k'o nasa posla
Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
- mofo33
#326 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
i tako ga trehne svako svakome
k'o nasa posla
k'o nasa posla
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#327 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ne shvatas ti jednu stvar.babyline wrote:Mene nerviraju komentari dijasporaca tipa Sarajevo danas nije kao sto je bilo prije rata. (Ko bi rekao?!)
I meni bi vise odgovaralao da su mnoge stvari sredjenije i na svom mjestu, ali bas da zivim i radim (prosperiram- jer svi su tako uspjesni u tim uspjesnim sredinama) i ocekujem da mi neko maticu sredi da bih imao/la alternativu gdje da trosim peniziju?!
Wake up!!
dodju ljudi na godisnji- lijepo. Potrose para- super za ekononiju.
Ali sto ja moram slusati te suplje price pune klisea i pogled iz njihovog tora?! Pa majku mu, ima i jos ljudi koji su bili na truhlom zapadu, proputovi Evropu i/ili poneku svjetsku destinaciju, skolovali se na zapadu. Pa ipak ne supljiraju...
Uglavnom, dobro dosao je svako sa dobrim namjerama. Moj sugestion bi bio= kritike i sve cime se moze unaprijediti voljena matica realizirajte na neki konkretan nacin.
(Sto bi rekli ameri Just do it!)
Vani nije lako. Mozes li to prihvatiti, kao cinjenicu jednu.
Kad nije lako - ljudi traze razloge zasto da nesto duraju.
Kad traze razloge zasto da nesto duraju i trpe, onda jedan od najjacih razloga moze biti losa situacija u BiH u ovom ili onom kontekstu. To cak takvim ne mora ni biti na terenu, mozda i nije, ali je bitno da je u glavi takvog pojedinca. Jer zbog toga je on vani, i zbog toga mora x, y and z.
Zbog toga - ja da sam u BiH i da mi dodje neko iz vana i prica kako je tesko i sta sve u BiH ne valja, ja bih to samo potvrdio, i okurazio ga. Jer ne prica on to da tebe obsehrabri vec da stekne takav dojam, i onda ode vani, zavrne rukave i prihvati se arbeita, i da mu se to cini kao najbolja opcija. To je vrlo bitno. Jer cim se javi crv u glavi, da je u BiH ok, i da bi mozda bilo ljepse, ne bolje - to je vrlo, vrlo tegobna jedna situacija jer - covjek se onda nadje podvojen. Ne zna sta da radi. Ne zna jel mu se u BiH ono ucinilo. Ili je tu gdje je dosadilo mu od toga koliko je dobro, pa ne zna ni sta je lose vise.
Zbog toga - nemoj se ti na to osvrtati. Jednostavno - kod odredjenog broja ljudi, takvim ce to uvijek morati biti. Ono sto moras je biti ispred njih - u tome, umjesto da deprimiras sebe ili branis BiH - okurazi ih da su napravili pravi izbor. To je uvijek nesto sto svako voli cuti. Bilo da si ostao u BiH ili otisao vani. Ja imam prijatelja koji su se vratili u BiH - i rade, i ja im uvijek govorim da im je dobro, iako ruku na srce, i jest im dobro. Cak sto vise, ispali su pametniji od mene, u nekoj dimenziji, svojoj. Kad su trebali da se vrate u BiH, ja sam bio protiv toga, govorio im da ne idu, a zasto, kad sam kasnije analizirao, nisam ja to njima govorio radi njih, nego njima radi sebe. Nisam ja htjeo, da dodjem u situaciju da se vratim. Zasto? Jer u mojoj knjizi to je tada znacilo da sam porazen. Za mene je tada povratak bio poraz, a za njih pobjeda. Zasto? Zato sto su oni otjerani iz BiH a ja sam sam uzeo kesu i otisao. To je isto tako, vrlo bitan faktor, zbog kojeg nije dijaspora tako uniformna kako je vi percipirate. Neko ko je protjeran ratom, kad je rat stao, i on se vratio na svoje, on osjeca da je taj svoj mali rat dobio, ili barem prezivjeo, krug otvoren je zatvoren. Onaj koji je otisao zbog politickog ne-uredenja, isprovociran rezimskim nepravdama, za njega je to stanje jos uvijek - postojece. I nece u njega da se vrati. Postoji i miks ovih stvari. Zbog toga - kad ti neko prica o tome kakvo je nesto, on ti najcesce govorit svoju istinu. To ne mora biti takvim, ali to je za njega tako. I za njega je to tako jer mu je najbolje - da je to za njega tako. Nadam se da shvatas sta sam ti napisao.
A sto se tice toga - unaprijedenja matice. Onaj koji je otisao, on je od toga ruke digao. Narucito oni koji su sami otisli. Zasto? Jer je njihova procjena bila da se ne moze matica unaprijediti ili da oni ne zele da izgube 20-30 godina zivota, investiranjem u to. Zbog toga - to oni nece. Kao sto ti nebi htjela da unaprijedujes dijasporu - tako sto bi npr. svako ljeto primila 4-5 djece iz dijaspore da budu kod tebe 3 mjeseca i pohadjaju ljetnu neku skolu, bosanskog jezika, kulture i svega ostalog. Zasto? Jer ti imas svoje probleme tu gdje jesi, a dijaspora ima probleme tamo gdje je i ona. Koji su jos uvijek egzistencijonalnog karaktera, a kao takvim i bice, jer je BiH mala zemlja, i najveci procenat nasih ljudi su ljudi koji zive od plate do plate, dakle ne neko ko je zaradio milione pa moze sad da razmislja o nekim vecim i plemenitijim stvarima. To takvim - nece nikad ni biti, osim rijetkih izuzetaka, koji ce mozda biti bosanci u prvom, drugom koljenu, u dijaspori, za 30 godina. Ali i tada ce biti samo - rijetki i iznimke, a ne pravilo. Tako da po tome - ti to ne mozes ocekivati, niti trebas da ocekujes jer se nece dogoditi.
- Šeha
#328 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Fino receno Nosferatu.
-
mamica papucarka
#329 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
fakat odlican post 
-
Šole
#330 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Zašto bi me iritiralo ponašanje dijasporaca, ne smetaju mi, neka ih nek provode svoje kao i svi drugi. Moj izbor je bio da ostanem ovdje (nisam htio, nisam smio, nisam imao kud) sve su to izgovori. Oni znaju kako im je, ne zavidim im nimalo, to što rade i nešto uštede pa onda dođu ovdje, pa jebi ga to im je sve, malo godišnji, malo nostalgija, i onda opet nazad. Kao i svi u porodici imam dijasporaca i ja sam se zajebavao na njihov račun sve dok nisam dajđinog sina, momka od 21 godinu skinu svojim rukama sa vješala, zašto jebote......zato što je rmbačio po bauštelima, pa deportiran, došao ovdje izgubljen u vremenu i prostoru...gore mi je bilo to nego sav rat. Od tada mi niko ne smeta sve dok mene ne dira. Svak ima svoje......Fala bogu pa moja supruga i ja imamo tu mogučnost da radimo, relativno dobro zaradimo (za naše uslove), zažmirimo DIGNEMO KREDIT riješimo stambeno pitanje a automobil i motocikl novi i to na BiH tablama.
-
malizeleni
#331 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Sandzaktech10 wrote:KVIZ ZNANJE-IMANJE: Dijaspora ili matica? Predpostavite
Mjesto: Slasticarna Palma
Likovi:
On: Zalizana kosa bezbeli ozada uvezana u repic gumicom, kosulja raskopcana-tepih 390.0000 cvorova na uvid javnosti. Na ruci chuka nemre biti veca.
Ona: Bijele 3/4 pantalone (mozda posudjene od shcherke) low rise, stomak opushten i zapushten ko da je rodila 30-toro djece
- tech10
- exliberal
#333 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
mima wrote:Ne smeta mi...ali mi je smijesno.....sinoc ih gledam....hodaju Ferhadijom sa kamerom i snimaju rodnu grudu.....trotoar....
Da te nesto pitam....jel ti smjesno kad vidis strance koji snimaju, jel ti smjesno kad vidis kineza u nekoj evropskoj metropoli kad snima....nije jel tako?
Eto ja sam bio dole proslo ljeto i snimao sam svoj grad.
Zbog cega? Da imam za uspomenu, da pokazem prijateljima odakle sam ...zar je to problem...?
Da nesipadne da sam i ja jedan uobrazeni ...i meni ne da smeta nego.....
Ja se sretnem sa prijateljima koji su odrasli samnom u Sarajevu a sad su razasuti po cijelom svijetu i vjerujte nema tu nekog kurcenja niti prosipanja pameti.
Jedina stvar koja nas moze identifikovati je povremeno ubacivanje stranih rijeci (jebiga nemoze se protiv sile...) ...eh da i po telefonima ...mi svi imamo mnogo jeftinije telefone
- ahuseino
#334 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Ja bih da se na trenutak osvrnemo na to sta znachi to "Zivot". I ne bih da shupljiram, ali mi fakat nije jasno, pa ako mi neko moze pomochi.Santos wrote:Ovako je to i nemojte mi vise supljaka.Na zapadu jest zivot truba kao zivot sto se tice nasih navika iz Bosne,ali na zapadu se bolje zaradi i naravno sigurnija buducnost nase djece,
dole sto kaze ovaj Melburn je bolje naravno onom ko zaradi 1,500 nego ovom na zapadu kolko god imo,ali to se tako nemoze poredit.E sad koje otiso a ko osto,ja sam uzeo moju i do mene zgradu i znam vecinom face,realno otislo je puno vise nego sto je ostalo,kako ko neko u ratu neko nakon.Ono sto je ostalo netreba gledat kao pojedini sa nekim omalozavanjem.Svak je imo izbor pa izvoli sam odluci sta je najbolje.Ima ih dosta koji bi volili malo probat na zapadu ali nisu uspjeli otic.Sve u svemu serete kad spominjete ljude na ove i one.Uvjek je bio dobar i los covjek pa gdje god se nalazio.Nego vi ledo gje ima kakva dobra kafanica ali bez turbo folka i celavih glava nego onako za opustit se lagano bez urlanja.Volim vas i dole i gore pa kako kome odgovara.
Ako "Zivot" znachi sjedenje s kafe na kafu, ili kad nemas posla nesh' bit' gladan, iches po rodbini i nache se neshto, onda dobro, to mogu da razumijem.
Ako "Zivot" znachi koliko si ti zadovoljan sa svojim zivotom, i koliko ti je ispunjen s onim sto ti sam smatrash kvalitetnim stvarima onda se ne bih slozio. Mislim ima tu neshto, ali se ipak ne bih slozio... ni da imam 1500 Maraka.
Ova cifra moze biti u redu ako samo gledamo relativne termine - lokalni troskovi zivota. Sta ako gledamo potrepstine koje imaju apsolutnu vrijednost kao recimo - Golf svugdje kosta manje vishe isto, cijena stanbenog prostora je od 1500 - 4000 po kvadratu. Pitanje je moze li se za tih 1500 maraka kupiti pristojan auto i stan i onda da ti ostane za onih "kvalitetnih" stvari. ... ovo sto se tiche samo te cifre...
U mojoj trenutnoj situaciji ja i moja uza porodica mozemo priustiti 5 sedmica odmora godishnje (ili u zemlji ili u inostranstvu). Ono sto meni sada fali su mjesec dana na Jahorini u januaru, i tri mjeseca na moru ljeti, sto sam imao prije rata. To danas nije sluchaj ni u matici nam nashoj, a to ja zovem "ZIVOT".
Ako pod "Zivot" smatramo koliko se radi na poslu, ja radim nekih 40 - 45 sati sedmichno, normalna/pristojna plata, igram dva puta tenis tokom radnog dana i jednom fudbal poslije posla (ovo apropo Amerika = Chemerika i kako se radi od zvijezde do zvijezde). Sudechi po clanovima familije u Sarajevu, koji eto imaju i tu cifru o kojoj prichas, u glavnom vidim da rade i vishe nego se radi na zapadu. K'o vele valja sachuvati posao...
Ako pod "Zivot" smatramo javni urbani zivot ili geografiju, samo bih rekao da se ipak ne moze mjeriti (u mom sluchaju Sarajevo) sa ispunjenosti u jednom NY, Bostonu ili LA, i ipak da nasha lijepa Bosna nema vishe ljepota nego jedan chitav kontinent.
Nemam Jahorinu zimi ali imam 10-ak dana na Killingtonu, nemam 3 mjeseca mora ali imam par sedmica. Dodaj vikende i "Zivot" se ispuni sa svim sto smatram kvalitetnim stvarima. Vechina uze familije mi je ovdje, i mislim da su to temelji koji ti ispunjavaju zivot.
Vishe ne bih mogao da zamislim sebe da bih ikada otishao nazad. Jer bi mi falilo puno vishe stvari u tom sluchaju nego sto mi fali sada. To sto mi fali sada mogu "obichi" svako tri - chetiri godine i usput iznervirati matichare svojim prisustvom.
Ja se i dalje ne bih slozio sa tim "Zivot je tamo bolji da imas 1500 maraka" ... ili mi nesto nije jasno...
Zahvalan...
-
Klodovik
#335 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Živim u Sa, radim oko 40 sati mjesečno, često i manje - tri, četiri dana u sedmici. Jedna radna subota mjesečno. Radim poslove koji nisu geografski vezani za jednu lokaciju, samo mi treba laptop i Internet. Zadovoljan sam primanjima. Imam tih 2-3 mjeseca ljeti i oko mjesec zimi (ima toga i danas u matici našoj). Tenis i fudbal nisu problem. Skijanje i zimu nikad nisam volio i radije bar neko vrijeme tada provedem na moru nego u Sa. Putovanja generalno nisu problem. Bio sam u NY, Bostonu, Washingtonu, Salt Lakeu... i niz manjih mjesta po SAD. Bilo mi je lijepo, ali mi je i nedostajalo dosta toga. Neke druge zemlje su ostavile jači dojam na mene. Većina uže familije mi je ovdje. Stan, auto, vikendica... Ne znam, valjda je to život kojem ne trebaju navodnici.ahuseino wrote:Ja bih da se na trenutak osvrnemo na to sta znachi to "Zivot". I ne bih da shupljiram, ali mi fakat nije jasno, pa ako mi neko moze pomochi.Santos wrote:Ovako je to i nemojte mi vise supljaka.Na zapadu jest zivot truba kao zivot sto se tice nasih navika iz Bosne,ali na zapadu se bolje zaradi i naravno sigurnija buducnost nase djece,
dole sto kaze ovaj Melburn je bolje naravno onom ko zaradi 1,500 nego ovom na zapadu kolko god imo,ali to se tako nemoze poredit.E sad koje otiso a ko osto,ja sam uzeo moju i do mene zgradu i znam vecinom face,realno otislo je puno vise nego sto je ostalo,kako ko neko u ratu neko nakon.Ono sto je ostalo netreba gledat kao pojedini sa nekim omalozavanjem.Svak je imo izbor pa izvoli sam odluci sta je najbolje.Ima ih dosta koji bi volili malo probat na zapadu ali nisu uspjeli otic.Sve u svemu serete kad spominjete ljude na ove i one.Uvjek je bio dobar i los covjek pa gdje god se nalazio.Nego vi ledo gje ima kakva dobra kafanica ali bez turbo folka i celavih glava nego onako za opustit se lagano bez urlanja.Volim vas i dole i gore pa kako kome odgovara.
Ako "Zivot" znachi sjedenje s kafe na kafu, ili kad nemas posla nesh' bit' gladan, iches po rodbini i nache se neshto, onda dobro, to mogu da razumijem.
Ako "Zivot" znachi koliko si ti zadovoljan sa svojim zivotom, i koliko ti je ispunjen s onim sto ti sam smatrash kvalitetnim stvarima onda se ne bih slozio. Mislim ima tu neshto, ali se ipak ne bih slozio... ni da imam 1500 Maraka.
Ova cifra moze biti u redu ako samo gledamo relativne termine - lokalni troskovi zivota. Sta ako gledamo potrepstine koje imaju apsolutnu vrijednost kao recimo - Golf svugdje kosta manje vishe isto, cijena stanbenog prostora je od 1500 - 4000 po kvadratu. Pitanje je moze li se za tih 1500 maraka kupiti pristojan auto i stan i onda da ti ostane za onih "kvalitetnih" stvari. ... ovo sto se tiche samo te cifre...
U mojoj trenutnoj situaciji ja i moja uza porodica mozemo priustiti 5 sedmica odmora godishnje (ili u zemlji ili u inostranstvu). Ono sto meni sada fali su mjesec dana na Jahorini u januaru, i tri mjeseca na moru ljeti, sto sam imao prije rata. To danas nije sluchaj ni u matici nam nashoj, a to ja zovem "ZIVOT".
Ako pod "Zivot" smatramo koliko se radi na poslu, ja radim nekih 40 - 45 sati sedmichno, normalna/pristojna plata, igram dva puta tenis tokom radnog dana i jednom fudbal poslije posla (ovo apropo Amerika = Chemerika i kako se radi od zvijezde do zvijezde). Sudechi po clanovima familije u Sarajevu, koji eto imaju i tu cifru o kojoj prichas, u glavnom vidim da rade i vishe nego se radi na zapadu. K'o vele valja sachuvati posao...
Ako pod "Zivot" smatramo javni urbani zivot ili geografiju, samo bih rekao da se ipak ne moze mjeriti (u mom sluchaju Sarajevo) sa ispunjenosti u jednom NY, Bostonu ili LA, i ipak da nasha lijepa Bosna nema vishe ljepota nego jedan chitav kontinent.
Nemam Jahorinu zimi ali imam 10-ak dana na Killingtonu, nemam 3 mjeseca mora ali imam par sedmica. Dodaj vikende i "Zivot" se ispuni sa svim sto smatram kvalitetnim stvarima. Vechina uze familije mi je ovdje, i mislim da su to temelji koji ti ispunjavaju zivot.
Vishe ne bih mogao da zamislim sebe da bih ikada otishao nazad. Jer bi mi falilo puno vishe stvari u tom sluchaju nego sto mi fali sada. To sto mi fali sada mogu "obichi" svako tri - chetiri godine i usput iznervirati matichare svojim prisustvom.
Ja se i dalje ne bih slozio sa tim "Zivot je tamo bolji da imas 1500 maraka" ... ili mi nesto nije jasno...
pa onda ako bi neko mogao da mi pojasni.
Zahvalan...
- ahuseino
#336 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Super, bash mi je drago.Klodovik wrote:Živim u Sa, radim oko 40 sati mjesečno, često i manje - tri, četiri dana u sedmici. Jedna radna subota mjesečno. Radim poslove koji nisu geografski vezani za jednu lokaciju, samo mi treba laptop i Internet. Zadovoljan sam primanjima. Imam tih 2-3 mjeseca ljeti i oko mjesec zimi (ima toga i danas u matici našoj). Tenis i fudbal nisu problem. Skijanje i zimu nikad nisam volio i radije bar neko vrijeme tada provedem na moru nego u Sa. Putovanja generalno nisu problem. Bio sam u NY, Bostonu, Washingtonu, Salt Lakeu... i niz manjih mjesta po SAD. Bilo mi je lijepo, ali mi je i nedostajalo dosta toga. Neke druge zemlje su ostavile jači dojam na mene. Većina uže familije mi je ovdje. Stan, auto, vikendica... Ne znam, valjda je to život kojem ne trebaju navodnici.ahuseino wrote:Ja bih da se na trenutak osvrnemo na to sta znachi to "Zivot". I ne bih da shupljiram, ali mi fakat nije jasno, pa ako mi neko moze pomochi.Santos wrote:Ovako je to i nemojte mi vise supljaka.Na zapadu jest zivot truba kao zivot sto se tice nasih navika iz Bosne,ali na zapadu se bolje zaradi i naravno sigurnija buducnost nase djece,
pa onda ako bi neko mogao da mi pojasni.
Zahvalan...
E sad, koji si ti procenat nase populacije a koji sam ja Americhke?
Babine i meterine vikendice ne ubrajam u to sta JA imam i mogu...
Mozda nekima tamo (ostatku tih 100% stanovnishtva) ipak trebaju navodnici. Sve zavisi o odgovoru na ovo gore pitanje.
-
Klodovik
#337 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
@ahuseino
Vala, ti procenti mene nešto i ne zanimaju previše, ali navodnici trebaju mnogima i u Americi (i u drugim zemljama).
Vala, ti procenti mene nešto i ne zanimaju previše, ali navodnici trebaju mnogima i u Americi (i u drugim zemljama).
- ahuseino
#338 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Klodovik wrote:@ahuseino
Svaka chast.
-
lunci
#339 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Klodovik
Nije bas vezano za temu ali ako mozes da mi odgovoris?
Trebace mi mobilni broadband dok sam u Bosni i Hrvatskoj koja kompanija bi bila najbolja.Tj. Dobra brza veza?
Nije bas vezano za temu ali ako mozes da mi odgovoris?
Trebace mi mobilni broadband dok sam u Bosni i Hrvatskoj koja kompanija bi bila najbolja.Tj. Dobra brza veza?
- scooter21ba
#340 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
eh jebem ga ja ko me nagovori da procitam sve
posebno me dojmila prica o djeci u parku u PM
uglavnom kad se sve skonta problem je u papcima i nepapcima ma gdje oni bili u bih ili da su dijaspora
s obzirom da je u bih zivilo vise ruralnog nego urbanog stanovnista moze se zakljuciti zasto je napeto izmedju matice i dijaspore
eh sada taj ruralni dio je postao na silu urbani i ovdje i u dijaspori bez "ucenja" dodjosmo da se domaci zale na strane a strani na domace
posebno me dojmila prica o djeci u parku u PM
uglavnom kad se sve skonta problem je u papcima i nepapcima ma gdje oni bili u bih ili da su dijaspora
s obzirom da je u bih zivilo vise ruralnog nego urbanog stanovnista moze se zakljuciti zasto je napeto izmedju matice i dijaspore
eh sada taj ruralni dio je postao na silu urbani i ovdje i u dijaspori bez "ucenja" dodjosmo da se domaci zale na strane a strani na domace
- scooter21ba
#341 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
a nazalost tih gradjana na bateriju je vecina
-
malizeleni
#342 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Juche gledam reportazu neku sa bosanskog tefericha u Chikagu, sluze chevape s rizom jarane, s rizom 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#343 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Shtedemalizeleni wrote:Juche gledam reportazu neku sa bosanskog tefericha u Chikagu, sluze chevape s rizom jarane, s rizom
-
malizeleni
#344 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Pa bilo je nekih somuna brdo, isto snimljeno, kontam odakle rize
Al bash je specificno naveo, cevapi s rizom kao prilog. I sad ce dijeca skontat da je to normalno. Poslje dodju u domovinu, sjedu kod Zelje i pitaju ciku sto sluzi, mogu li ja malo rize dobiti
To bi koma bila
Ko ova jedna vamo, uvijek se zali kako su joj cevapi permasni, a malo malo pa na big mac.
Last edited by malizeleni on 21/07/2008 10:05, edited 2 times in total.
- scooter21ba
#345 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
riza je sada in pa se stavlja i gdje treba i gdje ne treba
-
malizeleni
#346 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Neka hvalascooter21ba wrote:riza je sada in pa se stavlja i gdje treba i gdje ne treba
Jos 3 dana pa u AS po vruce kifle + Argeta i jogurt, i umochi
- scooter21ba
#347 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
inace je hr poznata po cevapima 
-
malizeleni
#348 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Kad narucis cevape, ne vjerujem da ih jedes zato sto su zdravi 
- neprilagodjena
#349 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
Gledala sam ja i ja na njemackoj tv kako jedan kuhar iz hrvatske pravi cevape (napravio 3 ogromna cevapa)malizeleni wrote:Juche gledam reportazu neku sa bosanskog tefericha u Chikagu, sluze chevape s rizom jarane, s rizom
i posluzio sa rizom i povrcem
Licno za mene je to preseravanje,prave ruglo od neceg sto postoji tako dugo i sto se uvjek jelo na skoro isti nacin,
oni sad dosli sa rizom
- neprilagodjena
#350 Re: Ekspres Anketa sedmice:Iritira li Vas ponasanje dijasporaca?
babyline wrote:sve do ih ne pocnu sa kinseskim stapicima servirati i sa prelivom od sojeneprilagodjena wrote:Gledala sam ja i ja na njemackoj tv kako jedan kuhar iz hrvatske pravi cevape (napravio 3 ogromna cevapa)malizeleni wrote:Juche gledam reportazu neku sa bosanskog tefericha u Chikagu, sluze chevape s rizom jarane, s rizom
i posluzio sa rizom i povrcem![]()
![]()
Licno za mene je to preseravanje,prave ruglo od neceg sto postoji tako dugo i sto se uvjek jelo na skoro isti nacin,
oni sad dosli sa rizom![]()
....
licno, volim jesti sto autenticnije, pa zato odem gdje mi se svidja kako ih prave.
u Njemackoj ih serviraju obavezno sa Ajvarom, ali ko ne voli nije primoran....
A kako su krenuli bice i to uskoro