kad od krajisnika trazis nesto a on to jos slucajno nosi u rukama i nece da ti da, onda ce naglo povuci ruke u desnu stranu prema kuku, podici malo glavu da te gleda ono ispod oka, poneki srcaniji mozda i zazmiri, i otresito dobrusiti: "haj odbij od kola"
"Neko bi ovde mogo biti bjen..."
Moderator: Chloe
-
_stoKA_
krajina se takodjer moze pohvaliti jako razvijenim izrazima prevedenog znacenja, idiomima. jedan svrsihodan primjer:
kad od krajisnika trazis nesto a on to jos slucajno nosi u rukama i nece da ti da, onda ce naglo povuci ruke u desnu stranu prema kuku, podici malo glavu da te gleda ono ispod oka, poneki srcaniji mozda i zazmiri, i otresito dobrusiti: "haj odbij od kola"

-
King Kikapu
kako ono: odjebi ba murate, koji ti je, sjebo bi i giviht!_stoKA_ wrote:murete hani, vijaj se kaki si obetalio bi i gevikt!!...
kazu da u hrvatskoj zagorac i dalmatinac "tribaju" prevodioca jer se ne mogu sporazumit' evo jedan primjer iz svakodnevne krajiske komunikacije cisto da vidimo ocel biti tesko ne-krajisnicima skontat sta je osmen muretu šćeo reći
![]()
-
IMME
UckurEnka-Benka wrote:nego sta znaci,hajd mi prevedi ni onako nisam bila sigurnoIMME wrote:ne siri dezinformacije - uckur ne znaci cvorEnka-Benka wrote:uckur-onaj cvor kad se vezu dimije,neznam ni ja sad tacno naziv![]()
potlje=kasnije
hich_haber = svejedno![]()
nije elasticna - pamucna nit, usko tkana - svrha joj je drzati dimije da ne spadnu (gluho bilo
haj' vaLda ti je sad dobro rastabireno
- cHupjahalic@
oprosti mi seko ako nije ovako, ali zar ljudi iz Krajine isto tako ne govore:Minnela wrote:pa to je mislim i enka benka mislila samo nije dobro objasnila..mada ja mislim da se tako kaze i u drugim dijelovima BiH
![]()
![]()
ljetos kad sam bila u Krajini naslusala se puno tih rijeci specificnih za nase krajeve i konatala hajde zapamticu ja to,pa kad se vratim imam sta napisati na temu..medjutim sve zaboravila
..kud' ne zapisa
![]()
![]()
uradito
ohladito
napravito
umjesto uradjeno, ohladjeno i napravljeno.
eto, nisam nigdje nista zapisivala... ostalo u glavi od prije.
- buba
Eh da se nadovezemmanki wrote:hmm ne znam za vas,ali ono što sam pročitao na prvoj stranici "vajk" "chorape" "ohani" "kompir" i šta ti ja znam, nije krajiški govorbarem ne kod nas u Sanskom Mostu..
to kod nas samo govore neobrazovani i seljaci..... i Bišćani i tamo njihova okolina
![]()
Jos neko od vas spomenu maloprije primjere tipa:
ohladito (ohladjeno)
okrecati (okretati)
mashanla (mashala) ?
Moj otac je porijeklom iz Krajine, udata sam za krajisnika, a licno smatram da dijalekte i narjecja treba na neki nacin njegovati, ako nista pamcenjem. Slazem se da su ovakva narjecja prisutnija u ruralnim podrucjima, i meni su zaista simpaticna, a i krajina je zaista prepoznatljiva po svom posebnom jezickom podneblju.
Ja ne mogu biti niti lektor, niti kriticar po tom pitanju, iako imam solidnu gramaticku naobrazbu, ali bi stvarno volila da mi neko ko je pozvaniji od mene po ovom pitanju, razjasni, kako ovakve rijeci i jezicke konstrukcije mogu biti ''gramaticki najispravnije'' , kako vec par vas ovde vidim tvrdi?! Jer me to iskreno zaista zbunjuje.
Kako moze biti ispravna recenica: Jelo je ohladito. Ili..slupalo mu auto. ?! Vise puta se zakacim s muzem..pa kad tako nesto kaze, upitam ga: Ko mu je slupalo auto? A on me 'nako mrko pogleda, haha
Po meni, jedna stvar je narjecje i neka vrsta jezicke zaostavstine, kao sto su rijeci koje se i dan danas koriste za merdevine (lotre), stepenice (basamaci) itd..i to je predivno, takvim stvarima se trebamo ponositi, ali gramatickom nepismenoscu se ne mozemo ponositi i izmedju to 2 mora postojati distinktivna razlika. Licno mislim da je danas u cijeloj BiH ogroooman procenat nepismenosti, po meni zbog jako slabog i neadekvatnog obrazovnog sistema..i kojecega jos.
Ali skrenuh s teme..
I jos nesto..jako puno ovih rijeci se koristi i u centralnim krajevima BiH
-
teachergirl
NE ZNAM JE LI BILO I KAD PRIJE USPIJETE NAPISATI OVOLIKO STRANICA, ALI VIŠAK NIJE NA ODMET:
viđaj- vidi
dobro te srilo- u sa bi ova kletva zvučala dabogda crko
buhtla sa eokremom
bazga- zova
vire- stvarno
deeee- hajde
vooh- uzvik kao ufff
Ne mogu da se sjetim još nekih, ali volim krajišnike korijeni su mi sa mamine strane tamo i idem često
NE DAJMO UNU!!!!!
viđaj- vidi
dobro te srilo- u sa bi ova kletva zvučala dabogda crko
buhtla sa eokremom
bazga- zova
vire- stvarno
deeee- hajde
vooh- uzvik kao ufff
Ne mogu da se sjetim još nekih, ali volim krajišnike korijeni su mi sa mamine strane tamo i idem često
NE DAJMO UNU!!!!!
-
Krhljo
Ljudi moji vire lje vam moram njesto reci. Situacija je krizna i handrmoljasta ali nista sto jedan krajisnik ne more izdurati u ovo tesko vrijeme. Ovi gore sto nam uvlajuju muda pod bijele bubrege mogu da samo prde u vitar. Ja stvarno volim kada se ljudi hace na nas poseban nacin, krajiski nacin. Ono nije nama ceif da pricamo gramaticki nama je ceif da se narod iscirkuzi i onda ode kuci da rahat odspava. Ko nije bio jednom u drustvu grupe krajisnika spremnih da se nasale dobrano kako medjusobno a tako bogami i sami na svoj racun nije bio u cirkuzu vecem
. Et to sam sceo da vam velim i jos samo njesto moram reci da Pupan ne ostaje duzan nikome
.
- Bosanski_kralj
Krhljo wrote:Ljudi moji vire lje vam moram njesto reci. Situacija je krizna i handrmoljasta ali nista sto jedan krajisnik ne more izdurati u ovo tesko vrijeme. Ovi gore sto nam uvlajuju muda pod bijele bubrege mogu da samo prde u vitar. Ja stvarno volim kada se ljudi hace na nas poseban nacin, krajiski nacin. Ono nije nama ceif da pricamo gramaticki nama je ceif da se narod iscirkuzi i onda ode kuci da rahat odspava. Ko nije bio jednom u drustvu grupe krajisnika spremnih da se nasale dobrano kako medjusobno a tako bogami i sami na svoj racun nije bio u cirkuzu vecem. Et to sam sceo da vam velim i jos samo njesto moram reci da Pupan ne ostaje duzan nikome
![]()
![]()
.
-
teachergirl
A što se ti dragi ljutiš? Tema uopšte nije počela tako da se neko ruga krajišnicima nego samo da se ljudi nauče nekim riječima koje krajišnici koriste, ne velim da ga neki nisu baš pretjerali pa i neke seljakluke ubacili ali nije ništa podrugljivo i u negativnom kontekstu, bar je ja nisam tako doživjela.Krhljo wrote:Ljudi moji vire lje vam moram njesto reci. Situacija je krizna i handrmoljasta ali nista sto jedan krajisnik ne more izdurati u ovo tesko vrijeme. Ovi gore sto nam uvlajuju muda pod bijele bubrege mogu da samo prde u vitar. Ja stvarno volim kada se ljudi hace na nas poseban nacin, krajiski nacin. Ono nije nama ceif da pricamo gramaticki nama je ceif da se narod iscirkuzi i onda ode kuci da rahat odspava. Ko nije bio jednom u drustvu grupe krajisnika spremnih da se nasale dobrano kako medjusobno a tako bogami i sami na svoj racun nije bio u cirkuzu vecem. Et to sam sceo da vam velim i jos samo njesto moram reci da Pupan ne ostaje duzan nikome
![]()
![]()
.
KAO ŠTO REKOH I SAMA SAM POLA KRAJIŠKINJA, i volim krajišnike puno i u pravu si kad kažeš da onaj ko nije bio u društvu krajišnika gubi puno, e ja sam bila i ponovo ću biti, ako Bog da!
Pupane živ mi bio i duga vika i dobro te srilo!
-
šubara
ajoj čoeče mogo bi ja voziti sade bez ikvi trzaja auto, al bog te zaustavi murijak čoeče puhnu ja sad dvicu bez ikvi problema!
al daj meni da ja vozim riskiracu sad vozačku nek je uzmu jebem ti titu
vako mi iz čaršije kad popijemo 3 litre vina pričamo
a ev vam malo čaršijskog naglaska:
čoek
čoeče
mara = jedna marka
dvica = 2 marke
trica = 3 marke
petca = 5 maraka
cener = 10KM
cvaja = 20KM
draja = 30