ovo nam i treba Skandalozno: Hrvatski graničari otjerali bh.
-
Svemirski_Jebach
Velicina...shvati ovo vrlo licno ali fakat nemas pojma i tvoja arogancija proizilazi iz neinformisanosti i nekakvog vjerovanja u neka prava. Get real.
Izvadi vizu bilo koje normalne zemlje na svijetu, recimo Njemacke ili Amerike. SJedi na avion, otidji na aerodrom u Minhenu ili New Yorku...pa vidi sta se desava. Granicni policijac IMA APSOLUTNO pravo da ti ZABRANI ulaz u drzavu bez ozbira sto imas vizu i sve uredne papire. I ne mozes se zaliti nikome.
Kako su ti ljudi objasnili, viza ne znaci i pravo ulaska na teritoriju drzave. Viza je samo dozvola da se mozes pojaviti na granici i traziti ulazak. A strana drzava ima APSOLUTNO pravo da zabrani kome hoce i kad hoce ulazak na svoju teritoriju, bez da ikome polaze racune za to.
To o zakonima koji te na granici stite ocigledno pricas jer nemas pojma ni kako zakoni djeluju ni na koga se primjenjuju.
Zakon (svake zemlj) daje pravo sluzbeniku na granici da po svojoj DISKRECIJI odluci koga ce pustiti a koga nece. Naravno da oni imaju odredjene kriterije u toj odluci i naravno da su to profesionalci koji se s postovanjem odnose prema osobama, ali ih sa postovanjem vrate.
Dakle, njegova diskrecija je gotovo apsolutna. Naravno, oni su profesionalci i ne rade to jer im se cefne (mada se i to desava i to cesto) nego jer imaju odredjenu sumnju. Koliko ljudi udje u zemlju sa vizom i vise nikad ne izadje? AKo pon npr. sumnja da neko predstavlja opasnost kao ilegalni imigrant sluzbenik ga moze vratiti bez ikakvih problema.
Naravno da je statisticki gledano veca mogucnost da neko ko je npr. drzavljanin bangladesa je veca opasnost kao ilegalni imigrant nego neki drzavljanin lihtenstajna ili svajcarske. I ne vracaju oni ove prve jer ih ne vole, nego jer su objektivno bijeda i skloni ilegalnim imigracijama.
Slicno rade i nasi sluzbenici. Koliko drzavljana turske vrate svaki dan jer su opasnost. Ne zato sto ne vole turke nego zato sto se cesto radi o ljudima kojima je cilj ilegalna imigracija u EU.
Na kraju, jedna informacija - strani drzavljani ne uzivaju istu zastitu zakona kao domaci u pogledu imigracije - ni u jednoj razvijenoj, demokratskoj zemlji. To dobro zapamti. Mnoge ustavne zastite koje su inace tu da stite ljude se ne primjenjuju u imigracionom postupku prema strancima. Kao stranog drzavljanina, drzavni organ (razlicito se zove u razlicitim drzavama) ali u svakoj drzavi pripada izvrsnoj vlasti i obicno je pod ministarstvom sigurnosti, te moze protjerati i u procesu deportacije nemas istu ustavnu zastitu kao drzavljani. Samo jedan primjer - u americi nemas pravo na advokata, a vjerujem da je slicno i u drugim drzavama. I pogledaj koliko ljudi svaki dan ili pogine u brodovima koji iz afrike plove ka europi punih ilegalnih imigranata ili gdje zakljucavau ilegalne imigrante ukljucujuci i djecu.
Kad naucis kako pravo funkcionise, cak i najbogatijim zemljama, mnoge ce ti stvari biti jasnije pa mozda neces valjati gluposti niti ces biti arogantna nego fina i tiha kad dodjes na granicu.
Ovo ti govorim iz dobre namjere, da te ne opali po glavi.
Izvadi vizu bilo koje normalne zemlje na svijetu, recimo Njemacke ili Amerike. SJedi na avion, otidji na aerodrom u Minhenu ili New Yorku...pa vidi sta se desava. Granicni policijac IMA APSOLUTNO pravo da ti ZABRANI ulaz u drzavu bez ozbira sto imas vizu i sve uredne papire. I ne mozes se zaliti nikome.
Kako su ti ljudi objasnili, viza ne znaci i pravo ulaska na teritoriju drzave. Viza je samo dozvola da se mozes pojaviti na granici i traziti ulazak. A strana drzava ima APSOLUTNO pravo da zabrani kome hoce i kad hoce ulazak na svoju teritoriju, bez da ikome polaze racune za to.
To o zakonima koji te na granici stite ocigledno pricas jer nemas pojma ni kako zakoni djeluju ni na koga se primjenjuju.
Zakon (svake zemlj) daje pravo sluzbeniku na granici da po svojoj DISKRECIJI odluci koga ce pustiti a koga nece. Naravno da oni imaju odredjene kriterije u toj odluci i naravno da su to profesionalci koji se s postovanjem odnose prema osobama, ali ih sa postovanjem vrate.
Dakle, njegova diskrecija je gotovo apsolutna. Naravno, oni su profesionalci i ne rade to jer im se cefne (mada se i to desava i to cesto) nego jer imaju odredjenu sumnju. Koliko ljudi udje u zemlju sa vizom i vise nikad ne izadje? AKo pon npr. sumnja da neko predstavlja opasnost kao ilegalni imigrant sluzbenik ga moze vratiti bez ikakvih problema.
Naravno da je statisticki gledano veca mogucnost da neko ko je npr. drzavljanin bangladesa je veca opasnost kao ilegalni imigrant nego neki drzavljanin lihtenstajna ili svajcarske. I ne vracaju oni ove prve jer ih ne vole, nego jer su objektivno bijeda i skloni ilegalnim imigracijama.
Slicno rade i nasi sluzbenici. Koliko drzavljana turske vrate svaki dan jer su opasnost. Ne zato sto ne vole turke nego zato sto se cesto radi o ljudima kojima je cilj ilegalna imigracija u EU.
Na kraju, jedna informacija - strani drzavljani ne uzivaju istu zastitu zakona kao domaci u pogledu imigracije - ni u jednoj razvijenoj, demokratskoj zemlji. To dobro zapamti. Mnoge ustavne zastite koje su inace tu da stite ljude se ne primjenjuju u imigracionom postupku prema strancima. Kao stranog drzavljanina, drzavni organ (razlicito se zove u razlicitim drzavama) ali u svakoj drzavi pripada izvrsnoj vlasti i obicno je pod ministarstvom sigurnosti, te moze protjerati i u procesu deportacije nemas istu ustavnu zastitu kao drzavljani. Samo jedan primjer - u americi nemas pravo na advokata, a vjerujem da je slicno i u drugim drzavama. I pogledaj koliko ljudi svaki dan ili pogine u brodovima koji iz afrike plove ka europi punih ilegalnih imigranata ili gdje zakljucavau ilegalne imigrante ukljucujuci i djecu.
Kad naucis kako pravo funkcionise, cak i najbogatijim zemljama, mnoge ce ti stvari biti jasnije pa mozda neces valjati gluposti niti ces biti arogantna nego fina i tiha kad dodjes na granicu.
Ovo ti govorim iz dobre namjere, da te ne opali po glavi.
-
Svemirski_Jebach
ja fakat fino htio da objasnim, al vidim ova je odlutala.Velicina wrote:Ti si jedna najnekulturnija osoba koju sam srela. Rwalno govoreci ti imas problema sa ponasanjem.
Porediti ilegalne meksikance i uvlaciti ih u jednu diskusiju koja ima drukciji karakter, na sasvim jednom drugom geografskom podrucju i amerikance koji nisu bas ni najbistrije sorte, ove sa juga, mi dokazuje da ti nisi bas najbistriji clan ljudske zajednice.
Ocigledno si takodje primio kritiku na nacionalistickoj osnovi sto mi je dokaz tvog generalnog pojmljivanja ovog svijeta.
Sta se vise tu moze reci?
Nemam vise vremena za ovu diskusiju a narocito sa tobom je bas gubitak vremena. Ti nastavi sa svojim sjajnim misljenjima: gdje smo ono stali, granicari su pustili i nekoga bez dokumentata?.... A ne hrvatski zaboravila sam istaknuti.
-
Velicina
Bas se interesantno diskutira na ovom forumu, ako ti se ne svidja nesto okreces teme koje nema veze sa realitetima kod vas. imigracija u USA je dosta veci problem nego ijedna imigracija koja je iz Bosne, legalna ili ilegalna.
Druga stvar, vi diskutirate predmet kao da su vase granice i vasi realiteti jednaki u citavom svijetu, vasi realiteti kakvi vi opisujete su jako izuzetni.
Mislis da ja trebam da se ponizujem nekom granicaru kao sto i vi (cas izuzetcima), malo sutra. U mojoj drzavi kad izvadim vizu ja u tu zemlju i ulazim, moje ministarstvo vanskih poslova ce mi kao covjeku dati prijatan savjet u vezi osobenosti svake drzave, npr. Japan, Kina itd. ali inace svjet je moj, i moje pare i moj provod. Za stvari koje vi pricate ja jos nikad nisam cula.
A vi mozete sada izasuti koliko bas hocete niskih komentara, ja ovo diskutujem da pametni ljudi procitaju a ne da se sprdacim sa kakvim ljudima koji koriste rijeci kao trlakanje, de ubij se (kako djetinjaso i melodramaticno, a da ne govorim njegov scenario da imam u hrvatskoj nekog interesa kakva gomila fantazija)
A vi sad pokusajte diskutovati svjetsku realnost na osnovu pojava par km. od vas. Sa srecom!
A za kraj iznenadjuje me taj vas sadisticki apetit da jednoj nepoznatoj osobi pravite suplje komentare, ako vam se argument ne svidja pomirite se sa time- ako vam vase samopouzdanje dozvoljava. Pa da vidimo koliko se mozete suzdrzati...
Druga stvar, vi diskutirate predmet kao da su vase granice i vasi realiteti jednaki u citavom svijetu, vasi realiteti kakvi vi opisujete su jako izuzetni.
Mislis da ja trebam da se ponizujem nekom granicaru kao sto i vi (cas izuzetcima), malo sutra. U mojoj drzavi kad izvadim vizu ja u tu zemlju i ulazim, moje ministarstvo vanskih poslova ce mi kao covjeku dati prijatan savjet u vezi osobenosti svake drzave, npr. Japan, Kina itd. ali inace svjet je moj, i moje pare i moj provod. Za stvari koje vi pricate ja jos nikad nisam cula.
A vi mozete sada izasuti koliko bas hocete niskih komentara, ja ovo diskutujem da pametni ljudi procitaju a ne da se sprdacim sa kakvim ljudima koji koriste rijeci kao trlakanje, de ubij se (kako djetinjaso i melodramaticno, a da ne govorim njegov scenario da imam u hrvatskoj nekog interesa kakva gomila fantazija)
A vi sad pokusajte diskutovati svjetsku realnost na osnovu pojava par km. od vas. Sa srecom!
A za kraj iznenadjuje me taj vas sadisticki apetit da jednoj nepoznatoj osobi pravite suplje komentare, ako vam se argument ne svidja pomirite se sa time- ako vam vase samopouzdanje dozvoljava. Pa da vidimo koliko se mozete suzdrzati...
-
Svemirski_Jebach
ja sve kontam mozda ima nade pa da objasnim...bas sam altruista.Velicina wrote:Bas se interesantno diskutira na ovom forumu, ako ti se ne svidja nesto okreces teme koje nema veze sa realitetima kod vas. imigracija u USA je dosta veci problem nego ijedna imigracija koja je iz Bosne, legalna ili ilegalna.
jel ovo do mene il' je ovo sve nidje veze?
nikome se ti ne moras ponizavati tvoje je samo da postujes zakone druge, tudje, strane (kako god volis) drzave. A ti isti zakoni strane drzave kazu da tebi ili bilo kojem stranom drzavljaninu granicni sluzbenik moze zabraniti ulaz u zemlju bez ikakvog objasnjenja.
Naravno da su pare koje nosis tvoje pare ali ti imas duznost da sluzbeniku svake zemlje pokazes da imas dovoljno sredstava za svoj boravak. Ako odbijes, on ima pravo (koje ce uglavnom i iskoristiti) da ti zabrani ulazak. To je isto kad dodjes nekome u kucu, on ima pravo da te vrati s vrata svoje kuce ako misli da si neki probisvijet ili lutalica.
I da dodam, u vecini zapadnih drzava u zemlju (bez obzira jesi li drzavljanin ili ne) ne mozes unijeti vise od 10,000 eura ili dolara a da ne prijavis taj novac vlastima iako su to tvoje pare. Ako to ne uradis, novac ce ti biti oduzet iako je legalan. To je zakon. S druge strane, ako zelis staviti u banku npr. 100 hiljada eura svaka banka ce te pitati odakle ti novac i kakvo mu je porijeklo. Je li i to tebi ponizenje? Ili ako ti poreska policija dodje i provjerava porijeklo novca ili auta?
Je li ti i to ponizenje jer zaboga to je tvoj novac sta oni tebe imaju pitati odakle ti...bla bla bla
Medjutim, na temu..vec sam jednom rekao, svaki dan u hrvatsku ulazi makar 50,000 bosanaca, bosnjaka ako cemo tako i od njih 50 hiljada bude vraceno 10 ili 100 - jel to diskriminacija???
NE znam gdje ti zivis, ali po stavovima rekao bih na Marsu.
I da, Velicina...promijeni nick. please.
-
finta
NijeSvemirski_Jebach wrote:ja sve kontam mozda ima nade pa da objasnim...bas sam altruista.Velicina wrote:Bas se interesantno diskutira na ovom forumu, ako ti se ne svidja nesto okreces teme koje nema veze sa realitetima kod vas. imigracija u USA je dosta veci problem nego ijedna imigracija koja je iz Bosne, legalna ili ilegalna.
nikome se ti ne moras ponizavati tvoje je samo da postujes zakone druge, tudje, strane (kako god volis) drzave. A ti isti zakoni strane drzave kazu da tebi ili bilo kojem stranom drzavljaninu granicni sluzbenik moze zabraniti ulaz u zemlju bez ikakvog objasnjenja.
Naravno da su pare koje nosis tvoje pare ali ti imas duznost da sluzbeniku svake zemlje pokazes da imas dovoljno sredstava za svoj boravak. Ako odbijes, on ima pravo (koje ce uglavnom i iskoristiti) da ti zabrani ulazak. To je isto kad dodjes nekome u kucu, on ima pravo da te vrati s vrata svoje kuce ako misli da si neki probisvijet ili lutalica.
I da dodam, u vecini zapadnih drzava u zemlju (bez obzira jesi li drzavljanin ili ne) ne mozes unijeti vise od 10,000 eura ili dolara a da ne prijavis taj novac vlastima iako su to tvoje pare. Ako to ne uradis, novac ce ti biti oduzet iako je legalan. To je zakon. S druge strane, ako zelis staviti u banku npr. 100 hiljada eura svaka banka ce te pitati odakle ti novac i kakvo mu je porijeklo. Je li i to tebi ponizenje? Ili ako ti poreska policija dodje i provjerava porijeklo novca ili auta?
Je li ti i to ponizenje jer zaboga to je tvoj novac sta oni tebe imaju pitati odakle ti...bla bla bla![]()
Medjutim, na temu..vec sam jednom rekao, svaki dan u hrvatsku ulazi makar 50,000 bosanaca, bosnjaka ako cemo tako i od njih 50 hiljada bude vraceno 10 ili 100 - jel to diskriminacija???
-
Liska
Finta, pokusacu jos jednom fino. To sto u zakonu ne pise iznos novcanih sredstava ne znaci nista jer iznos novcanih sredstava mozes saznati jednim telefonskim pozivom u MUP RH. Imaju interni akt vlade u kome pise koliko je to para. Drugo, ne poznavanje zakona te ne izuzima od zakonske sankcije. Dakle, ako ne poznajes zakone Hrvatske ili neke druge zemlje to je samo na tvoju stetu. Ti pokazujes zacudjujuce neznanje. Jos nesto, zasto se ne obratis MUP-u RH, pod svojim imenom i prezimenom i kazes im da svoj zakon objese macku o rep, kad si tako principijela/principijelna.finta wrote:Ma imam bolan , kako nemam , imam i te kako pojma o materiji imas i ti ali se pravis englez .Sta si mi boldirao ? Ovo macku o rep okaci , pa znam citati bolan ti stvarno podcjenjujes moj inetelekt ....ovo ne znaci nista , magla demagogija ...rastegljivo kao zvakaca guma i moze se tumaciti na milion nacina.Ako ga tumaci granicar i ti onda nalazis opravdanje za taj diskrinirajuci cin .Ako Njemackom turisti budes trazio da pokaze novac i pokazes mu ovaj zakon Svabo ce ti papir u usta nabiti i natjerati da ga progutas .Liska wrote:Finta, vidi ovo:
29.
Ulazak u Republiku Hrvatsku neće se dopustiti strancu ako:
1. ne ispunjava uvjete iz članka 3. ovoga Zakona,
2. nema dovoljno sredstava za uzdržavanje za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu,
3. je u tranzitu, a ne ispunjava uvjete za ulazak u treću državu,
4. je na snazi zaštitna ili sigurnosna mjera protjerivanja,
5. nema potvrde o cijepljenju, a dolazi s područja na kojem vlada epidemija zaraznih bolesti,
6. to zahtijevaju razlozi zaštite pravnog poretka, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja,
7. postoji opravdana sumnja da će njegov boravak biti povezan s činjenjem kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti,
8. se u evidenciji nadležnog tijela vodi kao međunarodni prijestupnik,
9. postoji opravdana sumnja da njegov boravak neće biti korišten u namjeravanu svrhu.
Zabrana ulaska upisuje se u putnu ispravu stranca.
Vlada Republike Hrvatske utvrđuje visinu sredstava za uzdržavanje iz stavka 1. točke 2. ovoga članka.
Ovo ti je dio Zakona o strancima RH a citav zakon imas na sljedecoj stranici:
http://www.mup.hr/132.aspx
U prevodu pojma nemas o materiji. Evo te zakon demantira u potpunosti. Boldirao sam ti dijelove koji se ticu diskusije.
Cuj visinu sredstava utvrdjuje vladaznaci dodjes na granicni prelaz , policajac ti trazi novac na pregled a ti pitas , :" koliko ? a on kaze cekaj da nazovem Sanadera .A Sanader zove ministre i zakazuje sjednicu vlade .......ma idi bre nemoj da me vise nasmijavas ............
-
Velicina
Svemirski_Jebach wrote:ja sve kontam mozda ima nade pa da objasnim...bas sam altruista.Velicina wrote:Bas se interesantno diskutira na ovom forumu, ako ti se ne svidja nesto okreces teme koje nema veze sa realitetima kod vas. imigracija u USA je dosta veci problem nego ijedna imigracija koja je iz Bosne, legalna ili ilegalna.
Je li ti i to ponizenje jer zaboga to je tvoj novac sta oni tebe imaju pitati odakle ti...bla bla bla![]()
-
Velicina
Svemirski_Jebach wrote:ja sve kontam mozda ima nade pa da objasnim...bas sam altruista.Velicina wrote:Bas se interesantno diskutira na ovom forumu, ako ti se ne svidja nesto okreces teme koje nema veze sa realitetima kod vas. imigracija u USA je dosta veci problem nego ijedna imigracija koja je iz Bosne, legalna ili ilegalna.
Medjutim, na temu..vec sam jednom rekao, svaki dan u hrvatsku ulazi makar 50,000 bosanaca, bosnjaka ako cemo tako i od njih 50 hiljada bude vraceno 10 ili 100 - jel to diskriminacija???NE znam gdje ti zivis, ali po stavovima rekao bih na Marsu.
1.Nisi se uspio suzdrzati
2.Argumetnacija ti je pravo losa. I da, .... boli tebe k... za mojim nickom.
I prestani glupe diskusije jer ja vise tebi necu odgovarati, mislis da si unio ovdje neki komad znanja koji sav svijet zna da bi umalovazio raporte o cistoj diskriminaciji. De bogati, skini mi lavove sa pionirske doline, i hej, ohladi malo!
-
Liska
Velicina, ako vec hoces o diskriminaciji zasto ne pises o diskriminaciji drzavljane zemalja van EU na granicama Schengena. Za njih je prirodno da se pretresaju, da se detaljno propitivaju, da ih se pita za pare, kuda idu, koliko ostaju, boluju li od kakve zarazne bolesti, nose li namirnice zivotinjskog porijekla i ako ih nose neka ih predaju na carini... Ili mislis da na to nemaju pravo? Da mu sljedeci put kazem kako je visa dovoljna i da mi je moja ambasada rekla da nema pravo da me maltretira. Sumnjam da ce mi ista pomoci.
-
Velicina
Evo da i ovo za kraj odgovorim, ovo tvoje tumacenje je ok medjutim nije potpuno.Liska wrote:Finta, pokusacu jos jednom fino. To sto u zakonu ne pise iznos novcanih sredstava ne znaci nista jer iznos novcanih sredstava mozes saznati jednim telefonskim pozivom u MUP RH. Imaju interni akt vlade u kome pise koliko je to para. Drugo, ne poznavanje zakona te ne izuzima od zakonske sankcije. Dakle, ako ne poznajes zakone Hrvatske ili neke druge zemlje to je samo na tvoju stetu. Ti pokazujes zacudjujuce neznanje. Jos nesto, zasto se ne obratis MUP-u RH, pod svojim imenom i prezimenom i kazes im da svoj zakon objese macku o rep, kad si tako principijela/principijelna.finta wrote:Ma imam bolan , kako nemam , imam i te kako pojma o materiji imas i ti ali se pravis englez .Sta si mi boldirao ? Ovo macku o rep okaci , pa znam citati bolan ti stvarno podcjenjujes moj inetelekt ....ovo ne znaci nista , magla demagogija ...rastegljivo kao zvakaca guma i moze se tumaciti na milion nacina.Ako ga tumaci granicar i ti onda nalazis opravdanje za taj diskrinirajuci cin .Ako Njemackom turisti budes trazio da pokaze novac i pokazes mu ovaj zakon Svabo ce ti papir u usta nabiti i natjerati da ga progutas .Liska wrote:Finta, vidi ovo:
29.
Ulazak u Republiku Hrvatsku neće se dopustiti strancu ako:
1. ne ispunjava uvjete iz članka 3. ovoga Zakona,
2. nema dovoljno sredstava za uzdržavanje za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu,
3. je u tranzitu, a ne ispunjava uvjete za ulazak u treću državu,
4. je na snazi zaštitna ili sigurnosna mjera protjerivanja,
5. nema potvrde o cijepljenju, a dolazi s područja na kojem vlada epidemija zaraznih bolesti,
6. to zahtijevaju razlozi zaštite pravnog poretka, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja,
7. postoji opravdana sumnja da će njegov boravak biti povezan s činjenjem kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti,
8. se u evidenciji nadležnog tijela vodi kao međunarodni prijestupnik,
9. postoji opravdana sumnja da njegov boravak neće biti korišten u namjeravanu svrhu.
Zabrana ulaska upisuje se u putnu ispravu stranca.
Vlada Republike Hrvatske utvrđuje visinu sredstava za uzdržavanje iz stavka 1. točke 2. ovoga članka.
Ovo ti je dio Zakona o strancima RH a citav zakon imas na sljedecoj stranici:
http://www.mup.hr/132.aspx
U prevodu pojma nemas o materiji. Evo te zakon demantira u potpunosti. Boldirao sam ti dijelove koji se ticu diskusije.
Cuj visinu sredstava utvrdjuje vladaznaci dodjes na granicni prelaz , policajac ti trazi novac na pregled a ti pitas , :" koliko ? a on kaze cekaj da nazovem Sanadera .A Sanader zove ministre i zakazuje sjednicu vlade .......ma idi bre nemoj da me vise nasmijavas ............
Ne znanje zakona ti ne pomaze u slucaju parnice gdje SI PREKRSIO ZAKON. Niko ne ocekuje od drzavljana da poznajes zakon ali ministarstvo vanjskih poslova te informise o osnovnim na primjer da ulazak u pojedine zemlje u Aziji za drogom donosi smrtnu kaznu naprimjer, a to u mojoj prakticnoj realnosti znaci da je pokusavam sto je vise moguce da nadzirem moje torbe i kofere da mi neko ne uvali.
Prelazenje granice sa parama ili bez je u vecini drzava legalno osim sto ovo zadnje je nepreporucljivo iz obicne ljudske logike, ne zakonske.
U tome je razlika.
Drugo u razvijenim zemljama je policija, cak i granicna jako prijazna. Nikada ama bas nikada niti ja niti moji prijatelji niti sam ja ikada cula za bilo kakve neugodnosti pri prelazima a kamoli da me interesuju neki zakoni to je nesto sasvim novo.
Da se sporazumimo, vi prelazite granice na svoj nacin, a ja cu na svoj. Do sada nisam imala problema a niti me je ko zauztavljao vise od par sekundi.
A mozda ako ikad dole se uputim mozda kupim zakon i nacitam se, kako vi opisujete i novcanik moze biti sumljive prirode.
-
bonislav
Ne ostaje nam ništa drugo nego poviti se pod Veličininim argumentima.
Dakle,državljani BiH!-ne idite više u Hrvatsku sa valjanim putovnicama jer će vas vratiti sa granice zato šta vas smatraju stokom a ako vas propuste vjerojatno ćete završiti u novootvorenom konclogoru Jasenovac.
Ako već želite ljetovati u RH,koristite samo istekle nevažeće putovnice,jer primjeri pokazuju da sa njima možete ući Hrvatsku,a Veličina takav slučaj opisuje kao profesionalizam hrvatskih graničara.

Dakle,državljani BiH!-ne idite više u Hrvatsku sa valjanim putovnicama jer će vas vratiti sa granice zato šta vas smatraju stokom a ako vas propuste vjerojatno ćete završiti u novootvorenom konclogoru Jasenovac.
Ako već želite ljetovati u RH,koristite samo istekle nevažeće putovnice,jer primjeri pokazuju da sa njima možete ući Hrvatsku,a Veličina takav slučaj opisuje kao profesionalizam hrvatskih graničara.
-
Liska
Velicina, ja sam ti i postavio zakon RH. I ponavljam ti po stoti put da su mene jedno deset puta na austrijskoj granici pitali gdje idem, koliko ostajem i da pokazem pare. Da nisam imao pare, dobih bih izgon iz zemlje. Pitao sam ih i to su mi odgovorili. Austrija je valjda uredjena zemlja.
-
Bosanac30
A zasto su Bosanci najbrojniji ilegalni radnici.Zato sto Hrvati misle da ih mogu jebavati kako hoce i zato sto to i cine.Nisu oni krivi.....bonislav wrote:Velicina wrote:Ti si jedna najnekulturnija osoba koju sam srela. Rwalno govoreci ti imas problema sa ponasanjem.
Porediti ilegalne meksikance i uvlaciti ih u jednu diskusiju koja ima drukciji karakter, na sasvim jednom drugom geografskom podrucju i amerikance koji nisu bas ni najbistrije sorte, ove sa juga, mi dokazuje da ti nisi bas najbistriji clan ljudske zajednice.
Ocigledno si takodje primio kritiku na nacionalistickoj osnovi sto mi je dokaz tvog generalnog pojmljivanja ovog svijeta.
Nemam vise vremena za ovu diskusiju a narocito sa tobom je bas gubitak vremena. Ti nastavi sa svojim sjajnim misljenjima: gdje smo ono stali, granicari su pustili i nekoga bez dokumentata?.... A ne hrvatski zaboravila sam istaknuti.
Osim što si iskazala fašizam opisujući Amere sa juga glupima, baš ti si ispala totalno glupa.
Meksikanci su najbrojniji ilegalni radnici u USA.
Stanovnici BiH su najbrojniji ilegalni radnici u Hrvatskoj.
Policajac koji propusti Meksinakaca/državljanina BiH/bilo kojeg drugog stranca bez dokumenata je lud čovjek,a za tebe je profesionalac.
Učini uslugu napaćenoj zemlji Bosni i ubij se.
Ali sve se mjenja......
-
Velicina
Ok, ja ne pricam o diskriminaciji generalno u Hrvatskoj ali ne volim da se par slucajeva pokriva sa "pa to je zakon". A ako ima neki zakon koji meni cudno zvuci ja bih voljela to raspraviti ne ovako da ponizavam tudju kulturu ili mentalitet ili nesto tako, a kod nas na balkanu meni se cesto cini da su ljudi osjetljivi na to, to nije dobro.. Stvar je u tome sto ti neko koga absolutno ne poznajes ne ulazi u argumentaciju nego samo podrzava svoj stav a u stvari se osjeca uvrijedjen, a cinjenica je da ljudi trebaju vise poznavati svoja prava i biti ponosan na sebe pri ulasku u EU koliko ja mogu zakljuciti iz ovoga. Granicar nema u svom mandatu da te ponizuje, da te pretresa da, ali ne da te ponizuje, i viza je u skoro 100% slucajeva garancija ulaska.Za pare ja nikad nisam cula niti mi je to pitanje postavljeno ikada ali ja ne znam da li treba ovu opciju da iskljucim. Ako van EU gradjani dozivljavaju takva pitanja (koliko imas u djepu) meni je taj zakon isto cudan da se razumijemo. Sto se tice viza one su karta za ulazak moras biti ili drogiran ili agresivne psihe ili vidljivo bolestan ili nesto ovako, a to je izniman slucaj na granicama.Liska wrote:Velicina, ako vec hoces o diskriminaciji zasto ne pises o diskriminaciji drzavljane zemalja van EU na granicama Schengena. Za njih je prirodno da se pretresaju, da se detaljno propitivaju, da ih se pita za pare, kuda idu, koliko ostaju, boluju li od kakve zarazne bolesti, nose li namirnice zivotinjskog porijekla i ako ih nose neka ih predaju na carini... Ili mislis da na to nemaju pravo? Da mu sljedeci put kazem kako je visa dovoljna i da mi je moja ambasada rekla da nema pravo da me maltretira. Sumnjam da ce mi ista pomoci.
Sto se tice ulaska u EU to je sigurno ulaskom sa autom naprimjer, sa avionom to ide malo efikasnije. Ne znam mene nikad nije neko pitao za zarazne bolesti ili za pare pri ulasku u EU. Ali ja ulazim sa avionom!
Ne svidja mi se sto ova i razne diskusije odu nekud na nacionalsiticke strasti, to je meni zamarajuce, i absolutno vodi pogresnoj logici.
Ja pokusavam da ovdje nesto kazem ali se vodi ovo na generalo natpamecivanje, mislim da ljudi nisu navikli da mirno diskutuju.
Pokazace se ovdje je li moj trud da imam jedan normalan razgovor bio bezvrijedan ali barem sam pokusala. Politicke teme bi trebale jednom da izgube taj nacionalisticki karakter. U suprotnom su bezvrijedne.
-
Velicina
sencho wrote:Lazna velicino sve si rekla. Osim sto si nepismena
ti si i bezobrazna i vrijedjasprofesionalitet
pojmljivanja
ponizujem
cas izuzetcima
izasuti
umalovazio raporte
Da se sporazumimo
zauztavljao
i za kraj, biserti nisi bas najbistriji clan ljudske zajednice
Jeste i glupi i negativni oboje
Hajd pasite u miru
boli tebe k... za mojim nickom
Nikada ama bas nikada niti ja niti moji prijatelji niti sam ja ikada cula za bilo kakve neugodnosti pri prelazima a kamoli da me interesuju neki zakoni to je nesto sasvim novo.
Aferim!
Sta bogati znaci ta glupa rijec Aferim?
Ti si izvukao moje ponasanje iz konteksta gdje su ljudi rekli dosta gluposti, a ti si to izvukao da se pravis pametan. De nesto napisi sam da vidim tvoju pamet sta se boris oko mog nicka, da to nije kompleks manje vrijednosti.
I evo ti jos jedna rijec da se pozabavis: Oholost
-
bonislav
Bosanac30 wrote:A zasto su Bosanci najbrojniji ilegalni radnici.Zato sto Hrvati misle da ih mogu jebavati kako hoce i zato sto to i cine.Nisu oni krivi.....Ali sve se mjenja......bonislav wrote:Velicina wrote:Ti si jedna najnekulturnija osoba koju sam srela. Rwalno govoreci ti imas problema sa ponasanjem.
Osim što si iskazala fašizam opisujući Amere sa juga glupima, baš ti si ispala totalno glupa.
Policajac koji propusti Meksinakaca/državljanina BiH/bilo kojeg drugog stranca bez dokumenata je lud čovjek,a za tebe je profesionalac.
Sada tek vidim koliko si ti nezdrava osoba.
Najviše stranih radnika u Hrvatskoj koji rade legalno su također iz BiH.
Možda i njih Hrvati jebavaju.
Zanimljivo,ideš radit u zemlju gdje te svi jebavaju-moraš bit debil za to.
Ti si osoba koja vlastiti narod proglašava debilima.
Pitanje-kako Bosanci koji su gastarbajteri u EU putuju kući za vrijeme godišnjeg odmora?
a)idu preko Hrvatske
b)idu preko Mađarske pa kroz Srbiju da bi onda došli u BiH,i to u Republiku Srpsku
-
bonislav
A ova veličina je najmanje 50 puta ili prošla kroz Hrvatsku ili boravila duže vrijeme u Hrvatskoj(osim ako nije izišla nigdje izvan svoje kasabe
).
Prosto me čudi kako je Veličina još živa; 50 puta ići kroz Hrvatsku je za Bošnjaka pravi ruski rulet. Krvožedni Hrvati,žedni sunitske krvi,samo čekaju da im graničari iporuče jednog Bošnju kako bi mu mogli piti krv.
Prosto me čudi kako je Veličina još živa; 50 puta ići kroz Hrvatsku je za Bošnjaka pravi ruski rulet. Krvožedni Hrvati,žedni sunitske krvi,samo čekaju da im graničari iporuče jednog Bošnju kako bi mu mogli piti krv.
-
Bosanac30
Naravno...bonislav wrote:Bosanac30 wrote:A zasto su Bosanci najbrojniji ilegalni radnici.Zato sto Hrvati misle da ih mogu jebavati kako hoce i zato sto to i cine.Nisu oni krivi.....Ali sve se mjenja......bonislav wrote:
Sada tek vidim koliko si ti nezdrava osoba.![]()
Možda i njih Hrvati jebavaju.![]()
Pitanje-kako Bosanci koji su gastarbajteri u EU putuju kući za vrijeme godišnjeg odmora?
a)idu preko Hrvatske
b)idu preko Mađarske pa kroz Srbiju da bi onda došli u BiH,i to u Republiku Srpsku
Veci je debil onaj koji ne radi nista i nigdje....
Mada je on najmanje kriv za to...
Oni koji rade legalno rade ono sto Hrvati nece (ili nece za te pare za koje mi radimo) tako da se opet svodi na isto.
Gastarbajteri idu preko Hrvatske zato sto im je najblize naravno i zato sto su i i u Srbiji ista govna pa tako nista ne bi dobili da i zaobilaze....
-
Velicina
Ti si sam povukao tezu o nekom Osmanu ilegalnom radniku.
Ti si sam poceo da pricas o tome u negativnim pojmovima i donio jako veliku cifru. Valjda covjek moze odgovoriti.
A da ti dam primjer, jedna od ljudi koje poznajem je jedna pmatematicarka iz Austrije, i ona je imala isti taj stav, mrzi strance, rade na crno tamo vamo, i ja sam joj isto to rekla, to nije njihov nemoral, zasto ga Austrijanac zaposljava a ne svog vlastitog momka iz vlastite firme, plati porez i gradi zemlju, a ne kasnije kad nema poslova da kaze, stranci uzeli posao.
Ti si sam poceo da pricas o tome u negativnim pojmovima i donio jako veliku cifru. Valjda covjek moze odgovoriti.
A da ti dam primjer, jedna od ljudi koje poznajem je jedna pmatematicarka iz Austrije, i ona je imala isti taj stav, mrzi strance, rade na crno tamo vamo, i ja sam joj isto to rekla, to nije njihov nemoral, zasto ga Austrijanac zaposljava a ne svog vlastitog momka iz vlastite firme, plati porez i gradi zemlju, a ne kasnije kad nema poslova da kaze, stranci uzeli posao.
-
bonislav
Bosanac30 wrote:Naravno...bonislav wrote:Bosanac30 wrote: A zasto su Bosanci najbrojniji ilegalni radnici.Zato sto Hrvati misle da ih mogu jebavati kako hoce i zato sto to i cine.Nisu oni krivi.....Ali sve se mjenja......
a)idu preko Hrvatske
Oni koji rade legalno rade ono sto Hrvati nece (ili nece za te pare za koje mi radimo) tako da se opet svodi na isto.
Gastarbajteri idu preko Hrvatske zato sto im je najblize naravno i zato sto su i i u Srbiji ista govna pa tako nista ne bi dobili da i zaobilaze....
Dakle,Bošnjaci nemaju problema legalno radit u Hrvatskoj u kojoj žive govna?
A još i idu ljetovati kod govana.
Pa ti Bosanci su onda najveći debili na svijetu.To ti kažeš ne ja.
-
bonislav
O čemu dušice ti pričaš?Velicina wrote:Ti si sam povukao tezu o nekom Osmanu ilegalnom radniku.
U svakoj državi ima kriminala.
Mi ovdje pričamo o nužnosti da državni službenik koji ima zadaću čuvanja sigurnosti u zemlji,granični policajac,mora poštovati zakon.
Prvi hrvatski graničar Ivo je odjebao par državljana BiH iako su kod sebe imali pare.
Drugi hrvatski graničar Marko je propustio par državljana BiH iako nisu imali valjane putovnice.
I šta sad?
Hrvati su govna zbog graničara Ive,a Marko je profesionalac?
MOLIM TE odi na neki austrijski forum i daj ova 2 primjera pa ćeš čuti komentare.
-
Velicina
Voljela bih se sloziti sa tobom, ali mislim da imas ponekad malo jake stavove a ja mozda nisam najspretnija da argumentujem. Niko nije rekao nista o hrvatskim granicarima, ja sam komentriala zakon koji ne valja ako postoji ni u jednoj od tih drzava.bonislav wrote:O čemu dušice ti pričaš?Velicina wrote:Ti si sam povukao tezu o nekom Osmanu ilegalnom radniku.
A da ti dam primjer, jedna od ljudi koje poznajem je jedna pmatematicarka iz Austrije, i ona je imala isti taj stav, mrzi strance, rade na crno tamo vamo, i ja sam joj isto to rekla, to nije njihov nemoral, zasto ga Austrijanac zaposljava a ne svog vlastitog momka iz vlastite firme, plati porez i gradi zemlju, a ne kasnije kad nema poslova da kaze, stranci uzeli posao.![]()
U svakoj državi ima kriminala.
Mi ovdje pričamo o nužnosti da državni službenik koji ima zadaću čuvanja sigurnosti u zemlji,granični policajac,mora poštovati zakon.
Prvi hrvatski graničar Ivo je odjebao par državljana BiH iako su kod sebe imali pare.
Drugi hrvatski graničar Marko je propustio par državljana BiH iako nisu imali valjane putovnice.
I šta sad?
Hrvati su govna zbog graničara Ive,a Marko je profesionalac?![]()
MOLIM TE odi na neki austrijski forum i daj ova 2 primjera pa ćeš čuti komentare.
Sta da kazem.... da sam cula da su zaustavili Ivu i Marka na bosanskoj granici sa parama i nasao se neki granicar pun sebe (sto mozda nije rijetkost jer ljudi se znaju osladjivati sa moci kad su na pozicijama) i vratili ih meni bi to takodje bilo neshvatljivo.
Ja bih rekla da je to grozna diskriminacija (posto jos uvijek takvih pojava ima). kao drugo rekla bih da su nasi politicari amateri koji pojma nemaju koliko sramotno mora biti gradjanima da pokazuju novcanik, a da ne govorimo kako jedan granicar nema mogucnosti da provjeri te podatke, tako da cemu to sluzi.
Drago mi je da porices nacionalizam jer to je jedna losa pojava. Vidi se i po diskusijama da nigdje to nevodi. Kao sto i tu Austrijanku koja vidi svoje zemljake ko andjele a strance ko kriminalce a nevidi pojavu samo po sebi.
-
slayerVares
i toliko ste se raspisali zbog trojice šupaka!!!
-
Bosanac30
Da.bonislav wrote:Bosanac30 wrote:Naravno...bonislav wrote:
a)idu preko Hrvatske
Dakle,Bošnjaci nemaju problema legalno radit u Hrvatskoj u kojoj žive govna?![]()
A još i idu ljetovati kod govana.
![]()
![]()
Pa ti Bosanci su onda najveći debili na svijetu.To ti kažeš ne ja.
To si jedino u pravu danas.
Ti koji idu raditi kod tih kako ih ti nazva jesu debili ali silom prilika, ne sto bi oni htjeli to biti.
A ti sto ljetuju su debili, zato sto oni hoce da su debili.
Po pitanju prvog nisam hvala bogu
A po pitanju drugog ima vec pet godina kako nisam debil niti paradajz turista.
za mnogo manje novaca mi bude lijepo u nekoj od egzoticnih zemalja.
A ne moram ni proci kroz Hrvatsku.
Ostaj mi zdravo u svojim glupostima
Kapak.
-
Nancy Drew