Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#326 Re: Slike starog Sarajeva

Post by poznanik »

MAN-lion's coach wrote:A sada meni jedna vrlo draga kolekcija fotografija....
nosara wrote:Hajmo, Sarajlije... :-) Gdje je ovo snimljeno...? MAN, ni mukajet... :D
MAN-lion's coach wrote:Pretpostavljam da je neki kviz pa ti odgovorim...
Pa ne zna djevojka strane riječi :D
minjonja

#327 Re: Slike starog Sarajeva

Post by minjonja »

branimir stulic wrote:Ali. S kao samouplata... najsmjesniji nacin placanja voznje....
kako se to placalo? ja sam dosljo pa ne znam :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#328 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

minjonja wrote:
branimir stulic wrote:Ali. S kao samouplata... najsmjesniji nacin placanja voznje....
Kao i sve drugo kod komunjara :D ...iz samodoprinosa :D
branimir stulic

#329 Re: Slike starog Sarajeva

Post by branimir stulic »

Pa fino... Prilikom ulaska u vozilo /samo na prednja vrata se moglo uci/ ubacis sitne pare u sanduk koji se nalazio kod vozaca. Sanduk je sa gornje strane imao staklenu plocu tako da je vozac mogao na miru prebrojati da li si ubacio kooliko je potrebno. Nakon uspjesnog brojanja okretao je neku polugu i novac je upadao unutra. Mi smo se zezali s tim i kada god je spica /milioni ljudi na ulazu u tramvaj/ Posto je karta kostala 1 dinar /cca 1 km sada/ u sanduk smo ubacivali najsitnije kovanice koje su tada postojale /mislim da su bili petoparci i koji su imali vrijednost otprililke sadasnjih 5 pf./. Mozete zamisliti te traume.... Brojis, brojis, brojis, pa onda vozis pa opet brojis.... Mislim da je Samouplata i izbacena jer su vozaci od silnog brojanja potpuno ludili i pravili saobracajne nesrece...

Evo jedna prica preuzeta sa http://dovla.net/2007/04/sarajevski-tramvaj/

Staklena kutija
E, nekako od ovog doba pocinju problemi. Javno komunalno preduzece GRAS u svom almanahu spominje kako je to doba kada snijeg ometa tramvajski saobracaj, a zbog sve veceg koristenja tramvaja oni vise ne znaju na koji nacin da naplacuju karte i, istovremeno, izbjegnu guzve. To je doba kada vise nema konduktera i vozi se po sistemu samouplate. Svaki putnik bi usao i ubacivao sitne dinare u staklenu kutiju. Tramvajdzija je za to vrijeme buljio u kutiju i brojao gvozdenjake. Onaj ko nije imao sitna nije se ni mogao voziti. A onaj ko ne bi nista ubacio ili bi ubacio manje nego sto treba i pokusao uci u tramvaj, najmanje sto bi prouzrokovao bila je svada. Obicno su ovakve situacije zavrsavale tucama. Za to vrijeme tramvaj je stajao, a oni putnici koji nisu bili u klincu morali su da cekaju. Ovaj sistem brzo je ukinut i ponovo su uvedene papirne karte.
Last edited by branimir stulic on 14/11/2010 19:26, edited 1 time in total.
nosara

#330 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

Pera Trta wrote:
minjonja wrote:
Kao i sve drugo kod komunjara :D ...iz samodoprinosa :D
...ukljucujuci i tvoje skolovanje... Pa kupi negdje karakter i vrati "komunisticku" diplomu... :D
michio

#331 Re: Slike starog Sarajeva

Post by michio »

Pera Trta wrote:Uvijek su mi se sviđale tako rijetke slike iz WW2, gdje se okupatorski vojnici slikaju na Baščaršiji ili na Starom mostu u Mostaru, ili kraj neke druge znamenitosti. Da ne budem pogrešno shvaćen, ali sama ta činjenica i njihova bezbrižna lica, kao i opšta mirnodopska fasada oko njih, stvara dojam da su se osjećali kao turisti. Vjerovatno su se i u Parizu slikali pred Ajfelovim tornjem...čovjeku jednostavno bude preko k.... rata, a slike su sigurno bile namijenjene za slanje kući, roditeljima, ženi i djeci, djevojci i sl...
Zanimljive slike, a meni cudno sto nemaju ni pistolja u gradu sa takvim pokretom otpora. :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#332 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

michio wrote:
Pera Trta wrote:Uvijek su mi se sviđale tako rijetke slike iz WW2, gdje se okupatorski vojnici slikaju na Baščaršiji ili na Starom mostu u Mostaru, ili kraj neke druge znamenitosti. Da ne budem pogrešno shvaćen, ali sama ta činjenica i njihova bezbrižna lica, kao i opšta mirnodopska fasada oko njih, stvara dojam da su se osjećali kao turisti. Vjerovatno su se i u Parizu slikali pred Ajfelovim tornjem...čovjeku jednostavno bude preko k.... rata, a slike su sigurno bile namijenjene za slanje kući, roditeljima, ženi i djeci, djevojci i sl...
Zanimljive slike, a meni cudno sto nemaju ni pistolja u gradu sa takvim pokretom otpora. :D
Heben je to otpor bio :D ...letjeli su u vazduh tenkovi, vagoni, avioni, kamioni :D
Ok, avioni jesu ono jednom u Rajlovcu 1943.
michio

#333 Re: Slike starog Sarajeva

Post by michio »

Ne znam je li slika na ovoj temi, ali ima jedna na kojoj njemacki vojni orkestar svira Sarajlijama
Pera Trta

#334 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

michio wrote:Ne znam je li slika na ovoj temi, ali ima jedna na kojoj njemacki vojni orkestar svira Sarajlijama
Ima, kod vijećnice, vidi se Jajce kasarna u pozadini :)
Mislim da je nema na ovoj temi.
poznanik

#335 Re: Slike starog Sarajeva

Post by poznanik »

michio wrote:Ne znam je li slika na ovoj temi, ali ima jedna na kojoj njemacki vojni orkestar svira Sarajlijama
Bilo je slika na kojim se vide i razne divizije, postrojbe i čete. Dok su Nijemci svirali, ovi su za njih ratovali :lol:
Pera Trta

#336 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

Da ne bude da samo o okupatorima pričamo (iako je maltene cijela povijest našega glavnog grada obilježena raznim okupatorima:D) unesimo u ove slike i duh antifašizma :)
MAN-lion's coach wrote:
Image
Ovo gore je slika stare električne centrale na Marijin Dvoru, koja je strujom snabdjevala Sarajevo kroz dobar dio austro-ugarske okupacije, pa sve do iza WW2. U blizini ove zgrade od granate je poginuo partizanski ilegalac Vladimir Perić-Valter 6.aprila 1945, na sam dan oslobođenja Sarajeva. Kasnije je, vjerovatno baš zbog ovoga, sarajevska elektrodistribucija dugo nosila njegovo ime. :)
Pera Trta

#337 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Pera Trta »

PS. Ovu sam zgradu na nekoj ranijoj i puno široj slici greškom proglasio Fabrikom duhana, koja se morala nalaziti negdje u blizini.
MAN-lion's coach

#338 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MAN-lion's coach »

Image
Image
Jedno mahanje šeširom... :-D
Image
Image
Image
Image
poznanik

#339 Re: Slike starog Sarajeva

Post by poznanik »

Evo je @nosara za tebe, gdje se nalazi ova vila? :D
MAN-lion's coach wrote:Image
nosara

#340 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

Pera Trta wrote:Da ne bude da samo o okupatorima pričamo (iako je maltene cijela povijest našega glavnog grada obilježena raznim okupatorima:D) unesimo u ove slike i duh antifašizma :)
To je previse traumaticno za tebe...? :?
nosara

#341 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

poznanik wrote:Evo je @nosara za tebe, gdje se nalazi ova vila? :D
Ilidza...?
ragib

#342 Re: Slike starog Sarajeva

Post by ragib »

Sarajevo u čaršiji 1926 godine
Image

Prodaja ručnih radova
Image

Image

Image

Image
Edin1921

#343 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Edin1921 »

Grbavica šezdesetih

Image

Image

Image
ja.neron

#344 Re: Slike starog Sarajeva

Post by ja.neron »

poznanik wrote:Evo je @nosara za tebe, gdje se nalazi ova vila? :D
mislim da je ovo ona vila prekoputa predsjedništva ?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#345 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

ja.neron wrote:
mislim da je ovo ona vila prekoputa predsjedništva ?
Ne, ovo je dokaz da se Austria oduvijek nalazila između Bosne i Hercegovine.

Image

Interesantno je primjetiti veliki broj uniformisanih lica ispred Bosne.
Šta oni tamo rade? Čekaju.
Šta čekaju?
Čekaju na red.
Skyfox

#346 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Skyfox »

i ako su ovo palme pred ulazom kako su ih sacuvali preko zime?

Gdje su ove zgrade sa Grbavice?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#347 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Hotel Bosna na Ilidži, kao krilo glavnog hotela Austria, a nasuprot, preko-puta hotela Austria je hotel Hercegovina.
Zbog toga sam i naveo da se ''Austria nalazi između Bosne i Hercegovine''.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/11/2010 14:19, edited 1 time in total.
Edin1921

#348 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Edin1921 »

Skyfox wrote:i ako su ovo palme pred ulazom kako su ih sacuvali preko zime?

Gdje su ove zgrade sa Grbavice?
ovo je igralište OS Kovačići (Bane Šurbat)
MAN-lion's coach

#349 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MAN-lion's coach »

Image

Image

Image

Image

Image
poznanik

#350 Re: Slike starog Sarajeva

Post by poznanik »

Bravo za one dvije pijace :D :thumbup: