dL). Tako je izgledao osamdesetih.
Dobar uz banjalucke cevape.

Haj zivli
Pravi se sarajevski kefir i dalje ali nema boljeg od moga domaceg. Probala sam mnoge ove kupovne u casi i flasi ali su mi prekiseli, ljutkasti i rijetki. Moj je blagog i prijatnog ukusa, mnogo gusci i veoma pitak. Pravim ga od mlijeka sa najmanje 3,2 % masnoce i kefirnih gljivica. Vec skoro 1 godinu radim taj kefir i odlican je.

- 1 do 1,5 l mlijeka (moze iz PVC kese a moze i ono trajno)

- kefirnih gljivica odprilike koliko stane u saku, prije stavljanja u mlijeko isprati ih u plasticnoj cjediljci.

- u staklenu teglu odgovarajuce velicine staviti gljivice i mlijeko i pomjesati plasticnom kasikom i poklopiti staklenim ili plasticnim tanjiricem. Na sobnoj temperaturi treba stajati 24 sata uz povremeno mijesanje.

- procijediti gotov kefir kroz plasticnu cjediljku u neku posudu koja nije od metala, zatvoriti i staviti u frizider.

- gljivice dobro isprati u cjediljci hladnom vodom, ne smiju se gnjeciti i ponoviti postupak za sljedecu turu.

- kad se gljivice dosta razmnoze, dajte ih nekome ili bacite jer ne smije biti previse gljivica u mlijeku. Znaci za 1-1,5 l mlijeka ide koliko stane u saku ili velicine teniske loptice.

VAZNO: gljivice ne smiju doci u dodir sa necim metalnim, moze samo staklo ili plastika!

Napomena:
- ja pravim kefir u plasticnom bokalu jer nemam vecu staklenu teglu.
- umjesto 24 sata, ja drzim ovo u frizideru 48 sati jer je sporija fermentacija i imam manje posla oko toga. Isto tako povremeno promijesam i vratim u frizider.

Jos jedna jako vazna stvar:
- 2 litra kupovnog kefira kosta najmanje 5 KM.
- 2 litra domaceg kefira kosta 2,40 KM, a nekad i manje kad nadjem mlijeko u kesi od 1,09 KM/l (Drvopromet)
- ukus i kvalitet sam gore navela.....
delightful

#336 Re: Recepti

Post by delightful »

hvala zlatiborka na detaljnom opisu :)
mozda je glupo pitanje, ali gdje se mogu naci kefirne gljivice?
mislis li da bi bilo ukusno i sa obranim mlijekom ili bi bilo vodenasto?
zlatiborka

#337 Re: Recepti

Post by zlatiborka »

delightful wrote:hvala zlatiborka na detaljnom opisu :)
mozda je glupo pitanje, ali gdje se mogu naci kefirne gljivice?
mislis li da bi bilo ukusno i sa obranim mlijekom ili bi bilo vodenasto?
Cao @delightful,

kefirne gljivice se ne mogu nigdje kupiti, ja sam ih donijela iz Vojvodine, rodica mi dala malo i meni su se do sada visestruko umnozavale. Visak sam bacala ali sam voljna da ih dam svakome ko ih zeli da pravi svoj kefir.

Sto se tice masnoce mlijeka, to sam procitala na
http://www.seasonaldeals.com/sejla/kefir/kefir_b.htm
bas nedavno jer sam i ja htjela da mlijeko bude sa manje masnoce. Tamo pise da treba biti najmanje 3,2 % mlijecne masnoce. Nekoliko puta sam koristila i mlijeko od 2,8 % i bilo je dobro.

Mislim da treba probati i ono mlijeko od 1,5 % masnoce, ali to bi bila donja granica, mozda staviti manje mlijeka na istu kolicinu gljivica. Moja rodica koristi tek pomuzeno mlijeko, neobrano i neprokuhano (krave su zdrave) i kefir joj je skoro kao nas cvrsti jogurt.

Imam trenutno dosta gljivica koje posebno cuvam da pocnem praviti jedan dobar napitak od kefirnih gljivica (u sljedecem postu cu napisati kako se to radi) i postaviti link. Za par dana cu imati gljivica za jednu osobu da pocne sa pola litre mlijeka i brzo moze povecati kolicinu. Ako zelis ti ces biti prva na listi za gljivice.....

Pozdrav.....
neprilagodjena

#338 Re: Recepti

Post by neprilagodjena »

A mogu li ovaj pravljeni kefir i trudnice piti??

I gdje da nadjem te Kefir gljivice :-D :-D
zlatiborka

#339 Re: Recepti

Post by zlatiborka »

NAPITAK OD KEFIRNIH GLJIVICA

http://www.coolinarika.com/printable/re ... -od-kefira

Danas cu ovo da napravim. Imam isti plasticni bokal kao ovaj na slici i sve sto treba za napitak. Zanima me kakav ce ispasti, nadam se da ce biti dobar.....

javim vam kasnije.....
zlatiborka

#340 Re: Recepti

Post by zlatiborka »

neprilagodjena wrote:A mogu li ovaj pravljeni kefir i trudnice piti??

I gdje da nadjem te Kefir gljivice :-D :-D
Mogu ga piti i trudnice i mala djeca. Na nekom od foruma sam procitala isto pitanje i odgovore koji kazu da u pravljenom kefiru ima 0,2 % etil-alkohola sto je zanemariva kolicina na jednu casu od 2 dcl kefira.

Gljivice cu dati svima koji zele, ali ne mogu odjedanput vec kako se budu umnozavale.
delightful

#341 Re: Recepti

Post by delightful »

divno, bas ti hvala. ako me trudnica ne pretekne, javljam se za prvu kolicinu :D
svakako moramo na kaficu :wink:
neprilagodjena

#342 Re: Recepti

Post by neprilagodjena »

Nemrem te ja prestici,ja sam u dijaspori :roll: :roll: meni kefir gljivica nemoze poslati :roll:
to sam ja

#343 Re: Recepti

Post by to sam ja »

pa zar se te gljivice nemogu dobiti kupovnim kefirom....meni bi to nekako bilo logicno :?
zlatiborka

#344 Re: Recepti

Post by zlatiborka »

to sam ja wrote:pa zar se te gljivice nemogu dobiti kupovnim kefirom....meni bi to nekako bilo logicno :?
Na zalost iz kupovnog kefira se ne mogu dobiti gljivice. Kupovni kefir se pravi slicno kao i domaci samo u velikim kolicinama. Pravu tehnologiju ne znam, tj. ne znam dodaju li neke aditive, ali gljivice ne ostaju u kefiru jer se isto tako procijede i koriste za sljedecu turu.

Druga je stvar kad se pravi domaci jogurt. Prokuha se mlijeko i ohladi do 35-37 C i na litar mlijeka se umijesa casa kupovnog cvrstog jogurta. To se drzi na toplom mjestu (ne previse toplom i pokrije se) i ne mijesa se poslije. Nakon 24 sata ili nesto vise pogledati da li se izdvojila zuckasta tekucina, ako jeste, onda je jogurt gotov.
to sam ja

#345 Re: Recepti

Post by to sam ja »

pa tako sam nesto i mislila...pitam se sta bi se dobilo kada bi se u jogurt (domaci, obicni) dodao kefir i to se onda pustilo da "ukisi"... :-)
zlatiborka

#346 Re: Recepti

Post by zlatiborka »

to sam ja wrote:pa tako sam nesto i mislila...pitam se sta bi se dobilo kada bi se u jogurt (domaci, obicni) dodao kefir i to se onda pustilo da "ukisi"... :-)
Mislim da bi se dobio koktel ukisli kefirni jogurt, ali gljivice ne mogu same nastati ako ih nema bar koliko stane u naprstak ili najmanje jedna malecka gljivica promjera 0,5 cm. Jer se one fermentiranjem razmnozavaju i od slatkog mlijeka prave kefir.

Gljivice su bijele razlicitih velicina, neke kao zrno rize, neke kao zrno kukuruza a ima ih i velicine ljesnjaka. Na dodir su zilave.

Ako imas nekoga da radi u mljekari, probaj pitati da ti prebaci nesto tih gljivica. Za pocetak ti je dovoljna i jedna supena kasika gljivica, stavis ih u nemetalnu posudu i dodas mlijeka da ih malo pokrije i poklopis. Svaki dan tj. na svakih 24 sata odlij mlijeko (baci, nije za piti), gljivice isperi dobro i vrati u zdjelicu i opet nalij mlijekom. Tako radi nekoliko puta dok se gljivice ne namnoze dovoljno (3-4 supene kasike su dosta za 1/2 l mlijeka).

Eto, to je to.....
anais_nin

#347 Re: Recepti

Post by anais_nin »

Kolač s ananasom

Image

Sastojci
4 jaja
140 g šećera
140 g maslaca
100 g mljevenih oraha
20 keksa Petit Beurre (160 g)
1 Kompot od ananasa

Priprema

1. Žumanjke, šećer i maslac pjenasto izmiješajte.
2. Dodajte mljevene orahe i snijeg od bjelanjaka te lagano promiješajte. Smjesu izlijte u lim (20×32 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 25 minuta.
3. Pečeni biskvit izvadite iz lima i ohladite.
4. Na biskvit položite kekse namočene u sirup iz kompota ananasa. Zatim ananas iz kompota narežite na kockice i složite po keksima tako da popunite sve praznine.
5. Šlag 5+ istucite električnim mikserom do željene čvrstoće i premažite preko pripremljenog kolača.

Posluživanje

Kolač dobro ohladite i poslužite.

Savjet

Biskvit možete premazati džemom ili marmeladom pa će keksi bolje prijanjati na biskvit.
ziggy

#348 Re: Recepti

Post by ziggy »

Mom dragom ce za koji dan rodjendan,i ja bih htjela napraviti neku dobru tortu,koja je ukusna a ujedno i dobro izgleda.Pa ako ima neko dobar i isproban recept,molila bih vas da mi napisete.

I jos nesto:sto se slanog dijela tice htjela sam napraviti nesto kao svedski sto,sa kanapeima,raznim dipovima,nachosima i sl.,a zanima me sta bi ste mi jos predlozile u tom smislu.

Hvala unaprijed! ;-)
fishtrija

#349 Re: Recepti

Post by fishtrija »

svaki kolac s keksom je cista podvala i uvreda cijenjenoj umjetnosti kuhanja. bez uvrede ikome..
Soul_Sista

#350 Re: Recepti

Post by Soul_Sista »

Bond_JaneBond wrote::thumbup: Ja pravila ovo http://www.coolinarika.com/recept/cokoladne-rum-kocke prije 2 dana :D mmm :mrgreen:
Hajd dodji mi u goste i ponesi ovih kockica a ja te vodim na klizanje :D :D :D
Post Reply