Trazila sam cjenovnik po kuci ali ne mogu da nadjem....uglavnom prozor 80x120 je negdje oko 320 KM, jela + stakla punjena argonom....znaci ovaj tvoj 140x120 je negdje izmedjuSalz wrote:Rizah 1104 wrote:Pozdrav svima,
Puno pohvala i preporuka za Kontinental iz Kiseljaka i svi kažu da je skup. Pitanje onima koji su kupili, šta znači skup, o kojim iznosima se radi, koliko košta npr. prozor dimenzija 140x210???
Prozor sirina 180 x 140 negdje oko 650 KM, Top line profil, jela, dva stakla
PVC prozori vs drvena stolarija
-
dona868
#326 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
- Better Man
#327 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Nismo je nikad farbali! Samo je redovno održavamo, tj. čistimo od prašine i prljavštine. Ima zaštitni premaz kojim se preporučuje jednom godišnje premazati i mi ga imamo, ali ne znam da smo i jednom ga koristili.pajero wrote:Druze za te godine koliko si je puta farbao, ako si je farbao? Dobro izgleda...
-
Salz
#328 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
E onda svaka cast za stolariju. Iako izgleda da tu ne kisne nikako, na zsticenom mjestu. I hvala ti jos jednom za slike. Cekam jos jednu ponudu za plsaticne prozore, pa cu vidjeti onda. Bude li kvalitetna plastika skuplja od Kontinentala, ne preostaje mi nista, vec da odem do Kiseljaka !!!
-
Salz
#329 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ima li ko iskustva sa firmom Freeli Bihac? Trocalovi profili..... ???
-
sabanss
#330 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Kvalitetna plastika nece biti skuplja od kvalitetnog drveta, nemoj se sikiratiSalz wrote:E onda svaka cast za stolariju. Iako izgleda da tu ne kisne nikako, na zsticenom mjestu. I hvala ti jos jednom za slike. Cekam jos jednu ponudu za plsaticne prozore, pa cu vidjeti onda. Bude li kvalitetna plastika skuplja od Kontinentala, ne preostaje mi nista, vec da odem do Kiseljaka !!!
Koliko znam vecina kvalitetnih proizvodjaca drvenih prozora daje garanciju od 30-tak godina. Prvih 10 godina odrzavanje uopste nije potrebno dok se nakon toga prozori odrzavaju nekim tipom emulzije slicne mlijeku, dakle opet se ne farbaju cetkom vec je to vise kao neko ciscenje mekom krpom.
- Better Man
#331 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ne kisne, jer je pod krovom!Salz wrote:E onda svaka cast za stolariju. Iako izgleda da tu ne kisne nikako, na zsticenom mjestu. I hvala ti jos jednom za slike. Cekam jos jednu ponudu za plsaticne prozore, pa cu vidjeti onda. Bude li kvalitetna plastika skuplja od Kontinentala, ne preostaje mi nista, vec da odem do Kiseljaka !!!
-
quarterback
#332 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Nisam citao prethodne postove, napisati cu svoja iskustva...
Prije 5-6 godina kada sam uselio u stan zatekao sam drvene prozore u jako losem stanju.
Smatrao sam drvo necim prevazidjenim pa sam odlucio da novi prozori budu plasticni ali ne bilo koji plasticni, najbolji plasticni koje mogu naci u Sarajevu.
S obzirom da stan imam iznad jednog popularnog kafica a i s obzirom da me buka tada izrazito nervirala jer sam dosta vremena provodio kuci uzeo sam sedmokomorne prozore, trostruka stakla, 4 dihtunga (ili 3, uglavnom najvise sto ima) i nakon 5-6 godina mogu reci da nisam uopste zadovoljan iako sam zadovoljstvo masno platio.
Ocekivao sam da ne cujem nista odnosno da cujem jako malo onoga sto dolazi iz vana medjutim efekat nije bio ni blizu. Vec nakon 2 godine sam dodatno zadihtovao prozore sa onim gumama kojima se krpe stari prozori, ravno samoubistvu kad posmilim koliko sam ove platio...
Vjerovatno bih sljedeci put isao na drvene prozore radi toga, jedini je problem sto ovi ne pokazuju znakove da bi mogli nekada biti za zamjenu...
Prije 5-6 godina kada sam uselio u stan zatekao sam drvene prozore u jako losem stanju.
Smatrao sam drvo necim prevazidjenim pa sam odlucio da novi prozori budu plasticni ali ne bilo koji plasticni, najbolji plasticni koje mogu naci u Sarajevu.
S obzirom da stan imam iznad jednog popularnog kafica a i s obzirom da me buka tada izrazito nervirala jer sam dosta vremena provodio kuci uzeo sam sedmokomorne prozore, trostruka stakla, 4 dihtunga (ili 3, uglavnom najvise sto ima) i nakon 5-6 godina mogu reci da nisam uopste zadovoljan iako sam zadovoljstvo masno platio.
Ocekivao sam da ne cujem nista odnosno da cujem jako malo onoga sto dolazi iz vana medjutim efekat nije bio ni blizu. Vec nakon 2 godine sam dodatno zadihtovao prozore sa onim gumama kojima se krpe stari prozori, ravno samoubistvu kad posmilim koliko sam ove platio...
Vjerovatno bih sljedeci put isao na drvene prozore radi toga, jedini je problem sto ovi ne pokazuju znakove da bi mogli nekada biti za zamjenu...
-
_ado_
#333 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Mislim da ne postoje prozori koji ce ti omoguciti mir u tako bucnom okruzenju. Ti prozori koje si kupio su vjerovatno Trocal-ov vrh ponude, i ako to nije smanjilo buku, daBogda da ikakvo drvo uspije. Ja sam se ljetos lomio oko kupovine tih prozora, ali su finansije uvjetovale da uzmem Trocal 6 komora, 3 dihtunga, puni profil i prezadovoljan sam.
Last edited by _ado_ on 23/04/2012 23:01, edited 1 time in total.
-
Salz
#334 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
quarterback wrote:Nisam citao prethodne postove, napisati cu svoja iskustva...
Ne znam kakve imas prozore, ali po tvojoj prici veoma su dobri. Mislim da ti nije problem u prozorima, vec u zidovima, mozda vratima, ili plocom. Radim na podrucju zvucne zastite, izolacije i prostorne akustike i mogu ti reci da vjerovatno tu negdje imas problema sa zvukom.
Da li cujes najvise muziku, t.j. bass ili u cemu je tacno problem? Morao bi malo bolje to definisati, ali moguce je da ti prozori super zaptivaju, vec na drugim mjestima prolazi ti zvuk do stana!
-
delina
#335 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
prije 8 godina ugradila drvenu stolariju, po preporuci, od firme iz Viteza, stolarija Mlakić, odmah poslije semafora na ulazu u Vitez imaju poslovnu zgradu. Kvaliteta stvarno odlična, još nijednom prefarbana jer ne treba, dihtuju i zvučno izoliraju kao prvog dana, eko boja, blabla, ali stvarno prekrasna, zbog stolarije najčešće i ne držim zavjese. Cijena mi bila povoljna, oko 250 KM/m2 sa ugradnjom, ali to je bilo tada, ne držite me za riječ. Njihovi ljudi jako kvalitetno postavili i skinuli staru stolariju, jedina mana je gazdarica koja je prodavala, a kojoj fali pismenosti, pa smo se malo natezali, ali ostalo sve ok. Vidjela sam poslije i Kontinentalovu, nisam vidjela razliku,uglavnom sve preporuke za kvalitetno drvo, još nisam vidjela PVC da izgleda kvalitetno i dobro nakon toliko godina
-
_Astra_
#336 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Moj savjet je da pogledas ako ima neko u BIH da radi DRVO-ALUMINIJuM stolariju... znaci drvo iznutra, dvoslojno argonoom punjeno staklo, a alumuniji izvana...Sa tzv "toplotnim prekidom" ili kako ga vec zovu... Nije jeftino, ali nije ni mnogo skuplje od "obicnog" kvalitetnijeg drveta... bukvalno neunistivo... u jednoj kuci su mi vec 23god i ni TRAGA od propadanja... bukvalno je vjecno... a NIKAD nije ni zasticeno (osim fabricki) u vlastitoj reziji...
Za te 23god uspjelo je popustiti "vakuum" staklo pa je sad "prljavo" iznutra (stakla)... drvo kao i prvi dan, a aluminij - nema se sta komentarisati...
Za te 23god uspjelo je popustiti "vakuum" staklo pa je sad "prljavo" iznutra (stakla)... drvo kao i prvi dan, a aluminij - nema se sta komentarisati...
- Sarayman
#337 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ima li nekog ko zna znanje da mi kaže imaju li tri stakla 4+6+4+6+4 Low-e smisla, u odnosu na dva stakla 4+16+4 Low-e? Ono što zapažam jeste da je u oba slučaja ista debljina od 24 mm, pa zato i pitam.
-
kazokazo
#338 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
To je totalna budalastina... Glavni izolator je medjuprostor .... Tri stakla imaju smisla samo ako imaju adekvatan medjuprostor ...Sarayman wrote:Ima li nekog ko zna znanje da mi kaže imaju li tri stakla 4+6+4+6+4 Low-e smisla, u odnosu na dva stakla 4+16+4 Low-e? Ono što zapažam jeste da je u oba slučaja ista debljina od 24 mm, pa zato i pitam.
- Sarayman
#339 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
kazokazo,
u startu mi je bilo sumnjivo, jer nema mi logike.
Moze li jos neko da potvrdi, neko ko fakat zna?
-
GoranBG
#340 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Probaj na ovom engleskom sajtu - Konfigurator stakla Odabereš jednostruko ili dvostruko ili trostruko zastakljivanje, pa na sledećem ekranu obično ili low-e staklo, njegovu debljinu, debljinu lasne/i, zatim vrstu gasa (vazduh, argon, kripton i sl) i lepo ti izračuna toplotnu provodljivost tako konfigurisanog izo stakla.Sarayman wrote:kazokazo,
Dobar blog vezan za pitanja alu i pvc stolarija našao sam na ovom sajtu u linku. Ima dosta tehničkih objašnjenja oko raznih vrsta stolarije i zastakljivanja. I sam sam ovih dana na netu u pretrazi oko karakteristika alu i pvc stolarije jer nije malo ulaganje i ne bih voleo da pogrešim u izboru čime da zamenimo staru stolariju na kući.
-
zastavnik22
#341 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Lutao sam dosta i pregledavao forum i odlucio sam se za PVC.aMeR_BH wrote:Ponude sam uzeo od svih firmi iz Sarajeva koje se bave ovim poslom i jedino su oni detaljno napisali sta se i kako ugradjuje. Vec su imali tacne mjere prozora za moju zgradu pa sam odmah dobio i cijene. Nakon dosta citanja po forumima i uporedjivanja svih detalja odlucio sam se za Sarix. Uzeo sam profil Thyssen (srednja klasa) a sistem otvaranja/zatvaranja jedan od najboljih - Siegenia. Low-e sistem stakala. Cijenom su bili jedni od povoljnijih. Dobio sam i dobar popust za gotovinu.nomVe wrote:Ima li iko iskustva sa firmom Sarix?
Nakon 7 dana su dosli da ugrade. Izuzetno pedantni majstori. Jedno staklo je imalo ogrebotinu negdje na sredini a ja sam to primjetio tek nakon sto su otisli. Nazvao sam i rekao misleci da od toga nema nista. Nakon 2 sedmice su me zvali i pitali kad mogu doci da zamijene
Prijatelj je kod njih radio portale prosle godine i prezadovoljan je.
Veliki plus za Sarix
Da se razumijemo uzeo bih drvo ali je najniza ponuda bila 30% skuplja od PVC-a.Pajero je napravio listing firmi i ja poslao upite odmax su se javili Alkus, Fadz i Sarix.
Nakon pregleda ponuda odlucim se za Sarix i nazovem covjeka koji je dosao odmah ujutro uradio predmjer i dogovorio sam sutra potpis ponude i montazu za 9 dana.
Cine mi se dobri pa cu javiti nakon montaze, bio sam vrlo otvoren sa covjekom i rekao sta ocekujem od njih.
Javim utiske.
- chengaba
#342 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ako nekome treba prozor i/ili balkonska vrata (drvo, maomex), bujrum PM! 
-
rockenroll
#343 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Znate kako, moja neka opazanja su pokazala da je drvena stolarija bolja... Razumijem ja sve da je PVC ili ALuminijum lakši za održavanje i sve, ali ipak drvo je drvo... Čistao sam neku studiju gdje su testirali PVC i drvenu ploču za siječenje hrane (povrća, mesa itd) i da je neka bakterija u roku od par minuta umnožila se više hiljada puta na pvc ploči, a na drvenoj je nestala... Sad, sve je stvar ličnog mišljenja, ali ja sam i dalje prirodnjak i radije uživam u dobrom starom drvetu... I naravno, jeste da drvo treba farbati, ali ako se ono pravilno zaštiti prvi put i narednih deset godina može proći bez održavanja, a pvc jednom kad požuti i izugubi svoj hirurški sjaj, nema tu popravke...
Puno pozdrava...
www.drveniprozori.com
Puno pozdrava...
www.drveniprozori.com
-
biscanka2
#344 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
rockenroll wrote:Znate kako, moja neka opazanja su pokazala da je drvena stolarija bolja... Razumijem ja sve da je PVC ili ALuminijum lakši za održavanje i sve, ali ipak drvo je drvo... Čistao sam neku studiju gdje su testirali PVC i drvenu ploču za siječenje hrane (povrća, mesa itd) i da je neka bakterija u roku od par minuta umnožila se više hiljada puta na pvc ploči, a na drvenoj je nestala... Sad, sve je stvar ličnog mišljenja, ali ja sam i dalje prirodnjak i radije uživam u dobrom starom drvetu... I naravno, jeste da drvo treba farbati, ali ako se ono pravilno zaštiti prvi put i narednih deset godina može proći bez održavanja, a pvc jednom kad požuti i izugubi svoj hirurški sjaj, nema tu popravke...
Puno pozdrava...
http://www.drveniprozori.com
na izolaciju se takodjer nemogu pozaliti.
Ja sam se isto bojala da ce se brzo otrcati
se kvalitetnim PVC-om koji ne mjenja boju .
-
gerberica
#345 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Mi smo jesenas ugradili na cijeloj kuci PVC prozore i vrata iz firme ALENKO,pa ukoliko neko ima namjeru da uradi isto neka odustane.
Evo nekoliko razloga.
Na racunu je naplacena demontaza,montaza.Njihovi radnici su stare prozore izvaljivali kao da su zivotinje,stakla je bilo na sve strane.Trebali su po dogovoru one stare odnijeti,a sve ostavili na balkonu.Dok sam radila dijete pokusavalo da prodje i isjece ruku.
Kod uzimanja dimenzija su napravili toliko gresaka tako da je poslije demontaze starih prozora ostalo toliko lufta da smo jedva popravili stvar,a vani je bilo jako hladno.U kuci je bilo nemoguce prespavati,a oni su se samo smijali.
Takav sam haos napravila da su morali sve da krpe ili da idu van.
Posto smo nakon toga radili fasadu zastitnu ljepljivu traku sa krajeva vrata i prozora nismo odmah skidali.Nakon zavrsenih radova na kuci skinemo traku i vidi cuda,ovdje ispod trake izgrebano,ovdje neka fabricka greska.Kad me srce nije strefilo,nazovem doticnog Elvira koji ih je ugradjivao,on dodje pregleda,napise zapisnik i ode.Trebalo je da gazdi prenese i dodje da zamjeni ta krila,medjutim kako tada,tako sada.Ni traga ,ni glasa.
Nemojte napraviti gresku kao mi.Oni jesu ljepsi od starih,ali da mi je bila ova pamet.
Evo nekoliko razloga.
Na racunu je naplacena demontaza,montaza.Njihovi radnici su stare prozore izvaljivali kao da su zivotinje,stakla je bilo na sve strane.Trebali su po dogovoru one stare odnijeti,a sve ostavili na balkonu.Dok sam radila dijete pokusavalo da prodje i isjece ruku.
Kod uzimanja dimenzija su napravili toliko gresaka tako da je poslije demontaze starih prozora ostalo toliko lufta da smo jedva popravili stvar,a vani je bilo jako hladno.U kuci je bilo nemoguce prespavati,a oni su se samo smijali.
Posto smo nakon toga radili fasadu zastitnu ljepljivu traku sa krajeva vrata i prozora nismo odmah skidali.Nakon zavrsenih radova na kuci skinemo traku i vidi cuda,ovdje ispod trake izgrebano,ovdje neka fabricka greska.Kad me srce nije strefilo,nazovem doticnog Elvira koji ih je ugradjivao,on dodje pregleda,napise zapisnik i ode.Trebalo je da gazdi prenese i dodje da zamjeni ta krila,medjutim kako tada,tako sada.Ni traga ,ni glasa.
Nemojte napraviti gresku kao mi.Oni jesu ljepsi od starih,ali da mi je bila ova pamet.
-
biscanka2
#346 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
U mene su mijenjali ( u Njemackoj ) jedan prozor vel. 2,70 m,drugi 1,30 m, balkonska v rata 1x dvokrilna + 1xgerberica wrote:Mi smo jesenas ugradili na cijeloj kuci PVC prozore i vrata iz firme ALENKO,pa ukoliko neko ima namjeru da uradi isto neka odustane.
Evo nekoliko razloga.
jednokrilna.
Dosli su u 8 h ujutro zastitili parket, povadili staru stolariju koja je odmah trpata u njihovo vozilo,
postavili novu stolariju, oko stolarije sve uredno izolirali ( sa nekom vrsom silikona ), usisali sa svojim
usisivacem sve gdje su radovi vrseni i u 12h i 30 minuta se oprostili.
Njihov sef se takodjer zahvalio na mom povjerenju koje sam ( pri odabiranju firmi koje bi mi to radile ) njima
dodijelila.
Kad sam to namjeravala raditi prvo sam se informisala o firmama koje to rade i odabrala tri od koji
sam prvo zatrazila pismeni predracun i onda sam donijela odluku kome da dodijelim posao.
Kad su zavrsili posa nakon 3-4 dana dobila sam racun koji je bio identican sa predracunom, otisla
u banku i uplatila novac na njihov ziroracun.
Da posao nije bio uradjen kako treba sigurno bi se ganjali ( racun nebi platila ).
Posteno odradio - posteno platila.
U nas dok god poslovanje ne poprimi strucni nivo bit ce i propadanja firmi i nezaposleni.
Njemci su u tome striktni jer znaju ako kod musterija ostave los posao da ce ih i los
glas pratiti a za losim glasom slijedi i propast firme.
Zao mi je sto si bas na takve idiote naletila, nadam se da svi poduzetnici ( kod nas ) nisu takvi
a takodjer vjerujem da ce tvoj post mnogima sluziti kao dobra informacija .
-
gerberica
#347 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
To mi i jeste namjera,da ljudi shvate da lopovi haraju,lazu,bogate se na racun postenog svijeta.Oni su jedno obecali,a nista od toga nije uradjeno.Haos koji su za sobom ostavili je neopisiv iako su rekli da sve zastite,na kraju pokupe i odvezu ostatke stare stolarije.biscanka2 wrote:U mene su mijenjali ( u Njemackoj ) jedan prozor vel. 2,70 m,drugi 1,30 m, balkonska v rata 1x dvokrilna + 1xgerberica wrote:Mi smo jesenas ugradili na cijeloj kuci PVC prozore i vrata iz firme ALENKO,pa ukoliko neko ima namjeru da uradi isto neka odustane.
Evo nekoliko razloga.
jednokrilna.
Dosli su u 8 h ujutro zastitili parket, povadili staru stolariju koja je odmah trpata u njihovo vozilo,
postavili novu stolariju, oko stolarije sve uredno izolirali ( sa nekom vrsom silikona ), usisali sa svojim
usisivacem sve gdje su radovi vrseni i u 12h i 30 minuta se oprostili.
Njihov sef se takodjer zahvalio na mom povjerenju koje sam ( pri odabiranju firmi koje bi mi to radile ) njima
dodijelila.
Kad sam to namjeravala raditi prvo sam se informisala o firmama koje to rade i odabrala tri od koji
sam prvo zatrazila pismeni predracun i onda sam donijela odluku kome da dodijelim posao.
Kad su zavrsili posa nakon 3-4 dana dobila sam racun koji je bio identican sa predracunom, otisla
u banku i uplatila novac na njihov ziroracun.
Da posao nije bio uradjen kako treba sigurno bi se ganjali ( racun nebi platila ).![]()
Posteno odradio - posteno platila.![]()
U nas dok god poslovanje ne poprimi strucni nivo bit ce i propadanja firmi i nezaposleni.![]()
Njemci su u tome striktni jer znaju ako kod musterija ostave los posao da ce ih i los
glas pratiti a za losim glasom slijedi i propast firme.
Zao mi je sto si bas na takve idiote naletila, nadam se da svi poduzetnici ( kod nas ) nisu takvi
a takodjer vjerujem da ce tvoj post mnogima sluziti kao dobra informacija .
Svo vrijeme su samo lagali i fuserili.Zato narode ne kupujte PVC stolariju kod ALENKA,bicete mi zahvalni.Ukoliko mi ne vjerujete ja cu uslikati i postaviti slike.
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#348 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Glas ide za.. Trocal pvc
Uradjena jednom...prije 15tak godina, i danas je kao nova
komsija je stavio nekakvu drvenu...od prvog dana nije mogao prozore zatvoriti 
- Better Man
#349 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Naravno da nije, kad je stavio nekvalitetnu drvenu stolariju! PVC se ne može porediti s vrhunskom drvenom stolarijom!Yahel wrote:Glas ide za.. Trocal pvcUradjena jednom...prije 15tak godina, i danas je kao nova
komsija je stavio nekakvu drvenu...od prvog dana nije mogao prozore zatvoriti
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#350 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Istina, uvijek je bilo koliko para toliko muzike.
Narod uzima jeftino smece, a kada sve saberes to jeftino te izadje najskuplje...
Bolje promjeniti 1 prozor godisnje ali uraditi da valja....
Narod uzima jeftino smece, a kada sve saberes to jeftino te izadje najskuplje...
Bolje promjeniti 1 prozor godisnje ali uraditi da valja....