"Neko bi ovde mogo biti bjen..."

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

krajina se takodjer moze pohvaliti jako razvijenim izrazima prevedenog znacenja, idiomima. jedan svrsihodan primjer:

kad od krajisnika trazis nesto a on to jos slucajno nosi u rukama i nece da ti da, onda ce naglo povuci ruke u desnu stranu prema kuku, podici malo glavu da te gleda ono ispod oka, poneki srcaniji mozda i zazmiri, i otresito dobrusiti: "haj odbij od kola"

:D :D :D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

_stoKA_ wrote:murete hani, vijaj se kaki si obetalio bi i gevikt!!...

kazu da u hrvatskoj zagorac i dalmatinac "tribaju" prevodioca jer se ne mogu sporazumit' evo jedan primjer iz svakodnevne krajiske komunikacije cisto da vidimo ocel biti tesko ne-krajisnicima skontat sta je osmen muretu šćeo reći

:-) :D
kako ono: odjebi ba murate, koji ti je, sjebo bi i giviht!
StLouis

Post by StLouis »

bucav - rascupan

npr.
bucava kosa - rascupana kosa
razbucana -rascupana
:-)
IMME

Post by IMME »

Enka-Benka wrote:
IMME wrote:
Enka-Benka wrote:uckur-onaj cvor kad se vezu dimije,neznam ni ja sad tacno naziv :-)
ne siri dezinformacije - uckur ne znaci cvor :D

potlje=kasnije

hich_haber = svejedno
nego sta znaci,hajd mi prevedi ni onako nisam bila sigurno :D :D
Uckur :roll: neznam kako cu ti objasnit' bona :lol:
nije elasticna - pamucna nit, usko tkana - svrha joj je drzati dimije da ne spadnu (gluho bilo :lol: ) , kao sto neke suknje "drzi" lastika (jah, da ne spadne) :lol:

haj' vaLda ti je sad dobro rastabireno :D
StLouis

Post by StLouis »

Minnela wrote:zna li iko sta znaci izraz :D "ajj,kljukuso" :? :D :D
joj nane zigova :D
StLouis

Post by StLouis »

amalka wrote:
BISCANIN2 wrote:šajtov-novčanik
:lol: Znam :D

A za TV sam cula izraz HABER kutija :lol: :lol: Ne znam odakle potice, ali cula sam to :D
joj sajtov :D odkad tu rijec nisam cuo, a ima i zabica, vrsta sajtova :D sa ziperom

kombina - podstava :lol:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Minnela wrote:pa to je mislim i enka benka mislila samo nije dobro objasnila :-) ..mada ja mislim da se tako kaze i u drugim dijelovima BiH :-? :roll:

ljetos kad sam bila u Krajini naslusala se puno tih rijeci specificnih za nase krajeve i konatala hajde zapamticu ja to,pa kad se vratim imam sta napisati na temu :D ..medjutim sve zaboravila :D ..kud' ne zapisa :x :-? :D
oprosti mi seko ako nije ovako, ali zar ljudi iz Krajine isto tako ne govore:
uradito
ohladito
napravito

umjesto uradjeno, ohladjeno i napravljeno.

eto, nisam nigdje nista zapisivala... ostalo u glavi od prije. :D :D
amalka

Post by amalka »

Definitivno, ima osoba koje taku govore, ali ne vecina. Nemoguce je generalizirati ;) Dakle, ne govore svi, pojedini da :)
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

amalka pa dobro dosla, jel sve uradiTo sto je trebalo tako da mozesh rahat forumati :D :D :D :D :D
amalka

Post by amalka »

Of skroz :D Sta ima? U San Cazinu? :)
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

kisa brate nebo se otvorilo :D sutra idem nazad u istnabul tako da su mi ovo zadnji trzaji vamo :D a ja opet s vama na forumu. kako vas slucajno upoznah a namjerno zavolih ;-) :D :D :D :D :D :sax:
amalka

Post by amalka »

I kod mene je kisha :roll: Od sinoc :roll: Ah, sta ces, ovaj Forum tako djeluje na ljude :oops:

Posalji nam razglednicu :oops: :D
dedi

Post by dedi »

Šta je ovo niko mi neznade reći šta je KALAVRCA ? :lol: :P
buba

Post by buba »

manki wrote:hmm ne znam za vas,ali ono što sam pročitao na prvoj stranici "vajk" "chorape" "ohani" "kompir" i šta ti ja znam, nije krajiški govor :? barem ne kod nas u Sanskom Mostu.. :-? to kod nas samo govore neobrazovani i seljaci..... i Bišćani i tamo njihova okolina :D :D
Eh da se nadovezem :) Da si ti meni ziv i zdrav, ali se u S.M. itekako govori tako, a za ovo vrijeme jos ne cuh' da neko govori drugacije. Druga stvar, S.M. je mali gradic u kojem je granica izmedju ''urbanog'' i ''seoskog'', skoro nevidljiva, tako da ta tvoja diskriminacija na neobrazovane i seljake bas i ne stoji, ne samo za S.M. nego i za bilo koje drugo mjesto. Seljak nije neminovno neobrazovan, mada se to kod nas generalizuje i to ponekad nervira.

Jos neko od vas spomenu maloprije primjere tipa:

ohladito (ohladjeno)
okrecati (okretati)
mashanla (mashala) ?

Moj otac je porijeklom iz Krajine, udata sam za krajisnika, a licno smatram da dijalekte i narjecja treba na neki nacin njegovati, ako nista pamcenjem. Slazem se da su ovakva narjecja prisutnija u ruralnim podrucjima, i meni su zaista simpaticna, a i krajina je zaista prepoznatljiva po svom posebnom jezickom podneblju.
Ja ne mogu biti niti lektor, niti kriticar po tom pitanju, iako imam solidnu gramaticku naobrazbu, ali bi stvarno volila da mi neko ko je pozvaniji od mene po ovom pitanju, razjasni, kako ovakve rijeci i jezicke konstrukcije mogu biti ''gramaticki najispravnije'' , kako vec par vas ovde vidim tvrdi?! Jer me to iskreno zaista zbunjuje.
Kako moze biti ispravna recenica: Jelo je ohladito. Ili..slupalo mu auto. ?! Vise puta se zakacim s muzem..pa kad tako nesto kaze, upitam ga: Ko mu je slupalo auto? A on me 'nako mrko pogleda, haha :-D
Po meni, jedna stvar je narjecje i neka vrsta jezicke zaostavstine, kao sto su rijeci koje se i dan danas koriste za merdevine (lotre), stepenice (basamaci) itd..i to je predivno, takvim stvarima se trebamo ponositi, ali gramatickom nepismenoscu se ne mozemo ponositi i izmedju to 2 mora postojati distinktivna razlika. Licno mislim da je danas u cijeloj BiH ogroooman procenat nepismenosti, po meni zbog jako slabog i neadekvatnog obrazovnog sistema..i kojecega jos. :(
Ali skrenuh s teme..
I jos nesto..jako puno ovih rijeci se koristi i u centralnim krajevima BiH :)
teachergirl

Post by teachergirl »

NE ZNAM JE LI BILO I KAD PRIJE USPIJETE NAPISATI OVOLIKO STRANICA, ALI VIŠAK NIJE NA ODMET:
viđaj- vidi
dobro te srilo- u sa bi ova kletva zvučala dabogda crko
buhtla sa eokremom
bazga- zova
vire- stvarno
deeee- hajde
vooh- uzvik kao ufff
Ne mogu da se sjetim još nekih, ali volim krajišnike korijeni su mi sa mamine strane tamo i idem često
NE DAJMO UNU!!!!!
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

blizu ste raja :D muret je nješto prijonio da radi a došo osmen koji znade bolje i hoće da mu lapi klišta i pokaže kako se to radi. al se mora prvo malo džekati šnjime :D :D :D :D :D :D
amalka

Post by amalka »

_stoKA_ wrote:blizu ste raja :D muret je nješto prijonio da radi a došo osmen koji znade bolje i hoće da mu lapi klišta i pokaže kako se to radi. al se mora prvo malo džekati šnjime :D :D :D :D :D :D
:lol: :lol: :lol: Vire lje, mora :lol: :lol:
novljanin03

Post by novljanin03 »

forhanga, stora - zavjesa
Krhljo

Post by Krhljo »

Ljudi moji vire lje vam moram njesto reci. Situacija je krizna i handrmoljasta ali nista sto jedan krajisnik ne more izdurati u ovo tesko vrijeme. Ovi gore sto nam uvlajuju muda pod bijele bubrege mogu da samo prde u vitar. Ja stvarno volim kada se ljudi hace na nas poseban nacin, krajiski nacin. Ono nije nama ceif da pricamo gramaticki nama je ceif da se narod iscirkuzi i onda ode kuci da rahat odspava. Ko nije bio jednom u drustvu grupe krajisnika spremnih da se nasale dobrano kako medjusobno a tako bogami i sami na svoj racun nije bio u cirkuzu vecem :D. Et to sam sceo da vam velim i jos samo njesto moram reci da Pupan ne ostaje duzan nikome :lol: :lol: :lol: .
Bosanski_kralj

Post by Bosanski_kralj »

Krhljo wrote:Ljudi moji vire lje vam moram njesto reci. Situacija je krizna i handrmoljasta ali nista sto jedan krajisnik ne more izdurati u ovo tesko vrijeme. Ovi gore sto nam uvlajuju muda pod bijele bubrege mogu da samo prde u vitar. Ja stvarno volim kada se ljudi hace na nas poseban nacin, krajiski nacin. Ono nije nama ceif da pricamo gramaticki nama je ceif da se narod iscirkuzi i onda ode kuci da rahat odspava. Ko nije bio jednom u drustvu grupe krajisnika spremnih da se nasale dobrano kako medjusobno a tako bogami i sami na svoj racun nije bio u cirkuzu vecem :D. Et to sam sceo da vam velim i jos samo njesto moram reci da Pupan ne ostaje duzan nikome :lol: :lol: :lol: .

:thumbup:
teachergirl

Post by teachergirl »

Krhljo wrote:Ljudi moji vire lje vam moram njesto reci. Situacija je krizna i handrmoljasta ali nista sto jedan krajisnik ne more izdurati u ovo tesko vrijeme. Ovi gore sto nam uvlajuju muda pod bijele bubrege mogu da samo prde u vitar. Ja stvarno volim kada se ljudi hace na nas poseban nacin, krajiski nacin. Ono nije nama ceif da pricamo gramaticki nama je ceif da se narod iscirkuzi i onda ode kuci da rahat odspava. Ko nije bio jednom u drustvu grupe krajisnika spremnih da se nasale dobrano kako medjusobno a tako bogami i sami na svoj racun nije bio u cirkuzu vecem :D. Et to sam sceo da vam velim i jos samo njesto moram reci da Pupan ne ostaje duzan nikome :lol: :lol: :lol: .
A što se ti dragi ljutiš? Tema uopšte nije počela tako da se neko ruga krajišnicima nego samo da se ljudi nauče nekim riječima koje krajišnici koriste, ne velim da ga neki nisu baš pretjerali pa i neke seljakluke ubacili ali nije ništa podrugljivo i u negativnom kontekstu, bar je ja nisam tako doživjela.
KAO ŠTO REKOH I SAMA SAM POLA KRAJIŠKINJA, i volim krajišnike puno i u pravu si kad kažeš da onaj ko nije bio u društvu krajišnika gubi puno, e ja sam bila i ponovo ću biti, ako Bog da!
Pupane živ mi bio i duga vika i dobro te srilo!
šubara

Post by šubara »

ajoj čoeče mogo bi ja voziti sade bez ikvi trzaja auto, al bog te zaustavi murijak čoeče puhnu ja sad dvicu bez ikvi problema!
al daj meni da ja vozim riskiracu sad vozačku nek je uzmu jebem ti titu

vako mi iz čaršije kad popijemo 3 litre vina pričamo :D

a ev vam malo čaršijskog naglaska:

čoek
čoeče
mara = jedna marka
dvica = 2 marke
trica = 3 marke
petca = 5 maraka
cener = 10KM
cvaja = 20KM
draja = 30
četeres = 40KM
velijo = rekao
štae = šta je
ma daaaaaaaj
padaaa
šta hoš = šta hoćeš
....
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

HUDNJAK-izraz karateristaičan samo u krajini ili u cijeloj bosni ????????????
šubara

Post by šubara »

ali se u izgovoru necuje to r

stande
pazde
dede
itd
StLouis

Post by StLouis »

drimovan - pospan
Post Reply