ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
joint union

Post by joint union »

shana_majka wrote:Nisam sve procitao tako da ne znam da li ste spomenuli.
Shta se desilo sa Energomex-om?
Ako neko ima informacije,hvala!
energomex je u mjesovitom vlasnistvu neke meksicke firme i E (barem bio prije rata, tzv. firma - kcerka). Fabrika dobro radi i dan danas, ali joj je nejasna vlasnicka struktura, naime kad je bila aktuelna privatizacija E, energomex nije ulazio u bilans, kao da E nema nista sa tom fabrikom. postoji vise takvih primjera firmi - kcerki, koje je E posjedovao u svijetu, a koje su danas "privatizovane", bilo od predstavnika E koji su se zatekli pocetkom rata tamo, bilo od strane drzave u kojoj se doticna firma nalazila (npr pariz, tripoli, mislim i u rusiji da su bile neke firme).
shana_majka

Post by shana_majka »

joint union wrote:
energomex je u mjesovitom vlasnistvu neke meksicke firme i E (barem bio prije rata, tzv. firma - kcerka). Fabrika dobro radi i dan danas, ali joj je nejasna vlasnicka struktura, naime kad je bila aktuelna privatizacija E, energomex nije ulazio u bilans, kao da E nema nista sa tom fabrikom. postoji vise takvih primjera firmi - kcerki, koje je E posjedovao u svijetu, a koje su danas "privatizovane", bilo od predstavnika E koji su se zatekli pocetkom rata tamo, bilo od strane drzave u kojoj se doticna firma nalazila (npr pariz, tripoli, mislim i u rusiji da su bile neke firme).

Zbog toga sam i pitao jer je E ulozio velike pare u te firme.
Koliko se sjecam da je N. K. bio u Mex do rata (vjerovatno i za vrijeme)predstavnik.
ejub

Post by ejub »

shana_majka wrote:
joint union wrote:

Koliko se sjecam da je N. K. bio u Mex do rata (vjerovatno i za vrijeme)predstavnik.

N.K. :?:
joint union

Post by joint union »

shana_majka wrote:

Ako mislis na (prezime pocinje sa kor), koliko sam cuo, on je izgleda direktor i dan danas.
shana_majka

Post by shana_majka »

ejub wrote:
shana_majka wrote:
joint union wrote: energomex je u mjesovitom vlasnistvu neke meksicke firme i E (barem bio prije rata, tzv. firma - kcerka). Fabrika dobro radi i dan danas, ali joj je nejasna vlasnicka struktura, naime kad je bila aktuelna privatizacija E, energomex nije ulazio u bilans, kao da E nema nista sa tom fabrikom. postoji vise takvih primjera firmi - kcerki, koje je E posjedovao u svijetu, a koje su danas "privatizovane", bilo od predstavnika E koji su se zatekli pocetkom rata tamo, bilo od strane drzave u kojoj se doticna firma nalazila (npr pariz, tripoli, mislim i u rusiji da su bile neke firme).

N.K. :?:
N.K. inicijali su za nekog za koga mislim da je bio u Mex. i odgovoran za Energomex.Poshto nisam siguran,ne bih da prozivam. :)
shana_majka

Post by shana_majka »

joint union wrote:
shana_majka wrote:

Ako mislis na (prezime pocinje sa kor), koliko sam cuo, on je izgleda direktor i dan danas.
Malo "kasnim" na njega sam mislio. :-D
Hvala na inf.
ejub

Post by ejub »

shana_majka wrote:
joint union wrote:
shana_majka wrote:

Hvala na inf.
Pa sta je sa likom ,je li pozitivac ili negativac?
shana_majka

Post by shana_majka »

ejub wrote:
shana_majka wrote:
joint union wrote: Ako mislis na (prezime pocinje sa kor), koliko sam cuo, on je izgleda direktor i dan danas.
Hvala na inf.

"Brade" se sjecam kao pozitivca i dobrog strucnjaka(po mishljenju drugih iz te oblasti).Shta se desilo oko privatizacije, EM-a nemam pojma,mislio sam da neko ima informacije.
ejub

Post by ejub »

shana_majka wrote:
ejub wrote:
shana_majka wrote: Malo "kasnim" na njega sam mislio. :-D
Hvala na inf.

"Brade" se sjecam kao pozitivca i dobrog strucnjaka(po mishljenju drugih iz te oblasti).Shta se desilo oko privatizacije, EM-a nemam pojma,mislio sam da neko ima informacije.

Pa zar nije obustavljena privatizacija "E"?
Haj da je bar neko pozitivac :-)
klixober

Post by klixober »

Hvala :D
klixober

Post by klixober »

Nije valjda da niko nema nista reci o Energoinvestu.
newone

Post by newone »

Sarafcina wrote:
Simplay wrote:Zlatiborka, rekla si da si rukovodilac, rekla si da nisi iz jednog od konstitutivnih naroda, rekla si kolika ti je plata... Nije mi jasno zasto ne mozes da kazes koji je sektor u pitanju ili cak svoje ime i prezime...

To da nisi podobna, vjerovatno nisi, ali nadam se da nisi mislila na nacionalnu podobnost...

Sto se tice plata - zna se koliki je prosjek u BiH. Inzinjerska plata u privatnoj firmi je uglavnom oko 1200 KM na ruke - s uracunatim toplim obrokom, kartom za prevoz i ostalim troskovima (osim telefona).

Inzinjer iz privatne firme ima neizvjesan posao, tj. zaposlen je sve dok dobro radi...

Energoinvest pruza nesto manju platu, ali i vecu sigurnost. Plata se dobija na osnovu "novca donesenog u firmu", a ne na osnovu radnog staza...

Kazes da bi zeljela biti adekvatno placena za posao koji radis. Sta mislis koliko je to "adekvatno"?

u iole vecoj firmi je gotovo nemoguce izmjeriti doprinos (nekog) pojedinca ukupnom profitu firme. a i "pravilna" raspodjela plate je .. misaona imenica ... onaj ko smisli adekvatan (fer i posten :roll: model) ce da zaradi ogromnu lovu ... na svjetskom nivou.

a sva ostala prica .... kada udjete u prodavnicu.. nikoga od vas ne zanima koliko je truda neko ulozio u neki proizvod ... zanima vas da li vama odgovara i kolika mu je cijena.

kada na pijaci kupujete jabuke od onog cike cija su ih djeca brala ... vi gledate da ih dobijete jeftinije. vas ne zanima sto je neko morao poraniti....penjati se na drvo ... sloziti ih u gajbe ... namuciti se dok ih donese do pijace .... ne, ne .. svi mi kazemo .. jarane izvadi tu.. natruhla je ... jbg ... to tako ide .. to je poredak stvari danas
ne kazem ni da valja ni da ne valja.... samo kazem kako je
Radim i zivim vani. Zaposlen sam u jednoj velikoj inzenjering kompaniji u Americi i da te odmah demantujem prijatelju. U velikim kompanijama i sa hiljadu zaposlenih inzenjera, rad svakoga je i te kako mjerljiv i tacno se zna sta svako od nas svakog trenutka radi, kako radi i sat i minut kada to sto radi treba da bude zavrseno.
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

newone wrote:
Sarafcina wrote:
Simplay wrote:Zlatiborka, rekla si da si rukovodilac, rekla si da nisi iz jednog od konstitutivnih naroda, rekla si kolika ti je plata... Nije mi jasno zasto ne mozes da kazes koji je sektor u pitanju ili cak svoje ime i prezime...

To da nisi podobna, vjerovatno nisi, ali nadam se da nisi mislila na nacionalnu podobnost...

Sto se tice plata - zna se koliki je prosjek u BiH. Inzinjerska plata u privatnoj firmi je uglavnom oko 1200 KM na ruke - s uracunatim toplim obrokom, kartom za prevoz i ostalim troskovima (osim telefona).

Inzinjer iz privatne firme ima neizvjesan posao, tj. zaposlen je sve dok dobro radi...

Energoinvest pruza nesto manju platu, ali i vecu sigurnost. Plata se dobija na osnovu "novca donesenog u firmu", a ne na osnovu radnog staza...

Kazes da bi zeljela biti adekvatno placena za posao koji radis. Sta mislis koliko je to "adekvatno"?

u iole vecoj firmi je gotovo nemoguce izmjeriti doprinos (nekog) pojedinca ukupnom profitu firme. a i "pravilna" raspodjela plate je .. misaona imenica ... onaj ko smisli adekvatan (fer i posten :roll: model) ce da zaradi ogromnu lovu ... na svjetskom nivou.

a sva ostala prica .... kada udjete u prodavnicu.. nikoga od vas ne zanima koliko je truda neko ulozio u neki proizvod ... zanima vas da li vama odgovara i kolika mu je cijena.

kada na pijaci kupujete jabuke od onog cike cija su ih djeca brala ... vi gledate da ih dobijete jeftinije. vas ne zanima sto je neko morao poraniti....penjati se na drvo ... sloziti ih u gajbe ... namuciti se dok ih donese do pijace .... ne, ne .. svi mi kazemo .. jarane izvadi tu.. natruhla je ... jbg ... to tako ide .. to je poredak stvari danas
Radim i zivim vani. Zaposlen sam u jednoj velikoj inzenjering kompaniji u Americi i da te odmah demantujem prijatelju. U velikim kompanijama i sa hiljadu zaposlenih inzenjera, rad svakoga je i te kako mjerljiv i tacno se zna sta svako od nas svakog trenutka radi, kako radi i sat i minut kada to sto radi treba da bude zavrseno.
Veliki brat te uvijek promatra...
eugen-magic

Post by eugen-magic »

šta kažu, kad će privatizacija?
klixober

Post by klixober »

eugen-magic wrote:šta kažu, kad će privatizacija?
Poslije telekoma.Valjda iduce godine.
eugen-magic

Post by eugen-magic »

komeba wrote:
a kad ide telekom?
klixober

Post by klixober »

eugen-magic wrote:
komeba wrote:
a kad ide telekom?
Uskoro,sada se o tome odlucuje.Ti bas nisi u toku :)
klixober

Post by klixober »

Energoinvest dogovorio posao sa Svedanima oko proizvodnje energije na vjetar.
mire_1980

Post by mire_1980 »

Samo da se javim iz Libije....tj. Energoinvestove Libije.....e sada moji kolege i dalje kao inzinjeri rade za crkavicu od 700 Km + topli dok sam ja dobio vecu platu ovdje ali ne kao Daidzici i TECICI koji su SSS i imaju istu kao ja platu, ali sta ces makar imam vecu od VKV radnika ipak sam se ja skolovao 5 godina faxa + jedna obnovljena........(mozda je ovo radi nje)....
Sarafcina

Post by Sarafcina »

newone wrote:
Sarafcina wrote:

dugo sam odsutan s foruma... pa mozda i nema svrhe da odgovorim ali eto.. ipak hocu...
mislim da trebas ponovo procitati sta sam napisao. ja sam rekao da je nemoguce izmjeriti doprinos nekog pojedinca profitu firme, a nisam rekao da rad nije mjerljiv.. da ne elaboriram.. napravi inverziju problema (recimo da pretpostavis da nisi uradio pola posla...jel to znaci minus pola plate?... zamisli onda da svi ne urade pola posla... jel i dalje pola plate svima?... zamisli sad, da pola ljudi ne uradi pola posla, a druga polovica odradi to za njih... jel trebaju dobiti onda njihove pola plate ili onoliko koliko iznosi steta?) pa ces shvatiti zasto nije mjerljivo.
inace je lijepo sto ti radis u velikoj firmi na zapadu... ali nisu ni bosanci za baciti ;).... a ima i dovoljan broj koji znaju sta je raditi i za istok i za zapad i zapadne firme, a...da inzinjerski zaigramo za japanski tim ... :) bilo bi veselo (ali na svekoliku zalost ovo sa uticajem rada pojednica na sveukupni profit... ni bajni japanci jos nisu rijesili).
eugen-magic

Post by eugen-magic »

ja danas kupio. nadam se da će sad počet rasti.
leticija

Post by leticija »

eugen-magic wrote:ja danas kupio. nadam se da će sad počet rasti.
Moze li se znati po kojoj cijeni?
newone

Post by newone »

Radim i zivim vani. Zaposlen sam u jednoj velikoj inzenjering kompaniji u Americi i da te odmah demantujem prijatelju. U velikim kompanijama i sa hiljadu zaposlenih inzenjera, rad svakoga je i te kako mjerljiv i tacno se zna sta svako od nas svakog trenutka radi, kako radi i sat i minut kada to sto radi treba da bude zavrseno.[/quote]

dugo sam odsutan s foruma... pa mozda i nema svrhe da odgovorim ali eto.. ipak hocu...
mislim da trebas ponovo procitati sta sam napisao. ja sam rekao da je nemoguce izmjeriti doprinos nekog pojedinca profitu firme, a nisam rekao da rad nije mjerljiv.. da ne elaboriram.. napravi inverziju problema (recimo da pretpostavis da nisi uradio pola posla...jel to znaci minus pola plate?... zamisli onda da svi ne urade pola posla... jel i dalje pola plate svima?... zamisli sad, da pola ljudi ne uradi pola posla, a druga polovica odradi to za njih... jel trebaju dobiti onda njihove pola plate ili onoliko koliko iznosi steta?) pa ces shvatiti zasto nije mjerljivo.
inace je lijepo sto ti radis u velikoj firmi na zapadu... ali nisu ni bosanci za baciti ;).... a ima i dovoljan broj koji znaju sta je raditi i za istok i za zapad i zapadne firme, a...da inzinjerski zaigramo za japanski tim ... :) bilo bi veselo (ali na svekoliku zalost ovo sa uticajem rada pojednica na sveukupni profit... ni bajni japanci jos nisu rijesili).[/quote]

E moj prijatelju kada ovdje ne uradis pola posla ne dobijes pola plate vec lay off. Jednom ce ti progledati kroz prste, drugi put ce te opomenuti, a treci put letis van.
Napisao sam ti da se tacno zna u svakom trenutku ko je na kojem dijelu projekta ili feature-a angazovan, koliko mu za to treba vremena da odradi, sefovi radnih timova stalno dolaze i nadgledaju i pitaju dokle se stiglo itd. Tvoj dio projekta ili feature-a niko drugi nece za tebe uraditi vec ces ga ti sam uraditi kako znas i umijes. Koristis znanje, literaturu, iskustvo i intuiciju, pa i pitas okolo, trazis informacije i pratis timing.
I zna se u dolar tacno koliko ce ko zaraditi na projektu.Svako na projektu chardz svaki svoj radni sat kojeg provede na projektu. Idejni kreatori i vodje timova dobiju najveci dio kolaca, ali imaju i najvecu odgovornost da se projekat odradi na vrijeme i da zadovoljava tehnicke i sve druge karakteristike, onda dodju inzenjeri projektanti, pa inzenjeri dizajneri, pa crtaci. Procente ti necu govoriti jer variraju od projekta do projekta. Postoji stalni monitoring performance-a svakog pojedinca ukljucenog u projektni i razvojni tim i sastoji se od nekoliko bitnih cjelina: knowledge, experience, multitasking, cooperation and team work, timing, promotion. Menadzeri daju ocjenu svake stavke u polugodisnjim i godisnjim periodima i onda te lijepo pozovu pa ti kazu sa cime nisu i sa cime jesu zadovoljni u tvom radu i u tvojoj personality, kazu ti sta su njihova ocekivanja od tebe do naredne revizije. Mozes pri tome dobiti povisicu a mozes i da je ne dobijes, a mogu ti i reci da nazalost nema vise potrebe za tvojim radnim mjestom a to je lay off.

I naravno da Bosanci znaju raditi. I ja sam Bosanac i jos nas je petorica u ovoj kompaniji iz Bosne i svi su ijnzenjeri.
A to da ces zaigrati na Japanski nacin u Bosni, neces. A neces zbog korupcije i lopovluka koji je kako sada vec cujem debele korijene uhvatio ne samo u sistemu vlasti vec i kod obicnog covjeka. A vidis prijatelju ta korupcija i lopovluk ne dozvoljavaju Japanski ili Americki sistem rada i nagradjivanja.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

newone wrote:Radim i zivim vani. Zaposlen sam u jednoj velikoj inzenjering kompaniji u Americi i da te odmah demantujem prijatelju. U velikim kompanijama i sa hiljadu zaposlenih inzenjera, rad svakoga je i te kako mjerljiv i tacno se zna sta svako od nas svakog trenutka radi, kako radi i sat i minut kada to sto radi treba da bude zavrseno.

inace je lijepo sto ti radis u velikoj firmi na zapadu... ali nisu ni bosanci za baciti ;).... a ima i dovoljan broj koji znaju sta je raditi i za istok i za zapad i zapadne firme, a...da inzinjerski zaigramo za japanski tim ... :) bilo bi veselo (ali na svekoliku zalost ovo sa uticajem rada pojednica na sveukupni profit... ni bajni japanci jos nisu rijesili).[/quote]

E moj prijatelju kada ovdje ne uradis pola posla ne dobijes pola plate vec lay off. Jednom ce ti progledati kroz prste, drugi put ce te opomenuti, a treci put letis van.
Napisao sam ti da se tacno zna u svakom trenutku ko je na kojem dijelu projekta ili feature-a angazovan, koliko mu za to treba vremena da odradi, sefovi radnih timova stalno dolaze i nadgledaju i pitaju dokle se stiglo itd. Tvoj dio projekta ili feature-a niko drugi nece za tebe uraditi vec ces ga ti sam uraditi kako znas i umijes. Koristis znanje, literaturu, iskustvo i intuiciju, pa i pitas okolo, trazis informacije i pratis timing.
I zna se u dolar tacno koliko ce ko zaraditi na projektu.Svako na projektu chardz svaki svoj radni sat kojeg provede na projektu. Idejni kreatori i vodje timova dobiju najveci dio kolaca, ali imaju i najvecu odgovornost da se projekat odradi na vrijeme i da zadovoljava tehnicke i sve druge karakteristike, onda dodju inzenjeri projektanti, pa inzenjeri dizajneri, pa crtaci. Procente ti necu govoriti jer variraju od projekta do projekta. Postoji stalni monitoring performance-a svakog pojedinca ukljucenog u projektni i razvojni tim i sastoji se od nekoliko bitnih cjelina: knowledge, experience, multitasking, cooperation and team work, timing, promotion. Menadzeri daju ocjenu svake stavke u polugodisnjim i godisnjim periodima i onda te lijepo pozovu pa ti kazu sa cime nisu i sa cime jesu zadovoljni u tvom radu i u tvojoj personality, kazu ti sta su njihova ocekivanja od tebe do naredne revizije. Mozes pri tome dobiti povisicu a mozes i da je ne dobijes, a mogu ti i reci da nazalost nema vise potrebe za tvojim radnim mjestom a to je lay off.

I naravno da Bosanci znaju raditi. I ja sam Bosanac i jos nas je petorica u ovoj kompaniji iz Bosne i svi su ijnzenjeri.
A to da ces zaigrati na Japanski nacin u Bosni, neces. A neces zbog korupcije i lopovluka koji je kako sada vec cujem debele korijene uhvatio ne samo u sistemu vlasti vec i kod obicnog covjeka. A vidis prijatelju ta korupcija i lopovluk ne dozvoljavaju Japanski ili Americki sistem rada i nagradjivanja.[/quote]

nema me dugo... ali eto naletim na ovo :)

ja uopste ne pricam o monitoringu. i kao sto ti rekoh... znam ponesto o tome ;), pa mi lekcije bas i ne trebaju.
radije ponovo procitaj o cemu ja pricam.
mislim da trebas ponovo procitati sta sam napisao. ja sam rekao da je nemoguce izmjeriti doprinos nekog pojedinca profitu firme, a nisam rekao da rad nije mjerljiv
i sada ti kazem .... istina je da se to pokusava.. ali do danasnjeg dana niko nije objavio da je nasao taj nacin.

ostalo... objasnjavanje uz patronizaciju ti je ... jako nezrelo ponasnje... jer ne znas ni ko sam ni sta ni kako radim ili sam radio. ali nevazno, to je tvoja stvar.
ali vjerujem da ces i sam shvatiti koliko je samo tu subjektivnih ocjena i nemjerljivih parametara pa da i sam shvatis da nema mjere koliko tvoja osobnost (kad si je vec spomenuo da se gleda).

i vjerovo ili ne, vecina stvari o kojima ti tu pricas je postojala i u Bosni... mozda ne u vecini firmi, ali u dovoljnom broju, Da.
I to vrlo vjerovatno i u vrijeme dok se vecina sa ovog foruma...nije ni rodila.

ono sto ti ja kazem da doprinos pojedinca profitu nije mjerljiv, to nije tek moje misljenje ... nego pisanje americkih profesora koji se time bave... a ja ti stvarno ne mogu pomoci ako ne vidis razliku izmedju pracenja performanse (iz raznoraznih razloga) i doprinosa profitu ... ne vidim nacina da ti objasnim slikovitije. reci mi samo ima li za tebe tu neke razlike?

(ali eto... izmjeri ti doprinos trojice konobara profitu u kaficu..... odnosno nadji model, da znamo gdje se mimoilazimo u prici. ne moramo pricati o firmi sa 20 000 ljudi, gdje su zaposlenici od doktora do nosaca, sto je energoinvest nekad bio... i da .. bio je treci u svijetu u svojoj primarnoj bransi).
newone

Post by newone »

nema me dugo... ali eto naletim na ovo :)

ja uopste ne pricam o monitoringu. i kao sto ti rekoh... znam ponesto o tome ;), pa mi lekcije bas i ne trebaju.
radije ponovo procitaj o cemu ja pricam.
mislim da trebas ponovo procitati sta sam napisao. ja sam rekao da je nemoguce izmjeriti doprinos nekog pojedinca profitu firme, a nisam rekao da rad nije mjerljiv
i sada ti kazem .... istina je da se to pokusava.. ali do danasnjeg dana niko nije objavio da je nasao taj nacin.

ostalo... objasnjavanje uz patronizaciju ti je ... jako nezrelo ponasnje... jer ne znas ni ko sam ni sta ni kako radim ili sam radio. ali nevazno, to je tvoja stvar.
ali vjerujem da ces i sam shvatiti koliko je samo tu subjektivnih ocjena i nemjerljivih parametara pa da i sam shvatis da nema mjere koliko tvoja osobnost (kad si je vec spomenuo da se gleda).

i vjerovo ili ne, vecina stvari o kojima ti tu pricas je postojala i u Bosni... mozda ne u vecini firmi, ali u dovoljnom broju, Da.
I to vrlo vjerovatno i u vrijeme dok se vecina sa ovog foruma...nije ni rodila.

ono sto ti ja kazem da doprinos pojedinca profitu nije mjerljiv, to nije tek moje misljenje ... nego pisanje americkih profesora koji se time bave... a ja ti stvarno ne mogu pomoci ako ne vidis razliku izmedju pracenja performanse (iz raznoraznih razloga) i doprinosa profitu ... ne vidim nacina da ti objasnim slikovitije. reci mi samo ima li za tebe tu neke razlike?

(ali eto... izmjeri ti doprinos trojice konobara profitu u kaficu..... odnosno nadji model, da znamo gdje se mimoilazimo u prici. ne moramo pricati o firmi sa 20 000 ljudi, gdje su zaposlenici od doktora do nosaca, sto je energoinvest nekad bio... i da .. bio je treci u svijetu u svojoj primarnoj bransi).[/quote]

Oprosti mi ako sam djelovao patronizirajuce u svom postu. To mi zaista nije bila namjera.
Doprinos pojedinih konobara ostvarenom profitu ti ne bih znao slikovito objasniti jer nisam konobar. Sto se Amerike tice i konobarisanja ovdje sistem je tippovanja. A to znaci da su konobari placeni od poslodavca par dolara po satu a da sav ostvareni tip stavljaju sebi u dzep. Ovdje je obaveza musterije da ostavi tip konobaru osim u slucaju kada nije zadovoljan uslugom konobara ili lokala. Tako se desavalo da neki nasi Bosanci i Bosanke po hotelima tipa Hilton, Four Season itd. od jedne musterije dobiju i po $1000,00 tipa right away. Pa ti sada racunaj! Mnogo vise nego sto neko zaradi u Energoinvestu.
A kada sam kod Energoinvesta...nekada bio dobra firma, sada kako cujem od mojih prijatelja iz studentskih dana koji tamo rade, leglo javasluka i bezobrazluka. Mnogo zaposlenih preko jaransko-dzamijsko-politickih veza i Boga ti ko ce od njih traziti da rade i da nesto urade. Pa zar ce od njih traziti da ostvare svoj dio profita svojim radom!!!!
Americkih se naucnika ostavi jer oni nisu poslodavci. Poslodavci su ti koji ti svaku minutu posla ovdje izracunaju u dolarskoj vrijednosti. Vjeruj mi! Da bi se znalo tacno sta radis u odredjenom trenutku i da bi se to uporedilo sa onim sto si radio u predhodnom trenutku, a sa namjerom da ucinis progresiju u narednom trenutku, monitoring od strane nadzorne osobe je neophodan.
Post Reply